sâmbătă, aprilie 13, 2024

Nu (mai) vrem să fim o nație de hoți!

Motto:

De fapt, românii n-au avut niciodată un stat puternic, care să-i apere și cu care să se identifice.

Vintilă Mihăilescu[1]

Duminică, 26 noiembrie 2017, au fost în stradă peste 45 de mii de români pentru a protesta împotriva guvernării PSD + ALDE, mai mult de jumătate dintre ei în București. Protestul a fost organizat de peste douăzeci de organizații nonguvernamentale, dar mișcării i s-au raliat, cel puțin formal, două centrale sindicale (BNS și Cartel ”Alfa”) și Dacian Cioloș, fostul premier al României și personajul politic central al Platformei de inițiativă civică și politică ”România 100”.

Puterea politică a încercat să minimalizeze faptul că mulțimea a ales să protesteze împotriva politicilor actualei coaliții de guvernare, în special împotriva asaltului asupra Justiției, menit să-i știrbească independența în raport cu celelate puteri în stat.

Premierul Tudose a afirmat senin că nu s-a protestat împotriva guvernului[2], iar legile justiției sunt treaba Parlamentului, în timp ce secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a ținut să abordeze evenimentul într-o cheie conspiraționistă și insistând pe ideea că anumite forțe politice (oculte) sunt în spatele acestor proteste, care nu pot fi spontane[3].

Olguța Vasilescu a ales să abordeze subiectul protestelor de duminică ca pe-un oarecare eveniment monden, ținând să precizeze că fiecare face ce dorește cu timpul său liber[4], chiar și un marș de protest, pentru ca, în fine, Codrin Ștefănescu să dea glas frustărilor din tabăra coaliției de guvernare și să amenințe că va fi organizat un contra-manifest ”…de care se va auzi de pe Marte”.[5]

Senatorul Claudiu Manda a confirmat că, în 9 decembrie se va organiza la Craiova un miting de susținere a politicilor coaliției PSD + ALDE, dar nu i-a confirmat și amploarea inter-planetară. Rămâne de văzut.

Realitatea protestului de duminică vine însă să confirme, în opinia mea, că dincolo de miza politică pe care actorii politici și presa i-o conferă, și care nu poate fi negată, în stradă s-a vorbit civilizat și în sloganuri despre o falie care desparte societatea românească în întregul său. În stradă au ales să coboare și să protesteze civic și cât se poate de civilizat oameni cu conștiința trează care au observat că în nepăsarea sau chiar aplauzele unei părți a societății, ne îndreptăm spre un stat ce va fi dominat de arbitrar și hoție, un stat iliberal.

Cred că oamenii care au coborât în stradă duminică nu au ales întâmplător să scandeze ca mesaj de forță că: ”Nu vrem să fi o nație de hoți!” Dar ce anume ar însemna să fim o nație de hoți? Este posibil așa ceva, ca toți să fim o nație de hoți? Răspunsul meu este că da, a fost posibil nu de mult în istoria noastră acest lucru, care ne-a umilit ca oameni și a umilit România, punându-ne pe o poziție inferioară în fața altor națiuni, iar acum când am ”reintrat” demni în Europa, riscăm o restaurație care să ne transforme din nou într-o societate umilită, de hoți.

Pentru cei care își mai aduc aminte, societatea românească în ultimii ani ai comunismului devenise un coșmar al lipsurilor de tot felul, dar în care un număr mic de indivizi, care dețineau sau erau asociați puterii politice comuniste, prosperau. Acei oameni, fie ei activiști ai partidului comunist, securiști, milițieni, directori de fabrici etc. nu aveau nicio problemă în a-și asigura nu doar cele trebuincioase familiei, dar și mult mai mult decât atât, însușindu-și pur și simplu, pentru că puteau, o parte din ”avutul obștesc”, chiar sub ochii cetățeanului de rând.

Pentru că nu puteau replica altfel, pe de-o parte, iar pe de altă parte pentru că erau confruntați permanent cu lipsuri de toate felurile, cetățenii de rând au început, la rândul lor, să sustragă sistematic tot ce le era la-ndemână din același ”avut obștesc”, pentru ca, prin trocuri sau orice alte metode acum greu de imaginat să poată pune pe masă carne, dulciuri sau alte produse de bază pe care astăzi le putem obține de la orice magazin de cartier.

Țara toată devenise o imensă piață neagră a bunurilor sustrase din ”avutul obștesc” schimbate prin troc natural de cetățenii simpli umiliți, transformați de politicienii comuniști iresponsabili în hoți fără dileme morale. Punctele nodale ale trocurilor erau gestionarii, măcelarii, ospătarii, mecanicii auto etc., personaje care, nu întâmplător, au devenit după Revoluție, alături de foștii activiști și securiști, primii oameni de afaceri ai țării.

Hoții cu ștaif au ajuns astfel să dețină puterea, iar hoții simpli au rămas să lupte mai departe pentru existență. Doar că, după ce guvernele Petre Roman, Theodor Stolojan și Nicolae Văcăroiu s-au asigurat că desființarea CAP-urilor, IAS-urilor, cuponiada și MEBO au căpătuit clientela fostului regim comunist, au considerat că își pot oferi un răgaz pentru consolidare, oferind guvernelor fostei CDR ”privilegiul” de a gestiona șomajul uriaș și inflația galopantă, odată cu procesul de închidere a fabricilor comuniste stoarse de vlagă și abandonate în datorii.

Victoria CDR în alegeri a fost primită ca o rază de speranță de mulți români, care nu și-au imaginat că vor deveni victime ale efortului de reclădire a țării, tocmai când sperau că le vor putea oferi copiilor un trai mai bun.

Au fost anii în care s-au pus bazele caracatiței FNI, a jafului flotei, Bancorex sau Rompetrol, dar și anii mineriadelor conduse de doi corifei apropiați de fostul PRM – Miron Cozma și Romeo Beja. România devenise o țară de două ori furată: o dată în ultimii ani ai dictaturii comuniste, a doua oară în procesul de sălbatică tranziție.

Mineriada condusă de Miron Cozma în anul 1999, susținută îndeaproape de PRM și de Vadim Tudor personal, a fost prima încercare de restaurație comunisto-securistă de esență fundamentalistă, ținta fiind aceea de a împiedica România să se alăture NATO și UE. Statul român a reușit cu greu să-i facă față, dar arestarea lui Miron Cozma, în februarie 1999 la Stoenești/Olt, i-a lăsat pe restauratori fără forța de șoc de care aveau nevoie pentru răsturnarea guvernului.

Astăzi România este un stat membru al Uniunii Europene și al NATO, iar datele problemei par să fie altele. Este doar o aparență. Nu, esența restaurației este aceeași. Emulii lui Vadim Tudor sunt astăzi în primele rânduri ale puterii politice, iar Codrin Ștefănescu, cel mai vadimizat peremist din conducerea PSD nu se sfiește să amenințe Bucureștiul cu o nouă mineriadă de care să se audă și pe Marte.

În ultimii câțiva ani puterea hoților, ce părea amenințată de normalitatea unui stat de drept în care justiția a devenit cu adevărat o putere independentă, a primit un ajutor nesperat de la conjuncție astrală care-i dă acum speranțe noi. Dacă Vadim Tudor ar fi avut parte de o astfel de conjunctură favorabilă nu ar fi ratat ocazia de a transforma România într-o dictatură.

În acești puțini ani de după criza financiară mondială din anii 2008-2010, Rusia lui Putin a decis să părăsească expectativa și să-și traseze o nouă sferă de influență. Dacă în 1999 a fost nevoită să accepte regula jocului impusă de NATO în Balcani, zece ani mai târziu Rusia a invadat Georgia, iar recent a ocupat Crimeea și estul Ucrainei pentru a impiedica Parteneriatul Estic să devină efectiv și să genereze soluții politice, pace și bunăstare.

Unul câte unul, agenții de influență ai Moscovei au început să apară peste tot în Europa, iar în apropierea României au transformat fostul Grup de la Vișegrad, odinioară unul progresist, într-un agent al iliberalismului coroziv, având ca vârf de lance Ungaria lui Viktor Orban, cel care a și lansat teoria doctrinară a iliberalismului în anul 2014, culmea chiar din România, de la Băile Tușnad.

Faptul că în România o bună parte din clasa politică și mulți oameni de afaceri provin din școala de hoți a regimului comunist – să ne amintim doar de teoria lui Adrian Severin, din fericire încă neformalizată într-o doctrină: ”Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”[6] – face din țara noastră acum candidatul perfect pentru experimente populiste și iliberale, alături de Ungaria și Polonia.

În fața acestor realități, partea conștientă, trează civic, încearcă să se ridice și să protesteze: ”Nu (mai) vrem să fim o nație de hoți!”. Da, într-un fel premierul Tudose are dreptate, protestul de duminică nu a fost neapărat împotriva revoluției fiscale, ceea ce nu însemană că politicile economice ale guvernului nu sunt tâmpenii patentate.

Protestul de duminică a fost pentru a sprijini justiția în primul rând, altminteri falia din societatea românească se va căsca hâdă și ne va înghiți cu totul. Și vom redeveni o nație de hoți rupți în coate, permeabili la corupție și evaziune fiscală, născuți pentru a servi marilor și adevăraților hoți, deveniți între timp ”cetățeni respectabili” într-o patrie pe care au cumpărat-o cu viitorul nostru și al copiilor noștri.

NOTE________________


[1] http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/statul-e-un-gagiu

[2] http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/tudose-despre-proteste-nu-am-vazut-vreo-palma-d-aia-mare-cu-fiscalitatea-835946

[3] http://www.obiectivdesuceava.ro/romania/secretarul-general-al-psd-dupa-proteste-intr-o-democratie-notiunea-de-miting-spontan-este-discutabila/

[4] https://www.agerpres.ro/economie/2017/11/27/olguta-vasilescu-despre-protestele-de-duminica-nu-am-nicio-parere-este-treaba-fiecaruia-ce-face-cu-timpul-lui-13-26-37

[5] http://www.comisarul.ro/articol/balaceanca-intrebuci-ameninta-cu-un-miting-care-sa_920851.html

[6] http://www.b1.ro/stiri/eveniment/declaratie-halucinanta-a-fostului-europarlamentar-adrian-severin-daca-o-lege-este-incalcata-de-prea-multe-ori-inseamna-ca-legea-trebuie-schimbata-ca-nu-o-sa-schimbam-poporul-video-164431.html

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Ma scot din pepeni titlurile si declaratiile de genul asta… nu stiu ce natie de hoti sunteti ( ati fost ) ,natia mea nu este ( nu a fost ) de hoti , este o natie ca toate natiile cu un procentaj de hoti la fel ca toate natiile , se ocupa cu problema asta asa cum se ocupa toate natiile specific ( natia mea adoptiva aproape ca nici nu considera furtul infractiune majora iar dublul viol se pedepseste cu tratament de specialitate ) .
  Abordarea asta nu serveste natiei ,din contra.
  (da,nu am citit articolul ,m-a enervat titlul)

   • Mea culpa. Am citit articolul ,nu este nici pe departe ce credeam din contra . Am ‘retrait’ etapele descrise pe care le-am perceput la fel. Departe de mine gandul ca as lua apararea actualului guvern pe care il vad doar ca valul no.3 FSN ( no.3 cronologic si valoric) raul cel mare si ireversibil fiind facut deja .

  • „natia mea adoptiva aproape ca nici nu considera furtul infractiune majora iar dublul viol se pedepseste cu tratament de specialitate”

   Ramaeti acolo, e o tara minunata, din cate ne spuneti!

   P.S. Va rog sa nu ne dati numele tarii, e pericol sa emigram prea multi romani acolo si se strica asa mandrete de tara.

   • Nu,nu raman acolo , stau din motive pur economice . Daca eram cu 10 ani mai tanar ma intorceam fara sa stau pe ganduri .La pensie ma intorc in tara .Cel putin asta este planul dar la cum evolueaza lucrurile cred ca ar fi stupid sa o fac – si nu ,nu ma refer la FSN ( pe care voi il numiti PSD) si coruptie ( care este universala ) .
    Ironia cu ‘tara minunata’ nu cred ca am procesat-o in parametrii intentionati ,doar relatez realitatea. Furtul nu este considerat o chetsie majora , nu exista nici cea mai mica urma de oprobiu din partea vecinilor sau societatii in general . Da , dublu viol ( cu minore!!!!!!) se pedepseste cu tratament la clinica (google). Vi se pare minunat ,mie mi se pare apocaliptic.
    Sunt ceva romani pe aici ,unul sta cu ziare in fata la supermarket dar numarul si prezenta lor sunt grotesc augmentate de presa. Pe cei de calitate nu-i vezi .

  • Daca va scot din pepeni nu inseamna ca nu sunt reale/adevarate. Puteti sa faceti spume la gura/tastatura daca nu va convine ceea ce vedeti in oglinda. Dati cu pumnul/ciomagul/ciocanul(+secera) si spargeti-o. Daca nu reusiti s-o transformati in cioburi va va oglindi (sac! o multitudine de imagini hade/respingatoare dar… conforme cu realitatea. Iar daca furia va este f f f f f f f (f) mare…. o faceti tandari. In care veti vedea hidosenia multiplicata. Parafrazand o „zicere” celebra daca arata ca draqu… chemati umerasul de sutana si faceti sfeştanie.

   Solutia reala si logica n-are nici macar tangenta cu actiunile descrise mai sus. Insa pentru ca aceasta sa devina (mai intai) deziderat majoritar este imperios necesara acceptarea realitatii.

   • NU.
    Imaginea asta are 3 cauze :
    -‘romanii’ care s-au dus sa fure ( nu mai multi decat media europeana)
    -presa occidentala care relateaza aberant pe cei de mai sus
    -romanii care isi numesc natia ‘de hoti’ ca modalitate de a se separa si de a se scoate in evidenta totodata justificandu-si esecul . Este visul umed al oricarui roman sa i se spuna superior ‘ a,tu esti roman dar tu esti aparent ok,nu esti ca ceilalti’
    Nu este realitatea mea si nu am sa accept deformarile altora.

  • Domnule Nitchi, sunteti cam sensibil … la realitate. Si eu sunt in situatia de a declara ca si dvs „natia mea adoptiva” in loc de „patria mama”. Si eu ma confrunt cu oameni in jurul meu spunand ca Romania e corupta. Ce ar trebui sa fac? Sa ma supar, sa imi „sar din pepeni” pe ei caci indraznesc sa spuna asa ceva de tara mea? Sa ii dau un cap in gura aluia care mai indrazneste sa imi spuna ca sunt necivilizat?

   Sa spun ca nu e adevarat? Sa ma uit in ochii lor si sa le spun ca ce spun ei sunt minciuni inventate de Soros si propaganda occidentala? Ca mama cand a fost la doctor, nu a bagat pe sub masa plicul (de fapt eu l-am bagat, caci altfel nici nu se uita la ea), ci ca de fapt doctorul mi-a bagat mie plicul?

   Invatati-ma dvs cum sa fac.

   • Nu dau vina pe ei cand spun asta ,asta li se spune la tv ,asta citesc in ziar si este social acceptat sa denigrezi romanii ( si inacceptabil sa spui ceva despre turci/etc dar asta este alta poveste). In plus asta le spun si romanii cu care discuta ( da,romanii sunt hoti,natia mea e de hoti dar eu nu sunt asa ).
    De cate ori mi se spune ceva rau de romaji intreb candid ‘cati romani cunosti? cati ai vazut? cati ai intalnit?’ Raspunsul este 99.99% ‘ aaaaa…pai…am auzit…’
    In ce priveste doctorul as prefera sa am posibilitatea sa dau plicul decat sa platesc o avere la clinici private cand doctorul de familie ne ignora . Uneori chiar cand nu te ignora si iti da trimitere la specialist te ignora ala. ( nu vorbesc din auzite ).

   • Domnule Nitchi, o luati mult prea personal. Actionati dupa principiul (usor modificat) – dai in mine, dai in fabrici si uzine. Modificarea vine din „dai in natia mea, dai in mine”, lucru complet incorect. Traiti inca senzatia de inferioritate manifestandu-va ca un mic provincial (nu sunt de origine din Bucuresti, folosesc cuvantul provincial in alt sens).

    Romania este plina de coruptie, hotia a ajuns la rang de politica de stat. Sunt adevaruri dureroase, insa raman adevaruri.

    As propune un alt titlu – Nu (mai) vrem sa fim o natie de prosti.

    Ce altceva poate fi numit un popor care se lasa calcat in picioare si nu are nici cea mai mica demnitate sa protesteze? Asta nu inteleg „occidentalii”uitandu-se la noi. Suntem admirati ca iesim pe strazi, suntem detestati ca stam acasa in ziua votului. (Olanda perticipare 80%, Franta peste 70%, etc – si asta in mod continuu, nu doar din cand in cand).

    Terminati cu sentimentalismele si priviti in oglinda adevarului – poporul roman este in genere ne-educat, fara demnitate si fricos. O data acceptat acest adevar e timpul safacem curatenie in propria ograda.

    Are si o gena pe care cu greu o inteleg – multe exemple de intelectuali care si-au vandut sufletul pe 30 de arginti. Undeva in istorie ne-am pierdut busola si compasul moralitatii. Cum altfel sa judec un judecator care nu are in sange mandria de a face dreptate pentru idee de dreptate si isi trateaza postul de judecator aducandu-l la rangul de vanzator de taraba „ii dau dreptate celui care da mai mult”.

    • Nu este un complex , doar un amestec de furie si dezgust .
     -Dupa mai mult de 10 ani de :
     -a,esti roman ,am auzit ca romanii fura
     -a,esti roman,am auzit ca romancele sunt ieftine
     -a,esti roman ,am auzit ca romanii sunt {insert insult}
     venite 99% din partea unor personaje cu trasaturi atavice si IQ mai mic decat dublului numarului meu de pantofi ajung sa aud aceleasi lucruri din partea unor conationali.
     -Sunt perfect constient ca excluzand exemplul personal nu am mari sanse sa modific perceptia lor ,alimentata sustinut de media .Asta nu este valabil insa in cazul conationalilor ,care nu au nici o scuza.
     -Romania este corupta intr-adevar .Sunteti convins ca tarile vestice sunt corupte intr-o mai mica masura ( asta in caz ca admiteti ca aceasta coruptie nu este ceva singular Romaniei )? Eu vad coruptia zilnic .
     -Occidentalli nu inteleg mai nimic , nici ceea ce li se intampla si cu atat mai putin ce se intampla altora – excluzand unde este provocat de ei . Pot spune sigur ca in nici un caz nu apreciaza slugarnicia si lipsa coloanei vertebrale dar asta nu apreciaza nimeni .
     -Nu este nici un sentimentalism aici .Nici macar nu mi-e dor de Romania . Doar fac alergie la inexactitati flagrante ,ca sa ma exprim civilizat .indiferent de care parte a baricadei sunt
     -Poporul roman nu este needucat . Sau mai exact – nu este mai needucat decat alte popoare .Vad asta zilnic .Mai mult ,romanii sunt mult mai usor de invatat procese noi ,se adapteaza mult mai usor decat restul europenilor din est ( a nu se intelege ca vest -europenii o fac mai bine,hell no!) .
     Demnitate ..au avut grija conationalii sa convinga restul romanilor ca sunt prosti,hoti , au o istorie de mizerie si sunt ne-educati ..ar fi un abuz sa ceri curaj si demnitate in conditiile astea.
     -„Vanzarea” intelectualilor este intr-adevar un fenomen actual ,cu mentiunea ca nu cred ca este vanzare ( cu cateva exceptii,evident) .O fac din lingusire ( linguseala?) ,pentru a atrage atentia ,pentru a se delimita in felul lor de „hoti si needucati” .Se cheama intelectuali pentru ca nu exista inca alt nume.

     • Iarta-ma dar vad ca ai o multime de mesaje din care trag concluzia ca esti frustrat rau.
      Am trait si eu impactul cu vesticii si, senzatia a fost doar de mirare din partea lor: fata de tot ce au primit ca informatie despre Est in ultimii 40-50 de ani (inainte de ’90) sunt surprinsi ca avem educatie, principii morale, cultura generala, inteligenta, aptitudini, (da, sunt surprinsi si ca am putut supravietui cu toate astea in conditiile date) adaptabilitate, si multe altele.
      Este adevarat, exista un moment in contactul direct in care raman gura casca, dar se inchide gura rapid si dialogul merge mai departe. Mai multi care raman blocati in scheme prefabricate sunt din partea noastra. Ca si tine, de altfel. Tine-te bine pe picioare si n-o sa se mai intrebe nimeni daca esti tigan (eventual o sa se mai mire ca desi nu esti de-acolo vorbesti asa de bine engleza – prima oara m-a facut sa rosesc fiindca mie imi-era rusine de engleza mea).
      Dupa alti cativa ani, am vazut ca exista si un alt nivel de asteptari de la romani: pot face chestii care aparent nu sunt posibile – nu ma refer la acelea ilegale ci la acelea care nu par posibile prin „fisa postului” dar se rezolva ceva gen „din rahat bici” sau „fix-it all” … pe limba lor.
      Asa ca, originea romana poate fi un avantaj, numai ca nu trebuie sa te pui din start in defensiva.
      Fii optimist si poti avea succes. Comentariile negative nu se refera la tine personal.
      Ca anecdota pot sa spun ca in SUA (TX) am avut o mare satisfactie ca cersetorii nu erau romani (sau macar romi) cum am vazut in toate tarile eruropene – erau autohtoni si erau foarte multi si foarte mizeri. Si, mai mult decat atat, ca sa cumpar un bilet de acces intr-o expozitie, am fost intrebat din ce tara sunt… Romania … Ahhaaa Hagi (era sa cad pe spate, nici nu ma gandeam ca in coltul ala de sua cineva stie ceva despre fotbalul ne-american.
      Asa ca stay cool. Nimeni nu ne vrea raul mai mult si nu ne judeca mai rau decat putem noi dovedi ca suntem.
      La multi ani Romani, oriunde ati fi!

 2. Sunt foarte bucuros că societatea românească se trezește încet din amorțeală. Trebuie să fim conștienți că schimbarea în bine a clasei politice depinde doar de noi. Nu are rost să așteptăm intervențiile europenilor sau ale americanilor pentru ca de cele mai multe ori acestea se rezuma doar la declarații. Dacă vrem fapte trebuie să ne mișcăm.
  Din păcate, fie că ne place sau nu, actuala conducere politică a fost aleasa legitim de către majoritatea populației. Iar într-o democrație stabilă puterea nu se schimbă prin mișcări de stradă. Altfel ne întoarcem la perioada neagră a anilor 90.
  Țineți minte ce s-a întâmplat, toate legile pe care au încercat să le schimbe, scrieți articole și bloguri până la următoarele alegeri pentru ca lumea să nu uite. Apoi ieșiți la vot așa cum ați ieșit în stradă. Pentru că ultima dată sufla vântul prin secțiile de votare.

  • „Un anonim” spunea mai sus „ieșiți la vot așa cum ați ieșit în stradă.” – sigur, perfect adevarat. Comentariul de mai jos vine ca o completare, si nu ca o scuza – trebuie sa ne mobilizam la vot in orice circumstante.

   Pt un om cinstit a fost foarte greu cu ultimele alegeri – efectiv nu aveai ce vota.

   Presupunand ca suntem oameni cinstiti si/sau inteligenti, PSD-ul iesea din ecuatie. PNL-ul s-a compromis cu formula USL facandu-l in ochii oamenilor un accesoriu la PSD (deci de ce sa votezi cu ei daca tot nu vrei sa votezi cu PSD-ul?). PD-L disparuse inghitit de PNL, lucru care in ochii electoratului a fost considerat un moment de deruta (dovada ca din 20% + 20% fiecare, au ajuns la 20% amandoi impreuna).

   ALDE era clar compromis din start (desi numele sugereaza un partid liberal, electoratul vizat era initial fost USL) pt cei care nu voteaza cu PSD-ul (acum situatia a evoluat, singurul electorat posibil este cel PSD dar nemultumit de actualul PSD si pe principiul vaselor comunicante, ALDE rupe din electoratul PSD-ului).

   USR-ul era la inceput de drum si cu un program „hocus-pocus preparatus alegeti-ne ca vedem noi pe urma” (parca si-au mai revenit, insa mai e ceva drum de parcurs pana cand vor fi vazuti ca partid pe care te poti baza – sa fie atenti sa nu devina fratele mai mic al PNL-ului si sa aiba soarta PD, PDL, etc).

   PMP-ul lui Basescu suferea dupa schimbarea la fatza a lui Basescu + incapacitatea ds-ului dupa 10 ani sa inteleaga ca e cazul sa faca un pas inapoi, oamenii erau oarecum obositi, imaginea meciului de box din ultimii ani corodase imaginea pe care voia sa si-o faca.

   Azi situatia pare sa se mai fi ameliorat – PNL-ul si USR-ul par sa fie considerati ca oponenti ai PSD-ului, ar trebui sa lase certurile si sa se apuce de treaba – nerealist in balcaniada noastra, dar fezabil macar de ochii lumii.

   Exista sa nu uitam si tradatorii si inflitratii care la momentul oportun rastoarna barca. Contactul cu poporul se face prin televiziuni, presa scrisa, presa on-line, etc. Contactul cu institutiile statului se face prin CCR, ANAF, CSM, etc. Contactul din partea societatii civile (nu electoratul) se face prin ONG-uri.

   Televiziunile (TVR, A3, RTV, B1TV) si presa scrisa (EVZ, Jurnalul National, si mai nou din pacate Romania Libera) impreuna cu cea nescrisa (diferite site-uri chipurile indepmndente), jurnalisti care in trecut au fost de incredere si-au vandut sufletul (Cristoiu, Sorina Matei, etc), judecatori vanduti, CCR-ul prins in cleste (cu al lui dmn Morar care inexplicabil a intors armele impotriva poporului roman), CSM-ul infiltrat de asa-zisii reprezentant al societatii civile (Victor Alistar, propus de Transparency International Romania, si Romeu Chelariu – figuri de marca promovati de A3). Observati ONG-urile care i-au promovat si aveti in fatza masura dezastrului si a adevaratului stat paralel.

   Divide y empera, cumpara si corupe sunt sloganurile unei guvernari bolsevice moderne. Reactivarea metodelor agresive (nu ince cele fizice) a fost anuntata de Dragnea iin celebrul interviu din noiembrie 2016 „”Toti astia – si ceilalti pe care nu ii numesc in seara asta – vor trebui sa plateasca si vor plati””.

 3. Multumesc pentru acest articol Dle Felea.
  Este scris clar si precis, ” inginereste „, nesofisticat, neinvaluitor, nemetaforic, nepatetic, neliterar daca vreti, nu asa cum ne-au obisnuit pina acum pina si cei mai iubiti corifei ai ” formatorilor de opinie „.
  Multumesc.

  Problema este, cum se pot transforma , si inca repede de tot, cei 45 de mii, in 450 de mii de oameni in strada si 4 milioane si jumatate de alegatori in plus la viitoarele alegeri anticipate ?

  Vom asista cu siguranta pe 9 Decembrie la o uriasa actiune comunisto-securista de genul Cintarii Romaniei sau mineriadelor, asta daca nu cumva, pina atunci isi va face efectul comunicatul departamentului de Stat si se vor misca serios centralele sindicale, iar toti purtatorii de cuvint ai opozitiei reale din opinia publica, nu vor demasca eficient si clar aceasta „contra demonstratie” drept ceea ce este in realitate: o nemernica actiune comunista exact ca in nii 1945-47 si i n 1990.

  Vrem cu adevarat sa nu ( mai ) fim o natie de hoti ?

  Atunci chemarile si mobilizarile trebuie sa convearga spre:

  – demonstratii masive de strada
  – blocarea acceselor la parlament, guvern si ministere
  – nesupunere civica
  – chemarea sindicatelor catre greva generala, pentru a preveni dezastrul economic care ne asteapta

  Cuvintul general trebuie sa fie: Respingerea in parlament ( asa cum corect a cerut Departamentul de Stat ) a legilor propuse ale justitiei, Alegeri anticipate si modificarea constitutiei.

  Daca Romanii mai cred inca intr-o viata mai buna, atunci toate astea trebuie sa se intimple ACUM !

  • Mai mult decat atât!
   Nu există lider PSD care să nu se teamă de proteste, iar exemplul cel mai recent și elocvent este Gabriela Firea.
   Deși nimic nu ar încânta-o mai mult decât înlăturarea lui Dragnea de la conducerea PSD, care i-ar deschide calea, ei și clanului Pandele (alt GIO notoriu), către șefia partidului, doamna Firea a ales totuși să dea curs sfaturilor consilierilor străini ai lui Dragnea și a promovat închiderea Pieței Victoriei pentru proteste.
   Doamna Firea a ales HOȚEȘTE să fure românilor, bucureștenilor, și posibilitatea de a se exprima liber, asta după ce duminica trecută toată conducerea PSD bagateliza amploarea protestelor civice.
   Ei bine, nu mai vrem să fim o nație de hoți, nu mai vrem politicieni care fură orice, fură tot, dar mai ales NE FURĂ ORICE SPERANȚĂ nouă și copiilor noștri.
   Este important acest lucru mai ales pentru cei care se iluzionează că undeva, în echipa de la vârful PSD de astăzi, ar mai putea exista cineva care să preia partidul de la Dragnea pentru o guvernare onestă. NU, NU EXISTĂ! Toți sunt o apă și un pământ.

   • Nu vi se pare ca Firea se joaca cu focul? Cine crede ca vor putea controla situatia cand pe platou vor fi niste tarabe cu mancaruri si bauturi traditionale de sezon (vin fiert, sorici, gogosi) si oameni dispusi la facut bascalie? Poti sa impiedci 10000 de oameni sa vina in spatial dintre tarabe?
    Mai bine (pentru ei :)) gaseau niste ruine antice sau reparau instalau chiar acum niste tevi de termoficare, ca tot e traficul mai scazut si sapau repede o groapa cat piata.
    Cu un targ de mancare si bautura si facilitati pentru sonorizare, nu-i vad bine.
    Am avut senzatia asta si cand ne-a convocat ceausescu la miting pe 21.12.89. A fost singurul la care am participat, dar am simtit ca e obligatoriu sa se intample ceva

 4. Greu de indreptat/corectat trasaturi specifice care pierdute-n negura vremilor au devenit cvasi-ereditare. Indeosebi cand in „scoala” se-nvata fura rata din cotet… apoi se merge la scal… pardon, furat de cirese… iar la „nunta” se fura mireasa. Intre timp… pe-o mana cu „maistru” primeai lucrari de „categorie” mare, depaseai norma/planul-cincinal… si „la-leafa” ii „palmai” o „subventie” („maistru” era „tesa”, n-avea „norma”) ca sa ai in continuare lucrari de „categorie-mare”… si cand ajungi, „dupe-revolutie” sa silabisesti (cu dificultate) asemenea texte… sigur ca-ti sare tandara si te enervezi: pa cine faci tu hot, mah ;-P

 5. „Sunt foarte bucuros că societatea românească se trezește încet din amorțeală. ”
  (@ un anonim.)
  Eu sint foarte trist, uneori disperat, ca societatea romaneasca se trezeste din amorteala, dar nu in zioua alegerilor; Odata la 4 ani se zvoneste ca berea se va termina, iar statiunile se vor inchide definitiv daca nu esti prezent in ziua fatidica acolo. Asa ca ne pricopsim cu vesnicul pesede la guvernare si ni se face pe plac: ne jeluim. Ne imbarbatam cu # rezist. Iar o zi la 4 ani ne dixtram :P
  Ma bate chiar un gind urit: daca s-ar prezenta, nu 99,99% la vot, ci 90%, cine ar cistiga?
  Chiar ar cistiga ai nostri? si cine or fi aia, ca tare farimitata e asa zisa dreapta; e chiar harcea-parcea.

 6. Make Romania Great Again! :)

  Lasand gluma la o parte: fratilor, e simplu – NU (MAI) VOTATI LEPRE IN ZIUA DE VOT. Deci ORICE, numai PSD/ALDE NU.

  Restul e vb lui Pittis suflare de vant. Manifestatii, lozinci, demascari, dezvaluiri, amintiri – totul egal cu zero. Baetii-de-bine oricum n-au sa plece de la butoane.

  Cand o sa fie la vot 0.1% PSD atunci DA, romanul se poate spune ca a inteles ceva. Pana atunci insa nu, de fiecare data cand votam predominant PSD doar confirmam ca avem mentalitate de sclavi („astia macar ne dau ceva”) sau de mafioti (cand votezi ca ai relatii de afaceri cu ei).

 7. Cred că a ne baza pe alegeri și „trezire” (care nu are loc niciodată, ca să nu ne devină imnul național desuet, probabil) conține o doză de naivitate.
  Nu se poate să nu vedem cum lucrează forțe mai mari decât națiunile. Nu se poate să nu vedem ce înseamnă media și formatarea publicului în campanii electorale. Și-apoi, asta-i democrația: credeți că Victor Orban câștigă alegerile prin fraudă? Ce părere și-ar face un dreptaci despre PSD, dacă PSD-ul ar adopta măsura scoaterii datornicilor în franci elvețieni de sub robia băncilor (cuma a făcut Victor Orban)?
  Îndemnul este bun, cu condiția ca să ne știm marja de manevră, iar partidele care doresc cu adevărat scoaterea PSD-ului din palatul guvernului să fie la înălțimea momentului. Eu aș vrea să-l văd pe Orban (Laszlo Orban, al PNL-ului) în fruntea ALOR LUI, la fel și pe Cioloș. Pe Băsescu aș vrea să-l văd în fruntea partidulețului lui, cum merg în procesiune la locul cu țepele în care a tras el corupții și cum jură să aducă programul ȚEPE 2.0 (dar în același mod cu prima variantă a programului).
  Perceperea românilor ca „hoți” este așa de solidă în Austria și Germania (dar și Franța, Italia, Spania), încât va trebui lucrat la imagine (și evident la fapte) încă 2-3 decenii. Așa cum noi îi percepem pe ruși ca bețivi iar pe italieni afemeiați. Nu știu care-i percepția Departamentului de Stat al SUA, dar pot bănui din moment ce intervine cu un comunicat de parcă ar fi sechestrate vapoarele frigorifice cu banane în port la Constanța. Asta e acum: doar n-o să facem miting ca să nu ne mai spună „Opoziție bleagă”!
  Cred că ieșirea noastră în stradă ar trebui să fie ca un medicament lent la o boală cronică pus în sinergie cu alte lucruri simple care lipsesc (activism nu figurație în partide, petiții, boicitarea tâmpeniilor guvernului, atragerea tinerilor în viața civică și politică etc.). Nu (mai) există medicament-minune de sculat popoare; o viață democratică sănătoasă conservă cel mai bine. Scuze spiritelor sensibile.

 8. Frumos articol si foarte bine punctate unele aspecte din ’90 incoace…
  Marea drama a Romaniei este ca nu a scapat de hoti. Ba mai mult, pe langa amatorii autohtoni au venit profesionistii straini. Aia pentru care traficul de influenta se numeste lobby, care pot fura 5-6 miliarde de dolari cu largul concurs al intregii clase politice, iar daca nu dai banii la timp te viziteaza noaptea, ca hotii sa-si ceara partea.
  Numai razboi sa nu fie, c ain rest le induram pe toate.

 9. @Nitchi:

  Ce zicea acum vreo 2500 de ani „părintele Istoriei”, Herodot, despre traci, strămoșii noștri (și nu – prea – apare în manuale, că, de, nu-i frumos să înveți copii lucruri „urâte” despre strămoșii tăi!):
  „Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi. (…) La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă. (…) La traci există următoarea rânduială: îşi vând copiii pentru a fi duşi peste hotare”.
  Mai multe, inclusiv comentarii despre acest citat, pe site-ul http://www.cafeneaua.com/nodes/show/929/cum-se-manipuleaza-istoria-in-scoli-herodot-despre-traci/1, de unde am şi preluat traducerea textului lui Herodot.
  Deci, rețineți, ca să nu vă mai scoată „din pepeni titlurile si declaratiile de genul asta… nu stiu ce natie de hoti sunteti ( ati fost ) ,natia mea nu este ( nu a fost ) de hoti , este o natie ca toate natiile cu un procentaj de hoti la fel ca toate natiile”, reiau partea de citat care trimite chiar la hoția tracilor:
  „…a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă…”

  Alte exemple: romanii, în campaniile lor dacice, s-au trezit… furați, o dată: au botezat râul ce se varsă în Olt, în Țara Loviștei, Latron, devenit Lotru. În latină „latron” = hoț, ca și „lotru”, în română. Mai mult, de la un localnic de acolo știu că poteca/drumeagul care, de la izvoarele Lotrului, trece, peste munți, în Ardeal, se cheamă și azi, în popor, Drumul Hoților. Un vârf din Munții Vrancei se cheamă Furul (=Hoțul). La aromâni, un cântec popular vorbește de „Ianina, hoară di furi” = „Ianina, sat de hoți”; într-un (alt) cântec popular românesc apar versurile: „Toată lumea-mi zice lotru/C-am furat un lemn din codru!” și altele!…
  Probabil dumneavoastră nutriți convingerea că românii ar fi „un popor de sfinți”, „neprihănit”!… Ei, să știți că, fără a-l ponegri – fac și eu parte din acest popor și nu-mi face deloc plăcere să-i evidențiez părțile mai puțin bune! -, ca să ne putem îndrepta, ca popor, este necesar să ne (auto)cunoaștem, să acceptăm că nu suntem „perfecți” și, știind ce „lipsuri” avem, să ne străduim să le anulăm sau, măcar, să le diminuăm efectele! E ca atunci când constați că nu te simți bine, dar continui să susții că n-ai nevoie de doctor, fiindcă tu ești „sănătos”! Adică, refuzi să iei realitatea/realitățile ca atare!…

  Despre asta – și despre altele – am scris, la link-ul de mai jos, acum 9 ani:
  https://paganelis.wordpress.com/2008/11/24/despre-cei-mai-viteji-si-mai-drepti-dintre-traci-sau-cum-se-manipuleaza-istoria-prin-omisiune/

  • Asa este .
   Mai mult , nu sunt amintite trasaturi negative atribuite romanilor ( lene, necuratenie , primitivism ,neseriozitate ) de catre destul de multi cronicari ,trasaturi ce pot fi lesne recunoscute in prezent.
   Problema mea este „natia de hoti” . Nu suntem mai hoti ca altii as zice ca din contra .Exact la fel in ce priveste coruptia . Romania la stadiul actual de coruptie inca este in pubertate .Coruptie este acum un contract atribuit nelegal unei firme de pus panselute dar nu se spune nimic despre zeci de hectare de teren date la o bere .
   Mai mult, noi nu avem un trecut de hotie de stat asa cum au statele din vestul european si in loc sa ne mandrim cu asta ne denigram singuri .
   Este cumplit sa gasesti alinare in ‘ sunt neam de hoti ,csf,ncsf…’

   • @Nitchi: Re „Nu suntem mai hoti ca altii as zice ca din contra .Exact la fel in ce priveste coruptia” – e usor sa ne imbatam cu apa rece si sa ne felicitam reciproc, dar rezultatele, adevarul de la firul ierbii spune altceva.

    Cateva exemple:
    – Vlad Tepes, noaptea Sf Bartolomeu 1459. A adunat cica 30,000 negustori care chipurile „colaborau” cu turcii si i-a tras in teapa. Ok, cruzime, sadic etc. My point: sa fi fost si jumatate si tot suna rau – 15mii de „colaboratori”?!?
    – De vazut relatia fratricida intre Vlad Tepes si frate-su (Radu cel Frumos care era cu turcii)
    – De vazut desele uzurpari/maziliri/tradari din istorie, majoritatea domnitorilor sfarseau rau daca incercau sa „stand up” pt Romania aia incipienta. Iar tradarile erau cel mai des din anturaj, boieri/rude – tot romanashi de-ai nostri.
    – Fanariotismul a fost un cancer urias care a distrus ce europenism incipient incercam sa avem noi, romanii (probabil nici acum nu suntem vindecati).
    – Comunismul – cireasa de pe coliva romaneasca, am fost vestiti in tot blocul de Est ca cei mai „cozi de topor”, cei mai entuziasti in a ne omori unii pe altii, si pentru ce? Pentru o ideologie complet nociva si oricum straina traditiilor romanesti.

    • E limpede c-ai avea mai multe sanse dac-ai incerca sa-nveti o matza sa latre. Ba chiar si un catzel sa miaune. uomu are doar convingeri. Solide. Este sigur ca daca „face mumos” celor de-o t(z)eapa cu „dumnealui” le vor pune si apa.

     • Exact aceasta atitudine imi genereaza reactiile.
      O numesc atitudine de ‘ romanca cu 4 copii de la 5 tati ajunsa pe ajutoare in Belgia unde a descoperit buda in casa , apa calda la chiuveta si internetele la telefon ‘ si are unic scop ( statul furnizand cele necesare pentru copii ) bestelitul tuturor care nu apreciaza raiul pe pamant si comenteaza ceva despre taxe pre mari si salariu prea mic.
      In cazul barbatilor este mai grav .

      • Ma bucur nespus c-am reusit sa contribui (modest) la decantarea convingerilor dvs. Ba chiar profit de ceea ce a fost decretat ca fiind ziua nationala ca sa va urez multa, ba chiar f f f f (f) multa… sanatate, atat dvs cat si famigliei dvs. Plus traditionalul la multi, chiar f f f f (f) multi, ani.

    • Exact ca si in cazul coruptiei toate cele relatate sunt ‘entree’ in peisajul european al vremii . Fapte mult mai brutale / dezgustatoare s-au intamplat la o scara si cu o frecventa mult mai mai mari in toata Europa -din cate imi amintesc 70% din literatura adolescentei cuprindea intr-o forma sau alta mizeria de la curtile Frantei,Angliei etc . Mai tarziu ma cruceam comparand literatura cu faptele istorice.
     Nu am excelat cu nimic in peisaj ,din fericire in ambele sensuri .

     • @Nitchi: Mda, eram sigur ca apare argumentul „ce ba? si restul Europei a avut buline negre” :)
      1) Ce citeam noi era puternic inclinat spre propaganda.
      2) Or fi avut si Occidentul belele, coruptie, tradari dar macar au facut chestii (cultura, civilizatie, stat de drept, progres). Noi, in afara de „soarele si luna / brazi si paltinasi”, ce-am facut?

      • As inlocui „ce ba? si restul Europei a avut buline negre” cu „in timp ce noi aveam buline negre ei aveau oceane de mizerie” .Se pot stabili pattern-uri interesante coreland si religia – offtopic.
       Cum spuneam, nu am excelat nici macar in asta.
       Au facut chestii intr-adevar. Jefuind alte populatii au avut fonduri .Avand fonduri au facut -inerent- chestii.
       Au avut pana si fraieri care sa le apere proximitatile de invazii care altminteri ar fi facut chestiile imposibile.
       Acum descendentii acelorasi fraieri le fac chestiile , nu trebuie decat sa le sadesti ideea ca sunt hoti , inepti , subumani si ei vor face totul pentru a demonstra contrariul .
       Interesant ,mergand pe fir ar rezulta ca esential este sa jefuiesti alte populatii dupa care cercul se inchide.

 10. Peștele de la cap se im……
  Care normalitate în țară la aniversarea 2018?

  …. „… Pentru cei care își mai aduc aminte, societatea românească în ultimii ani ai comunismului devenise un coșmar al lipsurilor de tot felul, dar în care un număr mic de indivizi, care dețineau sau erau asociați puterii politice comuniste, prosperau. Acei oameni, fie ei activiști ai partidului comunist, securiști, milițieni, directori de fabrici etc. nu aveau nicio problemă în a-și asigura nu doar cele trebuincioase familiei, dar și mult mai mult decât atât, însușindu-și pur și simplu, pentru că puteau, o parte din ”avutul obștesc”, chiar sub ochii cetățeanului de rând. … „….

  Penalii dâmbovițeni se simt azi în țară ca peștii în apele tulburi de pe plaiurile mioritice? Pentru pești e clar: tot ce văd, ce simt, tot ce cunosc e bezna din adâncurile în care trăiesc. Filozofia peștilor: singura realitate e cea ce văd, cea ce mănâncă. Mentalitatea, credința penalilor dâmbovițeni seamănă cu orizonturile peștilor? Peștii mănâncă ce prind. Dragnea & PSD-ALDE văd în budgetul statului „țâțele patriei“ ca o pradă sigură, pradă numai pentru ei. Budgetarii penali și pensionarii decid prezentul națiunii, sunt ctitorii viitorului? Cred că orizontul penanilor din guvern, parlament și partide e același ca la pești. Nu există nimic în țară, nu există nimic în lume, ce nu cunosc ei, șmecherii absolvenți ai academiilor obscure SRI. Dragnea-PSDS & ALDE interpretează lumea din bezna minții lor ca peștii din apa adâncă (victoria lor în decembrie 2016 e voința națiunii?). In anii 1972-1980-1989 naționalcomuniștii autohtoni au deconectat țara de restul lumii libere. La fel se poate întâmpla, repeta 2017-2021?

  Azi deosebirea nu mai e între analfabeți și cei educați. Azi distincția e între culturi care posedă cunoștiințele, instrumentele tehnice și economice din științele naturii și cei care sunt mândri de cultura lor arhaică, premodernă, de mitologii de pe plaiurile mioritice, de ortodoxia pe vatra strămoșească.

  Deosebirea între culturile, societățile care au încredere în științele naturii & umanistice (izvorite în epoca iluministă & renaștere 1600- 2000) și cele arhaice, premoderne nu se mai face prin etnie, limbă, culoare,etc. Decalajul „secular“ al dâmbovițenilor față de occident are cauzele, sursele în interiorul acestor „popoare-națiuni“ (Altfelitatea, Lucian Boia) bazate pe speculații mitice &Daciade în decursul secolelor.

  Suntem vechi, domnule….

  Cum peștii au un sens „electric“ pentru tot ce se poate înghiți, penalii dâmbovițeni din guvern, parlament, partide au sens pentru prada sigură din budgetul statului. Cum s-au făcut în timp record averile a la Dragnea? De unde provin aceste profituri? Viziunile preiluministe, premoderne, antioccidentale a celor de la cârmă la București 2017- 2021 sunt prezentul, trecutul și viitorul țării? Distrugerea mondei naționale după 1990 e opera a căror „dușmani“ ai poporului? Jefuirea proprietăților statului, privatizarea obscură a tuturor intreprinderilor (cu terenuri și masini) ale statului 1990 pâna azi e opera căror „capitaliști“, rău voitori străini?

  Eu cu cine votez?

 11. … iar acum când am ”reintrat” demni în Europa

  Nicidecum dle Felea… „reintrarea” despre care pomeniti s-a facut pe shpaga.
  „reintrarea” a fost prefatata de cedarea:
  – brumei de resurse care se mai gaseau prin subsol, plus exploatarea;
  – distributiei de energie si a altor utilitati;
  – distributiei alimentelor;
  – celei mai mari banci comerciale (plus – ca bonus, o alta, curatata de datorii cu bani din bugetul national)
  – infrastructurii de comunicare;
  – … si lista ar putea continua

  Nu cred ca asta are vreo legatura cu demnitatea.

  • Eu nu sunt de acord cu afirmațiile dumneavoastră. Si daca veți avea curiozitatea sa va informați corect si sa nu citiți doar articole de propaganda, o să-mi dați dreptate. Ca sunt unele excepții, pot fi de acord, dar acele excepții nu pot fi încadrate la categoria „șpaga”. Excepțiile recomanda si ele o analiza atenta, iar o intervenție oportuna a instituțiilor statului ar fi rezolvat de mult problemele.

 12. Domnule Felea, cu tot respectul as vrea sa va improspatez memoria cu privire la „iesirea din rezerva a Rusiei dupa criza 2008-2010”.
  Se pare ca Rusia era foarte activa si inainte, de exemplu atunci cand a incheiat cu Germania acordul pentru North Stream 2, o conducta care duce gazul rusesc, fara impedimente, direct in Germania. Acordul sus mentionat s-a semnat sub auspiciile cancelarului Schroeder (intre timp chairman of the board al NS2) iar conducta functioneaza bine merci sub cancelareasa Merkel.
  O fi el, Putin, baiat rau dar nemtii il iubesc !

  • Poate ma înșel, dar nu cred, insa funcțional este doar North Stream I. Cu North Stream II nu cred ca s-a ajuns la un acord. Mai mult, Trezoreria SUA va lista la sancțiuni orice companie europeana care va coopera la North Stream II. Ceea ce a cam supărat inclusiv OMV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro