UPDATE
Traian Basescu ar fi extrem de furios pe Emil Boc, in urma interviului de la Realitatea de aseara. In cursul zilei ar fi declarat ca nu-l mai intereseaza soarta PD-L si ca va actiona doar in interesul romanilor.
Emil Boc este acum, in ochii presedintelui, in postura de Tariceanu II, pentru ca nu se lasa dus de la sefia guvernului. Presedintele Basescu isi doreste un guvern condus de un tehnocrat, pe care l-a „pritocit” indelung, si care nu se instaleaza datorita opozitiei lui Emil Boc. Termenul limita propus de presedinte este vacanta de Pasti.
Nu trebuie sa fii cine stie ce politician sa-ti dai seama ca opozitia nu are niciun interes sa vina acum la guvernare, cu un an inainte de alegeri.
Ce vrea opozitia?
De ce ar trece acum la butoanele unei guvernari extrem de complicate, sa-si atraga oprobiul bugetarilor si pensionarilor ca nu-si tine promisiunea de a le mari pensiile si salariile, sa intre in conflict cu organismele europene, sa vada, Doamne fereste, cum inflatia o ia razna, de nestapanit si sa deconteze toate acestea la viitoarele alegeri?
Cum si-ar mai face campanie tragand in coalitia de la putere din toate pozitiile, strabatand in lung si lat soselele patriei? Acuzand puterea condusa de Basescu ca si-a batut joc de cetatenii oropsiti si vitregiti de politicile neghioabe ale guvernarii Boc? Alegerile sunt prea aproape sa merite riscul pierderii lor pentru un an de guvernare. Asta in cazul in care presedintele ar numi un premier de la opozitie. Lucru extrem de improbabil, cum a si declarat-o in cateva randuri.
Acesta este si motivul pentru care opozitia nu mai depune motiune de cenzura la viitoarea asumare pe legea care uniformizeaza salariile profesorilor. Sa nu le dea celor care vor sa scape de Emil Boc prilejul de a reusi. Emil Boc sa-si duca crucea pana la capat, adica pana la pierderea alegerilor.
Pozitia presedintelui Basescu
Traian Basescu si-a dat seama ca prezenta lui Boc in fruntea guvernului, pana la alegeri, e catastrofala pentru PD-L. Relansarea economica, de care se tot agata Emil Boc, este tot mai putin probabila. Ba mai mult, sunt semnale ca este posibila o revenire a crizei economice, pe fondul crizei datoriilor suverane ale statelor si a tulburarilor din zone furnizoare de petrol. Si atunci, noi restrictii, eventual noi scaderi de pensii si salarii s-ar sparge in capul premierului si vor fi decontate de coalitia aflata la guvernare. Solutia lui Traian Basescu, un premier tehnocrat cu un guvern politic sau semipolitic, ar fi deturnat nemultumirea populatiei spre alte tinte, decat PD-L si Emil Boc. Care ar fi ramas doar cu aureola ca a luat masuri impopulare care au salvat tara de la dezastru. In plus, un tehnocrat n-ar avea tentatia pomenilor electorale, de care se teme atat de mult Traian Basescu. Dar de, ce te faci cu un Emil Boc care vrea sa ne „salveze” pana la capat.
Pozitia PD-L
PD-L penduleaza intre doua categorii de interese. Pe de o parte, intelege argumentul presedintelui Basescu, stie ca la alegerile din 2012 o da in bara rau de tot, daca pana atunci defileaza cu guvernul actual (va avea parte de o campanie electorale pigmentata mai degraba de huiduieli, in loc de cantece si lozinci). Pe de alta parte, ii este teama sa nu piarda pozitiile din guvern, deconcentrate si de la conducerea agentiilor aducatoare de bani, acum in preajma unor campanii costisitoare.
Mai este apoi problema pomenilor electorale, de tipul majorarii salariilor profesorilor. Va face Boc jocul partidului, aruncand in stanga si dreapta cu bani, pentru a maximaliza sansele electorale ale PD-L? Nu e deloc foarte sigur.
La intalnirile cu liderii din teritoriu, Basescu ii convinsese de justetea rationamentului sau. Dar ce te faci cu ministri si sefi de institutii adanc infipti in fotolii si cu mainile mestecand in borcanul cu miere bugetara?
Ce sa aleaga? Nu se poate hotari. Conventia din mai reprezinta inca o problema, existand riscul canibalizarii grupurilor de sustinere a celor doi principali candidati. Speranta ca Vasile Blaga sa cedeze si sa-l sustina pe Boc s-a volatilizat.
Pozitia lui Emil Boc
Cum spuneam, Boc vrea cu tot dinadinsul sa ne treaca strada. Chiar daca noi nu vrem. Tot spera sa vina momentul cand ii vor fi recunoscute meritele si sacrificiile. Doar ca in politica arareori isi arata cineva recunostinta.
Greseala lui Boc sta in faptul ca spera in revenirea economica, care va permite cresterea veniturilor, macar la nivelul la care erau in 2008. Grava eroare. Nu sunt semne incurajatoare. Daca ar forta acest lucru, ar da peste cap bruma de refacere a echilibrelor structurale pentru care s-a batut in ultimii 3 ani. Ar da peste cap lucrarile de infrastructura promise, vom numara in 2012 cateva zeci de km de autostrazi, fara drumuri asfaltate si apa curenta in rural, cu putine fonduri europene atrase, fara infrastructura informationala, cu rezultate minime in dezvoltarea durabila.
Romania de ce are nevoie?
Ce are acum nevoie Romania este sa strangem cu totii cureaua, spre a ne dezvolta infrastructura si cobori fiscalitatea, pentru a atrage investitori. Ori cu asa ceva nu te poti prezenta in campanie electorala.
De aceea, cel mai bun lucru pentru noi ar fi un guvern de tehnocrati, nelegati de viitoarele alegeri (care se aproie cu repeziciune), netentati de pomeni electorale fara acoperire in plan economic, de un guvern de mauri, care isi fac treaba un an si jumatate, dupa care sa plece. Un guvern indiferent la cererile de bani pe criterii politice, indiferent de unde ar veni.
In plus, viitoarea campanie ar fi mult mai echilibrata, neavand pe unii dintre competitori la butoanele bugetului de stat si ale bazinului cu functii publice.
In concluzie, cred ca Traian Basescu are dreptate. Mai ramane sa inteleaga acest lucru si Emil Boc si sa demisioneze.
Ciorbea si Constantinescu, ce ziceti de asta? Doar o propunere va rog nu luati in serios….
Acum scrie in Constitutie, negru pe alb, ca presedintele nu poate demite un premier.
,Mai este apoi problema pomenilor electorale, de tipul majorarii salariilor profesorilor’
la ce pomana va referiti si la ce majorare? Ca profesor va intreb .
Cand nu ai resurse, risti sa arunci tara in haos prin depasirea deficitului bugetar, se poate chema si asa.
Cand nu ai resurse ,nu dai lege de marire a salariului, asta e la mintea cocosului si nu faci promisinui populiste sa ceri POMANA voturi (aici se potriveste cuvantul !).
Dar ca dumneavoastra,care ramaneti profesor, chiar si pensionar, sa considerati profesorii,pomanagii’ fiindca cer respectarea unei legi intr-un stat de drept(chiar daca aceste mariri nu se vor acorda) mi se pare stupefiant !!!
Iarta-l pe nea Vlaston ca nu stie ce zice. Dumnealui ne vorbeste despre capitalism de parca a fost un intreprinzator toata viatza nu un amarat de bugetar ca si ceilalti pe care-i critica. A stat si dansul director de scoala un numar de ani, cand a vazut ca nu se mai poate a intrat si la partid ca sa ramana in functie. Viata grea domle. Acuma vorbim de echilibre bugetare, criticam pe Tariceanu chiar daca i-am fost ostasi in tot timpul cat a luat masurile criticate acum…Asa e viatza. important e sa uiti cat mai repede orice ar putea fid eranjant…
Si cand faci o prostie, persisti in ea, chiar daca intri in derapaje economice insurmontabile?
Nope ! Cand rfaci o prostie, recunosti, iti ceri wcuze si iti dai demisia, daca esti ministrtu, premier sau simplu politician intr-un stat civilizat ,dar la noi, incepand cu Severin si terminid cu Boc, cuvantul demisie nu exista in vocabular !!!
@Loda
Pai toti au votat si sustinut. Ramanem fara politicieni. Le luam noi locul?
Sunt profesor intr-un orasel de provincie. Preturile nu sunt prea mari, asa ca ma descurc cu salariul. Piata din oras este chiar ieftina. Orasul este destul de mic ca nu se punea problema unei masini. Ore la scoala unde predau sunt (chiar am si 2 ore la plata cu ora:) ).
Sincer, nu prea imi place sa predau. Sunt multumit ca la ore este liniste. In schimb sunt multumit cu slujba de profesor. Muncesc cam 5 ore pe zi. Teste nu prea le dau elevilor, asa ca rar am mai treaba si acasa. Vacanta de 4 luni/an imi place cel mai mult.
Oricum elevii nu pot invata mai mult decat predau eu. Daca se intampla sa fie unul mai rasarit ii mai dau cate ceva de lucru suplimentar, mai stau cate o ora cu el dupa ore. Dar se intampla rar. In 10 ani de activitate am avut cam 5-6 elevi mai buni.
Singurul lucru care cred ca va schimba ceva este legea finantarii per student echivalent. Cu toate ca in sinea mea recunosc ca sunt cam lenes (cu toate ca nu pot spune ca imi bat joc de elevi), sunt constient ca legea cererii si a ofertei se va aplica si in invatamant. In acest context, sincer ma bucur ca salariul nu este mic. Putin probabil sa vina vreun absolvent bun de matematica in fundatura asta pentru 6-7 milioane pe luna.
Daca salariul ar fi mai mare, atunci chiar mi-ar fi frica ca o sa vina cineva care sa imi ia painea de la gura. Recunosc ca sunt dintre cei carora le place sa munceasca putin pentru un salariu care sa ii asigure existenta de zi de zi. Alergatura ma enerveaza!
Asa ca pana atunci voi „dormi” linistit. Daca ma gandesc bine, mai sunt cam 2 luni pana la vacanta!
Adica vreti sa spuneti, domnule Vlaston, ca Emil Boc si Basescu ar fi dorit sa treaca motiunea de cenzura ca sa iasa „onorabil” de la guvernare? Si din aceasta postura sa traga in guvernanti, din toate pozitiile, cum au mai facut-o in 2007-2008? Iar opozantii de azi au intuit manevra si nu vor sa intre in jocul puterii?
Citez din Dan Tapalaga:
„seful statului i-a comunicat ca s-ar putea sa ramana fara majoritate in Parlament. Poate fi un avertisment amical, poate fi o amenintare scrasnita: daca nu-ti bagi mintile in cap, pot sa te zbor la o motiune de cenzura.”
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8477509-soarta-lui-boc.htm
Se anunta vremuri foarte grele la nivel mondial. E greu de presupus prin ce va trece Romania in viitorul atat de tulbure. Ce va face sa credeti ca Boc nu-si doreste sa puna bazale unei legislatii sanatoase in Romania ACUM, cat mai este la guvernare ca apoi sa treaca in opozitie si sa-i lase pe altii sa guverneze in vremurile ce vor sa vina? Legile pe care le-a adoptat guvernul Boc nu ar fi fost asumate de NIMENI altcineva. A fost si este singurul *kamikaze*, singurul, care pentru binele Romaniei s-a sinucis cu buna stiinta din punct de vedere politic. Cred ca speranta lui Boc este ca o data adoptate aceste legi impopulare dar absolut necesare, Romania sa infrunte mai usor ce va sa vina, indiferent daca PDL-ul va mai guverna sau nu.
„Premierul tehnocrat” nu este decat o masca a nostalgiei dupa dictatura.
Un Stat e condus de clasa sa politica, nu de administratori, economisti, bancheri etc.
PDL nu e un partid, ci o suma de interese momentan congruente. Dar numai momentan.
Se adauga exacerbarea optiunii „Guvernul SRL”, adica a unui executiv care gestioneaza bugetul tarii ca pe bugetul unei corporatii. Concurentii Guvernului SRL sunt: IMM, bugetarii, pensionarii.
Astia toti sunt in concurenta pe tortul bugetar, din care Guvernul SRL vrea sa rupa cat mai mult prin firmele clientelare.
guvernul nu are in grija economia in general, nu administrewaza tara, ci doar bugetul. Grija principala este pe doua planuri:
a) cat mai multi bani la buget (imprumuturi pe termen lung si taxe pe capul alora de nu se pot apara)
b) cat mai putin la concurenti (adica la pensionari, bugetari etc) pentru a ramane cat mai mult la firmele proprii (frunze, portale etc.).
In tabloul asta sectorul privat, piata, obiectivele politice – astea nu apar.
La ce e bun un premier tehnocrat?
Pai fix la asta: asigura administrarea bugetului fara probleme. Un tehnocrat nu are vocatie si nici comportament poltici. El administreaza. O buna administrare e indispensabila pentru purjarea lina a bugetului. Nu poti plati firmelor care trebui, daca nu esti bine organizat si daca administratia nu functioneaza.
Problema majora nu e a coruptiei, ca asta e peste tot. Nici a incompetentei, ca suntem la fel de prosti cum am fost, cum suntem si probabil inca vom mai fi. Nici a doctrinelor politice, ca pentru a fi deosebite, ele trebuie intai sa existe. Ori daca nu exista, cum sa se deosebbeasca?! (ti-a placut rationamentul, este?)
Da” care e?
Fenomenul se numeste „state capture” si este caracateristic fie dictaturilor blnde (Salazar sau Peron sunt bune exemple) fie societatilor in disolutie social, dar dezvoltate economic (pot fi si superdezvoltate).
Aici nu e nici un fel de politica, asta vreau sa spun.
Si cand clasa politica ne-a adus unde ne-a adus, ce facem, stam sa pierim pe mana ei?
Poate ar trebui schimbati toti. Incepand cu cei din PNL. Cine uita isi merita soarta.
Nene Vlastoane, hotaraste-te odata domle! ba imi explici ca e bine premier politic ba e ca e mai bine tehnocrat. Ti-am mai spus ca din pacate nu le ai cu politica dar totusi… Ai uitat ca in 2000 Constantinescu l-a adus pe Isarescu? Asta dupa ce Conventia a trebuit sa rezolve problemele mineritului, a bancilor falimentare etc din perioada PSD. Ai avut impresia cumva ca romanashii l-au apreciat pe Isarescu pentru politica lui care a permis apoi cresterea economica a lui Nastase? Deci nu-mi mai explica credulitatzile matale turnate de si mai penibilul marinar- acest veritabil guru economic. S-a trezit si Base acum ca Boc nu are imagine. Dar in 2009 l-a final cand l-a repus credea ca are? Dar el vroia sluga domle. Asta are. Daca nu da pomeni la greu PDL nu mai trece de 16%. Si cu pomeni nu cred ca urca prea mult peste 20. In conditiile astea nu vad cum ar mai putea ajunge la putere. Iar Base va plati toate miscarile luid e politica ieftina asa cum plateste si pe plan international…