duminică, iulie 25, 2021

Nu-l boicotati pe Trump

Una dintre caracteristicile democrației este faptul că, uneori, pierzi. Înfrângerea pare întotdeauna nedreaptă și este ușor să condamni partea adversă pentru mașinațiile sale subterane. Criticii lui Donald Trump sunt îndreptățiți să-și înceapă demersurile pentru a câștiga următoarele alegeri (deși eu i-aș sfătui să înceapă prin a se gândi la ce au greșit).

Dar a încerca să boicotezi Administrația Trump ar însemna să cedezi tentațiilor și ar fi ineficient. Aud deja oameni care susțin acest lucru, apelând la termeni precum “colaboraționism” sau “Vichy”. Nu trebuie să avem nimic in comun cu astfel de ticăloși (logic vorbind). În străinătate, ei trâmbițează izolarea, protecționismul și relațiile prietenești cu dictatorii. Acasă, susțin public naționalismul alb. În consecință, oricine ar avea de-a face cu ei este de-aceeași teapă.

Pshihologic vorbind, asta ar putea fi mulțumitor, deși aș spune că sistemul nostru politic este  deja copleșit de automulțumire și ipocrizie iar, a persevera nu rezolvă nimic.

Este totodată și ineficient. Pentru ca democrația să supraviețuiască, perdanții trebuie să demonstreze că nu sunt tocmai din topor și sunt civilizați. În definitiv, asta așteptăm și din partea taberei adverse – iar protestele noastre vor deveni mai puternice dacă dovedim că acceptăm regulile de bază ale jocului.

În al doilea rând, Statele Unite înseamnă mai mult decât cârmaciul lor. Țara dispune de instituții puternice. Trebuie să conlucrăm cu aceste mecanisme ale sistemului american: (să sperăm că) ele vor mai dăinui multă vreme după ce, în librării, dl Trump se va muta din “actualitate“ în  “istorie“.

În plus, este puțin probabil ca administrația să fie formată din “Trumpistas“ de neclintit. Prima Familie a țării nu e îndeajuns de numeroasă, iar linia politică a dlui Trump a zburdat atât de liber în anii anteriori încât este greu să o definești cu precizie. Este destul de probabil ca niște  republicani cunoscuți, printre care veterani ai fostei Administrații Bush, să se regăsească în noua formație. Dacă europenii au vrut pe vremuri să discute cu ei, de ce i-am respinge acum?

S-ar putea ca alarmiștii să aibă dreptate, iar America să se cufunde în fascism. S-ar putea ca oficialii onești și conștienți să înceapă mai degrabă să demisioneze în masă decât să îndeplinească niște ordine pe care le consideră neconstituționale (cum ar fi să torturezi oameni sau să spionezi cetățeni americani). S-ar putea ca politica externă a administrației să fie atât de condamnabilă și atât de imună la critici îndreptățite, încât singurul lucru pe care îl poate face un susținător al alianței atlantice este să i se opună categoric. Așa ar fi cazul dacă, de exemplu, o Administrație Trump ar căuta o “Mare Învoială” cu Vladimir Putin, abandonând NATO și cedând Europa de Est sferei de influență a Rusiei.

Dar încă nu am ajuns acolo. Este posibil (iar eu cred că este mai degrabă probabil) ca dl Trump să constate că, în absența aliaților, este aproape imposibil să realizezi ceva la Washington (sau în străinătate), că va ajunge să depindă din plin de vechi personalități republicane ale politicii externe, iar clima din District of Columbia, recunoscută pentru umiditatea sa, va absorbi orice abur din timpul campaniei.

Or, în acest caz, nu vom avea de-a face decât pur și simplu cu o altă administrație; în ultimele decenii, am  supraviețuit câtorva administrații lamentabile.

Problema nu e atât că s-ar putea ca dl Trump să fie excesiv de rău, ci aceea că Occidentul este mult mai slab în aceste zile, și într-un mod de care nu ne dăm seama întotdeauna. Avem parte de o concurență reală. Islamul reprezintă o mare problemă ideologică pentru liberalismul laic occidental din multe părți ale lumii (inclusiv în rândul populației din propriile noastre țări). Pe termen lung, China este un adversar geopolitic mult mai important decât Uniunea Sovietică. Suntem înglodați în datorii, dezbinați și strâmtorați. Un motiv în plus ca să strângem rândurile cât mai mult și pe timp cât mai îndelungat.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Dacă noi nu vrem sa ne dam seama cat de slăbit este occidentul, Putin s-a prins demult și o sa ne joace în picioare si pe noi și occidentul. Și apoi cine sa strângă rândurile, occidentalii aroganți și egocentriști împreună cu frustrații din est? O sa murim fiecare pe limba prostiei noastre, după care lumea își va relua ciclul în noul cadru. Însă până acolo, actuala generație va trebui sa-și ducă crucea pana la capăt și sa-și bea otrava pana la fund.

 2. Transpira un puternic iz aristocrat din articol, mai putin cunoscut prin partile noastre, unde reprezentantii familiilor mai vechi care au condus Romania au intrat intr-un con de umbra o data cu comunismul.

  Dar sa nu ne amagim. Era coloniala a apus. Recrudescenta nationalismului e mai degraba o realitate a unei crize identitare cauzata de globalizarea para-statala a economiei fara o redesenare a granitelor, de facto, mai putin UE.

  Programele de supraveghere in masa si preocuparile de acest tip existau de mai inainte: Prism si procesul FBI-Apple privind decriptarea comunicatiilor, ca sa nu mai vorbim de legile privind criptografia in America care interzic exportul de criptocrafie strong.

 3. China nu cred ca este o amenintare pe termen lung. Spre deosebire de rusi, pe chinezi nu ii caracterizeaza pornirile cuceritoare. Se multumesc daca le merge bine economic.

 4. Nu a-l boicota sau a nu-l boicota pe Trump este problema ci DE CE americanii au simţit nevoia să dea un şut establishmentului neo-liberal globalizant.Iar aici sunt multe de discutat.Cetăţenii celei mai mari democraţii a Lumii nu pot fi suspectaţi că nu au ştiut ce fac.Eu cred că au ştiut perfect şi sunt de acord cu ei.
  Este adevărat că Europa a rămas în off-side după Brexit şi alegerea lui Trump.Este adevărat că Europa este atacată din toate părţile(din Est şi din Sud) şi Doamne fereşte ca SUA să părăsească Europa.Nu mi-e frică de eventualele decizii ale lui Trump,mai frică mi-e de iraţionalitatea europeană.

 5. „În plus, este puțin probabil ca administrația să fie formată din “Trumpistas“ de neclintit. Prima Familie a țării nu e îndeajuns de numeroasă.” – dacă establishmentul deja tratează nepotismul ăsta făţiş ca fiind ceva firesc, e foarte grav.

  • Care nepotism? Trump n-a apucat să facă nimic concret și nu provine din politică, în timp ce familia Clinton chiar e familie și n-a făcut nimic altceva decât politică. Iar familia Bush la fel, asta ca să nu uităm și cealaltă tabără.

   Și în Franța se întâmplă același lucru, Francois Hollande și Segolene Royal au 4 copii împreună și candidează cu rândul la prezidențiale. Adică nobilimea socialistă e OK să-și împartă funcții în stat pe criterii de familie, dar în cazul lui Trump ne apucă brusc moralitatea, ”e foarte grav” un nepotism inventat de comentatori?

   • Nu e nepotism cand membrii familiei sunt alesi democratic. Pot participa 20 Trumpi la alegeri, daca castiga asta e. E nepotism cand numesti un membru al familiei intr-o functie direct.

 6. „Așa ar fi cazul dacă, de exemplu, o Administrație Trump ar căuta o “Mare Învoială” cu Vladimir Putin, abandonând NATO și cedând Europa de Est sferei de influență a Rusiei.” – evident, nici vorbă de aşa ceva.
  Trump doreşte doar reconcilierea cu Rusia, refacerea relaţiilor grav afectate după revoluţia Maidanului şi intervenţia militară a Rusiei.

  „Pe termen lung, China este un adversar geopolitic mult mai important decât Uniunea Sovietică.” – adevărat. Şi atunci cât de inteligent este ca America să aibă concomitent relaţii proaste şi cu China, şi cu Rusia? Ce-l face pe d. Lucas să promoveze isteria rusofobă în articolele d-sale?

  O politică inteligentă ar fi cooperarea America-Rusia pentru a bloca ascensiunea Chinei. (Rusia are şi ea motive majore să se teamă de China.)

 7. Nu cred ca vrea cineva sa îl saboteze sau boicoteze pe Trump.

  Chiar și democrații din SUA, odată ieșiți din șocul pierderii alegerilor, au început a da semne de cooperare punctuală cu republicanii bunăoară pe tema investițiilor in infrastructura. Lucru pe care nu l-au avut pe vremea lui Obama când republicanii au respins orice venind de la Casa Albă, chiar și când aveau interesul sa accepte.

  Însă unde societatea americană, fie ea democrata sau republicana, o sa aibă o atitudine de nezdruncinat este cea referitoare la statul de drept și domnia legii.

  Am auzit ceva discuții din cercurile republicane. Trump a operat toată viața cam la marginea legii și e destul de imprevizibil. Din ce se aude, la prima încălcare serioasă a legii Trump sau gafa serioasă ducând la erodarea securitatii naționale o sa fie demis de Congres și Mike Pence o sa devină președinte.

  Deja după alegeri se văd semnele ca America încă are instituții puternice.

  Doi oficiali albi intr-un stat controlat de republicani (director de agenție statală și primar de oraș), ambii femei, și-au permis sa o insulte pe prima doamna a Americii intr-o postare Facebook folosind o expresie rasista (maimuța pe tocuri).

  Indignarea a fost așa de mare in SUA, încât au trebuit sa demisioneze.

  Administrația Trump poate sa își facă treaba pentru care a fost aleasa. Însă toți ochii o sa fie pe ea sancționând abaterile de la lege sau bunul simt.

  • asa e, camarade, trump va fi demis de republicanii pentru care a fost locomotiva electorala.
   Erau deja pregatiti sa piarda, numai trump i-a ajutat sa pastreze si camera si senatul.
   Timpiti ii mai crezi. Iar electoratul lui trump de-aia i-a ales, ca sa-l demita.
   Asta se cheama delir, adica pierderea contactului cu realitatea.

   • Asta inseamna transplantul mioritic pe sol american; o debusolare totala. La unii :P
    A mai vazut cineva o stare mohorita intr-o statie de metrou newyorkez, si ne-a spus ca asa e in toata America.
    Iar autorul vorbeste de niste scenarii care te ingrozesc, nestiind despre ce tara e vorba:
    “S-ar putea ca alarmiștii să aibă dreptate, iar America să se cufunde în fascism”.
    Au mai fost cazuri cind englezii ori europenii au trimis trupe in SUA pentru a inlatura dictatorii fascisti americani? sau despre ce vorbeste autorul?

   • Mai ușor cu laudele la Trump locomotiva electorală.

    In realitate a pierdut votul popular și a luat mai putine voturi decât Romney patru ani in urma numeric vorbind, și Romeny pierduse atunci.

    Norocul lui Trump a fost ca democrații au avut un candidat vulnerabil, mai vulnerabil decât el.

    Dacă asta numești locomotiva electorală…

    Republicanii știu toate astea și mai știu ca Trump are o grămada de vulnerabilități legale care or sa apară. Una din ele sunt procesele Trump University. Alta e legată de activitățile ilegale de caritate. Alta sunt conflictele de interese cu afacerile globale pe care le are. Deoarece sunt clădiri pe care le exploatează în alte țări, nu poate sa le treacă in administrarea unui fond de investiții.

    Dacă de exemplu Trump o sa piardă procesele Trump U și se va ajunge la o faza penală a procesului pentru care poate fi condamnat pentru înșelăciune, cum apare imaginea unui președinte a SUA condamnat penal? Justiția in SUA e independentă.

    • Stimate domn, acesta e „wishful thinking”.

     Trump U. este un process pur civil, un mizilic fara nici o posibilitate de „faza penala”.

     „Activitatile ilegale de caritate” – presupun ca va referiti la acel proces trivial in care s-au suparat niste vecini bogati ca a pus Trump un steag American imens in cartierul lor si Trump a dat o donatie de la fundatie nu din buzunarul propriu. Alta furtuna intr-un pahar cu apa. A se compara cu ZECILE DE MILIOANE de dolari date ca MITA PE FATA de Arabia Saudita, Qatar si alte entitati statale si non-statale de acelasi calibru catre „Famiglia” Clinton.

     Conflictele de afaceri – nu va faceti griji degeaba, vor fi consultati avocati si se vor rezolva orice probleme potentiale.

     Donald Trump nu a pierdut votul popular, asta e o legenda. In statele in care s-a stiut devreme ca a cistigat nu s-au mai numarat baloturile absentee si/sau militare pina la capat. Republicanii au de obicei intre 2/3 si 3/4 dintre acestea.

     Statul extrem de populat California de unul singur a contat pentru iluzia votului popular pro-Clinton. Aveti idee cite milioane de ilegali au votat (illegal) pentru Cinstita Hillary numai in California, sa nu mai vorbim de intreaga tara? Deja se stie de trei milioane si se continua numaratoarea! Dupa opinia mea, presedintele Trump at trebui sa nu ierte aceasta porcarie si sa urmareasca fraudele electorale pina la ultimul vot necinstit — chiar daca a cistigat oricum, in pofida fraudelor.

     Asa, ca sa nu se mai intimple data viitoare. Acum, cu senatorul Jeff Sessions in pozitia potrivita, sint sperante ca o curatare a sistemului electoral de fraude si de votanti inventati, ilegali, sau adusi cu autobuzul dupa metoda Obama / Dragnea va fi operata o data pentru totdeauna. Donald Trump este ultima sansa a Statelor Unite sa nu devina o republica bananiera, dupa cum visau Obama si Clinton.

     • Haha. Te rog iesi din bula ta de informatii. Unde ai citit tu ca 3 milioane de non-cetateni au votat pentru presedinte? Cum crezi tu ca-i posibil asa ceva?

      Surseeee!

    • Proces ul cu Trump U tocmai a fost settled si deci inchis. Mai usor cu ” vulnerabilitatile” pe scari.
     Mai bine v ati uita in ograda socialista si liberala proprie.

 8. eram in concediu, jucam fotbal, unu dintre adversari s-a plins ca intru prea tare, un coechipier a spus, in gluma, ca nu am intrat inca in starea de concediu!

  Toti cei educati in mediul capitalist au concurenta, lupta in singe. De mici copii li se spune ca trebuie sa fie mai buni decit colegii, ca trebuie sa fie primii. Absolut firesc, pt. a reusi trebuie sa dai din coate, sa fii mai bun ca celalalt. In acest context ideea de „unitate” isi pierde sensul. Concernele fac eforturi uriase cu teambildung, schmecherii, fara mare succes.

  Si reciproca e valabila, stingistii vorbesc de „noi”, suntem o echipa, o natiune, un colectiv etc.
  Deci prin definitie cine ar incerca sa-l sustina pe Trump ar fi egoist si nu ar fi dispus sa se uneasca cu cineva, in timp ce dusmanii lui Trump sunt predispusi la formare unor asociatii cetatenesti.

  De aceea ma astept ca in viitorul apropiat sa creasca cumva divergentele in interiorul societatii(lor), dar sunt sigur ca purtatorii de ghiocei care flutura porumbei albi vor intra in degringolada.

 9. Sincer sa spun gandirea lui Trump este mult mai de bun simt decat sistemul suedez totalitar, iar progresistii viseaza sa implementeze fiecare la el acasa nebunia nordica.

 10. „S-ar putea ca alarmiștii să aibă dreptate, iar America să se cufunde în fascism”.

  Început bun de articol dar m-ați pierdut cu fraza de mai sus.

 11. Declinul Occidentului intre „fin de siecle”, „mal du siecle” , „moral insanity” , Rusia , Trump si „taharrush”

  ” Problema nu e atât că s-ar putea ca dl Trump să fie excesiv de rău, ci aceea că Occidentul este mult mai slab în aceste zile, și într-un mod de care nu ne dăm seama întotdeauna (s.n.).”
  ” Suntem înglodați în datorii, dezbinați și strâmtorați. Un motiv în plus ca să strângem rândurile cât mai mult și pe timp cât mai îndelungat.”
  Edward Lucas – Nu-l boicotati pe Trump
  „Este mult mai ușor să te opui “putinismului” în străinătate, decât acasă. Aceasta este lecția pentru țările care au apărut (sau au re-apărut, cum e cazul țărilor baltice) după colapsul Uniunii Sovietice și pentru aliații lor”
  Edward Lucas – Nu o sa invingem putinismul daca putinizam societatea in care traim. Reflectii la aniversarea a 25 de ani de la colapsul URSS

  Este uimitor cum Europa si Occidentul in general nu realizeaza nici in ultimul ceas ca marea lor problema nu este in realitate Putin, Trump sau Daesh , ci declinul civilizatiei europene si occidentale intrata in vrie exact atunci cand ar fi trebuit sa se inalte, mai exact dupa dezmembrarea URSS si revolutiile din fostele state comuniste care pareau ca se alatura Occidentului.
  Daca regimurile comuniste au condus la o dezumanizare a societatilor transformandu-le in penitenciare sociale ca parti ale unui lagar politic generalizat , Occidentul a intrat de buna voie si nesilit de nimeni intr-un proces sinucigas de decivilizare taindu-si singur radacinile si distrugandu-si valorile pentru care tot el a luptat sute de ani.
  Pe de alta parte , asa cum Europa a refuzat sa-si revendice radacinile crestine si sa condamne comunismul ca o forma de fascism ( Uniunea Europeana a refuzat sa voteze rezolutii in acest sens ), la fel si Occidentul a neglijat fostul adversar din Razboiul Rece respectiv URSS („ Imperiul Raului”) , adversar considerat invins in pofida tuturor avertismentelor venite de la tarile foste comuniste si in special de la fostii disidenti si detinuti politici.
  Ca intotdeauna in viata , pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti si acum Occidentul plateste pretul neglijarii razboiului infernal , informational si psihologic dus pe toate fronturile si pe toate planurile impotriva civilizatiei occidentale de catre ideologia bolsevica care , sub o noua infatisare, si spre deosebire de democratia occidentala care se autosaboteaza cu deplin succes , a ramas identica cu sine urmarindu-si scopurile cu si mai multa incrancenare , dar sub o noua infatisare.
  In ultimul sfert de secol URSS a disparut in mod formal pentru Occident si odata cu el „Imperiul Raului”. In realitate , acesta a renascut de fapt din propria cenusa sub o noua infatisare mult mai periculoasa si mai toxica (http://www.evz.ro/operatiunea-golgota-planul-secret-al-kgb-de-dezmembrare-a-uniunii-sovietice-video-955993.html) .
  In realitate , cel care s-a prabusit este de fapt Occidentul care nu mai crede in propriile sale valori si se autosaboteaza in aplauzele si ranjetul lui Putin ridicand mingea la fileu Rusiei care pur si simplu a renascut si isi consolideaza pozitia pe toate planurile razboiului informational total, si nu in ultimul rand in plan militar.
  Pe de alta parte , criza Occidentului este mult mai periculoasa decat o criza militara pentru ca este in primul rand o criza a valorilor si o criza morala in care acesta si-a taiat singur tendonul lui Ahile. Corectitudinea politica a demoralizat si demobilizat complet Occidentul care nu mai stie nici pentru ce lupta din moment ce isi repudiaza propriile valori construite in secole si actioneaza inconstient si iresponsabil oferind fara sa vrea un cal troian lui Putin si asigurandu-i implicit rolul de „salvator si cavaler al crestinismului si al valorilor traditionale” abandonate si repudiate la nivelul continentului european.
  O recenta cercetare a aratat ravagiile inspaimantatoare produse asupra emisferei nordice de catre cei 75 de ani de comunism , indoctrinare bolsevica si dezumanizare concretizate in lipsa de empatie si insensibilitatea la suferinta celorlalti (http://www.livescience.com/56557-most-and-least-empathetic-countries.html ).
  Pe cealalta faţă a lunii, Occidentul a intrat de unul singur intr-un proces de decivilizare si de „moral insanity” in care disparitia tandretii , sentimentelor , uciderea sufletului si a traditiilor vine la pachet cu tranformarea oamenilor in obiecte sexuale, disparitia familiei , propuneri de legalizare a adictiilor , sexului in grup , incestului , pedofiliei , necrofiliei ,etc. :

  „Incest can be considered unusual and disgusting, but the law cannot stem from it being disgusting ”

  Cecilia Johnsson,
  president of LUF Stockholm
  (http://www.independent.co.uk/news/world/europe/incest-and-necrophilia-should-be-legal-youth-swedish-liberal-peoples-party-a6891476.html)
  Rezultatul punerea sub acuzare a intregului sistem occidental care genereaza o societate alienata in care oamenii devin victime :

  Georges Monbiot – There Is Such a Thing As Society
  http://www.monbiot.com/2016/10/12/there-is-such-a-thing-as-society/

  In aceasta societate alienata nu mai este o surpriza prigonirea comportamentului civilizat si de tip crestin chiar la el acasa si intr-o Europa care are de fapt radacini crestine in favoarea manifestarii celui musulman de exemplu care duce implicit la ocultarea , tolerarea sau chiar incitarea comportamentelor animalice de tipul „taharrush” (http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.2374/german-police-it-s-an-arab-rape-game-called-taharrush-and-now-it-has-come-to-europe.html;

  Poate ca acum este momentul ca Occidentul sa reciteasca cu alti ochi relatarile lui Kenneth Goff despre „Cursul de psihopolitica” deschis de L.P. Beria din 1936 la Universitatea Lenin din Moscova ( http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/grosu/spcreier/) ca sa inteleaga de ce si cum a ajuns la starea de fapt de acum , iar ca sa inteleaga ce se va putea intampla cu fiecare parte a sa care va reintra intr-o forma sau alta sub menghina ruseasca sa reciteasca „ Directivele NKVD din 1947 pentru tarile din orbita sovietica ” (Cristopher Andrew & Oleg Gordievski – KGB: The Inside Story of its Foreign Operations from Lenin to Gorbachev) .
  Razboiul total impotriva Occidentului a inceput inca din 1917 si nu a incetat de fapt niciodata . Rusia investeste acum si cu o inteligenta diabolica exact acolo unde nu este nevoie de arme clasice si unde este mai fragil Occidentul respectiv in zona mentalitatilor , credintelor , valorilor si sperantelor . Aici lovitura rusilor a fost una naprasnica si efectul ei se vede abia acum in adevarata sa dimensiune.
  Universul planetar a basculat deja spre stanga . Demobilizarea adversarului prin propriile lui forte arata ca razboiul hibrid declansat de Rusia la nivel global este deja castigat in plan virtual , planul militar fiind unul cu totul secundar si nu neaparat necesar. Cat de dramatica este schimbarea in raportul de forte si in special al statutului Rusiei se poate vedea printr-o comparatie cu situatia URSS din anii `80 :

  „La 10 ianuarie 1983, Viaceslav Daşicev, membru al Academiei de Ştiinţe a URSS, a înaintat secretarului general al PCUS, Iuri Vladimirovici Andropov, un raport asupra politicii externe sovietice în care avertiza asupra faptului că toate marile puteri ale lumii, cu excepţia Indiei, s-au aliat împotriva Uniunii Sovietice, iar a opune rezistenţă acestui enorm potenţial depăşeşte în mod periculos capacitatea URSS. ”
  Sursa : http://www.evz.ro/operatiunea-golgota-planul-secret-al-kgb-de-dezmembrare-a-uniunii-sovietice-video-955993.html

  Ceea ce s-a intamplat ulterior arata ca in realitate URSS a plecat doar pentru a ramane , dar sub o noua infatisare in care in loc de dusmani ai „Imperiului Raului”( acum „ disparut ” ) pare ca in noua sa calitate pescuieste intr-o veselie aliati si prieteni mult mai mult decat Occidentul. Acesta , printr-o gigantica operatiune de maskirovka si manipulare la nivel planetar, a devenit el acum „Imperiul Raului” si inca nu a inteles acest lucru …
  Dupa ritmul uluitor in care au evoluat lucrurile in acest sfert de secol care a trecut deja si care a schimbat complet faţa Europei si Occidentului ( dar deloc a Rusiei ) se pare ca Occidentul care nu mai crede in propriile sale valori si-a pierdut busola si singura solutie posibila ar fi reintoarcerea catre valorile clasice ale civilizatiei si culturii pe care le-a creat , sau poate alege prabusirea , decivilizarea si recaderea in primitivism.
  Aici pun umarul chiar ganditori occidentali care pledeaza insistent cauza unei societati alienate
  respectiv pentru o natura umana care ar fi inclinata din start catre mimarea onestitatii si nu catre practicarea ei :

  „ suntem glauconieni ( personaj dintr-un dialog al lui Platon ) , preocupati cel mai adesea de aparenta virtutii , nu de realitate ”
  Jonathan Haidt , psiholog
  “ …ca performeri, indivizii nu sunt preocupati de problema morala a realizarii standardelor ci de problema amorala a producerii acelei impresii convingatoare conform careia aceste standarde sunt realizate”. Altfel spus nu aplicarea standardelor morale conteaza ci impresia ca aceste standarde sunt realizate. De aici importanta acordata “managementului impresiilor “ domeniu inca prea putin aplicat in studiul actual al comunicarii sau in strategiile utilizate in relatiile publice .”
  Erwing Goffman , sociolog

  Rezultatul practic este aparitia cinismului politic , a mega-ingineriei psihologice si a mercenarilor care utilizeaza profile psihografice pentru a impune un anumit candidat :

  http://www.smh.com.au/world/us-election/donald-trumps-comeback-plan-includes-building-a-psychographic-profile-of-every-voter-20161028-gsd266.html

  Din acest punct de vedere utilizarea amorala a stiintelor sociale in Occident incepe sa semene semene periculos de mult cu declaratia sefului KGB din anii `90 care spunea ca cercetatorii rusi nu au fost limitati in activitatea lor de limite deontologice .

  In esenta , odata declansata aceasta spirala infernala nici macar nu mai este nevoie de Putin . Daca tendintele actuale se vor mentine ( iar la orizont nu se intrevad decat caricaturile unui Ronald Regan sau Margaret Thacher ) in cel mult un sfert de secol de aici inainte Rusia poate redeveni ce a fost URSS si mai mult decat atat , deoarece in razboiul total pe care l-a pornit lupta cu un Occident demoralizat care nu mai crede in propriile valori si care se faulteaza singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro