duminică, noiembrie 28, 2021

Neobositul domn Ponta sau o călătorie de la Bucureşti la Baku

Victor Ponta a fost, în aceste zile de început de iunie 2015 , un politician ocupat. În cursul unei săptămâni, cu ajutorul unor colegi de majoritate USL, a reuşit să ţină piept unei lovituri de stat şi a călătorit, mai apoi, până în depărtatul Baku , acolo unde a deţinut privilegiul de a fi singurul şef de guvern din Uniunea Europeană onorând o potemkiniadă sportivă. Se poate spune, recapitulând, că Victor Ponta nu este doar premierul celui mai curat şi onest cabinet din istoria noastră recentă, dar şi că posedă o energie prin care nu încetează să uimească muritorii de rând. Victor Ponta îşi schimbă rolurile, cu viteza unui actor de cabaret. El este, succesiv, urmărit penal, deputat,prim- ministru, jucător de baschet. Metamorfozele sale sunt demne de vremea lui Harun Al -Raşid.

Regimul Ponta este oglindirea, naturală, a acestei improvizaţii continue, având ca unică raţiune de a a fi apetitul pentru putere şi conservarea ei. În cele din urmă, există o singură, autentică agendă a guvernării- paratizarea statului şi a resurselor sale de către un partid ce îşi apără infractorii cu cerbicie şi devoţiune. Pelerinajul conducătorilor de filiale PSD la Bucureşti, spre a- şi prezenta omagiul vasalic şefului lor, nu are alt sens decât reînnoirea unui contract cu clauze precise. Menţinerea lui Victor Ponta este garanţia menţinerii monopolului lor cleptocratic, subminat de investigaţiile DNA.

Victor Ponta este captivul şi exponentul aceluiaşi sistem care l-a născut şi pe Adrian Năstase, un sistem clientelar şi tentacular, ce face din PSD o coaliţie de interese de afaceri. Statul este acaparat, de la nivel local la cel naţional. În Vrancea sau Teleorman, dominaţia în termeni economici şi simbolici a PSD sufocă întregi comunităţi şi prezervă o ordine a subdezvoltării. Modernizarea statului este inamicul PSD. Egalitatea în faţa legii este incompatibilă cu priorităţile PSD. Victor Ponta este cel ce aplică, deliberat şi sistematic, aceste politici fără de care edificiul pe care îl conduce s-ar prăbuşi.

Organizaţia pe care Victor Ponta o gestionează are ca unică menire conservarea privilegiilor pe care se fondează puterea lor. Remarcile lui Ioan Rus ( sancţionate cu o demisie refuzată de Victor Ponta) sunt vocea acestei aroganţe hrănite de deceniile de exerciţiu arbitrar al puterii. Românii sunt utili doar dacă sunt pregătiţi să consimtă la starea lor de subordonare şi de inferioritate perpetuă.

La Baku, în tribuna oficială, Victor Ponta a putut admira opera unui regim patrimonial, în care succesiunea prezidenţială se face în cadrul acelaiaşi familii. În acest stat-proprietate a unei oligarhii, criticii din România ar fi supuşi unui tratament expeditiv de reeducare prin detenţie, iar internetul ar fi controlat de o poliţie a gândirii. În compania lui Putin şi a colegilor săi, Victor Ponta a putut medita la limitele democraţiei autohtone. Între România şi Azerbaidjan, vizita lui Victor Ponta a clădit o punte, sub semnul autoritarismului de extracţie sovietică.

Apărarea ideii de justiţie independentă împotriva manevrelor nocturne ale PSD este modalitatea prin care regimul Ponta poate fi contracarat. Libertatea nu este un moft , acordat prin subvenţia guvernamentală. Libertatea nu se vinde şi nu se cumpără, la fel cum nu se trafichează demnitatea. Sunt acestea adevăruri pe care suntem datori să i le repetăm lui Victor Ponta, până în clipa în care demisia sa va deveni o realitate. Alternativa este băltirea eternă a unei Românii promiscue.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. cel mai important lucru este – care este modalitatea legala de debarcare a plagiatorului.
  trebuie gasita forma prin care asemenea specimene sa nu ajunga in asemenea functii.

   • Corect. Ati ocolit diplomatic persoana care l-a desemnat. Totusi trebuie sa existe un mecanism de concediere a unui impostor ca Ponta.

    • Adinc spus: ” Ati ocolit diplomatic persoana care l-a desemnat”
     „Persoana care l-a desemnat” a fos Constitutia prin prezenta vremelnica a lui Basescu acolo.
     Si in urma motiunii de cenzura, si in urma alegerilor din toamna anului 2012, presedintele tarii era obligat sa respecte votul din Parlament si apoi votul alegatorulor.
     Vrei democratie, @ smaranda, dar nu neglija carticica aia cu care defila marinarul :P

     • Constitutia putea, prin prezenta vremelnica a lui Basescu acolo, si sa demisioneze. Ala ar fi fost un act pe care eu, personal, l-as fi aplaudat. Mai ales ca de atunci incoace Constitutia aia, prin prezenta vremelnica a lui Basescu la Cotroceni, n-a mai facut pentru tara nici cat facuse pana atunci.

      • @ Hantzy,
       tu si „cei 7,4 melioane” de privitori la haznaua 3 nu stiti ce inseamna Constitutie.

      • Asta-i chiar culmea, tot Basescu-i vinovat, ca sa vezi! Nu-i vinovat poporul asta de manipulati care au votat masiv PSD-ul si parlamentul asta de corupti! Nu… E de vina singurul presedinte care a incercat tocmai sa democratizeze tara, institutiile si sa aduca Romania in lumea occidentala. Iar astia, infrunte cu Ponta si sprijiniti din plin de PNL (2012!!!), astia, deci nu au nici o vina. Ma, dar dusi cu pluta mai sunteti!

      • Victor-L, eu abia am timp samai dau o raită pe contributors.ro să -ți deschid ochii.

      • Plutasule mir, in jumatatea asta de an de când e Johannis președinte, Ponta s-a erodat de abia o mai poate duce. De ce crezi ca nu demisionează?! Niște anticipate acum îl scot definitiv pe linie moartă. Cât timp fu Zoon politicon la Cotroceni Ponta a tot crescut în sondaje: el a fost adevăratul gurmand de scandaluri. N-oi fi știind eu Constituția, dar văd evidența.

 2. Titlul să fie vreo aluzie la ”Neobositulu Kostakelu” din ”Hronicul măscăriciului Vălătuc” ?

  Nuu, că ăla era simpatic și deștept.

 3. Nu inteleg dece atita zbatere; presedintele e linistit:
  „Klaus Iohannis, despre „iesirea din tara” a lui Victor Ponta: Stim foarte bine care sunt prietenii nostri. Nu e niciun pericol”.
  Si-atunci?! stati linistiti la locurili voastre ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro