marți, octombrie 19, 2021

Noaptea toate serverele sunt negre

Uitasem și anul ăsta că în ultima vineri din lună există un fel de zi a administratorului de sistem. Are chiar și o pagină oficială aici cu unele explicații despre ce și cum. Desigur, cum există ziua metalurgistului sau a mamei, musai că și administratorul de sistem are nevoie de una. Recunosc că nu prea am primit prăjituri cu această ocazie nici măcar pe vremea când eram administrator de sistem cu acte în regulă; în general sysadminul se aseamănă cu ministrul de finanțe: spune NU la cam tot ce îi ceri, ba mai și adaugă câte o regulă și mai draconică, bineînțeles pentru binele comun și tristețea tuturor. Cea mai mare satisfacție am avut-o mai degrabă de prin locurile de unde am plecat (“când erați dvs asta nu se întâmpla” ) . E și asta ceva.

Trebuie să recunosc că i-am invidiat dintotdeauna pe constructori. Rezultatul muncii lor e vizibil și exprimă mereu măreție atunci cănd treaba e bine făcută. Poți trece pe lângă podul Basarab sau Opera din Sidney si zice: uite, eu am proiectat asta. Sau: eu am zugrăvit parterul – după caz.

Îmi amintesc că la începuturi mergeam cu entuziasm la toate expozițiile de calculatoare. Numai că expozițiile astea au o problemă. Toate computerele sunt niște cutii paralelipipedice, mai mult sau mai puțin standardizate ca dimensiuni, care de obicei erau puse să ruleze o anumită aplicație care mergea invariabil bine ( pentru că evident era aleasă în acest scop)  încât ceea ce rezulta era o imensă plictiseală. Desigur, sarea și piperul au fost dintotdeauna relațiile sociale; în ceea ce privește caracteristicile sau prețurile, cine s-ar duce la o expoziție ca să citească niste pliante?

Nu vreau să spun că ingineria calculatoarelor nu e un domeniu captivant; dimpotrivă, e poate prea captivant, atât de captivant încât a dus la apariția unei adevărate culturi specifice, la care nu au acces decât “inițiații”. Numai că totul se desfășoară într-un spațiu abstract, fără prea multe contacte cu lumea obiectelor înconjurătoare. Invers, constructorul modifică exact acest spațiu înconjurător, fiind o prezență publică prin excelență.

Nu e deci de mirare că, închis în cercul lui strâmt, administratorul de sistem simte și el uneori nevoia  recunoașterii muncii sale; mai ales în firmele care se ocupă cu orice altceva decât IT-ul este greu pentru colegii lui de serviciu să spună măcar dacă e priceput sau nu; în general singurul criteriu fiind reprezentat de numărul zilelor de frustrare pentru că un serviciu  nu a funcționat, dar trebuie să recunoaștem că nu e cel mai obiectiv criteriu din lume.

Mă gândesc mereu că probabil singurii mai oropsiți decât IT-știi sunt lucrătorii din sevicii, despre care nici măcar nu poți ști dacă au arestat spioni adevărați sau s-au ocupat cu dat telefoane de amenințare Doinei Cornea; măcar noi cât de cât ne mai știm între noi, ne apreciem, cum s-ar zice, intern.

Deci, deși tardiv, e momentul să folosiți arsenalul de cuvinte alese zilele astea, sunt sigur ca adminul dvs o să se bucure; nu stiu daca a fost glumă sau la bază ceva real dar pe Facebook a circulat la un moment dat și un poster cu nu mai țin minte care sfânt deschizător de fișiere corupte, așa că sper că  și Patriarhia s-a gândit la mântuirea robilor lui Linus și ai lui Bill, dotându-i cu un patron ( eu fiind absolvent de Electronică presupun că l-aș mai avea și pe Mercur, protectorul (tele)comunicațiilor, în caz că respectivul sfânt nu ar da satisfacție)

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Ca si in alte domenii „discrete”, sysadminul nu se simte cand este ci doar cand pleaca, iar totul se duce de rapa. E ca si cu apa calda: ti se pare normal sa curga „pe” robinet, nasol cand ajungi sa te speli cu apa rece :)

 2. Nimic util in articolul asta. Si, totusi, are ceva care iti descreteste fruntea.

  Ca sa parafrazez o gluma (cea cu asemanarea dintre un inginer si un caine) – si sper sa o luati intr-adevar ca pe o gluma, fara a va supara – va exprimati foarte bine pentru un inginer… :)

  • @ minea
   ce voiai sa gasesti (util/utilitarist) domnule ?
   daca l citesti pe Eminescu te astepti sa te invete sa ti procuri felia de piine ? (nu l asociati totusi pe dl Badici cu poetul, conform logicii expuse de mine). sint destui predicatori daca vreti sa gasiti fericirea, marketeri care va invata sa vindeti bunuri si servicii sau analisti si economisti care sa va arate drumul. nu trebuie sa i cautati, va gasesc ei. a propos cei care au trimis prima racheta in spatiu au fost inginerii. nu incercati sa le patrundeti limbajul, nu i pentru gloata.

 3. Intr-adevar sysadmin-ul (cunoscut ca „IT-stu”l) are o pozitie aparte intr-un colectiv. Este mai putin inteles de catre colegi, in cel mai bun caz, ba uneori este chiar detestat, indiferent de calitatile lui profesionale. In mod paradoxal, in momentele cand reteaua, serverele, statiile, imprimantele functioneaza fara repros, exista tentatia sa i se dea sarcini de utilizator (introducere de date, pregatire de rapoarte, de prezentari in ppt, sau chiar sarcini non-it) sysadmin-ului pe motiv ca nu face nimic. Pentru a face fata acestor situatii adverse, si a continua sa-si faca meseria in conditii optime, sysadmin-ul trebuie sa faca un fel de „social engineering” cu colegii, in sensul de a se face inteles. In primul rand trebuie sa convinga pe sefi ca in cazul sau particular performanta se masoara cu un indicator specific numit MTBF (timp mediu intre defectiuni) cat mai mare, adica este cu atat mai bun cu cat gradul de disponibilitate al sistemului este mai mare, si ca acesta are de suferit daca el se pierde in activitati de utilizator. Mai plastic, pe intelesul tuturor, sa se compare cu un mecanic auto, instructor auto si sef de garaj care are grija de parcul auto, masinile (statiile) sa fie in functiune, sa le aloce soferilor (userilor), sa ii asiste eventual in utilizare, si nu sa fie el sofer pe toate daca se poate. El trebuie sa isi ia in serios un rol de „server” pentru utilizatori, pe care trebuie sa-i trateze ca pe „clienti”. Aici apare un alt paradox, cu cat este mai amabil, saritor in a oferi solutii la problemele IT ale colegilor, cu cat este mai „server” cu atat este mai respectat de catre acestia. Atentie, „server” in sens de „servitor”, nu de „sluga”, daca se intelege diferenta. Cunosc un sysadmin care la inceputuri cand ii considera pe ceilalti „colegi” avea numai necazuri si conflicte cu acestia, iar mai tarziu cand i-a considerat „clienti” a devenit cel mai bun prieten cu ei, reusind astfel sa isi faca respectat profesionalismul.

 4. In principiu nu ai nevoie de multa recunostere externa ca sysadmin (e suficienta cea intrinseca, care oricum e mai valoroasa decat cea a unui constructor de pod) – e suficient ca tu sa faci ceva extrem de util firmei, si e oarecum placut si sentimentul „priceless” ca dupa ce pleci ti se duce lipsa (ca in reclamele cu Mastercard).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.