Conform site-ului Ziare.com, la inaugurarea unui cinematograf care va purta de acum incolo numele “Sergiu Nicolaescu”, primul-ministru Victor Ponta a declarat ca “si-ar fi dorit ca macar o data sa joace intr-un film de-al acestuia, fie si ca figurant”. Mai mult, domnia sa sustine ca isi va convinge copiii “sa invete istorie din filmele lui Sergiu Nicolaescu”. Declaratiile mi se par halucinante, iar participarea primului-ministru la botezul unui cinematograf cu numele lui Sergiu Nicolaescu e cel putin neavenita. Sigur, nu i se poate cere primului-ministru (mai ales unuia care aspira la statutul de figurant…) sa aiba gust in ceea ce priveste arta filmului. Dar cred ca i se poate cere sa aiba un minim bun-simt. Daca ar fi avut acest bun-simt, ar fi stiut ca nici un cinematograf din Romania nu ar trebui sa poarte numele lui Sergiu Nicolaescu. Nu numai pentru ca filmele domniei sale nu sint valoroase din punct de vedere estetic, ci mai ales pentru ca Sergiu Nicolaescu a fost cineastul-emblema al regimului Ceausescu, prostul-gust artistic fiind depasit in opera sa doar de minciunile propagandistice si de falsificarea adevarurilor istorice. Mai mult, ceea ce s-a facut valoros in filmul romanesc in ultimii douazeci de ani, filmele lui Lucian Pintilie, filmele de succes ale cineastilor din asa-numitul “nou val” etc., toate s-au facut in contra intentiilor nocive pe care domnul Sergiu Nicolaescu le-a avut si le mai are in ceea ce priveste cinematografia romana.
Ca iubitor de film, ma declar scirbit de faptul ca primul-ministru a participat la aceasta inaugurare. Ca cineast roman, ma declar ingrijorat de viziunea pe care regimul Victor Ponta pare sa o aiba despre filmul romanesc.
In tara sfertodoctilor, semidoctul este premier.
La ce va asteptati din partea unui plagiator? Sa invete istorie din carti? E mai usor din filme, nu trebuie sa citesti si bibliografia.
„Semidoct”? Domnule, POnta e poate semidoftor!
Invata istoria din filme, asa cum a invatat Sova istorie de la Zoe Petre! Ca s-a vazut cita nevoie au urangutanii de stiinta!
ce s a intimplat cu copilul din lampa cu caciula ? cine i a furat bucuria lucrurilor marunte si i a otravit sufletul ?
de la dementa puterii absolute cu propaganda ideologica si ciomagul ca instrumente civilizatoare la triumful viciilor. o gloata saracita material si spiritual, cu o educatie precara, este prada usoara imposturii, lacomiei, minciunii.
pai domnule,faceti parte din poporul construit de indivizi ca nicolaescu pac,pac
vedeti ca va vor linsha ruminii de bine pe strada ,dupa cum vad ca merg lucrurili
Te felicit pentru comentariu. Asistam cu pasivitate la resovietizarea tarii si la reinstaurarea prostului gust. Ce ar putea sa faca mai bine pionierul fruntas in intrecerea socialista, Victor Ponta, decat decat sa-l premieze pe seful de propaganda nomenclaturista a familiei Ceausescu. Astept inaugurarea Universitatii de Stat Victor Ponta unde stiinta plagiatului este materie de examen.
Marius
Stimate domn, va mirati degeaba. Va asteptati cumva ca d-l Ponta sa aiba alte preferinte cinematografice decit Sergiu Nicolaescu?Asta e mintea de lemn formata in anii socialismului victorios ce mergea spre comunism asemeni magarului lui Nastratin Hogea dupa scaiate.Vocea americii si Europa Libera nu au fost suficiente pentru formarea unei mentalitati tefere la romani. Si poate ca in momentul de fata ar trebui reinfiintate. Pentru a nu mai chinui milioane de oameni cu experimentul cit poate omul rezista la rau.
Ei, nu e nici o tragedie:) Daca copii lui Poanta o sa invete istorie dupa Sergiu Nicolaescu, atunci vor ajunge si ei departe, poate presedinti…ca taticul lor, care uite ce frumoa a plagiat si a ajuns doctor.
Ce conteaza, speram sa avem curind un cimitir denumit ULSARDPNLPSDPCPUNRUDMRUNPR…sa il adaugam marilor simboluri nationale..
Pai Victorius Pontolomeu a jucat intr-un film al lu’ tovarasu Nicolaescu, parca „ultimul corupt al Romaniei” se numea..
Filmul artistic este o operă de ficțiune (truism, nu?), nu este un documentar ; și nici toate documentarele nu spun adevărul (vezi aberații cu extratereștri, pe History Channel, sau aberațiile cu dacii ale lui Napoleon Săvescu & Co). Puteți să numiți un film artistic care respectă adevărul istoric?
Da, Ponta e un plagiator și un ins mediocru, Nicolaescu e un regizor „comercial”; dar, domnule, te duci la discotecă și îi dai Innei lecții despre Mozart?
Adică nu poți să admiri scenele de luptă din „Dacii” (care sunt mult mai bune decât cele din „Troia” sau din „Alexander”) și apoi să apreciezi „Reconstituirea”? Adică nu poți să te prostești pe „Ai seu ciupegu” ăla și apoi să vezi un balet adevărat?
Fraților, pe site-ul vostru văd numai Ponta în jos, Antonescu în… tot în jos. Ăilalți dau cu Băsescu de perete, voi cu Ponta și Antonescu. Băi, dar nu mai putem să vorbim despre filme, despre societatea românească, despre orice fără să-i pomenim pe corifeii politicii românești? Cu atât mai mult cu cât nu poți să alegi unul bun dintre ei.
Domnule, fictiune ar putea fi ce se-ntimpla in Romania, cind un popor de nenorociti – sau, ma rog, vreo 4 milioane si dintre astia – voteaza sinucigas si se dau pe mina urangutanilor! Da, jos POnta, jos gangsterii, asta ne doare, fiindca nu se poate ridica Romania din cauza HOTILOR!
Domnule, în primul rând poporul nu te face pe dumneata nicicum. Adică nu e nevoie să ne jignim chiar dacă avem opinii diferite.
În al doilea rând, PDL-ul sau ARD-ul este la fel de corupt, nepriceput sau rău intenționat ca și PSD-ul sau PNL-ul.
În al treilea rând, alternanța la guvernare este un lucru bun.
Nu există un partid esențialmente bun, cu atât mai puțin în România.
Iar să jignești oamenii simpli sau din orice partid fac ei parte mi se pare ca și cum ai striga pe stadion „M… Steaua!” pentru că tu ții cu Dinamo. Așa ceva nu se face.
Probabil îmi răcesc gura de pomană, nu-i așa?
Domnule, daca notiunea de popor este altceva decit o fictiune juridica atunci sa ma dea in judecata „poporul” pentru jignire. Ideea e ca nu poti jigni o fictiune. Nu sint om politic si putin imi pasa de „populatie”. De popor, da, parca imi pasa . Exista oameni care voteaza dupa interese meschine si oameni care n-o fac. Dar cred ca imi racesc gura de pomana.
Nu zic că nu ai dreptate, poporul e o „abstracțiune”. Și cu atât mai puțin nu înțeleg de ce e nevoie să îl jignești. Nici eu nu sunt om politic, nici măcar membru de partid. (Mă consider de stânga, dar am votat mereu PNL-ul)
Și ai dreptate și cu meschinăria. Și e dreptul oricui să voteze pe cine vrea sau să nu voteze deloc.
Dar, dacă ar fi să personalizezi poporul, acesta fiind noi doi, de ce aș fi eu urangutan că l-am votat pe X, iar tu o persoană respectabilă pentru că l-ai votat pe Y? (Mai ales că pe mine nu mă deranjează că tu l-ai votat pe Y deși eu am o părere proastă despre acest Y.)
Adică de ce trebuie noi să mestecăm vorbele politicienilor care nu fac nimic în afară de a se insulta unii pe alții?
[plagiez] In loc ca dl. Cretu sa fie adus prin aclamatii in parlament, colegiul lui Piedone (cumva figurant laNicolaescu?) alege cu 70% pe Felix. Asta e imaginea votantului USL de azi.
Stimabile, încurci borcanele cu aerul că ești cel mai aerisit dintre valahi… Păi tocmai ăsta e baiul, miezul toxic al chestiunii: Ponta vede pedagogie istorică în cinematografia colorată ceașist a lui Nicolaescu. Ce a făcut harnicul Sergiu N. sub dictator nu e nici artă (de tip Tarkovski, Bergman sau Pasolini), nici film istoric de calitate, ci o amplă născoceală pe gustul liderului comunist. La ce bun să vorbim aici de meritul estetic al scenelor, de parfumul cîte unei replici, de barba mănoasă a lui Amza Pellea? Radu Jude vorbea, limpede și îndreptățit, de o anomalie axiologică. Dumneata ești alăturea cu drumul.
Ce vrea domnul Jude sa spuna aici este ca filmele lui Nicolaescu au fost facute clar cu scop propagandistic intr-o perioada in care orice (sau aproape orice) forma de media care ajungea la mase era trecuta prin filtrele partidului pentru a-i asigura valoarea ca material de manipulare. Trecand peste calitatea (indoielnica, as spune eu, dar e o parere personala) de divertisment, aceste filme sunt daunatoare tocmai din cauza scopului pe care trebuiau sa il serveasca. Iar despre modul in care era interpretata istoria in timpul comunismului, de ce acest lucru a lasat urme si de ce a fost, este si va fi asta o problema in societatea noastra, s-au scris carti.
Nu cred ca mesajul domnului Jude era un banal „jos Ponta”.
Analogiile pe care le faceti, (e.g. Inna vs. Mozart) nu sunt corecte pentru ca in aceste cazuri lipseste scopul scarbos de manipulare si ramane intr-adevar dorinta de a face divertisment (sau bani, depinde de cum privesti lucrurile).
Domnu’ nea Radu Jude,
de acord cu opinia dvs., Sergiu Nicolaescu este un regizor minor, neimportant. Aici nu este de discutat. Dar mai usor cu Pintilie si noul val. Sa fim seriosi. Pintilie a facut cateva filme bune. Dar cliseele abunda in filmele domniei sale. Ajunge sa vezi unul si le-ai vazut pe toate. Cat despre noul val? Sa le vada occidentalii, pentru ei sunt funny, pentru mine sunt simple si previzibile.
Ce porcarie! Sa dai numele unui nomenclaturist comunist unui cinematograf! Se poate datora acest lucru prieteniei lui Sergiu Nicolaescu cu bolsevicul Ion Iliescu? Lui copypaste nu-i putem cere mare lucru. El gandeste cu sira spinarii.
Se zice ca la inceputul filmarilor pentru „Mircea”, Ceausescu ar fi fost mirat ca in echipa era si un scenarist. Intrebarea lui ar fi fost: „Pai scenariul nu l-a scris Eminescu?”
Imi pare rau Ponta, nici macar in prostie nu poti sa aduci vreo contributie.
Inca nu cred in informatia asta: „…primul-ministru Victor Ponta a declarat ca ‘si-ar fi dorit ca macar o data sa joace intr-un film de-al acestuia, fie si ca figurant’ „. Pare din TNR sau Catavencu. Rog sa mi se reconfirme urgent!
Se poate mai comunist de atat?! Inca o data imi spun, este atat de tanar si este gretos de comunist. In ce grota a crescut omul acesta?!
Domnul prim-ministru mai are si alte preferinte cinematografice. Intr-o discutie despre film de acum cativa ani (pe cand era doar procuror) a spus: „imi place foarte mult Trantino. Desperado mi-a placut foarte mult” :)))
Stimate domnule Jude, Felicitari pentru articol. Marturisesc ca am crezut la inceput ca glumiti. Insasi ideea unui cinematograf cu numele personajului in cauza mi se pare suprarealista. Victor Ponta este produsul „esteticii” triumfalist-pompieriste asociata cu numele unor Sergiu Nicolaescu, Adrian Paunescu, Paul Anghel, Titus Popovici, Dinu Sararu, Sabin Balasa etc Este vorba de cei care executau „comanda sociala” cu entuziasm, ba chiar supralicitau. Victor Ponta nu poate intelege noul val, tot asa cum nu va intelege vreodata ce este rau in a fi plagiator. Pentru el, important este succesul. Omul nu are notiunea distinctiei dintre bine si rau. Este anesteziat etic.
Cred ca este o tipic abordare PSD-ista de a arata ca „adevaratii oameni de cultura” (ca cei mentionati de dvs.) sunt alaturi de ei, in jurul lor. …. mi-aduc cumva aminte de versurile „sunt mar de langa drum, si-s fara gard, la mine-n ramuri poame rosii ard, etc, etc.”
Felicitari dle Jude pt. articol!
Sa va fie rusine, domnule Jude! Sincer, Sergiu Nicolaescu este un motiv de mandrie pentru Targu-Jiu, de la Brancusi incoace e cea mai mare personalitate a Gorjului.
Cand filmele dumitale o sa faca mereu cat fac ale lui Nicolaescu acum, poti spune ce vrei. Eu am 27 de ani, deci nu poti spune ca sunt comunist, sunt un mare iubitor de filme…si da, sunt fan Nicolaescu. Mi-au placut si filmele dumitale, „Lampa cu caciula” si „Cea mai fericita fata din lume”, dar nu le-as da pe „Mihai Viteazul” sau „Noi, cei din linia intai”…
Ultimul film marca Jude, „Toata lumea din familia noastra” are 6.952 de spectatori in 2012, pe cand ultimul film marca Nicolaescu, „Ultimul corupt din Romania”, are 13.195! Aproape dublu…Fiecare spune ce vrea, domnule Jude, dar sa fim seriosi…sunteti mult in urma celui pe care-l criticati atat de vehement!
Pana la urma, publicul este cel care da verdicte, domnule Jude! Degeaba urlati, degeaba strigati, lumea tot pe marele maestru Nicolaescu il va iubi!
Florin Salam, concert 2010, 20.000 spectatori.
Concerte SoNoRo, serie, 4.500 spectatori in total.
Publicul este cel care da verticte, perfect de acord.
Da, un cinematograf cu numele „Nicolae Ceausescu” sau „Gheorghe Gheorghiu Dej” nu s-ar putea ? Multumim romanilor care au vota peste 60% o guvernare care ridica statui d-lui Nicolaescu. Da, filmele domniei sale au facut sali pline, da, au fost policier-urile epocii comuniste, da, aveau actiune si erau copia filmelor hollywood-iene. Dar erau atat de pline de clisee comuniste si de propaganda ca au distrus mintile multora dintre romani. Nu i se pot ridica osanale. Trebuie lasata in arhiva istoriei creatia d-lui Sergiu Nicolaescu sa se odihneasca acolo si sa astepte judecata posteritatii.
cred că Radu Jude amestecă merele cu perele. ar trebui separată partea estetică de politic, social etc. apoi discutat stric prin prisma elementelor rezultate. ce dorim de la film, ce dorim de la politic, ce dorim de la social şi punctat corect, obiectiv pe fiecare domeniu.
şi numai de dragul polemicii pot să spun şi eu
filmele lui Sergiu Nicolaescu au fost vizionate cu plăcere şi după revoluţie. dar fireşte nişte inculţi. apoi azi tocmai a murit.
Dumnezeu să-l ierte.