sâmbătă, aprilie 10, 2021

Nereformabilul, veșnic habarnamistul PSD

Lunea trecută, Televiziunile noastre au sacrificat minute bune de emisie pentru a transmite așa-zisele dezbateri prilejuite de moțiune simplă depusă de PSD la adresa ministrului Finanțelor publice, dl. Florin Vasile Cîțu.
Au făcut-o și postul Digi 24, și Televiziunea publică, preluarea dezbaterilor parlamentare fiind modul prin care numita Doina Gradea&co se iluzionează că ne-ar mai putea duce de nas și am putea totuși făcuți să credem că leșul mediatic din Calea Dorobanților nr.191 ar mai avea ceva în comun cu echidistanța, cu dorința de informare completă și corectă a telespectatorilor.
Nu am la îndemână audiențele, nu știu câți telespectatori și-au pierdut vreme spre a vedea, mai degrabă asculta, hârjoana politică dintre Putere și Opoziție. Felul în care parlamentarii noștri se fac că lucrează spre a-și putea încasa, fără prea multe dureri de cap, nemeritatele indemnizații. Și a crea astfel condițiile ca și inutilul aparat de lucru, mustind de pile, de cunoștințe, de relații, care își face veacul degeaba prin clădirea Parlamentului, trebuie să își încaseze și el salariile, neciuntite de nici un fel de urmă de șomaj tehnic. Știu doar că transmisiunea a fost încheiată doar în clipa în care dl. Marcel Vela, ministrul de Interne, un amestec de actor prost și preot amator și fără vocație, a apărut spre a interpreta Ordonanța militară 11. Or, dacă apariția d-lui Vela a ajuns să fie o salvare, e clar cât interes a putut să stârnească o dezbatere în jurul unei moțiuni prin care PSD și aliații vor, pur și simplu, să se bage în seamă.
Să fiu bine înțeles! Nu sunt nici pe departe un admirator al d-lui Florin Cîțu. Am spus-o, și am repetat-o. E foarte posibil ca domnia sa să aibă nenumărate titluri și diplome universitare, luate pe bune, de la școli înalte din străinătate, dar cred că, în aceste zile grele, România ar avea nevoie de un alt fel de ministru de Finanțe. Dl. Cîțu este, în cel mai evident mod cu putință, corigent nu doar la capitolul comunicare (nu, nu îl regret deloc pe histrionicul și vidul ideatic pe nume Eugen Orlando Teodorovici, ministrul-caricatură pus în post de rău famatul Liviu Dragnea și de comunistoidul PSD), ci și în privința luatului de măsuri cu bătaie lungă. Precum guvernul din care face parte, dl. Florin Vasile Cîțu cârpește, nu are, sau nu face dovada că ar deține un program de perspectivă. Se împrumută pentru acoperirea cheltuielilor curente, pentru plata de pensii și salarii, dar nu știe ori nu arată și nouă, muritorii de rând, că ar ști să profite de suspendarea de către organismelor UE, până la data 31 decembrie 2020, a draconicelor reglementări cuprinse în Pactul de Stabilitate și Creștere. E vorba despre restricțiile bugetare, despre ținerea deficitului bugetar în limita “magicului” 3%, despre gradul de îndatorare sub 60% din PIB, ș.a.m.d, ș.a.m.d.
Are PSD o alternativă? Dispune el de măsuri concrete? Nici vorbă. Trecem peste realitatea că nu are nici măcar acoperirea morală să vorbească după ceea ce a făcut în cei trei ani cât s-a aflat la guvernare. Dincolo de asta, am aruncat și eu o privire peste măsurile scornite în laboratoarele PSD de pretinșii specialiști ai acestuia. Acele măsuri pe care ar fi urmat să ni le prezinte cu surle și trâmbițe dl. Marcel Ciolacu dacă nu i s-ar fi făcut rău duminica trecută. În primul rând din cauza necazurilor ce i-au fost prilejuite de președintele Iohannis, după cum a avut grijă să ne informeze etern ridicolul domn Lucian Romașcanu. Fostul Cancan de la Cultură. Vorbe, vorbe, vorbe. Măsuri cu caracter populist și electoral. Atât și nimic mai mult. Nu sunt economist. Însă nu trebuie să fii, nu e nevoie să ai nici urmă de studii economice ca să observi că social-democrații români nu fac decât să bată apa în piuă. Și că PSD se mai dovedește o dată și nereformabil, și habarnamist.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Pardon!
  Ca sa elaborezi un buget echilibrat pe termen lung, capabil sa tina deficitele in frau, sa dezvolte economia si sa creeze prosperitate, e nevoie de scoaterea pesedismului (atentie, nu ma refer numai la pesede) in afara parlamentului sau macar trimitere in opozitie eterna.

  • Habarnismul PSD trebuie PROCLAMAT ZILNIC ! Uraaa !
   Totusi – pentru numele lui Dumnezeu – nu chiar AZI , cand PNL si consilierii juridici ai domnului Iohannis tocmai au dat chifla cu VIDUL LEGISLATIV dintre URGENȚĂ și ALERTĂ.
   PSD ul si aliatii lui au putut sa pozeze in voie in loialisti fata de interesul national si au trecut proiectul liberal de lege ca vantul prin ambele camere cu subtextul – Noi ne-am straduit , dar
   daca PUTEREA nu a scris proiectul la timp….!
   In ultimii 5 ani de cateva ori contestatiile domnului Iohannis au fost respinse la CCR ca ”tardiv formulate” Adica depuse dupa eouizarea termenelor procedurale. Ati auzit sa fi fost vreodata sanctionat cineva din staful prezidential pentru acele derapaje ? Că eu nu am aflat decat că doamna consiliera care le-a patronat și care la un moment dat a si demisionat pentru un alt tip de scandal a ajuns pana la urma judecatoare la CCR propusa de Presedinte . Am inteles ca recent doamna respectiva a votat cu majoritatea !
   Oare acum vor da Iohannis sau Orban vreo sancțiune incompetentilor sau delasatorilor care au generat ”vidul de trei zile” ?
   ***
   In ultimii 3 ani de pesedism operat chiar de PSD Romania a fost evidentiata in Clasamentele UE campioana la cresterea economica. Aoleu – dar aia era CRESTRE PE CONSUM – crede si nu cerceta – e slogan aprobat de forurile superioare.
   Noroc ca au venit la guvernare PNL ul și mai nou și kovidul – ca sa terminam cu acea crestere nesanatoasa si sa trece pe o prabușire cinstita.

 2. „E vorba despre restricțiile bugetare, despre ținerea deficitului bugetar în limita “magicului” 3%, despre gradul de îndatorare sub 60% din PIB…”

  Politicile pentru dezvoltarea României sunt ale guvernului, nu ale ministerului de finanțe. Prin urmare, dacă ele există și dacă există, cum vor fi aplicate, este mai potrivit a fi întrebat dl L Orban.

  În ceea ce privește PSD, diabolizarea unui (acestui) partid politic este o cumplită eroare.

  România este un stat captiv, aflat din 1990 sub o guvernare cleptocratică. Un grup infracțional organizat din membrii din rândul al doilea al Securității și PCR au capturat statul și transferă fraudulos fonduri din averea publică în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor.

  Cleptocrația este transpartinică, chiar dacă alianța PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia este cea mai vizibilă.

  • Dupa pandemia asta nici o tara nu se va putea incadra in tinta de deficit angajata anul trecut. Din 3 motive: – s-au blocat activitati economice (turism, productie, timp liber etc…) ceea ce a dus la venituri bugetare mult diminuate in orice tara ..- au aparut cheltuieli legate de masurile de combatere a virusului, neanticipate (materiale, spitale, masti, dezinfectari curatenie etc.) si.- au aparut cheltuieli legate de sustinerea somajului tehnic si a comapniilor carora li s-a impus inchidere/restrangere a activitatilor.

 3. – Tu esti nereformabil si habarnist ca PSD-ul, ii zisei unui amic, in gluma, la telefon.
  A ris cu hohote. Apoi imi spuse dece nu crede ca dl Moraru, critic de teatru, are habar de politica.
  – Dece s-ar reforma PSD-ul cind, de peste 30 de ani e in centru si la virful puterii in Romania?
  – Habarnist? Orice om e habarnist uneori. SI PSD-ul e format din oameni. Dar e atrit de habarnist incit e capabil sa atraga nu doar pleava societatii ( ” incaltati in slapi, pensionari – adica asistati social, dupa o intelectuala de Bucuresti – , stirbi, chiar”), ci si intelectuali; destul de multi. Si tineri, adica speranta pentru cind vor muri batrinii si….
  – Gata, ajunge, cind mama zmăului ai devenit avocat pesedist?
  – Nici vorba, doar am enumerat citeva puncte unde daca ii ataci nu ai succes si te dovedesti slab analist politic.

  • Vad ca ai doi buni prieteni ,pe Habarnam H. Habarnam si pe nedespartitul lui prieten- de un secol-,Mizgalici Impestritatu , dar minune : Atunci cind mizgalesti in numele lui -habar nu ai cine – ride cu lacrimi de crocodil- pina si o coala alba de hirtie .

 4. Si PNL are proprii habarnisti dar ceva mai stilati. A vorbi de declaratii verbale cand exista doar scrise- Tataru, de mastile pentru populatie ca nu sunt conforme atunci de ce le mai punem- Arafat, de sunat la 112 pentru orice stranut, cand poti lua o amenda grozava, mai ales daca vine politia si cel in cauza a fugit-Vela, sunt tot atatea aspecte contradictorii si confuze pentru populatie. Dovada ca nu sunt pregatiti pentru comunicare si logica lucrurilor si ca nici legislatia nu o citesc. Asa ca, ce imi sunt unii, ce imi sunt altii !

 5. Din pacate si PNL-ul se dovedeste a fi la fel de habarnist.

  Iar daca asta ar fi tot, as zice ca trebuie sa ramanem optimisti.Dar ma tem ca habarnismul partidelor politice ne este de fapt problema fundamentala, cat un simptom, o manifestare a unei probleme mult mai grave si greu de rezolvat: habarnismul poporului roman.

  Ce propune PSD-ul e intrdevar de un populism deșantat…..dar ei nu fac decat sa exprime ce gandeste defapt marea masa a romanilor. Asta inseamna ca avem o democratie care funcioneaza destul de bine: in parlament avem niste reprezentanti ai poporului care exprima si impun vointa sa.

  Iar poporul nostru are in mod fundamental o mentalitate etatista ( statul trebuie “sa ne dea si sa ne faca”, iar firme private , romanesti dar in special straine “sug sangele poporului”), xenofoba ( “strainii ne vor raul, si ne tin in saracie, si ne vad dar ca sursa de sclavi/ colonie si piata de desfacere “ – nu conteaza ca sclavi si piata de desfacere sunt concepte contadictorii) , si toleranti catre hotie ( “fura ei , dar ne da si noua cate ceva”). Binenteles cine indrazneste sa spuna verde in fata asa ceva e calificat drept tradator de tara si de neam, findca romanii sunt si fuduli pe deasupra si ei se vad ca fiind harnici, ospitalieri, si deosebit de destepti.

  Si de asta exista PSD, si e asa cum e. El reprezinta un segment extrem de mate din populatie, care are mentalitatea de mai sus, si voteaza in consecinta.Schimbarea mentalitatilor e greu de facut, si nu este in fișa postului oamenilor politici. Ei reprezinta poporul, asa cum este el, si eu cred ca o fac destul de bine.

  Dar pana cand nu vom pune pisica pe masa, sa rezolvam adevarata problema, in tara asta nu s va scimba nimic fundamental, asa cum nu s-a schimbat in ultimii 20 ani.

  In consecinta partea societatii civile care este nemultumita de starea actuala a Romaniei ar trebui sa incerce sa gaseasca solutii pentru educarea poporului ( nu ma refer la școala) sau caci numai asa se poate spera la o schmbare de mentalitate.

 6. Remarc cat de habarnisti sunt si comentatorii, criticii, analistii si nu mai vorbesc de politicienii actuali din toate partidele. Va spune cineva de origine nesanatoasa care in conditiile de atunci totusi a ajutat la realizarea de la zero a unor obiective nationale cum a fost metroul realizat in doar cativa ani. Daca am lasa ura aceasta contra altor partide (de fapt gasti fara ideologie clara) si am cauta solutii si oameni care chiar vor sa faca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.