duminică, octombrie 24, 2021

Noi trădătorii, ei românii. Despre Monica Mocovei, oengişti, reformişti… Și un mesaj pentru Traian Băsescu şi pedelişti

Premierul Victor Ponta spune despre europarlamentara Monica Macovei că în ultimii 20 de ani a reprezentat interesele stăine îndreptate împotriva României. Și întărește ideea numindu-le repetat ”interese antiromanești”. Și pentru ca denigrarea să fie mai de impact o pune lângă Laszlo Tokes, personaj perceput de români ca iredentist maghiar iar de unguri, probabil, un fel de patriot. Sincer nu prea știu ce învârte dl. Tokes caci nu m-a interesat persoana dumnealui. Știu că românii nu prea-l iubesc și că le-a dat motive pentru asta. În schimb știu ce învârte doamna Macovei.

Probabil că Victor Ponta are dreptate când spune că doamna Macovei a primit finanțări de la străini. În calitate de lider al unei organizații neguvernamentale a obţinut de la agenții de dezvoltare transnaționale și feluriți finanțatori internaționali fonduri pentru modernizarea şi europenizarea ţării. Uite câteva exemple: Uniunea Europeană (programele de preaderare), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), diferitele programe ale ambasadelor Olandei (Matra), Austriei, Suediei, Norvegiei, Elveţei, Japoniei sau de la continuatorul ideei Planului Marshal pentru Europa de Este post ’89, German Marshal Fund. Sunt ceea ce se cheamă în limbaj internațional Asistență pentru Dezvoltare. Adică se adună câteva state mai dezvoltate și creează programe comune de finanțare sau idividuale prin care asistă statul aflat în deficit de dezvoltare. O (mică) parte din banii ăștia nu merg direct la Guvern ci se duc la oameni responsabili și identificați drept credibili din societatea civilă. Nu direct nici la ei ci la organizații care sunt auditate și care trebuie să treacă proba respectabilității și competenței. Nu se duc toți banii la Guvern tocmai că acesta are prostul obicei să nu-i cheltuiască întodeauna eficient sau să-i direcționeze către cei care-i suțin interesele (că să fiu finuț în exprimare). Apropo: sunt câteva ambasade care încă au programe timide de finanțare în România. Ce le transmiteţi acestora?

De unde știu toate chestiile astea? Mă ocup cam cu aceleași lucruri cu care se ocupa doamna Macovei înainte de a intra în politică. Doar că, zic eu, într-un mediu mult mai toxic și neprilenic decât acela în care doamna Macovei era alături de Renate Weber și Alina Mungiu Pippidi sau Cristian Pârvulescu lideri ai societății civile de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000. Și cei enumerați mai sus, ca și mine dealtfel, probabil că am câștigat mai muți bani de la finanțatori internaționali decât din activități remunerate de entități economice sau de stat românești. Și nu numai în România ci și în alte state din Europa de Est sau bazinul Mării Negre. De obicei se câștigă mai bine afară, acolo unde ne vindem expertiza. Am adus bani în ţară, nu i-am scos cum fac cei mai mulţi politicieni.

Și ne-au plătit statele acelea cu care astăzi avem politici comune (inclusiv de apărare) și care au investit major în România și fără ajutorul cărora am fi fost probabil unde este Ucraina și poate, mai rău, Belarus. Domnul Ponta se comportă ca Lukasenco și Putin și Ceaușescu care acuză agenturili stăine. Uite, de exemplu, există un stat fost comunist în Europa, care are mare afinitate față de lupta pentru democrație și pentru rezistența împotriva regimurilor totalitare (un stat care a dat şi un mare nume de dizident anticomunist) și care, prin interpuși, finanțează opoziția sau spoiala de societate civilă din Belarus. Ce spune Lukasenco despre cei pe care nu-i bagă la pușcărie și care luptă pentru democrație? Spuneți dumneavostră, ce spune? Sau Putin care bagă tinere fete (mă refer la membrele formației Pussicat Riot) la pușcărie doar pentru că au alte viziuni politice? Ambii spun că reprezintă interese străine. Aţi auzit vreodată de Anna Politkovskaia. A fost asasinată pentru că spunea adevărul. O antirusoaică vândută Occidentului veritabilă!

Știați că și noi Românii avem agenturi d’astea? Ştiaţi că România când a intrat în UE s-a obligat prin tratatul de aderare să dea 0,34 din PIB pe Asistenţă pentru Dezvolatre. Şi că deşi încă n-are agentură  proprie foloseşte agentura ONU denumită Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare prin care-şi promovează interesele. Şi ştiaţi că una dintre direcţiile strategice pe care merge este democratizarea altor state şi are ca priorităţi pentru acestă asistenţă state precum Republica Moldova, Serbia, Gerogia, Egipt, etc? Și România al cărui premier este domnul Ponta ar trebui să fie fericită dacă ar găsi versiuni locale ale Monicăi Macovei în statele pe care România dorește să le democratizeze.

Trăim într-o lume globală şi ar fi bine ca în loc să ne izolăm cu mesaje a la Ponta şi a la Antonescu,  să jucăm jocul ăsta şi să-l jucăm bine. Nici nu vă inchipuiţi în ce fundătură a istoriei ar fi fost azi România fără asistenţă din partea statelor civilizate. Şi sincer acum: Ponta şi Antonescu au majoritate constituţională în Parlament! De ce au nevoie de electoratul lui Vadim şi vin cu asemenea absurdităţi? De ce se pretează la astfel de maipulări murdare?

Ştiaţi că doamnei Macovei i s-a propus de către Popularii Europeni să fie cenzor din partea Parlamentului European pe descărcarea finaciară a Comisiei Europene? Din păcate nu ştiu la ce s-a gândit şi de ce a refuzat. Vă imaginaţi o altă personalitate din România căreia să i facă o astfel de dovadă de apreciere şi încredere? Să-l controleze pe Barroso!

Noi oengiştii ăştia care urmărim politicile publice şi care în loc să ne facem timp să citim beletristică de bună calitate urmărim şi ne stricăm ochii descifrând ce publică Guvernul şi ministerele şi ne stricăm limba română cu proiecte strâmbe de acte normative, încercăm să venim cu idei de preformantizare a guvernării pe care le oferim gratis în România şi pe bani mulţi afară. Evident că nimeni nu-i profet în ţara lui, evident că nu sunt bani pentru cercetare şi consultare de calitate şi evident că dacă vrem să facem chestia asta pentru ai noştri trebuie să convingem tot un finanţator internaţional pentru care nu mai prezentăm interes şi nu mai suntem prioritari pentru că, nu-i aşa, suntem în selectul club european.  Iar de finaţările gestionate de agenţiile naţionale (bani europeni, funduri structurale şi de coeziune) ne e frică ca lui dracu de tămâie să nu ne bage în faliment pentru că realţiile cu birocaţia naţională pe care aţi înţesat-o de eminenţe de partid sunt toxice.

Interesele pe care le susţinem sunt doar străine pentru dl. Ponta şi politicienii pe lângă care a crescut, în funte cu infractorul Adrian Năstase. Interesele pe care le susţinem sunt ale nostre şi sunt la fel de româneşti cum suntem noi români şi copiii noştri la fel. Sunt românești ca românii care au ales să nu emigreze și să-și caute fericirea aici.

Politicieni ca Ponta, Antonescu sau Blaga sunt doar politicieni şi n-au fost niciodată altceva. Nu au muncit ca Monica Macovei, nu au învăţat o meserie, au doar şcola politică în care au învăţat doar politică: trădări, alinaţe, maziliri ş.am.d. Dar nu! Eu sunt proromâni şi noi suntem antiromâni. Ei delapidează statatul sau îl anchilozează cu nepriceperea şi ignoranţa lor dar noi suntem plătiţi de agenţii străine. Noi suntem citaţi în media internaţională şi cei mai pricepuţi dintre noi (eu personal nu cred că sunt) citaţi în reviste academice iar ei citează cu zecile de pagini fără să menţioneze asta. Da, noi nu suntem credibili şi denunţăm abuzurile şi lipsa de performanţă la guvernare şi tot noi nu suntem buni români. Ei sunt! Pentru că nu e aşa? Statul e la ei, statul sunt ei.

Off topic, mesaj pentru PDL-işti şi Traian Băsescu

Doamenlor, domnilor cu carnet de partid de la PDL,

Treceţi peste Blaga şi peste Udrea. Nu au ce vă oferi, nu au ce ne oferi. Nu vor fi în postura în care să vă poată oferi ceva. Nu au anvergură, nu au viziune. Mergeţi pe mâna lor şi veţi pieri ca partid pe mâna voastră.

Domnule Traian Băsescu,

Acum la sfârşitul carierei dumneavostră politice sunteţi pe cale de a rata şansa de a fi cu adevarat reformist şi să rămâneţi ca atare în istorie. Singura miză reală pe care o mai aveţi este istoria. Acum este momentul, şi el nu se va mai întoarce, de a-i susţine pe reformişti în locul parveniţilor cinici, indiferent de cantiatatea de ambiţie cu care Elena Udrea v-a impresionat. Alegerea e simplă: reformişti sau fripturişti. Trebuie doar să o faceţi pe Elena Udrea, care vă datorează totul, să se retragă şi să o susţină pe Monica Macovei şi moţiunea acesteia. E ultima dumneavostră şansă de reformare a clasei politice, obiectiv pe care, până acum, l-aţi ratat.

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. Toata stima. Jos palaria. In sfarsit un articol bataios in apararea Monicai Macovei care este atacata de USL si Antena 3 in mod nesitit si ordinar in incercarea de a-i distruge imaginea.

  • Subscriu domnule Rus! Mai adunati o palarie si de la mine domnule Ciucu! Excelent conturat! Ceea ce ziceti in articol si felul cum e construit mi se pare nedemontabil!\
   Des, lo o privire mai atenta ( second thought), exista citeva vulnerabilities, pe care s-ar putea sa le exploit simpatizantii alora care-s opusul domanei Macovei :-), respectiv:
   1) ponta a fost procuror, conferentiar universitar si e doctor in drept :-) . Desigur, toate aceste acomplishments , coincidenta sau nu (da mai mult coincidenta), pe vremea cind era mare tinar vlastar pdsr-ist, protejat de umbra marelui gorun, respectiv detinutul politic de drept comun a. nastase. Ca sa nu mai zic, ca a fost si avocat de insucces, ori co-sofer. Deci omu’ a avut o existenta cit se poate de condensata, la limita tariilor…si doar la indemina marilor barbati de stat!
   2)antonescu, absovent de istorie si cel mai bun student al domanei petre, chit ca a ramas repetent de doua ori (apropos, nu-s ce a avut in cap distinsa domana cind a facut asemenea afirmatii: a jignit generatii intregi de studenti cu adevarat straluciti). Era sa-si dea si doctoratul ;-), de, pe linga micul Titulescu, sedea bine si un mic Iorga (e egal cu Iorga doar la aroganta). Scurta dar prodigioasa cariera in invatamintul satesc. Desi cotat cu zero performante de regimul comunist ca si de de ala post-comunist detine un ego de savant. Evident ca din incrucisarea acestor caracteristici n-a resultat decit un hibrid grotesc, respectiv un politician de anvergura de mahala , cu succes la mahala… si vorba lui Jhony Rotten: God save the Krin/ We love him, man!
   3) blaga, a fost comandant de vama! Nu-i de ici de colo, sa stai pavaza la hotarul patriei, mai cu seama ca breasla e renumita pentru standardele inalte de etica (chiar si etilica) si moralitate undeva prin apropierea standardelor caluguriei budiste (despartite doar de o linie foarte subtire, vizibila doar initiatilor).
   Imi cer scuze, pentru corectura…incerc si eu sa ajut :-))

  • Dincolo de ceea ce face Antena3, Dvs care credeti ca este imaginea sau care sunt sansele reale ale Dnei Macovei in PDLul care se zbate in „deriva” – vezi afirmatia Dnei Udrea?!
   Credeti ca PDListii sunt nerabdatori sa o voteze pe Dna Macovei, ca va avea sprijinul lor sa reformeze PDLul, dupa ce tot ei au respins criteriile de integritate propuse de Dna Macovei pentru candidatii PDListi la recentele alegeri parlamentare ?!?!

   • @costica. Orice partid -cat de mic- cu inalte standarde morale devine o amenintare palpabla pt. USL. Aici e explicatia urletelor anti-Macovei.

   • Daca te-apuci sa cantaresti sansale, sa chibzuiesti, sa eziti, pierzi trenul !Crezi ca oamenii acestia,”reformistii” chiar n-au gandit indelung in ce se baga ?Sunt insa momente cand trebuie sa-ti asumi riscuri, sa crezi si sa lupti pentru victorie !

 2. Domnule Ciucu,

  Nu sunteti de ieri de astazi in contact cu politica – de ce oare credeti ca a aparut Elena Udrea?
  Haideti, calmati-va!

  De ce urla Ponta? Pentru ca are o persoana de maxima prestanta prin MM, si ca problema sa fie si mai grea, are o echipa hotarata – se da intr-unul tipa toti!

  Ehehei, pe cai, domnule Ciucu!

 3. Nu au nevoie de electoratul lui Vadim (care, apropo, e acum la PPDD, dupa ce a trecut pe la PDL, in anii de glorie ai lui Base).

  Dar mai spun si ei ce cred.

 4. Nu cred că două distinse intelectuale, dna. Weber și dna. Pippidi, au ce căuta alături de câinele fanatic a lui Băsescu. N-am văzut-o niciodată pe dna. Macovei spunând ceva- orice- inteligent- ci doar lătrând la lună pe melodia- singură- despre anticorupție- adică exact partitura cântată fals (el fiind unul din marii corupți) de dl .Băsescu. Un partid nu se face și nu câștigă alegerile cu o singură idee- și aia fixă și mincinoasă. E oare cineva prin PD-L care să nu aibă pete mai multe decât dalmațianul ? N-aș prea crede. Iar prestația MM la Comisia de etică- parcă așa i s-a spus- a fost superjenantă.

  • In comisia de etica au fost 5 voturi. Trei voturi ii spalau contant pe cei incompatibili – PDL, Forta Civica si PNT-CD. Cele doua voturi, Monicai Macovei (ca presedinte al comisiei) si ale Noii Republici nu le-au facut fata celor tocmiti de ceilati.

   • Stimate domnule Ciucu,

    Decideți dacă chiar doriți să o scoateți reformistă pe dna. MM- caz în care ar fi trebuit să protesteze- sau să se scoale și să plece. Părerea mea sinceră e că dna. MM e doar un popic pentru diversele jocuri ale lui Băsescu. Doi oameni de valoare simțitor mai mare decât domnia sa, dl.Voinescu și dl.Baconschi- care au și altă imagine despre liberalism și viitor- nici nu sunt luați în considerare. Dna. MM satisface doar cererea de sânge a unor votanți PD-L rămași în proiectul cu țepele. DIn păcate, așa cum spunea bancul, nu poți reînvia conducătorul de tren așa că mai bine să ne facem că mergem. Fără cea mai mică idee în afară de justițiarismul comunist dna. Macovei- dacă va fi aleasă- o să pună de un PNȚCD la foc mic.Oricât de ciudat ar părea, aici un baron PD-L e progresit- pentru că el vrea un mediu propice, de unde să poată scoate bani- și prin extenso un pic de dezvoltare. Vorbește cumva dna. Macovei de dezvoltare ?

    • Iar cea mai buna dovada ca aveti dreptate 100% este imaginea doamnei MM in ”echipa castigatoare”, pe scenă, în ultima zi a Conventiei PDL . A) Va fi acolo cel mai probabil lângă seful echipei castigatoare – Blaga pe numele lui ….cum a mai fost …..zambindu-i dupa ce candva il acuzasedeafaceri ale MAI cu ginerele lui Blaga …… B) Sau va fi acolo lângă șeful echipei câștigatoare – Boc pe numele lui ….greu de crezut caBasescu nu va incerca sa joace si cartea lacrimogena a ”fratilor invrajbiti” pe care cine altcineva decat Emil ii poate strange din nou laolata….nu stiu cat i-ar merge ….dar de incercat cred ca va incerca……O alta dovada ca aveti dreptate 100% este si imprejurarea ca NICI VORBA CA NUCLEUL PUR , INGENUU SI REFORMIST SA SE DESPARTA DUPA PREVIZIBILUL VOT ZERO de la Conventie DE CORUPTII PDL si sa-si incerce norocul la europarlamentare pe cont propriu – fara sigla coruptului de Blaga.

 5. Excelent articolul. O rugaminte: „copiii” cu 3 „i” nu cu 2. In rest, multe multumiri pentru verbalizarea indignarii mele si a altora.

  • Nu stiu ce sa scriu. Tot astept si nu fac nimic decit sa sper ca intr-un loc sau altul din tara oamenii se vor pune in miscare. Cam in felul in care s-au pus bulgarii sau si mai fainb si iata ca s-a intimplat in Romania cam in felul in care s-au pus aia 200 de oradeni in urma cu 2 saptamini incercind sa impuna autoritatilor locale sa le picteze o trecere de pietoni pe soseaua din cartier. Ma intreb oare or fi reusit? In fine cred ca as vrea sa vad actiune. Nu vorbe, vorbe si sentimentul asta ca ne dam cam singuri cu capul de pereti. Ma gindeam ca ce ne-ar costa sa sfatuim alegatorii lui Antonescu, cei din circumscriptia in care a fost ales senator sa ii ceara demisia pentru ca nu are prezenta la servici. Pina la utrma le papa banii cu salariul lui de senator si e banul lor, nu!? Adica e ban p[ublic.

   • A fost ceva ACTIUNE azi la CSM și prin instantele de judecata …… Actiune ”bulgareasca” nu va fi cat timp un anumit domn va ramane in functie atragand catre el – conform unei traditii ce dureaza de peste un an – toate sentimentele negative de care altfel poate ar avea parte Ponta si Antonescu.

    • Am pareri despre ce anume s-a intimplat in CSM azi. La fel si despre nenumitul personaj din raspunsul dumneavoastra. As putea fi de acord cu ce spuneti ori nu. Mi-ar place sa cred ca pot trece dincolo de pareri despre un personaj sau altul, despre o institutie sau alta, despre un partid sau altul. Si mi-ar place sa ma vad convingind 50 de oameni locuind in acelasi oras cu mine sa dam in judecata institutia primariei pentru ca in ultimii 10 ani cel putin in cartierul parintilor mei trotuarele au fost reparate, schimbate, de cel putin 5 ori. In mintea mea in situatia asta banul public a fost folosit injust. Asta putind insemna orice. Dar e banul meu, al parintilor mei, al prietenilor mei. Sa fac ceva!? Sa fac nimic!?

 6. A se intelege ca NU reformistii au nevoie de aparare din partea societatii civile, ci principiile pe care le sustin. Daca educatia si bunul simt nu mai au nici o valoare pentru clasa politica actuala (si dealtfel pentru societatea romaneasca in general) este vital sa existe o replica articulata si concentrata a oamenilor pentru care primeaza interesele concetatenilor si nu cele personale sau de grup, pentru care primeaza munca si nu castigurile ilicite si care prin pozitia actuala pot sa creeze o schimbare in mentalitatea generala.
  Presedintele Basescu ar trebui sa accepte valoarea sustinerii PRINCIPIALE pe care a avut-o la referendum din partea acestor „reformisti” si a cetatenilor care nu s-au prezentat la vot si sa aleaga macar impartialitatea, daca intim nu isi poate reprima simpatia fata de formele (agreabile, desigur) fara substanta.

 7. Nu stiu ce s-ar putea face pentru o revenire la normalitate. Dl. Ciucu a pus punctul pe i dar din nefericire romanii au pus un derbedeu nesimtit la pupitru de comanda, un mitoman obsedat de declaratii publice presarate cu insulte abjecte. Din pacate romanii nu au nici o stima pt d-na Macovei unul dintre putinii politicieni care se zbate sa promoveze bunul simt si si un minim de integritate in viata politica.

 8. Cred ca glumiti in final cu cererea adresata Presedintelui Basescu !
  Recunosc eu ca Traian Basescu n-a avut nici o problema niciodata ca azi sa calce in picioare ce-a spus ieri iar maine sa le calce in picioare pe amandoua, numai ca in acest caz este cu totul altceva: Dl Basescu a spus direct ca Dna Udrea a invatat politica de la el, ca are sanse sa readuca PDL acolo unde ii este locul!!
  Ori, cum sa-si recunoasca „esecul” ca mare profesor intr-ale politicii, daca si-ar retrage sprijinul pentru Dna Udrea?!
  Uitati-va ca nu a scos o vorbulita dupa anuntarea candidaturii Dnei Macovei, pare-se ca i-a incurcat chiar socotelile, pentru ca el chiar nu s-a asteptat stiind bine el ca Dna Macovei NU are nici o sansa intr-un PDL ce va fi castigat de Blaga !!
  Credeti ca va avea macar o reactie de sprijin pentru Dna Macovei, exceptand cine stie ce vorbe aruncate acolo in stil basescian la intrebarea vreunui ziarist pe acest subiect?!
  Eu nu cred.
  Pe Traian Basescu l-a preocupat reformarea in fapt(nu in vorbe goale) a clasei politice romanesti exact atata cat o preocupa si pe dna Udrea !!
  Care-i tare preocupata de asa ceva, chiar nu credeti?!

  • O observatie interesanta! Ce va face Basescu?

   Eu cred ca Basescu a fost si este un politician cu mare simt de orientare. Stie incotro sa o apuce in situatii tulburi, chiar daca nu are toate datele disponibile. Face (facea?) asta bazandu-se pe simtul lui politic.

   Daca se apuca acum sa o sprijine pe Udrea in defavoarea lui Macovei eu zic ca a terminat batalia complet. Rezervele de credibilitate pe care le mai are (si inca mai are, caci a strans in vremuri mai bune) se vor epuiza rapid. Daca Macovei e bruscata dur in PDL si iese de acolo spre un alt partid, cei care l-au urmat pe Basescu se vor duce dupa Macovei, INDIFERENT DE CE VA SPUNE BASESCU. Nici chiar Basescu nu isi poate convinge sustinatorii sa mearga pe mana Elenei Udrea si sa o ignore pe Macovei. Zarurile au fost aruncate, urmasul lui Basescu nu e nici Blaga, nici Udrea, nici Boc, nici Videanu, nici Negoita, nici MRU. Urmasul lui Basescu e Macovei.

   P.S. Mai este o singura piedica aici: ca nu cumva Monica Macovei sa nu isi doreasca asta. Dar, daca s-a inhamat la treaba asta, eu zic ca o sa mearga pana la capat si lucrurile sunt clare in cazul asta. Pare o persoana puternica si hotarata in ce face. Eu unul ii tin pumnii doamnei Macovei si o sa o sustin pe cat ma tin puterile. Nu e treaba usoara in ce s-a bagat, dar situatia era coapta. Acum e momentul.

   • Mai vedem, am rezerve serioase ca o va abandona pe dna Udrea, pe care a sustinut-o mai zilele trecute in gura mare, iesind special in acea duminica la cumparaturi !!!
    Pe de alta parte, aveti dreptate, daca nu o va sprijini pe Dna Macovei va pierde bruma de incredere de care inca se mai bucura in randurile celor care-l mai crediteaza ….
    Mai vedem….
    Sunt de acord si ca Traian Basescu stie si a stiut totdeauna sa se „orienteze”, adica este un oportunist de succes, insa in acest caz s-ar putea sa i se infunde, fiind nevoit sa „aleaga” practic intre sustinerea favoritei Elena Udrea – simbolul parvenitismului PDList si a Dnei Macovei – simbol al luptei contra coruptiei in Romania…
    Cred ca este una dintre putinele situatii in care Presedintele Basescu a fost cam „infundat”….

 9. „dl. Ponta şi politicienii pe lângă care a crescut, în funte cu infractorul Adrian Năstase”

  Da, dar si dna. Macovei a crescut pe langa niste politicieni, in frunte cu „proprietarul” a mai multor dosare penale Traian Basescu (nu poate fi numit – inca – infractor, din motive de imunitate).

 10. nea Ciucu, am o ntrebare serioasa, da te rog sa-mi raspunzi serios sa nu ma ametesti.
  Vorbesti de niste bani pe care-i primiti de la niste unii. Pt. asta te felicit, nu-i usor in ziua de azi sa scoti bani. Da spune-mi te rog ce faceti cu acesti bani, da concret, nu-mi vorbi de „expertiza” si alte schmeckerii! Cu ce ajutati voi cu acesti bani Romania, cum reusiti cu acesti bani ca fetele alea despuitate, vai de mama lor, sa nu intre-n puscarie?
  Unde s-au investit acesti bani, s-a facut fro fabrica de lustruit bastoane?

  • Intrebarea este atat de tendentios formulata incat ar trebui sa te ignor. Dar pentru ca nu e prima data cand intalnesc o astfel de pozitie (materialista si prolecultista) o sa-ti ofer o explicatie.

   Prima data am primit acesta intrebare de la unchiul meu. Nu intelegea, educația lui nu-i permitea sa inteleaga ce fac eu pentru societate daca am studiat stiinte politice. Nu intelegea ce PRODUC eu: o paine? Niste cuie? sau fac Schmekerii?! Eram destul de frustrat ca nu reuseam sa-l fac sa inteleaga.

   O sa iti dau cateva exemple:

   Statul presteaza cetatenilor diverse servicii publice. Aceste servicii nu sunt intodeauna livrate in cele mai bune conditii in termeni de costuri, impact, utilitate etc. Eu studiez problema, ma uit la intrari si la iesiri si fac recomandari pentru ca cetatenii sa primeasca servicii mai bune si banii sa fie cheltuiti mai eficient.

   Sau un stat, are mai multe institutii si departamente ale caror competente se suprapun. Evient, urmeaza o analiza precedata iar de o culegere de date. Imi folosesc experienta acumulata in acel domeniu (inclusiv internationala) si fac recomandari pentru eliminarea suprapunerilor si redeundantelor. Imagineaza-ti ca aceste lucruri se intampla la mai multe niveluri ale administrattiei.

   Sau unpoliticien e pe cale de a face o tampenie intr-un domeniu pe care tu sau presa nu-l urmariti pentru ca nu va interfeseaza sau nu stiti ca exista. Eu depun un efort destul de mare (evident, doar pe anumite domenii la care ma pricep, nu la totate) si atrag atentia.

   Uite un caz concret: In urma unei analize asupra serviciilor de educatie timpurie (pe intelesul tau e vorba de ingrijire, plus educatie la grupa de varsta 1-2 ani) pot sa spun in ce conditii sunt livrate aceste conditii la stat, la crese private si sa calculez cum este mai eficient si mai potrivit ca statul sa ofere aceste servicii cetatenilor lui tineri care au copii si care trebuie sa se duca la munca. Sunt f. multi factori care se iau in calcul: infrastructura disponibila, dotarile, procesele de educație si ingrijire (interactiunea dintre puericultoare si copii) care sunt f. importante la o astfel de varsta frageda, in care copiii invata primele lucruri. Vor avea un imact imens asupra dezvoltarii lor ulterioare. Sunt o gramanda de variabile si indicatori ce trebuie analizati pentru ca decizia pentru cum sa fie oferite (sau daca sa fie) aceste servicii sa nu se ia dupa ureche ci sa fie rationala si informata.

   Mai sus este doar un exemplu. Ca o fi util, ca o fi o schmekerie nu decizi tu ci cei care decid ca au nevoie ceea ce tu nu intelegi, acel cuvant pretentios numit expertiza. Politicienii nu isi bat capul cu astfel de chetiuni plictisitoare, presa nu are timp si cauta senzationalul. Tu o faci? Sau poate crezi ca nu e nevoie si cu asta basta.

   • Apropo de „tendentios”. Cu sinceritate, nu inteleg amabilitatea dvs excesiva in acest caz daca ne gandim ca prima conditie a unui dialog este politetea reciproca . Ma intreb , daca erati interpelat cu „bre”, „mata”, sau „tu”, sau daca pur si simplu erati …. injurat , oricat ar fi fost de incitanta interpelarea , ati mai fi stat oare sa raspundeti pe o jumatate de A4 ?! Nu cred. Ca autor , raspunsul dvs este unul politicos , argumentat si detaliat la o interpelarea scurta si nepoliticoasa ( sa-i spunem asa ) a unui cititor pe care de fapt nu l-ar fi costat nimic sa respecte cateva reguli minime care tin de conventiile sociale tacite ( ar interesant de stiut de ce le incalca in mod deliberat… ) .
    De ce spun ca nu inteleg ? Pentru ca dvs in acest caz reprezentati o extrema , respectiv autorii care nu numai ca acorda credit , dar si accepta exprimari nepoliticoase ale cititorilor la care raspund si cu lux de amanunte, cand poate nici nu este cazul . Dar tot pe acest forum intalnim si cealalta extrema ( o noutate absoluta in domeniu ) , respectiv un autor care in mod direct sau indirect isi face proprii cititorii… imbecili (!) :

    Alex spune:
    25/02/2013 la 14:16
    Domnul Dragos Aligica tine lectii despre toleranta. Tocmai el, care anul trecut nu putea tolera ce votase majoritatea … mai amuzant de atat nu se poate.

    Dragos Paul Aligica spune:
    25/02/2013 la 14:18
    Domnule, ma asteptam la comentarii imbecile la acest articol. Dar dumneata ai ridicat din debut stacheta la un nivel greu de depasit.

    (http://www.contributors.ro/fara-categorie/in-chestiunea-scandalului-mtr-despre-toleranta-si-corectitudine-politica/)

    In mod normal nici autorii, nici cititorii, nici administratorii forumului , nu ar trebui sa accepte un dialog in care cititorii se exprima ireverentios, nepoliticos sau la nivelul scolii profesionale , dar nici unul in care autorii isi fac proprii cititori imbecili.
    Nu credeti ca dvs ca autori , cititorii dvs ca parteneri de dialog ,implicit administratorii forumului ca moderatori , ar trebui sa respecte de comun acord un minimum de reguli care pot face ca dialogul de pe acest forum sa fie unul civilizat, relaxant, si nu o lupta cu morile de vant, pseudonimele, provocarile, diversiunile, atacul la persoana, insinuarile, insultele, etc. ?
    Pana la urma , ce-o fi atat de greu ?! :))

    • O, dar am avurt si eu partea mea de iritare provocata de cititori. In timp m-am obisnuit insa. De obicei aleg sa raspund pe acelasi ton cu care mi-a fost adresata intrebarea. Deci, nivelul de politete este de obicei fixat de cititor. Daca nu-mi dau seama de tonul folosit de cititor (comunicare scris nu permite mereu acest lucru) eu raspund intodeauna politicos.

     In cazul de fata nu i-am raspuns doar cititorului ci mai multor cititori care m-au chestionat in timp cu intrebari ce denotau atitudini similare. Pentru ca nu inteleg cu ce se ocupa oamenii din ONG-uri (in cazul meu este un think-tank) acuza de faptul ca se irosesc resurse. Ceea ce, in ONG-urile serioase(nu alde Botis sau altele facute de politicieni) de cele mai multe ori nu este adevarat.

  • Prietene,
   sunt destule site-uri pe care te poti exprima in concordanta cu nivelul tau intelectual.
   Poate nu ai observat ca aici e altceva.
   Speri ca apreciezi ca dl. Ciucu ti-a dat un raspuns bine argumentat si formulat cu un bun simt de care tu nu dai dovada.
   Un „multumesc” din partea ta ar fi ok.

 11. Da, Dna Macovei merita o sansa in politica romaneasca. Si grupul de intelectuali din PDL. Ei nu trebuie sa fie doar niste eterni coristi ai unor politicieni cu pregatire si competente indoielnice. Trebuie sa iesim, in sfarsit, din modelul acesta inaugurat in anii ’50, in care neica nimeni cu origini sanatoase si cu tupeu nemarginit e aprobat, justificat si mangaiat pe crestet de catre oameni cu expertiza profesionala. Totul depinde de presedinte si de instinctul de supravietuire al membrilor PDL din teritoriu, unde dl Blaga, se pare, inspira o mai mare incedere. Totodata, e de asteptat si o mai mare sustinere din partea dnului Cristian Preda si a celorlalti intelectuali din partid. Care, deocamdata, par ca asteapta ok-ul „mahalagiului cu viziune”. Sunt surprinsi si ei. Pacat.
  Dansa ar putea fi echivalentul dnei Merkel in Balcani. Chiar nu glumesc! Cu o singura conditie-sa zambeasca ceva mai des.

 12. Domnule Ciucu,

  Cadrele esalonului 2 si 3….. s-au instalat la cirma si nu au facut procesul comunismului pentru ca se autoeliminau. Adrian Nastase, Stolojan, Traian Basescu, Voiculescu, fosti procurori, (aparatori de temnite) si poeti de curte, etc. Lista este lunga. Tot aceste „cadre” au pus mana si pe fondurile de Asistenta Dezvoltarii despre care vorbiti, desidentii si romanii din exil dupa 89 au fost alungati si atacati si izgonitii (si iaca asa, fondurile s-au scurs in buzunarele lot fara a se face mare brinza;)

  Ar fi cazul ca toti fostii activisti si demnitari al fostului regim criminal sa faca un pas inapoi! La PDL doreste sa se ridice in picioare Paleologu si/sau alti membri din noua generatie…

  P.S.
  vedeti ce scriu si baietii de la Deustche Welle.
  http://www.dw.de/%C3%AEnapoi-la-parlament-%C5%9Fi-la-realismul-politic/a-16621897

 13. Sincer, si eu m-am gandit ca este posibil ca dna. Udrea sa-si retraga candidatura in favoarea dnei. Macovei sau, in situatia in care s-ar ajunge la un tur 2, sa o sustina pe aceasta din urma.

  • Eu m-am gandit ca Udrea si Macovei isi vor retrage candidatura in turul 2 si il vor sprijini pe Boc. De fapt nu m-am gandit eu. E unul dintre gandurile bine fixate ale celui mai mare strateg. Ce-mi pare rau e ca de cateva sapatamani fac acest pronostic si cand se va implini nimeni nu imi va recunoaste clarviziunea .Totusi nu-i o problema – e bine ca PDLul actual sa se modifice in PDL ul de acum un an .

 14. Stimate Autor,

  Grupul protestatar feminist rus care-si face veacul in inchisoare – si pe care se pare ca fac tot efortul sa-l termine fizic inainte de a-si ispasi pedeapsa – se numeste Pussy Riot, nu Pussicat Riot.

  Poate nu e cea mai fericita alegere de nume dar daca le respectati cu adevarat si nu numai de ochii lumii pentru acest articol, poate va dati osteneala sa folositi numele exact

 15. …tehnici comuniste (staliniste)…

  …noutatea este că sunt adoptate cu mult aplomb de tânăra generaţie… :(

  • Subscriu !. Adeziunea tinerei generatii la aplombul comunist este de foarte prost augur si dovedeste cat de adanci sunt mentalitatile comuniste in multe, foarte multe familii romanesti.Intelectuali la prima generatie sunt supramajoritari in societatea romaneasca. E o mare problema a zilelor noastre ca RO este un stat intarziat si din acest punct de vedere.Comunismul vad ca e ca si virusul gripei:se ia foarte usor, mai ales in locurile cele mai aglomerate(!) si se scapa de el foarte greu, uneori mortal. Asta e . Din pacate.

 16. de data asta felicitari, domnule Ciucu.

  subscriu si la apelul catre Traian Basescu. PDL trebuie intai sa se regrupeze. nici nu poate fi vorba de vreo „contraofensiva” politica la momentul asta, ar fi doar o repetare a dezastrului de la alegeri si continuarea drumului spre disparitia totala a partidului. regruparea trebuie sa se faca in jurul unui sungur nucleu puternic, care sa poata atrage in timp alti oameni care mai au ceva caracter (ca pe restul i-a atras plagiatorul). poate Elena Udrea sa faca asa ceva? probabil ca are vointa, curaj, ambitie etc. dar problema este urmatoarea. la ce anti-imagine are (meritat), pentru fiecare vot obtinut pierde 20 (inclusiv pe al meu). daca intr-adevar ar fi fost asa inteligenta cum se spune, si-ar fi dat demisia. in jurul ei nu se poate regrupa un partid pe care eu personal (si altii ca mine, banuiesc) l-ar vota. in jurul Monicai Macovei da.

 17. Ati scris un articol foarte frumos domnule Ciucu. Si nu, nu stiam o mare parte din lucrurile enumerate de dumneavoastra. (Imi displace politica, ma intereseaza foarte putin cutin culisele, doar rezultatele ei).
  Cred ca doamna Macovei este prea intelectuala pentru Ro. Cu regret o spun.

   • Poate sunt un naiv. Pentru mine Plesu si Liiceanu nu sunt doar ei „intelectualii” Romaniei. (Sunt foarte buni pe nisa lor, nimic de comentat. L-am ascultat cu foarte mare placere pe Andrei Plesu vorbind despre Parabolele lui Isus, i-am citit Jurnalul de la Tescani. Il respect si pe Liiceanu, i-am citit Jurnalul de la Paltinis si Usa intezisa. Poate este putin pentru a-i cunoaste dar imi este deajuns). Ideea mea de Intelectual ii cuprinde si pe ei, cu certitudine, dar nu se rezuma doar la ei.

    Inteleg un Intelectual ca un om cu viziune. Care este foarte bun pe nisa lui dar stie sa o extinda foarte bine in toate domeniile conexe. Care munceste foarte mult si are rezultate in munca sa. Care foloseste ceea ce stie si dincolo de biroul sau.

    Si nu neaparat este un om public. Intelectuali sunt in toate domeniile: dr. Irinel Popescu, dr. Eugen Tircoveanu, chiar si dr. Raed Arafat, actorul Dan Puric, Emil Palade, Emil Racovita, poate extins si realizatorii de emisiuni Moise Guran sau Carmen Avram. Desigur ca nu sunt cele mai bune exemple (sunt exemple foarte discutabile), dar nu despre ei este vorba. E vorba de ideea de „Intelectual”.

    Daca este vorba de o incorectitudine gramaticala „prea intelectuala”, imi cer scuze. Voi fi mai atent.

 18. Impartasesc pe deplin aprecierile tale la adresa dnei MM dar difer substantial in ceea ce priveste cel mai bun (in sensul de eficient) vehicul electoral pt dansa. PDL este nereformat si nereformabil. Business model-ul (identic cu al PSD sau PNL de altfel) care consta din cercul vicios pozitii – favoruri – abuzul banului public nu poate fi schimbat. Iar brand-ul e oricum terminat.

  • Citez din domnul Aligica, dintr-o postare de acum o luna, pe blogary.ro:

   „Umbla vorba ca reformistii din PDL vor sa se rupa de partid. Vor fie sa faca un nou partid, fie sa se regrupeze pe o platforma deja existenta. Probabil Noua Republica. Ca intelegem ca Forta Civica nu prea e agreata.

   Ideea de a iesi din PDL fara a da o lupta, fara a forta un congres national al partidului in care actuala conducere sa dea socoteala pentru bataia de joc din ultimele 6 luni la adresa electoratului si sustinatorilor sai, mi se pare cel putin nefericita.

   Si nu e vorba doar de ce s-a intamplat, de trecut. E vorba de prezent si viitor. Actuala conducere nu da niciun semn ca vrea, stie sau poate ceva. Nimic. Sunt de luni de zile nu la zero, sunt pe negativ. Ceva trebuie sa se intample. Daca reformisii isi iau coada pe spinare, fara scandal, fara lupta, gratios si cu nasul pe sus, cine si cu ce legitimitate mai poate incerca sa faca ceva in PDL?!

   In plus, chiar si daca reformistilor nu le mai pasa de PDL, merita sa forteze congresul. (1) Ce reclama mai buna, ce PR mai bun decat interesul mediatic creat de rebeliunea lor? (2) Lupta ii va cali, din lupta se va desprinde ierarhia de leadership a noii grupari. (3) Lupta le va testa relatia cu electoratul, forta politica ca si grupare si variantele de abordare pentru viitor; va fi un laborator. Vor arata ca stiu sa dea o lupta politica, ca stiu sa faca aliante, ca stiu sa execute o strategie. Sau, ma rog, vor avea sansa sa exerseze.

   Nu exista niciun avantaj comparativ pentru varianta in care fac o conferinta de presa, zic “PDL: rau, noi: buni” si isi iau pur si simplu jucariile si pleaca. Ce au de pierdut? Cine ce are de pierdut? Care e lucru cel mai rau care se poate intampla in varianta rebeliunii si incercarii de a forta preluarea partidului? La cum arata acum opozitia PDL, nimeni nu mai poate fi pacalit sau santajat cu pericolul ca vai, se alege praful de opozitie, nu zgaltaiti barca. Nu. Acum e momentul sa fie zgaltaita.

   In cel mai rau caz, ofensiva reformista nu face decat sa forteze si mai mult o parte a PDL in bratele USL. Dar asta nu ar fi decat darea pe fata a realitatii transpartinice a Cartelului. Daca tot nu au fost in stare sa foloseasca strategia lui Basescu de divide et impera, strategie cu care acesta a tinut Cartelul sub control ani de zile, reformistii pot macar incerca asta. Vom putea cel putin vedea cat de mare e acea parte a PDL care e prinsa in Cartel. Chiar si pentru atat merita efortul.”

 19. ” De unde știu toate chestiile astea? Mă ocup cam cu aceleași lucruri cu care se ocupa doamna Macovei înainte de a intra în politică. Doar că, zic eu, într-un mediu mult mai toxic și neprilenic decât acela în care doamna Macovei era alături de Renate Weber și Alina Mungiu Pippidi sau Cristian Pârvulescu lideri ai societății civile de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000.”

  Problema este totusi ceva mai veche. Prin 1990, doamna Alina Mungiu Pippidi ( in interviurile date prin Revista 22 ) , doamna Renate Weber( prin „Fundatia Soros” unde a inlocuit-o pe doamna Sandra Pralong care a reusit imposibilul explicand cum pot fi compatibile unele resurse umane din cadrul respectivei Fundatii pentru o Societate Deschisa cu trecutul lor inchis din …Securitatea de alta data ! ) si doamna Monica Macovei erau ( mai exact, pareau ! ) clar „de dreapta” ( e adevarat , nu este ceva semnificativ, dar din informatiile neoficiale primite de la un fost membru al CNSAS , una dintre aceste doamne era chiar fiica de ofiter de Securitate iar evolutia ei ulterioara , din pacate, a confirmat descendenta …) . Intre timp ( cu exceptia doamnei Monica Macovei) indiferent unde au ajuns , stimatele doamne si-au reorientat discret si decent sistemul de valori politice. Cum au facut de fapt in vara trecuta multi alti lideri ai societatii civile de altadata…
  Problema este ca cetatenii nevinovati raman absolut debusolati cand lideri ai societatii civile care odata erau „de dreapta” acum striga la fel de tare dar ” de stanga „, iar cetatenii naivi si sinceri care ii urmau ca oile ciobanul , se dezmeticesc acum singuri ” pe-un tarmure al Marii de Est unde fosnesc matasoase nisipuri” cum spune poetul nostru Lucian Blaga, dar acesta este pretul libertatii si rezultatul dreptului de a alege si a ( nu ) fi ales.

 20. Nu stiu cum functioneaza cancelaria primului ministru si relatia lui cu consilierii dar ma intreb ca un neavizat ce sunt: e oare posibil ca toate ineptiile, dezinformarile astea sa fie debitate de o singura minte? Atunci Ponta e genial in sens malefic. Ca is prea multe asa una dupa alta.
  Sau functioneaza ceva de genul, vin consilierii „Domnu’ bagati-o p’ aia cu agenturile, cu interesele antiromanesti”. Un altul adauga ” pomenti-l si pe Tokes, ca se leaga mai bine”
  Merci baieti, buna treaba, hai ca sar cu declaratia.
  Stie cineva cam cum stau lucrurile ca sa ma lamureasca si pe mine.

 21. Cainii latra, PDL-ul merge. Doamna Macovei are tot felul de merite dar nu
  este PDL-ista prin caracter inascut ci prin caracter facut.
  Nu-i rau, dar nu este de ajuns.
  Oamenii care inteleg (iar deodata cu asta, traiesc) democratia nu sunt in tribune
  ci in teren (in acea suprafata delimitata de tuse).
  PDL-ist nu poate fi nici un individ care nu se hraneste cu ceea ce in limba spaniola
  se denumeste „autonomia de la voluntad”.
  Romanul nu stie sa faca diferenta intre „jucator” (individ autoguvernabil) si „jucator”
  (gladiator-modern angajat in slujba cuiva) dar se pune sa dea lectii PD-ului, cum
  sa-si faca PDL-ul echipa ca sa-i vina lui (chibitului) ca manusa.
  „Reformistii” trebuie ca mai intai sa-si poata defini lor insisi notiunea de democratie
  iar odata cu asta cei asemanatori lor se vor aduna ca albinele in jurul nucleului lor.
  Daca n-au magnetul la ei, orice tanguire ramane de prisos pentru simplul motiv
  ca, asa cum dragoste cu sila nu se face, nici cu mila nu se face.
  Vorba ceea: „Daca dragoste nu e, nimic nu e”. Ca si Base si eu merg pe mana
  Elenei Udrea. Pentru simplul motiv ca ma regasesc in oameni ca ei.

 22. Dacă tot le-aţi adus în discuţie pe fătucile de la Pussy Riot (bravo lor, fie vorba între noi), numiţi-le vă rog aşa cum ele şi-au asumat. „Pussy Riot”, nu „Pussycat Riot”. Nu faceţi şi dvs. precum alt om căruia eu îi port un uriaş respect, Emil Constantinescu (e opinia mea, na) care, într-o discuţie televizată de acum câţiva ani despre nuş’ ce scurgeri de informaţii mioritice, s-a referit print-o parabolă la fostul adjunct al FBI (cel care a răsuflat informaţii către cei doi ziarişti de la Washington Post în scandalul Watergate – sunteţi jurnalist, ştiţi despre ce vorbesc) folosind sintagma mult prea benign-românească de „Gâtlej adânc” în loc de mult mai directul (şi mai direct inspiratul, pe bună dreptate, dintr-un celebru film porno al vremii) „Deep Throat.”. Şi în cazul lui Milică atunci, şi în al dvs. acum, ăia care şţim despe ce e vorba (engleza este o limbă în care profanităţile au cu totul şi cu totul alte conotaţii decât în română) ştim despre ce e vorba şi nu e cazul să ne cocoloşiţi. Scuze dacă am fost offtopic (nu cred).

 23. Momentul Adevarului in PDL

  A venit momentul adevarului in PDL. Daca pana acum mai puteau fi acceptate argumente de genul „Blaga este un foarte bun organizator si este persoana potrivita sa conduca PDL”, dupa dezastru de la alegerile din toamna s-a vazut ca PDL are nevoie de oameni cu viziune si credibilitate care sa atraga electoratul ce isi doreste o Romanie moderna si prospera.
  Daca „grupului reformistilor” nu va castiga lupta pentru conducerea partidului, PDL va cadea tot mai mult in sondaje (nu va mai ajunge la putere) deoarece electoratul sau va intelege ca nu vrea sa se reformeze (nu mai existe scuze!) si ca nu este o alternativa credibila la PSD si PNL. Nu este exclus sa aiba o soarta similara PNTCD-ului. In aceasta varianta, singura solutie posibila este reunirea tuturor fortelor reformiste (si cele din actualul PDL) intr-un partid nou, construit pe baza principiilor din „motiunea reformistilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.