miercuri, decembrie 6, 2023

Noua încălecare a televiziunii publice

Ca într-un blestem, TVR nu poate scăpa de zăbala politicienilor care și-au dorit supunere oarbă, șefi afiliați, sensibili la comanda de partid și de stat, susținuți de consilii de administrație fără nicio viziune (în afara propriilor interese), precum și jurnaliști fără coloană, amnezici la etica profesiei. Dacă pe vremea lui Alexandru Lăzescu TVR a intrat într-o periculoasă buclă de faliment, analizabilă dacă cineva ar fi dorit,  cel puțin în decență și libertate de exprimare jurnalistică nu s-au putut raporta deraieri. A venit epoca USL. Ia să vedem ce s-a declarat și ce s-a ”implementat” de la cocoțarea USL la putere. La începutul lui iunie Ponta declara că nu dorește ca actualul președinte TVR, pe atunci încă Lăzescu, să fie înlocuit cu unul de la USL, ci așteaptă un plan de reorganizare și abia atunci va cere ANAF deblocarea conturilor televiziunii publice. În nici două săptămâni  întrega conducere a TVR era aruncată peste bord, iar din noul consiliu de administrație erau eliminați membrii opoziției, adică PDL, măsură fără precedent și împotriva legii. Imediat după ce și-au instalat acoliții, aproape fără excepție devotați PSD, PNL sau PC, conturile au fost deblocate fără planuri de reorganizare și alte farafastâcuri. N-a trecut neobservată această nouă metodă de presiune politică, semnalată de ActiveWatch și de alte organizații.

Mai departe: zise Antonescu Crin, copreședinte USL (dar încă nu președinte interimar și foarte jucător)  că Rodica Culcer este ”pensionară nesimțită”, iar despre niște ziariști remarcabili ca Ioana Lupea și Mircea Marian că sunt niște ”ratați”, iar ca urmare toți aceștia au fost îndepărtați, ei bine, în proaspătul și vioiul consiliu de administrație, în afară de o binecunoscută pensionară atât de ”simțită” încât i se rupe inima de infractorul Năstase, a mai intrat o foarte reușită membră a Consiliului Național al PSD, Anne Jugănaru, urmărită penal alături de Adrian Severin pentru ”complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”. Nici nu mai vorbim de alte figuri de glorie ale noului CA, printre care strălucește și Valentin Nicolau, intrat pe ușa din dos, nelegală, ca reprezentatnt al salariaților, cel care i-a cucerit pe bravii salariați ai TVR promițându-le, și aici e musai să cităm exact,  ”eliminarea agenţilor politici sub acoperire de jurnalişti”, spre slava libertății de expresie. Și peste toți aceștia și alții ca ei stă Claudiu Săftoiu ca președinte-director general, un fost șef SIE glorios (parcă acest antecedent era de rău, când era criticat premierul Mihai Răzvan Ungureanu), luxat în cinci minute de papá Voiculescu, sub pulpana căruia stă pitit în prezent.

Imediat și fără amânare, au fost plasați în locuri cheie, la Direcția Emisiunilor Informative și la coordonare, doi merituoși ”jurnaliști sub acoperire”, dacă e să folosim categorisirile în vigoare, Claudiu Lucaci și Monica Ghiurco, mișcare comentată astfel de ActiveWatch, încă înainte de înfăptuire: „Presiunile exercitate de membrii PSD din CA al TVR pentru numirea unui jurnalist care a fost purtător de cuvânt al fostului premier Năstase (Adrian Năstase, n.r.) şi apoi numit consul la Los Angeles de acelaşi guvern Năstase nu fac decât să alimenteze temerile privind intenţia noii puteri de a prelua hăţurile televiziunii publice în plin an electoral, după principiul consacrat de întreaga clasă politică – «a venit rândul nostru»”. Temerile nu-și mai au rostul, fiindcă treaba a fost făcută. Ca urmare, președintele ales dar suspendat este obstrucționat pe TVR în campania pentru referendum, iar cel interimar e lăsat să peroreze contra, tonul unor moderarori de pe TVR Info este angajant în favoarea USL (Adrian Bucur merită avansat, combate bine!), iar proiectele care dădeau televiziunii publice o șansă în a se moderniza, este vorba despre tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro si site-urile de eveniment au fost pulverizate din ignoranță (e vorba de directorul interimar, Radu Călin Cristea, care considera autonomia site-urilor ”o enclavă editorială stranie”, iar asta sigur n-a învățat-o la Radio Europa liberă unde a lucrat) și din decizie politică, din deplina putere a unor PDG și CA angajate în luptă. Pretextele invocate de Monica Ghiurco, care i-au îndepărtat pe Mona Dârțu, director TVR Interactiv, și pe editorii Teodor Tita si Alexandra Badicioiu-Matei, arată că nu se dau doi bani pe competență iar la butoane se află niște habarniști, care nu știu nici că CNA nu are atribuții în online și nici că Parlamentul nu e tata jurnaliștilor pentru TVR, ca să le dea voie, sau nu, să își facă meseria.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Inainte”, in vremurile bune dupa opinia Dvs., membrii opozitiei nu aveau voie la TVR!
    Ioana Lupea, Mircea Marian – ziaristi remarcabili…. s-a intors lumea cu susul in jos?
    Si datoriile acelea enorme, in conditiile in care aveau subventie si reclame?!
    Nu stiu cum e acum… inca, Dvs. pareti a stii bine cine, ce si cum, dar, totusi, putina decenta un timp!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro