marți, decembrie 5, 2023

Nimic nu valoreaza cat o viata de om: Solidaritate cu Doru Maries si colegii sai

M-am gandit adeseori la semnificatia cuvintelor lui André Malraux: “O viata de om nu valoreaza nimic, dar nimic nu valoreaza cat o viata de om”. Unul dintre acesti oameni exemplari este Doru Maries, presedintele Asociatiei “21 Decembrie”, un lider al societatii civile reale, nu al celei ostentative, contrafacute si stridente. Ion Iliescu nu-i poate ierta lui Doru Maries consecvenţa cu care cauta sa afle adevarul despre Revolutia din decembrie 1989 si despre mineriade. L-a atacat imund in repetate randuri, l-a numit “puslama” si “impostor”, ceea ce pentru Maries si prietenii sai este semnul, hartia de turnesol care probeaza ca ca fac ceeace trebuie facut. Pana acum cateva zile nu stiam de noua greva a foamei declansata de Doru Maries, nu stiam ca i s-au asociat inca trei colegi. Nu pot citi toate ziarele si sursele de stiri, dar sunt uimit ca n-am vazut aproape nimic pe acest subiect, deloc banal, sa recunoastem. Ba chiar tragic.

Nu cred ca exista ratiuni reale pentru a amana sine die reluarea discutiilor in Parlament privind legile legate de o autentica decomunizare. Nici frigul, nici nametii, nici criza economica, nici starea de lehamite nu pot justifica ignorarea grevei foamei, aceasta actiune disperata menita sa spuna celor amnezici, indiferenti si abulici: Ajunge!

Recomand aici articolul doamnei Anca Cernea, presedinta Fundatiei „Ioan Barbus”:

Considerăm deasemenea că adoptarea acestor legi trebuie să fie continuarea firească a condamnarii comunismului drept un regim ilegitim și criminal de către Președintele Băsescu în 2006. Acest act oficial s-a lovit de o furioasă împotrivire, nefiind doar un act simbolic, ci deschizând oportunitatea lansării unei serii de actiuni concrete – politice, legislative, educative, de investigații istorice, dar și penale, etc. Nu este o luptă ușoară, tentativele disperate ale vechilor structuri de a-și apăra privilegiile, de a discredita și împiedica prin orice mijloace demersurile pentru aflarea adevărului și înfăptuirea justiției au luat dimensiuni de-a dreptul grotești. Nu este de mirare. Dar asta nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă.

Încă din timpul Revoluției din decembrie 89, și în mod constant, în anii de după aceea, Teodor Mărieș a luptat cu dăruire și cu spirit de sacrificiu pentru dezvăluirea acestui adevăr. I se datorează în cea mai mare măsură victoria de la CEDO, prin care s-a obținut, în sfârșit, accesul la o parte din dosarele revoluției, informații de o importanță crucială pentru elucidarea modului în care a fost pusă la cale, în dauna și împotriva voinței acestei națiuni, perpetuarea la putere a vechilor structuri și instaurarea regimului Iliescu – principalul artizan al acestei uriașe manipulări, ale cărei consecințe ne apasă și astăzi.

Îi mulțumim pentru toate acestea lui Teodor Mărieș, îl asigurăm că îi suntem alături.

Dar îi adresăm în același timp apelul creștinesc și rugămintea insistentă să renunțe la greva foamei, să nu-și mai pună în pericol viața și sănătatea. Avem nevoie ca astfel de oameni să fie aici, să lupte în continuare pentru adevăr și normalitate.

http://inliniedreapta.net/adevar-si-memorie/

Antropologul Alin Rus, membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989, profesor la Worcester University din Statele Unite, a publicat o petiţie pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş care se află în a 88-a zi de grevă a foamei pentru adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimelor împotriva umanităţii şi a Legii recunoştinţei faţă de eroii revoluţiei anticomuniste.

Solidari cu Teodor Mărieş, trei colegi ai acestuia se află de asemenea în greva foamei: Vlad Ciobanu (vicepreşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, 67 de zile de greva foamei), Firimiţă Marian (54 de zile de greva foamei) şi Savin Eugeniu (51 zile de greva foamei).

Teodor Maries started his hunger strike protest almost three months ago. The purpose of his protest has been to convince the members of the Romanian Parliament to adopt three laws: The Law of Imprescriptibility of the Crimes Against Humanity committed during Communist Dictatorship and during the days of December 1989 Romanian Revolution, The Law of Gratitude toward the victims (and children of the victims) of 1989 Romanian Revolution and The Law of Lustration (this is a law that regulates the participation of ex-leaders of the Communist dictatorship, especially informants of the communist secret police in the successor political appointee positions or in civil service positions in the period after the fall of Communist Dictatorship). The adoption of all these laws is absolutely necessary for a correct functioning of the democracy and the democratic institutions in Romania.

The Law of Imprescriptibility of the Crimes Against Humanity Committed during Dictatorship and during the days of December 1989 Romanian Revolution was considered constitutional by the European Court of Human Rights, which recommended the Romanian Parliament to promulgate this law immediately. Inexplicably, the promulgation of this law is indefinitely postponed by the Romanian Parliament. More than that, the protest of Teodor Maries is totally ignored by the political leaders who are now in power. All the members of 21 December 1989 Civic Association are afraid that Teodor Maries can die at any moment.

With this petition, I am turning to you asking one single thing: save the life of Teodor Maries (88 days of hunger strike) and three other members of 21 December Civic Association who are protesting together with him: Vlad Ciobanu (vice-president of 21 Decembrie 1989 Association, 67 days of hunger strike), Firimita Marian (54 days of hunger strike) and Savin Eugeniu (51 days of hunger strike). We hope that a strong international support for these men, who decided to use this extreme form of protest, will convince the Romanian political leaders to start the negotiations with the leaders of 21 December Association immediately in order to save their life.

http://www.change.org/petitions/save-the-life-of-hunger-strike-protestors

Iata Comunicatul AFDPR:

ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA COMUNICAT DE PRESĂ

COMITETUL NAŢIONAL DE CONDUCERE al ASOCIAŢIEI FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI din ROMÂNIA (AFDPR) îşi exprimă deplina solidaritate, fiind alături de domnul TEODOR MĂRIEŞ, preşedintele ASOCIAŢIEI ’21 DECEMBRIE 1989′ şi colegii săi,în demersul lor de a cere CAMEREI DEPUTAŢILOR din PARLAMENTUL ROMÂNIEI, adoptarea în regim de urgenţă a Legilor Lustraţiei şi Imprescribilităţii crimelor comunismului.

Este evident pentru oricine că ţara se află într-o prăpastie cauzată de disproporţia revoltătoare dintre cei îmbogăţiţi, de sorginte comunisto-securistă şi poporul care se zbate dincolo de limita sărăciei, tocmai din lipsa celor două legi.

Este ruşinos că în ROMÂNIA, toate legile care vizau MORALA, au fost declarate ca NECONSTITUŢIONALE, asigurându-se astfel, pavăza protectoare, la umbra căreia o adunătură de indivizi au prosperat prin fraudă şi evaziune fiscală!

Suntem indignaţi de lipsa de disponibilitate a autorităţilor în tratarea cu prioritate a acestor două legi, autorităţi pe care le facem răspunzătoare de pierderea sănătăţii sau chiar a vieţii, de către protestatari.

Preşedinte,
Ing. Octav Bjoza

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

  • Am comentat acolo dar probabil se modereaza…

   „Ar trebui să clădim o puşcărie nouă, imensă, nu ştiu unde, atât de mulţi aş băga înăuntru.”
   Domnule Neagu Djuvara, aici ati pierdut votul meu, nu pentru ca n-as rezona cu ideea, ci pentru ca punerea in practica in viziunea dumneavoastra ar fi paguboasa, in cel mai pur stil romanesc. Puscaria noua, imensa, este construita deja. Aceasta este Casa Poporului, actual Palatul Parlamentului, viitor Penitenciarul „Ion Iliescu” Bucuresti.

   Din respect pentru cei care au murit in Siberia, in inchisorile si lagarele de munca comuniste, din respect pentru cei care au fost nevoiti sa ia calea exilului, din respect pentru cei care au ramas si au suportat, din respect pentru cei care au murit in ’89, din respect pentru cei care au fost batuti de mineri, din respect pentru cei care sunt furati de atatia ani, acestei cladiri trebuie sa i se dea in sfarsit UTILITATE PUBLICA, cu investitii minime in fier-carbon. Este loc si de un muzeu marturie al comunismului de rit vechi sau nou, cu sali de lectura si de cinema, fast-food pe cartele, papusi de ceara…etc. astfel incat sa fie foarte atragator publicului, nu din considerente economice, ci pentru sanatatea natiunii. Trebuie AMINTIT generatiilor noi ce sufera sub dictatura lui Basescu.

   Puscariabilii de rang inalt sunt deja familiarizati cu locatia, dar mai putin cu frecventa…
   Acesta este visul meu, inca din 1994. Din pacate, timpul trece si mi-e teama ca n-am sa vad niciodata incheiat articolul Ion Iliescu din Wikipedia precum cel al lui Iuliu Maniu…

 1. A sosit vreme implinirilor, prezise: ”
  „Vai de tine, pustiitorule, care totusi n-ai fost pustiit; care jefuiesti, si n-ai fost jefuit inca! Dupa ce vei sfarsi de pustiit, vei fi pustiit si tu, dupa ce vei ispravi de jefuit, vei fi jefuit si tu. -„

 2. Domnule Tismaneanu,

  Imi doresc doar ca domnul Maries sa fie sincer.
  Cand a semnat impreuna cu dl Toader de la PD protocolul care – pe sub masa – punea de o reacordare a indemnizatiilor de revolutionar era tot in greva foamei?
  ne-am saturat de jocurile sale cu puterea, de geoflexiunile sale..

 3. Cu tot respectul, domnule profesor, sint roman din mos stramos. Stiu de la cei batrini ca s-au perindat prin aceste locuri mii de semintii, dar nu au reusit sa ne scimbe graiul.
  Va rog, pentru a intelege si noi taranii, scrieti in limba romana.
  Mindria noastra nationala a fost, si ramine, limba vorbita ! Pe asta nu a reusit nimeni sa ne-o fure.
  Vreau sa stiu si eu ce se intimpla in tara mea si mi s-au dat explicatii ba in engleza, ba in rusa, dupa ce am primit porunci in turca si greaca.
  Va multumesc pentru intelegere !

 4. Life is important!

  „The Law of Imprescriptibility of the Crimes Against Humanity Committed during Dictatorship and during the days of December 1989 Romanian Revolution was considered constitutional by the European Court of Human Rights, which recommended the Romanian Parliament to promulgate this law immediately.”

  • Dacă va fi aşa cum spuneţi, este 99% vina noastră, nu a bolşevicului… Fiindcă am preferat să „băltim” şi nu am făcut nimic, în timp ce aceia care au murit în Decembrie 1989, rămân nişte morţi degeaba… Mare păcat! Să ne fie ruşine! Avem ce merităm cu o asemenea (non)atitudine!

 5. Sa protesteze si pentru sistarea acordarii de foloase materiale (bani, terenuri, facilitati, reduceri, etc). Daca nu, din partea mea poate sa moara de foame, nu-mi pasa.

 6. Domnule Tismaneanu, eu de ani de zile va urmaresc, toate aprecierile mele pentru activitatea dumneavoastra
  Nu am cuvinte de apreciere pentru dumneavoastra
  Pacat ca nu avem asemenea politicieni

 7. Ceea ce intreaba Alexandru mai sus e definitoriu si nimeni vad ca nu raspunde la asta: numai adevarul despre revolutie (sau ce-o fi fost) il face pe Maries sa reintre in greva foamei sau mai ales „taierea ratiei” pentru auto-numitii revolutionari care sug la tzitza bugetului de vreo 20 de ani ?

 8. Sunt sigur ca Domnul Presedinte Traian Basescu, luptator anti-comunist si anti-securist de la Anvers, va face in regim de urgenta demersurile necesare adoptarii legilor de mai sus.

  Noi stim foarte bine ca in ultimii 7 ani a fost ocupat cu modernizarea statului si cu lupta impotriva comunistilor, mogulilor si minerilor. Ca sa nu mai vorbim de Opozitie, care mereu i s-a pus in cale, chit ca a fost sau nu la guvernare. Drept urmare, istovit dupa acesti 7 ani grei trebuie sa mai faca un mic mare hop, pentru desavarsirea poporului roman si intregirea operei sale de arta: adoptarea acestor legi.

  Sa-l sprijinim pe Domnul Presedinte Traian Basescu pentru a intra in eternitate ca fiind omul ce s-a ridicat impotriva lui Marx, Engels, Lenin, Stalin, Ho-Chi-Minh, Mao, Che Guevara, Fidel Castro si Kim-Jon-il.

  Daca nu-mi publicati acest comment voi considera ca sunteti anti-anti-comunist, iar acest lucru nu este frumos. Ori sunteti cu Domnul Presedinte Traian Basescu, ori cu Ion Iliescu. Cale de mijloc nu exista.

  • De ce va grabiti cu supozitiile? Uneori mesajele nu intra, fara a fi „vina” cuiva. Spre a-l cita pe dl Dragos Paul Aligica: „Domnule, vi l-am recuperat de la gunoi si acum e postat. Bine ati facut ca ati insistat, ca fusese sortat automat la gunoi” :)

   • amu,domnule Tismaneanu,nu ne credetzi pe totzi proshti!si mie mi a placut replica,dar intotdeauna vina,automatul,apartzine cuiva

 9. Nota:
  crimele din timpul „revolutiei” nici macar nu se pedepsesc de legilatia europeana, intrucit exista exceptii recunoscute de conventia drepturilor omului, printre care si situatiile de tulburari, lovituri de stat etc. in care drepturile omului sunt suspendate

 10. Domnule profesor,

  in urma cu cateva articole am vorbit noi doi legat de subiecte preferate ale mele si ale dvs. Acum l-ati bagat pe Iliescu, eu am returnat cu Basescu.

  De ce sa aveti numai dvs. drept de a scrie? Mi-ati cenzurat commentul la acest articol.

  Nu mi se pare drept. Atata timp cat folosesc un limbaj civilizat am tot dreptul sa mi se afiseze comentariul. Dar ma scuzati, este blogul dvs. si dvs. decideti. Chiar daca primiti si commenturi cu limbaj mai colorat, atata timp cat sunt anti comuniste, anti moguliste, anti iliesciene si pro basesciene sunt perfecte si se potrivesc ca o manusa nu?

  Pacat.

 11. Autor, din cite stiu, al unei singure carti asupra profesiunii de miner, un fel de „Subteranul mon amour”, subiect de care-l leaga originea geografica, Alin Rus care la Revolutie avea vreo 14 ani si la prima „mineriada” cam tot atit, trece in America, unde se afla actualmente, drept specialist in problema mineriadelor. Tot de acolo ne transmite si ultima opera a domniei-sale, si anume o petitie de sustinere a lui Doru Maries, revolutionar incontestabil aflat in perpetua rafuiala cu toate guvernarile din ’90 incoace. Actualmente facind a cine stie cita greva a foamei, Doru Maries cere in continuare ceea ce-a cerut si inainte: clarificari si pedepse. Deocamdata n-a primit mare lucru si probabil nici nu va primi, caci a fost si le este incomod tuturor partidelor.

  Ce se intimpla: Alin Rus o fi stiind, probabil, suficient despre mineri cit sa adune de-un op cu interviuri si intimplari dintr-o Vale a Jiului inexistenta azi. Dar el nu intelege ca mecanismul protestului romanesc este acelasi de ani de zile. Fiecare greva, fiecare gest extrem destinat sa atraga atentia guvernului sunt, indiferent de cine le face, privite cu suspiciune si adversitate. A raspunde pozitiv cererii unui grevist al foamei este a da opiniei publice sentimentul ca cedezi unei amenintari, ca ai o mina slaba in vreme ce oponentul are o mina forte. Negociere ori compromis se mai vad atunci cind cerintele sint minimale, ori cind ele angajeaza o persoana, doua. Ceea ce nu pricepe Alin Rus e ca cerintele lui Maries angajeaza intreaga structura politica romaneasca. Asa ceva nu se schimba cu una cu doua iar solicitantul care-si pune viata in joc nu utilizeaza o valoare de schimb acceptabila politic.

  Cit despre protestul lui Doru Maries, doua intrebari. Retorice. Sincer, ma intreb cum te poti comporta la o intelegere si o experienta de viata ca a lui ca si cind ai fi luptat in Revolutie de unul singur, suspectindu-ti si acuzindu-ti colegii, asa cum or fi si citi or fi ei? Si, in al doilea rind, cum te poti astepta sa-ti ofere un grup politic eterogen si cuprinzind membri ei insisi lustrabili, o lege categorica a lustratiei?

  E suicid, se intelege de la sine. Suicid si nimic altceva.

 12. Domnule Tismaneanu , deosebit respect pentru acest comentariu .
  Sint alaturi de Maries care isi sacrifica viata pentru aflarea adevarului si promulgarea unei legi impotriva comunismului el fiind unul din adevaratii revolutionari nu ca liviu maior la Brasov care este mai aproape de mine , el se bate numai pentru proprile lui avantaje , ca m-ie si scarba sa ma duc sa protestez impotriva tuturor politicienilor care au au adus tara dupa peste 20 de ani de guvernare mai rau ca dupa comunism si dupa razboi ,fiindca nu vreau sa fiu asimilat cu falsii revolutionari . Doru te rog din suflet sa renunti ca nu merita sa mori pentru aceasta lume meschina si ticalosita , ar fi mai util sa fi in viata si sa arati lumii in continuare adevarata fata a comunismului si neo comunismului de la noi care in spatele lui iliescu s-a regrupat prin urmasii ciumei rosii , utc-stii si fii si nepotii fostilor securisti si activisti de partid ,care spre deosebire de antecedenti lor sunt mai scoliti dar cu aceleasi reflexe comuniste . Acest activist specialist in toate iliescu, care bolnav de putere a adus tara intr-o situatie de necorijat in momentul de fata nu avem nici democratie nici dictatura ci anarhie este tara in care fiecare fura cat poate dar nu este pedepsit nimeni ,vezi unul din multele exemple nastase care este iertat nu ca are dreptate dar sint interese de grup ,socialistii la nivel european . Se respecta doar legile pe care vor cei de la putere , unul din multele exemple: legea pensiilor care trebuiau indexate anual cu inflatia nu este respectata.
  Nici in 1000 de ani nu va fi democratie si prosperitate in Romania deoarece cand ajung la putere indiferent de doctrina clamata singura doctrina care ii uneste este banul .Politicienii nu asculta si nu respecta nici o alta opinie decat cea a interesului de grup. Si PSD-ul cand era la putere practica aceleasi metode ca si cei de acum nu asculta opozitia, asa cum face si clica lui basescu , dar acum nu le convine ca nu sint la putere , ce semeni aceia culegi si traseismul politic cine la incurajat nu ei ,iar cei de acum il folosesc , ca am ajuns acum sa nu mai stim cine este de dreapta si cine de stanga sau alta parte , cei de stanga sint de dreapta si viceversa . Comunismul nu a fost condamnat nici in lume desi a facut mai multe victime decat fascismul , marile puteri asa zise democratice au colaborat si recunoscut puterile comuniste si inainte si acum vezi China depine de interesul lor propriu nu conta si nu conteaza cat de greu au trait sau traiesc popoarele sub comunism. Iar la noi basescu a condamnat comunismul doar la nivel declarativ dar nimic mai mult ci in continuare a medaliat atat tortinari cat si victimele lor , tot respectul pentru Mircea Paraschiv care a renuntat la medalie .
  Iar acum sa inchei cu o intrebare cum numiti domnule Tismaneanu o tara care in afara de Rusia are la putere un prim ministru securist ,In parlament la noi puterea politica conjucturala are majoritati imaginare si inventate , iar secretul votului este incalcat de actuala putere prin umarirea de catre jandarmii politici vezi oltenu sa sa nu le scape vre-un vot desi in parlament votau doar ai lor ,nici in ei nu au incredere . iar opozita nu are nici o opinie luata in seama nici la buget nici la celelate legi chiar nu au dreptate la nimic , nu este nici un semnal de la tarile democrate ,nu se intreaba tarile democrate cum poate functiona un parlament fara opozitie de ce nu se pune partidul unic in care votau cu unanimitati poate si mai mult . Un exemplu inainte de 1989 la niste alegeri traian stefanescu a raportat peste 100% in judetul lui . Este sau nu democratie ca dumneavoastra ati prins si democratie in lumea larga ?
  Sper sa fiu publicat !

 13. Despre ce revolutie vorbim in Romania? Dupa 22 de ani de la disparitia Geniului Carpatin, iata ce avem:
  – singurul stat european rezervatie de caini vagabonzi
  – economie si infrastructura la pamant, aproape 100 mild EUR datorie externa
  – cheltuieli de la bugetul de stat cu religiile
  – invatamant distrus si ideologizat, i.e. cu religie ca disciplina obligatorie in invatamantul public
  – coruptie, conflict de interes, incompetenta endemica la toate nivelurile administratiei de stat
  – justitie kafkiana
  – europarlamentari din gama: Becali, Tokes, VC Tudor, EBA, Bodu, Daciana, Pascu
  – un Presedinte quasi-iliterat
  – formal, toate institututiile unui stat modern, inclusiv Avocatul Poporului; informal, niste forme fara continut, conteaza doar pe cine cunosti din sistem ca sa-ti raspunda la telefon
  Si culmea grotescului, il avem mai nou si pe “Teodor Mărieş care se află în a 88-a zi de grevă a foamei pentru adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimelor împotriva umanităţii şi a Legii recunoştinţei faţă de eroii revoluţiei anticomuniste.”
  Primele doua sunt praf in ochi, a treia revendicare, hm, aicea-i aici …

 14. Sunt de acord cu toate cele trei legi propuse.Il rog pe Dl.Maries sa renunte la greva foamei deoarece daca dansul dispare va fi aproape imposibil ca aceste legi sa poata fi promovate!

 15. Because of indifference, one dies before one actually dies.
  Indifference, to me, is the epitome of evil.
  Elie Wiesel

  Acum citeva zile am avut privilegiul (nu suna bine dar nu gasesc alt cuvint) sa il intilnesc pe Doru Maries pentru prima data in viata mea.

  Imi doresc din suflet sa nu fie si ultima.

  Mai demult am folosit intr-un context oarecare cuvintul abnegatie, dar am constatat ca lipsea
  ceva din sensul pe care il atribuiam cuvintului si asa am invatat ca nu exista abnegatie decit in integrum – adica cu pretul propriei vieti.

  Era inainte sa stiu prea multe despre Doru (mi-a cerut sa-i spun pe nume de aceea imi permit).

  Incercind sa inteleg (tot incerc…) ce se intimpla pe lumea pe care am crezut ca o cunosc cit de cit, asa ca un om simplu, dar care se dovedeste a fi de fapt cu totul altceva, ceva deja neomenesc, am aflat despre Doru Maries si despre lupta noastra, a oamenilor in general, pe care se parea ca o ducea singur.

  In timp am inteles ca intr-o astfel de lupta esti mereu singur, nu astepti nimic de la nimeni si o duci exclusiv cu pretul propriei vieti, deci doar pentru o ideie. E atit de simplu. Nici nu mai conteaza la ce ideie. principiu, sau valoarea morala sau de orice alt fel ne referim.

  Doru este bine, dupa calculele extrem de precise pe care le face in fiecare zi i-au mai ramas la 55.4 kg, cam doua saptamini de trait. Ai impresia ca vorbeste (si tu la rindul tau) cu un Dumnezeu foarte precis, foarte aritmetic. Sa urmaresti idei si sa-ti construiesti vise numarind sutele de grame care te despart de indeplinirea lor este un exrcitiu care nu poate fi inteles – punct. Stie foarte bine ca pe linga numarul de grame ce scad in ritm constant si deja cunoscut pot aparea complicatii majore care ii pot curma visul in orice moment dar el nu are nici o indoiala ca macar o garantie are de la Dumnezeul lui cel precis, nu ii va lua dreptul de a ramine fara viata in ecuatia mecanica a gramelor minus pe zi, zi de zi in fiecare zi. Stie ca este doar cu si despre Dumnezeul credintei in ceva, si nu are nici o indoiala ca va sfirsi la grame daca de asta este nevoie ca visul sa se implineasca, si ca nu va fi parasit pe drumul catre vis.

  Ma rog in fiecare zi in gindul si in inima mea pentru Doru pentru visul lui si al nostru in speranta ca este adevarat ca poti transmite putina energie atunci cind iti doresti cu adevarat, cind nu esti INDIFERENT ….

  Cu deosebita stima,

  Dragos Riscanu

  • Psihologia post-comunismului include cinismul, indiferenta, clientelismul, amnezia voluntara si/sau indusa, amoralismul, ceea ce Dan Tapalaga numeszte bulversarea valorilor, dar, in egala masura, exista tendintele opuse, iar Doru Maries, cu lupta sa, le simbolizeaza pe acestea. Nu toata lumea capituleaza, nu toata lumea a uitat ce a fost statul comunist, pe care doar demagogii iresponsabili si ignorantii incurabili il pot numi unul „al tuturor cetatenilor”. Pana si Ion Iliescu recunostea, in 2004, ca bilantul comunismului in sec. al XX-lea a fost „global negativ”. Exista azi unii care, pe fondul crizei, refuza sa admita aceasta evidenta, se obstineaza sa sustina o revenire la Marx, la Engels, la Lenin, la Gramsci etc Ganduri bune.

 16. Cicluri lungi, la scara istorica … mereu repretitive … de neinteles la scara unui ciclu biologic uman …. Doru Maries nu este inca o amintire istorica mai are inca citeva kile si ore/zile de ciclu biologic; poate ceva poate fi facut sa nu devina o alta victima colaterala a indiferentei colective.

  Indiferenta colectiva asumata si justificata nu va reusi sa il convinga pe Doru sa se lase asimilat … toti cei care il roaga sa renunte au si optiunea sa se alature lui, sau sa il lase in pace.

  Ceea ce a reusit pentru altii (pentru el cred ca isi putea demult negocia o iesire confortabila … Iliescu era primul care ar fi dispus, catre cei pe care i-a facut indecent de bogati, sa faca o plata rezonabila pentru linistea colectiva; nu ar fi fost pentru prima data) a reusit cu pretul propriei sanatati si vieti.

  Asa va face si in continuare pina cind ori va reusi, ori va reusi – el a reusit, ceilalti nu; nu ii poti cere sa inceteze, iti poti cere sa faci tot ce poti sa reuseasca in felul lui , pentru ca alt fel si alt om se pare ca nu a existat – nu poti sa ii multumesti si sa ii propui sa faca altfel, merita sa te gindesti sa faci tu ca el si nu invers …. doar o ideie

 17. Sunt alături de Doru Mărieş, îi înţeleg demersul, dar cu ce ajută dacă duce greva foamei până la consecinţa finală. După el nu cred că va mai fi cineva să ducă la o finalitate ceea ce a început.
  DOURULE NU MERITĂ SĂ-ŢI DAI VIAŢA PENTRU NESIMŢIREA UNORA. MAI BINE SĂ LE STAI CA UN GHIMPE ÎN COASTĂ ZI DE ZI. ILICI & GAŞCA ABIA AŞTEAPTĂ SĂ SCAPE DE TINE. MERITĂ SĂ LE DAI SATISFACŢIE???
  NU CRED CĂ AI ALES CEA MAI BUNĂ SOLUŢIE.
  SPER DIN TOATĂ INIMA SĂ TE OPREŞTI PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU.

 18. Tragic este ca nu se vorbeste, ar trebui sa vorbeasca presedintele, fiind vorba de interesul national. Ar fi doar in ordinea fireasca dupa ce tot el a condamnat comunismul. Ma gandesc justitie, la sistemul acesta pe care agentii comunismului l-au transformat in injustitie – cum ar fi daca aceste legi ar fi adoptate…si mi se face un gol in stomac doar gandindu-ma.

 19. Revolutie?! Ma rog. Crime? Evidente! Ce spune procuratura? Ce reclama rudele? Ce li se raspunde? Crimele sunt imprescriptibile! Aici este intraga incarcatura tragica. (Cum) functioneaza statul de drept? Ce spune intelighentia romaneasca? Ce fac ongeurile care monitorizeaza democratia? Mihaies e ultima spita la caruta. Tras in jos de lestul revolutionarilor de profesie!

 20. Domnule Tismaneanu imi pare rau ca fac acest comentariu aici si nu la un articol de natura analitica si mai putin emotionant. Va impartasesc intru totul sentimentele referitoare la regimul comunist si la doctrina comunista per se. Nu am nici cea mai mica indulgenta in suflet pentru Iliescu si compania. Dar nu sunt de acord cu legea lustratiei. Here I stand I can do no other.

  Iata si de ce. Este vorba despre „a bill of attainder”, clar si incontestabil. Este vorba de o incalcare a principiului separarii puterilor, legislativul intrand cu picioarele in treaba juridicului. Nu pot sa accept ca unui om sa ii fie retras dreptul de a fi ales fara ca acesta sa fi fost dus in fata completului de judecata.

  Da, exista momente in care democratia nu se aplica ci se construieste sau se apara. Singurul argument acceptabil in favoarea lustratiei era acela al unui instrument indispensabil aplicat tranzitoriu imediat dupa prabusirea regimului. Dupa parerea mea acest argument, cu o Romanie membra UE si NATO nu mai exista. Daca poporul roman doreste sa mai aleaga astazi oameni ca Iliescu atunci este de datoria fortelor democrate sa izoleze politic acesti alesi. Iar daca i se pot reprosa lui Iliescu fapte penale (si sunt convins ca i se pot) atunci justitia sa judece.

  • Va inteleg rationamentul si il respect, chiar daca opinia mea, in ceea ce priveste Romania si lustratia, este diferita. Noi n-am avut o Masa Rotunda, problematica, desigur, dar reala, nu am avut ceea ce se cheama o tranzitie pactada, precum in Polonia (chiar Ungaria). Nu am avut un Havel la Castel. Am avut peste o mie de oameni ucisi in decemerie 1989 la Timisoara, Bucuresti si in alte orase. L-am avut pe Ion Iliescu si pe neo-nomenklaturisti. Am avut neo-comunismul imbratisat cu sovinismull peremist. Am avut disidenti ponegriti si intelectuali critici amenintati cu moartea, calomniati, insultati. Am avut „muncitoare” de la Apaca si „mineri” cu lanturi si rangi. Noi am avut „IMGB vine sa faca ordine”. Noi am avut ceea ce, impreuna cu Dorin Tudoran, numeam, intr-un articol aparut in „Journal of Democracy” la inceputul anilor 90, sindromul Bucuresti.

   Noi n-am avut un partid comunist care sa accepte o zdrobitoare infrangere electorala, un sef de partid comunist precum Rakowski, un sef de stat precum Jaruzelski (cel de dupa 1985). Noi i-am avut pe Nicolae si pe Elena, pe Manea Manescu, pe Bobu, pe Postelnicu, pe Dascalescu, pe Iulian Vlad, pe Lina Ciobanu, pe Suzanica Gadea, pe Constantin Olteanu, pe Ion Dinca, pe Paul Niculescu-Mizil, pe Dumitru Popescu. I-am avut pe sicofantii de partid si de stat. Noi am avut stalinism pentru vesnicie. Da, am avut greve anticomuniste si disidenti, dar n-am avut o societate civila de dimensiuni nationale, ceva comparabil cu Solidarnosc ca impact social. Tema insa nu poate fi examinata in adancime aici si acum. Deci, ca si Dvs, dar la celalalt pol, avand divergente pe acest subiect cu prieteni apropiati din Romania si din alte tari est europene, spun: Hier stehe ich, ich kann nicht anders. Ganduri bune.

   http://www.tismaneanu.wordpress.com

   • Wenigstens stehen Sie ,,hier” in den Vereinigten Staaten, kann ich mir vorstellen wie günstig und angenehm es für Sie ist. Während dessen wir unser Lieblingspräsident eigentlich ,,hier” in Rumänien ertragen müssen.

 21. Pentru ca nu am avut unde sa ne intoarcem. Coruptia, saracia, inechitatea erau reperele regimului antebelic pentru o larga majoritate a romanilor. Iar Iliescu, el insusi un produs al lumpenului acelor vremuri, si haita din jurul au speculat cu cinism primitiv acest lucru. Ce ramane in sarcina acestor lideri sunt lasitatea si marsavia felului in care s-au descotorosit de tovarasul lor de drum, Ceausescu, regizand asasinarea a peste 1000 de oameni nevinovati si cheltuind milioane cu parodia revolutiei si revolutionarilor.Nu mai vorbesc de anularea oricarei sanse pentru constructia unui stat autentic, lucru pe care generatiile viitoare il vor plati. Am inceput tot cu niste neispraviti si niste ticalosi.

  • aceshti tovarasi au construit o populatzie,care apoi a raspuns stimulilor aplicatzi exact cum fusesera programatzi.saracia si inechitatea au fost exploatate de comunisti la maxim.e de altfel fundamentul luptei de clasa.apoi constructzia acestei tzari,a folosit natzionalismul dus pina la shovinism.
   in 92,afishele electorale folosite in campanie,impotriva partidelor antebelice,sunau cam asha:vretzi sa se intoarca moshierii si burghezii?va amintitzi?
   oltenii au fost dushi in Timisoara sa ciomageasca revoltatzii,minerii sa impuna linishtea intre cei care purtau papion si barba,rruminii din satele muresene sa apere patria de unguri in Tg Mures.
   tzara aceia are baza putreda

 22. Bună seara,
  Aș dori să știu dacă ați luat în calcul lansarea unui alt volum de eseuri în care sa publicați articole asemănătoare celor postate în mediul virtual – din păcate, timpul meu și al altor cititori este destul de limitat, ceea duce deseori la dezavantajul de a nu fi la curent cu textele publicate de d-voastră. Cred că această idee ar fi una potrivită mai ales pentru cei care studiază în domeniul științelor politice, eseurile d-voastră putând fi deseori „referințe” în vederea unor studii ultererioare/suplimentare!
  Felicitări pentru articolul de față!

  • In iunie va apare la Humanitas, in colectia „Despre”, cartea mea „Parinti si copii. Intre Steagul Partidului si Salvatore Adamo” care va include multe dintre eseurile aparute aici, pe „Contributors” (cele despre Nicu Ceausescu, Ghizela Vass, Roller, Tamara Dobrin, Ovidiu Trasnea, Nestor Ignat, Popescu-Dumnezeu, Miron Constantinescu etc). Poate voi publica si un volum cu analize pe teme mai noi, inclusiv cele despre El Crin :) Ganduri bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro