duminică, aprilie 18, 2021

Noiembrie 2014-PSD şi ofensiva urii

În noiembrie 2014, ura se reîntoarce, triumfal şi ameninţător, în spaţiul public românesc. În noiembrie 2014, televiziunile de propagandă repetă gestul fondator al televiziunii române libere din debutul de an 1990, ignorând tot ceea ce contrazice interesele partidului- stat. În noiembrie 2014, propaganda reînvie imaginea, teribilă şi dezgustătoare,a unei Românii ameninţate de duşmanii interni şi externi . În noiembrie 2014, etnia şi confesiunea religioasă a lui Klaus Iohannis sunt invocate ca fapte infamante. În noiembrie 2014, senatoriii pot sugera retragerea dreptului de vot cetăţenilor români din diaspora. În noiembrie 2014, Dan Diaconescu şi Vadim Tudor sunt reperele morale în jurul cărora se organizează o nouă majoritate prezidenţială. În noiembrie 2014, mineriadele mediatice sunt linşajul ce populează cotidianul românilor. În noiembrie 2014, suntem, mai aproape ca niciodată, de un asalt frontal împotriva libertăţilor noastre.

Preşedintele care uneşte, etern-zâmbitorul Victor Ponta, este preotul acestei noi religii a resentimentului şi dezbinării. Sub flamura PSD se adună o coaliţie eterogenă ce recuperează ura de clasă şi antipatiile regionale. Ca şi în urmă cu două decenii,se invocă votul de peste Carpaţi spre a se agita spectrul separatismului. Nimic nu pare să poată opri această ofensivă ce recurge la insinuare,la calomnie, la trucaj mediatic şi la discriminare făţişă. Adaptabil şi proteic, fesenismul absoarbe toate energiile care îi pot alimenta victoria. Transformarea Bisericii Ortodoxe Române în agent electoral, propovăduind puritatea strămoşească, evocă radicalismul mesianic legionar. Populismul fesenist este, acum, unul colorat etnocratic. În bătălia politică, PSD vorbeşte în nunele adevăraţilor români- ideea de cetăţenie este abandonată în favoarea tribalismului naţionalist.

Ca şi în Ungaria lui Viktor Orban, demagogia este pregătită să exploateze şansele ei istorice. Agresivitatea este parte din această reţetă de intimidare. Dincolo de nivelul delirului naţional, se află realitatea ostilităţii faţă de domnia legii. Scopul lichidării statului de drept nu mai este evocat în treacăt, ci apare ca o temă vehiculată fără inhibiţii. O Românie a Românilor, în care impunitatea să fie deplină, iar atotputernicia statului necontestată şi eternă, iată proiectul politic al lui Victor Ponta. Restul sunt detalii de regie, minuţios pregătite.

Este vremea să marcăm semnificaţia alegerilor de duminică. O victorie a PSD şi a lui Victor Ponta ar însemna victoria, deplină şi totală, a acestei religii politice a urii. O victorie ce ar putea însemna,pe termen mediu şi lung,debutul unei involuţii democratice de adâncime. Contururile acestui viitor pot fi anticipate fără dificultate- un stat controlat de partid şi un stat care va controla spaţiul public, epurat de opoziţie şi de critici. Subdezvoltarea instituţională şi economică va fi temelia unei patrii docile şi domesticite. Ziua de duminică poate fi ziua în care acest viitor să fie oprit din a deveni viitorul României. Între sclavie şi demnitate, avem datoria de a alege, până la capăt, demnitatea.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. D-le Stanomir,

  Va multumesc, cu amaraciune, ca descrieti sintetic impasul afectiv prin care trec cei din generatia mea, oameni pe care dec ’89 i-a prins adulti tineri si i-a impins sa-si riste viata, la propriu, in jurul Intercontinentalului.
  Si care acum se pregatesc sa aniverseze (?!) cei 25 ani…Duminica seara, la Universitate, strigand „jos comunistii!”, mi-am dat seama de absurdul, de grotescul (de tragicul?!) situatiei in care ne aflam: adica dupa 25 ani de cand s-a murit strigand asta, de cand s-a murit si pt alegeri libere si corecte, noi, oameni deja albiti si cu copiii nostri deja adulti (responsabili), strigam IN ACELASI LOC, ACELEASI LOZINCI SAU DE ACEEASI ESENTA?!?! Continuam sa ne temem de acelasi Rau?!
  Ce tara e asta?! Ce cronologie bezmetica o bantuie?!
  Nu, nu cred ca duminica asta vom putea defecta ceasornicul perversei cronologii, presimt cum va arata aniversarea din decembrie…
  Mangaiere slaba, DAR mangaiere, e sentimentul apartenentei la minoritatea informata si responsabila, de-aia va multumesc iar.
  In rest, negura. Cu consecinte pt inca o generatie. Incredibil!

 2. Dar si cum se apara tintele de aceata ura este ceva de doi bani . :)
  De ex:
  In interesectia de la APACA se afla un afis electoral denigrator unde este si chipul lui Johannis alaturi de Tokes, Basescu etc. Cred ca utilizarea fara aprobare a fotografiei unei persoane este caz penal?

 3. Românii care voteaza PSD sunt aceiasi care-si exprima, sincer (!) nostalgia fata de epoca Ceausescu!
  Intamplare?
  Politicienii de varf ai PSD sunt aceiasi (sau fiii acelorasi) care aveau functii inalte in PCR si principalul sau organ represiv : Securitatea!
  Coincidenta?
  Astazi, in 2014, cel mai puternic partid politic roman este PSD, iar perspectiva de a deveni SINGURUL partid politic care CONTEAZA, este imensa!
  Logic!

 4. Stimate domnule Stanomir,
  Rezonând întrutotul cu dv.,îngăduiţi-mi să-mi exprim şi eu părerea, ca om onest şi neînregimentat politic.
  Peste câteva luni voi împlini vârsta rotundă de 80 de ani. Deci sunt pe deplin edificat asupra sistemului criminal comunist.
  PSD-ul, continuator de nădejde al vechiului sistem, cu toţi securiştii, şarlatanii şi învârtiţii care-l compun, consider că e bântuit de o spaimă de moarte, numai la gândul că ar putea pierde. Deţinând puterea, deţine totul, până la dreptul de viaţă şi de moarte al amărăştenilor. Or, acum, în acest ceas crucial al alegerilor, când n-ar fi exclus ca mankurţii şi orbii să dea semne de viaţă, acest monstru cu o mie de capete, se află într-o situaţie limită şi e în stare de absolut orice mârşăvie. Priviţi la păpuşa mecanică Ponta, şi vă veţi lămuri pe loc.
  Dacă lucrurile nu se vor schimba nici acum, România nu va mai avea niciun viitor. se poate ajunge chiar şi la destrămarea ei de către prietenii care ne iubesc atât de mult.
  Aşa că,fraţi români,vă invit la vot şi puneţi ştampila pe cine trebuie ,pentru viitorul copiilor voştri ! aşa să ne ajute Dumnezeu 1

 5. intre arhetipurile mitice ale eroizarii, personaje antitetice: Legiuitorul (cel care respecta Dike si Nomosul) versus Tiranul, un antierou.

  Primul era un om liber. Liberal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro