Dupa 58 de ani de dictaturi militare sau de regimuri civile conduse de militari, in alegeri libere, in cel mai transparent scrutin a fost ales un civil in fruntea statului Egiptean. Aceaste alegeri transforma de facto “Primavara Araba” in “Primavara Islamica”. Din Maroc in vest si pana la la granitele Asiei in desertul Sinai, in est, prin vointa populatiei au fost instaurate regimuri de coloratura islamista – flamurile verzi ale islamului flutura pretutindeni in Magreb.
In Egipt, etatismul socialist instaurat in 1954 de Gamal Abdel Nasser, fost ofiter si participant al loviturii de stat care l-a demis (pasnic) pe regelui Farouk, devenit mai tarziu premier si dupa inca o lovitura de stat la sfarsitul aceluiasi an isi demite colegul (si superiorul) Presedintele Muhammad Naghib (Naguib).
Nasser intemeiaza un partid numit Uniunea Socialistă Arabă (al-Ittihād al-Ištirākī al-Arabī), care va deveni modelul multora dintre partidele care au dominat Orientul Mijlociu arab (vezi Ba’at in Irak si Siria) si al carui ultim vlastar se lupta pentru supravietuire in Siria. Incercand sa creeze o uniune araba cu Siria si Irakul si nereusind, reuseste insa sa fie unul din intemeietorii “tarilor neangajate” impreuna cu Josip Broz Tito si Jawaharlal Nehru.
Nasser, dusman crud al Fratiei Musulmane, care a incercat sa-l asasineze de la inceput in cateva atentate, ii desfiinteaza legal si umple inchisorile cu ei. Traditia prigonirii acestora se pastreaza si in timpul urmasilor lui Anwar El Sadat si Hosni Mubarak.
Mohamed Morsi Isa al-Ayyat, noul presedinte al Egiptului, este primul sef de stat care face parte din Fratia Musulmana. Frăţia Musulmana a fost fondata in 1928 de Hassan al Banna, cleric musulman sunit, dupa descompunerea totala a Imperiului Otoman si secularizarea care a urmat sub influenta reformelor lui Mustafa Kemal Atatürk. Fratia a avut un succes extraordinar – pana in anul 1932 numara 500 de mii de membri in Egipt si se raspandise aproape in toata regiunea Magrebului, Palestina si Siria. Dintr-o organizatie sociala si religioasa, fratia a evoluat intr-o organizatie politica, ce sustinea ca o constitutie a unui stat musulman este Qoranul si codul legislativ trebuie sa fie Sha’aria (legea islamica religioasa). Avand in vedere ca organizatia lupta impotriva regimului monarhic al lui Farouk, pe care il vedea decadent, occidentalizat si corupt, Fratia a intrat intr-o situatie de conflict din care a rezultat uciderea (cu sange rece, intr-un taxi) a fondatorului Hassan al Banna, la varsta de 43 de ani.
Mostenitorul doctrinar al lui Hassan al Banna a fost un tanar intelectual scolit si in Statele Unite, pe nume Sayyid Qutb. Qutb petrece o perioada de 4 ani in Statele Unite (in biografia lui formala numai 2, 1948-50), ia cursuri la Universitatea din Nord Colorado si lucreaza la doua colegii si un semestru la Universitatea din Stanford. Isi termina sederea in Statele Unite cu publicarea unui articol extraordinar care poarta titlul “The America that I Have Seen”. Citirea acestui articol poate explica exact sentimentele anti-occidentale ale fundamentalismului islamic modern, nu cred ca cei care sunt consilierii Presedintelui Obama au citit articolul. (Aveti aici o recenzie din Smithsonian Magazine). Si Sayyid Qutb isi gaseste sfarsitul prin spanzurare, condamnat pentru un atentat impotriva lui Gamal Abdel Nasser, in august 1966. Cartea lui Fi Zilal al-Qur’an (In Umbra Quranului) este o capodopera teologica, care insa poate fi interpretata asa cum a fost, dand nastere unor monstrii de genul Al Qaeda si Osama bin Laden, fost elev al fratelui lui Sayyed, Muhammad Qutb. Alt elev al acestui frate a fost Ayman Zawahiri (din greseala considerat mentorul lui bin Laden) , cel care a fost creierul atentatelor 9/11.
Intr-un articol publicat de mine la data de 01/02/2011 (pe Politeia si pe Contributors – Intoarcerea Fraţilor) am desenat 3 scenarii posibile – primele doua s-au derulat in fata ochilor nostri, duminica s-a intamplat ca scenariul al doilea sa se implineasca, desi cred ca vom vedea si in curand un posibil Plan B al juntei militare, adica o diminuare a prerogativelor prezidentiale si instaurarea unei Republici Parlamentare, bineinteles daca noile alegeri parlamentare au sa aduca o majoritate pentru aceasta alternativa.
Noul presedinte al Egiptului. Mohamed Morsi Isa al-Ayyat este inginer de profesie, scolit in Statele Unite, unde a primit un doctorat (adevarat!) in inginerie de la University of Southern California, unde a invatat intre anii 1982 – 1985. Mohamed Morsi este casatorit si are 5 copii, doi dintre ei cetateni americani, avand in vedere ca s-au nascut in California. Mohamed Morsi este membru al Frăţiei Musulmane din anul 1973, deci inainte de a ajunge in SUA. Dupa terminarea doctoratului, s-a reintors in Egipt devenind profesor la universitatea Zagazig, oras de provincie, la nord de Cairo si la sud de Alexandria, in delta Nilului. Mohamed Morsi a fost membru al Parlamentului Egiptean intre 2000 – 2005, ales în calitate de candidat independent, pentru că Frăţia Musulamana a fost interzisa din punct de vedere tehnic pe timpul lui Hosni Mubarak. La prezidenţiale, Frăţia Musulamana nu prevăzuse iniţial să ia parte.
Decizia de a participa, luată în pripă şi de teama sosirii la putere a unui nou dictator din epoca Mubarak, îl propulsase iniţial în poziţia de candidat pe Khairat al-Shater, finanţatorul şi ideologul Frăţiei. Doar eliminarea prematură din cursă a acestui om puternic (dar controversat) i-a permis lui Mohamed Morsi să devina principalul candidat. Mohamed Morsi este un abil politician, el a încercat de-a lungul campaniei electorale – mai ales după primul tur – să-şi curete imaginea de aparacik islamist, pentru a atrage şi o parte din electoratul islamist mai moderat şi pe liberalii revoluţionari care nu-l doreau pe candidatul fost colaborator al lui Mubarak.
Multe lucruri se vor vedea si simti in curand in Egipt. Propun atentie la doua lucruri esentiale. Primul – comportamentul fata de cel mai vechi crestinism existent, cel Copt (10% din populatia tarii) si al doilea, tratatul de pace cu Israelul. Fara indoiala un mare perdant dupa aceste alegeri este Statele Unite si influenta americana in aceasta zona, dupa aproape 300 de miliarde de dolari “varsati” in ultimii 10 ani in Egipt si Israel.
Nota: Toate titlurile din acest articol sunt rezumate ale unor articole scrise de Theophyle si nepublicate pe bloguri la nivel de “Creative Commons License”.
Excelent articol pentru a intelege, fie si chiar de departe, un pic din istoria (aproape) contemporana a Egiptului. Multumesc mult pentru lectura.
Multumesc :)
Buna, Teophyle! In primul rand, iti multumesc pentru aceste radiografii geopolitice foarte profunde, care ne ajuta sa ne formam cat de cat o imagine despre un fenomen atat de controversat. Imi place foarte mult ideea ta, corect surprinsa, despre transformarea primaverii arabe intr-o primavara islamica, o tendinta care ar fi trebuit sa fi fost previzibila pentru cei care au persecutat atat de crunt, as indrazni sa afirm, aceasta religie, care nu este altceva decat un element de identitate, poate cel mai puternic, al popoarelor din zona. Dupa parerea mea, islamul a suferit tot un fel de soah sau holocaust, sub pretextul luptei impotriva unor creatii extrem de indoielnice sub aspectul paternitatii politice si militare, atata timp cat a fost distrusa orice dovada sau posibilitate de verificare dintr-o sursa independenta despre Al Qaeda si Osama Bin Laden (trupul sau cenusa celui pretins a fi fost O.B.L. a fost fost aruncat/a in mare, parca special pentru a face imposibila orice reconstituire a identitatii acestuia). Voi urmari cele doua directii, sugerate in final, despre care as fi vrut si o predictie, oricat de aproximativa.
Salut,
Fara a ma referi la comparatia nepotrivita intre holocaust si persecutiile „fratilor musulmani”, comparatie de fapt ne-valabila „(persecutiile au fost facute de co-nationali) si numarul victimelor nu au fost nici pe departe la nivelul holocaustului din cel de al II-lea razboi mondial
Trebuie sa mentionez ca aceasta revenire ar putea crea probleme minoritatilor religioase in special celor 10% din populatia Egiptului. Acei crestini copti care nici pe timpul lui Mubark nu prea s-au bucurat de protectie si libertati religioase depline. Alte complicati pot fi create unor minoritati laice chiar traditionaliste dar in nici un caz extremiste.
Cred ca deocamdata lucrurile vor fi linistite pentru un timp – sa zicem pana cand cineva va incerca sa forteze nota.
Foarte fain scris şi documentat articolul, 10x!
ca o propunere/sugestie – mă rog, sunt egoist, îmi urmăresc preferinţele – poate scrieţi odată un… eseu despre ce îi determină pe mulţi musulmani să se ducă şi să trăiască, să studieze în SUA/Occident, pentru ca apoi să devină radical anti-americani, în special, şi anti-occidentali în general. Am citit în urmă cu mulţi ani următoarea zicală: „cu cât cunoşti mai mult despre religie, cu atât crezi mai puţin în ea”, dar nu cred că (numai) asta justifică anti-americanismul radicalilor islamici…
Buna Ziua,
Subiectul este complex si foarte contraversat. Poate am sa o fac.
Bonsoir. Nu mai aduc osamale ;-), ca au facut-o ceilalti, eu doar ma alatur si aprob pozitiv.
Am insa si o intrebare – episodu’ trei unde e???
Salut,
a fost publicat aici:
http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/06/07/note-geopolitice-iunie-2012-3-flame/
Prin martie sau chiar prin februarie ati opinat ca urmeaza o lovitura preventiva a Israelului impotriva Iranului ( luna iunie cel mai tarziu iulie). Nu s-a intamplat acest lucru si oarecum contextul zonei s-a complicat si mai mult, fara a surveni vreun confilict deschis. Ma astept la o asumare a erorii evaluarii referitoare la potentialul conflict Irano-israelian si la o legera relativizare a pronosticurilor, in general.
Raven salut,
nimeni nu poate cunoaste afacerile politice de genul „nu-mi subminati alegerile” sau „hai ca avem ceva sub maneca”, care ne mai poate acorda inca 4 luni-6 luni vezi flame (virusul), care a reusit sa reduca productia de uraniu imbogatit de la 20% (continut) la 14% (continut) si sa avarieze cam 300 de centrifuge. Deci lucrurile nu sunt statice si intotdeauna sun rezolvari interimare.
Cred ca pronosticuri peste 75% sunt suficent de bune!
Interesant si complex fenomenul – tip never ending story..
Daca noul Presedinte chiar se apuca serios de ceea ce a spus cat de curand cred ca o sa mai auzim de o razmerita – cu saracia nu te joci, poti sa o pacalesti o vreme, dar…
Lumea araba este vasta, Europa este o mica musculita, prin comparatie.
Si cata bogatie la uni, dar ce se va intampla cand maine nu o sa ne mai intereseze petrolul?
Ce vor face toti aceea care astazi depind atat de mult de o singura sursa -resursa?
Nimic nu se compara cu o experinta, fie de o zi, in lumea araba.
Cred ca oricat ai citi, oricate filme/documentare ai urmari tot descoperi ceva nou, diferit de cultura europeana…
Cred ca suntem excesiv de modesti (noi, europenii) chiar in raport cu americanii, chinezii sau rusii, daramite in raport cu lumea araba. Nu mi-e deloc clar din ce perspectiva lumea araba ar putea fi vasta, iar Europa o musculita – cu siguranta nu din perspectiva teritoriului si in niciun caz din perspectiva economica; nici militara si probabil nici chiar demografica, cel putin nu in clipa de fata.
In ceea ce priveste experienta directa, am avut doua astfel de experiente (insumand mai multe zile, dar oricum superficiale). Doar una a fost memorabila, dar din alte motive decat contactul cu o alta cultura si civilizatie, alte cutume etc. Nu oamenii, adica, au facut-o memorabila, ci natura.
N-ati vrea sa elaborati si dvs.?
nu sunt de acord nici eu ca Europa e o musculita pe langa lumea araba.