marți, noiembrie 30, 2021

Nici o diferență între doamna Firea și domnul Dragnea

Nimic mai relevant pentru eșecul Gabrielei Firea în funcția de primar general al Capitalei decât incapacitatea sau poate lipsa de voință a respectivei doamne de a rezolva problema taximetriei în București.
Mărturisesc că, ori de câte ori, mă aflu în situația de a veni în orașul pe care doamna Firea se face că îl administrează de doi ani încoace simt fiori reci pe șira spinării numai la gândul caznelor ce mă așteaptă în fața Gării de Nord în încercarea de a identifica un taximetrist care să aibă bunăvoința de efectua, în condiții normale și respectând măcar în linii esențiale tarifele afișate la loc vizibil, pe portiera mașinii sale, cursa de care am nevoie. Năzuroși din cale afară, taximetriștii cu pricina, chiar dacă sunt, cum se zice, „de firmă”, refuză din principiu, categoric și cu nonșalanță, cursele scurte. În cazul de față „nonșalanța” fiind cuvântul „tandru” la care recurg spre a le desemna obrăznicia, proasta creștere, mitocănia, încălcarea oricăror reguli. Ori cer să li se plătească cel puțin dublul sumei pe care o arată ceasul. Nici urmă în zona Gării de Nord de oameni de ordine, de angajați ai poliției locale, adică de reprezentanți ai unor organisme și organizații aflate în directa subordine a Primăriei generale.
Nu am nici cea mai mică îndoială că doamnei Gabriela Firea nu îi este deloc străină problema cu pricina, la urma urmei o formă de terorism cu forme legale. Însă cu toate acestea nu depune nici cel mai mic efort spre a-i găsi soluționarea. În fond de ce să își dea silința doamna Firea să rezolve o problemă a cuiva care oricum, nici dacă ar vrea, nu va putea să o voteze? Altele sunt prioritățile fostei angajate a familiei Voiculescu. În primul rând, cumpărarea voturilor bucureștenilor prin tot felul de hotărâri ale Consiliului general care ascund noian de pomeni electorale.
Nu cred ca în cei doi ani și mai bine de când ocupă funcția de primar general al Capitalei doamna Firea să se fi dovedit capabilă să soluționeze măcar o singură mare problemă de interes public. Iar atunci când se află la ananghie primărița generală găsește foarte repede vinovații. În iunie 2017 culpabil era fostul premier Sorin Grindeanu , în septembrie 2018 acesta se identifică cu persoana președintelui PSD, Liviu Nicolae Dragnea. Piedicile puse de acesta, prin controlul total pe care îl exercită asupra Guvernului, a fost unul dintre primele motive invocate de doamna Firea drept cauză a revoltei sale. Desigur au mai fost și altele. De la suspiciunea patologică a președintelui PSD, care vede peste tot comploturi, la eliminarea oricărei urme de democrație din viața internă de partid. De la totala concentrare a deciziei în mâinile d-lui Dragnea și a camarilei sale (Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda și, desigur, Carmen Dan) la transformarea parlamentarilor partidului într-un adevărat comando învestit cu misiunea de a modifica în folosul personal al aceluiași domn Liviu Nicolae Dragnea a legilor privind amnistia și grațierea. De la refuzul președintelui partidului și a ministrului de interne, d-na Carmen Dan, de a-și asuma consecințele politice ale reprimării violente a celor care au manifestat pașnic în seara zilei de 10 august la tot mai evidentă izolare în partid de care are parte doamna Firea însăși. Și aceasta ca urmare a ordinelor clare date de nimeni altul decât de dl. Liviu Dragnea.
Să fie limpede. Nu eșecul clar al guvernării PSD-ALDE, nu scăderea nivelului de trai al populației, nu catastrofala politică de personal a d-lui Liviu Nicolae Dragnea care a avut drept rezultat propulsarea în funcții de conducere a agramaților și semidocților, nu scăderea în sondaje a partidului, nu tot mai evidentele încercări ale conducerii la vârf a PSD de a scoate România din zona de influență vestică, de a orienta țara nu spre Bruxelles ci spre Turcia, Ungaria și Rusia se află la originea rebeliunii doamnei Firea. Ci propriile ei interese care, din ianuarie încoace, se află în tot mai evident pericol. Iată de ce cred că a aduce elogii curajului, principialității și „eroismului” primarului general al Capitalei reprezintă o greșeală majoră.
Chiar dacă doamna Firea va ajunge să preia conducerea partidului, fapt care la ora actuală mi se pare extrem de puțin probabil, PSD nu se va schimba în bine cu nimic. Pentru simplul motiv că diferențele reale dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea sunt cvasi-inexistente. Ambii sunt niște profitori politici. Amândurora le lipsește anvergura politică. Ca să nu vorbim despre absența cronică a bunului simț.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. … diferențele reale dintre Gabriela Firea* și Liviu Dragnea** sunt cvasi-inexistente. Ambii sunt niște profitori politici. Amândurora le lipsește anvergura politică. Ca să nu vorbim despre absența cronică a bunului simț.

  Puteti inlocui * si/sau ** cu oricare alt „nume” din p*litica damboviteanca. Singurele exceptii de la regula au fost taranistii. Care, la sf anilor 90 chiar si-au spalat pacatele unor decizii discutabile de la inceputul sec XX. In rest… in absenta unei educatii reale, potrivite si adecvate rumunii si rumuncele ridica statui celor care au legiferat sclavagismul si se-nchina la chipuri cioplite ale unor sifilitici frustrati considerandu-i genii. Efect direct al unei „scoli” tarata de o filosofie cretina (stocheaza-reproduce) din care „invata” povesti nemuritoare (te contra-salut musiu felea) pe post de adevaruri stiintifice. Si-n care domina umerase de sutana. Aferim.

 2. Sincer nici nu cred ca isi doreste FiReasa sa preia conducerea partidului.

  Momentan se executa un joc de glezne in care Dragnea, numit si Prea Neferictul Neindreptatit, a cedat pozitia de candidat la Presedintie tovarasului Tariceanu si atunci FiRea a atacat pentru mentinerea fericirii in randul membrlor de partid, caci numai dansii si partidul lor pot sa fie acolo si isi doresc atat de mult…

  Inclusiv cearta cu cine a facut mai mult rau in 10 August 2018 este desarta.

  Pai aia de este Prefect in Bucuresti nu stia sa SCRIE NU SUNT DE ACORD pe hartie???
  Va spui io ca atunci cand am scris pe o hartie oficiala si am si semnat ca nu sunt de acord s-a produs un adevarat cutremur! Deci dna aparata de FiRea sa raspunda pentru ceea ce a semnat dar evident ca ora la care s-a semnat ordinul are mare importanta. Asta este viata!

  Totul este un joc mediatic –
  P$D-ul vrea sa ne arata ei ca este democratie pana si la ei in curte, sau mai ales la ei…

  Absolut plictisitor si nerelevant pentru bucuresteni care stiu mai bine ce inseamna sa ai un Premar ca Dansa.

  Acum nu stiu cum se face dar de fiecare data cand cineva din P$D isi doreste sa ajunga pana unde nu a ajuns decat Nea Nelu brusc se imbarliga in afaceri care nu duc decat pe aleea penalilor – si aici ma gandesc cu toata dragostea din lume cum Premaritza Capitalei ne aduce noua, bucurestenilor, autocare tocmai din… si ce mai autocare…Este ceva cu iz urat mirositor, cu miros de beci, in aceea licitatie si dansa stie…Asta asa numai la o mica aruncare cu privirea in curtea Dansei…

  PS – pare ca se afla scris de doua ori acelasti text in articol.

 3. „Nici o diferență între doamna Firea și domnul Dragnea”.
  Am retineri asupra formularii: intre o doamna si un domn nu se poa` sa nu existe diferente. Indiferent cum se numeste doamna ori domnul.
  Da, intre politicianul Firea si politicianul Dragnea, din perspectiva noastra, a opozantilor, nu exista nicio diferenta. Vorba populara: tot un drac, ce mi-e Tanda ce mi-e Manda.
  Ca ei se cearta in famiglie, problema lor. Nu trebuie sa devenim avocatul niciunuia. Asta i-ar determina, la fel ca o haita de ciini ce se rup intre ei, pe care incerci s-o sperii, sa se repeada toti asupra ta cu dintii rinjiti.
  Cearta-i, drace!

 4. Nu credeam ca mai exista taximetriști care refuza curse si cer pret dublu ca acum 10 ani. Acesta este un exemplu clar de stagnare in evolutia societatii romanesti, in care domina ciubucurile ieftine si afacerile efemere. Este trist si ii inteleg pe cei care pleaca pentru a scapa de mizerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro