duminică, iulie 21, 2024

Nicolicea la ACER?

Acum ceva vreme se zvonea că dl. Eugen Nicolicea, un excepțional specialist în energie, ar fi în cărți pentru conducerea reglementatorului în energie ANRE. Mi se pare profund nedrept ca o asemenea competență să fie irosită pe conducerea unui reglementator amărât din România și trag nădejde ca dl. Nicolicea să-și ia inima în dinți și să candideze direct la funcția de șef al ”reglementatorului european” de energie ACER, că tocmai se eliberează postul.

Lăsând gluma la o parte, Comisia a trimis niște scrisorele în care atrage atenția statelor membre că, așa cum o cer și Directivele, reglementatorii în energie trebuie să fie și competenți, și independenți de influența politică. Or, asta nu se poate decât dacă, înainte de toate, vârful acestei instituții este selectat după criterii competitive și transparente dintre oameni independenți de politic și de industria reglementată, printr-o procedură clară și cu interviuri serioase la comisiile de specialitate în Parlament, nu pe ”algoritm politic”. De fapt, cam așa ceva cere și legea românească (160/2012), dar, în tradiția locală, legea nu s-a aplicat niciodată în spiritul ei, nici măcar în 2012 imediat după ce fusese adoptată. În octombrie, mandatele a 4 membri ai comitetului de reglementare expiră, inclusiv mandatul președintelui; nu se pot numi interimari și nici nu se pot prelungi mandatele celor care ocupă azi funcțiile, că legea nu permite; deci, dacă nu se fac numiri până atunci, se va ajunge la un blocaj, că nu va mai exista cvorum pentru niciun act pentru care e nevoie de comitetul de reglementare.

Desigur, numele celor 4 poate fi scos din joben și oamenii pot fi numiți pe repede-înainte, pe motivul urgenței, de parcă nu s-ar fi știut încă din 2012 că mandatele expiră peste 5 ani și n-ar fi fost vreme de o selecție ca la carte. Că miza conducerii reglementatorului este una mare, ne putem da seama după acuzațiile repetate ale Ministerului Energiei că ANRE e de vină pentru creșterea prețului la energie electrică în vară și că, poate, ar fi bine ca unele funcții ale reglementatorului să fie preluate de guvern sau chiar reglementatorul să fie subordonat guvernului. O asemenea trăsnaie ne-ar arunca drept în infringement, ca în 2009, dar avem memoria scurtă.

În primul rând, de ce naiba ne pasă? Ce face până la urmă un reglementator în energie? În esență, construiește piața. ANRE e un reglementator ex ante de concurență în energie, așa cum Consiliul Concurenței este unul ex post. Consiliul Concurenței depistează abuzurile de piață și practicile neconcurențiale după ce ele s-au produs și îi aleargă pe culpabili cu anateme și amenzi, în timp ce ANRE construiește regulile în piața de energie care să limiteze în avans posibilitățile de abuz și practici neconcurențiale. Liberalizarea, accesul nediscriminatoriu la rețele, licențierea, regulile de tranzacționare pe diversele piețe fac exact asta. Pe scurt: un ANRE funcțional este esențial ca să se evite vechile șmenuri de tip ”băieții deștepți” din energie, creșteri arbitrare de tarife pe componentele de monopol natural (rețele de transport și distribuție) sau limitările abuzive și arbitrare la intrarea în piață a unor noi concurenți – producători sau furnizori. De aceea e important ca funcțiile de top să fie ocupate de oameni care să știe meserie, nu de sinecuriști și nici de oameni care să aibă interese chiar în piața reglementată. Tocmai din cauză că e un domeniu tehnic, iar cei care ar putea face abuzuri sunt oameni deștepți și pricepuți la șmecherii tehnice, e nevoie de un reglementator mai deștept decât ei.

Cum să găsim însă oameni atât de pricepuți și, la fel de important, să nu fie prea buni prieteni cu cei pe care ar trebui să-i reglementeze? Dacă nu știm cum ar trebui selectați cei din comitetul de reglementare, nu e nevoie decât să ne uităm cum face ACER, instituția europeană care seamănă cel mai mult cu ceea ce s-ar putea să devină în viitor un reglementator european al pieței unice de energie. La ACER s-a deschis selecția pentru postul de director. Avem așa:

– un anunț public, chiar în ”monitorul oficial” european, că se deschide selecția, cu criterii clare de selecție. Sunt scrise clar atribuțiile pe care le va avea de îndeplinit directorul:

 • recrutare și supravegherea activității angajaților agenției și contracte
 • pregătirea și lucrul în cadrul boardului
 • adoptarea și publicarea deciziilor, opiniilor, recomandărilor agenției, după ce sunt aprobate de board
 • pregătirea programului anual al agenției
 • punerea în aplicare a programului anual
 • elaborarea bugetului instituției
 • adoptarea de proceduri și norme interne de funcționare a agenției
 • comunicare cu publicul

Criteriile de selecție sunt iarăși clare:

 • experiență de management (la nivel strategic și management intern, experiență națională și europeană; experiență în management financiar, planificare bugetară, control intern, sisteme de risc etc, în entități mari; succes demonstrabil într-o poziție de manager cu subalterni, administrativi și tehnici)
 • competențe tehnice (experiență demonstrabilă în politici în domeniul energiei, reglementări în energie, la nivel național sau european, supravegherea pieței, construcția pieței de energie; înțelegerea politicii europene în domeniu, viziune strategică în domeniul energiei etc)
 • competențe de comunicare și negociere demonstrate, cu publicul și cu toți actorii relevanți din sector europeni și naționali, competențe de inovare și promovare a activității agenției, capacitate de relaționare cu instituțiile europene.

Criteriile de eligibilitate sunt de asemenea stricte și clare:

 • studii superioare
 • 15 ani de experiență dintre care 5 în sectorul energiei
 • 5 ani de experiență managerială de top
 • o limbă europeană și engleză.

Cine va face selecția? Mecanismul este la rândul său transparent și clar chiar din anunț – dar postul e suficient de important încât selecția să dureze aproape un an (postul, pentru care se pot depune candidaturi până pe 27 septembrie 2017, e disponibil din 16 septembrie 2018!). Pe scurt:

 • Comisia Europeană numește un panel de preselecție care face un prim filtru, selectându-i pe cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și criteriile de selecție.
 • Cei care trec sunt intervievați de un consiliu consultativ al Comisiei care verifică candidaturile cu experți independenți
 • Cei rămași au un interviu cu Comisarul pentru Energie și Schimbări Climatice
 • Lista scurtă ajunge la boardul ACER, care selectează directorul din listă
 • Cel selectat pentru post trebuie să susțină o declarație în fața europarlamentarilor din comisiile de specialitate.

Cred că e inutil să mai spunem că nu au cum să se ”piardă” candidaturile pe parcurs, cum se întâmplă la noi.

Tot așa, există mecanisme de control pentru a se evita conflictele de interese între persoana selectată pentru postul de director și industria reglementată sau alți actori relevanți din sector.

Cam aceasta e importanța unui post de reglementator în energie în lumea civilizată și așa se face o selecție cu adevărat competitivă. Desigur, la noi nu există nici timp, nici competența administrativă pentru organizarea unei selecții de asemenea amploare, dar:

 • criteriile de selecție pot fi chiar luate cu copy paste din cele de mai sus. De astfel de competențe e nevoie pentru un președinte de reglementator național în energie, într-o piață în curs de liberalizare și schimbare majoră de direcție (construcția instrumentelor de piață, deschiderea pieței de gaze pentru export, proiecte de interconectare europene. intrarea în piață a unor producători noi – regenerabile, resurse din Marea Neagră; rețele inteligente etc.)
 • există timp, chiar dacă e scurt, pentru ca, pe de o parte, comisiile de specialitate să pună un anunț public de candidaturi pentru cele 4 posturi și tot comisiile de specialitate să numească în acest timp un panel de experți externi relevanți și credibili care să analizeze candidaturile după criteriile de selecție. Panelul trebuie să prezinte public rezultatele evaluării și notele candidaților.
 • persoanele selectate de acest panel să susțină public un program în fața comisiilor de specialitate în Parlament într-un interviu difuzat online.

Ce ziceți, domnu’ Nicolicea, vă băgați?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Coincidență sau nu, cu câteva săptămâni în urmă am fost invitat de ACER să susțin un seminar WebEx pentru personalul lor din Ljubljana. Am decis să le prezint Gas Hydrates and Organic Shales – Two Significant Unconventional Energy Resources, pe baza experienței directe pe care o am cu ambele resurse. Prezentarea tip duplex video/audio va avea loc marți, 26 septembire 2917, ora 15 (ora Sloveniei).

  Pentru că audiența va fi heterogenă – upstream, midstream și downstream ingineri, economiști, planificatori, administratori publici etc. – sper ca prezentarea mea să ofere reglementatorilor ACER idei despre potențiale alimentări cu gaze naturale din surse neconvenționale. Chiar dacă, în prezent, revoluția argilelor se vorbește numai cu accent american, niciodată nu este prea târziu pentru a identifica potențialul resurselor neconvenționale și în țările UE.

  • Pentru cei interesați de Webinarul organizat de ACER, ofer mai jos posibilitatea de participare:

   Hello,

   ACER Gas invites you to join this WebEx meeting.

   Age of Plenty: Web-based discussion with dr. Cranganu – gas hydrates, shale revolution
   Tuesday, September 26, 2017

   2:50 pm | Europe Summer Time (Paris, GMT+02:00) | 2 hrs

   Meeting number (access code): 845 717 370

   Join from a video system or application
   Dial [email protected]

   Join by phone
   +44 (0)2034574333 United Kingdom Toll
   Global call-in numbers

   Can’t join the meeting?

   IMPORTANT NOTICE: Please note that this WebEx service allows audio and other information sent during the session to be recorded, which may be discoverable in a legal matter. By joining this session, you automatically consent to such recordings. If you do not consent to being recorded, discuss your concerns with the host or do not join the session.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro