sâmbătă, aprilie 10, 2021

Noian de protocoale secrete, val de întrebări și de responsabilități neasumate

Până în decembrie 1989 am trăit cu toții cu obsesia Securității. Fiecare dintre noi era măcinat de frica supravegherii. A ascultării conversațiilor cu prietenii, cu colegii, iar după căderea comunismului unii au avut chiar șocul cu nu au rămas necunoscute vorbele lor cele mai intime Direcției Securității Statului care-și recrutase informatorii chiar din rândul celor mai apropiați membri ai familiei.
Aveam ferma convingere că ne sunt interceptate absolut toate conversațiile telefonice. Prezența ofițerului de informații ne devenise tuturor cum nu se poate mai familiară. Securistul, aproapele nostru. Agentul de proximitate. Omul care veghea la conservarea cuceririlor revoluționare ale poporului și ca nu cumva ca ele să fie denigrate prin scrisori trimise posturilor de radio „dușmănoase”, așa cum erau socotite Europa Liberă, BBC sau Vocea Americii căuta anume momentul în care puteam vedea cu toții că intră dezinvolt, ca la el acasă, în biroul directorului instituției în care lucram spre a afla de la acesta care este starea de spirit a salariaților. Respectivul director era obligat prin lege și prin fișa postului să îi dea seama omului Securității.Nu era nevoie de protocoale, frica era regină. Făcea totul. Nu făcea însă neapărat și bine.
Impresia generală era că nimeni nu se putea sustrage odioasei poliții secrete comuniste.Nici măcar agenții și colaboratorii acesteia care, la rându-le, erau supuși verificării, controlului, supravegherii. Nici măcar copiii sau adolescenții nu au scăpat de Securitate. Există, de altminteri, la CNSAS vraf de angajamente și de note informative date de oameni de vârstă fragedă cărora Securitatea le-a confiscat și pervertit copilăria și adolescența, iar ofițerii care au făcut asta își trăiesc cum nu se poate mai liniștiți bătrănețea și își așteaptă lunar pensiile consistente pentru că a condamnat el, dl Traian Băsescu, în anul 2006, de la tribuna Parlamentului, comunismul, dar nu i-a deranjat nici măcar cu o întrebare nici pe marii activiști comuniști, nici pe oamenii serviciilor secrete.
Zilele acestea ies la iveală noian de protocoale de colaborare încheiate pe vremea lui Coldea și a lui George Maior de SRI cu mai toate instituțiile mai acătării ale Statului. De la DNA la Consiliul Superior al Magistraturii, de la ÎCCJ la Ministerul Culturii. Mai-mai să cred că în organigrama SRI exista chiar un serviciu anume creat pentru aceasta- Serviciul PROTOCOALE. Oricât de mult ai înțelege că orice societate are nevoie de informații, că în România corupția a fost mare, că puși pe furtișaguri și aranjamente erau mulți dintre semenii noștri, că s-au făcut trafic și vânzări chiar cu obiecte din Patrimoniul cultural al României este împotriva regulilor unei societăți autentic democratice ca atâtea protocoale să fi fost semnate, încheiate, parafate.
Apar, firesc, câteva întrebări presante. Ca, de pildă, 1/De ce atâtea protocoale? 2/De ce au fost ele secrete? 3/Cine altcineva decât d-nii Maior și Coldea a încuviințat încheierea lor? 4/ Ce rol a avut președintele României, indiferent că el s-a chemat ori se cheamă Traian Băsescu sau Klaus Iohannis în încheierea și conservarea lor? 5/ Care au fost rezultatele concrete obținute în urma încheierii unor astfel de acte? Și, în fine, nu cumva inflația aceasta de înscrisuri dezvăluită astăzi opiniei publice din România contribuie la decredibilzare/demonizarea SRI ? Dacă da, cine răspunde pentru asta? Dl. George Maior pe mai departe ambasador în Capitala SUA? Dl. Florian Coldea căruia i s-a creat cam ilegal un post de conferențiar la Academia Națională de Informații și cursuri în regim de plata cu ora la Universitatea clujeană „Babeș-Bolyai”? Fostul președinte Traian Băsescu care face degeaba pe niznaiul cîtă vreme pe vremea când era la Palatul Cotroceni se lăuda că nu există nimeni mai informat ca ilustra lui persoană?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. mai degraba, dosare prost facute, chiar si la comanda. Daca erau facute cum trebuie, onor judecatoarele alea aveau condamnari, chiar si cu suspendare.

  • Spui: ” dosare prost facute, chiar si la comanda”.
   Atunci de unde stii ca „judecatoarele alea” trebuiau condamnate?
   Poti sa ne spui cine face ” dosare prost facute, chiar si la comanda”? si mai ales la comanda cui?

 2. E binevenita dezbaterea despre servicii secrete in general. De aceea profit de neatentia autorului, pentru a ataca prejudecatile si a dezvolta dezbaterea.

  De ce oare consideram ca serviciile secrete colaboreaza mai bine fara protocoale cu institutiile statului? Care este argumentatia celor care sustin aceasta prejudecata?

  Alta prejudecata extrema este ca serviciile secrete ar trebui sa urmareasca numai anumite categorii de cetateni si activitati. De ce? De ce platim serviciile secrete? Ca sa urmareasca tot, sa banuiasca pe toata lumea, asigurand securitatea comunitatilor? Sau ii platim ca sa le aratam tot noi, societatea civila, unde si ce au de facut serviciile secrete??!!

  Ar trebui sa ne hataram. Avem sau nu nevoie de servicii secrete? Atentie, termenul este SECRETE! Si daca avem nevoie de servicii secrete, le pretindem sa respecte legislatie sau moralitate? Care moralitate? Dar putem oare diminua mafia fara servicii secrete? S.a.m.d. E loc de multe intrebari, raspunsuri si dezbateri.

  • – „De ce oare consideram ca serviciile secrete colaboreaza mai bine fara protocoale cu institutiile statului? ”
   Pentru ca Serviciile au legi de functionare, care le interzic implicarea in actul de justitie, gen „cimpul tactic”.
   – „Alta prejudecata extrema este ca serviciile secrete ar trebui sa urmareasca numai anumite categorii de cetateni si activitati. De ce?”
   Pentru ca doar Securitate urmarea pe toata luimea. Azi Serviciile trebuie sa urmareasca doar pe cei ce incalca legea.

   • „Serviciile trebuie sa urmareasca doar pe cei ce incalca legea.”
    Nu vi se pare un cerc vicios?

    Deci, serviciile trebuie sa intre in actiune numai dupa ce s-a dat verdictul ca incalca legea, nu?
    Sau sa li se dea celor urmariti un avertisment initial: vedeti ca de acum incolo va urmarim convorbirile telefonice, iar maine facem si o perchezitie la domiciliu, vedeti, sa fie cineva acasa, sa faca curat inainte si sa semneze de luare la cunsostinta…

    • Marturisesc ca esti atit de confuz in intelegerea spetei, incit mi-e greu sa te lamuresc.
     Tu ai vrea ca SRI-ul sa fie la fel ca Securitatea. E drept, are ceva apucaturi, mai ales cind si-a facut cimp tactic in justitie.

 3. Trebuia terminat odată cu acest noian de protocoale! S-au înmulțit amenințările asimetrice, războaiele hibride, atacurile cibernetice, iar teroriștii ne suflă-n ceafă de ne-a zburat basca din cap, așa că cel mai bine ar fi ca SRI să nu mai umble cu interpuși/acoperiți/infiltrați/colaboratori, etc. și să ia situația în labele lui păroase ca să rezolve maldărul de probleme care ne înconjoară. Toată lumea trebuie băgată la bulău de unde iese numai ca să meargă la muncă și să plătească dările. De restul să se ocupe SRI, fără să mai apeleze la intermediarii din guvern/președinție/parlament/justiție, etc. Adică să o facă pe față,nene, ce să mai umblăm cu atîtea rafinării de maniere, cu legi, protocoale și alte aiureli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.