duminică, decembrie 10, 2023

Ni se pregatesc niste noi baieti destepti?

In urma cu cateva zile, Ministerul Economiei a postat pe site-ul sau spre dezbatere publica legile noi ale energiei electrice si gazului.  Legile ar trebui sa transpuna niscaiva Directive europene, cu care am intarziat deja, ca sa nu mai spunem ca avem 4 infringement-uri pentru Directivele anterioare si care ar fi trebuit si acelea rezolvate.

Despre cat de proaste sunt aceste drafturi de lege, am scris pe larg aici.  Pe scurt, nu rezolva in niciun fel problemele vechi din piata romaneasca de energie, care fac ca eu si cu Dvs. sa nu ne putem practic alege liber furnizorii de energie si ne forteaza sa platim din buzunarul nostru smecheriile baietilor destepti.  Ceea ce mi se pare insa culmea e ca tocmai in niste legi care ar trebui sa transpuna Directive europene sunt strecurate niste portite pentru noi contracte dubioase.

Iata un exemplu: in legea energiei electrice apare o prevedere referitoare la asa-numitul contract de procesare, definit drept „contract prin care o cantitate de combustibil aparţinând unui operator economic este procesată într-o capacitate energetică de producere aparţinând unui producător, în schimbul unei cantităţi de energie electrică şi cu plata unui tarif de procesare către producător”.  „Contractele de procesare” existau si in varianta de primavara a propunerilor de legi, atunci insa cu numele mai sofisticat de „contract de tolling”.

Cum s-ar traduce prevederea de mai sus in buzunarele noastre?  In primul rand, ea e interesanta nu pentru producatorii privati de energie ca viitoarea centrala de la Brazi (privatii pot incheia absolut orice contract vor, in mod liber, pe piata), ci pentru implicatiile asupra companiilor de stat care produc energie.  E interesanta pentru productia termo (ca aici discutam de combustibili, de fapt).  In alte cuvinte, o firma care are combustibil (carbune, gaze, pacura etc.) poate incheia un contract cu, sa zicem, Termoelectrica, Turceni, Rovinari, Craiova, prin care „da la procesat” combustibilul ca sa-l transforme in curent; si plateste un „tarif de procesare”.

Perversitatea consta in faptul ca asa-numitul „contract de procesare” pare tocmai facut sa eludeze atat legea achizitiilor publice, cat si obligatia companiilor de stat din energie sa vanda competitiv pe bursa.  „Contractul de procesare” inseamna de fapt ca producatorul de stat nu va cumpara competitiv combustibilul din piata (cum ar fi macar teoretic obligat prin legea achizitiilor publice), ci il va cumpara direct de la partenerul privat in acest contract.  Iar pe partea de vanzare, un producator de energie electrica de stat care isi angajeaza productia intr-un asemenea „contract de procesare” nu va mai fi obligat cum zice acum Ordinul MEC 445/2009 sa vanda competitiv prin OPCOM cantitatea astfel angajata.

Pana acum, practic cele mai mari cantitati care se vindeau competitiv pe OPCOM erau de la Turceni, Rovinari si Craiova (Hidroelectrica vinde baietilor destepti; Termoelectrica e falita si supravietuieste vanzand scump la Hidroelectrica; iar Nuclearelectrica pune 75-80% din energia produsa in contracte reglementate).  Prin aceasta noua smecherie, probabil ni se pregatesc niste noi baieti destepti si pentru Turceni, Rovinari si Craiova, ELCEN si altii.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Doamna Otilia Nutu, prin contributia dumneavoastra aflam anticipat, cum vom fi furati in viitorul apropiat. Nu ma revendic sa devin parte al umorului ro., dar am inteles exact, mecanismul, va multumesc, cornel.

  2. Foarte interesant. Apropo, cat timp mai au la dispozitie Turceni, Rovinari si Craiova, pana cand vor trebui sa se retehnologizeze pentru respectarea normelor europene ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro