joi, iulie 9, 2020

Noian de necazuri pentru PSD

Necazurile se țin lanț de PSD. Europarlamentarele în care partidul a obținut un scor rușinos, incomparabil cu cel aproape incredibil de la alegerile din decembrie 2016, nu au fost decât episodul prin care s-a deschis cutia Pandorei.
Căci de atunci nimic nu mai e la fel în rândul pretinșilor social-democrați români. PSD este când eroul unei epopei “eroi-comico-satirice”, când al unei tragi-comedii în lege. Și una, și alta de cel mai perfect prost-gust posibil.
Îndată după 26 mai a urmat condamnarea și încarcerarea liderului partidului, infractorul de rang înalt Liviu Nicolae Dragnea. O pată cumplită pe obrazul întregului partid, dar și pe carnetul și cv-ul fiecărui membru. Trista realitate e că toți pesediștii au consimțit prin tăcerea lor vinovată ca un infractor binecunoscut ca atare să își facă în voie mendrele, să violeze Constituția, să vrea să schimbe în folos propriu legile justiției, să numească în funcții de decizie de maximă importanță agramați, analfabeți, lumpeniproletari pe stil nou, plagiatori, cumpărători de diplome, atestate și titluri universitare de la tot felul de fabrici de diplome a căror înființare și funcționare este legată, în cea mai bună parte, tot de PSD, să plănuiască scoaterea României din Europa.
Degeaba s-au dezis de la finele lunii mai încoace noii conducători ai partidului de Liviu Nicolae Dragnea crezând că românii au uitat că tot ei s-au aflat în prima linie a susținătorilor lui Dragnea. Doar niște pseudo-analiști politici au putut să o compare pe Viorica Vasilica Dăncilă cu Nikita Hrusciov. Doamna Dăncilă este, fără nici urmă de îndoială, copia, replica feminină a astăzi pușcăriașului Dragnea. Atât și nimic mai mult. Indiciu clar că PSD e nereformabil.
A urmat, ca un trăsnet, tragedia de la Caracal. Care poartă în toate secvențele sale pecetea incompetenței PSD, a haosului încurajat de conducerea social-democrată în toate compartimentele Ministerul de Interne. Condus până nu demult de omul lui Liviu Nicolae Dragnea, o insă până mai deunăzi prietena nedespărțită a doamnei Dăncilă. Doamna Carmen Dan.
Tragedia de la Caracal este atât de gravă, atât de greu de decontat de PSD, imposibil de dus în spate și trecut cu vederea încât până și unul dintre cei mai aprigi susținători ai șanselor de succes măcar la accederea în turul al doilea al prezidențialelor ale doamnei Dăncilă, Ion Cristoiu, a admis miercuri seară la Realitatea tv că PSD este la pământ. Că nimeni și nimic nu îl mai poate salva de la dezastru. Afirmația reiterată ieri seara la TVR. Tragedia de la Caracal a fost resimțită de întreaga națiune, adică și de oamenii simpli, de susținătorii tradiționali ai PSD și e greu de presupus că ea ar putea fi uitată până pe 10 noiembrie când este programată desfășurarea primului tur al Prezidențialelor.
Tragedia de la Caracal justifică deplin-dacă mai era nevoie de argumente suplimentare- protestele și mitingul din ziua de 10 august. Miting în care PSD vede o primejdie de moarte. Iar dacă cineva va ordona Jandarmeriei să recurgă la violențe împotriva populației, 10 august pentru PSD exact ce a fost pentru Ceaușescu mitingul din 22 decembrie 1989.
În fine, ieri a produs și râsete, și stupoare, și revoltă neobrăzarea lui Dragnea Nicolae Liviu care încă se mai consideră liderul partidului. Care pare-se că se crede un fel de Gheorghe Gheorghiu-Dej care a pretins că ar fi condus de după gratii PCdR și tot de la închisoare a pregătit și zisa insurecția națională antifascistă de la 23 august 1944. Numită mai apoi în chip și fel, așa după cum au cerut-o interesele partidului și ale liderilor acestuia.
Dragnea își caută dreptatea în justiție, acțiunea lui a fost ieri admisă de instanță, iar sentința ar urma să fie pronunțată azi. Unii dintre pesediști, în frunte cu dl. Florin Iordache, care a întors și el armele, i-au dat cu flit d-lui Dragnea în vreme ce dl. Buzatu a spus că nu ar fi deloc exclusă ipoteza unui alt congres.
Ce poate fi mai simptomatic pentru haosul din PSD? Pentru faptul că PSD va avea foarte curând nevoie de serviciile unei firme de genul La capătul drumului? Nu toate epopeile eroi-comico-satirice se termină la fel de optimist ca Țiganiada.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Am doua observatii:
  1. Nimic nu poate fi „pata pe obrazul partidului” PSD, pentru ca n-are obraz, nici el si nici membrii PSD. Nu exista membru PSD care sa se fi dus acolo din convingeri politice, social-democratie, bla-bla-bla. Toti s-au dus ca sa apuce ceva din averea comuna, adica pe scurt sa fure ceva de la ceilalti.
  2. Nimic din ce face Cristoiu nu e „gratis”. Cristoiu a dat semnalul migrarii catre Ponta, cioara vopsita in rosu care asteapta sa culeaga piratii fugari de pe corabia in deriva. Adica le-a transmis amatorilor de capatuiala pe banii altora sa dea fuga la „noul” partid la fel de social-democrat (cel putin asa cred acum) ca si PSD-ul, pentru ca PSD-ul e mort in papusoi..

 2. „Degeaba s-au dezis de la finele lunii mai încoace noii conducători ai partidului de Liviu Nicolae Dragnea…”

  Opinia mea este că nu de personajul respectiv este necesar să se dezică, pentru că era de așteptat ca nimănui să nu-i placă să fia asociat cu destinul și imaginea unui infractor…De faptele d-lui respectiv ar trebui să se dezică.

  Și să înceapă prin a anula OUG prin care au siluit justiția și să desființeze Secția Specială șamd., că sunt o mulțime de tâmpenii antisociale pe care le-au făcut .

 3. Finalul textului :Nu toate epopeile eroi-comico-satirice se termină la fel de optimist ca Țiganiada,este fara doar si poate chitesenta textului de mai sus .
  Păn Vlad Vodă pe țigani armează,
  Asupra lor Urgia-întărâtă
  Pe Sătana, ce rău le urează,
  Întracea luându-ș’ de drum pită,
  De la Flămânda pleacă voioasa
  Țigănimea drept cătră-Inimoasa.

  Musă ce lui Omir odinioară
  Cântași Vatrahomiomahia,[1]
  Cântă și mie, fii bunișoară,
  Toate câte făcu țigănia,
  Când Vlad Vodă-îi dede slobozie,
  Arme ș-olaturi de moșie,
  Citeva versuri de inceput din opera lui IOAN BUDAI DELEANU
  Oare ce a vrut sa spuna textul cind a facut aceasta alaturare ,poate nu vom sti niciodata ?

 4. Faptul ca exista o preocupare constanta din partea unora privind soarta PSD intra in contradictie cu parerea, chiar certitudinea ca acest partid e pe moarte. Daca PSD e atat de „terminat” nu ar fi cazul sa va schimbati obiectivul, economisind astfel „munitie”? Sau nu e chiar asa cum triumfator clamati?
  Departe de a fi entuziasmat de PSD, nu vad de ce as fi in cazul PNL-lui sau a „pastorului” sau, Iohannis. Ultima „cuvantare” a acestuia de la „adunarea” PNL se dovedeste un adevarat plagiat comportamental al dnei Dancila, cu un plus de platitudini inca.
  Tragedia de la Caracal este „conectata” complet artificial de un anumit partid (sigur, nu si de PSD). Daca PSD iesea de la guvernare imediat dupa europarlamentare tragedia nu mai avea loc? Probabil si atunci tot PSD era partidul „conectat”!
  Stiu ca toate aceste „eforturi” au ca principal obiectiv desfiintarea Sectiei speciale. Tocmai pentru ca deranjeaja asa mult este absolut necesara existenta ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)