sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Noii ministri de la Educatie. Informatii preliminare

UPDATE 2 Remus Pricopie si Mihnea Costoiu nu si-au publicat declaratiile de avere, nici pe site-urile universitatilor, nici la ANI, asa cum obliga legea.

UPDATE 1  Mihnea Costoiu nu are functie didactica, adica nu este nici macar  lector sau conferentiar.

Remus Pricopie

Sunt multe necunoscute in cariera si evolutia dlui Remus Pricopie. Faptul ca Remus Pricopie si-a sustinut si obtinut doctoratul intr-un singur an, este de natura a genera mari suspiciuni, si, ca deobicei, imi astept cititorii care cunosc speta sa ne lamureasca ce si cum s-a intamplat. Contributiile importante vor constitui update-uri la articol.

Sursa de informatie este un articol mai vechi al ziaristului Silviu Alupei

„Remus Pricopie se poate lauda cu o functie de secretar general al MECT, de sub ministeriatul PSD al Ecaterinei Andronescu, sub pulpana careia a crescut, profesional vorbind. In varsta de numai 38 de ani, cel care a fost de un an (2001) „mana dreapta” a ministrului Andronescu, a lucrat o vreme ca tehnician chimist la Spitalul Witting din Capitala. In 1994, Remus Pricopie a reusit sa obtina licenta Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, unde Ecaterina Andronescu era profesor.

Pricopie s-a inscris la un doctorat in chimie, la Universitatea Bucuresti, pregatirea si exemenele aferente doctoratului in „chimie” le-a abandonat insa  discret.

Remus Pricopie s-a inscris in anul 1997 la un alt doctorat, domeniul ales fiind filosofia politica. Fostul tehnician chimist s-a trezit insa, in anul 2001, exmatriculat de la cursurile doctorale in filosofie politica, deoarece in cursul celor patru ani scursi de la inscrierea sa sustinuse doar un examen de etapa. Legea si normele academice il obligau sa treaca trei examene si sa sustina trei referate, validate de conducatorul de doctorat, ceea ce nu s-a intamplat.”

La SNSPA si-a terminat cursurile academice postuniversitare in „Stiintele comunicarii” in anul 2000, cand – nu se stie cum – a obtinut titlul de lector universitar la acea institutie. Pentru a ataca si titlul universitar de conferentiar la SNSPA, fostului tehnician chimist ii era necesar un titlu de doctor. Astfel ca, in 2004, Pricopie s-a inscris la un doctorat in „Stiinte Politice” la SNSPA. Desi pregatirea sa de baza era chimia.

Apoi se produce un fapt nemaiintalnit in materie de absolvire cursuri doctorale. In luna mai 2005, cu o suspecta graba, Pricopie si-a sustinut teza de doctor in stiinte politice, titlul academic fiindu-i necesar pentru a se inscrie la concursul de ocupare a unui post de conferentiar la SNSPA.

Tot la fel de repede, desi MECT nu-i confirmase titlul de doctor, obtinut in aceste conditii mai mult decat suspecte, Senatul SNSPA i-a acceptat dosarul de concurs si, in iulie 2005, l-a validat in postul de conferentiar la SNSPA.

Cu un astfel de CV, construit intr-o maniera unica in analele comunitatii stintifice internationale, in septembrie 2005, fostul tehnician chimist, ajuns peste noapte doctor in „politologie PSD”, a atacat si functia publica de decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA. Fara a avea contracandidat, Remus Pricopie ajunge decan in anul 2005. Cum acelasi an a adus schimbari in administratia invatamantului universitar si in MECT. Oamenii PSD nemaifiind la putere, Pricopie s-a reorientat politic, catre PNL. La propunerea oamenilor de baza ai Ecaterinei Andronescu din MECT, in septembrie 2007, ministrul liberal Cristian Adomnitei (foto) il accepta drept consilier personal pe Pricopie, ca specialist in „stiintele comunicarii”, in „filosofie politica” si in „stiinte politice”. Asa se face ca  Pricopie a ajuns secretar de stat in institutia condusa de liberalul Cristian Adomnitei”.

Mihnea Costoiu

Trecem peste episodul ca la 16 ani a devenit, conform CNSAS, informator al Securitatii, cu nume de cod „Iulian”. Era un tanar necopt caruia i se parea ca orice zboara trebuie exploatat.

Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB) si a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

Mihnea Costoiu nu are functii  didactice.

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Potrivit Kamikaze, Mihnea Costoiu este „omul de incredere” al fostului rector Ecaterina Andronescu.

Impreuna, cuplul Andronescu-Costoiu, au „usurat ” Ministerul Educatie de multa aparatura de calcul si birotica performante, pe care le-au transferat Politehnicii Bucuresti, desi alte institutii de invatamant superior plangeau dupa astfel de aparatura.

In aceasta calitate a si fost votat de catre majoritatea cadrelor didactice de la Politehnica Bucuresti.

A fost numit ca ministru delegat la Cercetare si Invatamant superior, dar dl viitor ministru n-a cercetat nimic, motiv pentru care n-a obtinut titlul de doctor.

Sa ai un ministru la cercetare si invatamant superior, fie si delegat, fara titlul de doctor, este o „performanta” chiar si pentru invatamantul romanesc. Ce prestigiu poti avea, in atari conditii, in fata mediului academic romanesc?

Mihnea Costoiu a fost si om de afaceri. Conform Gazetei de Sud :

„Înainte de a ajunge la Ministerul Educaţiei şi de a ocupa înalte funcţii publice, Mihnea Costoiu a făcut afaceri care au constituit obiectul unor dosare penale, fiind chiar cercetat penal, dar a scăpat basma curată.
Societatea TAMSA din localitatea Mătăsari, care presta servicii către sectorul minier, a fost scoasă la privatizare, iar în 1999 a fost vândută lui Mihnea Costoiu la un preţ mic, pentru a achita datoriile unităţii şi a rentabiliza activitatea. Costoiu l-a numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Ion Negricioiu. Acesta împreună cu soţia lui Mihnea Costoiu au înfiinţat altă firmă, ITIA Mătăsari, către care au fost transferate cele mai bune active ale societăţii TAMSA. Tractoare, basculante, buldozere şi alte bunuri au fost vândute de la TAMSA la ITIA pe preţuri de nimic, mai mici chiar decât fierul vechi. TAMSA a fost lăsată să moară şi a intrat în faliment.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a deschis un dosar penal pentru toate aceste tranzacţii ilegale, dar numai Ion Negriciou a fost trimis în judecată, deşi în rechizitoriu se recunoaşte şi vinovăţia lui. Mihnea Costoiu.”

Conform Kamikaze, Mihnea Mihnea Costoiu este si un bun „cumparator”:

„In aprilie anul acesta, el și-a cumpărat parterul unei vile din zona cartierului Floreasca din București. Casa se află pe strada Eugen Botez, iar Costoiu a plătit 210.000 de euro ca să cumpere cei aproximativ 120 de metri pătrați. Potrivit declarației de avere depuse în octombrie 2009 la Ministerul Educației, omul Androneascăi nu putea să-și permită o asemenea achiziție. El avea în conturi numai 30.427 de lei și încasase un salariu de 94.306 lei. Deci aproximativ 30.000 de euro din 210.000. Și nu, nu a făcut nici credite, nici nu a vîndut ceva ca să facă rost de bani. În prezent, în calitate de director general la UPB, Mihnea Costoiu nu are obligația legală de a completa o declarație de venituri. Adică și-a tras căsoi de cîteva sute de mii de euro abia cînd nu mai trebuia să declare averea și, deci, să justifice de unde a avut banii.

Firma cu contracte la Politehnică îi amenajează casa directorului de la Politehnică

De amenajările din casa fostului secretar de stat se ocupă o firmă care are relații comerciale cu UPB. Este vorba de­spre T Dancor Romconstruct SRL. Firma deținută de Cornel Ciocan, un apropiat al lui Vanghelie, primarul sectorului 5 și cel care garanta pentru Ecaterina Andronescu cînd aceasta a candidat pentru Parlament în 2008. Fratele patronului, Dan Ciocan, este consilier județean din partea PSD la Consiliul Județean Olt. În 2008, dată la care Costoiu era șef peste achizițiile UPB, Dancor a primit un contract în valoare de 1,8 milioane RON pentru asfaltarea drumurilor din cadrul Politehnicii. În iulie 2009, Dancor, alături de alte opt firme, a cîștigat un contract în valoare de 24,3 milioane RON pentru reabilitarea căminelor Politehnicii.”

Acestea sunt cateva date din profilurile celor doi ministri de la educatie. Cu ajutorul cititorilor si a colegilor care studiaza deja opera „stiintifica” a celor doi, vom continua serialul consacrat celor doi proaspeti ministri.

Asteptam ca institutiile statului, ANI in primul rand, sa se autosesizeze si sa cerceteze daca sunt adevarate, sau nu, cele semnalate de presa.

P.S. Conform legii, cei doi trebuie sa demisioneze din functiile de rector, obtinute prin concurs, pentru ca nu pot detine simultan functii de rector si de ministru. La cele doua institutii se vor organiza alegeri pentru functia de rector.

Distribuie acest articol

134 COMENTARII

  • Dorelian Bellu, fost coleg de facultate cu Pricopie:

   „Cum pierdeam vara lui `98 prin biblioteca SNSPA, m-am dat la poveşti cu celălalt băiat care avea treabă acolo. Absolvise chimia, parcă, şi voia să intre asistent la Comunicare. În anii următori ne-am tot întâlnit, eu-student, el-asistentul cu care trebuia să facem seminarele de relaţii publice. Trebuia pentru că nu mi-aduc aminte să fi făcut vreo oră cu maximum de angajament. Venea şi nu prea, se punea cu curul pe bancă şi încerca să dea replici isteţe pentru publicul de dame din clasă. Dacă aveai vreo problemă în şcoală, tipul era ultimul om la care te gândeai să apelezi. Ce rost avea să ceri sprijinul cuiva cu profil de fofilator şi învârtitor?
   Băiatul a avut însă nevoie doar de şapte ani ca să ajungă decanul Facultăţii de Relaţii Publice şi Comunicare, în locul politrucului Paul Dobrescu, devenit rectorul SNSPA. După alţi şapte ani, Dobrescu i-a mai lăsat o dată locul, astfel că în paişpe ani de la intrarea în învăţământ personajul s-a făcut rector. Cred că este record mondial.
   Am apucat să mă uit pe prima lui carte: O introducere în relaţii publice, o lucrare anodină şi compilată cap-coadă. Am bănuiala că va fi greu să-i găseşti vreo contribuiţie personală în următoarele volume pe care le-a publicat.
   Acum Ponta îl vrea în guvern. Dacă va fi cineva interesat de cariera lui Remus Pricopie, va găsi uşor încă un impostor-plagiator ministru al Educaţiei din România.”
   http://www.facebook.com/photo.php?fbid=463986046972403&set=a.111606638877014.6472.100000830348841&type=1

 1. Domnul Pricopie, mi se pare reprezentativ pentru noua generatie de pilosi, trimis de stat si de partid cu tot felul de burse…Interesati-va ca plecarea lui la Georgetown este obtinuta la nivel guvernamental – visiting scholar in GWU graduate school, nu prin procesul normal de admitere.

  Trebuie spus insa ca a invatat cate ceva acolo (pe domeniul educational macar a fost perseverant sa aiba un cv bun si cu siguranta intelege mai mult despre domeniu decat Kati, nu stiu daca va si aplica ce a invatat -pt ca anegat plagiatul sefului Ponta, ma indoiesc ca va face curat in sistem).

  Ce este deosebit cu adevarat – in anu’ cind devine “doctor”, e si uns decan!!!! Tare chimistu’ (are gene bune familia abramburicii)! Si fizicianu! (am vazut ca a facut facultatea in cinci ani, cind de fapt chimia-fizica se face in trei (cel putin asa era pe vremuri)…si e si normal sa fie trei ani, ca doar te instruiesc in facultate just enough sa fii profesor pentru clasele 5-8…S-ar putea insa sa fie o greseala totusi undeva intrucat UB-ul a avut Facultatea de chimie respectiv Facultatea de fizica SEPARAT (prima in Panduri a doua pe platforma MAGURELE). Nu exista Chimie-fizica (impreuna) in cadrul UB-ului. Ceva e in neregula. Oricum, sa ai salariu de 27000 de RON pe luna de la buget inseamna ceva. Bugetar nu gluma.

  Kati conduce 2 ministere!!!! caci Pricopie e nepotul -a aparut la tv (parca la Realitatea) acum ceva vreme spunand ca nu a fost plagiat ce a facut d-nul Ponta- iar Costoiu este finul de cununie. Care e definitia nepotismului? vai…a disparut din dictionar. Sa vezi acum unde se duc banii de cercetare…
  (mai sus este un colaj comentarii facute la alt articol dar pertinente aici)

 2. Va intrebati degeaba domnule Vlaston…
  „Sa ai un ministru la cercetare si invatamant superior, fie si delegat, fara titlul de doctor, este o „performanta” chiar si pentru invatamantul romanesc. Ce prestigiu poti avea, in atari conditii, in fata mediului academic romanesc?”
  Acelasi „prestigiu” pe care la avut „propunatorul de probleme”-analfabet pop, in fata domnului Ciuparu, domnului Andruh sau in fata domnului Viorel Barbu: obraznicia fara limita!
  Am mai spus-o cu alta ocazie si o mai amintesc inca o data aici: toti acesti trepadusi cu zero performante academice, impinsi de pile si de partide (toate), sufera de asa numitul sindrom al incompetentei, mai cunsocut in lumea stiintifica ca si Dunning–Kruger effect:
  „The Dunning–Kruger effect is a cognitive bias in which unskilled individuals suffer from illusory superiority, mistakenly rating their ability much higher than average. This bias is attributed to a metacognitive inability of the unskilled to recognize their mistakes. Actual competence may weaken self-confidence, as competent individuals may falsely assume that others have an equivalent understanding. David Dunning and Justin Kruger conclude, „the miscalibration of the incompetent stems from an error about the self, whereas the miscalibration of the highly competent stems from an error about others”.
  Din pacate astia nu-s singurii „suferinzi”…

 3. Da de ce nu scrieti cinstit cand a ajuns d-l Pricopie profesor universitar? Pe vremea carui ministru? Sau i-a cumparat si prostit pe toti? E corect sa se dezinformeze prin omisiune?
  Ambii au ajuns rectori pe alegerile organizate in baza Legii reformate a lui Funeriu.Una peste alta sunt produsele de succes ale reformei Funeriu. De altfel si singurele produse de succes.
  Sa vedem cum cenzurati asta…

  • Domnul Funeriu a dat libertatea universitatilor sa-si aleaga rectorii, nu i-a numit el. Deci care e vina lui Funeriu in privinta asta?
   Daca ma gandesc la UBB Cluj, sustin ca legea lui Funeriu e buna din punctul asta de vedere.

   • Domnul Funeriu avea obligatia sa stabileasca niste criterii minimale pentru ocuparea functiei de rector. Macar din respect fata de tara, daca nu pentru altceva.
    S-a argumentat ca nu se poate asa ceva ca altfel se supara portarul si da in judecata ministerul. Total fals.Inclusiv in Legea veche a educatiei erau stabilit ca oricine de pe strada poate fi rector.
    Pentru orice functie platita de cineva se pot stabili conditii minime.
    Faptul ca – foarte greu, de altfel – a iesit bine la UBB Cluj, nu insemna ca ministrul si-a facut treaba. E doar exceptia care intareste…
    S-a putut face ceva si s-a esuat lamentabil.
    Acum, ce? Trebuie gasti vinovati altii si nu cei care au fost cu adevarat?

    • @CMC
     Nu sunt de acord. O lege nu trebuie interpretata doar in litera ei, cat si in spiritul ei. Asa ca Funeriu nu trebuia sa prevada ca Universitatile SNSPA si Politehnica Bucuresti isi vor alege astfel de rectori. Oare profesorii de la UPB sunt multumiti ca Rectorul nu are doctorat. Daca nu-s multumiti, sa stie ca ei l-au votat.
     @ Domnule Vlaston, universitatile nu pot impune criterii, trebuie sa faca ministrul si lucrul asta?

     • Si daca nu le impun, puteau fi puse prin lege. Nu stiu daca fctii alese, fiind, poti impune conditii, sau e in coliziune cu Constitutia. De ex., legea lustratiei nu functioneaza la persoane alese, doar numite. Cica asa e constitutional

   • Doar atat.: Spuneti pe vremea carui ministru, persoana pe care o acuzati dumneavoastra ca nu ar fi de calitate pentru functia de ministru, a ajuns profesor universitar.
    Si pe vremea carui ministri au ajuns cei doi rectori. Si in baza carei legi?
    Daca nu era de calitate, ministrul nu-i acorda titlul, chiar daca trebuia sa isi dea demisia.
    Sau a facut altceva, ministrul?
    De ce nu vreti sa recunoasteti falimentul moral al propriei reforme?

    • Ce legatura are ministrul cu univ. care intocmeste dosarul? daca aceste e legal, ministrul nu poate face nimic, este dat in judecata instant. Unde era ilegalitatea? va mai intreb odata. Care falimet moral? Eu am sustinut si sustin reforma, dar nu sunt autorul, nici moral, nici altfel.

     • Cine a semnat numirea ca profesor universitar?
      Nu va mai ascundeti dupa degete… si nu mai incercati sa bagati SNAPA in fata.
      Nu mai stiu pe altcineva sa fi ajuns profesor universitar cat a fost Funeriu ministru.

      • Deci recunoasteti ca Funeriu i-a semnat ordinul de numire ca Profesor universitar.
       Mai stiti pe cineva caruia i-a semnat Funeriu asa ceva?

      • Fiind singurul care a promovat in timp de doi ani in toata Romania, inseamna ca pe vremea lui Funeriu a fost cel mai bun din tara.
       Ce o fi asa de greu de inteles?
       A fost bun atunci si nu mai e bun acum? Sau a promovat ministru pe cineva care nu merita, doar ca sa nu fie dat in judecata?
       Nu cred ca un om cinstit ar fi facut asa ceva.

      • Oricat ati vrea sa ne convingeti de contrariu, tara asta a avut si oameni care au avut curajul sa spuna ca sunt Romani, inainte de a respecta o lege proasta.
       Pacat ca doar a avut.

      • Oricat v-ar parea de ciudat, exista.
       Se numeste demisie de onoare.
       Sau nu stiti cate legi a incalcat Funeriu cand nu a raspuns la petitii in termenul legal?

  • Si ce e necinstit bai frate in ceea ce a spus domnul Vlaston? Ce-ti trebuie mai mult sa intelegi, inca un cap? Cind ai traseul „academic” pe care-l ai, si care e cit se poate de fidel descirs in articol, nu poti sa fii decit un semi-doct ori un impostor….specialist in comunicare si PR…ce sa-ti zic, un fel de „buni de gura” in slujba partidului (desi comunicare e o stiinta si se studiaza serios in vest, si nu as vrea sa jignesc pe nimeni specializat cu adevarat in comunicare…e evident ca ma refer la impostori de genul noului ministru, „ingesuit” de protectorii lui pe aceasta nisa, aparauta relativ recent prin Romania, deci imatura, si in cosecinta fara asa multi specialisti adevarati care sa te critice la vremea aia….ei mizeaza pe trecerea timpului, care vezi doamne ii „invecheste” ca pe vin…in fine!)
   Nu e efectul legii lui Funeriu, e efectul calitatii alegatorilor de la stefan gheorghiu si a politicului amestecat in academia (vaz ca mai toti pe-acolo ba sunt membri de partid ba au talk-show-uri in favoarea aceluiasi partid, ori pro-deomocaratii cu-un singur sens), asta e raspunsul, pe care vad ca-l cauti cu infrigurare. Legea Funeriu, e foarte buna in aceasta privinta (desi probail e loc de improvments): nu numai Senatul unei univeristati decide(pe unde mai mult de jumate sunt rinoceri, ori neamuri de la tata-socru ,la ginerica si nepotica!), ci de toata suflare universitara, ca pe toti ii reprezinti pe timpul mandatului…

  • Legea lui Funeriu ar fi trebuit sa prevada ca un rector sa fie profesor universitar, si aici ea are desigur un defect. Acestea fiind zise, nu e o scuza pentru o institutie cu traditie cum este Politehnica, descalificata printr-o asemenea alegere. Daca era la vreo universitate de doi bani (si multi euro) precum Dimitrie Cantemir mai intelegeam. Pe urma legea Funeriu contine o multime de prevederi care merg in sensul elininarii costoilor din sistem. De pilda eliminarea lectorilor fara doctorat. Ati citit-o macar inainte de-a va da cu parerea ?

   • Si pentru mine a fost o surpriza colosala, atatia oameni de valoare, pe care sper sa-i aiba politehnica, au plecat capul sa nu se puna rau cu conducerea bicefala Andronescu-Costoiu. Sa-si aisgure painea alba prin norme multiple. Incredibil.

   • Trebuiau reglementate prin lege sau legislatie secundara conditii minimale pentru accederea in functii de conducere in mediul academic. Atunci, legea putea fi buna.
    Asa este catastrofala. Cel putin in mediul universitar unde pune puterea totala in mainile directorilor de departament care pot sa nu aiba nici o valoare (morala sau stiintifica).
    Faptul in timpul Funeriu a promovat ca profesor universitar DOAR d-l Pricopie e relevant pentru succesul reformei.

    • M-am uitat de curiozitate : in legislatia franceza nu este prevazuta vreo conditie pentru alegerea presedintelui. Dar el trebuie ales dintre cadrele didactice care bineinteles au toate doctoratul. A spune ca legea Funeriu e catastrofala fiindca nu a reglementat acest aspect este dovada de rea-credinta.

     • Deci se pot pune conditii!
      A spune ca au fost alesi rectori de valoare in universitatile de la noi si ca legea a lichidat sistemul clientelar e o dovada de foarte mare rea credinta.
      Daca se punea conditia de habilitare, totul era usor de reformat si nici nu mai conta cine e ministru.

      • @CMC
       Reforma educatiei se va face atunci cand cadrele didactice o vor vrea sa o faca. Nu e suficient sa ai un ministru competent sau o lege perfecta. De fapt, lege perfecta nici nu exista. Repet o lege o interpretezi si in spiritul ei, nu doar in litera ei. Domnul Funeriu a facut o lege prin care dorea sa curate universitatile de dinozauri. Daca in cazul UPB si SNSPA asta au inteles profesorii de acolo este treaba lor si nu a domnului Funeriu. UBB Cluj a interpretat legea in spiritul voit de domnul Funeriu si de societatea romaneasca.
       Ca sa intelegeti mai bine degeaba ai un general de armata competent daca soldatii aflati in subordine nu stiu sa traga cu arma.

      • Mai sa-i fie ! Eu va spun ca in ceea ce priveste alegerea rectorului legislatia romaneasca e similara celei franceze si dvs ii dati inainte cu Funeriu. Ceva imi spune ca daca aceeasi lege ar fi fost semnata Cati A. ati fi aplaudat-o :-)

      • Sincer, Legea veche a lui Kati era mai adaptata pentru ce e la noi.
       Legea lui Funeriu era buna daca sistemul era curatat sau cinstit. Nefiind asa, trebuia sa ia masuri. Mai ales ca a fost prevenit ca se va intampla asa ceva.
       Toooot ii dam inainte cu Clujul. A fost buricul pamantului. Nu mai e. Am aplaudat rezultatul de la UBB , dar a lipsit foarte putin ca sa iasa total altfel.
       Una peste alta, persoanele de care se leaga d-l Vlaston au fost alese de universitati de categoria I, in baza unei legi foarte laudate.
       Ce se mai contesta acum?
       Eu nu cred ca poate fi mai rau decat cu Baba.
       Ala de a modificat pe sest CNATDCU si a schimbat criteriile pentru domeniul lui.

      • Daca puteti spune ca legislatia romaneasca este similara cu cea franceza dupa ce stiti ca la ei nu poate ajunge un rector fara doctorat iar la noi da, ce sa mai …

      • @CMC
       Va expun cazul rectorului de la „A.I.Cuza” din Iasi, domnul Isan. Daca domnul Funeriu ar fi introdus criteriile de care vorbiti in lege, domnul Isan tot putea sa candideze. Din punctul meu de vedere respectivul mi se pare slab, din cate stiu sunt multe probleme legate de proiectele POSDRU, de plata salariilor, de creditele accesate de universitate.
       Sa recapitulam: cu sau fara criterii profesorii de la Cuza au ales un rector pe care il putem banui de management defectuos( e la al 2lea mandat). Deci poti sa-l il ai pe Sf. Petru la Invatamant, problema e in interiorul sistemului si acolo cred ca doar un faliment poate rezolva problema.

      • @CMC
       „Si atunci, ce conteaza cine e ministru?”
       Pai dumneavoastra tot ii reprosati lui Funeriu ca nu a introdus nu stiu ce criterii.
       Ministrul poate sa dea o directie, sa propuna un proiect de lege, insa nu va putea niciodata sa reformeze sistemul daca oamenii din sistem nu cred in reforma sau nu vor reforma.

    • Asadar, nici o problema. Poate sa fie Funeriu, Baba sau Pricopie ca e tot aia.
     Atunci ce rost are articolul? Partidele pun pe cine vor. Si aste e.
     Ce mi se pare ciudat e cum de toata lumea a tacut cand a fost pus Baba.
     Am sperat mult in Funeriu, dar a esuat lamentabil in malaxorul ministerului.

     • @CMC
      Aici discutam despre cv-ul potentialilor ministri. Indiferent ca aspira la postul de ministru sau la un post de operator call center un candidat trebuie sa aiba cv-ul intocmit corect si sa nu aiba informatii false in el.
      Eu nu analizez aici activitatea celor 2 ministri: Costoiu si Pricopie pentru ca efectiv nu au intrat in functie. Dupa 2-3 luni de la instalare am sa vad si ce au facut.
      Deocamdata Funeriu ramane cel mai bun ministru de dupa 96, va place sau nu va place, asta e parerea mea.

     • Daca va place veche lege Cati sunt lamurit. Legea Funeriu a introdus obligativitatea lectorilor de-a avea doctorat si in consecinta obligativitatea doctoratului pentru titulari. Va placea vechea lege, dar va plangeti de rectori fara doctorat hmmm

      • Dupa cum mai spunea cineva, si eu am avut cel mai bun profesor un sef de lucrari care a fost scos la pensie fara doctorat. Si dupa pensionare a facut niste modele matematice deosebite si a publicat o serie de carti foarte apreciate.
       Dar, in Romania moderna, rector fara doctorat intr-o universitate s-a ajuns doar pe vremea lui Funeriu.
       Chiar si legea lui Katy spunea ca nu poti fi rector decat de la un anumit titlu didactic in sus.
       Ce a facut Funeriu, am vazut: din toata Romania, timp de doi ani, nu l-a promovat decat pe Pricopie. Cine poate sustine contrariu?

  • Legea lui Funeriu n-are nimic de a face cu clientelismul si nepotismul universitar. O mica scapare totusi are aceasta lege. Trebuia impusa conditia ca macar rectorii sa indeplineasca conditiile de abilitare. Simplul indem al domnului Funeriu care tinerii care satisfac aceste conditii sa preia puterea in universitati n-a prea dat rezultate. „Asta e!” ca sa citez si eu pe cineva. Cred ca pina si dl. Funeriu s-a speriat de dimensiunile caracatitei universitare.

 4. Chiar ca e interesant de aflat ce facultate a terminat de fapt pricopie. Chestia cum c-ar fi absolvit atit chimie cit si/sau fizica la UB arata ca nu a invatat nimic din pataniile titanilor dinaintea lui. S-ar putea totusi sa se trezeasca si sa-si modifice radical cv-ul in urmatoarele ore.

  • Nu stiu cum a fost la UoB, dara la Iasi la Universitate, era o sectie care se numea „Chimie-Fizica”, in cadrul facultatii de Chimie teoretica (or de Fizica),unde se studia numai 3 ani (vs 4 ani pentru studentii de Chimie „plina”, care de regula ajungeau profesori la Liceu) iar absolventii erau repartizati in invatamintul gimnazial only. Ma gindesc ca si Universitatea din Bucuresti o fi avind o asemenea sectie, din moment si acolo se pregateau profesori pentru ciclul gimnazial…ma gindeam ca o fi abslovent de Chimie-Fizica de trei ani, si nu absolvent si de fizica si de chimie…
   Sectia de inginerie chimica (5 ani), apartinea nu de Universitate ci de Institutul Politehnic…acelasi lucru e si la Bucuresti, dupa cite stiu…

  • La Universitatea Babes- Bolyai din Cluj incepand cu anii 90 a fost sectia chimie -fizica de 5 ani, in cadrul facultatii de chimie.Banuiesc ca asa a fost si la UB.

 5. Singura bucurie in povestea aceasta este ca cei doi vor renunta la functiile de rector. Un ministru al cercetarii fara doctorat mai treaca-mearga, dar un rector fara doctorat este o rusine mondiala ! De asemenea sa obtii un post de decan ca proaspat doctor e la fel de rusinos. Se descalifica in acest fel nu numai persoanele in cauza dar mai ales institutiile respective.

  • Nu cred ca renunta domnule Damian…cred ca mai degraba n-apuca sa „ministerizeze”…i-a sa vedeti ce bube-i apar acusi geniului ala de si-a facut doctoratul intr-un an!!! Iar pentru celalat ce sa zic…a fost mai prudent…e numai doctorand! Da „cadru didactic” atentie asa scrie in resume, nu si ce fel de cadru didactic…o fi semi-conferentiar ori sfert-profesor, desi dupa ce m-am uitat mai atent cred ca e 1/3 (ma feresc eu de numere irationale, da’ n-am ce sa fac in situatia data!)conferentiar la trei universitati diferite (s-or fi terminat oamenii destepti din Romania, mai stii). In tot cazul, cind vad prin resume chestii de genul „Certificat de participare”, ma apuca risu…numai prin „BD la munte si la mare”, se mai laudau „concurentele” cu diplome de participare…

   • despre povestea asta cu certificat de participare ar trebui scris mai mult. Eu cunosc situatia de la matematica. Se organizeaza de ex scoali de vara la care se predau cursuri pe diverse teme. Se poate inscrie CINE VREA, nimeni nu-ti cere sa faci dovada vreunui titlu daca iti finantezi participarea. NIMENI nu verifica macar prezenta efectiva a studentilor la aceste cursuri. Certificatul de participare respectiv valoreaza deci exact ZERO. Toti cei care isi trec asa ceva in CV sunt suspecti de impostura.

    • Evident domnule Damian…de aia am si zis ca ma umfla risul…Si la ceea ce ziceti dv. as fi adaugat si ZERO caracter si integritate, da’ imi reprim adaugirea numai si numai pentru faptul ca nu vreau sa fiu in colision course cu principul olimpismului a lui Pierre de Coubertin: important e sa participi nu sa si cistigi :-))

   • Lungimea totala a circumvolutiunilor guvernantilor nostri este 2 * Pi * R, cu R ceva mai mare findca sint hidrocefali

    • Nimic nu se pierde cimic nu se cistiga, totul se transforma….se compenseaza cu raza mai mica de la microcefali, ca sa nu mai zic, ca in multe cazuri e vorba de capuri patrate, deci raza ioc..

  • Si Baba era prodecan in timp ce doctoricea… apoi a fost unse decan (!) la mai putin de 2 ani de la sustinerea doctoratului!

   Patima grea, carierismul!

 6. De retinut ca colajul comentarii de la update 1 reprezinta de fapt mai multe comentarii distincte facute de diversi useri anonimi pe diverse platforme media (inclusiv ziare), imediat dupa ce lista a fost facuta publica. Dvs, domunule Vlaston ar trebui sa le verificati acele informatii prezentate acolo ca opinii personale sau chiar supozitii si abia apoi sa le introduceti in textul dvs. (plus ca nu sunt formulate in acelasi stil cu articolul dvs. ci mai mult in stil oral). Probabil o parte se vor verifica (daca nu toate). Asta nu inseamna ca nu trebuie sa le verificati inainte. Poate este mai bine sa stergeti update 1pana cand puteti oferi date mai precise, verificabile punctual. Am preluat acele comentarii (care nu-mi apartin ci sunt facute de persoane sub pseudonim) pentru a ridica unele din problemele semnalate acolo. Asta nu insemna ca pot certifica valoarea lor de adevar. Acel text era facut sa ramana la sectiunea comentarii nu la update. Var rog sa le stergeti de la update. Sunt sigur ca aveti cunostinte in PDL care pot sa ofere informatii suplimentare sau sa dezminta unele ipoteze

   • Domnule Vlaston,

    Ca student la fizica la Magurele in perioada 90-95, confirm ca UB avea fizica la Magurele iar chimia in Panduri. Chiar a facut pricopie ambele facultati simultan, sau cum? Ca apoi in 96 sa plece la Liege pentru un master in relatii internationale?

    Pare cusut cu ata alba.

    • Pe langa specializarile „chimie” si „fizica” existau si dublele specializari „chimie – fizica” si „fizica – chimie”. Dupa 1990 durata acestor studii universitare a fost, pentru o scurta perioada, de 5 ani. Nu e nimic gresit, creati o falsa problema.

   • D-le. Vlaston, ati „compilat” aceasta proletar-manioasa infierare in temeiul unor comentarii scrise de utilizatori anonimi pe forumuri?! Mai exista jena?!

    • Ce vorbesti domnule cnfr? Chiar asa de indignat sunteti? Pai ce zice domnul Vlaston, e de prin resume-ul marelui rector…da’ aici tind sa va dau dreptate, omul e un anonim, si intradevar aici domnul Vlaston e in greseala ))…are si asta trecut prin resume tot felul de certificate si diplome numai bune de a te da mare pe la stefan gheorghiu…n-o sa vedeti asa ceva prin nici un resume al unui om de stiinta adevarat…aia chiar au ce sa scrie in resume, nu doar asa sa umple foile de hirtie cu cit mai multe cursuri si certificate…Cum o fi ajuns asta profesor si rector in 7 ani (ca in toata lumea asta sunt niste etape post-doctorat, pe care tre’ sa le parcurgi ca sa ajungi profesor, da te pomenesti ca o fi si omul asta al pdsr-ului vre-un Horia Patapievici ori Vlad Zografi si nu stim noi), asta nu va socheaza? Decan in anul care isi ia doctoratul? Asta nu va socheaza? Ca doar n-o fi vre-un Einstein, ce Dumnezeu, chiar chestiile astea nu va dau de gindit deloc??
     Da’ ce parere aveti despre membrii fondatori ai noii academii stefan gheorghiu: Ovidiu Trasnea,
     Ioan Mircea Pascu, Adrian Severin, Dan Mircea Popescu, Vladimir Pasti, Cornel Codita, Ioan Alexandru, Vasile Secares…unu si unu, numai jupini!!!
     Pai ce credeati ca aschia sare departe de trunchi? N-are de ce sa-i fie jena domnului Valston, dv. aveti insa toate motivele sa va jenati…

 7. Inca o dovada, daca mai era necesar, ca pilosii de partid si de stat (degeaba) NU trebuie sa respecte NIMIC (legi, regulmente, common sense etc.), ca in functiile de conducere ALESE acced cei care sint impusi!
  Faptul ca ambii au fost ALESI in mod democratic dovedeste matematic „nivelul academic” al universitatilor romanesti, al cadrelor didactice care pregatesc viitoarea intelighentie a tarii! DA, acestia sint majoritatea indiferent citi vor contesta aceasta postare!!!

  O tara de mina a 5-a!!

 8. Stimate D-le Vlaston,

  Va citesc cu interes articolele scrise pe contributors.ro Cu unele nu sunt neaparat de acord. Insa, foarte sincer, nu mai am putere sa citesc aceste „puneri in scena”. Sunt masochism curat. Nu pot sa cred ca partidul pentru care ati candidat a fost atat de lipsit de viziune (politica si civica) incat sa nu inteleaga ca ARD va fi zdrobit. La ora asta, dupa lista asta teratologica de ministri… v-ati fi castigat electoratul (cel pe care l-ati ratat din impulsivitate politica si precocitate pentru matematica); nu sunt sigur ca intelegeti in ce grad v-ati facut datoria de a va rata singura datorie pe care o aveati – de a fi fost un reper.

  Mihail Neamtu ar trebui sa-si reconsidere dreptul de a recita din Gyr, de a fi in general „eclectic” (prin asta inteleg si de a trai in epifania lui MRU sau a presedintelui Basescu) pentru a nu mai repeta ce a reusit acum: sa-i convinga si pe cei 1% de buna credinta sa plece eventual din tara, desi plecase de la pariul ca-i poate aduce inapoi din strainatate.

  D-le Vlaston, va stiu reactiile fata de alti comentatori si imi imaginez ce-mi puteti raspunde, daca o veti face sau daca imi veti posta comentariul. Va reformulez ce au spus si altii.

  D-le, nu va acuza nimeni ca nu puteti si ca nu s-a putut!!! Va acuzam, mai mult sau mai putin, ca puteti!!! Dar nu vreti, nici individual, nici ca partid!… Da, nu vreti!

  In loc de tacanelile astea de articole, v-ati putea da dreptul la mai multa substanta. Vi-l dau proprii d-vstra cititori, cand va critica. Dovediti ca sunteti un leader! Dovediti ca intelegeti ce inseamna leadership!

  Nu biografia lui Remus Pricopie sau a Ecaterinei Andronescu! Ci gandurile si intentiile lui Stefan Vlaston! Planurile Noii Republici!…

  Ma opresc aici si va salut cordial!

  P.S. Rugati-l pe M. Neamtu sa revina pe contributors si sa scrie ce planuri are. Nu-i pune nimeni streangul.

     • n-am vrut sa va ranesc orgoliul de autor al acestui articol.
      imi cer scuze.
      mi-ar placea insa sa citesc un articol, oriunde ati alege sa il publicati, in care sa spuneti ca ati invatat ceva din experienta alegerilor si din greselile pe care le-ati facut
      ca nu va uitati angajamentul fata de cei care v-au oferit semnaturile.
      ca sunteti capabil(i) sa luati totul de la zero.
      ca aveti si alte idei liberale decat forumizarea unor reflexe de gen Ayn Rand

      cordial!

      • foarte interesant comentariul d-lui Radu D.

       D-le Vlaston, ma tem ca ati citit emotional si ati pierdut fix esentialul.

       E vorba de lipsa de leadership aici dar as adauga si lipsa de responsabilitate.

       Pana cand cineva nu se uita in oglinda sa spuna „da, am fost un idiot”… nimic n-o sa se schimbe in bine. Tara asta nu are nevoie de inca un partid care sa spuna „da’ aia au furat mai mult”.

  • Mihail Neamtu o sa scrie o carte de bucate: „Usturoiul in bucataria duhovniceasca de post”
   cu retetele:
   1. Postul cu usturoi al domnului Blaga
   2. Postul cu usturoi al domnului Videanu
   3. Postul cu usturoi al doamnei Udrea
   etc

   In ea o sa ne dovedeasca de ce usturoiul alunga spiritele rele, curata mintea de gindurile necurate, ARDe grasimile …

 9. Asa. Pai linga Ponta doar nu ati fi vrut modele de probitate intelectuala !

  Clar sint pilele cuiva, cel mai posibil ale Abramburicai. Dar ce sa mai vorbim, asta e o moda in Romania, un fapt de necontestat al pamintului, toate sistemele sint pline de pile, indiferent de guvernare (apropos, se aude dle Vlaston?):

  1. universitati (cu bucuria ca poti lua polish peste tot!)
  2. companii de stat (aici e pilaraia mica, gen varul Vergica, cind nu vorbim de posturile de conducere)
  3. sistemul medical (asta e sistem inchis, nu poti sa-i controlezi, ca cica n-ai cunostinte. in sistemul de stat din Bucuresti sint angajati numai pilele si pilisoarele celor deja in sistem. Examen pe bune nu s-a mai dat de mult).
  4. sistemul juridic (cam la fel)
  5. etc

  So ?

 10. va rog sa nu mai vehiculati ideea de relatii neprincipiale intre Costoiu si Katy (asa cum face toata Politehnica). Adevarul este ca intre ei n-a fost NIMIC (nici macar camasa).

    • Probabil ca, cinic este foarte bine intentionat, el doar spune ce a vazut sau are poze, un adevarat om de dreapta ca el nu umbla cu calomnii ,chiar daca e anonim ?!

    • Nu fiti rai…in traditia romaneasca exista un vechi obicei : numai nashul poate vedea aia finei, ori nasha pe-a finului…cel putin prin partile Moldovei…e posibil totusi ca obiceiul sa fi migrat si spre capitala…

      • Si traditiile asta au o anumita dinamica de-a lungul timpului, domnu’ Gogu…asa or fi fost la inceput…in ziua de azi cred ca, in din ce in ce mai multe situatii, se admite si la nasii de cununie ( eu unul nu-s cununat la popa, de-aia am oarecare rezerve, si is si plecat demultisor din Romania..)…amprenta modernitatii :-)) Parca unu’ Vladescu fost ceva ministru mai anii trecuti a fugit cu fina, si ma gindesc eu, ca doar dupa ce-a vazut-o, ca nu era sa fuga asa pe vise :-))…

      • Asa-i; uitasem de Vladescu ala, bata-l vina… Parca era nevasta lu’ Boureanu, nu? Si eu cre’ ca a vazut-o mai intai, ca nu era Vladescu omu’ sa ia creditu’ fara garantii solide…

 11. m-am uitat si eu pe cv-ul lui costoiu.

  am vazut ca are 9 articole isi. dar 3 dintre ele sunt la „proceedings of wseas” (world scientific and engineering academy and society).

  pentru cine nu stie, wseas e un fel de multi-level marketing. prea putin are de a face cu cercetarea adevarata. dai 5-600 de euro, si iti publica orice mizerie de articol le trimiti in una din multele lor proceedings-uri.

  unii oameni pretind ca au trimis articole generate arbitrar de un program, semnate fie de caini, sau de personaje de desene animate, si au fost acceptate spre publicare de wseas.

  e ca acele diplome cu care se mandrea vadim, dai banu’ si ei te declara „omul universului”.

  in universitatile serioase, un articol in wseas iti poate distruge cariera. e privit ca un mod de a pacali sistemul.

  dar la noi nu se intampla nimic. stiu oameni care s-au facut „confi” cu articole wseas. iata ca mai nou articolele wseas te fac ministru.

  viitor de aur / cercetarea are.

  ws

  p.s. nu mi-e clar cum de sunt cotate isi. o posibila explicatie ar fi ca unele dintre conferintele lor sunt patronate de universitati serioase, care asigura si peer-review, si acele proceedings-uri sunt acceptate isi, si prin extensie toata maculatura publicata de ei e cotata isi.

    • Pai nu cautati; va uitati in fisierele alea doua de-acolo, ca sa nu ma credeti pe mine pe cuvant…
     In fine: dl Costoiu are 8 „proceeding papers” si 1 „article” iar dl Pricopie fix 1 „article”.

   • costoiu apare cu 9 articole, in total 54 de pagini de cercetare, bibliografia inclusa.
    raportat la numarul de autori, costoiu nu a scris nici macar 12 pagini de cercetare in viata lui, incluzand si bibliografia, abstract si titlul lucrarii.

    surprinzator, pricopie sta mai bine la capitolul asta. a scris singur un articol de 18 pagini.

    ws

    • Thanks mister Gogu…ambii jupini!!! Klumea, da’ era de asteptat…E regula de aur pentru comunisti si incometenti:n-or sa promoveze niciodata valori, ci doar umili si saru-ministi…nu inteleg ce cauta Liviu Voinea prin guvernul ala de nepriceputi…pare a fi baiat destept…Bine erau si prin guvernul Boc citiva savanti de tip Igas, de-ti luau aerul…da nu la educatie, aici e chestiunea…oricum acolo printre militieni Igas parea de Harvard…

 12. D-le Vlaston in articolul d-vostra au aparut niste date care nu sunt identice cu CV-ul gasit pe site-ul Ministerului Educatiei cand a fost numit secretar de stat d-nul R.Pricopie.
  Si anume:
  1.intre octombrie 1996- ianuarie 2000, scrie in CV ca a obtinut ,,Studii Academice postuniversitare in comunicare si Relatii Publice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative,,;
  2.intre septembrie 2000- iunie2005, scrie in CV ca a obtinut diloma de licenta la Univ.Buc.
  3.doctoratul in stiinte politice l-a obtinut in perioada 1997-2001/2004-2005 , la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative ,,.
  Acestea se pot vizualiza dac cautati pe link-ul: http://administraresite.edu.ro/index.php/pressrel/9074.
  In concluzie se pune intrebarea in ce baza a obtinut doctoratul daca licenta a obtinut-o deabia in iunie 2005?

  • E o greseala in fisierul de pe saitul ministerului educatiei. Pricopie a terminat intr-adevar facultatea de chimie, sectia chimie fizica. Perioada de studiu a fost 90-95.

   • Am vrut sa arat prin cele doua CV-uri faptul ca titularul celor doua CV este direct raspunzator de eroare si ma intreb cum va reusi sa gestioneze un astfel de om superficial un minister atat de important?

   • Din pacate asa erau vremurile. Doctoratul nu era conditionat de studii de specialitate, iti trebuia doar o diploma de licenta valabila si acceptarea viitorului conducator de doctorat. Pina si patapievici a fost in aceeasi situatie: absolvent de fizica optica, s-a inscris la doctorat in filozofie.

    Daca pricopie are bube in cap, nu sint evidente. Trebuie sapat mai adinc:)

    • Da, d-le LEKTOR, aveti dreptate. Si Andrei Plesu se afla in aceeasi situatie cu a lui Patapievici: absolvent de „istoria si teoria artei”, fost cercetator la institutul de profil al Academiei RSR, este, azi, conducator de doctorat in FILOZOFIE (si profesor, desigur) la Univ. Bucuresti. Spun asta ca sa vedeti ca de permeabilitatea sistemului post-revolutionar au profitat chiar si oameni pe care toata lumea ii vede ca stralucind prin probitate profesionala si onestitate intelectuala. De aici reiese, clar, ca insushi sistemul universitar este vicios constitutit in Romania, de vreme ce accepta situatii de genul Pricopie / Costoiu si, de ce nu, Patapievici / Plesu. Care este cauza fundamentala ce genereaza aceasta permeabilitate ? Simplu: faptul ca acest sistem universitar vicios si comeplet neperformant este sustinut financiar din bani publici, a caror cheltuire este ne-controlata sau controlata in mod la fel de vicios. Singura masura rationala este evidenta: introducerea taxei de studii pentru toti studentii, de orice nivel, precum si finantarea perioadei de doctorat doar pe baza de proiecte de cercetare care au finantare asigurata. Nu vreau sa extind discutia la felul in care se aloca fondurile PUBLICE destinate cercetarii in Romania. Iar studentii platitori de taxe de studii, exact la fel cum se intampla in USA, vor avea grija ei insisi ce „marfa” primesc in schimbul banilor pe care ii platesc si care NU trebuie sa constituie doar o suma modica. Felul in care statul poate interveni in ajutorul studentilor platitori este subiect pentru alta discutie.

     • An serioase indoieli ca exista o ,,cultura,, in Romania pentru ca studentii sa fie capabili sa constientizeze ce ,,marfa,, cumpara!
      Trebuie sa va puneti problema ca in USA 2% din populatie traieste de pe urma agriculturii, insa in Romania peste 50% traieste la tara fara canalizare, fara apa curenta, fara a avea acces minim la o informare corecta.Credeti cumva ca copii care sunt educati in acele medii au capacitatea de a ,,alege,,?
      In orase unde peste 70% din populatie are mari probleme materiale, copii crescuti in acele familii credeti ca sunt capabili de-a alege?
      De fapt o sa va atrag atentia cu un fenomen mult mai simplu: – daca va veti gandi cum aleg romanii din 90( penali, imorali sau smecheri), nu ar trebui sa faceti o analogie cu niste copii crescuti si educati in USA?

 13. E sigur asta? Adica relatia de rubedenie?

  Deci avem: Parlamentara sefa cu educatia, Abramburica Katy, este nasa lui Costoiu, ministrul cu cercetarea?

  Si tot ea este matusa lui Remus Pricopie, ministrul cu educatia?

  Daca da, e suprarealist !!!

  O familie de plagiatori, supermeni cu doctorat luat intr-un an, securisti, tot ce vrei….

 14. Pricopie si Costoiu sunt doua lichele de cea mai pura speta, dupa chipul si asemanarea lui Ponta si din generatia lui Ponta. 2 baieti smecheri care au reusit sa urce treptele functiilor academice pana la rector si acum ministru fara sa stie nici macar sa vorbeasca (i-am auzit pe ambii vorbind si a trebuit sa ma tin de nas sa nu pufnesc in public). Doi lingai, afaceristi si tupeisti care in viata lor n-au obtinut ceva pe merit, care nu s-au spetit decat cu linsul in fund si care fac de rusine generatia academica de 35-40 de ani din care multi si-au ruinat sanatatea muncind zi si noapte in laboratoarele occidentale sau in universitatile noastre ca sa obtina un doctorat cinstit si un post didactic din care abia isi duc zilele. RUSINE.

 15. 1. nu cred ca vor renunta la posturile de conducere pe care le ocupa in prezent. Se va modifica legea si locul va fi rezervat pana cand se intorc (se pun inlocuitori alesi indirect de ei). Parerea mea. Iar relatia de rudenie este scarboasa, avand in vedere ca nu vorbim de rude geniale (mai sunt si cazuri din aceasta categorie).

  2. doctoratul obtinut intr-un an de cineva care mai are si alt tip de profil de facultate urmata la livel de licenta este o nebunie curate . Verificati teza lui de doctorat si eventualele referate si examene date in procesul obtinerii titlului de doctor.

  3. sa nu ai titlul de doctor si o activitate de cercetare semnificativa in spate (recunoscuta international) si sa conduci ceva atat de specific precum “cercetarea academica” este similar cu a fi capitan de vas transatlantic fara sa ai brevet aferent. Sau sa fi ministrul justitiei fara sa ai studii de drept (mcar la licenta) – e drept ca domnul Becali are liceu tehnic dar analizeaza subtilitatile legilor ca doar a ajuns in comisia juridica…In lumea academica internationala actuala nu esti bagat in seama daca nu ai doctorat pentru ca el este legitimatia de intrare intr-un club ce apreciaza o anumita rigoare a interpretarii lumii sau a studierii unui fenomen .

  Ca doctoratul e de la Oxford sau de la University of Yaoundé nu conteaza atat de mult initial ( oricum cea din Camerun este mai buna decat multe universitati din Romania, fiind profund influentata de modelul francez + finantata de ei). Daca ai un PhD insemna ca ai trecut cu bine printr-un ritual de maturizare intelectuala. Daca aspiri la vreo functie ori tenure atunci conteaza unde ai facut doctoratul si ce contributie originala ai adus cunoasterii umane. Sunt multi parlamentari cu doctorate ca au o privire tampa si ma intreb de unde au mai avut capacitatea de a scrie acea lucrare de doctorat. Ei sunt rusinea care decredibilizeaza pe amaratii fara bani care incearca cu pasiune sa faca un doctorat…

 16. Va rog sa nu ignorati faptul ca acesti domni nu au considerat plagiat lucrarea de doctorat a lui Ponta. Ei vor conduce destinele educatiei Romanesti. Ce standarde si respect academic vor impune cu un astfel de comportament? Daca cineva va ajunge in locul lor prin concurs (la conducerea universitatilor) sa fie clar ca acestia vor fi esalonul 2 de rude si amici al lui Kati. Nu altcineva. Totul legal si democratic. Altfel nu se mai fac alegeri.

  P.S. Cf. Adevarul.ro, Becali a invocat şi motive personale pentru accederea în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor:”Pentru că mi s-a întâmplat mie ce mi s-a întâmplat, pentru nedreptatea care mi s-a întâmplat, că n-o să mai existe în România vreodată că dacă dai primă la un jucător de la altă echipă e mită, e corupţie. Păi ăsta nu mai este stat de drept.” Cât despre studiile care îl recomandă pentru ocuparea unui scaun din comisia juridică, Gigi Becali a spus că ”pe mine mă recomandă dreptatea, adevărul, asta mă recomandă. (…) Studiile pe care le am eu sunt de ajuns pentru a vedea dreptatea”.

 17. 1. In 1990 ianuarie la Universitate a fost o manifestatie. Studentii de la Universitate manifestau impotriva faptului ca cei de la Academia de Partid Stefan Gheorghiu, recent desfiintata (caminul din Leu fusese dat parca Politehnicii), fusesera transferati la Universitate in cadrul facultatii de drept si infiintasera pentru cei de la jurnalism sectie speciala.
  2. Toti stiam ca „Stefan Gheorghiu” era scoala de activisti de partid. Am sperat ca prin desfiintare nu vom mai avea parte de asa ceva. Ca societatea romana a scapat de acesti latratori la propriu, incapabili sa faca ceva, dar strigind si amenintind in stinga si in dreapta.
  M-am inselat amarnic. Aceeasi politruci au aparut, ba inca mai rai, pusi pe capatuiala.
  Priviti in ultimii ani. SNSPA- scoala de politruci. Au reinviat fosta Stefan Gheorghiu. Ba inca a mai facut si pui. Mai exista tot soiul de asa numite facultati absolvite pe banda rulanta de primari (administratie publica locala), care accepta si masterate si doctorate. Si sa nu uitam, culme culmilor, Colegiul national de aparare, alta scoala de inalte studii (cu ghilimelele de rigoare, evident).
  Si stiti care e drama? Ca in jur toti privesc cu teama. Nimeni nu are o alternativa reala. In momentul cind aceasta alternativa reala exista vor fi pusi cu botul pe labe. Extrem de simplu.
  Ca traitor in afara, la un contact cu autoritati d-astea, cind a ridicat tonul i-am spus calm ca n-am venit sa strige la mine si ca e pusa sa-mi dea informatii daca e capabil, ca eu oricum ma intorc de unde am venit. In momentul ala s-a rupt firul. Mi-a spus ce stia, a schimbat tonul, ba si-a cerut si scuze si pentru ton si pentru informatiile incomplete, incercind justificari. Eu nu mai eram o insecta de strivit sub „autoritatea plina de competenta” a acelei persoane.

  Sa stiti ca eu, ca student, am avut privilegiul de a avea un om la catedra deosebit. Conferentiar din anii 50, fara doctorat, care lucra cu rigla de calcul la fel de repede ca noi cu calculatorul de buzunar, care preda fara sa citeasca dupa foi. Scos la pensie tot conferentiar.
  Reincadrat dupa 90, ajuns profesor si ulterior ajungind si doctor. Rideam intre noi cine putea examina in Romania o astfel de persoana, cind domnia sa crescuse atitea generatii.

  Si am sa inchei aceasta scurta dizertatie fara cap si fara coada poate, printr-o intrebare, evident retorica: Unde este scara valorilor despre care vorbea in seara zilei de 22 decembrie 1989 la TVR proaspat libera Eduard Victor Gugui, comentind programul FSN? Sau si mai si: mai isi aduce cineva aminte de acel discurs?

  • Domnule Stelian, textul dvs. este admirabil, afara de ultimul paragraf. Tocmai pe Eduard Gugui v-ati gasit sa-l luati ca exemplu ? Dumnezeule !

   • Domnule Petroniu,
    Imi cer scuze. Singura mea referinta despre Eduard Gugui este acel text citit atunci.
    Iar din acel text ceea ce am retinut erau sperantele despre reasezarea scarii valorilor, promovarea pe criterii de competenta, eliminarea nepotismelor.
    Idealuri niciodata realizate de atunci si cu atit mai mult la fel de departe de realizarea lor fiind si azi.
    De aceea am facut referinta la el. N-am vrut sa ofensez pe nimeni.
    In rest, toate cele bune si multumesc pentru aprecieri.

 18. @Alina i-a caracterizat foarte bine: doua lichele. Eu as fi zis doua gunoaie asemenea lui ponta, sova si ai lor. Pe scurt: Pricopie, neintrand la facultate, l-a prins revolutzia laborant-analize la spitalul Witing (spala eprubetele cu urina). In toamna lui 90, cand s-a dat liber la intrarile la facultate, a intrat la chimie la Poli. Dupa terminare. s-a inscris la doctorat tot la chime dar a fost exmatriculat. Atunci si-a descoperit brusc vocatzia cacomunicator si si-a facut doctoratul la noul fane gheorghiu. Toata „opera” lui se rezuma la o cartzulie anosta despre Spiru Haret – o sa vedetzi cum va fi cu Haret in gura in toate interviurile la latrinele teveu.
  Amarata tzara ca e populata cu alegatori care aduc in guvern asemenea specimene.

  • Da, d-le, doua lichele. Ce bine ar fi fost la guvern cu „doctorul” in stiinte vamale Blaga Vasile si „doctorita” in parcari si turisme Udrea Elena. E vina poporului asta care nu stie sa faca diferenta, d-le, intre valoare si non valoare!

   • Problema mea nu este ca dl. Costoiu a ajuns ministru ; ci faptul ca a ajuns rector si este propus ministru in baza acestei calificari. Nu este obligatoriu sa ai doctoratul ca sa fii ministru. Desi ca ministru al cercetarii ar fi mai credibil. As fi fost revoltat daca Udrea sau Blaga ar fi ajuns ministri ai certetarii. Dar unii se revolta doar intr-o directie :-)

 19. de ALINA MUNGIU-PIPPID

  I -romania libera pg2

  Dar oare putem? Asta e întrebarea. Că România e eternă şi fascinantă e crezut de aproape fiecare român, chiar dacă la unii conotaţia e pozitivă, iar la alţii negativă. Nu ar face editorii titluri de carte gen De ce e România altfel? Nu ar face editorii titluri de carte gen De ce e România altfel? decît dacă ar crede că asta va trezi la partea cititoare a poporului echivalentul a ce e aroma usturoiului pentru partea necititoare, atunci cînd caută să cumpere un salam, nu o carte. Prejudecata ignorantă că restul lumii e la fel şi noi sîntem, ca atare, altfel, e aşa de puternică (se poate rezuma la mai simpla propoziţie tot ceea ce nu cunoaştem este o apă şi un pămînt, noi ne cunoaştem doar pe noi şi ca atare sîntem altfel, ergo) Semnul clar al parohialismului la orice popor este dorinţa de a fi considerat excepţional: în bine sau în rău, nu contează. Te prăpădeşti de rîs când vezi că românii au ieşit pe locul întîi din Europa la aprobarea afirmaţiei din Eurobarometru: sîntem cel mai corupt popor din Europa. Întrebarea măsoară nu corupţia, ci propensitatea românilor de a se considera aşa de ieşiţi din comun că nu mai e nevoie să existe vreo referinţă. Asta este însă intelectual catastrofal, pentru că ne opreşte de la orice analiză comparativă, şi de fapt orice analiză reală: cauzele fenomenelor în ştiinţe sociale, faţă de alte ştiinţe unde poţi experimenta nu se pot stabili decît prin analiză comparativă. Politica publică nu poate avansa decît prin cunoaşterea şi buna înţelegere a alter ţări, că transferurile instituţionale sînt o catastrofă dacă nu sînt adaptate la un context bine înţeles. De cînd m-am dus eu cu prima mea lucrare academică despre excepţionalitatea României la o conferinţă în 1995 au trecut şaptesprezece ani. Numai din experienţa mea limitată pot raporta că nu am găsit România excepţională sub nici un aspect, e o tipică ţară rurală cu elite subţiri şi oportuniste, clasă conducătoare de pradă, votanţi dependenţi şi uşor de cumpărat sau manipulat şi tot ce te aştepţi să găseşti într-o societate rurală săracă în mare parte, că e Brazilia, România sau Indonezia. Întîi trebuie să demonstrezi că excepţia există pînă se te apuci să o explici. Asta a fost prima mea lecţie în 1995, şi de asta am învăţat statistică în ştiinţe sociale, deşi mulţi intelectuali români faimoşi prieteni de ai mei au rîs sau au găsit că asta e formă de snobism intelectual. La fel gîndesc mulţi balcanici (cei rămaşi în viaţa intelectuală a ţării lor). Mi-a cam ieşit sufletul cînd am editat Ottomans into Europeans, un volum despre prima tentativă de europenizare şi modernizare a Balcanilor, şi am avut infinite discuţii cu sîrbii, croaţii, grecii şi aşa mai departe întîi că fie nu sînt ei în Balcani, fie ce caută alţii, doi, că nu putem face un volum comparativ că fiecare îşi ştie doar ţara lui (care e însă foarte diferită, etc). E o minune că am dus la capăt un volum care documentează comparativ cum micile noastre ţări eliberate de sub otomani şi-ai reinventat constituţiile, administraţiile, justiţia, şi-au definit şi creat un corp cetăţenesc şi aşa mai departe, cu similarităţi foarte mari între ele. Masteratele şi doctoratele româneşti, din păcate, în lanţ, înclusiv cele conduse de Lucian Boia, contra pensionării căruia am protestat aici acum un an, nu au produs acel material relevant pentru asemenea comparaţii, nu doar pentru că nu folosesc metoda comparativă, ci pentru că se ocupă de alte lucruri, înainte de a fi documentat cum trebuie faptele de bază pentru dezvoltarea politică şi economică.

  Asta nu înseamnă că nu există excepţii care nu trebuie explicate. Dar că după o lună în care mi-au explicat ucrainienii de ce clasa lor politică e mai rea ca a oricui (puteam să scriu eu însumi şi să dau la tradus în ucraineană argumentele lor, de o mie de ori auzite la noi acasă), ruşii de ce curăţarea de corupţie a universităţii ruseşti nu poate veni decît dinafară dat fiind că studentul care vrea diploma uşor şi profesorul care vrea nişte bani în plus sînt de fapt asociaţi în a perpetua sistemul (originalitate maximă, pînă la ei, ce să vezi, nu mai auzisem de aşa ceva), ruandezii cîndva criminali că nu au putut matematic fi un milion de victime la genocidul lor altfel excepţional (cunosc: cazul Timişoara, Andijan, şi altele), ruandezii ieri victime, azi conducători că soluţia bunei guvernări este ca un grup etnic mai educat să guverneze şi ceilalţi să se lase guvernaţi (cum să nu), etc, etc nu prea mai prizez excepţionalismul firav motivat. Din instanţe care mi s-au părut excepţionale, menţionez în încheiere doar două: comparînd Polonia cu România pentru un volum al lui Larry Diamond am descoperit că Polonia e singura ţară din Est unde comunismul nu a reuşit niciodată să înfrîngă societatea, practic a avut rebeliuni contra odată la circa cinci ani, pînă la decretarea stării excepţionale, şi asta, deşi elita ei s-a revoltat masiv şi a fost reprimată la fel şi sub comunişti, şi sub nazişti. La fel, partenerul meu de cercetare, care e evreu danez mi-a povestit că la întoarcerea lor din refugiul în Suedia, după război, evreii din Copenhaga au găsit casele lor bine încuiate şi nejefuite; pîmă şi impozitele locale le fuseseră plătite la zi ca să se evite confiscarea de către ocupanţii germani. Cine făcuse toate astea? Vecinii lor danezi. Faceţi un pic comparaţia cu ţările noastre din Est, unde în clipa în care a început confiscarea de stat la evrei mulţi s-au bătut pe bunurile lor, şi reflectaţi care e regula, şi care excepţia, ce trebuie de fapt explicat, şi cine are dreptul să dea lecţii cui.

  • Execelnta anailza, de data asta, a doamnei AMP. Totusi, cuvantul corect nu este „propensivitate” (care cred ca nici nu exista in lb romana) ci „propensiune”. In rest, toata lauda pt. analiza dvs., perfect pertinenta. Nu numai comunismul este de vina !!!!

 20. Întrebată dacă i s-a reproşat vreodată ceva, în timp ce ocupa fotoliul de ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat că „nu”.

  „Nu e nimeni de neînlocuit şi nimeni, sau cel puţin eu nu am făcut niciodată parte din categoria celor care desfăşoară o activitate având o ţintă – să fiu ministrul Educaţiei”, a declarat Andronescu după ce Victor Ponta a anunţat oficial noul său Cabinet.

  În ceea ce priveşte motivele pentru care nu mai este ministru, Andronescu a afirmat: „Păi nu trebuie să mai încerce şi alţii să fie foarte buni miniştri ai Educaţiei?”.

  Mai mult, Andronescu a explicat că „probabil” va prelua conducerea Comisiei de Învăţământ din Senat, „dar asta întotdeauna se distribuie prin votul senatorilor”.

  Adevarul.ro

  • „Inc-odata, iar si iara…” (vorba poetului), toate acestea sunt posibile numai si numai pentru ca nu protejaza nimeni si nimic (nici-o lege, vreau sa spun) acest popor amarat, platitor de taxe si impozite, fata de dirijarea discretionara a banilor publici spre finantzrea unor salarii grase in domenii de activitate complet neperformante… cum este invatamantul superior si cercetarea, ambele in Romania. Sistemul de finantare in vigoare la noi nu stimuleaza decat aparent (sa fiu drept: pe ici, colo, chiar eficient) competitivitatea reala. Iar firea umana este astfel alcatuita incat „totzi vrea sa apuce” o ciosvarta suculenta oferita de o sursa atat de generoasa. Cine vorbeste de onestitate, probitate si alte asemenea uita ca in Romania aceste notiuni si principii de comportament sunt de mult uitate. O fi doar comunismul de vina ? Sunt convins ca nu doar el !

 21. D-le Vlaston, va dau o veste buna: despre cei doi „pitici” unul la educatie si altul la cercetare veti avea de scris sute de pagini. Va spun in acest moment doar atat: cei doi sunt exemplul tipic de activisti crescuti de mici care sunt ZERO in materie de educatie. Incepeti sa sapati intai cu Pricopie care a terminat facultatea la seral!! Numirile lor ma tem ca sunt tactice tocmai pentru a pune plagiatul lui Ponta in plan secund. Cei doi sunt un monstru de plagiatori pentru ca spre deosebire Ponta care are o teza si o carte cei doi au la activ articole si carti scrise de altii pe care cei doi nici macar nu le-au citit. Ar mai exista si a doua varianta, ca Ponta sa fi fost mintit despre „calitatile” celor doi si sa fie adus in situatia de a se compromite si mai rau. Va intrebati de unde a avut bani Costoiu sa-si cumpere vila? Incercati pe la una din firmele care au derulat contractul SEI in calitate de furnizor de soft. Luati la puricat contractele de la Politehnica sa vedeti cum s-au scurs milioane de euro intre Costoiu si aceeasi firma unde la partea de delivrabile s-a schimbat doar titlul. Omuletul de partid are mai multi bani decat isi inchipuie pana si Ponta. Deocamdata atat!

 22. D-le Vlaston, poate luati legatura cu jurnalisti de la EVZ, B1, etc. sa investigheze cateva din aspectele mentionate in articol si in comentarii. Vad ca in ziare nimeni nu zice de faptul ca sunt rude (desi sunt probabil) ori de problemele din cv-ul lor ori de faptul ca au sustinut ideea ca Ponta nu a plagiat.

 23. Ultimele lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei in educatie: Dispar incompatibilitatile rector-parlamentar, pensionarii pot fi rectori si directori, institutele de cercetare pot sa treaca in subordinea universitatilor
  de Raluca Pantazi HotNews.ro
  Joi, 20 decembrie 2012
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13853798-ultimele-lovituri-date-ecaterina-andronescu-reformei-educatie-dispar-incompatibilitatile-rector-parlamentar-pensionarii-pot-rectori-directori-institutele-cercetare-pot-treaca-subordinea-universitatilo.htm

  • Prin acest HG ultimele lucruri care au mai ramas bune in LEN si astfel esenta LEN a disparut. Ne-am intors in timp si nu se mai vede lumina la capatul tunelului.

 24. Eu nu l-am votat pe Costoiu desi aveam drept de vot. Contracandidatul lui era mult mai rau desi era profesor universitar. Nu l-am votat nici pe acela. Am fost revoltat de blatul din poli care ne-a dat 2 candidati in opinia mea nevotabili.

  Dupa cateva luni mi-am schimbat intrucatva opinia. Costoiu s-a descurcat binisor ca rector. Este un manager bun si munceste de rupe.

  Nu este un rector bun pentru ca nu are CV de profesor de prestigiu dar sa nu uitam ca legea Funeriu a transformat rectorul in manager si atat, reprezentarea fiind preluata de presedintele senatului (la noi nefericita alegere Andronescu).

  Eu sunt de-a dreptul scarbit de faptul ca 8 ani am avut rector pe cineva care era mai intai ministru/parlamentar/politician pe la TV si intr-un final si rector. Aveam o institutie imensa condusa de cineva care aloca mult sub 50% din timp pentru ea. Acum avem un rector capabil care dadea si aproape 100% pentru poli si l-au facut si pe asta ministru. Mai tragic este ca l-au facut ministru peste cercetare si el nu are titlul de doctor.

  Ca sa rezum, Costoiu este un manager bun/foarte bun. Nu este potrivit insa ca ministru al cercetarii pt ca are o universitate de condus si pt ca a facut management nu cercetare toata viata.

 25. Legat de legea lui Funeriu. Vor aparea si alte erori majore ale acestei legi despre care talibanii (gen dl. Vlaston) nici nu au vrut sa auda atunci cand a fost elaborata. Lucrurile bune vor fi scoase (modificarile au inceput demult), iar cu cele rele, mostenite de la Funeriu, „ne vor da cu ele in cap”. Fluierici a avut multe idei fixe, rigiditatea sa fiind pe cat de inadecvata pe atat de proverbiala.

  • Puteti sa dati cateva exemple de prevederi din lege care produc regrese fata de situatia anterioara ? Ca sa putem dezbate.

   • Scrie toata presa. De exemplu:

    Toate barierele pe care Legea Educaţiei le-a pus în calea pensionarilor din universităţi au fost ridicate. Ordonanţa elimină articolul conform căruia după împlinirea vârstei de pensionare nu mai pot fi ocupate funcţii de conducere în instituţiile de învăţământ superior.

    Mai mult, rectorii pot fi parlamentari, OU favorizindu-i direct pe cei doi rectori desemnaţi în funcţii de miniştri să-şi păstreze funcţiile universitare. Ordonanţa prevede că aceştia trebuie să se suspende din funcţii pe perioada mandatelor şi nu să demisioneze din poziţiile de rector. Cei doi miniştri sunt Remus Pricopie, desemnat ministru al Educaţiei, şi Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

    O altă modificare îi vizează pe profesorii implicaţi în politică. Astfel, rectorii nu mai sunt incompatibili cu funcţiile de conducere din partide, revenindu-se aşadar la situaţia precedentă legii promulgate în ianuarie 2011. De asemenea, rectorii au dreptul de a ocupa şi funcţii de demnitate publică, cu obligaţia ca pe durata mandatului să se suspende din conducerea universităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro