duminică, iulie 12, 2020

Neverland: ce nu v-au spus la şcoală despre Transnistria, tărâmul uitat de timp

Proştii de englezi se chinuie aiurea cu Brexitul, când soluţiile deştepte pentru a fi cu fundul în două luntri le găseşti totdeauna în Est, de exemplu în Transnistria. Tiraspolul poate să dea lecţii Londrei de “have your cake and eat it too”.

Deşi peste 80% din exporturile lor merg spre restul Moldovei şi UE, transnistrenii declară că vor relaţii strânse cu Rusia, văd în UE un pericol şi nu vor să aibă de a face cu restul Moldovei. Deşi Tiraspolul nu se recunoaşte ca parte din statul Moldova, mai toţi guvernanţii de la Chişinău au interdicţie de intrare în Transnistria iar acolo nu se pot organiza secţii de votare pentru alegerile naţionale. In schimb Chişinăul le recunoaşte diplomele de studii, le dă plăcuţe de înmatriculare cu indicativ MD ca să poată circula liberi în România (deci UE), le faciliteaza exporturile spre Vest şi lasă oficialii transnistreni să folosească aeroportul Chişinău, deoarece ei n-au unul utilizabil pentru companii civile, ci doar de armata rusă.

320.000 din cei aproximativ 400.000 de rezidenţi transnistreni au cetăţenie şi paşaport moldovenesc, adică scutit de vize UE, dar altminteri declară că nu vor să aibă nimic de-a face cu statul Moldova. Este şi cazul multor demnitari şi funcţionari ai entităţii separatiste cu care, vezi doamne, Chişinăul se luptă din greu. Se tot luptă, dar la fiecare 5 ani le înnoieşte paşapoartele, inclusiv cu astea biometrice nou introduse pentru a circula prin Schengen fără viză. Un număr greu de estimat dintre cei 320.000 au probabil şi paşapoarte româneşti, a căror obţinere e uşurată de deţinerea cetăţeniei moldoveneşti, deci pot vota şi în alegerile noastre dacă au chef, inclusiv astea europene din mai.

Românii bucureşteni – ignoranţi despre ce se petrece peste Prut – îi consideră pe transnistreni un fel de ruşi nereformaţi, însă oligarhul local, capo di tutti capi, e Victor Guşan, cât se poate de româno-moldovean: boss la Şerif Tiraspol, grup de business exportator în UE, cu echipă de fotbal pe unde au trecut şi diverşi antrenori români nărozi, altfel toată ziua cu patriotismul în gură. Cu el a aranjat Plahotniuc să fie aduşi la votul în februarie 40.000 de transnistreni care să voteze cum trebuie: de trei ori mai mulţi decât la precedentele alegeri.

Statuia lui Suvorov din Tiraspol

Într-un sondaj publicat ieri de Fundaţia Universitară a Mării Negre, la întrebarea deschisă despre cele mai importante personalităţi istorice, locul 1 a fost ocupat de departe de generalul Aleksandr Suvorov, cu peste 60%, mult înaintea ţarinei Ekaterina II care a venit pe locul 2. Pe undeva e normal, pentru că Suvorov este eroul locului: întemeietorul Tiraspolului, apare pe moneda transnistreană şi are o mare statuie în oraş, deloc nereuşită. (Cealaltă, la fel de interesantă, este pe DN2 între Rîmnicul Sărat şi Focşani, el fiind dealtfel înnobilat de ţarină drept conte de Rîmnic; e probabil cea mai importantă statuie de general rus din România).

Eroizarea lui Suvorov e un rezumat bun al retoricii stataliste transnistrene: copiii nu doar ca învaţă la şcoală despre Rusia, dar mai ales deprind etosul Novorossia, adică nostalgia pentru acei generali ai Ekaterinei II (Suvorov, Rumianţev, Potemkin) cu rol civilizator, de învingători ai barbarilor necredincioşi şi descălecători pe teritorii sălbatice; o mentalitate de frontieră. Ăsta este marele narativ oficial pe care ţi-l recită oricine din reflex; realitatea, după cum vedeţi mai sus, este infinit mai adaptativă, contradictorie şi interlopă.

Oricum, asta înseamnă o diplomaţie performantă: laşi UE să se certe cu Marea Britanie şi să impună vize cetăţenilor americani, o declari pericol de moarte – dar faci afaceri 80% cu ea şi obţii călătorii fără viză pentru maşinile şi rezidenţii tăi, care altminteri au obligaţia legală să servească în forţele armate ale entităţii nerecunoscute Transnistria şi fac două exerciţii militare pe an la Nistru împreună cu armata rusă staţionată acolo. Exploatarea principiului lui Heisenberg în politică: să fii în două locuri locuri simultan. Theresa, ia lecţii, bre!

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

 1. Ceea ce e in sine memorabil, nu? sa tratezi in Europa pe transnistreni, unii dintre ei militari “asimetrici” sub acoperire care au jurat pe drapel sa lupte contra NATO, la fel ca pe americani :)

  • Igor DODON si alti patru…gealati au cetatenie românească demult. Primită …tot ”sub drapel”. Si joacă ȚURCA si cu RO, si cu NERECUNOSCUTA ENTITATE FANTOMĂ, si cu Rusia . Uneori pe același aeroport international CHIȘINĂU neluminat nici pe timp de noapte , nici pe timp de zi . NICI ACUM, Dar de unde mnealui ROGOZIN planifica sa vină cu bombardierul la BUHAREST .

 2. Mi se pare cam peste poate sa faci o paralela intre politica Regatului Unit si Transnistria.
  Chiar nefericita paralela.
  Dar fiecare cu analizele lui.
  Cind unii analisti de pe malurile Dimbovitei il aseamana pe Trump cu Dragnea…ce poti ca sa mai zici?
  NB,
  ramine sa ne descurcam in fluxul de stiri:
  „„ULTIMA ORĂ Theresa May va demisiona înainte de „următoarea etapă a negocierilor” pentru Brexit ”
  HotNews
  „Theresa May a transmis că va demisiona doar dacă vor fi înregistrate progrese în procedura Brexit: Sunt dispusă să mă retrag mai devreme decât intenţionam”
  Mediafax
  „inainte de” pare a fi diferit de „doar daca” :D

 3. Felicitări transnistrenilor care, prin prezența masivă la vot la ultimele alegeri din Republica Moldova, au arătat că nu sînt de acord cu regimul separatist! Au făcut eforturi mari pentru asta, deplasîndu-se zeci de kilometri (dus-întors) fiindcă nu existau secții de votare în localitățile lor. De aia unii s-au organizat cu autobuze sau microbuze, dar efortul lor trebuie apreciat.
  Teoriile cu zeci de mii de oameni care sînt simple marionete ale lui Plahotniuc ori Gușan sînt mai penibile ca cele ale PSD despre faptul că oponenții sînt marionete ale lui Soros. (Plahotniuc este pentru anumite cercuri din Republica Moldova cam ce este Soros pentru anumite cercuri din România)
  Dacă Plahotniuc a organizat transportul a zeci de mii de transnistreni la vot, cum se face că partidul său a luat doar 15% din voturi la secțiile organizate pentru transnistreni?
  Un interviu interesant al unuia dintre candidații independenți recent aleși în Transnistria: https://www.timpul.md/articol/reintegrarea-celor-doua-maluri-ale-nistrului-trebuie-sa-fie-facuta-fara-niciun-fel-de-federalizare-140634.html

 4. Bine maestre expert. Pai atunci hai sa traiasca unificatorul Plahotniuc si gazeta Timpul, ca vorba aia, e dama bine si o finantam si noi din buget :) Si sa traiasca libertatea de miscare si exprimare din Transnistria, model pentru Europa, care geme sub calcaiul corectitudinii politice odioase :) Uite, profitand de libertatea lor cetatenii din Transnistria au ales spontan ca deputat un fost unionist cu Romania, desi in sondaje Romania si NATO apar la pericole mortale. Care deputat, ce sa vezi, se va alatura PDM in parlament. Numai chestii logice, tot una si una. In fond si fondatorul dadaismului era tot de prin Moldova, doar ca de dincoace de Prut

  • Dacă dumneavoastră aveți încredere în corectitudinea sondajelor de opinie făcute în Transnistria, eu nu am.
   Nici sondajele de opinie din restul Republicii Moldova (unde lumea are mai puține motive să se teamă să-și spună părerea) nu prea se adeveresc în realitate.
   Poate pentru că experții ăia care fac sondajele sînt cam diletanți.

  • Nu stiu daca Plahotniuc e Soros sau ce o fi, dar ma indoiesc ca un om poate controla singur pe cineva. Am doi copii si nu ii pot controla, dar asta ii pune sa faca ce doreste el. Daca sunteti un ziarist serios, ar trebui sa aveti si dovezi, dar nu sunt, nu am auzit sa conteste cineva in comisia electorala sau in judecata si inamici ar avea destul de multi, chiar nu au gasit de ce sa se agate? Faptul ca mai minciuniti va face rau, nimeni nu va ia in serios, de fapt asta si se doreste, i se atribuie aproape tot lui Plahotniuc, Chirtoaca, dupa va veni randul altcuiva. Este exact ce si-ar dori un oligarh. Faceti o investigatie ziaristica, prezentati dovezi, lucrati cu juristi, sa-l bagam la inchisoare.

   In privinta transnistriei, imi pare foarte bine ca e cineva care abordeaza subiectul. Aici ar fi mult de scris, analizat si studiat. Acolo sunt foarte multe interesante, din partea tuturor autoritatilor, ambasadorilor, consilierilor, etc. Eu cred ca oamenii simpli de orice origine ar fi ei vor sa traiasca mai bine, si inteleg foarte bine ca in vest e mai bine. Eu cred ca si conducatorii o stiu foarte bine. Probabil acele intreprinderi apartin cuiva si stau acolo fiindca e convenabil. In rest sondaje, pareri, astea sunt prostii. Problema e la conducerea R. Moldova fiindca nu stie cum sa abordeze subiectul sau nu vrea sa-l abordeze, nici nu am vazut un program al cuiva in alegeri, tema nu se dezbate, e pur si simplu abandonata, fiindca toti s-au deprins.

 5. Cat timp Transnistria e parte a Moldovei, e greu de crezut ca ar putea exista tratament diferentiat pentru cetatenii sai. Dar acest lucru are si o latura pozitiva. Daca la un moment dat situatia provinciei se va modifica, vor pierde privilegiile actuale, care nu sunt neglijabile. Odata obisnuiti cu aceste privilegii, le va fi greu sa renunte la ele, si sa se intoarca la izolationism.

   • Nu conteaza, formal este parte a Moldovei. Asa cum si Crimeea este inca ucraineana. Nimeni nu a recunoscut nici anexarea peninsulei, nici independenta Transnistriei.

    • Exact. Si n-am vazut Crimeea sau Donbass sa aiba comert preferential si libera circulatie in UE, derulat prin teritoriul Ucrainei legitime, nici liderii separatisti din Luhansk sa vina la Kiev ca sa ia avionul spre Dubai unde-si cara borsetka cu dolari :)

     • Ucraina a declarat teritoriile acelea ocupate, moldova prin snegur a semnat un tratat de pace in care scrie ca au circulatie libera si sunt parte din moldova.

      Dupa parerea mea, ar trebui la istorie mai studiat din cand in cand tratatele, ce exact era scris in capitularea romaniei de exemplu, si cum s-au desfasurat lucrurile. Asa invatam sa nu facem greseli. Sau putem sa abordam subiectele superficial, exact cum ne cere propaganda.

      • Ce e gresit in articol? ce spui tu nu contrazice, ci confirma tot ce am zis: guvernul MD a fost totdeauna parte din problema prin deciziile sale.
       Si (2) daca mai comentezi anonim, n-o sa mai apari aici, ai comportament de trol

     • Atentie la nuante. De privilegii nu se bucura cetatenii cu „pasaport” transnistrean, ci cei cu pasaport si acte inregistrate in Moldova. La fel si in Crimeea, orice cetatean care si-a pastrat actele ucrainene se bucura in UE de exact acelesi drepturi ca orice alt cetatean ucrainean.

      • Inclusiv liderii locali care functioneaza in administratia rusa? se plimba si ei prin Ucraina cu vechile acte ucrainene si le da Kievul altele noi? :)

  • Care-s privilegiile alea deosebite de care se bucură transnistrenii? Sărăcia?
   Ori vă referiți de mica pătură a celor cu funcții în regimul separatist, pe care dumenavoastră și Putin credeți sincer că reprezintă populația din zonă?
   Plin de antiruși care ar lua foc la ideea de a se recunoaște anexarea Crimeii la Rusia, dar care îndeamnă la abandonarea Transnistriei.
   Iar oamenii din zonă sînt tratați ca niște suboameni incapabili de gîndire proprie, zombi manipulați. Cînd se prezintă la vot, ceea ce e dreptul lor legal, asta e declarat dovadă de falsificare a alegerilor!

    • Localnicii, pot pleca usor de acolo, majoritatea au si plecat. Ministru au putine sanse sa devina. In armata ii ia fara sa-i intrebe. Din ce am vazut, din filmari, oamenii aceia se vor adapta usor in orice tara, daca faci abstractie de limba vorbita poti sa spui ca era filmat in Teleorman. Sunt pur si simplu constransi de imprejurari cum erau si romanii in timpul lui ceausescu, ei incearca sa supravietuiasca atata tot, li se pare ca asta e raul cel mai mic.

   • Cititi cu atentie inainte de a comenta. Privilegiile de care se bucura transnistrenii sunt cele de care se bucura si moldovenii, adice cele oferite de UE. Odata obisnuiti cu libertatea de miscare si comert, e greu de crezut ca vor dori sa se intoarca la embagou.

 6. Transnistria a fost acaparată de o bandă de mafioţi care a început să deranjeze chiar şi Rusia. Nu cred că transnistreenii trebuie cocoloşiţi, trebuie intrat cu forţa în ei. O alianţă Moldova-Ucraina i-ar face zob cu ruşi cu tot. Dar şi Europa noastră e de vină, nu am auzit nici Germania nici Franţa că au luat vreo poziţie contra „trupelor militare” de pace ruse care staţionează în Transnistria. Iar România tace ca de obicei şi nu zice nimic.

  • O fi o banda, problema e ca exista si o armata rusa acolo, relativ mica.

   Daca acum 10 ani nu prea ai fi putut face nimic, fiindca ucraina era de partea lor, nu inteleg de ce acum nu se face nimic. Teoretic ar putea inchide oxigenul armatei ruse foarte repede. Ei de unde au energie, mancare, etc. acolo? Nici nu mai zic ca ar putea lichida acea armata cu niste trupe speciale intro dupa amiaza daca ar dori. Ce ar face rusia? Nu cred ca ar putea face mare lucru, trimiti 2-3 rachete din crimea, dar ce rezolva acele rachete? Adica in crimea mii de militari ucrainieni au capitulat si s-au retras cu tot cu tehnica si nu au putut face nimic, si aici nu ar putea aparea peste noapte omuleti verzi din partea moldovei? Eu cred ca armata rusa ar putea fi usor inconjurata, nici nu cred ca ar lupta mult, o sa ceara pur si simplu sa-i lase sa plece acasa.

    • Jocurile murdare practicate in complicitate de politicieni de la Tiraspol si Chisinau
     sunt insa in mod vadit stanjenite de actiunea permanent onesta si transparenta a
     politicienilor de la Kiev.
     PS. Ca sa nu mai spun amintesc despre ce le vine dinspre Bucuresti aproape zilnic

    • @Sorin Ionita – hai să presupunem că peste 30 – 35 – 40 de ani Rusia o să facă parte din UE. Cum ar fi de așteptat să se deruleze lucrurile în prezent, dacă asta e direcția în care merg? :)

  • @Lucifer – O alianţă Moldova-Ucraina i-ar face zob cu ruşi cu tot.

   Da. De-aia Ucraina nu-și poate recupera Crimeea și raioanele din est, pentru că i-ar putea face zob pe ruși oricând :) Mai ales în alianță cu R.Moldova.

   Mai ține cineva minte cum a fost doborât MH17? Rușii nici măcar nu au nevoie propriu-zis de o invazie, doboară câteva avioane civile în Ucraina și R.Moldova, ocazie cu care toată lumea o să-și reconsidere poziția.

   ==========================

   @ion – ar putea lichida acea armata cu niste trupe speciale intro dupa amiaza daca ar dori. Ce ar face rusia? (…) Adica in crimea mii de militari ucrainieni au capitulat si s-au retras cu tot cu tehnica si nu au putut face nimic, si aici nu ar putea aparea peste noapte omuleti verzi din partea moldovei?

   Nu vezi nicio contradicție între fraza dinainte de paranteză și cea de după? :)
   Mai știi cum a fost în 1992? Chiar crezi că rezultatul o să fie altul, dacă încerci din nou?

   Transnistria poate fi recuperată doar într-un moment de prăbușire a Rusiei, de exemplu la 3-4 ani după înlocuirea lui Putin. Atunci Rusia ar putea cere niște bani ca să-și retragă trupele din Transnistria, exact cum s-a întâmplat cu cele din fosta RDG.

   Niciun alt scenariu nu pare să fie realist, practic Rusia poate câștiga orice conflict militar european la care nu participă Statele Unite.

 7. Dle Sorin Ionita este ceva out of topic, dar cred ca realizati consecintele separarii sectiilor de votare la referendum si la alegeri mai ales la tara unde probabil ca vor fi in clariri diferite .
  Oricum se pare ca legea actuala permite acasta situatie si asta o explica la Digi dl Parvulescu fara sa reuseasca sa disimuleze total sub o masca de obiectivitate de specialist, o satisfactie ascunsa care nu cred ca avea la baza doar faptul ca ieri la Cotroceni sezizase primul aceasta posibiliate ci cred eu si un anume punctaj psdist care ma face din ce in ce mai mult sa-i dau dreptate dlui Malin Bot. Intr-un an ii vor da milioane dreptate. :)

  • Adaug ceva important:
   Avand eu tot respectul pentru profesionisti si profesionalism totusi sunt si Toma Necredinciosul asa ca am verificat destul de rapid cele auzite azi la Digi de la dl Parvulescu si am constatat ca nu pare a avea dreptate, adica: cred ca dl Parvulescu se inseala. Nici legea referendumului 3/2000 modificata in iulie 2018 prin art. adaugat 15^1 al 1 si al 2 cat si legea alegerilor pentru parlamentul european nr 33/2007 nu indreptatesc decat sa consideram ca este chiar obligatoriu sa se tina ambele votari in aceleasi sectii de votare adica doar urnele din camera in care votam vor fi diferite una pentru referendum si una pentru parlament.Oricum dl Parvulescu care mai scrie si pe aici poate face o prezentare mai aplicata asupra celor ce le-a spus azi la Digi si se pare ca ieri la Cotroceni si eu unul ii voi multumi adica accept ca ne fiind profesionist in domeniu am o sansa mai mare sa gresesc. :)

 8. Surprinzător articol . Parca foarte deosebit de celelalte pe care platforma Contributors le promova pana mai adeunăzi pe tema in discutie…

  1) Problema Basarabia – Transnistria se bucura de multă, multă retinere din partea onor formatorilor de opinii pe media. Retinere ? Cred ca mai mult decat atat ! Va sosi el si timpul …analizelor însă.
  2 ) Marele proiect strategic si geopolitic al Transnistriei se datorează ,da, intr-adevar, țarinei ”ruso prusace ” ECATERINA a II-a. Sub forma DACIEI MARI ( Dacia redivivus !) si intemeierii orasului TIRASPOL (Viitoarea CAPITALĂ ?) Dimitrie Cantemir va fi cu siguranță si el , inspiratorul proiectului/proiectelor. Nu tocmai întâmplător numele lui figurează pănă azi pe frontispiciul Academiei Berlineze, fireste si categoric, pentru merite de exceptie. Nu, nu e de condamnat.E de reflectat . MULT si cu folos. Cantemir a simtit nevoia TOTUSI sa lase posteritătii si HRONICUL VECHIMEI ROMÂNO MOLDO VLAHILOR SI A MAI MULTOR NEAMURI, Stia multă carte, acumulase multe, avea ganduri profunde si… vise. Faptuitorul de jure si de facto al proiectului devine ,iată.SUVOROV, generalisimul SUVOROV , primul invingator al lui NAPOLEON . Urmează disparitia țarinei, vine Alexandru I țar cosmopolit , iar KUTUZOV fugărind invadatorii franțuji ( BORODINO ), nu uită de proiectul cu care armia țaristă fusese investită. Pune bornele pe PRUT ca sa se stie o treaba clară de pe acum( ! )si istoria merge mai departe. Dar proiectul, marele proiect , nu se uită ! Chiar dacă SFANTA ALIANȚĂ ( 1815) ÎL AMÂNĂ . Regulamentul Organic pregateste deja cu sârg Dacia MARE – organizează, instruieste, avansează legi ORGANICE… KISELEFF alt general cu sarcini imperiale, castigă adeziuni, ascendenta ”ideii ” prinde aripi , apoi iar se ”împiedecă” de istorie. Revolutia de la 1848 complică lucrurile, ȚARISMUL trece Carpatii si căstigă o mare bătălie la ȘIRIA ( jud ARAD ) face ”cadou ”Habsburgillor TRANSILVANIA si … decorează pe AVRAM IANCU cu cea mai inaltă decoratie a imperiului pe care urma sa o si înmâneze . PUNCT OCHIT,PUNCT LOVIT, PUNCT CASTIGAT ! Restul ce urmează se stie mult mai bine – 1859 , 1877, 1918 ,1940…
  3 ) Apostilarea diplomelor ? plăcutele de înmatriculare ?( cu drept de circulație in toată UE pt un stat nerecunoscut de dreptul international si ONU ) comertul cu RO si UE ? Tranzitare în principal prin RO? organizare electorală …? Păi, ce-au făcut acolo FRANCO FRATINI , Claus NEUKIRCHEN si COMISIA UNIFICATĂ DE CONTROL (CUC ) ? Au stat si au actionat …degeaba ?
  4 ) In ceea ce privește pe doamna THERESA MAY , eu unul , zău că n-aș invita-o , BRE, să ia lectii. De la cine ? DE la noi în niciun caz .Istoria UK e plină de lectii de 1500 de ani ,iar noi tragem toti cu ochiul la lectiile ei. Ba chiar ne ridicăm pe la garduri in vârful picioarelor sa-i tragem palme peste cap …PERFIDULUI ALBION !

 9. Numele pe care si-l da oficial” entitatea nerecunoscuta, CULMEA!, de absolut nimeni OFICIAL!, nu are nimic in comun cu TRANSnistria habarnistilor care se intindea pana spre Nipru, in colo…,
  daca nu mai departe (vezi Maria de Magop, cazacii, Herson…),
  insa, are legatura directa cu TRANSnistria rusilor – Nistrul avand si EL doua maluri – cu Novorossia,
  dar in special cu Regiunea Odesa care se termina undeva linga Galati, aproape de Rimnic desigur!
  Daca nu stiati, numele de Odesa provine de la antica ODESUS = Varna lui Mircea cel Batrin, a bulgarilor azi; iar Tyras e numele antic al N.istrului pe greceste (grecii avand o colonie acolo, asemeni Tomis/ Calatis, inainte de a fonda romanii Maurocastro linga Cetatea Alba) iar istru e numele Dunarii pe greceste desigur.
  NU cred insa ca TRANSNISTRENII locuitori iuclusiiv ai Tighina – dupa ocuparea ei de catre rusi in 1992, in ciuda rezistentei indarjite a politistilor moldoveni – pot pune laba asa de usor pe pasapoarte rominesti (va aduc aminte ca acolo a avut loc un razboi in toata regula, cu trupele rusesti si CAZACI, cu morti si raniti). Deoarece, cetatenia romana NU se obtine asa usor cum cred unii gratie eforturilor indarjite a unionistului BASESCU ai a haitei sale de patrioti romani! (altfel, cum va explicati numarul infirm de cetateni romani in plus cand priviti la numarul moilor cetatenilor maghiari proveniti din bazinul carpatic al haitei basesciene?

  • Geniala sintagma „haitei basesciene”.
   Poate se va gasi un analist sa ne spuna cit rau a facut Moldovei si Transnistriei aceasta haita basesciana.
   Ba, e posibil ca pentru pasapoartele date sa fi incasat si un comision.
   Daca a furat el Flota, comisionul ar fi un mizilic.

   • Nu poti capata PASAPORT romanesc daca n-ai cetatenie romana.
    Haita basesciana din bazinul carpatic stie toata lumea cu ce se ocupa de mai bine de 15 ani – numai grija MOLDOVEI are ea!
    Oricum, respectivii nu sunt vinovati ca au fost OCUPATI, ca sunt sub OCUPATIE, vina fiind in totalitate a OCUPANTULUI de inainte de 1812 pana azi. Si nimeni nu poate scoate vinovata rep.moldova ca nu a putut sa-si apere teritoriul de armata rusa cand nici macar ditamai UCRAINA nu si-l poate apara la aproape un sfert de secol distanta!
    (regii sudistilor pot fi facuti responsabili desigur si cei care si-au facut statul cu rusii)

 10. Paradoxuri și frustrări, corect. Aveți și avem dreptate să ne plângem de chestiile astea. Dar parcă cel mai important în toată povestea asta e să se mențină liniștea. Iar asta așa, vreo câteva decenii, până la următoarea amestecare / reîmpărțire a cărților geopolitice.

  Singurul lucru care mi se pare util în contextul actual e să forțezi Rusia (direct sau indirect) să-și asume mai mult din costurile pe Transnistria. Dar cu grijă, că nu e simplu. De pildă, dacă exporturile transnistrene sunt blocate în UE, te poți trezi – absolut întâmplător, firește – cu niște manevre militare neprogramate. Sau cu niște blocări de poduri și vămi. Sau cu niște elicoptere rusești care zboară întâmplător pe la viile de la Purcari (hopa, e în partea ailaltă a Nistrului – scuze:). Sau mai rău, cu niște mitinguri de lărgire a autonomiei pe la Comrat.

  • aiureli. in transnistria nu e niciun elicopter. au tancuri, blindate, rachetute, dar nu au aviatie. nu e vorba, nici moldova nu are. iar din rusia nu au cum sa ajunga decat daca ucraina sau romania le-ar lasa sa survoleze. stiu ca e greu de crezut, dar transnistria NU se invecineaza cu rusia, ci cu ucraina. iar sa pleci cu elicopterul din rusia ca sa ajungi in moldova ar insemna sa fii cel putin batut in cap… tine de autonomie de zbor si de distanta din teren. multi nu-si bat capul cu amanunte din astea, stiu…

   • Dacă nu crezi că Rusia e capabilă să aducă niște elicoptere sau avioane în Transnistria în caz de reală urgență, ești naiv. Au de încălcat vreo 50 de km. de spațiu aerian al Ucrainei. Te-ai gândit vreodată cum au reușit să-și mențină armată și muniție în Transnistria? Că doar nu-ți închipui că sunt aceiași soldați, ofițeri și același armament din 1992?!

    • Chiar și azi, cu toată problema Crimeii, Transnistria are comunicare intensă cu Rusia și suport serios din Rusia – economic, financiar, militar. Iar ucrainenii închid ochii fiindcă sunt prea slabi ca să-i țină deschiși. La ce le-ar folosi să instituie o blocadă a Transnistriei, de pildă? Sunt perfect conștienți că Crimeea e la nici 300 de km. de Transnistria și n-au niciun chef de agitație militară în vestul țării – e suficientă aia din est și din sud. .

     P.S. D-le Ioniță, dacă OSCE e bleagă, să știți că are un motiv serios să fie: e dependentă inclusiv de Rusia, care a amenințat deja că se retrage din OSCE.

 11. Felicitari pentru articol d-le Sorin Ionita, ati scris niste adevaruri ce exista asa cum le-ati descris dvs de la caderea Uniunii Sovietice.
  Ce nu ati scris insa este ca atitudinea ipocrita nu este specifica doar oligarhilor si interlopilor transnistreni. Este specifica marii majoritati a moldovenilor, pentru ca vedeti dvs., daca intalniti un moldovean ce lucreaza in Europa occidentala, va spune ca el sta acolo doar pentru bani, dar ca Rusia este mult mai buna si mult mai tare decat occidentul. Si va spune ca el nu este roman. Cand il intrebi unde a avut capitala Stefan cel Mare si unde s-a nascut Eminescu, va avea un pic de probleme, dar sigur ipocrizia nu si-o va pierde.
  Orice popor isi merita elitele. Sau mai bine zis, elitele unui popor sunt oglinda acelui popor. Iar acum sincer sa fiu m-am bagat singur in incurcatura pentru ca moldovenii si transnistrenii teoretic ar fi aceelasi popor cu noi, romanii. Deci prin extensie, lasand la o parte politica Chisinaului, prin atitudinea si politica Bucurestiului, ne meritam ceea ce se intampla in Chisinau si in Tiraspol. Le permitem sa fie asa. Le permitem interlopilor alora sa circule prin Romania, ba chiar sa aiba cetatenie romana!
  Ne-o meritam. In 25 mai vom vedea si mai clar ce ne meritam.

  • Nu cred ca moldovenii din diaspora Vest spun ca in Rusia e mai bine. Asta e fake news. Ca si romanii de dincoace, dispora Vest voteaza masiv pentru partidele pro-occidentale si pro-stat de drept, in nici un caz cu Putin

 12. „Cealaltă, la fel de interesantă, este pe DN1 între Rîmnicul Sărat şi Focşani”–> ma bucur ca ati amintit si de statuia de la noi, cu toate ca niciodata n-am stiut de ce exista acolo si ce rol a avut Suvorov in Vrancea. O priveam de fiecare data cand mergeam in vacante la bunici.

 13. mult fake news: placutele sunt neutre, nu au MD pe numere si sunt emise de chisinau cu acordul osce, care a si insistat sa fie semnat acordul privind numerele neutre. sunt foarte putine masini care au astfel de numere, pt ca daca optezi pentru aceste numere, trebuie sa renunti la alea transnistrene. stii si tu asta, dar ai preferat sa scrii un articol provocator.
  la tiraspol nu e niciun aeroport care sa poata fi folosit de armata rusa. si chiar daca era, nu ar fi avut cum sa il foloseasca pentru ca ucraina a interzis accesul oricarui avion din rusia prin spatiul aerian, iar prin romania nu au cum sa treaca, din motiv de sanctiuni ue. moldova are doar 2 vecini, romania si ucraina, deci avioanele rusesti nu au pe unde sa ajunga la tiraspol.
  mai sunt cateva greseli intentionate in articol, dar nu-mi mai pierd timpul sa le demontez. articolul e manipulator clasic, pleaca de la cateva informatii reale dar le inveleste in minciuni.

 14. Helau Sputnik! Zis si anonimul Didi :)
  Pai si eu ce am zis, nu ca guvernantii de la Chisinau fac blat cu Tiraspolul si le dau exact ce vor ei, sub privirea bleaga a OSCE si cu non-combatul Romaniei? cred ca ai porobleme sa intelegi mesajul unui text scris.
  Aeroportul din Tiraspol: el nu exista dar il vezi totusi in poza aici :)
  https://noi.md/news_id/262300

  • Adevărul e undeva la mijloc: un aeroport există dacă are are atribuit cod ICAO, iar la Tiraspol există o fostă bază militară care are atribuit codul LUTR și apare pe airportguide.com cu coordonatele exacte, inclusiv pe imaginile din satelit:

   https://airportguide.com/airport/info/LUTR

   Însă LUTR nu e operațional și nici nu poate deveni, fără cooperarea Ucrainei și / sau R.Moldova. Pe skyvector.com nu există decât 5 aeroporturi în R.Moldova, iar LUTR nu e printre ele.

   https://skyvector.com/airports/Moldova

   LUKK – Chișinău
   LUKH – Horești (Ialoveni)
   LUCH – Cahul
   LUBM – Mărculești (Florești)
   LUBL – Bălți

   • dam o cautare pe google „elicoptere transnistria”

    https://www.publika.md/rusia-are-dreptul-sa-aduca-elicoptere-in-transnistria-fara-voia-chisinaului-in-baza-unui-acord-semnat-in-1992_1518581.html
    https://stiri.md/article/social/ruii-se-pregatesc-sa-evacueze-8-elicoptere-de-lupta-din-transnistria

    deci au si elicoptere si aeroport militar functional la nevoie

    de cand cu ucraina nu le prea pot folosi. Nu stiu exact, dar la un moment dat se laudau ca ar putea folosi nu stiu ce avioane care zboara foarte sus si daca ne uitam pe harta ar putea intra rapid cu cateva avioane din marea neagra peste odessa si ateriza acolo. S-ar putea sistemele de aparare anti aeriana ucrainene sa nu fie asa de avansate. Moldova nu cred ca are anti aeriana functionala. Codurile astea de aeroport nu stiu daca sunt asa de importante pentru militari.

    • @ion – Codurile astea de aeroport nu stiu daca sunt asa de importante pentru militari.

     Sunt importante, dacă vrei să nu te trezești cu avioanele doborâte chiar de proprii militari, pe lângă militarii altor țări interesate să le doboare :)

     Teoretic, în străfundurile Rusiei, militarii ar putea folosi și aeroporturi neînregistrate nicăieri, dar chiar și acolo se pot trezi cu avioanele doborâte de friendly fire. În spațiul aerian al unei țări nu face fiecare ce vrea. Nici pe timp de pace, nici pe timp de război.

    • @ion – există exemplul cu avionul DHL de pe aeroportul din Baghdad, pe care americanii îl mențineau în principiu deschis. Este extrem de greu să ții deschis un aeroport, dacă doi ”Gică” dotați cu un AG-7 sunt de altă părere :)

     Iar acei doi ”Gică” pot fi uneori chiar din propria armată, mânați de cele mai bune intenții :)

    • @ion – am avut ocazia si eu (…) sa ascult povestile pilotilor militari de exemplu.

     Foarte bine. Povești despre cât de ușor se rupe un avion la aterizare ai ascultat vreodată? Cam în fiecare an piloții ruși reușesc isprăvi din asta, chiar și la avioanele de pasageri. Un avion militar de transport se rupe și el, chiar dacă un pic mai greu.

   • @ion – ar putea folosi nu stiu ce avioane care zboara foarte sus si daca ne uitam pe harta ar putea intra rapid cu cateva avioane din marea neagra peste odessa si ateriza acolo

    Există deja cam multe legende în spațiul public, în general puse în circulație chiar de propaganda rusă (Rogozin et al).

    MH17 zbura la FL330 când a fost doborât, asta însemnând 33.000 de picioare, deci 10.000 de metri. La înălțimea asta, dacă vrei să aterizezi undeva, trebuie să începi coborârea pe la vreo 500 kilometri distanță. Prin urmare, dacă vii dinspre Rusia cu intenția să aterizezi la Tiraspol, începi coborârea cam pe la Rostov-pe-Don sau pe la Harkiv :)

    Pentru că în momentul când iei contact cu pista de la Tiraspol, încă ai vreo 150 – 200 de noduri (mile nautice pe oră) deci vreo 250 – 350 km/h. Chiar crezi că poți să cobori la un unghi de măcar 10°, când iei contact cu pista la viteza asta? :)

    Un avion obișnuit de pasageri coboară cam la un unghi de 3°, pe EGLC (London City) piloții au nevoie de certificare specială ca să coboare la 5.5°, cu A318 modificate și certificate special și ele.

    • Daca e necesar avioanele militare pot multe. Noi vorbim de avioane militare si de necesitate. Sa nu uitam ca unele avioane de transport pot zbura foarte jos cand vin dinspre marea neagra, si pot fi insotite.

     Acum eu daca as fi in locul lor, as ocupa foarte rapid aeroporturile si ce mai e important in moldova. O pot face cu 2000 de soldati bine pregatiti + trupe transnistrene. Cred ca moldova nu prea are armata, e varza, s-ar putea sa fie mai rea decat a fost in ucraina. Distantele acolo sunt foarte mici, sa ajungi din transnistria pana la aeroport e vorba de o ora.

     Ai putea sa ai surpriza ca si in ziua de azi la aeroport si la calea ferata se vorbeste mai mult rusa, fiindca sunt controlate de rusofoni.

     In razboiul cu transnistria au participat ceva forte armate de partea moldovei si multi voluntari. Ei toti au facut armata si au avut o minima pregatire militara. Ma intreb daca tinerii de azi au pregatirea militara necesara? Nu prea cred. La o tara ca moldova ar trebui aplicat un sistem elvetian sau israelian, cand fiecare face armata (barbat, femeie) cand fiecare are arma in casa si stie sa foloseasca, sa aiba un plan de aparare, sa poata transforma orice copac in bariera, sa stie ce sa faca. E valabil si pentru romania. Ei acolo salvari nu au, nu au pompieri.

     Intrebare ar putea romania asigura securitatea aeriana in moldova? Sa spunem chiar la cererea guvernului in caz de ceva. Ar putea romania sa-si asigure securitatea proprie? Sa zicem intra cativa km in spatiul aerian un avion rusesc din intamplare, il doboram? Avem cateva secunde, avem curajul? S-ar putea sa cada peste o casa, s-ar putea sa zboare intentionat deasupra zonelor intens populate.

     • @ion – Noi vorbim de avioane militare si de necesitate

      ”noi” batem câmpii aiurea. În urmă cu două zile ocupai Transnistria cu omuleți verzi moldoveni și visai la soldați ruși care se roagă de tine să le dai drumul acasă, acum ocupi aeroporturile Moldovei cu 2.000 de ”soldati bine pregatiti + trupe transnistrene.”

      În esență e trolling ce faci tu, a avut dreptate autorul.

      • Sigur ca batem campii, bat campii eu, bati campii tu si bate campii autorul. Dar trebuie sa analizezi aceasi problema din mai multe puncte de vedere, fiindca in realitate va fi altfel. Nu te poti baza doar pe ce crezi tu, niciodata nu va fi asa ceva. Trebuie sa ai si putina imaginatie si sa fii capabil sa te pui in locul diferitilor actori. Trebuie sa ai rabdarea sa asculti pareri diferite si sa intelegi puncte de vedere diferite. Trebuie sa ai taria de caracter sa te corectezi. Cel mai usor e sa spui ca toti sunt troli, si uite eu singur posed adevarul absolut si sunt cel mai destept, e mai usor cand nu ai argumente.

       Eu ti-am aratat doua pozitii, ce ar putea sa faca moldovenii, si ce ar putea sa faca rusii. Eu nu subestimez adversarul, dimpotriva incerc sa-mi imaginez scenarii pe care le-ar putea aplica.

       Eu la aviatie nu ma pricep, pot sa spun doar ca tatal meu a lucrat toata viata in acest domeniu si am avut ocazia si eu de mic sa vad un avion, sau ce se intampla prin interior acolo pe la punctele de comanda terestra, sa ascult povestile pilotilor militari de exemplu.

       Promit ca nu mai comentez la acest subiect, ca sa nu stric linistea. Parerea mea este ca articolul nu este exact, in general am urmarit autorul pe parcursul mai multor articole si pot spune ca face partizanat politic, in primul rand ii face slabi pe acei cu care tine, le face un desrviciu. Am incercat sa-i arat ca trebuie sa mai verifice ce spune, eu inteleg ca vrem sa punem un titlu mai tepos, sa avem un stil mai deosebit, si apreciez stilul si abordarea, chiar imi place, dar nu inseamna ca nu trebuie lucrat un pic mai mult la verificarea informatiei. Si hai sa nu fim paranoici, sunt oameni care au diferite puncte de vedere, au stiluri de expunere diferite, daca acceptam doar pe acei care ne lauda, devenim ca ceausescu sau brejnev.

       Pe tema transnistriei ar trebui sa fie mult mai multe articole si puncte de vedere, ar trebui sa fie o dezbatere intreaga. Fiindca e o problema cheie, o problema care tine partea de est a tarii blocata, lumea habar nu are ce e acolo, nu exista informatie, nu stim ce solutii ar putea fi, nu exista o cerere din partea populatiei pentru rezolvarea problemei. Banii se fac cand e liniste si tulbure.

      • @ion – nu e nimic rău dacă într-o discuție apar puncte de vedere diferite. Problema e când punctele de vedere diferite aparțin aceleiași persoane :) Atunci ori se încadrează la trolling, ori e treabă de cabinete de specialitate.

       Iar considerațiile la adresa autorului n-ar trebui să facă parte din comentarii. Dacă are idei greșite în ce privește un aspect al unei probleme, acelea trebuie lămurite, nu orientarea poltică. Și cred că am lămurit destul de bine situația actuală a aeroportului de la Tiraspol. Ca să vii cu un articol de presă vechi de 7 (șapte) ani, în care un AN-72 aterizase la Tiraspol cu deplina cooperare și asistență a aeroportului de la Chișinău și a autorităților moldovene, asta nu ajută la nimic într-o evaluare privind situația actuală.

 15. Transnistria n-ar fi putut rezista nici 6 luni daca Ucraina nu făcea dupa 1992 jocul rusilor timp de peste 20 ani. Nici astăzi ucrainienii nu recunosc cat de meschina le-a fost purtarea. Nici nu e nimic nou la 1918 atât Rada de la Kiev, cât și Rumcerod (comuniștii ucraineni de la Odesa) emiteau pretenții asupra întregii Basarabii.

 16. George Bush Jr a spus in DISCURSUL CURCUBEULUI ca Romania trebuie sa construiasca un pod – BRIDGE – catre Rusia. Republica Moldova este PILONUL acelui pod, ioar Transnistrioa poate fi considerata PILONULUL 2 (…dl Guran abia ar astepta sa mai puna de-un bideoclip…)
  Negustoria aduce pace si fericire – asa incat in loc sa invete britanicii de la noi , mai bine invnoi , Ro-ma-ni-ia-UUUUUU- E ! de la China cum poti trage maximum de foloase utilizand un Hong Kong ca placa turnanta.
  Cat il priveste pe Suvorov stim bine ca statuile cand sunt – cand nu le mai vezi.
  Am putea de pilda ca in amintirea DISCURSULUI CURCUBEULUI care ne-a arata CALEA sa le propunem ”fratilor” , ca altfel nu le pot zice transnistrenilor – sa le propunem zic sa faca si o statuie cu George Bush Jr.. Macar pedestru. si o finatam noi din taxa pe lacomie.

 17. Păreri ale lui Mircea Druc, fost prim-ministru al R. Moldova, emigrat în România unde a candidat la președinție în 1992, mai apoi ocupant al unor posturi în diplomația românească: „Alegerile din 24 februarie au fost un exercițiu firesc și democratic, iar rezultatul este unul reprezentativ și reflectă starea de spirit din societate… ”Dacă n-au fost alegeri egale, atunci luați-o pe doamna Zina (Grecianîi – n.n.) și pe doamna Maia (Sandu – n.n.) să spună că ei nu recunosc alegerile. Și ce facem? Alegeri anticipate. Și abia atunci câștigă Vladimir Vladimirovici Putin, care vrea un singur lucru – destabilizare în zonă. Pentru că lui nu-i trebuie Republica Moldova, lui îi trebuie să poată influența Kievul, pentru că, în martie, sunt alegeri la Kiev, cu o miză de o sută de ori mai importantă”.
  În ceea ce privește actuala guvernare, Druc consideră că actualul primministru, Pavel Filip (din Partidul Democrat condus de Plahotniuc) e cel mai bun primministru de la Muravschi încoace. Valeriu Muravschi a fost primministru în 1991, imediat după Mircea Druc.
  http://dreptultau.hotnews.md/articles/view.hot?id=56348
  Independent de ce spune Mircea Druc, statisticile arată că Republica Moldova se află în perioadă de dezvoltare economică.

 18. „Proştii de englezi se chinuie aiurea cu Brexitul…”

  Grozav articol! Când spun asta nu mă gândesc neapărat la finețea analizei politice, deși se pare că parlamentul britanic se inspiră din mesajul acestui text și împinge Marea Britanie către un Brexit fără acord. Adică, spre un fel de dezordine care ar putea conduce în cele din urmă către o către o relație cu Uniunea Europeană similară modelului descris în articol.

  …Mă gândesc mai degrabă la efectul de turnesol al textului, care scoate la iveală numărul neașteptat de mare pentru mine al cititorilor pro-Sputnik care urmăresc ceea ce se publică în spațiul acestei platforme.

 19. pe strada Sevcenko din Tiraspol exista un „Mercedes Benz centru auto” care la fel ca tot ce misca dincolo de Nistru este in parohia Sherriff. „Victima” Vlad Filat avea intalniri de taina cu „liderul separatist” Sevciuk (care avea sa fie salvat de Chisinau de „abuzurile????” Tiraspolului) pe teritoriu german. Prin toate schemele de ajutor pentru poporul prieten (inclusiv locurile mocca in licee si universitati) Romanica ofera facilitati si avantaje astfel incat sa vina si mai multi, si mai multi ofiteri acoperiti ai Rusiei in tara. Sa-i multumim lui Băse că ne-a adus Gazpromu sa ne faca exploatari de gaz. Multumim Mickey Mouse ca-l faci pe Leancă europarlamentar.
  Director financiar al Rompetrol este fosta ministra „de finante” de la Chisinau…

  Puterile occidentale stiu f bine ce e in Transnistria.

 20. Eroizarea lui Suvorov e un rezumat bun al retoricii stataliste transnistrene: copiii nu doar ca învaţă la şcoală despre Rusia, dar mai ales deprind etosul Novorossia, adică nostalgia pentru acei generali ai Ekaterinei II (Suvorov, Rumianţev, Potemkin) cu rol civilizator, de învingători ai barbarilor necredincioşi şi descălecători pe teritorii sălbatice; o mentalitate de frontieră.

  Găsesc normal că studiază despre Suvorov… la urma-urmei acea zonă a gravitat în jurul identității ruse de sute de ani. Ne place sau nu acestea sunt evenimentele istorice. Apropos, la acea vreme țarina era aliată cu lumea bună vest-europeană, de sorginte germanică – la urma-urmei a mers la război contra turcilor alături de austrieci (în nenumărate rânduri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Tăcerea manualului nu înseamnă și tăcerea profesorului. Un răspuns lui Selly

Nu manualul sau catalogul te fac profesor, ci faptul că vezi în cei din...

Jurnalism în cheia „clarității morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui măcar să fie, cel puțin în teorie,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)