sâmbătă, decembrie 7, 2024

Nu e bine, domnu` doctor

Naivitatea celor care au privit cu ochi buni intelegerea dintre cei care au pupat piata independentii la numirea procurorilor a primit o brutala palma pe 2 octombrie. Cum e trezirea la realitate?

Mazilirea procurorului Lucian Papici de catre Tiberiu Nitu, un magistrat obedient, degraba iubitor de neincepere a urmarii penale atunci cind vine vorba de haita politica, reprezinta mai mult decit intoarcerea la perioada Nastase si Stanoiu. Cei care vad in Ponta doar continuatorul fostului puscarias Nastase se insala. Dottore e mult mai periculos decit fostul premier. De la inaltimea procentelor, a coabitarii, a functiei si a pozitiei din PSD, Victor Viorel a tras adinc in piept lichidul de ura adunat in ultimii ani si a slobozit o prea-viscoasa flegma in ochii justitiei. Abia acum o fi inteles plagiatorul ca vorbele securistului Voiculescu, cel care spunea ca USL nu are toata puterea pina nu are justitia, reprezinta adevarul pur pentru aceasta adunatura care cind aude de Morar si Macovei se uita speriata in jur intrebindu-se cind ii vine rindul sa dea socoteala?

Inceputa in primavara, o data cu indepartarea lui Daniel Morar de la Ministerul Public si semnarea pactului de coabitare, actiunea USL de acaparare a justitiei a mai bifat un punct important pe 2 octombrie cind procurorul Papici a fost eliminat din schema.

Haita nu mai poate astepta. Voiculescu condamnat de Tribunalul Bucuresti, dosarul Dragnea finalizat. La naiba cu MCV si independenta justitiei.

O zi mai tirziu, pe 3 octombrie, seful statului a declarat ca cel mai important punct din pactul de coabitare, independenta justitiei, s-a prabusit. Ca partenerii externi vor fi informati. Mai bine mai tirziu decit niciodata.

Munca de 8 ani a unor oameni, da, dottore, oamenii, nu institutiile fac posibil progresul, se duce de ripa in citeva luni din cauza unor politruci speriati ca dracu` de aghiasma cind aud de DNA si ICCJ.

Din obedienta unui pix de procuror general si din aroganta unui premier care crede ca e vesnic la putere se naste, iata, cea mai grava imixtiune a politicului in justitiei de dupa 2007.

Vad ca mobilizarea celor care nu sint de acord cu proiectul Rosia Montana e exemplar. Poate ca le da de gindit si ceea ce s-a intimplat pe 2 octombrie, mai pe inserat. Un procuror independent si fara frica de politic e mai de prêt decit tot aurul de la Rosia Montana.

PS. Macovei, Morar, Papici, Tulus, Stanciu. Si lista poate continua. Ei sint oamenii care s-au batut cu institutiile incremenite intr-un dolce farniente in care politicul a vrut si vrea ca justitia sa fie doar o jucarie manevrabila.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. Exista unii comentatori pentru care si incheierea mandatului actualului presedinte se va face la ordin politic, urmare a pupatului pe jinjii.
    Papici e un functionar ce trebuia demis inca de mult timp, dar, in speranta ca astfel va fi pastrat in echipa DNA, a tras de timp la dosar. Bine i-au facut ca l-au indepartat! fara concesii pentru oameni ca Morar, Macovei sau Tulus!

    • ai curaj ma, sa-ti sustii aberatiile obraznice cu numele real, asta daca ai cojones, dar e clar ca nu ai. Altfel, debitezi aberatii si minciuni grosolane in cel mai pur stil abject de antena trei, haznaua ceausista a presei romanesti. Cu toate astea, tot voi bea sampania, varanul va face puscarie, cu putin noroc si fetita lui cea ascultatoate de tatic. Atunci sa vedem ce oase mai gasisti de ros, slugi securiste obraznice.

  2. În loc de “Cherchez la femme!”, a revenit în actualitate “Chichirez infamul!”, adică soluționarea majorității dilemelor prezentului necesită urmărirea celui mai mare șantajist postdecembrist.
    Ar fi de văzut și de înțeles ce interese are, ce putere de influență, ce grad… de libertate/acoperire, legături trecute, puncte nevralgice actuale, pe cine are la mână și la degetul mic.
    Pe scurt și direct, de urmărit ce gheșeft are Hrebenciucul indispensabil!

    Lucian Papici este un client mai vechi al rețelei PSD-iste (de criminalitate împotriva magistraților incomozi): Hrebe-Năstase-Ponta-Joița-Tuculescu-Picioruș.
    Câțiva procurori curajoși, inclusiv Lucian Papici, au instrumentat dosare ce atârnau greu, inclusiv la gâtul lui Ilici: contrabanda cu țigări (dosarul “Porțelanul”), Adrian Costea-“dosarul eterna și fascinanta agoniseală a PDSRapacilor României”, devalizarea Bancorex, contrabanda cu produse petroliere spre fosta Iugoslavie. Lucian Papici este singurul supraviețuitor în Ministerul Public din acel grup de procurori urmăriți pesedește.

    Micul Vrăjel a invocat ieri la vrăjeală calitatea de “băsist” a procurorului Papici, ca să nu se prindă lumea de când și de unde bate crivățul restaurației PSD-iste în Ministerul Public. Din vremea răscolitoare a procuraturii politice de rit nou (2001), când a fost atins apogeul invaziei Bombonauticii și s-au pus bazele criminalității securizate/cooperativizate, organizată la nivelele cele mai înalte: Parchetul General și Neosecuritatea (serviciile de frecționare cu părul mai rar decât năravul). De-atunci avem de-a face cu criminali protejați în interesul serviciului (sub acoperire) și de folosință îndelungată. Partea complice a magistraturii este mută și neputincioasă pe acest teritoriu marcat, plantat cu verdele-n sus și migală iliesciană-neosecuristă, arhivat-acoperit-clasificat-păzit, cu omul nou de “nădejde”… cu botniță asigurată de jurământul tăcerii, sub amenințarea cu condamnarea solemnă și execuția în cadrul Cooperativei, șantajabili și oricând serviabili (conservați pentru orice eventualitate).

    Evidența criminală (sub acoperire, pază și protecție) se află chiar la ea acasă, exact acolo unde se cumpără și se vinde orice/oricum în condiții de siguranță… națională. (numai proscrișii desemnați de Cooperație și infractorii prea neastâmpărați mai au de-a face cu justiția). Aici se află și zidul supravegherii, de care se lovesc sistematic magistrații hotărâți să credibilizarea de durată a unui Minister Public real și a unei Justiții funcționale.

    Cheia și lacătul orizontului României se află în sistemul judiciar, or pândarii de profesie și criminalitatea organizată sub acoperire știu foarte bine în ce scopuri imperioase vor să le aibă pe ambele la dispoziția lor. Din aceste scopuri se trag nerăbdarea și gravitatea ultimelor evenimente, dar ele se manifestă plenar de când “idealurile revoluționare” ne momesc mișelește și ne garantează iluzionismul victorios, mai nou prin micul Lucifer aka doctorul închipuit, afectat grav de mitomanie cronică postdecembristă.
    Nu dormi liniștit! Umbra și clonele lui Ilici veghează prea insistent pentru tine.
    Se recunosc după unitățile de măsură folosite de clone: clonțul și glonțul.
    *
    Dacă doriți să (vă) (re)vedeți, “Cazul Panait, standard de lucru în Cooperativa Avântul”, episodul 10, pct. 15 : “Miliția Politică din anul 2001”
    *
    http://noradamian.wordpress.com/2012/05/03/cazul-panait-standard-de-lucru-in-cooperativa-avantul10/

    • Am pierdut un cuvânt:
      …zidul supravegherii, de care se lovesc sistematic magistrații hotărâți să obțină credibilizarea…

  3. „Vad ca mobilizarea celor care nu sint de acord cu proiectul Rosia Montana e exemplar. Poate ca le da de gindit si ceea ce s-a intimplat pe 2 octombrie, mai pe inserat.”

    Aveti dreptate. Poate ca le da de gandit. Sau poate nu, ei fiind asa, mai prostuti de felul lor, dupa cum am citit deja in vreo cateva de duzini de articole pe-aici.
    Oricum, aveti o solutie la indemana. Ma astept, prin urmare, sa va vad duminica dupa amiaza, cu o pancarta in mana, alaturi de ceilalti protestatari. Strada e cuprinzatoare, ne ingaduie pe toti.
    Altfel, nu faceti decat sa va alaturati celorlalti corifei, prezenti si-aici, pe Contributors, care au 1001 de motive sa se indoiasca de autenticitatea/motivatia/eficienta protestelor, au 1001 de cauze mai importante pentru care ALTII ar trebui sa protesteze etc., etc., etc. Un singur lucru n-au, anume timp sa protesteze ei insisi, altfel decat spunandu-le altora ce sa faca si tuguindu-si buzele a dezaprobare cand aceia nu-i asculta intrutotul.
    Puteti fi insa de un optimism temperat. De saptamani bune strada protesteaza DEJA impotriva modului in care dl. Ponta & Co trateaza legile, poate principala nemultumire a demonstrantilor. Timp in care intellighentia a avut dubii carteziene.
    Tot e bine ca s-au lamurit pana la urma si desteptii neamului ca, daca de dragul unei companii oarecare sistemul al carui exponent vremelnic este dl. Ponta n-are nicio apasare sa incalce vreo duzina de legi ca sa emita una in mod strident samavolnica, atunci cu atat mai violent va reactiona cand insusi liderii sai sunt in pericol.

    • fals, ”strada” cum ii zici matale, protesteaza doar pentru ca e trendy si cool sa fii econazicomunist si ocupist de tip ceausist, dar feisbucisto-twiterist si sa te autopozezi ca un narcisist… O doare la basca pe ”strada” matale de justitie, anticoruptie, cleptocratie si, in general, de democratura pe care vor s-o instaleze plagiatorul si manechinul varanului, adica cacarau.cel foarte ecologist. Adevarat am grait, este, desi matale, ca ”stradist” profesionist nu prea ti-a placut, sint convins.

      • Mori de ciuda! :P
        Te seaca la ficati faptul ca astia care protesteaza sunt greu de „prins” de vreun punct slab, de agatzat, de deturnat… samd… :D

        Iti urez o continuare cat mai indelunga, pe aceeasi linie :D

        Si sa moara Goldu’! :P

  4. „Rata de condamnare in dosarele DNA este de 90%. Deci, dintre dosarele pe care avem pronuntari, judecatorii au acceptat concluziile procurorilor DNA in 90% dintre cazuri”.

    „Peste tot in lume, coruptia este o infractiune greu de dovedit. Laura Stefan spune ca o medie de performanta ok pentru organismele speciale anticoruptie este undeva la 70%. DNA bate de departe media asta”.

    http://tinyurl.com/qhadtxp

    Daniel Morar: „In 2005, aveam un parchet specializat pentru combaterea marii coruptii, dar nu aveam dosare de mare coruptie”.

    „Daniel Morar a mai aratat ca, in perioada august 2006 – octombrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata peste 4.700 de persoane, dintre care 23 de parlamentari si 15 ministri si secretari de stat, pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu fapte de coruptie. Din cele 4.700 de persoane deferite justitiei, aproximativ jumatate detineau pozitii importante de decizie si control la nivel central si local.

    Astfel, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie 23 de membri ai Parlamentului (17 deputati si 6 senatori), 15 ministri si secretari de stat (un premier, 9 ministri si 5 secretari de stat), 8 prefecti/subprefecti si toti atatia presedinti de consilii judetene, precum si 9 directori de agentii nationale cu rang de stat, 40 de sefi de companii nationale si regii, dar si 25 de directori de institutii publice.

    Acestora li se adauga peste 100 de primari, 53 de magistrati (23 judecatori si 30 procurori), 69 de avocati, 500 de ofiteri de politie, 104 jandarmi, 134 vamesi, 90 inspectori fiscali, 13 notari si 3 executori judecatoresti.

    Referitor la infractiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise in judecata aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit in aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

    In dosarele de fraudare a fondurilor europene, instantele au pronuntat 82 de hotarari definitive impotriva a 127 de persoane si au fost achitate doar 8 persoane”.

    http://tinyurl.com/pehuc8e

    In statisticile de mai sus se regasesc motivele pentru care se urmareste subordonarea justitiei de catre politicienii corupti.

  5. Sincer, eu acum vad cu ochi buni intelegerea intre TB si VVP, in sensul ca ii dau dreptate lui TB pentru aceasta miscare.
    A sacrificat 2 ture si a salvat regina.

    Daca in locul domnei Kovesi era altcineva, azi am fi avut un consens general din partea justitiei, poate chiar o sustinere a celor spuse de VVP ” i-a expirat mandatul”

    Sigur, ar fi fost o voce care sa atraga atentia ca nu este asa, dar pun pariu ca s-ar fi pierdut.

    In rest, sunt de acord. Pentru ce s-a intamplat ieri ar trebui sa existe proteste. Nu sunt convins ca cei care protesteaza impotriva RMGC ar putea sau ar trebui sa ia pe umerii lor acest lucru. IN afara de ei nu prea vad pe nimeni sa fie indignat de ceva in mod activ. Si eu din tastatura sunt foarte indignat, dar cam atat.

  6. „Vad ca mobilizarea celor care nu sint de acord cu proiectul Rosia Montana e exemplar. Poate ca le da de gindit si ceea ce s-a intimplat pe 2 octombrie, mai pe inserat. Un procuror independent si fara frica de politic e mai de prêt decit tot aurul de la Rosia Montana.”

    Dragos, esti in strada ? Vrei sa te bagi ? Organizezi ceva ? sau dai numai din gura ?

    Asta e cam asa: „Sa facem revolutie dar te duci tu si pentru mine ?”

    • Si inca o chestie, ca sa lamurim niste prbl comune ale confuziei actuale:

      1. Protestam si pentru ca Ponta e un dobitoc si incalca legea fundamentala a statului roman; pe lista de revendicari este demisia lui Ponta, Sova, etc

      2. Protestam si fiindca Basescu a sustinut un proiect care nu are fundament legal, e prost facut, nu are un studiu de impact corect facut, documentele sint secretizate, etc

      Sloganul asta contine mai mult decit vrei tu sa admiti: „Rosia, Rosia / Vine revolutia”

      Trebuia sa urlati ca din gura de sarpe de la primul NUP al lui nea Nitu. Pina acum ce-ati facut ?

      • Basescu nu numai a sustinut proiectul ci l-a si semnat. Da, in 1999 Isarescu a semnat contractul dintre RMGC si Romania , in calitate de prim-ministru, iar ministrii care au semnat si ei fiind in guvern au fost Basescu, Stoica, Berceanu, Boagiu etc…..

  7. > Vad ca mobilizarea celor care nu sint de acord cu proiectul Rosia Montana e exemplar.
    > Poate ca le da de gindit si ceea ce s-a intimplat pe 2 octombrie, mai pe inserat.
    Intr-adevar, este un foarte bun moment ca cineva sa ia initiativa unor ample miscari de protest.
    Cineva trebuie sa ne iunvete :
    – ce sa facem, atit noi, cit si partidele din opozitie, pentru a inlatura de la putere grupul infractional organizat al usl,
    – cum ii putem apara pe procurorii corecti, cinstiti si competenti care sunt inlaturati, unul cite unul, de catre grupul infractional organizat al usl,
    – ce putem face ca sa functioneze mai bine justitia, astfel ca marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, sa ajunga mai repede acolo unde le este locul, iar averile sa le fie integral confiscate,
    – ce putem face pentru ca CNA-ul sa functioneze si sa inchida televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita, care au devenit adevarate oficine ale minciunii, calomniei, dezinformarii, intoxicarii si manipularii electoratului.
    Cred ca Miscarea Populara trebuie sa foloseasca acest moment pentru a-si arata forta.
    Trebuie sa lase orgoliile si sa se alature toate fomatiunile din opozitie, studentii, societatea civila, ziaristii independenti, GDS, Romania Curata (evident fara AMP), adevaratii intelectuali, toti cei care nu s-au lasat cumparati de grupul infractional organizat din fruntea usl.

    • Si eu cred ca Miscarea Populara trebuie sa foloseasca acest moment pentru a-si arata impotenta. Nascuta un avorton politic (fara suparare!), creata si condusa de un individ nu prea cultivat desi carismatic (Basescu), cu ceva probleme de moralitate (multe!), gata sa faca deal-uri evident in detrimentul nostru (v. Rosia Montana).

      Nu ma intelege gresit, sint de partea independentei justitiei, insa vad ca imparti lumea in negru si alb. Trebuie sa intelegi un lucru: coruptia dauneaza grav intelectului. De aceea PDL-ul (+ reminiscentele) nu pot avea putere, fiindca cei care au corupt si s-au lasat corupti ajung oameni de hirtie, bidimensionali.

      Salvarea noastra va veni numai de la cei care NU au legatura cu sistemul mafiot actual. Si tine minte:

      The ultimate test of a leader is whether the individual can generate trust in others. All other so called leaders are just puppets.

      • Intotdeauna cind se infiinteaza vreun partid, vreo miscare, vreo alianta compusa din oameni cinstiti, corecti, competenti, seriosi, patrioti, se gasesc lichele care sa-i critice, sa-i atace, sa-i discrediteze, sa le gasesasca defecte, iar daca nu le gasesc, sa le inventeze defecte.
        „Individul” care a sustinut infiintarea Miscarii Populare a fost, de departe, cel mai bun dintre cei care au candidat in anul 2004 si in anul 2009, iar acum este mult mai bun decit cei care i-ar putea succeda.
        Este evident, pentru oricine este intreg la minte, ca in usl sunt de o suta de ori mai multi corupti decit in PDL si care au furat de o mie de ori mai mult decit cei din PDL.
        Este evident, pentru oricine este intreg la minte, ca Presedintele si PDL-ul au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei.
        Este evident, pentru oricine este intreg la minte, ca PDL-ul nu s-a constituit in grup infractional organizat, nu a blocat reformele si legile anticoruptie, nu i-a aparat pe coruptii din propriul partid, asa cum au facut cei din usl.

        • Este evident pentru oricine care este intreg la cap ca lupta impotriva coruptiei a fost declansata de un sg om, Monica Macovei, care in PDL este o voce singulara, as putea spune. Este evident pentru oricine cu scaun la cap ca Videanu, Blaga & co si-au bagat banii in pusculita cit au fost la guvernare. Iti mai aduci aminte cind Basescu le cerea procurorilor „sa nu mai distruga vieti” ?

          Nea Basescu a folosit aceasta chestie cu anticoruptia numai cind interesele politice o cereau. Cu prima ocazie, s-a dezis de doamna Macovei, n-a ajutat-o, a fost lasata singura.

          Deci, scuteste-ma.

  8. Excelent articol, dle Ghitulete! Acestea sunt efectele compromisului intr-o zona atat de importanta cum este justitia. Mai scrieti la Revista 22? Nu v-am mai vazut semnatura in ultima vreme, pacat.

  9. dle Ghitulete,
    „Naivitatea celor care au privit cu ochi buni intelegerea”.
    Inteleg ca dvoastra nu ati aflat ca politica, intr-un stat de drept se face si prin compromis.
    Care nu inseamna compromitere.
    Angela Merkel v-a trebui sa faca un mic compromis neavind destui parlamentari pentru a forma singura guvernul.
    Presedintii Frantei trebuie sa coabiteze de multe ori (compromis) cu guverne ostile.
    In SUA ce se intimpla acum este urmarea ca inca nu s-a ajuns la un compromis, dar la care, inevitabil, se va ajunge. Fara a se compromite cineva, ci doar orgoliosii sau habarnistii ;)
    Presedintele, pe care nu il scuz deloc, a procedat in spiritul statului de drept si nu haiduceste.
    Lui nu i se poate reprosa ca a incalcat legile, cum i se poate reprosa plagiatorului nostru national.
    Dar si pentru asta iti trebuie un dram de intelegere a statului de drept si nu a orgoliilor personale.

  10. Nu ii e rusine sa vorbeasca despre independenta justitiei, cind si el, Basescu, s-a sters cu ea la fund? Sa ne amintim cum brusc Nitu a devenit bun pentru un procuror general, desi in urma cu doua luni a avut o prestatie penibila la interviul de la CSM.

  11. Toti in strada. Asta e o cauza adevarata. Statul de drept, atita cit e la noi moare sub ochii nostril, pasivitatea e stupida si criminal. O sa platim toti ani de zile. Occidentul nu poate lupta in locul nostru. Sintem turma sau popor?

    • In strada, dar leprele astea de politicieni nu vor pleca cu una cu doua. Uita-te in Bulgaria cum de luni de zile demonstratiile de strada sint ignorate! Politicienii stiu prea bine ca alegerile sint o mare farsa si nici un om din afara sistemului nu poate cistiga ceva. Iar intre ei, PDL, PNL, PSD si celelalte putori comuniste se inteleg foarte bine pina la urma.

  12. PD-ul a crescut surprinzator sub guvernarea Nastase si pentru ca si-a inclus in statut ca nu va colabora cu PSD-ul adica cu acest partid de criminali pentru ca il are pe Iliescu, infractori pentru ca il are pe Nastase si hoti pentru ca il are pe primul plagiator, Pona in frunte. PDL-ul PPopular ar trebui sa faca repede modificari in statut pentru a reitroduce aceasta restrictie. Basescu s-a fript cu Ponta semnand cu el pactul, PDL-ul s-a fript cu PSD-ul cand l-a luat la guvernare, iar romanii, cam prosti de fire trebuie acum salvati din ghiarele USL-ului tot de partide. Daca ele vor tace, daca ele nu incep izolarea politica externa a USL-ului, a lui Ponta, atunci romanii isi vor pierde orice speranta. E timpul de actiune, atat a populatiei cat si a partidelor. Personal cred ca Monica Macovei este acum solutia slavatoare pe care trebuie sa marseze dreapta! Orice ce alt profil de presedinte care sa se opuna dicreditarii actului de justitie practicat de Ponta si USL inseamna aventurism sau ignoranta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Ghitulete
Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro