marți, martie 28, 2023

Nostradamus la RTV: a anunțat răscoala din pușcării

În 27 martie 2016 RomâniaTV, televiziunea deputatului Ghiță, anunța ”alertă maximă” în penitenciare: ”Există informaţii că deţinuţii din penitenciarele din România se pregătesc de revoltă după ce au aflat de pedepsele date în dosarul Microsoft. Deja şefii puşcăriilor au întărit paza şi sunt pregătiţi ca protestul să izbucnească în orice moment”. Patru paragrafe mai jos, Administrația Națională a Penitenciarelor dezminte știrea. Balonul de încercare a fost lansat. Căutările pe Google demonstrează că informația a apărut exclusiv pe RTV și a fost preluată identic doar de câteva site-uri de provincie. Trei luni mai târziu, după anunțul ministrului justiției, Raluca Prună, privind promovarea unei ordonanțe de urgență care să limiteze beneficiile ”scriitorilor” din pușcării, televiziunile mogulilor condamnați sau în cercetare au pornit campanii ample despre condițiile din închisori. Toată luna iulie a fost dedicată unor discuții apăsate despre cum”se moare pe bandă rulantă” în închisorile românești. Așa declarau propagandiștii lui Felix, Dana Grecu și Radu Tudor, la Antena 3. Ca orice manipulare executată ca la carte, Realitatea TV, Antenele, RTV, jurnalul.ro, luju.ro ș.a au plecat de la un aspect real, de la câteva date verificabile, orientând mesajul prin distorsiune, exarcerbare și analogii false, pentru a intoxica opinia publică:O realitate cruntă, ascunsă de mulți ani, arată că pușcăriile au ajuns lagăre de exterminare, egale prin atrocități cu locurile de detenție din anii crânceni ai dictaturii staliniste. Ministerul Justiției refuză să-și asume răspunderea pentru genocidul programat pe care îl girează”, clamează omul lui Voiculescu, Dan Constantin, în jurnalul.ro.

Este incontestabil că penitenciarele noastre nu asigură condițiile de detenție prevăzute de normele europene. Astfel, condamnările CEDO pronunțate împotriva României pentru nerespecterea normelor, au devenit un pretext puternic pentru a ataca guvernul Cioloș. Campaniile manipulatoare, în care s-a dovedit util Avocatul Poporului, supranumit de presă și ”avocatul penalilor”, au câteva obiective, în favoarea pușcăriașilor VIP: grațierea și/sau amnistia, anularea măsurilor împotriva fraudei cu lucrări științifice produse după gratii și eliminarea ministrului justiției.Mai grav este ca ministresa Prună știa foarte bine despre situația din penitenciare, inclusiv dintr­un raport al Avocatului Poporului. Fosta asistentă a Monicăi Macovei a ignorat însă problema și, mai mult, chiar a fost preocupată să țină cât mai mult oamenii după gratii, dovada fiind ordonanța privind cărțile deținuților.Este obligatoriu ca premierul Dacian Cioloș să o demită de urgență pe ministresa Prună”, scrie luju.ro, ai cărei semnatari își fac veacul în studiourile anteniste. Antena 3, Realitatea TV și RTV au umflat discursul cu predici despre drepturile omului. Cum zicea un banc de pe vremea lui Ceaușescu, știm noi cine-i omul.

A fost suficient să se aprindă scânteia răscoalei în penitenciarul din Iași, pentru ca focul să se extindă în jumătate din pușcăriile românești. Mass-media nu pot ignora un astfel de subiect cu impact cert și relevanță pentru societate. Știrea s-a propagat cu viteză în toate mediile, inclusiv în străinătate. Pasul spre transformarea subiectului de presă în apel la revoltă, întreținut prin vuvuzelele audiovizuale, l-au făcut tocmai mediile cu patroni aflați după gratii.În inconștiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul protestelor în derulare… Tot sistemul trebuie incendiat și forțată amnistia… Patronii de trusturi trebuie extrași, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalți deținuți nu contează, folosesc scopului. Că doar nu o să se cațere Voiculescu și Păcuraru pe pușcărie ca să fie preluați de televiziunile credincioase”, avertizează Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare. Au atras atenția asupra extinderii fenomenului ca efect al presiunii media și fostul director ANP, Sorin Dumitrașcu, europarlamentarul Monica Macovei, precum și editorialiști. Opinie separată face Valentin Jucan de la CNA, amintind că declarațiile oficialilor pot fi interpretate ca ”ingerințe” în politica editorială, cf. art. 6 din Legea Audiovizualului.

Ocultat de recentele episoade internaționale – atacul terorist de la Nisa și puciul din Turcia – subiectul n-a dispărut din presa noastră, e ținut la foc mic. La RTV, soția fostului deputat și o vreme stâpân pe emiterea de certificate de revoluționar, Dorin Lazăr Maior, anunța zilele trecute că soțul, recuperat din Dubai unde se ascundea și încarcerat pentru șapte ani în dosarul Romexterra, amenință cu sinuciderea. Firește, din cauza condițiilor. Dacă nu se poate obține acum, în vâlvătaie, demiterea ministrului justiței și amnistia care să îi elibereze pe deținuții VIP – politicieni, moguli, primari etc.- atunci Parlamentul va avea mai mult de lucru să legifereze în favoarea penalilor, așa cum harnic o face de o bună bucată de vreme.

Articol apărut în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Foarte bun articolul, buna cronologia faptelor convingatoare.
  Doar ca, nu sint circotas, ocoliti o gafa a ministrului Pruna: a scapat porumbelul cu gratierea.
  Inca un capat de ata de care s-au agatat televiziile.

 2. Vai doamnă că n-aveți pic de compasiune pentru cruntele încercări prin care trece dom’ profesor și învârtiți cuțitu-n rană mai ceva ca doctoru’ Ciomu . Ia puneți-vă un pic în șoșonii lui domnu’ Voiuclescu și încercați să vă închipuiți prin ce a trecut bietul om numai în ultimul an:

  A scuipat în creionul chimic și a băgat mare 10 volumașe unul mai științific ca altul. Păi neam de neamu’ lu’ Balzac, a lu’ Cehov și a luț Miciurin n-au scris dom’le atâtea pagini pe zi. Și când era să bage încă vreo 10 volume mai dăștepte ca primele, numa’ ce vine tipa aia acră de la justiție și zice că poți scrie 77 de biblii dacă vrei că tot numa 20 de zile se taie din pedeapsă. Pai se face nene?! Să priveze coțofana aia cultura universaă de operele complete ale lu dom’ profesor?!

  Buuun! Omu’ a înghițit în sec și a zis că daca intelectualicește nu merge la tehnocrați, păi hai să-i altoiască cu niște d’alea mitocănești. OK. Zis și făcut. Pregătește echipe de teren, care de emisii. Înțelege-te cu nevricosu’ ăla de Ghiță. Zgândăre pensionărimea până ajunge la gradu’ de turbare la care sfâșie băsistu’ de viu cu proteza dentară de Dumninică și câte și mai câte! Muncă fârtate! Populimea de prin închisori s-a cocoțat pe acoperișuri, lămpi, macarale, a băgat greve parțiale ale foamei și a zbierat săracii până a răgușit : „Hoții!!! Hoți!!!” sau „Behăiescu nu uita/Pușcăria nu-i a ta!!!” .

  Toate mergea ață vericule! Și tocmai când să le cadă la tehocrați inimile prin pantaloni și să o pună de amnistioară așa VIP ca pentu ‘telectuali subțiri și alte făpturi poetice și senisbiloae zvîrlite în temnițe crunte de opresiunea bășinistă: Bang! Intră harapu’ ăla netot ca camionu’ broscari. Nici n-apucă breiching niuzurle să-și facă număru’ că o și pun turcaleții de o lovituă de stat.

  Buuuun! Se termină lovitura, în loc să bage fo’ câțiva beglerbegi la beci și să încheie povestea, Pac! Nu trece ziua si Erdoganu’ mai scoate câte una din turban: Ba că arestează nu știu câte mii de pașale și ciorbagii azi, de la spahii până la bașbuzuci. Mîine bagă la bulău ‘jdemii de cadii și slujbași ai agiilor, da’ nici unu’ de la noi. Păi judecătorii și procurorii noștri ce are mă?! Ebola?! Ciumă bubonică?! Nu e buni de beciul turcesc?! Păi ăsta-i rasism și discrimnare toată ziua, mai ceva ca la Farage, Trump și Borea Johnson!!! Azi un șut în turul șalvarilor la profesori. Mâine te pomeni că-i bagă la păstrare pe sacagii, ciubucii și bragagii acuzați de susținere activă a puciuriilor de Vineri noaptea. Păi nu se mai poate nene!!! Unde ajungem așa?! Cât credeți că mai pot să stea pârnăiașii pe acoperișuri pentru 45 de seunde la știri, între un atac cu toporu’ în trenu’ nemțesc (vai de pielea lui de calic că nici bani de o kalașnikoavă cu piese chinezești refurbișd n-a avut), Erdogan și sotnia olimpică rusască dopată?!

 3. La ReTeVe (-i)?… Nimic nou, sub soare…

  Sincer sa fiu, inainte sa ma preocupe ca se moare din cauza conditiilor din penitenciare, ma preocupa ca se moare din cauza conditiilor din spitale. Pana la urma, puscaria trebuie sa fie ceva de care omul sa se sperie, nu pension sau stabiliment turistic. Nu vad niciun motiv pentru care conditiile din inchisoare ar trebui sa fie mai bune decat conditiile din inchisori.

  Referitor la „revolta” din penitenciare, mi se pare destul de evident ca a fost provocata si coordonata. Conditiile de-acolo sunt aceleasi de multi ani de zile, asa ca nu guvernul Ciolos e responsabil. Dar se pare ca guvernul Ciolos nu e pe placul puscariasilor si puscariabililor cu staif. Un motiv in plus, pentru mine, sa sprijin acest guvern. :) Tulburarea asta din puscarii imi pare cusuta cu ata alba. Sunt ticalosi in tara asta care ar face orice sa atace si sa slabeasca Justitia.

  Nu stiu in ce masura se gasesc caractere in inchisoare. Detinutilor ce fac greva foamei trebuie sa li se asigure izolarea necesara si control medical, iar cei ce sunt violenti si provocatori trebuie izolati si ei. Perchezitie „la sange”, confiscat telefoane mobile. Orice gardian care incalca legile si regulamentele trebuie pedepsit fara mila. Iar „revolta” se va stinge.

  Avand in vedere ca ne invartim in economia de piata, eu as incuraja ideea de penitenciar privat, supus 100% legilor romanesti, care, contra-cost, sa asigure conditii mai bune de „cazare”. Detinutii care-si permit sa plateasca, ar putea sa fie transferati la astfel de penitenciare. Un penitenciar privat (eventual cu gardieni de la stat) s-ar putea dovedi o investitie profitabila, pe termen mediu si lung. :)

  • Cică un băiat grăsunel pe nume Pablo Escobar Gaviria a zis şi el cam aşa: dacă la noi se moare din cauza condiţiilor din penitenciare, eu plătesc, dar să fiu închis în vila mea! Ceea ce s-a şi întâmplat.

   Bursa zvonurilor spunea că grăsunul a vrut să fie închis în vila lui, dar nu din motive legale, ci pentru propria lui siguranţă, fiindcă ştia că alţi americani, mai albi şi mai de la nord, îi vor capul. Pe care, puţin mai târziu, i l-au luat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro