joi, aprilie 18, 2024

Nu e deloc ușor să fii fiul doamnei Doina Cornea!

Nu am împărtășit niciodată opinia în conformitate cu care părinții ar putea fi făcuți vinovați pentru faptele copiilor lor. Îndeosebi atunci când copiii în chestiune au depășit demult vârsta majoratului.
Tocmai de aceea mi s-a părut cum nu se poate mai abject linșajul mediatic la care a fost supus nu demult dl. Andrei Pleșu, îndeosebi de către trustul Intact al famigliei Voiculescu, atunci când fiul cel mare al filosofului a comis o seamă de fapte care, fără doar și poate, nu îi fac deloc cinste. Ader întru totul la ceea ce a scris pe această temă Mircea Mihăieș în România literară și nu cred că aș avea prea multe de adăugat.
Poate doar să spun că am impresia că nu e deloc simplu și, uneori, nici foarte confortabil să fii descendentul unei personalități cu mare expunere publică. Și că lucrurile devin încă și mai complicate în clipa în care ții să subliniezi că te consideri nu doar îndrituit, ci și obligat să îi ții vie amintirea ori chiar să îi aperi posteritatea.
Cum noi, românii, nu prea stăm foarte bine cu memoria, dar nici cu ceea ce reprezintă sensul cuvântului gratitudine, am toată considerația pentru fiul fostei disidente anticomuniste Doina Cornea, dl. inginer Leontin Iuhas, care înțeleg, știu și apreciez că apără așa cum se cuvine memoria mamei sale. Cu atât mai mult cu cât d-na Doina Cornea, chiar și după moarte, nu a fost și nu este scutită de atacuri, calomnii, de odioase punere sub îndoielii a autenticității și utilității faptelor sale. Toate aceste mișelii în cascadă au venit și vin îndeosebi din partea celor care nu pot să accepte ideea că fosta profesoară de la Secția de Franceză a Universității clujene a îndrăznit să facă, îndeosebi în atât de întunecații și nicidecum lipsiți de primejdii ani 80 ai secolului trecut, ceea ce altor aproape 22 de milioane nu le-a fost deloc la îndemână.
Tocmai de aceea mi s-a părut cum nu se poate mai bizară prezența d-lui inginer Leontin Iuhas, la rându-i disident în anii cu pricina, în studioul din care se transmite emisiunea d-lui Mihai Gâdea. Emisiune intitulată Sinteza zilei. La începutul ediției în care dl.Iuhas a fost prezent în calitate de invitat de onoare, dl. Gâdea s-a lăudat și auto-lustruit evocând admirația pe care ar avea-o pentru faptele Doinei Cornea ca și pentru cele ale fiului domniei-ale. Fapte despre care pretindea sus și tare că ar fi luat cunoștință la timpul potrivit de la Radio Europa Liberă. Numai că, ce să vezi?, atât de pretinsul bine informatul domn Mihai Gâdea nu știa cu exactitate cum se pronunță corect numele d-lui Iuhas. Nume care era rostit aproape zilnic în anii cu pricina pe unde scurte. Și numai acesta ar fi fost un motiv pentru dl.Iuhas să părăsească emisiunea. Chiar înainte de a fi primit confirmarea faptului că dl. Gâdea nu mâncat mici și nu a chefuit în compania d-lui Liviu Dragnea.
Însă până la urmă nu asta contează. Contează faptul că dl. Iuhas s-a dus să explice sensul unei scrisori adresate președintelui Klaus Iohannis într-un studio care aparține unui fost ofițer de Securitate. Și nu unul oarecare.
Or, dacă refuzi să iei parte la o manifestare cu caracter comemorativ bănuind că ar fi fost organizată predominant din motive electorale, iar inițiatorul ei ți se pare a fi nefrecventabil fiindcă nu ar fi arătat respectul cuvenit unor foști deținuți politici, același inițiator fiind, în plus, în propria-ți opinie apărătorul fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, acuzat că l-ar fi oropsit pe un alt fost disident din perioada comunistă, atunci mai mult ca sigur că intervine o fractură logică. Sau o chestiune de inadecvare. Mai intervin însă și câtea semne de întrebare.
Să nu fi știut oare dl. Leontin Iuhas cine este dl. Mihai Gâdea? Să ignore oare inginerul de la Cluj că trustul Intact, aparținându-i unui fost om al Securității, se numără printre sponsorii morali cei mai zeloși ai celor care au ordonat reprimaea protestatarilor în seara zilei de 10 august 2018? Să nu țină minte dl. Iuhas lecția pe care a primit-o chiar de la mama domniei-sale care, în fața primejdiei ce amenința țara înaintea alegerilor prezidențiale din toamna anului 2000, a trecut peste toate resentimentele și și-a îndemnat conaționalii să aleagă răul cel mai mic?
Nu știu. Nu am de unde ști răspunsurile la întrebările cu pricina. Știu doar că, după apariția de miercurea trecută a d-lui Leontin Iuhas la Antenele voiculesciene, am înțeles mai clar ca niciodată că nu e deloc ușor să fii fiul doamnei Doina Cornea.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Aveti dreptate si nu prea! E de bun simt interpretarea ca venind la Antena 3, dai o mana gratuitate de legitimitate unei tribune infiintate de un fost securist.
    Insa, vrem sa acceptam sau nu, antena 3 este totusi platforma de media, de jurnalism, la fel ca si b1, realitatea tv, romania tv, digi 24, chiar daca ne convine sau nu afilierea/directia politica a statiei TV.
    Faptul ca proprietar e Voiculescu era mai relevant in anii ’90, cand era bine sa se fi ales apele in legatura cu securistii si comunistii, dar asa, lasandu-i sa zburde la putere, in media, in afaceri, acum dupa 30 de ani motivarile de tipul pe care le-ati folosit nu mai au valoare, lumea noastra a acceptat deja lucrul asta, dovada sunt audientele acestor tv, advertiserii, deci sunt in circuitul media al pietei.
    E nepotrivita prezenta in acel studio, dar cu mult mai deplasat/nepotrivit e gestul presedintelui de a comemora evenimente din decembrie in luna mai, in context de alegeri, pe asta nu ai cum s-o explici in niciun fel oricat vrei.
    Ce nu e in regula este ca plecati de la un gest, care poate fi si invers interpretat ca fiind de naivitate a fiului Doinei Cornea, si incepeti sa il puneti sub semnul intrebarii, desi omul prin ce a facut nu mai trebuie supus unui astfel de dubiu ca asta inseamna sa lovesti exact in valorile pe care ziceti ca le aparati. Omul a facut puscarie politica, nu cred ca autorul acestui articol a avut o astfel de experienta, altfel e comod sa dai cu scrisul cand nimic nu ai a spune.

    • „…antena 3 este totusi platforma de media, de jurnalism,…”

      Foarte bună observația dumneavoastră. Aș adăuga că nu doar că este platformă de media, ci că este postul TV de știri cu cea mai mare audiență în România. Desigur, nu discutăm acum și aici despre modul în care se face jurnalismul acolo, dar, atât timp cât deține o cotă de piață deosebit de mare, merită privită cu atenție.

      Pe de altă parte, mi-amintesc de vremurile mineriadei din 1990. Dl Marian Munteanu a fost în mod incontestabil bătut cu bestialitate. Am fost în Piață, am văzut ce s-a întâmplat acolo, eu am fugit, iar domnia-sa a fost prins și bătut cumplit. Nimeni nu poate spune că a fost altfel. Am fost martori, iar cei care nu l-au văzut direct, l-au putut vedea la TV. Minerii și fideliui d-lui Iliescu, cei care cu sprijinul recent înființatului SRI și cu șefii Poliției au înscenat incendierea autobuzelor. șamd. au fost autorii…Dacă atunci mi s-ar fi cerut să lupt efectiv pentru eliberarea d-lui Munteanu nu aș fi avut nicio reținere…Ulterior dl Marian Munteanu a colaborat îndeaproape cu dl Virgil Măgureanu!..

      Fiecare om poate avea cândva un moment delicat în viată. Unii au o trebuință, alții o slăbiciune…Oamenii cleptocrației proveniți din Servicii și fosta Securitate știu extraordinar de bine cum să exploateze momentele delicate din viețile oamenilor.

      .

  2. „după apariția de miercurea trecută a d-lui Leontin Iuhas la Antenele voiculesciene, am înțeles mai clar…”

    Astăzi articolul d-lui Mircea Morariu are un subiect trist. Foarte bun, dar trist…
    Prima dată am simțit tristețea asta atunci când „sufletul” Revoluției române, cel care la Timișoara a devenit eroul României în 1989, dl László Tőkés, a ajuns membru FIDESZ și a vorbit cu totul lipsit de eleganță despre România. Nu vă pot descrie nici emoția cu care ascultam la Europa Liberă relatările despre domnia-sa, nici sentimentul de trădare față de Biserică și față de România pe care l-a transmis dl Tőkés mai târziu…

    O emoție mai mică decât în cazul d-lui Tőkés, dar de asemenea, puternică, am simțit în cazul d-lui Mircea Dinescu, poetul răzvrătit din 1989, care a participat cât se poate de activ la victoria Revoluției, după ce în mod clar fusese în atenția Securității. A funcționat și la CNSAS o vreme…Acum scrie pamflețele și are o moșie pe malul Dunării, de unde trimite periodic mesaje de solidaritate cu foștii securiști…

    Pentru „înțelegerea mai clară” a contextului socio-politic în care se află România este necesar să acceptăm că după anul 1990 la conducerea țării se află o guvernare cleptocrată formată din membrii din rândul al doilea al Securității și PCR. Altfel, toate analizele „ne dau cu rest”…Este greșit, după părerea mea, să întreprindem orice analiză socio-politică asupra României fără a pune lucrurile în context. (De fapt așa se începe orice analiză, de orice fel, prin definirea cadrului conceptual și precizarea contextului în care se desfășoară. A se vedea articolele din presa străină de calitate.)

    Guvernarea cleptocratică, totodată cu societatea și economia (inclusiv prin realitățile europene, a faptului că aproape un sfert dintre români lucrează în Occident șamd.), au evoluat în România până în punctul în care nu mai poate rămâne la putere fără a instaura un regim politic autoritar, or astfel intră în contradicție flagrantă cu principiile de bază ale Uniunii Europene. De aici și opțiunea antieuropeană a PSD-ALDE-UDMR.

    Foștii membri ai Securității și ai PCR care au capturat statul se simt astăzi în oarecare primejdie. Oligarhii „din umbră” sunt „cetățeni mondiali”, pot pleca oricând în alte zări pentru a fura. Dar, marionetele lor din România sunt conștiente că un eventual regim democratic le-ar destabiliza pozițiile și pe termen lung ar putea ajunge la pușcărie, ar putea pierde privilegiile și averile, ori, pur și simplu, nu ar mai putea fura…Or, altceva nu știu să facă.

    Prin urmare, cleptocrația securisto-comunistă a scos toate „conservele”, toți „acoperiții” și descoperiții și i-a pus la treabă…

    Urmează o succesiune de alegeri care. ca la domino, ar putea fi influențate major de rezultatele alegerilor pentru parlamentul european. Este doar un scenariu, dar de care cleptocrații se tem. Un scor mic pentru PSD ar putea determina înlocuirea d-lui Dragnea la conducerea partidului și a Camerei, ceea ce nu este exclus să aducă și o condamnare. ALDE ar putea căuta să formeze o nouă majoritate. La alegerile prezidențiale dl Iohannis ar câștiga fără grijă, ceea ce ar trage în sus scorul PNL la alegerile locale. Or, cu un număr mai mare de primari, PNL ar putea guverna împreună cu USR-PLUS în 2020, cu dl Cioloș prim-ministru și dl Iohannis Președinte al Republicii. Nici domniile-lor nu-s străini de unele colaborări, dar…

    Dacă se va face Revizuirea Constituției începută de Comisia de Revizuire prezidată de dl C Antonescu este foarte posibil (chiar probabil) ca forța cleptocrației actuale să scadă drastic. Poate că se vor insera alții, poate că statul de tip mafiot actual se va restructura…Dar în circa 5-10 ani nimic nu ar mai fi pentru ei ca astăzi.

  3. Tot inteleciunea populara descilceste aceasta bizara situatiune: prost e cine da, nu cine cere. Nu e confortabil pentru mine sa-l etichetez drept prost pe fiul doamnei Doina Cornea, dar nici naiv (nedus la biserica) nu-l cred. Daca se informa asupra segregarii partinice a televiziunilor post 2016, ar fi putut folosi un alt canal mediatic, inclusiv feisbuc, sa-i refuze argumentat presedintelui Iohannis invitatia la ceremonia din 20 mai. Exista o adresa de mail [email protected] unde poti trimite mesaje care, filtrate fiind de consilierii administratiei, au sanse sa ajunga sub ochii presedintelui, daca `andrisantul` si subiectul sint de maxim interes.
    Despre cel `care cere`in ecuatia noastra, nu ma cobor intr-atit sa-l comentez…

  4. Stimate domnule dr Morariu
    Vă mulțumesc pentru trimiterea la materialul dlui Mihăieș, care îmi scăpase.
    Când vor înțelege cei din presă că absolut orice om are scăderi și lipsuri? Nu scăderile și lipsurile sunt esențiale, ci activitatea
    Cu deosebită stimă – un cititor fidel

  5. Probabil ca dl Leontin Iuhas (prea accentuati ca e (doar) inginer…) a gresit cind a ales Haznaua 3, dar poate ca a procedat ca plagiatorul national, Ponta, care a declarat ca PSD-ul a fost singurul partid care i-a dat o sansa.
    Sau poate ca a procedat ca in declaratia de mai jos:
    „Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat.”
    (Declaratia de mai sus mi se pare halucinanta: adica daca gresesti, dar nu o faci intentionat, nu esti pasibil de pedeapsa :D )

  6. Mai exista o realitate:Copiii unor personalitati, in majoritate nu tin pasul cu parintii,parinti care la creiaza conditii sa nu faca nmic,in final urmasii ajunng lichele….( vezi cazul mizil!).

  7. Nu este frumos(in sensul pe care noi, romanii, il intelegem) sa-l incriminezi pe un parinte pentru faptele fiului sau fiicei. Desi dupa umila mea parere vina o poarta si parintii, poate si mamele(daca n-or fi prima cauza, probabil) nu numai tatii. La noi la romani chiar exsista un proverb „Aschia nu sare departe de trunchi .” sau „Cum este turcul si pistolul” sau”Cum este sacul si petecul”. Indiferentde situatie, chiar daca este adevarat, nu trebuie sa balacaresti ca la mahala pe un tata pentru greselile fiului.
    Dar tot atat de adevarat este ca nu-i frumos sa incriminezi si fiul pentru tata sau mama. Imi aduc aminte, pe vremea bolsevicilor dejisti cat erau de incriminati copii sotiile, fratii, surorile si alte neamuri ale legionarilor..
    Ma intreb ce oculta nazista sau neo-nazista se straduie sa cultive in sufletele romanilor atata ura ? Pentru ca numai din ura ataci fiul pentru pacatele tatalui si ataci tatal pentru pacatele fiului. De unde atata ura ? De unde atata dezbinare ?
    Cauza poate fi si de ordin religios pentru ca ce ne spune Domnul nostru Cristos :”Credeti ca am venit sa aduc pace pe pamant ? Eu va spun nu, ci mai degraba dezbinare!” (Din Noul Testament, Luca 12:51). { Asa scrie in Cartea Sfanta a Crestinilor, nu-i nascocire de-a mea}.
    PS. Si eu sunt botezat crestin (ortodox mai precis)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro