vineri, septembrie 22, 2023

Nu demonizati guvernarea Boc pentru ce nu merita!

Multumesc cititorilor mei pentru comentarii. Sunt curios sa le aflu parerile si la acest articol.

N-am fost si nu sunt membru PDL. Sunt membru fondator al Noii Republici si membru in conducerea sa. Am criticat in multe articole guvernarea Boc, pe presedintele Basescu, atunci cand mi s-a parut ca exista motive pentru asta.

Am vazut in multe comentarii la articolele mele ca evaluarea guvernarii Boc este facuta maniheic, cel mai adesea ca fiind catastrofala.

S-au facut multe greseli, unde nu se fac, dar sa vedem contextul, evolutia, rezultatele.

Contextul

In ianuarie 2009 lumea se trezea zguduita de revenirea unei crize fara precedent, neanticipata de nimic si de nimeni, nici de FMI, UE, BM, ce sa mai vorbim de ai nostri. Se prabusea boom-ul imobiliar, incepand din America, criza datoriilor suverane ajunge la apogeu, un Caritas gigantic care scartaie din toate incheieturile, derivativele finaciare ajung la de 11 ori PIB-ul mondial, se tiparesc bani cu vagoanele, in special dolari si euro.

Tariceanu, ametit de duduiala economiei romanesti, nebazate pe o productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare, ci pe speculatiile imobiliare, banii capsunarilor si ultimele „perle” ale economiei comuniste (BCR), dupa ce ca aproape a dublat pensiile si salariile bugetare, mai lasa si un deficit de 5,5%, arierate 2 miliarde euro, si alte dezechilibre structurale grave: fondul de pensii, de sanatate, de somaj, etc. Ghiuleaua o reprezinta insa pensiile si salariile duduite, care trebuie platite luna de luna.

Germania, cat este ea de Germanie, n-a indraznit sa mareasca salariile cu mai mult de 21% in 10 ani. Asta asa, pentru comparatie.

Urmeaza anul 2009, o guvernare nefericita impreuna cu PSD si cu alegeri prezidentiale la sfarsit de an, in care adevarul crizei economice devine cosmar, ce conduce la taierile din mai 2010.

Este adevarat ca romanii si-au dorit o viata ca in vest, dupa ce s-au si dedulcit la masini, vile, excursii, aparate electronice performante, computere, telefoane, etc. Intrebarea este de unde veneau resursele, pentru a lua credite si a face cumparaturi?

Concluzia amara a fost ca aceste resurse nu prea mai existau, dupa duduiala din 2006-2008, bazata pe cele trei surse conjuncturale mentionate.

In aceste conditii, taierile din mai 2010 au aparut, nu doar in mintea lui Basescu, cum se repeta obsedant, ci in mintea coalitiei de guvernare de atunci, a guvernatorului Isarescu, a troicii FMI-UE-BM, ca singura solutie pentru evitarea intrarii Romaniei in colaps economic major.

Sigur ca n-a picat bine populatiei, dar nici nu s-a revoltat pe strazi, cum fac grecii. Dovada ca majoritatea a inteles ca altfel primejdiile erau si mai mari.

A, ca in buna traditie  romaneasca s-au cautat tapii ispasitori si presedintele Basescu a cazut de acar Paun, cu largul sprijin al antenelor, este partea doua. Pe care unii o inteleg, altii se prefac ca nu, iar o ultima parte se lasa imbrobodita pana la inconstienta de tv-urile manipulatoare, motivate de interese de gasca.

Putea  guvernul Boc sa ia masuri economice care sa duca la bunastare?

Nu, pentru ca nu guvernele conduc economiile capitaliste si cu piete globalizate. Nu sunt proprietare de fabrici performante, de mijloace de productie, de instrumente (CSP, Consiliul de Stat al Planificarii) care sa-i permita acest lucru, ca in comunism.  Pot doar sa influenteze economiile, prin fiscalitate redusa, investitii, stipendii, concesionari de active si alte masuri de atragere a investitorilor. Dar pentru asta iti trebuie bani, pe care tocmai ce am aratat ca nu-i avea.

Banii vin la buget dintr-o activitate economica bazata pe productie de bunuri si servicii vandabile, cu valoare adaugata mare, care se bazeaza si ea pe bani, tehnologii moderne, management performant si piete de desfacere. Avea si are Romania asa ceva? Nici gand, abia iesita din CAER, fara traditii tehnologice, cu o agricultura facuta praf dupa distrugerea si furtul sistemelor de irigatii, cu o educatie si formare profesionala  la pamant, cu sanatatea si administratia blocate in coruptie si clientelism.

Putea un guvern sa faca dintr-o astfel de economie bici, care sa mai si pocneasca? Poate doar cu miracolele de la Maglavit.

Economia occidentala nu primeste produse de calibrul batranei Dacii, iar materia prima, neprelucrata, fara valoare adaugata, are preturi mici. Iar traditia tehnologica a economiei occidentale  poate fi egalata doar in zeci de ani, poate mai multi.

Dupa unii analisti, productia Romaniei ajunge doar pentru  viata decenta a 6-7 milioane de locuitori. Restul, din imprumuturi. Pana cand? Si de unde, cand creditorii internationali sufla si in iaurt?

Independenta justitiei

In aceste conditii, pentru a reduce cancerul coruptiei, guvernul Boc si presedintele Basescu au asigurat independenta justitiei, Monica Macovei, Daniel Morar si Codruta Kovesi desavarsind  acest, aparent, nesperat obiectiv al modernizarii. Circa 16 demnitari de rang inalt de la PDL , ministri, deputati, senatori, sefi de agentii si inalte institutii, primari, chiar si un premier au fost anchetati si unii si au facut sau fac puscarie. Nimeni nu poate nega acest merit al guvernarii Boc. Serviciile au trecut si ele la ascultarea si urmarirea infractorilor si coruptilor, dupa ce coruptia a fost plasata de CSAT printre amenintarile la securitatea nationala.

Guvernarea Boc a redus buna parte din salariile si pensiile „nesimtite”, a redus la jumatate numarul de agentii, numarul de taxe si impozite. N-a reusit cu evaziunea fiscala.

A impus Legea Educatiei Nationale, dand o directie corecta refacerii educatiei si formarii profesionale, Legea Pensiilor, Codurile din justitie, Mica Reforma a Justitiei, Codul Muncii. A gresit cu salarizarea „unitara” a bugetarilor, care este un concept comunist. A redus cu 200.000 numarul bugetarilor, si multe altele, aducand la relativa stabilitate echilibrele structurale.

Fapt apreciat peste hotare, de oficialii europeni, inclusiv de Martin Schultz zilele trecute, de FMI, UE, BM, prin vocile autorizate ale Angelei Merkel, Barroso, si altii. Atat de bine incat au zadarnicit, alaturi de Departamentul de Stat american demiterea presedintelui Basescu de asta vara. In plus, prin participarea  unui mare numar de demnitari de prim rang la Congresul PPE de la Bucuresti, spre deosebire de socialisti care au ocolit Bucurestiul, sa nu se faca de rusine de prezenta lui Ponta.

Emil Boc aproape s-a sinucis politic, pentru a face ce trebuie pentru tara. Clujenii au spus altceva, si l-au ales primar in iunie. Emil Boc si-a facut datoria, Emil Boc poate sa plece  de la guvernare.

Sunt multe acuzele si criticile  care pot fi aduse guvernarii Boc, existente si in articolele mele precedente.  Cea mai grava ca trebuia sa reduca cheltuielile de functionare a statului pana la nivelul castigurilor, atat cat il tinea plapuma. Nu mai mult.

Dar de aici pana a-i demoniza guvernarea, dupa ce a fost, probabil, cel mai injurat premier de dupa 90, e o distanta mult prea lunga.

Daca premierii  si guvernele ar putea aduce lapte si miere pentru cetateni, de ce nu se intampla asta in Spania, Grecia, Italia, Portugalia, atatea alte tari? Sunt toti premierii tampiti si noi, romanii, trebuia sa-i avem pe aia desteptii? Sa fim seriosi.

Diferenta fata de state precum Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, e data de munca asidua si calificata a cetatenilor, de onestitatea, profesionalismul  si sacrificiul politicienilor, de spiritul antreprenorial, de corectitudine in achitarea taxelor si impozitelor, de constiinta ca dincolo de interesele personale exista si un interes comun, national, fara de care statul nu poate functiona.

Cand vom ajunge si noi la o astfel de constiinta, ne va fi bine. Pana atunci, nu.

In concluzie, guvernarea Boc a lasat in urma o justitie independenta, o relatie foarte buna cu UE si FMI, a oprit economia din caderea libera in care o lasase Tariceanu, a inceput modernizarea unor sisteme sociale  importante, educatia, justitia, munca, pensiile, si altele.

Distribuie acest articol

70 COMENTARII

 1. stimabile domn vlaston,

  imi permit doar sa va atrag atentia asupra faptului ca nu este benefica asemuirea germaniei cu romania – nu din pricina diferentei de mentalitati, ci pentru ca nu prezentati corect cifrele. mai potrivita ar fi comparatia romaniei cu germania de est, dar aceea nu este nici ea corecta, pentru ca noi romanii nu avem un „frate mai mare”. acolo salariile si depozitele s-au preluat 1-1 si prin legi s-a asigurat majorarea salariilor intr-o anumita perspectiva de timp.

  de asemenea incercati sa induceti ideea ca daca la unii nu s-a putut mai bine de ce sa se fi putut la noi. explicatia este simpla – daca am fi avut si noi aceeasi structura ca tarile mentionate de dumneavoastra, atunci desigur nu s-ar fi putut. dar noi am avut si mai avem o alta structura (ma refer la activitatea economica) si atunci nu numai masurile ar fi trebuit sa fie altele, dar si rezultatele ar fi fost altele.

  din punctul meu de vedere este destul de inutil sa intru in detalii, doresc doar sa va anunt ca acele capitaluri care nu au mai venit la noi s-au dus altundeva. mai trist este ca si cele care au fost la noi s-au dus altundeva. poate ca intr-o zi politica economica a acestei perioade va fi analizata si se va scrie apoi despre „efectul boc”.

 2. In primul rand, pentru situatia aia dezastruoasa pe care ar fi lasat-o Tariceanu, poarta si Boc-Basescu o mare parte din vina. Declaratiile lor si promisiunile desantate facute in acea vreme il obligau pe Tariceanu, tocmai pentru a nu lasa tara pe mana incompetentilor demagogici, sa-si intinda sosetele mai mult decat era plapuma.

  In al doilea rand, minum´ni nu cerea nimeni de la Boc. toata lumea a priceput ca nu era alta cale: dupa cateva enervaru de complezenta, chiar si adversarii au acceptat ca altfel nu se poate. Insa tocmai prin acest fapt, ca altfel nu se poate, rezulta ca executia executivului n-a fost una de exceptie ci una ordinara. oricce alt guvern ar fi facut acelasi lucru, dar poate ca ar fi furat ceva mai putin. Fie si din motivul ca ceilalti n-au avut atata sustinere electorala cat cei de la PDL. ori asta atrebuit decontat ulterior din banii publici.

  Cat despreindependenta Justitiei, asta e gogonata rau: e suficient sa constati cu obiectivitate dublul standard aplicat de procurori, precum si modalitatea de numire a vipurilor din sistem, pentru a intelege ca fidelizarea prin asemenea procedee a fost perfectionata in timpul mandatelor presedintelui Basescu. Praful in ochi aruncat cu ceva membri pdelei e mai degraba confirmarea lipsei de independenta a justitiei.

   • Domnule Vlaston,
    oare nu singura initiativa a PD si a presedintelui in functie, dupa refuzul PNL de a se contopi prin fagocitare, a fost sa demonizeze guvernul tariceanu?! Oare nu cei care au semanat atunci vantul, culeg acum furtuna?! Ce ati fi asteptat din partea lui Tariceanu, cand Stolojan promitea peste 1000 km de autostrada, pensie minima de 400 euro si salariu mediu de peste 900 euro? Sa apuna ca nu e de unde?! Promisiunile astea le-am numit eu desantate si iresponsabile. Sau cand Boc spunea ca imediat dupa preluarea guvernarii va mari salariile profesorilor, oare nu era inca o incercare de discreditare a guvernului tariceanu?! Sau cand Basescu spunea ca sunt bani pentru acest lucru nu era o interventie grosolana in executia bugetara?! Sau cand, in 2009, a imprumutat miliardele de la FMI, exclusiv in scopuri electorale proprii. Spuneti undeva ca acea criza ne-a lovit brusc, referindu-va la momentul incipient al austeritatii, adica 2010. Sunt convins ca ea exista de fapt in Romania anului 2008, dar din ratiuni electorale, a fost impins momentul recunoasterii ei pana dupa alegeri. Oare prin aceasta n-au facut Boc si Basescu acelasi lucru pe care i-l imputati acum lui Tariceanu?! Oare echipa lui Ungureanu nu se pregatea pentru „reintregirea salariilor” tot din aceleasi ratiuni electorale?! De unde ar fi gasit domniile lor banii, pe care ii cauta azi si Ponta, exact din aceleasi ratiuni?

    Ati vazut la democratii minus liberali ai anilor 2007-2008 vreo incercare de colaborare si sustinere a lui Tariceanu?! In folosul tarii?! Asta ar fi insemnat poate altruism si sinucidere politica, iar nu inghesuirea adversarului politic cu spatele la zid, tocmai pentru a-l obliga la singura manevra de care mai putea dispune si anume de a risipi ultimele resurse ale statului. Coautor moral al dezmatului bugetar de atunci au fost si cei pe care-i aparati acum.
    Judecati sincer si drept si veti recunoaste ca asa este!
    De la mine ati avea doar un vot, dar asa cum ati propus, sunt dispus sa uit ce-a fost de dragul viitorului.

    • „Ati vazut la democratii minus liberali ai anilor 2007-2008 vreo incercare de colaborare si sustinere a lui Tariceanu?! In folosul tarii?! Asta ar fi insemnat poate altruism si sinucidere politica”

     Primul ministru Tariceanu a cerut demisia in 2007 a doi ministri cheie PDL (Blaga si Macovei). Practic PNL-ul a dat afara PDL-ul de la guvernare si a ramas sa guverneze cu sustinere parlamentara de 20%. A obtinut imediat sprijinul PSD, care a refuzat doi ani de zile sa sustina orice motiune de cenzura. Ori dumneavoastra vroiati ca PDL-ul sa se bage intre PNL si PSD si sa faca ochi dulci PNL-ului, asa, in interseul tarii. Nu prea merge, e ca in amor, al treilea e in plus.. Iar PNL-ul a parut ca se bucura din plin de situatie..

     Toate initiativele de majorare nesustenabile de salarii si pensii au fost initiative parlamentare ale PSD. Puteti sa cautati in arhive. Inclusiv balonarea uriasa a punctului de pensie, care a crescut cu 70% intr-un an, din septembrie 2007 in octombrie 2008. Poate ca era bine ca perechea Tariceanu/Vosganian sa de dovada de altrusim politic, ca tot vorbim de asta, si sa sa depuna mandatul, decat sa mearga pe linia asta, caci stiau ca o sa dinamiteze sistemul de pensii al tarii pe termen lung. Ori Vosganian a zis una la inceput, apoi s-a jurat cu mana pe inima ca sunt bani pentru pensii. Era cu spatele la zid? Adica? Avea de ales intre a pune o bomba uriasa in bugetul public si a iesi de la guvernare. Si au ales bomba.

     Ce au zis Stolojan, Boc si compania au fost promisiuni de campanie, cu o luna inainte de alegeri, dar NU propuneri parlamentare. Vesnicele exagerari si minciuni care insa NU sunt puse in practica dupa alegeri. Aia e buba, spre deosebire de Boc sau Nastase, Tariceanu chiar a dat drumul la aceste promisiuni aberante, doar ca sa mai fie la guvernare doi ani.

     Oricine venea dupa Tariceanu avea misiunea sinucigasa sa reduca un deficitul structural ajuns la 9% din PIB!

     Iar cineva zice ca era usor de facut asta, oricine ar fi facut la fel. Oare? A mai fost cineva care sa incerce taierea pensiilor? Sa atace 6 milioane de votanti activi la bani? Nu zau, e ca oul lui Columb

     Nu, mai exista si alta cale, calea pacalirii si a saracirii intregii populatii: tiparirea de bani si devalorizarea masiva a leului. Dar, bugetarii primeau aceiasi bani, la fel si pensionarii, dar devalorizati cu 10-15-20%. Am fi revenit la inflatia cu doua cifre si ne-am fi intors cu 10 ani in urma, dupa o lupta dura de 20 de ani cu inflatia.

     Da, Boc&Co or sa plateasca pentru ce au facut, iar liberalii or sa se intoarca victoriosi la guvernare, dupa „dezastrul” Boc: liberalii au lasat tara cu un deficit structural de 9% din PIB, iar acum revin la unul de 3% din PIB. Prostul de Boc a facut curatenie si acum plateste.

     Banuiesc ca si acum liberalii sunt cu spatele la zid si de aia se pupa asa cu foc cu PSD si compania, nu?

     Dra sa nu fim prea tristi sau prea veseli. Viata merge inainte. Si oricum orice guvernare o sa vina, tot de FMI se va tine, experimente gen Tariceanu II sper sa nu mai vedem prea curand.

     • Devalorizarea controlata 15%-20% a leului in decurs de un an + reforme structurale, aia era solutia. Nu aminarea prin imprumut.

 3. Taierea salariilor bugetarilor asa, de-a valma, a fost un act disperat si inutil. Sint multi bugetari care merita sa primeasca salarii mai mari, sint multi bugetari care trebuie dati afara. Ce a facut Boc aici? Nimic!

  E strigator la cer sa-i tai unui medic rezident 40% din salariul lui urias de 10 milioane de lei vechi (ca asta a fost taierea reala), iar in acelasi timp arunci miliarde pe sali de sport la Cucuietii din Deal sau pe salariile unor plagiatori jalnici ca Mang, Ponta sau majoritatea dinozaurilor din universitati.

  Cit despre lamentarile cu „putea guvernul Boc sa porneasca economia”, mi-e scirba de ele! DA, PUTEA! Economia e distrusa de taxe, toate firmele din Romania ori au sediile fiscale in afara tarii, ori angajeaza la negru. De facturi nu mai spun. A facut guvernul Boc ceva sa micsoreze taxele? Nu, din contra, le-a marit!

   • Mai lasati cu eternul tap ispasitor numit FMI. FMI-ul e preocupat ca Romania sa aiba de unde plati imprumuturile. Il doare foarte putin cum vin acei bani! Daca guvernul putea demonstra ca are resurse bugetare din alta parte, era totul bine. Da’ cum sa taie „investitiile”? Sa nu mai poata asfalta alde Casuneanu aceeasi strada de 5 ori intr-un an (sau de 10 ori, daca-i anu’ ploios)?

    Masura a fost luata rapid pentru ca tot timpul guverantii au sperat ca Romania va iesi din criza, asa, in mod miraculos, nu se stie exact cum.

    Ca sa nu mai vorbim ca nici dupa aia nu s-a incercat reforma. Nenumarati functionari publici sint platiti in continuare pentru frecat menta.

    • Aici a gresit, in adevar. A dat afara ‘doar” 200.000 de functionari. Bine ca nu m-am numarat printre acestia, dar cand e sa salvezi corpul de metastaza mai renunti la un organ, doua…

     • Disponibilizarile alea au fost fictive, de multe ori la cifra respectiva s-a ajuns blocindu-se posturile vacante. Iarasi s-a facut totul de-a valma, de avem situatia absolut normala ca o singura asistenta sa supravegheze 20-30 de nou-nascuti, toti veniti pe lume prematur!

      Imi mai scoateti ochii ca a fost disponibilizat Dorel de la primarie, ala de se ocupa cu spatiile verzi. Bine ca au ramas in functie sute de alti functionari care cistiga pe luna de 20 de ori mai mult decit Dorel. Da, lucreaza mult mai greu decit Dorel, e foarte dificil sa stai in fund si sa pui o stampila.

      Oricum, nu va faceti iluzii: ARD pierde alegerile la scor mare. Nu au nici program, nici candidati pentru functia de premier, si-au batut joc de Macovei si comisia ei inutila, si, pe deasupra, mai sint si prosti. Non-combatul asigura USL majoritatea absoluta. Chiar nimeni in partidul vostru nu i-a spus lui MRU ca singura sansa pentru ARD e ca el, MRU, sa candideze in acelasi colegiu cu Antonescu??

      • ponta are 76% in colegiul sau iar dan diaconescu si candidatul ard au cate 12% potrivit unui sondaj ires si a inca unui institut, al carui nume nu il mai retin.
       vroiati ca mru sa aiba un punctaj la fel? daca incepea campania adevarata impotriva lui mru si se scoteau facturile cu vita kobe si alifiile luate in cele doua luni de guvernare, cred ca si 12% era pre mult ptr el. eu zic ca ard sa-si gaseasca alt candidat ptr presedintie, ca mru a papat 10 miliarde pe protocol si nu cu invitati straini ci cu consilierii sai cand ramanea seara la guvern, la cate o agapa.
       hartiile exista si sunt sigur ca vor fi scoase atunci cand vor fi necesare. si nu o sa mai mearga cu pixelul albastr, ca pe alea le fotocopiezi si le bagi in cutiile postale ale electoratului.

   • Daca tin eu minte, alegerile s-au terminat prin dec. 2009, iar chestia cu taierile a fost prin mai-iunie 2010. Deci nu este vorba de cateva zile, este vorba de incompetenta.

   • De ce trebuiau RAPID luate acele masuri de austeritate, ce-a facut Guvernul Boc in 2009 cand criza bantuia mapamondul, asa cum spuneti si Dvs, in schimb Basescu si Boc ne asigurau ca mandra Romanie nu va fi atinsa macar de criza, ca deh, urmau alegerile prezidentiale si de suflau o vorbulita despre criza, azi Basescu NU mai locuia la Cotroceni?!
    De ce NU au facut NIMIC, de ce NU au luat nici o masura in 2009 cand TOATE tarile UE au luat, numai Romania traia bine mersi in an electoral prezidential?
    Toti analistii au comentat in 2009 ca Romania va plati scump anul electoral 2009 si asa a fost!
    Pentru asta au platit milioanele de romani si pentru asta va plati PDL si Boc si Basescu.
    Sa mai adaug ca in 2009 Boc(adica Basescu) a introdus pensia minima pentru amaratii Romaniei, ca deh, ceva voturi in plus ii trebuiau lui Traian Basescu!
    In 2009, an cand criza duduia, asa cum spuneti si DVS!
    Despre asta nu spuneti nimic, vedeti numai salariile si pensiile lui Tariceanu, cu care Traian Basescu chiar s-a laudat in campania din 2009, mentionan tantos nevoie mare cum „au crescut ” ele in „mandatul meu” !!!!
    Populismul desantat si ipocrizia lui Traian Basescu care era in campanie prezidentiala in 2009 ne-au dus la dezastrul din 2010 !
    Daca Basescu lua masuri in 2009, ca toata Europa, ca tot mapamondul, poate ca Romania nu era unde este azi.
    Ba, mai mult, asa cum arata ieri Presedintele AMCham, Romaniia NU are LIDERI, d-aia ne scaldam in ape tulburi de 20 de ani!!
    Si o sa ne mai scaldam mult si bine cu asemenea fauna politica…..din pacate

    Adaug, masurile de austeritate le-a cerut FMI, altfel Basescu si Boc habar nu aveau de situatia grava a finantelor Romaniei, mi-aduc bine aminte si am scris mereu ca cu 2 zile inainte de anuntul lui Basescu din minunata luna Mai 2010, cu 2(DOUA!!) zile inate Boc inca ne mintea ca Romania sta bine mersi si are bani pentru salarii si pensii numai televiziunile mogulilor mint poporul cu televizorul afirmand contrariul!!!
    Nici macar NU au stiu cat de grava este situatia finatelor Roamnie, niste habarsniti de top, adica NEPROFESIONISTI!!

    Asta platim, lipsa profesinistilor si prezenta politrucilor incompetenti in fruntea Romaniei.
    Toata clasa politica din Romania este incompetenta, clientelara si corupta. In frunte cu Presedintele Basescu.
    Cititi ce-a spus ieri la Bucuresti Presedintele Camerei de Comert Romano-America Am-Cham…. jenat ce-a spus despre cei ce conduc Romania de peste 20 de ani…..

 4. Domnule ori traiti intr-o lume paralela ori mintiti fara sa aveti niciun fel de remuscari. Da. Tariceanu si PNL au marit salariile ca inconstientii desi se plangeau ca nu vor fi bani dar, vezi doamne asa vrea poporul. Doar ca, surprize, surprize, PNL nu avea majoritate in parlament iar maririle au fost votate in unanimitate, inclusiv de PDL. Mai mult criza asta neprevazuta de nimeni era cam prevazuta atunci de multe lume, doar de Boc si Basescu negata. Ca o curiozitate, faceti o mica cercetare pe Google. Apoi, PDL a promis mariri de salarii ori din nesimtire ori din incompetenta. Parerea mea ca din ambele, pentru ca datele referitoare la starea bugetului erau cat se poate de publice si le stia oricine interesat de asta. Nu le tinea Tariceanu ascunse.
  Mai mult, dupa ce a taiat salarii, nici macar nu a fost in stare sa respecte propriile legi (apropo, legal, salariile ar fi trebuit sa revina la acelasi nivel la 1 ianuarie 2011, ca asa scria in legea de taiere, fara ca la asta sa il fi obligat cinva pe Boc) referitoare la salarizare (au fost doua legi ale salarizari unitare, fiecare urmata de o alta care spunea ca legea salarizarii unitare nu se aplica). La modul practic, singura realizare a fost ca, desi a reusit sa scada salariile, guvernarea PDL a crescut cheltuielile cu personalul. Paradoxal dar adevarat. Iar, o scurta documentare nu v-ar strica.
  Despre inceperea modernizarii nu cred ca are rost sa aduceti aminte decat daca ne spuneti ce intelegeti prin asta ca, in functie de asta, ati putea avea dreptate.
  Justitie independenta? o fi doar ca e aici o mare contradictie in declaratii. Daca justitia e independenta, atunci nu depinde de mentinerea in functie a lui Basescu si venirea la guvernare a PDL. Daca depinde de asta, atunci, nu e independenta. Cum e de fapt?
  Oricum, felicitari. Va incadrati perfect arhetipul politicianului vazut de romani; imun la ridicol.

  • dar dv. ce intelegeti prin modernizare? nu va fie frica de ridicol, spuneti-ne. E o contradictie in ce spuneti. Justitia e independenta daca puterea o lasa in pace. Ce a facut Boc si Basescu. Daca o santajezi cu alocari bugetare, cum face Ponta, nu mai este independenta. E mai clar acum?

   • stimabile domn vlaston,

    nu pot decat sa repet si sa va rog sa nu mai scrieti la repezeala. va anunt respectuos ca iar ati dat-o in bara si anume spectaculos in ceea ce priveste independenta justitiei – pai reducerea alocarii bugetare a justitiei de catre guvernul boc n-a functionat, caci cei din sistem au dat guvernul in judecata. au castigat si apoi guvernul a dat o oug (ca tot vorbeam de ele) prin care amana punerea in executare a sentintei.

    nu mai incercati sa spalati guvernul boc – va iese prost si nu prea aveti argumente pertinente. cred ca ar fi bine sa va concentrati pe viitor si sa va delimitati nu numai de trecut dar si de personajele simbolice ale acestuia.

   • Eu inteleg prin modernizare punerea in acord a sistemelor respective cu cerintele de acum ale societatii. Exemplu: invatamantul ar trebui sa pregateasca copii care sa poata trai bine, ca tot a facut cariera expresia, in societatea de acum. Iar faptul ca acum bacalaureatul e mai corect, desi e un aspect important, e totusi destul de departe de deziderat. Ca sa ajungem si mai aproape. Eu, ca tot vorbim de mine, desi eu nu candidez nicaieri, as aprecia foarte tare daca un guvern ar introduce niste examene semetriale nationale la toate materiile, iar in functie de rezultatele la aceste examene sa se faca admiterea la liceu si facultate. Tot in functie de aceste rezultate, sa fie evaluat si platiti profesorii. As mai aprecia desfiintarea gradelor didactice si a inspectoratelor care sa fie inlocuite de un corp national de auditori/evaluatori cum vreti sa le spunem care sa se ocupe exclusiv cu evaluarea scolilor si a corpului profesoral. La fel, as aprecia guvernul care renunta la ideea stupida de limitare a numarului de manuale pentru o materie. In ceea ce priveste sanatatea, as aprecia guvernul care sa se asigure de functionarea medicinei de familie si care ar face in asa fel incat sa nu mai fiu nevoit sa umblu dupa hartii ca sa imi iau un amarat de concediu medical ca mi-am rupt oasele.
    Dumneavoastra?

    • Domnule Andrei, asta cu modernizarea nu depinde de oameni e lozinca PSD-ului. Adica sa construim sisteme, sa nu depindem de oameni. Exact ce facea Nastase: dadea legi, construia institutii, facea si dregea, dar avea grija ca in absolut toate punctele cheie de control sa puna oameni lui, gata sa raspunda la comenzi. Cam asta e cu sistemele care, cica nu depind de oameni.

     Modernizarea unei societati CHIAR depinde de oameni. In prima faza de o mana de oameni care sa aiba vointa si curaj. Dupa ce se atinge o masa critica de oameni, discutam de „sistem”. Adica un sistem greu de destabilizat, in care o numire politica proasta nu infecteaza sistemul, ci este izolata si rejectata de sistem. Si suntem inca departe de acea stare.

 5. Domnule Vlaston,
  Acest articol ca si altele ce au aparut in ultimele zile sub semnatura domniei voastre aici pe Contributors pot fi considerate propaganda electorala, fiindca vin de la un candidat pe listele ARD.
  Cred ca onest din partea domniei voastre ar fi sa nu mai scrieti aici pina dupa alegeri.
  De asemenea, respectuos va atrag atentia ca inca n-a inceput oficial campania electorala, deci furati (ati furat deja) startul. Ultimele articole aparute sunt in opinia mea pur electorale.

 6. Ii reprosez ca a iesit sa dea la lopata iarna, cu televiziunile dupa el. Mult mai ok atitudinea lui MRU legata: puneti mana pe lopata, nu asteptati primavara. In rest, deciziile alea evidente nu au fost luate in alte tari la timp si nu prea le merge bine.

  • boc desi a fost presul lui basescu era macar …cinstit si sarac.mru in timp ce-i critica pe aia de beau vin de surcele in carciumi, se servea cu bauturi fine foarte scumpe la palatul victoria. si asta nu din banii lui, ci din banii de la buget, adica si din accizele si tva-ul pe care le plateau amaratii aia.

   • Asta cu presul este o mica scamatorie antenistica.

    Stiu, cat timp a fost Boc PM antenele vorbea despre presuri. Eu am avut impresia unor oameni care trag la aceeasi caruta. Suntem atat de obisnuiti ca oamenii sa se certe, nu sa colaboreze, incat atunci cand colaboreaza unul in mod sigur este o sluga.

    As vrea sa vad un argument pentru afirmatiile astea, nu generalitati de genul: este un lucru stiut, asa cum s-a vazut si la TV.

 7. Statistica … din nou.

  Ati vazut, aproape lunar, cum se aduna 100.000 de oameni sa pupe oasele nu stiu carui sfant/sfinte?

  Sau cate 40.000 la un meci de fotbal, se bat si se injura cu patos?

  De ce nu se aduna si in alte scopuri?

  De exemplu ca sa impuna ca toate achizitiile publice din universitati, scoli, primarii sau spitale sa fie ultransparente, pe internet, ca sa vada tot omul pe i se cheltuie banii din taxe, mai ales noi firmele care tinem statul in spate.

  E bine tot ce ziceti, de fapt romanii se urasc pe ei insisi, fiindca isi dau seama ca sunt lasi si le e frica sa sustina o reforma reala pana la capat. De aia il urasc pe Basescu, ca le-a spus in bot cate parale fac, pe categorii sociale, ceea ce e adevarat.

  Vezi de exemplu profesorii universitari. Sustin in masa o impostoare ministru, care si-a plagiat teza de doctorat cu rete chimice furate din SUA, si se bucura ca au scapat de abilitarea lui Funeriu cu comisii formate din strainatate. Si astia sunt crema tarii…. Vai de ei.

  Nu cred ca prin alegeri etc. se poate reforma ceva in tara. Mai intai trebuie sa vina foametea reala si apoi din cenusa se va cladi poate o societate noua.

 8. Mă uit la Realitatea şi îl văd pe Boureanu perorând. Chiar nu e nimeni prin staful ăla electoral aL ARD care să vă tragă de mânecă pe ceilalţi, electoral vorbind, că în termeni de intenţie de vot, prezenţa acestui „fenomen” (judecând strict după cum se adresează interlocutorilor lui, dă impresia că în toată lumea, el vede pe naşu’său Vlădescu….) e un dezastru din punct de vedere al PR? Aduceţi-l şi pe Hoară de la Gorj şi pe Udrea de la Neamţ. Barem să fie clar de pe acum.

 9. Discutiile astea cu taiatu’ si numarul de bugetari va exista la infinit pana ce lumea nu intelege prin votul care il da, iar politicienii nostrii nu se duc in parlament sa faca legi pentru popor. Stiu suna asa, a reflex… dar mai toate legile noastre sunt facute pentru a prinde hotul de investitor iar impozitele facute pentru a face protectie sociala si cred ca toate fara exceptie sunt complicate incat aplicare lor cere o armata de bugetari. Nici primariile nu fac exceptie: gen impozit pe turnulet si impozit pa caine viril…

  Daca ar fi dupa mine as sterge toate imozitele pe proprietate si as pune un singur impozit pe venit, mare ce-i drept sa compesenze. Result darilor catre stat ar trebui sa fie pentru servicii… Cand ai o cota unica pentru toate tipurile de venit si un scolar de clasa a 5-a iti poate calcula cuantumul darilor, iar faptul ca este simplu de aplicat ar sterge din numarul de bugetari cu zecile de mii. Cetatenii si companiile are fi mai fericite…

  Nu-mi fac sperante, nu se va intampla in urmatorii ani, poate zeci de ani; dar atunci sa nu ne miram ca vine FMI dam afara bugetari si peste 6 luni o lege tampita cere o agentie de reglemantare unde ii angajam la loc.

 10. Eh, si cu dl Boc…
  Pai sa ne amintim ca in 2009 guvernul Boc a marit punctul de pensie. E adevarat ca a fost conditia PSD pentru a forma guvernul, dar marirea s-a produs in octombrie, dupa ce PSD plecase din guvern. Apucase sa fie prinsa in buget insa (la o rectificare parca, nu mai tin minte exact). Daca ar fi fost un PM cu judecata si ar fi invatat ceva de la dl Tariceanu, nu ar fi mai marit pensiile deja „duduite”. Nu stiu daca putea sa aduca „bunastarea” (orice o fi insemnand asta pentru un politician), dar putea sa reduca din impactul negativ al pensiilor. N-a facut-o… Cum a refuzat sa mareasca leafa profesorilor, putea sa nu mareasca nici pensiile; un „oprobriu in plus” nu mai conta, mai ales ca, asa cum ziceti dvs, „majoritatea a inteles ca altfel primejdiile erau si mai mari”. Eu nu cred ca a inteles…
  Taierea salariilor din 2010 s-a datorat tocmai inactiunii guvernelor Boc: daca faceau ceva timp de 1 an jumate, nu ar fi fost nevoie de o taiere asa drastica. Au asteptat, repet, fara sa faca mai nimic, pana in ultimul moment, cand taierea aceea brutala a fost singurul lucru care s-a mai putut face.
  LEN are multe parti rele, dar are si parti bune. Din pacate dl Funeriu, care cunoaste bine componenta universitara si de cercetare (unde masurile sunt OK, pe alocuri chiar bune) a fost (si cred ca este inca) rupt de realitate in ceea ce priveste invatamantul preuniversitar. Poate ca a fost bine intentionat, nu stiu, dar totusi ceea ce iesit pentru scoli si licee e suboptim.
  Cat despre independenta justitiei, aici e mult de discutat. Nu-s nici chiar asa categoric ca dl Hantzy, dar totusi justitia nu e inca total indepenedenta. Mai e de lucru, mult cred.
  Una peste alta dl Boc cred ca e om cinstit, cel putin in comparatie cu dl Nastase. Totusi, asa cum spuneam mai demult, nu e suficient sa fii om cinstit. Trebuie sa ai o strategie, o viziune, sa ai vointa (si putinta!) de a face ceva. Dl Boc nu mi s-a parut deosebit; poate ca a fost un prim-ministru corect, dar nu mai mult decat atat. Una peste alta, cred ca ar fi fost mai bine pentru toata lumea daca dl Stolojan ar fi fost presedinte si dl Basescu prim-ministru. N-a fost sa fie, asta-i viata…

 11. Cred ca cea mai mare greseala a lui Boculete a fost faptul ca a taiat 25% din salarii in loc sa trimita 25% in somaj. Ar fi ramas cu 75% favorabil lui in timp ce doar 25% l-ar fi urat. Asha, i-a tinut pe toti si toti il urasc.
  Masuri de reduceri bugetare s-au luat in toate statele vestice. Universitati, spitale, Agentii. Unele au inceput cu cafeaua si fructele si au terminat cu 10-20% din personal, altele au preferat sa se integreze in structuri mai mari pentru a scadea cheltuielile curente.
  Boc trebuia clar sa trimita buget redus la institutii si sa le ofere autonomie de decizie. Tineti oamenii dar ii platiti mai putin sau va descurcati cu concedierile. Poate ca asha, majoritatea Institutiilor ar fi avut tendinta sa selecteze ce e mai bun si sa elimine ce e mai rau si lenes (tinand cont ca acelasi volum de munca trebuia acoperit de personal mai putin orice manager ar trebui sa aleaga rational angajatii).
  Acum e prea tarziu, Boc trebuia, cum ati spus sa ia masuri rapide, altfel alunecam in gropa neiertatoare a datoriilor crescatoare exponential.

   • Ba sa stiti a intr-un fel sau altul am fost atins. Bine, eu nu aveam un job permanent, dar s-au redus treptat bani din proiect asha ca a trebuit sa ma trezesc repede si sa vad ce-i de facut. Si imi dau seama ca-i mai bine in final…si pe termen lung.
    Oricum, nu credeti ca se gaseau 25% care oricum n-au ce cauta pe acolo?

 12. Domnule profesor, iar va dati cu parerea despre chestiuni macoeconomice si iar cadeti in ridicol. Sunt atat de multe, dar atat de multe inadvertente (asta ca sa fiu politicos) in articolul dvs. incat devine de-a dreptul contraproductiv. Nu ii mai luati apararea lui Emil Boc, mai mult il faceti de ras.

  Cel putin pentru mine articolul s-a incheiat la fraza „Economia occidentala nu primeste produse de calibrul batranei Dacii” N-am putut citi mai departe.. Sincer, daca nu stiti, (ca poate chiar nu stiti…) in anii 2009-2012 Dacia Logan produsa la Pitesti („batrana Dacie” nu se mai produce din 2004 apropo) a fost autoturismul cu cresterile de vanzari cele mai mari din Europa de Vest si starul concernului Renault. Dusterul de asemenea e un mare (foarte mare) succes de vanzari in Franta, Germania, Spania samd.

  • Boc n-a facut ceva doar de capul lui. Cu Isarescu alaturi, cu FMI, UE si BM. De asta il si apara UE pe Basescu. Daca toti astia au fost tampiti si dv. mai pregatit decat ei, atunci, da, aveti dreptate.

   • A nu face de capul tau poate insemna si ca nu te duce capul, BTW. Boculet al d-vostra n-a avut solutii loco, mai mult, „solutiile” (impuse) lor au fost in favoarea bancilor, a Greciei (o solidaritate imbecila cu zona Euro, pe care o doare-n cot de noi).

  • Da, domnul Vlaston a spus foarte bine: nimeni nu cumpara batrana Dacie. Pentru ca batrana Dacie e prototipul a ceea ce e 100% romanesc si care ar aduce valoare adaugata in Romania. Ca Dacia, nici locomotivele Electroputere nu se vand pe o piata competitiva, nici tractoarele sau avioanele. Au trebuit investitii substantiale in tehnologie pentru a produce Daciile despre care vorbiti. Investitii care n-au fost romanesti…deh, no capital. Si sa stiti ca exporturile astea mari nu aduc enorm la buget. Muncitori, ceva taxe pe profit, dar nu enorme…altfel nu ar mai sta Renault-ul prea mult. Fabrici se pot face si in Maroc, Rusia sau Brazilia…dupa cum stiti. Oricum, mult mai bine decat nimic.

 13. Din punct de vedere economic, cred ca, Guvernul Boc a facut ce ia spus altii: reduceti cheltuielile sociale si „investiti” banii in economie. O investitie trebuie sa aduca profit. Un stadion nou, nu aduce profit. Nici un sistem de canalizare in satul X. Nici un bazin, nici o partie de schi (mai ales daca este contruita intr-o zona fara potential turistic), etc. Practic, guvernul a luat banii dintr-o gaura si ia ingropat in alta. In momentul in care s-au redus cheltuielile sociale, s-a falimentat o parte din firme , iar in momentul in care s-a „investit” in alta parte s-au dezvoltat alte firme. Se cheama „broken window fallacy” (http://www.youtube.com/watch?v=gG3AKoL0vEs).

  Cred ca guvernul trebuia sa reduca cheltuielile sociale dar in acelasi timp sa scada taxele si impozitele. In felul acesta banii ramaneau in mana firmelor, care i-ar fi investit in scopul producerii de profit.

 14. Stimate domnule Profesor,

  Dați dovadă de o lipsă de logică tristă. Dacă e să le luăm pe rând:
  1. DL.Boc a fost pus premier pentru a răspunde de cetățenii ROmâniei, nu de Justiție și nici de alte treburi. Faptul că este totalmente incapabil- fiind prima generație încălțată- cu pregătirea pe care o are- să conducă un guvern ni l-a demonstat în 3 ani. Principala lui greșeală- în afară de faptul că fost sclavul lui Băsescu- e că n-a avut altă idee decât cea a țăranului prost și invidios care este: să taie. Pe de altă parte, banii tăiați i-a investit în NIMIC pentru că NIMIC din investițiile dlui. Boc- de la Gilău-Turda și până la telegondole, domenii schiabile și alte prostii nu va aduce în veci de veci 1 leu la bugetul de stat.
  2. Dl.Boc a folosit tot timpul tonul anilor 50, vorbind de salarii nesimțite, etc. În loc să facă ordine în Administrația Publică și să facă o selecție pe competențe- dl. Boc și- angajat nepoata, șoferul și încă cel puțin 500 de clujeni fără nici un fel de calificare deosebită față de personalul existent.
  3. Dl.Boc a distrus cercetarea românească. COntractele semnate în 2008- cu statul român- au fost reduse la 30% din valoare- nu s-au mai lansat PNII-uri iar condițiile de accesibilitate la fonduri au fost strict orientate pentru coteria de la Cluj Miclea- David. Dvs. – ca președinte al EDUCER ar trebui să vă puneți problema cum poate un tânăr cercetător- doctor în științe- cu o idee valabilă și interesantă să ia managementul unui proiect- pe regulile dlor. Miclea- David. Am 30 de ani în cercetare și sunt CS I făcut după ultimele reglementări ale dlui. FUneriu, cu articole ISI și tot tacâmul. Dar nici măcar eu nu îndeplinesc cerințele absurde puse de banda Miclea- David. Deci, la revedere cercetare (care era -conform acordului cu UE- necesar să fie finanțată cu 1% din buget până în 2016), adio tineri cercetători.
  4. Dl.Boc are porniri mesianice care în altă parte, într-o lume normală, l-ar fi dus la un loc cu infirmieri. Afirmația unui țăran prost căruia răposatul tată îi spărgea ouă în cap că ”Eu știu ce e mai bine pentru ROmânia” e relevantă.
  5. DL.Boc- și prin extensie PD-Lul și Traian Băsescu- și-au bătut joc de partidul dvs., de dl. Ungureanu și de tânăra generație. Toate provocările din ultimul timp, de la Ungureanu-Unguent și până la acuzele aduse dlui. Neamțu că e legionar (acuze stupide) au o singură sursă- Cotroceniul. În acest mod dl.Băsescu se asigură că dvs. și dl. Ungureanu sunt doar umpluturi care sunteți ținuți la foc mic și loviți cu vâsla în cap exact când v-ați putea afirma.

 15. Whoaa, se cede ca ati atins un subiect sensibil ,
  a sarit toata postacimea. Unii stiu ca aveti dreptate
  dar trebuie as combata altii habar nu au de lege (deturnare de fonduri, frauda) si vor ca banii sa se
  cheltuie arbitrar, pentru ca altfel ar avea de suferit
  in nume personal evident.
  Oricum, va raciti gura de pomana, va puteti da
  seama direct din comentarii de procentul de egoisti
  care evident vor vota usl „pentru tara”, in realitate
  sa le fi bine lor, personal.
  In realitate se inseala amarnic, o sa fie mult mai
  rau; inca un dezechilibru ca hidro si o sa vedem
  un curs euro foarte interesant.

  • stimabile sfinx,

   din comentariul dumneavoastra deduc ca nu ati inteles de fapt care era problema reala la contractele hidroelectricii cu baietii destepti – nu ca acestia cumparau la un pret avantajos si vindeau mai scump, asta in fond face fiecare comerciant si nu este nimic rau in asta, ci in faptul ca intr-o situatie precum in vara aceasta, in care datorita nivelului scazut al apelor hidroelectrica nu putea produce cat a contractat, ar fi fost nevoita sa cumpere la bani mult mai multi energia cotnractata, pentru ca aparent se ocolise intr-un mod creativ clauza fortei majore. deci nu atat profitul baietilor destepti era problema, ci mai ales pierderea intr-o atare situatie a hidroelectricii.

   sau ati scris hidro si de fapt vroiati sa spuneti meteo si gandul va era la agricultura.

   • Stimabile le zici austriecilor dumitale din ferentari nu mie. Si daca habar nu ai de economie (dupa cum se vede din ce aberezi) nu inteleg ce crezi ca iti da caderea sa consideri ca ai dreptate. Ti-am mai zis odata, avand in vedere modul in care reactionezi la parerile altora, esti la ignore. Asa ca nu te mai obosi sa-mi raspunzi la posturi, asta e ultima mea reactie la elucubratiile dumitale.

 16. Stimate Domnule Vlaston
  Un articol corect și gândit – în modul cu care m-ați obișnuit. Din păcate, lucrurile sunt cu mult mai complicate, iar un articol nu poate oferi suficient spațiu pentru explicitare.
  A propos, succes în lupta politică (și sănătate)!

 17. Domnule Vlaston,

  Criza financiara globala a inceput pe data de 8 august 2007 cand BNP Paribas si-a inchis trei fonduri de risc pentru ca nu au putut sa le evalueze activele.
  http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/inside-the-market/the-financial-crisis-five-years-in-and-counting/article4470244/
  Lehman Brothers a cazut in Septembrie 2008. Va rog sa nu dezinformati cititorii dand senzatia ca a venit criza in ianuarie 2009 pe nepusa masa.

  Cat despre faptul ca nimeni nu putea prevedea criza (care in 2009 era deja veche de doi ani!) aceasta afirmatie arata faptul ca nu prea va intereseaza cauzele crizei: http://www.voxeu.org/article/no-one-saw-coming-or-did-they

  Cine a inteles cauzele crizei, stia ca va veni inca de pe la inceputul anilor 2000. De oamenii aia trebuie sa ascultam, iar acei oameni nu ne sfatuiesc sa taiem din pensii si salarii la stat.

  • dl vlaston uita ca primele masuri anticriza au fost luate de guvernul tariceanu si erau masuri proactive de stimulare a locurilor de munca si a investitiilor.
   a venit dl pogea si a omorat 300.000 de imm-uri care nu plateau impozot pe profit dar plateau macar la bugetul de asigurari sociale ptr patroni,plateau taxe locale, mai aveau macar un contabil, plateau utilitati etc…
   dl vlaston uita ca fmi a creditat direct ministerul de finante , caz unic, bani folositi ptr amanarea reformelor si ptr alegerea lui basescu. daca adaugam legea prin care pd si psd si-au numit toti acolitii in deconcentrate si ministere si prin aceatsa s-a ajuns sa existe cate 2-3 sefi pe un post
   ne dam seama de competenta si vointa de a face reforma.

 18. „AmCham: Lideri curajoşi şi cu viziune au adus Polonia înaintea României

  România încă se luptă cu ineficienţa a ceea ce a mai rămas din sectorul de stat, amână an după an proiecte şi este înglodată în datorii pentru generaţiile următoare, în lipsa unor lideri curajoşi şi cu viziune, spune Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham.

  „Ce înseamnă viziune şi curaj? În 1990, Polonia avea 42 miliarde dolari datorii externe şi inflaţie de 35%, iar România nu avea datorie externă şi aproape zero inflaţie.Viziunea şi curajul unui om ca Leszek Balcerowicz (autorul reformei economiei poloneze post-comuniste, n,r,), care acum 20 de ani «scandaliza» establishmentul timpului prin terapia de şoc aplicată, ar putea fi un răspuns. Rezultatul după 20 de ani? România este o ţară care încă se luptă cu ineficienţa a ceea ce a mai rămas din sectorul de stat, care amână an după an proiecte ca privatizarea pe o bursă, altfel muribundă, a companiilor de stat sau managementul privat, înglodată în datorii pentru generaţiile următoare. Polonia? Nu a ştiut ce înseamnă criza în ultimii trei ani, iar economia s-a dublat în ultimii 20 de ani””, a spus, joi, Mândruţescu la Business Forum 2012, organizat de Institutul Aspen.

  Soluţia ar fi „o singură Românie”, cu oameni care lucrează împreună cu mediul de afaceri şi cu partenerii sociali în vederea identificării soluţiilor moderne de creştere a competitivităţii, de alegere inteligentă a priorităţilor şi nu irosirea resurselor în proiecte electorale, precum terenuri de sport în pantă, axarea pe educaţie modernă, pe industrii cu valoare adăugată mare, investiţii în inovaţie, în potenţialul agricol, cu un mediu investiţional prietenos, debirocratizat, cu o administraţie şi o legislaţie orientate spre nevoile investitorilor. El mai adaugă că agenda publică zilnică a României ar trebui să includă „cuvinte ca deficit, fiscalitate, creştere economică, competiţie şi competitivitate, curs, politici monetare, inovaţie, educaţie şi altele de acest gen”. Astfel s-ar putea umple golul existent dintre „cele două Românii – cea politică şi cea economică”.

  AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizaţii profesionale de afaceri, cu o contribuţie semnificativă în procesul de consultare asupra legilor şi reglementărilor cu efecte asupra mediului de afaceri din România. AmCham Romania reprezintă 300 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi aproximativ 200.000 de locuri de muncă create.”

  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/amcham-lideri-curajosi-si-cu-viziune-au-adus-polonia-inaintea-romaniei-283484.html

 19. In general guvernele Romaniei par o adunatura de insi care au nimerit din greseala usa si au ajuns sa ocupe niste fotolii ministeriale absolut din intamplare. Dar guvernul Boc a fost bomboana pe coliva. Incepand cu el, PM, si terminanad cu ultimul secretar de stat NICIUNUL din acei tipi care aveau masina la scara si secretara pe banii statului nu aveau ce cauta in acele posturi. Au intrecut in prostie pana si cei 15.000 de specialisti ai CDR anuntati de Milica. In schimb la furat s-au priceput pana in panzele albe. Dar…
  Vedeti ce a urmat dupa ? Un guvern mai catastrofal in planul imaginii. Niste insi nefrecventabili acuzati de plagiate, impostori si decerebrati care hotarasc soarta Romaniei. Lumea se uita siderata de unde Dumnezeu are poporul asta o asemenea rezerva de cadre luata din manualele lui Lombroso si aruncata pe piata politica cu o fervoare animalica. Privind la cei 22 de ani care au trecut din decembrie 1989 trebuie sa tragem o singura concluzie: astia sunt politicienii pe care ii poate produce tara asta: hoti, mincinosi, fara caracter si tradatori. Solutia ? Probabil cea care ne-a tinut in viata ca natiune sute de ani: sa fim condusi de altcineva, din afara. E dureros, dar alta varianta nu cred ca exista.

  • Ai dreptate si la fel le spune Misu Negritoiu(un om a carui valoare au apreciat-o strainii, a fost ani muuulti CEO la ING Bank) si Presedintele Camerei de Comert Romano-Americane, uite aici:

   „http://www.mediafax.ro/economic/misu-negritoiu-ing-in-politica-totul-se-reduce-la-promovarea-unor-membri-de-gasca-10244828

   „Dilema României este că sunt foarte multe de făcut, dar sunt foarte puţini cei care înţeleg şi se angajează să facă. Nivelul de înţelegere a problemelor este mai în urmă ca acum 20 de ani”, constată bancherul acum când aproape se împlinesc 23 de ani de la schimbarea de regim politic din 1989.

   Având în spate o experienţă relevantă în administraţia dâmboviţeană de la începutul anilor ’90, Negriţoiu critică în termeni duri lipsa de progres a lumii politice româneşti. „Nu se poate ca o ţară întreagă să nu producă oameni competenţi şi să tot vii cu colegi de şcoală, să improvizezi.”

   si:

   „România încă se luptă cu ineficienţa a ceea ce a mai rămas din sectorul de stat, amână an după an proiecte şi este înglodată în datorii pentru generaţiile următoare, înLIPSA UNOR LIDERI curajoşi şi cu viziune, spune Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham.

   http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/amcham-lideri-curajosi-si-cu-viziune-au-adus-polonia-inaintea-romaniei-283484.html

 20. Rezultatul guvernarii Boc e ca s-a dublat datoria DEGEABA. Subliniez degeaba. Aia e buba, fiindca daca dublau datoria si puneau tara asta pe un drum drept, aveati dreptate.

  Ce sa faci, la noi, la nivel inalt, se aprecieaza curvele, nu femeile destepte, lingaii, nu cei care gindesc independent, banii facuti usor, nu rezultatul. Politicienii, indiferent de culoare, vor pauperizarea natiei, nu imbogatirea ei.
  PDL-ul a furat de-a rupt (ne-am imprumutat ca sa fure ei linistiti). Urmeaza la putere USL, cu foamea-n git dupa anii de post, care vor fura la fel. Nimeni nu e in stare sa lege o strategie acolo sus, unde tintiti si d-voastra.

  Si, a friendly warning: FMI, UE si BM e favorabila oricui vinde pe nimic (din nou, subliniez „pe nimic”, ca altfel nu sint inteles) infrastructura energetica (vreau si eu o parte din Nuclearelectrica la 1/2 din pret!, nu ma supar daca vorbim de Transelectrica sau Transgaz, mai ales ca s-au descoperit ceva zacaminte de gaz). Daca le ceri un pret corect, o sa vezi ca nu te mai sustin.

 21. Dle Vlaston,

  1. Cine a fost la guvernare in perioada 2005-2007, nu cumva si PD?
  Si nu cumva dublarea salariilor si pensiilor a fost promisiunea Aliantei DA?
  2. Tariceanu, impotriva PNL :) si PSD/PD, a refuzat marirea salariilor si pensiilor constient fiind de ce urma. Boc a promis aplicarea imediata a legilor dupa intrarea PDL la guvernare in 2009.
  3. Comparativ cu Germania, care a fost rata inflatiei in Romania si, respectiv puterea de cumparare de-a lungul anilor pe care ii mentionati? Nu mai folositi indicatori care va convin si, in plus, sunteti si ingnorant in economie.
  4. Cu cat au crescut arieratele companiilor de stat (CFR, Tarom, Oltchim) in perioada 2008-2012 si ce a facut guvernul Boc pentru reducerea pierderilor? Nimic. Ca e mai usor sa tai de la toata lumea si sa cresti TVA. Cu absorbtia cum am stat? Ca faceau sedinte saptamanale care dezbateau cresterea ratei de absorbtie pe fonduri.
  Mai dati exemple de alte state unde politica de austeritate a fost mai dura decat la noi, la rata de indatorare a Romaniei. Cred ca Grecia si statele Baltice, dar nu cred ca in aceeasi proportie.
  Putina autocenzurare nu ar strica.

   • Dle. Vlaston, ce facem, ne imbatam cu apa rece? „Dublarea s-a produs dupa plecarea PD”. Cine a facut programul de guvernare? Tariceanu si PNL singuri? Ce prevedea acordul Aliantei? Ca daca PD da presedintele, PNL numeste candidatul de premier. Normal ca era Tariceanu. L-a auzit cineva pe economistul Stolojan sa se opuna? S-a opus cineva atunci?
    Nu, clar.
    Greaua mostenire e meteahna veche in politica romaneasca. O foloseste si Ponta intensiv, tot in scopul justificarii propriei incompetente, ca si Boc, desi ei guverneaza de 7 luni fara prea mari realizari (aproape 0). Si in loc sa mizati pe asta, scrieti texte ca sa disculpati PDL.
    Spuneti ce program aveti dumneavoastra si cum o sa-l aplicati, din ce surse.

 22. Nu demonizeaza nimeni, sau aproape nimeni. Oamenii destupati judeca pe baza rezultatelor concrete, palpabile, nu dupa scuze penibile gen „greaua mostenire”, „Tariceanu a facut si a dres” etc.
  O mica recapitulare:
  1. PDL a venit la guvernare in ianuarie 2009. Din ianuarie 2009 si pana in mai 2010 nu am auzit vreun cuvant cum ca am fi „pe marginea dezastrului”. De ce oare?
  Ni s-a spus pe rand ba ca Romania nu va fi afectata de criza (aia care incepuse in 2008 NB, nu in 2009!) ba ca va fi, ca un imprumut de la FMI nu este necesar, dupa care a devenit „o plasa de siguranta” upgradat ulterior la „imperios necesar”.
  Dumneavoastra cat credit ati acorda cuiva care o „bajbaie” in halul asta?
  2. S-a spus ca taierile respective sunt pe termen limitat (pana la sfarsitul lui 2010 conform CCR). S-a respectat aceasta promisiune?
  3. Au fost imprumutate 20 de miliarde de euro, doar de la FMI si BERD, fara a pune la socoteala imprumuturile facute de stat de la bancile comerciale. De ce nici pana in ziua de azi nu avem o situatie clara, pana la zecimala cu folosirea banilor? Singurii bani despre care stim cu exactitate cum au fost cheltuiti sunt cei care au ajuns la BNR pentru a fi apoi returnati cu larghete bancilor comerciale prin reducerea RMO! Deci am platit indirect refinantarea bancilor comerciale. A, si sa nu uitam ca am contribuit nitel si la finantarea deficitului SUA cumparand US Bonds purtatoare de dobanda de 2.5% folosind banii imprumutati de la FMI cu 3%. Good deal, indeed!
  4. Enumerati va rog, „cu subiect si predicat” investitiile guvernului Boc! Se vehiculau niste cifre, ~ jumatate de miliard pe sali de sport, patinoare & co. Ca matematician si viitor politician va rog sa-mi dati un „return of investments” pentru aceste „obiective”! In cat timp si cum mai exact ne vom recupera banii?
  „Demonizam”? Nu mon professeur, spunem lucrurilor pe nume, chiar daca nu va convin!

 23. Dle Vlaston, nu ati inteles nimic din greselile guvernarii Boc.
  Repetati-le si vom ramane la mana altui dezastru, numit USL.
  Guvernarea Boc a fost un dezastru pentru romani, chiar nu ati inteles asta nici acum ?!
  Altfel, de ce nu-i mai vor majoritatea romanilor dupa ce in 2004 si 2008 au votat Basescu si PDL iar azi nu vor sa-i mai vada?!
  De ce vom ajunge ca majoritatea romanilor in Decembrie sa voteze USL si PPDD?!
  Cui i se datoreaza aceasta „mareata performanta” de a-i face pe majoritatea romanilor sa voteze USL si PPDD?!
  FC a lui MRU nu va lua nici 2%!!
  O sa rada PPDD de ei!
  La fel NR a lui Neamtu!!
  Ce schimbare sa mai asteptam cand Dvs ridicati in slavi mareata guvernare Boc, cea care era sa duca Romania la faliment in aproape 1 an si jumate, Traian Basescu a recunoscut in 2010 ca ne-a trecut glontul pe la ureche, adica Romania a fost aproape de faliemnt in 2010!
  Atat i-a trebuit lui Boc sa duca Romania in faliment, 1 an si jumate aproape, dupa ce tot anul 2009 si Boc si Basescu ne-au asigurat ce bine-i este Romaniei si cum nu trebuie sa ia masuri anti-criza cum lua toata Europa pentru ca Romania sta bine la finante !!!!!
  Si Dvs ridicati in slavi Guvernul Boc ?!

 24. 1.0 De ce, dupa ce in anul 2008 Centrala Nucleara Cernavoda a avut cel mai bun an din istoria sa, fapt confirmat si apreciat de AIEA (International Atomic Energy Agency) si WANO (World Association of Nuclear Operators), a fost necesara schimbarea conducerii SNN-SA, aducandu-se in fruntea acestei companii un fost director adjunct de sucursala de banca (l-am numit aici pe Dl. Budulan) care nu are nici in clin nici in maneca cu industria nucleara?

  2.0 De ce dupa inscaunarea sa ca Director General al SNN-SA, Dl. Budulan a transferat toate posturile vacante din organigrama sucursalei CNE-Cernavoda (circa 60 – toate fiind posturi de executie – muncitori, tehnicieni, etc.) in organigrama SNN-SA (sediul central de la Bucuresti) angajand la sediul central din Bucuresti circa 40 de consilieri? Tot ceea ce s-a facut la sucursala CNE-Cernavoda de-a lungul timpului pentru cresterea productivitatii si implicit a salariilor – si s-a facut cu lacrimi, cu durere – (concedieri, restructurari, externalizari) a fost degeaba – a venit acest „domn” si a daramat, prin angajarile rudelor si membrilor de partid, tot ceea ce s-a incercat a se face la CNE Cernavoda legat de economia de piata, valoare, competivitate etc.!

  Sunt convins ca Dl. Videanu nu va avea un raspuns pertinent!

 25. Din pacate Boc si guvernele sale au fost sustinuti la limita de o coalitie de dubiosi… si au facut multe compromisuri care i-au afectat imaginea. Imagine pe care oricum n-a stiut sa o gestioneze (nici Basescu nu l-a ajutat..). D
  emocratia e dictatura mediocritatii. Daca vrei sa schimbi ceva, trebuie sa incepi prin a ridica nivelul acestei ‘mediocritati’… prin educatia adultilor.

 26. Rechizitoriul dvs e corect doar in parte, iar explicatia prabusirii economiei sub Boc ar trebui sa fie mult mai simpla. In parte pt ca FED nu prea tiparea bani pe vremea aia, boom-ul imobiliar pe care dvs il vedeti in spatele crizei e de natura sa ascunda rolul pietelor financiare in catastrofa asta; vedeti ca tranzactiile lor cu active subprime e cauza primara. Nu e acelasi lucru, intrebati-i daca nu ma credeti pe libertarienii de pe aici sau de la ASE
  Altminteri explicatia declinului sub Boc e mult mai simpla. Pietele financiare internationale sunt in criza, bancile cu expuneri in tarile CEE reactioneaza 1 an mai tarziu, iar creditarea ingheata in bloc. Cum datoria sectorului privat era uriasa in 2008 (vedeti aici o economie efervescenta puternic finantata de banci), dezastrul din economia reala era inevitabil. Efervescenta creditarii a fost alimentata evident de optimismul anilor de boom, care incep in 2003, culmineaza in 2006 si continua sa ramana inalti pana in 2008. Toate chestiile alea, ne/independenta, clientelism, coruptie, inapoiere etc, nu pot fi oricum o explicatie pt prabusirea economiei, vedeti ca intreaga Europa cade, nu doar Romania. Ce puteti vedea in prabusirea economiei Romanesti mai curand e cat de putin implicat era statul (datoria publica la sfarsitului anului 2008 cred ca era cea mai mica din ultimii ani, stiu oricum ca asta a fost subiect de mandrie pt Tariceanu), oricum nu s-ar fi dus altminteri toata economia intr-un singur an la -7% de la o crestere de peste 7% in 2008

  • corecta observatie.
   valul s a propagat de la vest la est, cu un interval de timp suficient de mare pina sa ajunga in romania. cine trebuia sa l observe ? mascaricii flaminzi preocupati sa se infrupte din resturile de mincare ramase pe o nava avariata gata sa se scufunde ? era nevoie de valoare si onoare.

   • Memorie de elefant, nimic de zis. Daca nu ma luam de voi cu prostiile alea antireligioase, scapam sigur de bobarnacul asta de acum. Altminteri, explicatia mea e de manual. Oricine mai arunca cate un ochi pe presa economica stie astea, adica criza subprime, bancile nu mai finanteaza economia, statele isi reduc cheltuielile pt ca economiile nu le mai pot suporta si uite asa. La dl Vlaston nu erau prea clare.

 27. Elocventa pledoaria(?!?) D-lui Vlaston,si mai elocventa concluzia ei:….” a inceput modernizarea unor sisteme sociale importante, educatia, justitia, munca, pensiile, si altele”(?!?).
  Oare refuzul de acum al romanilor de a recunoaste unele merite ale trecutei guvernari nu este rezultatul unor politici heriup-iste ,fara orizont, puternic marcate de toanele unui presedinte jucator,judecator si de prea multe ori jignitor , plictisindu-se intotdeauna prea repede ca sa fie in stare sa finalizeze si care nu a reusit sa depaseasca sindromul „sa daramam pentru ca nu suntem in stare sa construim durabil”,in ciuda unor intentii pozitive?
  Termenii..a inceput.. si …si altele (?!?) arata superficialitatea d-lui Vlaston,mult mai preocupat de a-si da singur dreptate decat de a analiza situatia actuala in care oameni importanti din tot spectrul politic nu au reusit decat sa-si atinga gradul maxim de incompetenta in raport cu pozitia ocupata(Murphy dixit),tarand Romania zi de zi in afara lumii civilizate.
  In incheiere ,o lectie a alegerilor din America:nu sacrificiile generate de politicile adoptate determina pierderea alegerilor,ci lipsa de un orizont clar al politicilor preconizate .dublata de jignirea adusa oamenilor prin minciuna institutionalizata si dispretul fata de nevoile lor reale(paralela intre „cazul Arafat”care a scos in evidenta dispretul presedintelui jucator si al ciracilor lui fata de nevoile romanilor si teza lui Romney ‘ „47% dintre americani sunt asistati” care practic l-a ingropat pe acesta este elocventa)
  Exista in randul unora din cei care scriu articole pentru Contributors ( si aici ,curios lucru campionul de necontestat este d-l Tismaneanu) obiceiul funest de a cenzura opiniile contrare lor:oare d-l Vlaston se va lua la intrecere cu d-l Tismaneanu(oricum foarte ,foarte greu de depasit)?
  Cel putin d-na Mungiu si-a declarat deschis aversiunea fata de obsevatiile critice,cenzurandu-le in bloc,ca o confirmare(una in plus) ca nu suntem inca in stare sa depasim socul educational si formational indus de comunism….

 28. Va rog inlocuiti mult prea generalul termen „romanilor”(greseala este a mea ),cu „al unei parti importante a romanilor” ca sa puteti totusi citi mai departe(nu de alta dar rezultatul alegerilor locale ,ale unui referendum decis de actuala guvernare intr-un mod halucinant,precum si a ceea ce se prefigureaza a fi la alegerile legislative din decembrie conduc spre acest termen) …
  Si asta pentru ca sper ca va intereseaza ,totusi, si opiniile celor care au crezut si au sprijinit mult timp ceea ce parea a fi la un moment dat sansa Romaniei pentru mai bine(si aici nu ma opresc la acel faimos …Sa traiti bine!…)si care ,din cauza trufiei ,a lipsei de profesionalism si a autosuficientei „unora”din cei aflati la putere a deraiat lamentabil.
  Aveti aprecierea mea pentru puterea de a fi citit primele trei randuri ale unei opinii contrare.Poate ca,in campania electorala, nu veti ignora totusi lectia americana!!!
  Succes pe mai departe.

 29. E bun articolul dv., domnule Vlaston, plin de bun simt.

  Dar nu aveti pe cine ilumina. Se vede din comentariile de mai sus, multe.

  Romanii iluminati au plecat de mult, in cel mai bun caz lucreaza in firme private.

  De la angajatii la stat, nu asteptati nimic bun, reforma, revolutie sau asa ceva.

  Nici de la pensionari.

  Numarul naivilor se vede din ingramadelile lunare cu zecile de mii la pupat oase de sfinti.

  Tinerii picati la Bac. se duc pe stadioane sa huiduie si sa se bata cu jandarmii.

  De ce nu se ingramadesc sa ceara transparenta in achizitii publice, de exp. ? Sau sa ceara pedepsirea celor vinovati de la mineriade, de la revolutie, securistii etc? Sau alte legi utile.

  Iar crema tarii ce face? Plagiaza, in masa !! In frunte cu ministrii:

  http://integru.org/reviews/pcca-owhan

  http://www.nature.com/news/romanian-scientists-fight-plagiarism-1.11170

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Cazul_plagiatului_din_teza_de_doctorat_a_lui_Victor_Ponta#Comunitatea_academic.C4.83

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Ecaterina_Andronescu_a_girat_un_plagiat_grosolan_0_806319624.html

  http://www.nasul.tv/2012/07/02/dezvaluiri-bomba-la-nasul-un-coleg-de-catedra-o-acuza-pe-ecaterina-andronescu-de-plagiat/

  http://www.contributors.ro/administratie/educatie/lupul-paznic-la-oi-manglitor-strecurat-in-comisia-nationala-de-etica/

  http://www.nature.com/news/plagiarism-exposed-in-romanian-grant-applications-1.11758

  • bine ca ati ramas voi bocii… de faptul ca totusi tara asta produce cu 19 mil de locuitori peste 100 de miliarde de euro, ca exporta anual produse de 40 de miliarde de euro, ca desi are 3 mil de cetateni plecati afara si care nu contribuie nici ptr pensiile parintilor lor, nici ptr alocatiile si scolile copiilor lor ramasi aici si de bine de rau merge inainte, nu spui nimic.
   eu zic ca fanatismul si prostia te impiedica sa discerni si sa delimitezi lucrurile si faptele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro