miercuri, februarie 1, 2023

Nemulțumiții și președintele Iohannis

E tot mai evidentă creșterea stării de nemulțumire a electoratului de dreapta, îndeosebi a intelectualilor publici, față de conduita socotită drept dezamăgitoare d-lui Klaus Iohannis.
De la finele lui ianuarie 2018, președintelui i se reproșează tot mai apăsat, și nu fără argumente, indecizia, imprevizibilitatea, comoditatea. O anume împăcare și acceptare fără luptă, și încă și mai grav, fără minime explicații a ceea ce îi oferă pe tavă, ca meniu obligatoriu, majoritatea parlamentară PSD-ALDE. Un sondaj de opinie dat publicității apreciază că 60% dintre cetățenii României ar fi nemulțumiți de dl. Iohannis.
Tot ceea ce s-a întâmplat la Palatul Cotroceni de la începutul anului încoace este pus în antiteză cu modul mult mai reactiv în care s-a manifestat în spațiul public președinția în perioada similară a anului 2017.
Dacă în 2017 dl. Iohannis a respins scurt și curajos desemnarea doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, la 12 luni după aceea a acceptat-o ca pe o fatalitate pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă exact în aceeași demnitate. Dacă în ianuarie 2017 dl. Iohannis a descins pe neașteptate în plină ședință a guvernului Grindeanu, amânând, fie și numai pentru câteva zile, emiterea viitoarei Ordonanțe 13, fapt resimțit de electorat ca un semnal în urma căruia s-a constituit mișcarea # rezist, în iulie 2018, dl. Iohannis s-a mulțumit cu o filipică teatrală și ușor vetustă la adresa nemerniciilor în cascadă comise de alianța PSD-ALDE, pentru ca, îndată după, să anunțe că asta e, nu are ce face, Constituția îl obligă să promulge ticăloasa Lege 304. S-a vorbit aproape instantaneu fie de blat cu PSD, fie de capitulare definitivă în lupta cu acesta, cei mai îngăduitori critici spunând că ar fi vorba despre o redeschidere mult prea rapidă a rănii reprezentate de revocarea fără vorbe, fără explicații, a d-nei Laura Codruța Kὄvesi din funcția de procuror șef al DNA.
Unii dintre criticii d-lui Iohannis spun că la mijloc ar fi educația sa de factură germană, disciplina aferentă care însă, în spațiul mioritic, iată, îi cam joacă feste. Alții, mult mai radicali, vorbesc despre faptul că neamțul nu ar mai fi chiar neamț, că s-a cam contaminat cu miticismul, cu spiritul dâmbovițean, cu acel merge și așa care ar putea să fie vehiculul și condiția încheierii fără probleme a primului mandat și o șansă rezonabilă pentru un al doilea. Și unii, și alții îi reproșează președintelui Iohannis eliptismul, absența apetitului pentru comunicarea adevărată cu electoratul, vorbele puține sau chiar comunicarea proastă care și-ar afla explicația în selectarea mai mult decât discutabilă a consilierilor domniei-sale. Sfătuitorii d-lui Iohannis sunt persoane terne, cvasi-necunoscute, lipsite și ele, ca și președintele, de viteză de reacție. Împreună reprezintă ceva de genul tusea și junghiul.
În pofida acestor critici, până și contestatarii cei mai radicali, încheie prin a ridica neputincioși din umeri. Asta e, așa e dl. Iohannis, pe dânsul îl avem, cu dânsul defilăm în lipsă de ceva mai bun, firește, Iar acel ceva mai bun, din păcate, nu se prea întrezărește.
Toată această stare de fapt conține în ea un imens pericol. Posibilitatea repetării, cu ocazia alegerilor prezidențiale din ultimele luni ale anului 2019, a situației de la finele anului 2016. Absenteismul la urne al electoratului de dreapta. Favorizant pentru candidatul PSD, indiferent de cine ar fi acesta.
Fie și numai un an în cursul căruia puterea totală, și legislativă, și executivă s-ar afla în mâinile stângii înseamnă o primejdie de moarte pentru viitorul Statului de drept în România. Se pare că însuși președintele Iohannis a conștientizat în săptămânile din urmă această primejdie. De unde atitudinea sa ceva mai fermă, culminând cu prezența la Consiliul Național de ieri al PNL.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Mda, o atitudine fermă care i-a speriat rau pe cei din PSD… Sunt convins ca au prins teama de Iohannis. Ca om de dreapta, întotdeauna o sa-mi fac datoria si o sa votez cu candidatul liberal, care încurajează munca cinstită, lupta anticorupție și calea democratică, insa cand vad ca alesul meu după 7 ore de stat la coada la ambasada, nu are o poziție fermă împotriva coruptilor parcă mi se face lehamite să tot votez. …

  2. Un amic, mai sugubat de felul lui, ma intreaba: oare de care Presedinte i-a placut dlui Mircea Morariu? ca de Basescu piei Satana, si nici Iohannis nu-i cel asteptat.
    NB,
    oooo, ce scuza i se gaseste lui Iohannis: s-a miticizat, s-a contaminat de obiceiuri corupte. Dar intrebarea e alta: cei de la VW s-au miticizat si ei? saracii :P

  3. Domnule Morariu, v-ati oprit in intersectie, in ce directie continuati? Ce e mai bine, votati neamtul razesii mei, bun-rau cum e, Tenerife si paltoane aruncate, taceri in care toti cauta disperati un talc dar nu e, consilieri facuti la apelul bocancilor, doar sa nu iasa ipochimenul PSD (care va fi acela), sau nu votati, ramaneti cu constiinta valorii propriului vot, ca cetateni cu mintea si etica la voi, dar (probabil) va captusiti cu PSD in tot si toate, toti poarta tricoaie iar coafura ‘Pavian’ devine obligatorie pentru femei prin OUG. Imi recunosc primul limitele – n-as sti ce sa zic. Dam’ if you do it, dam’ if you don’t. Ceva cuvinte intelepte? Ca articolul a fost asa, un teaser.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro