sâmbătă, martie 25, 2023

Noi agitații și regrupări în PSD

Pe cât de repede s-a instalat, tot pe atât de repede a și dispărut calmul instaurat în PSD de premierul Viorica Dăncilă la nici 48 de ore după ce partidul a pierdut în cel mai rușinos și categoric chip alegerile europarlamentare și la 24 de ore după încarcerarea celui ce părea de neclintit în funcție. Fostul El Lider Máximo, Liviu Nicolae Dragnea.
Nici nu se putea ca lucrurile să se desfășoare altfel. PSD este un partid mare, ros atât de submediocritatea ridicată la rang de regulă de promovare în ierarhia politică, administrativă și guvernamentală în vremea în care nici nu puteai să te gândești la actualitatea sintagmei democrație internă, ci doar despre punerea în aplicare a ordinelor și dispozițiilor d-lui Liviu Nicolae Dragnea, cât și de tot felul de ambiții reprezentate de nenumărații și atât de potenții baroni locali. Care nu și-au arătat până acum colții fiind amăgiți de promisiunile deșarte ale aceluiași Dragnea.
Încercarea doamnei Dăncilă de a reconfigura elita, dacă în PSD se mai poate vorbi despre o elită autentică de vreme ce, în realitate, nu există decât o nomenclatură recrutată și bazată pe contraselecție, de a reintroduce liniștea și ordinea în partid nu putea în nici un caz să aibă sorți de izbândă. Și aceasta fiindcă nici unul dintre cei recuperați de președintele interimar al partidului, după ce- vezi Doamne!- au fost persecutați și surghiuniți de Liviu Dragnea, indiferent că se numesc Paul Stănescu, Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea, nu se puteau mulțumi cu puținul oferit în schimbul așteptatului puternic sprijin politic care să-i permită doamnei Dăncilă să își consolideze poziția la vârful PSD.
Doamna Viorica Vasilica Dăncilă, conștientă de faptul că timpul nu lucrează deloc în favoarea domniei-sale, înțelegând și că lumea se va dezmetici curând și că nimeni și nimic nu îi garantează perpetuarea în nici una dintre cele două funcții pe care le deține la ora actuală a dorit să rezolve cât mai repede, pe calea statutară a Congresului, succesiunea la șefia formațiunii. Așa că era firesc să își dorească organizarea și desfășurarea cât mai rapidă acestuia, rolul lui fiind să stabilească noua conducere a partidului, dar și candidatul acestuia la alegerile prezidențiale.
În schimb, după cele câteva luni cât au stat pe tușă, doamna Firea și domnii Stănescu și Ciolacu au înțeles că ar fi mult mai în favoarea lor ca data viitorului congres să fie cât mai îndepărtată. Aceasta pentru a dispune de timpul necesar spre a se refamiliariza cu partidul și pentru a se putea lămuri ce pot și ce trebuie să le promită baronilor locali, liderilor din teritoriu în schimbul dobândirii sprijinul. Aceasta a fost tema disputei din Comitetul Executiv Național al PSD, desfășurat la București vinerea trecută. Faptul că partida a fost pentru moment câștigată de d-na Dăncilă l-a determinat pe dl. Paul Stănescu să demisioneze din funcția de președinte executiv interimar dobândită în urmă cu mai puțin de trei săptămâni. Povestea cu retragerea din motive personale este una împrumutată din retorica de tristă amintire a PCR, strămoșul PSD-ului de astăzi.
Comitetul Executiv Național de vinerea trecută a stabilit ca dată de desfășurare a Congresului ziua de 29 iunie. Este încă de pe acum mai mult ca sigur că doamna Viorica Vasilica Dăncilă își va prezenta candidatura. Și la fel de sigur este că va fi susținută, între alții, de baronul Marian Oprișan care deja s-a apucat să o elogieze și să garanteze că nici că s-ar putea alegere mai bună. Semn sigur că un PSD condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă, ca și de orice alt lider, nu ar fi cu nimic mai bun decât cel ce l-a avut în frunte pe dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Să fie însă oare victoria de vinerea trecută a doamnei V. V. Dăncilă indubitabilul semn că domnia-sa a câștigat partida? Nici vorbă. Mai întâi că nu e foarte sigur că data de 29 iunie o va mai găsi pe doamna Viorica Dăncilă în postul de prim-ministru. Dacă e să îi dăm crezare președintelui PNL, dl. Ludovic Orban, de data aceasta reușita Opoziției în operațiunea de dărâmare și trimitere acasă a guvernului PSD-ALDE ar fi mai certă ca niciodată. Nu eu voi fi cel care îi va plânge de milă coaliției și șefilor acesteia, doamna Dăncilă și domnul Tăriceanu.
Chiar dacă moțiunea nu va trece și guvernul Dăncila va rămâne pe mai departe, surprize, și încă dintre cele mai neplăcute, pot să îi vină doamnei Dăncilă atât din partea grupării Stănescu-Ciolacu-Firea cât și din aceea reprezentată de d-na Lia- Olguța Vasilescu și consortul domniei sale, dl. Claudiu Manda, dl. Codrin Ștefănescu, dl. Rădulescu, cel supranumit Deputatul Mitralieră, sau dinspre Liviu Pleșoianu, Rovana Plumb și lista e departe de a fi completă. Indubitabil, nici până în 29 iunie, dar nici după aceea la PSD nici măcar nu poate fi vorba despre vacanță. Doar despre ieșirea din scena politică a partidului.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Un dialog relevant (extras) in 007 Skyfall rezuma faptul:
    Intr un butoi care este folosit de capcana pentru sobolani pe o insula se intampla canibalizarea sobolanilor pana raman doi, ei bine acei doi sobolani se lupta, ramane doar un sobolan iar dupa aceea…sobolanul unic supravietutor nu va mai manca gunoaie..ci doar carne de sobolan
    Asa este acum la P$D, baiul este ca inca in butoi e plin de sobolani

  2. Oare cum va privi si memora ISTORIA, aceasta scurta perioada, caracterizata prin aceasta incercare de preluare a statului Roman si de aservire a institutiilor lui , unui mic grup de interese, concomitent cu incercarea de schimbare a drumului European al Natiunii , fara a se cere explicit acordul acestei .Deja totul , incet ,incet , trece in derizoriu si pe masura ce timpul se scurge ,apare din ce in ce mai evident , nastrusnicia acestei incercari . Este desigur o lectie ,de ceea ce inseamna puterea Poporului atunci cind este provocat si cind cei vremelnic aflati la conducere , elimina din ecuatia puterii cetateanul Spun insa, ca nimeni nu credea posibila aceasta incercare si nimeni nu isi imagina ca acest fapt, ar putea fi dus la indeplinire . Regimurile de aceasta factura, instaurate in Europa in anii 45-50 si nu numai , aveau o legitimitate ,in urma incetarii Razboiului Mondial si erau sustinute tocmai de aceasta legitimitate, ce in acele vremuri , nu putea fi pusa la indoiala de nimeni .Astazi , cind in Europa se incearca decredibilizarea notiunii de democratie ,sub diverse forme ,de la cele scrise sau spuse in Mass media ,la TV , sau la intruniri de diferite tipuri(politice , economice , intilniri bilaterale etc .) este evident ca aceasta incercare este sortita esecului . Populismul, national -populismul , iliberalismul ,toate aceste forme politice, nu fac decit sa creeze anticorpii atit de necesari DEMOCRATIEI . Uniunea Europeana se intareste vizibil si este foarte clar pentru toata lumea , ca aceasta uniune, bazata in principal pe PACE si BUNASTARE stirneste peste tot in lume invidie si orgolii nemasurate , ce fara sa fie bine intelese , de catre cei ce le aduc in prim planul politicii internationale ,fac exact acelasi lucru ,adica creeaza anticorpi si uneste, chiar daca pe termen ff scurt pare ca dezbina .Nivelul ridicat de inteligenta acumulat in timp si infuzia de capital uman , sau mai bine zis accesul tuturor la informatie de orisice fel (stiinta , limbi straine , muzica , si cite si mai cite )aduc in prim planul ochilor tuturor – OMUL MODERN- Tot ce vedeti in jurul vostru ,este creatia acestui OM si vrem nu vrem, trebuie sa tinem pasul cu aceasta minuntata lume noua.Sa ne bucuram ca existam acum si aici si ca intimplarea nasterii noastre , ne aduce aceste beneficii poate niciodata imaginate ca posibil in vremurile recent , atit de recent , trecute.

  3. In analiza trebuie luat si partidul[bidon] Pro Romania care a influentat [in sensul scindarii] electoratul traditional/consacrat social-democrat. Realitatea ne demonstreaza faptul ca
    electoratul Roman a iesit din pasivitate si scena politica a devenit dinamica si cu urmari
    neprevazute. Barometrul electoral [Bucurestiul} la europarlamentare este clar pentru cine
    vrea sa vada realitatea.Privind luptele politice ,epigoniipolitici Romani au fost creionati de
    Eminescu si imortalizati de Caragiale. Personal nu vad ce iar contrazice pe cei doi mari
    scriitori, prin trecerea timpului…..
    Altfel spus, toate partidele trebuie sa se reformeze, daca doresc sa reziste pe scena politica viitoare, iar social-democratia ramane,pentru Romani, o alternativa viabila…

  4. „Pe cât de repede s-a instalat, tot pe atât de repede a și dispărut calmul instaurat în PSD…”

    Este explicabil. Singurii doi oameni care cunoșteau în detaliu Programul de guvernare PSD-ALDE-UDMR sunt d-nii L Dragnea și D Vâlcov. După plecare celor doi d-na V Dăncilă chiar nu mai are un program după care să se ghideze…

    Poate părea o glumă, dar în bună măsură este chiar așa, programul ar trebui reconfigurat, scăparea de Justiție a nelegiuiților nemaifiind o prioritate.

    Apoi, „camarilla” d-nei Dăncilă cunoaște transformări metamorfice. Apropiatul P Stânescu intră în conflict cu d-na Dăncilă și devine susținător al d-nei Firea. Apoi, vine dl Anton Pisaroglu în echipa domniei-sale… dl Remus Borza revoluționează economia și tulbură apele în PSD-ALDE anunțând inerente reduceri de personal în administrația publică. Iar prostia cu „schimbarea ambasadei” are efecte negative și cineva trebuie să deconteze.

    Nu poate exista calm la PSD.

    Calmul se va instala atunci când guvernarea cleptocrată se va simți deranjată de cearta dintre marionetele pe care le susține și va considera că-i sunt puse în primejdie interesele. Atunci fie va impune liniștea, sacrificând ce nu se poate salva și consolidând ceea ce din punctul său de vedere merită, fie va face un pas în spate, ca orice grupare infracțională, și va aștepta vremuri mai favorabile. Vom vedea. Papa Frank este doar un exponent modest al ei. Poate că lucrurile vor evolua. :-) Am auzit că unii vor să știe cât a costat în realitate călătoria „peste gârlă” a d-lui Dragnea și cine a mijlocit-o. Vom vedea.

  5. Ce partid e ăla care din care nu iese un (una bucată) lider ori măcar un grup care să fie cunoscut și recunoscut ca atare de membrii partidului, competitorii politici și societate? Ce să credem despre o turmă de oi capii rămasă fără cioban? Că a fost sau că este o structură democratică? Ori că are o direcție?
    Ce să credem despre alte partide, cum e PNL-ul care nu găsește în resursa umană proprie un lider pentru europarlamentare și-și cumpără locomotivă din mass-media? Sau despre partide care-și construiesc doctrina și strategia politică după ce câștigă un sfert din voturi?
    Peste statuia de lut a colosului a venit ploaia. Ce altceva să urmeze decât mocirlă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro