duminică, iulie 25, 2021

Non-știrea: negii lui Grindeanu

Tocmai de Ziua internațională a libertății presei, adică pe 3 mai, când organizația Reporteri fără frontiere anunța că presa românească a urcat pe locul 46, cu trei locuri mai bine în clasamentul anual al libertății, mass-media din România s-au găsit să înghită pe nemestecate o non-știre: premierul Grindeanu s-a operat de negi. Chiar dacă există o cutumă a anunțării stării de sănătate a demnitarilor de la vârful statului, informațiile trebuie analizate de jurnaliști și date publicității dacă sunt de interes public și nu expun ridicolului subiectul. Comunicată de purtătoarea de cuvânt a guvernului, informația s-a lăbărțat în toată presa, care a uitat să celebreze ziua de 3 mai, singura ocazie bună să amintească lumii întregi că meseria de jurnalist are de-a face cu libertatea.

Informația despre intervenția chirurgicală ”minoră” s-a transmis presei la distanță de o săptămână, fapt care spune ceva despre importanța ei oficială. Asta n-a împiedicat unele medii să stoarcă potențialul senzațional din ea. Evenimentul zilei a titrat Sorin Grindeanu , operat de urgență! În ce stare se află acum premierul, agățând de titlu o poză cu întrega familie, premier, nevastă și cei doi copii. Explicațiile medicale au doza lor de umor:Din cauza unui virus contactat recent, premierul a fost operat în zona gâtului, unde medicii au intervenit pentru o intervenţie de papiloane, mai exact nişte mici ecrescenţe pe gât”.Astfel împachetată, non-știrea a obținut peste 4000 de vizualizări, dar și mirări de la cititori:”Ce urgență uriașă papiloamele astea??? se întreba Tudor Vera, primind un răspuns pe forum de la Liviu Tabrea: ”Papiloanele au crescut din cauza minciunilor spuse”. Îngrijorată se arată și publicația online a lui Bogdan Chireac, cirac al puterii, DCNews, unde, deasupra unui portret alb-negru al premierului, titlul Sorin Grindeanu OPERAT la Spitalul Militar sugerează gravitatea momentului. Cu doar 10 like-uri și 2 comentarii vulgare, știrea n-a avut succes. Cotidianul lui Nistorescu așază informația în Top News, insistând pe vizita în Israel programată a doua zi, menită să îmbunătățească relațiile politice și economice dintre cele două țări.

Multe dintre deficiențele jurnalismului românesc actual se văd cu atât mai bine, cu cât informația este mai puțin importantă dar comportă terminologie de specialitate. Aproximarea, lipsa de rigoare, citarea din memorie, comentariul incompetent sunt doar câteva boli care produc ”negii” epidermului jurnalistic. Ziarul Adevărul explică, sub o imagine melancolică a lui Grindeanu, că e vorba de ”probleme dermatologice”, mai exact despre”nevi pigmentați” pe gâtul premierului. Deși termenii sunt corecți, cele 9 comentarii sunt, cu o singură excepție, ironice, dacă nu chiar nemiloase. Digi24 a folosit mai toată terminologia sugerată de purtătoarea de cuvânt, precizând că s-a efectuat ”cauterizarea unor negi pigmentați”, operație care”nu a presupus anestezie”. Gândul online utilizează mai popularul ”alunițe” pe înțelesul oamenilor. Până la articolul din Gândul aveam nevi, negi, papiloame, cu varianta papiloane, excrescențe. Simțindu-se responsabili, cei de la Antena 3 care i-au livrat-o guvernului pe Alina Petrescu ca purtător de cuvânt, dau un plus de gravitate cazului explicând ce riscă premierul:”Din informațiile existente până la acest moment, premierul și-a operat o serie de excrescențe de pe gât, care ar fi fost generate de un virus, iar dacă nu era operat risca ca acestea să se extindă”. Detaliile au fost preluate cu sârg și de alții, de la stiripesurse.ro la TVR și Libertatea. Dealtfel, termenul de ”excrescențe” este preferat și de Renașterea bănățeană care nu ratează să îi informeze pe timișoreni că totul e sub control.

Citarea purtătoarei de cuvânt e antologică pe site-ul Realității TV:”A fost vorba despre o intervenţie minoră, o procedură care se numeşte cauterizare a unor negi. Este o intervenţie care a fost fără internare fără cauterizare. Unica recomandare a medicilor era să evite premierul expunerea la soare. Premierul şi-a continuat activitatea după intervenţie, a spus Alina Petrescu”. Canalul precizează că nu e vorba de o operație estetică, să nu creadă răuvoitorii că vrea Grindeanu să se facă mai frumos.

Printre ziariștii care s-au întâlnit în 3 mai să discute problemele arzătoare ale presei, ca de exemplu subiectul Fake News, cum au făcut cei de la Asociația Ziariștilor Independenți, secțiunea românească a Asociației Europene a Jurnaliștilor, știrea cu negii a stârnit ilaritate. Daniel Befu a comentat pe pagina sa de Facebook: ”Îmi răsar în minte și alte întrebări referitoare la alunițe, gen De ce lupta cu alunițele s-a purtat la Spitalul Militar?, Unde anume sunt poziționate pe trupul premierului alunițele cu pricina?, Câte alunițe are premierul?, Câte alunițe i s-au extirpat?. Operațiunea de albire a pielii premierului poate fi privită și ca o metaforă a operațiunii de albire a imaginii Guvernului Grindeanu după adoptarea, noaptea ca hoții, a OUG 13”.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Daca tot vorbim de corectitudine, acei ”nevi pigmentați” sunt, utilizand terminologia medicala corecta, nevi PIGMENTARI…

  In alta odine de idei (ceva mai generale), am impresia ca unei parti din media locala ii cam pare rau ca a fost vorba doar de o „interventie minora” si nu ceva serios, cu potential letal iminent, care sa se extinda eventual la tot PSDul, atat de „iubit” de acea parte a media…

 2. Prin anii 80 , pe bulevard, vis a vis de Cinema Patria, era sediul liniilor aeriene sovietice AEROFLOT. La un moment dat in vitrină , in locul traditionalelelor postere cu Kremlinul si cu papusile gemene care intra una in alta a fost asezat un afiș imens cu Ceausescu si Brejnev fotografiati la Moscova , in lumina soarelui. Tenul lui Nea Nicu, pe care TVR ul il retusa grijulie profitand si de cenusiul transmisiilor alb negru ori PARTIAL COLOR , aprea in acel afis TOTAL COLOR, plin de niste buburuze roșii. Bucurestenii isi faceau drum pana la locul faptei sa il vada cu ochii proprii pe PISTRUITAUL, si toti se amuzau de ingeniozitatea rusilor care – prefacandu-se ca prezinta trainica prietenie si fratie romano – sovietica , confirmau de fapt zvonul insistent conform caruia Niculae era grav bolnav. Pana la urma stim ca Tovarasul nu suferea de nici o boala letala si ca a decedat intoxicat cu plumb. Prin urmare a fost un FAKE NEW – căci ce alceva stie Rusia sa facă ? *** O purtatoare de cuvant care vine de la Antena 3 nu se va bucura nicicand de credibilitatea uneia care vine de la B1 TV, iar superficialitatii Alinei care dincolo de epiderma reaitatii nu are acces ii vom opune intotdeauna cu succes zambetul profund al Madalinei *** Pe de alta parte atat ii trebuia lui Grindeanu – sa ascunda poporului mediatic chestia cu negii. *** Am fi avut nu unul ci cel putin 3 eseuri tematice , toate invartindu-se in jurul ultimei fraze citate din eminentul jurnalist Daniel Befu.

 3. Toata Romania ar fi aratat ca breasla jurnalistilor daca nu veneau investitorii straini aici. Presa este domeniul cu cele mai mici investitii straine si se vede.

  Au venit investitii straine in IT si Telecomunicatii? Se vede. Avem o industrie mult mai serioasa, cu angajati mai seriosi, bine instruiti, cu salarii mari, cu tot felul de beneficii pentru angajati, cu o crestere masiva a exporturilor. La fel si in industria auto, pe care romanii o distrusese.

  Spre deosebire de zecile de mii de romani care lucreaza in IT&C, jurnalistii nu au acest noroc sa lucreze pentru investitori straini mai seriosi. Ei trebuie sa lucreze pentru alde Adamescu, Voiculescu, Vantu, Sarbu, Cosmin Gusha si nu pentru vreun birou local al CNN, Financial Times, Wall Street Journal.

  Si as mai lansa cateva intrebari: ati auzit ca strainii vin si ne recruteaza doctorii, specialistii in IT, inginerii, etc, nu?

  Dar a auzit cineva ca vreun redactor sef din Romania a fost recrutat de CNN sau BBC si ca a plecat din Romania??

  Ati auzit ca ne pleaca jurnalistii din tara la publicatii din Germania, Franta, Anglia si ramanem fara ei? NU. De ce oare?

  Cat de buni sunt jurnalistii din Romania in comparatie cu cei din strainatate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro