marți, ianuarie 31, 2023

Nimic nou pe frontul românesc- marasm, corupţie şi alegeri locale

Undeva, în marginea staţiei mele de metrou, o fărâma de viitor european străluceşte, imaculat: din micul cort electoral al ALDE, zâmbetul domnilor Daniel Constantin şi Călin Popescu –Tăriceanu ne îndrumă spre proiectul de ţară ce înseamnă ridicarea României la nivelul unei puteri regionale economice. Alintat de mirosul de covrigi ce vine de alături, folosit ca punct de popas de călătorii obosiţi ce se îndreaptă spre Giurgiu, cortul ALDE este semnul acestui viitor al echilibrului, prosperităţii şi bunei-guvernări la care am visat, secular. O emoţie patriotică mă cuprinde în faţa acestui monument modest de energie românească.

Alegerile locale se apropie şi politicienii autohtoni îşi redescoperă vocaţia de dascăli, de mituitori şi de profeţi. Democraţia locală este elogiată, în rânduri încărcate de patetism, ca o temelie a civismului. Chipurile celor care se pun în serviciul comunităţii îi întâmpină pe votanţi, omniprezente. Alegerile sunt, ca în orice democraţie consolidată, un exerciţiu de luciditate.

Dincolo de acest domeniu al grotescului pompieristic, ce pare etern în viaţa publică de la noi, se află realitatea profundă a marasmului şi a corupţiei ce definesc nivelul guvernării locale. De la Onţanu la Lia Olguţa Vasilescu, o suită de anchete şi de arestări revelă complexitatea,eficienţa şi natura ecumenică a unui sistem destinat să exploateze şi să prade. Mita încetează să mai fie un accident. Ea este regula ce defineşte autonomia locală, alături de birocratismul sufocant. În Bucureşti, ca şi în restul României,comunităţile sunt ostatecii unor oligarhii ce au luat în stăpânire aparatul administraţiei. Subdezvoltarea instituţională este condiţia menţinerii acestui monopol politic şi simbolic.

Alegerile locale care se anunţă vor sta, cel mai probabil, sub semnul marasmului moral ce ne afectează,în pofida trecutelor revolte “ colective”. Graţie unui sistem de vot ce a eliminat al doilea tur, reproducerea incompetenţei şi cupidităţii pare un scenariu realist. Bazinul de recrutare al marilor partide este cel din care s-au ivit figurile emblematice ale cleptocraţiei actuale. Ar fi naiv să ne imaginăm că din rândurile lor se vor selecta inamicii implacabili ai risipei şi lăcomiei. Legea alegerilor locale, atât de inept şi de tardiv atacată de PNL, poate fi instrumentul de care PSD se va folosi spre a-şi consolida hegemonia locală. Un triumf al PSD şi al lui Liviu Dragnea ar fi un triumf, salutar, al modestiei, transparenţei şi bunei – guvernări.

Cât despre Bucureşti, cazul său probează fundătura istorică în care acest marasm pare să fi adus democraţia locală. Ludovic Orban şi Gabriela Vrânceanu- Firea sunt imaginea acestei restauraţii care se produce sub ochii noştri. La nici un an de la declaraţiile grandilocvente ocazionate de tragedia de la “ Colectiv”, partidele îşi manifestă, clar şi programatic, voinţa lor de continuitate. Nici ridicolul, nici vulgaritatea, nici impostura nu pot fi obstacole în calea acestei victorii a sistemului transpartinic de parazitare al statului.

Perpetua şi deliberata infantilizare a electoratului, permanentul apel la contra- selecţie, exploatarea bazinului inepuizabil de iresponsabilitate demagogică, toate acestea definesc starea democraţiei noastre, astăzi. Reţelele sociale, mobilizarea civică, revolta morală se confruntă cu acest impenetrabil edificiu al statului, la nivel local şi naţional. Carierele primarilor corupţi din România sunt parte din acest dosar al metastazei ce a cuprins elita guvernantă. Revirimentul, înşelător, de după 30 octombrie 2015 a fost o iluzie romantică. Una care ne-a dat curajul de a merge înainte, impotriva a toate şi a tuturor.

Democraţia locală, ca sistem de impunere şi de rafinare al corupţiei, este temelia statului român. Între cei ce stăpânesc judeţe, oraşe sau comune şi parlamentari, legătura este ombilicală. Partidele sunt dependente, la rândul lor, de acest rezervor de resurse şi de cadre. Cetăţenia este absentă din această ecuaţia modelată timp de decenii. România oficială nu are nevoie decât de supuşi- senini, decebraţi, împăcaţi cu starea lor de sclavie. Oricât de afectat de arestări şi de anchete, sistemul posedă o remarcabilă capacitate de regenerare. Slăbiciunea civismului îi garantează supravieţuirea. România etatică este şi rămâne România lor.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Nu putem noi vota cit ne pot ei dezamagi.
  Ultima mega-dezamagire – klaus Iohannis.
  Votat ca alternativa la Victor Ponta…ne serveste pozitii de aparare a A3, consilieri precum Mihalache si moschei turcesti ..”urmarind cu atentie” viata reala din Romania.
  Am considerat in mod gresit ca trebuie sa particip de fiecare data la procesul electoral.
  Ca cetatean al unui oras – la scrutinurile locale
  Ca cetatean al tarii – la alegerile generale parlamentare si prezidentiale.
  Am participat nu doar prin simpla prezenta la urne, dar si prin incercarea de a ma informa despre candidati, discutii, analize personale…etc.
  Consider ca perioada de naivitate personala s-a incheiat.
  Unica si singura actiune electorala sau politica de orice alt fel la care ma voi mai angaja va fi darimarea actualului sistem politic.
  Voi mai vota doar pentru si cind>
  1. parlamentarii sa nu beneficieze de nici o forma de imunitate
  2. parlamentarii sa nu beneficieze de nici un fel de drepturi banesti/pensie (cazare si masa asigurate strict pe perioada madatului intr-un complex special construit administrat de stat).
  3. incompatibilitate absoluta intre calitatea de membru de partid si cea de salariat al statului.
  4. limitarea la 2 candidaturi a oricarui cetatean eligibil
  5. limitarea la 2 mandate pt orice cetatean eligibil pt orice fel de functie aleasa/numita politic
  6. Interdictia totala a traseismului – pierderea dreptului de mai fi vreodata ales daca un primar/consilier local/parlamentar schimba formatiunea in timpul mandatului. 5 ani suspendarea dreptului de a mai fi ales daca schimba formatiunea politica fara sa se afle in functie
  7. Calitatea de membru de partid – circumstanta agravanta la orice infractiune – triplarea limitei minime de ani de inchisoare pt membrii de partid la savirsirea unei infractiuni,
  8. Calitatea de persoana aleasa/numita politic – circumstanta agravanta la savirsirea oricarei infractiuni – aplicarea maximului prevazut de legea penala.
  9. Auditarea speciala a averilor mobile si imobile a tuturor cetatenilor ce ocupa o functie aleasa/numita politic – la inceput si la sfirsit de mandat. Confiscarea din oficiu a oricaror bunuri si valori ce depasesc la sfirsitul mandatuljuicu 10 % sau mai mult situatia financiara a alesului de la inceputul mandatului.
  10. Constituirea unei curti de justitie independente, cu judecatori si procurori alesi direct de catre cetateni, fara afiliere politica, care sa evalueze si compare promisiunile electorale si gradul lor de realizare. Sa fie pedepsita orice nerealizare a promisiunilor electorale, cu sanctiuni ce pot merge de la retragerea / suspendarea dreptului de a vota si a mai fi votat pina la sanctiuni pecuniare si penale.
  Pentru atingerea celor de mai sus merita intreprinsa orice actiune politica – de la boicotarea alegerilor si clasei politice pina la revolta violenta.
  Clasa politica trebuie sa invete sa se teama de cetatenii ce ii voteaza, platesc si intretin.
  Clasa politica trebuie sa inteleaga ca a fi votat inseamna o indatorire extrem de serioasa si de grava.
  Politicienii pot invata asta „democratic” sau „cu vorba buna” sau se poate considera ca se indeplinesc conditiile ruperii definitive a contractului social si ca cetateni avem dreptul natural la revolta violenta.
  In cazul exploziei violente – se poate merge pina la introducerea pedepsei cu moartea pentru toti cei care au ocupat o functie numita/aleasa politic in ultimii 26 de ani.

  • Din DEX:

   GÁȘCĂ, găști s. f. Grup restrîns de oameni, lipsiți de principii morale și sociale, uniți între dînșii în vederea unor acțiuni comune pentru satisfacerea ambițiilor și intereselor personale, în paguba și cu nesocotirea inte­reselor generale ale societății. V. cărdășie, clică. ◊ Expr. A (se) sparge gașca = a (se) risipi, a (se) împrăștia, a (se) destrăma o cărdășie.

  • Toate cele 10 propuneri/conditii trimiteti-le d-lui Ciolos si parlamentului,sa le transforme in „porunci'(sa-i bata D-zeu daca nu le respecta)macar atat,iar noi vom face din votare religie.Amin!Ar merge si de platforma unui partid , aveti sustinerea a milioane de nemultumiti care gandesc la fel ca dvs.,caci daca va bazati doar pe cei cateva mii de contributoristi,nu mai mergeti in veci sa votati.

 2. ptr mine ceva nou exista pe frontul rominesc: am aflat ca in patria rominilor, hotul se cheama om de creatie !
  „Cetăţenia este absentă din această ecuaţia modelată timp de decenii.” aci ii hiba ! rominul inventat si format ca entitate recent ,dar invatat ca i de 2000 ani

 3. Pai, toti acestia sunt dintre noi. Asa aratam noi toti. Ei sunt oglinda noastra.

  Ne plangem degeaba. Cum ati vrea ca dintr-un card de rate sa apara un gansac conducator?!

  Cand a fost vorba de guvern tehnocart, am fugit la Bruxelles dupa „resursa umana” si ce am mai adunat de prin Romania au fost bietii specialisti caora le-am ceurut ca peste noapte sa ajunga si administratori ai tarii.

  De unde nu-i, nu poti sa ceri.

  In veacul vecilor o tara fara invatamant (cum e Romania) nu va reusi sa aiba politicieni si functionari superiori capabili.

  Ne tinem cetatenii 16 ani in cumplita fabrica de tampire numita „educatie nationala” si dupa aceea le cerem sa nu mai fie tampiti. Ii tampim si apoi le cerem sa nu fie tampiti.

  Morala e produsul educatiei, nu al fricii de DNA.

  • Nimeni nu te tine sa nu invatam – avem si surse alternative de invatare.
   De bine de rau exista niste manuale din care s-ar putea invata daca se vrea.

   Morala este ca nu ne intereseaza sa iesim din cercul vicios.
   Este mai bine cu porcii in aceeasi cocina.

   Daca este unul mai rasarit sa il tragem in joc, ca in Miorita.
   Omul ce sa faca – o ia din loc si pe ici iti este drumul…

   Daca respect pentru munca si invatatura nu este – nimic nu este!
   Dar, nu este o problema prea mare – nu prea se mai poate fura, din vari cauze, si atunci, de voie, de nevoie, se apuca lumea de munca si poate un pic mai tarziu si de invatatura.

   Este mintea cea de pe urma a romanului!

 4. Legea alegerilor locale, atât de inept şi de tardiv atacată de PNL, poate fi instrumentul de care…
  Regret sa va reamintesc dle profesor dar legea despre care faceti inteligenta scriere a fost „produsul” unei (re)”forme institutionale” indelung clamata (si chiar aplaudata) de dreptaci-sculati-din-socialisti-culcati. O puteti numi ironie a sortii asa cum a fost pt pedesere gaselnita cu mandatu’ prezidential de 5 ani. Care n-a fost pt cine se-ncalzea pe tusa… :-P Desigur ca pedese-reaua, ca sa-si scoata parleala cu varf si-ndesat, a mai trantit si ou(-l) validarii migrarii (trans-humantei) „alesilor”. Ca daca nu puteam ajunge USA dpdv al infinitatii posibilitatilor in plan creativ… de ce sa n-o depasim la manareli.
  Candva…. si pres cj se „alegea” dintr-un tur… si stabileau (din pix = mischie dixit) bugetele unor premari care aveau mai multe voturi…. dar… cum ziceam… de ce sa nu batem USA la manareli. Juridice. Cu precadere.

 5. de mare forta articolul prin adevarurile spuse franc:

  – „Mita încetează să mai fie un accident”

  – „Democraţia locală, ca sistem de impunere şi de rafinare al corupţiei, este temelia statului român.”

  Cetăţenia nu are cum sa traiasca in aceste conditii – lipseste un element important din ecuatie.
  Fara el nu vom avea niciodata o democratie adevarata, ci doar un simulacru care da bine, din când in când, in exterior, fara sa aiba o sustinere reala in structura societatii.

  Numai cu DNA/ANI nu se poate crea, dezvolta si sustine pe termen lung o societate.

  • Ma intreb cu ingrijorare care ar fi cetatenii aia din structura sociala dispusi sa sustina o „democatie adevarata”-va citez ,nu sant ironica.Majoritatea medicilor, fac evaziune fiscala -cu plicuri in spitale ,fara bonuri fiscale reale in cabinetele sau clinicile particulare ,profesori cu meditatii nedeclarate sau examene vandutei,judecatori corupti, popi care fura,politisti destui corupti,comercianti evazionisti primari si prefecti spagari, politicieni corupti…restul ori nu stiu ce inseamna cuvintele astea doua,ori nu-si bat capul cu politica.Trebuie sa fii foarte optimist sa crezi ca in viitorul apropiat se va schimba ceva in bine in tara asta.Mai ca-i dau dreptate lui M. Dinescu „…opriti istoria /cobor la prima”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro