luni, ianuarie 17, 2022

Nu abandonaţi Turcia europeană. E prinsă tragic la mijloc, cu tot cu NATO

E bine, ca parteneri strategici, să susţinem democraţia şi constituţionalismul în Turcia. Venind dintr-o ţară mică şi fără şansă de a influenţa politica internă la Ankara şi Istanbul, comunicatele lui Johannis şi Cioloş au fost corecte; nu era cazul să intre ei în chestii de fineţe.

Dar sunt profund dezamăgitoare declaraţiile din Washington şi marile capitale europene, unde jocul trebuie jucat diferit. Pentru că nu-i clar unde se află acum democraţia şi constituţionalismul în Republica Turcă şi pe cine anume trebuie să sprijinim pe termen lung ca ele să fie garantate. Asta, desigur, dacă nu echivalăm democraţia cu plebiscitarismul autocraţilor.

Pe scurt, da, trebuie respinsă soluţia puciului militar, care nu duce nicăieri. Dar în al doilea paragraf era de aşteptat ca Obama şi dna Merkel să vorbească apăsat de secularism, democraţie profundă şi echilibrul puterilor, garantarea libertăţii de opinie şi independenţa justiţiei.

De asemenea, dna Mogherini poate zicea ceva de combaterea corupţiei la nivel înalt, după ce, într-un episod grotesc, Bilal Erdogan, fiul lui preşedintelui, a fugit din Italia cu un paşaport saudit fals, fiind suspect de spălare de bani. Camarila din jurul lui Erdogan e o bolgie de clientelism, fără legătură cu islamul sau anti-islamul.

Cel mai grav, prostiile şi megalomania accelerată a lui Erdogan ameninţă să ducă de râpă republica lui Ataturk, destabilizând estul ţării şi escaladând tensiunea cu minorităţile, în principal cea kurdă, ce nu mai poate fi reprimată ca în epoca pre-internet. De fapt asta e marea spaimă a tuturor şi, probabil, declanşatorul puciului militar: omul e vizibil în pierdere de discernământ şi devine o ameninţare la integritatea ţării, doar câţiva ani înainte de împlinirea centenarului republicii seculare. Şi, implicit, o ameninţare la stabilitatea NATO în regiune.

Cum s-a intamplat data trecuta

“După eşecul puciului e nevoie de un leadership înţelept şi moderat, care să vindece fracturile sociale”, m-aş fi aşteptat să spună europenii. Sau poate chiar dl Cioloş. Că de la Ponta n-ai ce să aştepţi decât bucurie juvenilă de cocoşel iresponsabil, plin de admiraţie faţă de falangele de activişti dogărei ai partidului AK, care ies în stradă să apere puterea care se alege democratic şi apoi calcă în picioare democraţia. Cum şi-a dorit şi el dar n-a avut parte, în lupta cu Soros, ONG-urile subversive, presa băsistă şi masoneria globală. (Iar aici aveti pe cretinul absolut Piedone, care echivaleaza puciul militar cu protestele post-Colectiv).

Dar asemenea apeluri au lipsit: liderii europeni au livrat doar nişte limbă de lemn care-i ajută pe turcii cu adevărat democraţi şi liberali, asemenea nouă, reprimaţi de Erdogan, fix cât ne-ar fi ajutat pe noi apelurile la ordinea constituţională când a trebuit să-l dăm jos pe Ceaşcă. Au sunat cel puţin autist, dacă nu de-a dreptul ipocrit.

Ca atare, nici o mirare să vedem la Istanbul ascensiuni pe noi culmi de paranoia levantină: premierul turc dă vina pentru puci pe reţeaua de islamişti moderaţi a lui Fetullah Gulen, un cleric conservator dar non-violent refugiat în Philadephia, un soi de obsesie-Soros a lui Erdogan, şi ca atare declară război Statelor Unite care îl adăpostesc. De cealaltă parte, Turcia seculară, ştiind ce-i poate pielea lui Erdogan, suspectează un auto-puci organizat chiar de preşedinte pentru a intensifica represiunea.

Foarte probabil, a fost doar o încercare nereuşită şi cam necoordonată a unei părţi din elita militară de a aplica strategia lui Abdel Fattah al-Sisi, generalul care a dat Fraţii Musulmani la o parte şi a luat puterea în Egipt. O încercare pe care mulţi analişti o vedeau venind de ceva vreme, ca si in Egipt, dată fiind deteriorarea situaţiei din ţară.

Iar dacă e aşa, asta ne arată de ce nu-i vreo fericire că puciul a eşuat, cum n-ar fi fost nici dacă reuşea. Din păcate Turcia, o speranţă odinioară, a regresat în situaţia de a avea de ales doar între două rele, cu fracţiunea ei de societate decentă, cosmopolită şi europeană prinsă la mijloc, în malaxor.

De dragul acestor oameni, adevărul trebuie spus cu orice preţ, la Washington şi la Berlin. Si atacate fontal si deschis dileme precum:

– feminism si islam http://ionitas.ro/feminismul-dilema-islamica

– terorism si islam http://ionitas.ro/coran-tiermondism

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

 1. Daca Ceausescu traia pe vremea coanei Merkel si a lui Musiu Obama, am fi fost si azi o republica socialista. Turcii si-au facut-o cu mana lor.

 2. Pur şi simplu vreau să vă mulţumesc pentru această luare de poziţie. Spectacolul greţos al corului Occidental ai cărui membri se întrec unii pe alţii în a îndeamna la respectarea ordinii constituţionale şi democratice îmi întoarce stomacul pe dos. Ce cruntă ironie, ca omul care a zdrobit în picioare manifestaţiile de stradă şi presa neafiliată guvernului, care şicanează minorităţile etnice şi religioase, care a epurat Justiţia, serviciile de informaţii, Internele şi Apărarea de „indezirabili” (ne aducem aminte de reacţia la ancheta împotriva propriei odrasle?) să fie apărat prin apeluri la statul de drept! Daţi-mi o pungă să vomit!

  (De la alde Merkel, Hollande, Mogherini etc. nu mai am aşteptări, dar este a doua oară când Tusk mă contrariază – prima dată fiind după negocierile cu Ianukovici. Ce pămpălău – dar şi ce aere!)

 3. Nu e nici un pericol sa abandonam Turcia. Oricate rele ar face Erdogan sustinut de fractiunea corupta a Turciei, aceasta tara nu va fi lasata pe mana Iranului si a Rusiei, asa cum a fost lasata Siria. Dar daca am da timpul inapoi, liderii europeni si americani n-ar mai lasa nici Siria pe mana Iranului si Rusiei. Numai situatii monstruoase, scapate de sub control, au iesit din alianta Iran-Rusia, si ne-au afectat pe toti. Au distrus Siria si Irakul, au lansat valuri tsunami de moarte, violenta si refugiati, toate tarile din Orientul Mijlociu sunt in pericol si Europa n-a scapat nici ea cu fata curata.

  Deci nu. Turcia nu va fi abandonata sub nici o forma. Sunt absolut sigur de asta.

    • in principiu ar trebui :

     – sa facem in asa fel incat sa avem baze Nato aici ( care s-ar putea reloca din alte parti)
     – sa alocam mai mult pentru aparare din buget daca vrem sa avem parte de liniste,
     – sa luptam pentru reducerea coruptiei la un nivel care sa nu pericliteze securitatea nationala,
     – sa reducem numarul de parlamentari la 300 si sa se institue regulament,obligatii si raspunderi clare pentru parlamentari ( in asa fel incat pentru fapte de coruptie sa nu mai fie nevoie de spectacole in parlament, ci sa poata fi umflati pe loc)
     – sa reformam administratia publica si sa reducem la mai putin de jumatate numarul celor care lucreaza in administratie ( curios cum scade numarul romanilor si creste numarul alora care lucreaza in administratie)
     – sa facem infrastructura si sa o modernizam permanent ca sa putem avea cresterea economica mult trambitata

     mai spun sau astea ar fi de ajuns la felul intai , doi , desert si cafeaua de dupa?

   • Pai, ce sa facem… turcia va devein un stat esuat iar valurile de emigranti nu vor mai putea fi oprite decat direct pe teritoriul UE si ghici pe unde o sa vina?

  • La momentul acesta America & Co nu pot face nimic ; nu mai au drepturi absolute. Sînt pur și simplu morți. Nu numai că nu ar mai lăsa pe mîna altora Turcia, dar de curînd au renunțat sa mai amenințe Iranul cu care fac comerț….a.s.o.

 4. Intre parerile unui alegator-analist, roman, neamt englez, etc, si opiniile unui sef de guvern ori se stat exista o mica mare diferenta.
  Alegatorul-analistul isi poate spune ofurile sincer, ce-i in gusa si-n capusa, un sef de guvern ori de stat trebuie sa nuanteze, sa-si neglijeze sentimentele personale, si sa tina cont de sansele de reusita ori nereusita a incercarii de lovitura de stat. Turcia este un aliat principal NATO.
  A nu se uita!
  Nu o pot dovedi, dar Obama si Merkel l-ar dori plecat pe Erdogan, dar n-o pot spune cu usurinta cu care spunem noi, cu motiv ori fara, „n-o suport pe Elena Udrea”.
  In comunicatul dat de Obama (nu sint sustinatorul sau), se vorbea de „autoritatile alese”.
  Care ar fi fost reactia Turciei (a lui Erdogan) acum, dupa esecul loviturii de stat, daca Obama si Merkel ar fi declarat ca sint bucurosi daca Erdogan ar fi fost rasturnat de la putere?
  Si asa, de la nivel inalt otoman, s-a cuvintat „O tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia.”
  „Autoritatile alese” este o sintagma pe care o neglijeaja unii care se bat cu caramida in piept ca vor stat de drept.
  NB,
  cit despre posibilitatea ca lovitura de stat sa fi fost regizata de Erdogan pentru ulterioare epurari si intarirea sistemului dictatorial, parca nu as zice „nu cred”.
  Ar mai fi o intrebare: dece au oesit pe strazi doar suporterii lui Erdogan si cei impotriva nu?

  • La ultima intrebare raspunsul e simplu – nu i-a chemat nimeni. Si oricum erau ocupati, erau la o bere cu baietii in echivalentul centrului vechi din Stambul, sau faceau rivulutie pe feisbuc.
   Suna cunoscut?

 5. Este straniu sa ai un aliat ca Erdogan in NATO. Daca Turcia ajunge complet sub mana lui, mi-e teama ca situatia NATO in flancul estic devine critica, intrucat fie ii ignora politica criminala, fie acesta va gasi o cale pentru a se alia cu Rusia lui Putin. Apartenenta Turciei la NATO si importanta ei strategica in aceasta zona, a facut in trecut multe critici sa amuteasca, iar Erdogan a stiut sa exploateze foarte bine asta. Din pacate, orice compromis se plateste, intotdeauna, si nu stiu daca Alianta si UE vor putea plati pretul.

 6. pfff… democratie si puterea poporului. doar n ar fi ajuns ceausescu si basescu presedinti sau ponta prim ministru fara dezlegare de la popor. domnule, acesti satrapi si prostanaci ajung in virful piramidei pentru ca „jocul” le o permite. de ce s populare domnule coco chanel si lady gaga ? pentru ca o armata de trogloditi (analisti si specialisti, publicisti si televizionisti, marketeri si alte lighioane) traiesc bine merci de pe urma lor.

  • Pana cand a devenit santajabil, Basescu a actionat intotdeauna in interesul Romaniei si al statului de drept. Nu sufera nicio comparatie cu personajele mentionate.

   • :) domnule, iliescu a fost ales cu 85 procente, ceausescu (re)ales cu 99.9 procente ( 0.1 erau in vacanta in strainatate! ). despre ce vorbim ?! nu ma intereseaza persoanele, x ulescu sau y ulescu (n am favoriti in epoca „moderna”) ma ghidez insa dupa situatia actuala a romaniei

     • asta ati inteles ? da, sint omul nou ! dvs sinteti cel vechi ?
      domnule, dati va jos ochelarii de cal de pe nas, e plina romania de geostrategi si ongisti, ginditori si scriitori, gargaragii si clarvazatori. maturati va intii propria ograda (ca i foarte murdara) inainte de a sari la gitul altora. ce sa spun ! ingheata paduchii, se opreste timpu n loc de analizele dvs

 7. Eu sînt pentru abandonarea Turciei de către noi, românii. Este treaba turcilor cine conduce Turcia, și cel mai bine e să stabilească asta prin alegeri libere. Noi românii pur și simplu nu cunoaștem situația din Turcia, iar obiceiul unora de a se amesteca în probleme pe care nu le cunosc și nici nu îi privesc e păgubitor.
  Dar acum cu internetul fiecare se consideră avizat în toate problemele omenirii și trebuie să ia neapărat atitudine cu privire la orice.

  • e treaba lu’ vecinu’ tău că-şi rupe nevasta şi copiii în bătaie, tu nu cunoşti situaţia, nu te interesează, nu te bagi; nu-i aşa?

 8. Ma bucur ca scrie cineva un articol despre asta, comentarii au aparut razlete prin subsolul stirilor. Daca nu eram in epoca internetului tot ce s-ar fi vazut/auzit ar fi fost mesajele astea in limbaj de lemn transmise de Merkel/Obama/Ciolos etc.
  E ironic cum Erdogan a apelat ieri si azi la retelele sociale pe care le uraste atat.

  • Exact asa gindesc si eu – cine e acest personaj penibil ? Ponta a disparut de mult din peisaj, a ajuns o simpla si nefericita nota de subsol, un pacalici pe care trebuie sa-l uitam in istorie. Cui ii pasa ce spune ‘mnealui ?

   Sa-l dam istoriei si sa-l stergem din memorie, ca si pe Iliescu, pe Nastase, pe Oprea, si altii, si altii, etc – desigur, dupa ce-si fi vor ispasit pedepsele pe care le vor fi primit pentru faradelegile lor.

   Sa nu le mai dam importanta ! Ce-mi pasa mie de opinia unui Nimeni ?

 9. Ati inteles de ce nu sunteti Sef de Stat? :)
  Orice discurs de felul celor pe care le-ati fi dorit de la Barack Hussein sau Angelika fiica’pastorului Merckel, ar fi fost suspect(at)e de ingeranta, dat lectii si alte actiuni intrusive!
  Intr-o situatie sensibila si exploziva ca aceasta, nu se spune altceva, nu in public!
  Apoi, toate loviturile de stat sunt IMPREVIZIBILE! Ex: 1978 in Iran! Giscard l-a sprijinit pe Khomeini, a pus umarul la indepartarea irevocabila a shahului Pahlavi Ariamer, dupa care…surpriza! Ayatolahul nu era chiar moderat, urmarea o cunoastem!
  Nu se face, deci, sa va spuneti fondul gandirii cand sunteti in fruntea unui stat, pentru simplul motiv ca sunteti responsabil de statul dvs, si de relatiile sale viitoare cu restul lumii…Deci, asteptati sa vedeti cum evolueaza situatia! E mai sanatos ;)

  • Cine e, domnule, acest misterios IC pe care-l pomeniti mereu si de ce-ar trebui sa-i citim blogul, daca tot ziceti ca scrie ineptii???

    • Rusinica, intrucat de data asta nu este nici-o bazaconie si nici macar nu este contrazis de articolul dvs care este doar ceva mai diplomatic, adica mai soft.:)
     si desigur el in stilul caracteristic face ancheta de natura inteligence iar dvs va interesati asa cum este si normal de ce urmeaza, dar ce urmeaza trebuie totusi sa se bazeze pe o minma intelegere a jocului de sah ca daca ramaem doar la nivelul de intelegere a una sau doua mutari inainte ne face shuster si un pusti de clasa intai. :)

 10. Eu sper că Occidentului i-a ajuns Primăvara arabă fiindcă susţinerea unei Primăveri otomane ar fi şi mai şi. Turcii sunt bravi şi se pot măcelări între ei mai rău ca sirienii. Altfel, bine că lumea n-a intrat încă pe mâna ong-urilor.

  • da, sunt foarte bravi, daca ne gandim ca acum cinci sute de ani nici nu erau in Europa, si daca ne gandim la cati copii de tarani romani au fost dusi in robie acolo, precis niste gene brave de-ale noastre sunt acolo.

   • Maestre, nu existau tarani romani acum 500 de ani . Tarani romani maestre exista din 1859.

    Si cred ca gena turcica e bine marcata in teritoriu si nu invers, AAm spus turcica maestre, nu turca. Ca turcii e ultimii . Mai inainte ereau pecenegii, cumanii , bulgarii si alti turcici maestre care au insamantat campiile valahe.

    • stimabile, faceti o confuziune grava – de la caldura probabil – intre statul roman si poporul roman. Mai puteti sa ziceti ca nu exista nici limba romana acum cinci sute de ani. Dar ia ziceti, Bizantul exista acum cinci sute de ani?

 11. Din pacate ptr autor, jocurile sunt facute de marii producatori de armament si marile banci. Existenta ISIS si a lui Erdogan convine de minune SUA si UE (Germania). Sub umbrela luptei antiteroriste, toata lumea vinde armament iar Erdogan bombardeaza kurzii (dusmanii sai declarati). Rusii au intrat in joc ca sa-si pastreze bucatica si influenta (cata mai e) in Siria. Ptr nemti (guvernul german) atomizarea populatiei europene inseamna salarii cat mai mici si deci profit maxim. Cu alte cuvinte Erdogan mentine focul aprins in Orientul mijlociu si toata lumea e „fericita”.

  • Te rugam, baga-i aici si pe Soros, Rotschild, Basescu, Illuminati, Udrea, pe Masoni, Isarescu, G.W.Bush, pe producatorii de mincare otravita cu E-uri, pe fabricantii de medicamente, Udrea, intreaga evreime mondiala, pe americanii care produc cutremure si in plus ne otravesc si cu chem trails, pe reptilieni, si fara indoiala pe multi altii.

   E o lumea rea, rea, foarte rea….. si toti ne sint impotriva !

 12. Bun articol. Multumesc.

  Printre primele masuri „democratice” de astazi ale acestui islamist infumurat si cu capul gol (ca un wannabe Putin lobotomizat): demiterea a aproape TREI MII de judecatori. Asta da „democratie”.

  Abia acum va merge Urdogan pe al dictaturii Tobogan, full speed.

  Turcii si-au facut-o cu mina lor.

  Pucistii au fost bine intentionati dar prea tineri, prea plini de scrupule – au cerut civililor care ii sprijineau sa stea in case sa se evite varsarea de singe, in vreme ce Erdogan a cerut oamenilor sa iasa in strada si sa moara in stil de mineriada.

  RUSINE EUROPA! RUSINE OBAMA!

  Inca o piatra de capatii pusa civilizatiei, de parca n-avea destule.

  • Eh, sa nu exageram totusi cu bunele intentii si scrupulele pucistilor… nici unele, nici altele nu par sa-i fi oprit sa mitralieze multimea din elicopter…

  • azi sint peste 7000 militari si judecatori arestati
   ieri erdogan a participat la funeraliile sefului sau de campanie si a fiului astuia care au fost impuscati cind iesisera sa si sustina candidatul

 13. În Turcia lucrurile vor evolua prost.Din nenorocire instabilitatea politică din Orientul Mijlociu a pătruns şi în Turcia,adică mai aproape de Europa.
  Nu este nimic bun ceea ce se întâmplă în apropierea graniţelor României.Rusia ameninţă pe toată lumea şi Putin vrea să fie Ţar,Erdogan ameninţă şi el UE şi…SUA şi vrea să fie un fel de Sultan.Adică două mari puteri devin din ce în ce mai belicoase tocmai în apropierea României.Oare,istoria se repetă?

 14. nu-i nici o problema ca turcii si-au facut-o cu mana lor daca sufera doar ei…doar ca dementul de Erdogan se viseaza un noua sultan si poate calif in acelasi timp , care dyca silamul in toata europa, sa faca mai mult decat sultanii dinaintea lui…si asta ne afecteaz ape toti, pentur ca pretnetiile lui de a cosntrui moschei cat mai mari, carora politrucii europenii nu le rapsund merita, are ca unic scop islamizarea europei…moscheea e primul pas in implantarea criminalilor musulmani intr-un teritoriu, si tactica asta o aplica si erdogan…….chiar era o fericire daca puciul reusea, asa practic turcia euroepana care a intrat in nato va dispare de tot si vom avea o dictatura islamista agresiva in exterior si violenta in interior….o asemenea Turcie treuie exclusa uregent din nato,, pentru ca nu are nici o legatura ca valorile pe care alianta pretinde ca le apara, ar fi singura dictatura excitenta deocamdata in nato

 15. Tot regimul asta Erdogan este atat de corupt incat seamana leit cu regimul PSD. La noi a trebuit sa vina o tragedie nationala ca Ponta sa plece de la putere. Ponta delireaza azi spunand ca agentii acoperiti fascisti din Romania au spijinit lovitura de stat din Romania.
  Domnilor, nu putem sa il expulzam pe Ponta,Dragnea si PSD in Turcia ? Sa stea acolo cu Erdogan, sa fure impreuna,si sa ne lase.

 16. Erdogan a fugit cu avionul din vacanta petrecuta IN TURCIA .
  A zburat mereu exclusiv deasupra Turciei . Nici poveste sa fi ajuns orin RFG sa ceara azil politic . A fost mereu deasupra Turciei .
  http://www.repubblica.it/esteri/2016/07/16/news/erdogan_e_quel_volo_misterioso_ma_non_troppo_sui_cieli_turchi-144242296/?ref=HRER3-1

  Cu transponderul deschis , oricare sef din apararea aeriana a turcilor stia CA ALA E AVIONUL CU PRESEDINTELE . Cum de nici un F-16 nu a incercat sa il doboare ?
  Erau ordine clare sa nu fie atins ? Si atunci lovitura de stat de cine a fost organizata ? Batalionul „camasi izmene” din periferia Ankarei ? :)

  • Dar BREAKING NEWS ul ca Erdogan a cerut azil in Germania ?
   Dar BREAKING BISUL ca lui Erdogan I-a fost refuzat azilul in Germania ?

   Pe astea cine le-a generat – mai ales daca ziceti ca erau FALSE – ceea ce cred si eu ?

   Caci chiar false fiind , ele au oferit la cumpana dintre vineri si sambata un balon de oxigen propagandistic pentru rebeli. Cine oxigena asadar plamanii vitejilor ostasi anti Erdogan ?
   Si cum trebuie citita in acelasi context prima interventie a domnului acela cu frunte destul de ingusta si care spunea ca Departamentul pe care il conduce urmareste cu atentie – expresie plagiata grosolan dupa Johannis – evenimentele ? Cum se justifica omiiterea in acel prim moment a apelului la respectarea ordinii constitutionale ?
   ***
   Vanatorii de agenturi Soros ar fi adaugat la acesta insiruire si ciudatenia conform careia toata propaganda conectata la respectiva finantare a manifestat o suspecta UNANIMITATE in a-I albi pe rebeli si a-l condamna pe Erdogan.
   Stiati de pilda ca fiul lui Erddogan spalat bani in Italia ?
   Insa respectiva unanimitate este mult mai larga deoarece
   si ANTENA 3 tot puciul regizat de Erdogan il demasca .
   Si astfel pentru prima oara de la trecerea in nefiinta politica a lui Basescu se intrezareste o baza de consens ideologic national romanesc – JOS ERDOGAN.
   Cu un posibil efect secundar – eliberarea mult mai grabnica a clericului islamist Dan Voiculescu care iata ca a dat primul semn ca a inteles cursul istoriei si se reeduca.

   • Vad ca faceti „analiza” brici . Mai lipsea sa scrieti ca lovitura a fost organizata de basisti . :)
    Fapte :
    – 3.000 militari arestati . O gramada de generali si colonei de pe tot cuprinsul Turciei , dupa gratii . Daca era asa de masiva adeziunea militara la lovitura ,cu atiti ofiteri de rang inalt , cum de nu a reusit nimeni sa indeplineasca misiunea nr.1 a oricarei lovituri de stat ? Respectiv eliminarea fizica a presedintelui , prim ministru , sefi servicii ? Cum de o aviatie cu sute de F-16 (sute ) nu a doborit avionul prezidential ?
    – 2.745 judecatori si procurori retinuti . Un membru al CC turc si 140 de judecatori de la echivalentul mioritic al ICCR , dupa gratii .
    Ce intra acesti civili din justitie cu lovitura de stat ?
    Care tara reuseste in 48 de ore sa intocmeasca mii de dosare penale ? Istoric , au reusit doar Germania lui Hitler , URSS si restul dictaturilor de pe planeta . Mai bine zis , in toate aceste tari , aveau liste de „dusmani ai poporului” si la prima motivare /scuza , dai cu catusele , tribunalele „revolutionare” si plutoanele de executie .
    E evident ca Turcia lui Erdogan a abandonat oricare urma de democratie si se implementeaza rapid , organizat o mega epurare in toate sectoarele .
    Mai lipsesc doar decretele prin care se scot in afara legii „partidele teroriste , criminale” , modificari constitutionale si inscaunarea lui Erdogan ca presedinte pe viata .
    Toate astea cu scuza unuei mini lovituri de stat prost executata , slab planificata si mai mizerabil condusa .
    Nu e credibil ca sumedenia de militari , generali si colonei turci arestati sa fi ajuns atit de jos incat nici o lovitura de stat sa nu mai fie capabili sa execute . In Turcia , pina acum gradele se obtineau pe merit si nu „la apelul bocancilor ” in baza devotamentului fata de conducator(conducatori) . Asta va fi de acum incolo . Cum se practica (si fara exceptie) in oricare dictatura de pe planeta . :)

 17. d-le Ioniţă, spune-ţi-ne ceva şi de dictatorii buni (Arabia Saudită de exemplu) care nu ies din cuvântul Licuriciului.

 18. Poporul este suveran si isi defineste singur libertatile fundamentale

  Daca Turcia europeana exista , sa iasa in strada, sa o vedem, sa lupte pentru drepturile ei.

  Pana acum vedem un popor care il apara pe Erdogan, iar decizia acestui popor trebuie respectata chiar daca nu suntem de acord cu ea

   • Deci, domnule inginer, „Turcia europeana” e cea care „a iesit si a luptat anii trecuti, in pacul Gezi”? Asta afirmati?

    Nu m-a interesat niciodata Turcia, insa despre razmerita din parcul Gezi (27 May 2013 – 20 August 2013) imi amintesc foarte vag ca auzisem sau citisem ca era o afacere a extremei stingi. Vad ca exista un articol pe wiki: Gezi Park protests in care, pe coloana din dreapta, avem capitolul „Parties to the civil conflict”. La „Anti-government protesters” citim asa:

    Environmentalists
    Socialists
    Communists
    Anarchists
    Social Democrats
    Liberals
    Kemalists
    Feminists
    LGBT
    Kurds
    Anti-capitalist Muslims
    Nationalists
    Libertarians

    Si niste sindicate.

    Inteleg ca asta trebuie sa fie „Turcia europeana”.

    Domnule,

    DACA ne uitam la comunistul Hollande si la precedentii presedinti comunisti ai Frantei, la guvernele socialiste si comuniste care au facut tot ce le-a stat in puteri ca sa distruga Franta in ultimii 70 de ani, daca ne uitam la guvernele cu diverse arome de trandafiri socialisti care au impins in ultimii ani Germania statului social – stat care s-a incapatinat sa se mentina de decenii pe linia de plutire (impotriva tuturor pronosticurilor) – pe urmele multiculturalismului falimentar francez si daca ne mai uitam si la dezastrul in plina desfasurare al socialismului scandinav, ca de spanioli si italieni nu-i serios sa vorbim,
    ATUNCI da, extremistii aia de stinga din lista de mai sus constituie „Turcia europeana”.

    E si de ris, e si de plins. Pina acum a fost mai mult de ris, dar, dupa rapiditatea cu care degenereaza situatia in Europa, foarte curind o sa cam plingem.

    P.S. Ma uit perplex la Hollande, ma uit la smecherul ala care ii e prim-ministru, ma uit la frizerul lui Hollande, ma uit la dezastrul multilateral dezvoltat care e Franta zilelor noastre. Apoi ma uit la Merkel… Hollande si Merkel sint liderii politici in spatele carora se incoloneaza 25 de sefi de state si de guverne europene, plus nu stiu cite sute de milioane de ovine numite pompos cetateni europeni.

    Si, cica, englezii,…

 19. Pe bune, a fost o ocazie nesperată, îngropată în derizoriu de …politicieni lipsiți de lidership. Obama și Merkel. Contrar tuturor calculelor raționale, în loc să se țină distanți de situație…neintervenind cu declarații în favoarea unei părți sau alteia din conflictul intern, au favorizat înclinarea balanței tocmai în favoarea lui Erdogan, un inamic al democrației, corupt în relații de bussines cu DAESH. Bravo. Același prieten a lui Obama și Merkel, n-a ezitat a doua zi să-și umfle mușchii- în război cu țara care îl găzduiește pe Gulen…drept USA, a blocat activtatea bazei militare NATO, și face ureche surdă la rugămințile sfioase a doamnei Merkel privind judecata puciștilor în baza regulilor unui stat de drept. Obama și administrația lui au abandonat tocmai acea parte din armata turcă care era capabilă să oprească derapajul spre islamizarea țării după modelul Hamas, Daesh . Și care și-au făcut calculele total greșit, crezînd că pot conta pe antipatia administrațiilor occidentale împotriva lui Erdgan. După ploaie chepeneag. Poate administrația americană acum să insiste pe respectarea normelor de drept. În zadar. Erdogan a ieșit întărit, e dornic de sange. Nu știu, dar la nivel de intelligence, e un eșec al serviciilor americane de informațiia americane. Lăsînd să cîștige partida, nu au acum decît un inamic intărit, ba dornic de colaborare cu Rusia, care normal își urmărește interesele. USA și-a pierdut din capacitatea operațională logistică de a ataca ISIS în Siria, mai puțin efectivă. Iar UE, dna Merkel și ea a uitat foarte ușor că nu departe în urmă același Erdogan o sfida în privința problemei genocidului armenian. Așteptați momentul Erdogan deschide țeava la refugiații sirieni ce panică va cuprinde UE, care e capabilă de bîlbîială totală se pare.

  • Daca Erdogan deschide teava cu refugiati si se duce vizibil catre islamisti … Europa va juca cartea kurda, va inarma kurzii si implicit Turcia se va sparge dupa un conflict intern similar celui din Siria. Ne asteapta vremuri tulburi…

 20. Nu trebuie abandonata dar mai inainte de toate cred ca fata de tot ce se intampla si care il confirma punct cu punct pe presedintele Basescu, desi prea putini recunosc asta, ar trebui ca Occidentul sa se decida si sa instaureze reduta(asta este termenul) Euro-Atlantica desigur ca si cu Australia in interior dar si cu Israelul ca fiind creator de civilizatie iudeocrestina si cu o portita ingusta lasata pentru Rusia tinand cont ca si rusii sunt in majoritate crestini

 21. Trebuie sa ne gandim la doua aspecte interesante si, cred eu, relevante in ansamblul ecuatiei complicate care este Turcia acum.
  Prima dintre ele ar fi localizarea temporala a acestui coup d’etat, destul de amatoristic facut, dealtfel, si anume, amplasarea lui cronologica dupa reuniunea de la Warsovia a NATO.
  Al doilea aspect, mi se pare destul de ciudat, si anume, demersul presedintelui turc de a dezgheta si detensiona relatia cu Rusia.
  Al treilea element e problema curda.

  Cred ca, neajungand la o intelegere avantajoasa cu SUA, presedintele turc, incearca jucand cartea unui non-combat cu Rusia, sa refaca pe baze filoislamiste o zona geografico-imperiala a Turciei din vechime.

  Pentru Romania, aceasta situatie geo-politica va fi si buna si rea. Va fi buna, deoarce SUA, trezindu-se dati afara peste noapte cu arme si bagaje…sa ghicim unde se vor duce?!
  Va fi rea ,deoarece, pe langa neo-imperialismul rusesc, vom mai avea unul in coasta, desi nu amenintator, dar instabil.

  Aceasta viziune e o parere personala, care nu-si aroga nici pe departe un caracter obiectiv!

 22. Am transmis ieri seara un comment decent, dar vad ca a fost „cenzurat”….
  Revin on topic: Turcia, prin istoria si pozitionarea sa (inclusiv geografica) NU ESTE europeana. Mai degraba o putem considera euroasiatica, avand in vedere sorgintea populatiei indigene si islamismul multisecular. Prin ceea ce se intampla in aceste zile, departarea de Europa se accentueaza, iar accesul in UE va fi blocat pe termen lung. De aceea, este posibil sa basculeze si sa devina membra a comunitatii euroasiatice, cu Rusia, China, India etc impreuna..

  Asta nu inseamna ca nu putem continua si chiar amplifica relatiile economice, culturale si, partial, chiar cele politice cu aceasta interesanta tara.

 23. premierul turc dă vina pentru puci pe reţeaua de islamişti moderaţi a lui Fetullah Gulen, un cleric conservator dar non-violent refugiat în Philadephia

  Informație inexactă.

  Clericul Fetullah Gulen locuiește într-o mică localitate (Saylosburg) din comitatul Monroe (estul Pennsylvaniei). Până în Philadelphia sunt peste 150 de kilometri și vreo 2 ore de condus mașina.

  Detalii exacte se pot citi aici:

  http://www.poconorecord.com/news/20160717/crackdown-following-failed-coup-in-turkey-raises-concerns

 24. „După eşecul puciului e nevoie de un leadership înţelept şi moderat, care să vindece fracturile sociale”,

  Mda presedintele legitim al Egiptului si patrtidul sau au avut parte de exact asta din parte aliantzei infernale generali – judecatori (aceiasi care a pus la cale si esecul din Turcia)

  „de un leadership înţelept şi moderat”

  si de intzelept si moderat de-a fost :
  – presedintele a fost condamnat la morte intr-un proces politic pentru terorism
  – partidul care avea majoritatea in alegeri a fost scos inafara legii cu totzi lideri arestatzi si condamanatzi pe motive poltice de „terorism”

  https://www.theguardian.com/world/2013/sep/03/egyptian-protests-muslim-brotherhood-military

  There is no agreement on figures for victims of the crackdown on the Muslim Brotherhood, but estimates of the detained range from 1,000 to 8,000

  Ce atz-i zis atunci ?
  „Ca bine le-a facut ” ?

  Ei acu tot asa bine le face adjunctzilor si tzutzerilor acestora de prin „justitzia” cu urechea plecat ala Washington

  Astora celorlatzi, „garantzilor ”

  Bine le face si sa-i spanzure pe totzi tot asa dupa cum a fost spanzurat si Sadam si clica lui lui sau sa-i impute tot asa dupa cum a fost impuscata Gahadafi si tota familia lui .

  Ca daca asasinatul e bun pentru unii e bun si pentru ceilatzi nu asa ?

  Si nu assasintul nu e bun nici pentru unii nici pentru ceilatzi da voi nu mai avetzi de mult nici-o indreptatzire morala sa va datzi cu parerea deorece parerea voastra e scut doar pentru unii si nicidecum pentru o idee .

  PS totusi sint 250 de mortzi si vre-o 600 de ranitzi .
  Nu credetzi cara fi cazul sa cada niste capate dintre cei care au pus la cale acesta ticalosie ?

  Ah si de ce a fost facut atat de amatoricesc coup-ul ?
  Pai dac-a fost facut de secretare
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21166054-apar-detalii-din-culisele-puciului-esuat-din-turcia-telefonul-care-salvat-erdogan-cum-fost-strans-gat-cureaua-seful-stat-major.htm

 25. Tare ma tem ca „Turcia europeana” a fost deja abandonata in perioada 2013-2016. trist. Ce sa intamplat acum cu tentativa de lovitura de stat, noaptea si ziua, a fost foarte urat – iarasi morti, raniti si distrugeri. Urmeaza justitia turca si razbunarea lui Erdoian.

  Mai ramane ca noul guvern din Romania sa-l trimita acolo (ca emisar, expert) pe Ponta turcitul.
  ..
  A fost odata ca-n povesti, a fost in
  O gasca mare de m’sulmani ce-au alungat sclavia
  ..etc.
  Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci
  Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atunci.

 26. Pe scurt, da, trebuie respinsă soluţia puciului militar, care nu duce nicăieri. Dar în al doilea paragraf era de aşteptat ca Obama şi dna Merkel să vorbească apăsat de secularism, democraţie profundă şi echilibrul puterilor, garantarea libertăţii de opinie şi independenţa justiţiei.

  Ideal, într-adevăr, așa ar fi trebuit să se întâmple. Din nefericire, lumea e pe jar și echilibrele regionale și internaționale sunt puternic afectate de crizele din Orient. Analiza de mai sus se bazează pe argumente care omit războiul din Syria, criza refugiaților, resuscitarea radicalismului kurd și ISIS. Actualmente, în Turcia și-au găsit refugiul 2,5 milioane de imigranți syrieni cărora regimul Erdogan s-a angajat să le ofere temporar ajutor. Potențial, aceștia ar fi încercat norocul către țările UE lucru care ar fi deranjat puternic toate administrațiile de la Berlin, Paris, etc. Desi a jucat initial la doua capete in privinta Syriei, Erdogan pare sa se fi angajat in cele din urma in efortul general anti-tero. A făcut pace cu regimul de la Tel Aviv și a normalizat relațiile cu Moscova după incidentul aviatic de acum câteva luni. Pentru moment, Washington si Bruxelles doresc stabilitate în acea parte de lume și pentru asta „înghit” astfel de derapaje grosolane din partea administrației Erdogan. Au ales „the lesser of the two evils” cum se spune. Aduceți-vă aminte că și Saddam Hussein a fost susținut de occident o perioadă bună de timp pentru că tempera avansul mișcărilor salafiste și agresavitatea Teheranului în acea parte de lume.

 27. Turcia trebuie lasata sa se vindece, anticorpii trebuie sa reactioneze.
  Daca le tai turismul si exporturile de legume fructe sunt papa.

  Niste norme europene cu privire la toxicitatea produselor alimentare si Turcia dispare.

 28. Stimate Domnule Ionita, pichetarea ambasadelor Turciei in intreaga Europa, pentru respectarea drepturilor omului si a statului de drept se poate propune? Sau stam sa ne vaicarim pe forumuri? Poate Europa, prin cetatenii ei, sa transmita un semnal ca oamenii aia nu vor fi lasati de izbeliste?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro