luni, iunie 21, 2021

Nostradamus la RTV: a anunțat răscoala din pușcării

În 27 martie 2016 RomâniaTV, televiziunea deputatului Ghiță, anunța ”alertă maximă” în penitenciare: ”Există informaţii că deţinuţii din penitenciarele din România se pregătesc de revoltă după ce au aflat de pedepsele date în dosarul Microsoft. Deja şefii puşcăriilor au întărit paza şi sunt pregătiţi ca protestul să izbucnească în orice moment”. Patru paragrafe mai jos, Administrația Națională a Penitenciarelor dezminte știrea. Balonul de încercare a fost lansat. Căutările pe Google demonstrează că informația a apărut exclusiv pe RTV și a fost preluată identic doar de câteva site-uri de provincie. Trei luni mai târziu, după anunțul ministrului justiției, Raluca Prună, privind promovarea unei ordonanțe de urgență care să limiteze beneficiile ”scriitorilor” din pușcării, televiziunile mogulilor condamnați sau în cercetare au pornit campanii ample despre condițiile din închisori. Toată luna iulie a fost dedicată unor discuții apăsate despre cum”se moare pe bandă rulantă” în închisorile românești. Așa declarau propagandiștii lui Felix, Dana Grecu și Radu Tudor, la Antena 3. Ca orice manipulare executată ca la carte, Realitatea TV, Antenele, RTV, jurnalul.ro, luju.ro ș.a au plecat de la un aspect real, de la câteva date verificabile, orientând mesajul prin distorsiune, exarcerbare și analogii false, pentru a intoxica opinia publică:O realitate cruntă, ascunsă de mulți ani, arată că pușcăriile au ajuns lagăre de exterminare, egale prin atrocități cu locurile de detenție din anii crânceni ai dictaturii staliniste. Ministerul Justiției refuză să-și asume răspunderea pentru genocidul programat pe care îl girează”, clamează omul lui Voiculescu, Dan Constantin, în jurnalul.ro.

Este incontestabil că penitenciarele noastre nu asigură condițiile de detenție prevăzute de normele europene. Astfel, condamnările CEDO pronunțate împotriva României pentru nerespecterea normelor, au devenit un pretext puternic pentru a ataca guvernul Cioloș. Campaniile manipulatoare, în care s-a dovedit util Avocatul Poporului, supranumit de presă și ”avocatul penalilor”, au câteva obiective, în favoarea pușcăriașilor VIP: grațierea și/sau amnistia, anularea măsurilor împotriva fraudei cu lucrări științifice produse după gratii și eliminarea ministrului justiției.Mai grav este ca ministresa Prună știa foarte bine despre situația din penitenciare, inclusiv dintr­un raport al Avocatului Poporului. Fosta asistentă a Monicăi Macovei a ignorat însă problema și, mai mult, chiar a fost preocupată să țină cât mai mult oamenii după gratii, dovada fiind ordonanța privind cărțile deținuților.Este obligatoriu ca premierul Dacian Cioloș să o demită de urgență pe ministresa Prună”, scrie luju.ro, ai cărei semnatari își fac veacul în studiourile anteniste. Antena 3, Realitatea TV și RTV au umflat discursul cu predici despre drepturile omului. Cum zicea un banc de pe vremea lui Ceaușescu, știm noi cine-i omul.

A fost suficient să se aprindă scânteia răscoalei în penitenciarul din Iași, pentru ca focul să se extindă în jumătate din pușcăriile românești. Mass-media nu pot ignora un astfel de subiect cu impact cert și relevanță pentru societate. Știrea s-a propagat cu viteză în toate mediile, inclusiv în străinătate. Pasul spre transformarea subiectului de presă în apel la revoltă, întreținut prin vuvuzelele audiovizuale, l-au făcut tocmai mediile cu patroni aflați după gratii.În inconștiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul protestelor în derulare… Tot sistemul trebuie incendiat și forțată amnistia… Patronii de trusturi trebuie extrași, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalți deținuți nu contează, folosesc scopului. Că doar nu o să se cațere Voiculescu și Păcuraru pe pușcărie ca să fie preluați de televiziunile credincioase”, avertizează Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare. Au atras atenția asupra extinderii fenomenului ca efect al presiunii media și fostul director ANP, Sorin Dumitrașcu, europarlamentarul Monica Macovei, precum și editorialiști. Opinie separată face Valentin Jucan de la CNA, amintind că declarațiile oficialilor pot fi interpretate ca ”ingerințe” în politica editorială, cf. art. 6 din Legea Audiovizualului.

Ocultat de recentele episoade internaționale – atacul terorist de la Nisa și puciul din Turcia – subiectul n-a dispărut din presa noastră, e ținut la foc mic. La RTV, soția fostului deputat și o vreme stâpân pe emiterea de certificate de revoluționar, Dorin Lazăr Maior, anunța zilele trecute că soțul, recuperat din Dubai unde se ascundea și încarcerat pentru șapte ani în dosarul Romexterra, amenință cu sinuciderea. Firește, din cauza condițiilor. Dacă nu se poate obține acum, în vâlvătaie, demiterea ministrului justiței și amnistia care să îi elibereze pe deținuții VIP – politicieni, moguli, primari etc.- atunci Parlamentul va avea mai mult de lucru să legifereze în favoarea penalilor, așa cum harnic o face de o bună bucată de vreme.

Articol apărut în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul, buna cronologia faptelor convingatoare.
    Doar ca, nu sint circotas, ocoliti o gafa a ministrului Pruna: a scapat porumbelul cu gratierea.
    Inca un capat de ata de care s-au agatat televiziile.

  2. Vai doamnă că n-aveți pic de compasiune pentru cruntele încercări prin care trece dom’ profesor și învârtiți cuțitu-n rană mai ceva ca doctoru’ Ciomu . Ia puneți-vă un pic în șoșonii lui domnu’ Voiuclescu și încercați să vă închipuiți prin ce a trecut bietul om numai în ultimul an:

    A scuipat în creionul chimic și a băgat mare 10 volumașe unul mai științific ca altul. Păi neam de neamu’ lu’ Balzac, a lu’ Cehov și a luț Miciurin n-au scris dom’le atâtea pagini pe zi. Și când era să bage încă vreo 10 volume mai dăștepte ca primele, numa’ ce vine tipa aia acră de la justiție și zice că poți scrie 77 de biblii dacă vrei că tot numa 20 de zile se taie din pedeapsă. Pai se face nene?! Să priveze coțofana aia cultura universaă de operele complete ale lu dom’ profesor?!

    Buuun! Omu’ a înghițit în sec și a zis că daca intelectualicește nu merge la tehnocrați, păi hai să-i altoiască cu niște d’alea mitocănești. OK. Zis și făcut. Pregătește echipe de teren, care de emisii. Înțelege-te cu nevricosu’ ăla de Ghiță. Zgândăre pensionărimea până ajunge la gradu’ de turbare la care sfâșie băsistu’ de viu cu proteza dentară de Dumninică și câte și mai câte! Muncă fârtate! Populimea de prin închisori s-a cocoțat pe acoperișuri, lămpi, macarale, a băgat greve parțiale ale foamei și a zbierat săracii până a răgușit : „Hoții!!! Hoți!!!” sau „Behăiescu nu uita/Pușcăria nu-i a ta!!!” .

    Toate mergea ață vericule! Și tocmai când să le cadă la tehocrați inimile prin pantaloni și să o pună de amnistioară așa VIP ca pentu ‘telectuali subțiri și alte făpturi poetice și senisbiloae zvîrlite în temnițe crunte de opresiunea bășinistă: Bang! Intră harapu’ ăla netot ca camionu’ broscari. Nici n-apucă breiching niuzurle să-și facă număru’ că o și pun turcaleții de o lovituă de stat.

    Buuuun! Se termină lovitura, în loc să bage fo’ câțiva beglerbegi la beci și să încheie povestea, Pac! Nu trece ziua si Erdoganu’ mai scoate câte una din turban: Ba că arestează nu știu câte mii de pașale și ciorbagii azi, de la spahii până la bașbuzuci. Mîine bagă la bulău ‘jdemii de cadii și slujbași ai agiilor, da’ nici unu’ de la noi. Păi judecătorii și procurorii noștri ce are mă?! Ebola?! Ciumă bubonică?! Nu e buni de beciul turcesc?! Păi ăsta-i rasism și discrimnare toată ziua, mai ceva ca la Farage, Trump și Borea Johnson!!! Azi un șut în turul șalvarilor la profesori. Mâine te pomeni că-i bagă la păstrare pe sacagii, ciubucii și bragagii acuzați de susținere activă a puciuriilor de Vineri noaptea. Păi nu se mai poate nene!!! Unde ajungem așa?! Cât credeți că mai pot să stea pârnăiașii pe acoperișuri pentru 45 de seunde la știri, între un atac cu toporu’ în trenu’ nemțesc (vai de pielea lui de calic că nici bani de o kalașnikoavă cu piese chinezești refurbișd n-a avut), Erdogan și sotnia olimpică rusască dopată?!

  3. La ReTeVe (-i)?… Nimic nou, sub soare…

    Sincer sa fiu, inainte sa ma preocupe ca se moare din cauza conditiilor din penitenciare, ma preocupa ca se moare din cauza conditiilor din spitale. Pana la urma, puscaria trebuie sa fie ceva de care omul sa se sperie, nu pension sau stabiliment turistic. Nu vad niciun motiv pentru care conditiile din inchisoare ar trebui sa fie mai bune decat conditiile din inchisori.

    Referitor la „revolta” din penitenciare, mi se pare destul de evident ca a fost provocata si coordonata. Conditiile de-acolo sunt aceleasi de multi ani de zile, asa ca nu guvernul Ciolos e responsabil. Dar se pare ca guvernul Ciolos nu e pe placul puscariasilor si puscariabililor cu staif. Un motiv in plus, pentru mine, sa sprijin acest guvern. :) Tulburarea asta din puscarii imi pare cusuta cu ata alba. Sunt ticalosi in tara asta care ar face orice sa atace si sa slabeasca Justitia.

    Nu stiu in ce masura se gasesc caractere in inchisoare. Detinutilor ce fac greva foamei trebuie sa li se asigure izolarea necesara si control medical, iar cei ce sunt violenti si provocatori trebuie izolati si ei. Perchezitie „la sange”, confiscat telefoane mobile. Orice gardian care incalca legile si regulamentele trebuie pedepsit fara mila. Iar „revolta” se va stinge.

    Avand in vedere ca ne invartim in economia de piata, eu as incuraja ideea de penitenciar privat, supus 100% legilor romanesti, care, contra-cost, sa asigure conditii mai bune de „cazare”. Detinutii care-si permit sa plateasca, ar putea sa fie transferati la astfel de penitenciare. Un penitenciar privat (eventual cu gardieni de la stat) s-ar putea dovedi o investitie profitabila, pe termen mediu si lung. :)

    • Cică un băiat grăsunel pe nume Pablo Escobar Gaviria a zis şi el cam aşa: dacă la noi se moare din cauza condiţiilor din penitenciare, eu plătesc, dar să fiu închis în vila mea! Ceea ce s-a şi întâmplat.

      Bursa zvonurilor spunea că grăsunul a vrut să fie închis în vila lui, dar nu din motive legale, ci pentru propria lui siguranţă, fiindcă ştia că alţi americani, mai albi şi mai de la nord, îi vor capul. Pe care, puţin mai târziu, i l-au luat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro