marți, noiembrie 5, 2024

NU modificării legii educației care va face posibil ca doctorii să poată renunța la titlul de doctor

Am aflat cu stupoare că Guvernul României condus de Victor Viorel Ponta pregătește o ordonanță de urgență prin care dorește să modifice Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005, introducând o prevedere care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu cu o simplă cerere adresată ministerului abilitat. Domnul Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că această ordonanță de urgență este motivată de lipsa procedurilor legale pentru a îndeplini “cererile venite din partea societății civile și academice” (sursa aici)

Reamintim că această propunere de ordonanță de urgență vine în contextul în care la data de 16 Decembrie 2014 domnul Victor Ponta a trimis o scrisoare adresată rectorului Universității din București prin care declara că renunță la titlul de doctor ca urmare a “acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat“. Conform legislației în vigoare (Legea Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011, Articol 170 (1) (b))  titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat (ministerul Educației) în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etica a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

Universitatea din București a retrimis, la data de 18 Decembrie 2014, o adresă oficială Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta, ca urmare a analizei Comisiei de Etică a Universității din București, care concluzionase că teza de doctorat a domnului Ponta a fost în mare parte plagiată; toate detaliile aici.

Considerăm că propunerea de ordonanță de urgență care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu este (a) abuzivă, (b) nejustificată, și (c) contravine standardelor educației:

(a) domnul Ponta încearcă, în mod abuziv, să găsească o ieșire din situația în care s-a pus el însuși, și anume de a renunța la titlul de doctor fără ca plagiatul să fie oficial recunoscut
(b) legislația în vigoare OFERĂ cadru egal pentru retragerea titlului de doctor domnului Victor Ponta; Ministerul Educației a primit raportul Comisiei de Etică a Universității din București  încă din 2012 și, conform articolului 170 (1) al Legii Educației Naționale, este abilitat să retragă titlul de doctor domnului Victor Ponta
(c) obținerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituții și activități academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deținătorului acestui titlu.

Prin urmare, semnatarii acestei scrisori solicită Guvernului României, Avocatului Poporului și Ministerului Educației următoarele:

1) Guvernul României să retragă propunerea ordonanței de urgență pentru modificarea legii educației care va face posibil ca doctorii să poată renunța la titlul de doctor

2) Avocatul Poporului să sesizeze această ordonanță de urgență Curții Constituționale

3) Ministerul Educației să dea curs adresei oficiale trimisă Universitatea din București și să dispună măsurile necesare pentru retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta

Editare ulterioară: Între timp primul ministru Victor Ponta a semnat ordonanța de urgență pentru modificarea legii educației. Singura cale pentru blocarea acestui abuz este ca Avocatul Poporului să o atace la Curtea Constituțională, ca fiind profund nedemocratică și neconstituțională – este un act normativ care servește interesul personal al unei singure persoane, domnul prim ministru Victor Ponta.

Puteti semna aceast apel aici

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

    • Pai nu va mirati ca acum ceva timp a fost un proiect de lege ce prevedea ca cei ce urmau sa execute o perchezitie erau obligati sa anunte inainte pe cel perchezitionat. Nu intelegeti ca avem o clasa politica alcatuita din golani, derbedei si borfasi de drept comun? Acestia isi fac legile dupa propriile caractere si chipuri. Nici mai mult, nici mai putin. Iar bizonul mioritic si carpato-danubiano-pontic l-a votat in masa in decembrie 2012. Aceiasi bizoni ce urla cu pumnii inclestati precum femeile de la APACA in 1990 impotriva coruptiei. Si cica nu suntem bini de internat la Balaceanca. Ash! Suntem pacientii perfecti.

  1. Si eu cred ca e o ordonanta nedreapta. Ar trebui sa poti renunta si la bacalaureat sau chiar si la premiile din timpul scolii primare. Sunt sigur ca exista destule motive pentru a te simti rusinat de coronita din clasa 1.

  2. Va informez ca in anul 1987 am obtinut titlul de Doctor in Drept.
    Ulterior anului 1989 ceea ce doar se banuia a devenit de notorietate: tilurile siintifice se puteau obtine in vremea comunismului doar cu aprobarea data personal de Elena Ceausescu.
    Ani de zile am fost nevoit sa port stigmatul de ”Doctor al Coanei Leana” intrucat legile din Romania nu permit renuntarea la acest titlu. Asa fiind consider ca noua ordonanta corespunde unei nevoi reale de reglementare.
    Cred ca este si o chestiune de drepturile omului si de libertate individuala: nimeni nu poate fi obligat sa poarte un titlu stiintific pe care nu si-l mai doreste.
    Fac pe acesta cale un apel la toti cei care au obtinut DOCTORATELE in conditiile dubioase ale regimului comunist – sa renunte la aceste titluri si – daca sunt cinstiti cu ei insisi – sa urmeze noua procedura pentru re-validarea lor ca doctori.

    • Lasati impresia, nu vreau sa spun ca aveti o misiune de grajdan, ca atare, lasati impresia ca nu ati inteles despre ce e vorba.
      Ponta, dovedit plagiator de catre Universitatea unde si-a obtinut doctoratul (si de catre Comisia de Etica a Universitatii), vrea sa scape de plagiat renuntind la titlul de dottore obtinut fraudulos, dar sa nu suporte consecintele legale.
      Nu este vorba despre un bun obtinut legal si care nu-i mai trebuie. Este vorba despre un furt, pe care nu il recunoaste, si vrea sa scape de furtisag dind o ordonanta de urgenta, pen`ca e prim sinistru.
      Chiar nu realizati despre ce e vorba?!

    • Domnule Nedea,

      Daca vreti ca lumea sa nu stie ca sunteti doctor in drept la Universitatea din Bucuresti, daca nu aveti nici un beneficiu din doctoratul respectiv, puteti sa il scoateti din resume si sa nu il faceti public. In timp lumea o sa uite ca aveti un titlu de doctor daca nu aude de el.

      Nu e nici un motiv de renuntat la el decat daca va e frica de un plagiat. Si cred ca asta e frica Dv, mai ales ca 90% din doctoratele si cartile tehnice scrise in timpul comunismului au fost copiate ad-litteram din carti straine, traduse si prezentate ca fiind creatie proprie.

      Obiceiul s-a perpetuat si dupa 1989, cand am vazut, student fiind, cursuri de electronica pastishate dupa celebre carti americane, pur si simplu traduse si prezentate ca fiind creatie proprie.

  3. Avansez o enervare: nu doar legislatia si oficialitatile poarta vina.
    Unde sint intelectualii?
    Dormi, Tudorane (pe tine te preocupa Tismaneanu), si tu, Teodorescule (inca mai auzi pacanituri in telefon de cind te urmarea dictatoru`?)
    Ce faceti deontologilor Pora, Tapalaga, inca mai sinteti preocupati de vinzarea Justitiei de catre dictator?
    Dna purtatoar de cuvint prezidential, sinteti preocupata doar de perdelute si pernute? chiar nimic despre noua ordonanta de acoperire a plagiatorului?
    Ma scuzati, sintem in mijlocul Sarbatorilor, la multi ani.

    • @Victor L: Cred ca aveti acest titlu de PhD, dar sunteti sigur ca „intelectualii’ (ghilimelele va apartin) Dorin Tudoran sau Cristian Teodorescu sunt PhD sau sunt interesati de acest subiect ? Oare credeti ca este obligatoriu ca acest domni sa-si exprime vreo opinie ?

      • Nu stiu sa fi dat de inteles ceva ca sa afirmati „Cred ca aveti acest titlu de PhD”; nu, nu am, nu am afirmat niciodata asa ceva, si totusi consider ca un plagiat, la nivelul celui pe care il discutam, este o mizerie, o palma pe obrazul multor intelectuali care adopta metoda strutului.
        Chiar si pe timpul Iepocii de Aur au fost mai uniti in a condamna plagiatul lui Eugen Barbu. Pina si Ceausescu a trebuie sa accepte evidenta.
        Iar daca ii aminteam pe cei doi, nu pentru PhD in pomeneam, ci ca intelectuali de genul „inocentilor versatili”.

  4. Referitor la ordonanta cu anularea titlurilor stiintifice se spune ca “cine tace consimte la ce vede si aude”. Iar dl profesor Iohannis azi temporar presedinte a vazut a auzit si sper sa nu taca! Ce credeti?

    • dl presedinte Iohannis stie situatia si de peste 2 ani nu a scos o vorba despre plagiat.
      Acum, daca va zice ceva, nu face decit sa ne arate ca a descperit si dinsul roata.
      Doar Ciorbea, Avocatul Poporului, poate face intimpinare la CCR; altfel, ordonanta va trece cum a trecut ordonanta mesterita impreuna cu seful SIE, Melescanu, de acoperire a ofiterului acoperit Ponta :P

  5. … “cererile venite din partea societății civile și academice” ! Adica, domnul Ponta, daca domnia sa doreste sa binevoiasca, este societatea civila si academica. El Insusi! Parca si Nastase avea titlul de „El Insusi”, inainte de a trece pe la inchisoare. Cred ca sunt niste similitudini in carierele celor doua personaje. Ar urma un popas pe la inchisoare si pentru domnul Victor Viorel.

  6. Corectare: nu serveste unei singure persoane! Intradevar e facuta special pentru Ponta, dar este valabila si altor persoane.
    Din contra este o decizie foarte buna. Sunt multi care au plagiat, iar atunci cand cineva ii descopera, se pot face presiuni asupra persoanei in cauza, iar persoana respectiva isi poate retrage titlul in cateva zile, fara comisii si altele… Poti sa scoti plagiatorii din sistemul academic in doar cateva zile, fata de trecut cand dura ani. E o miscare buna, trebuie doar sa vedeti si din alt unghi.

    • Domnule IR,

      Nu sunt de acord cu opinia Dv. Ea ofera plagiatorilor o optiune sa iasa din sistem nepedepsiti.

      Si cum ramane cu statul care a platit bani buni pentru educatia academica a unui plagiator si toate veniturile pe care le-au obtinut printr-un furt intelectual?

      Nu mai vorbesc de blamul moral de care oamenii astia scapa cu basma curata. Nu ii mai poate acuza nimeni de furt si pot sa isi vada de alte hotii ale lor fara sa le pese. Alea le acopera cu alte legi.

      Ori sunteti de opinia, prinde hotul, scoate-i ochii? Statul e fraier, statul sa plateasca.

      Furtul e furt si trebuie evidentiat ca atare.

      Legea poate fi modificata in sensul ca plagiatul e verificat automat inainte de renuntarea la titlu. Daca titlul e plagiat, titlul e retras de stat, si nu la cererea individului. Individul ramane si fara titlu, si cu stampila de plagiator pe frunte.

      Numai cu o astfel de modificare as fi de acord cu asa o lege.

  7. Dupa cate vad, pe Ponta il manaca in spate.

    Asta vad intamplandu-se cu ordonanta lui. O sa intre in vigoare neatacata de Ciorbea si Ponta o sa isi vada visul cu ochii scapat de cartoful fierbinte al plagiatului.

    In momentul in care ordonanta ajunge la parlament o sa fie atacata la CCR si declarata neconstitutionala.

    Cineva va trebui sa atace in contencios dupa aceea Ministerul Educatiei ca sa inchida problema doctoratului in modul in care trebuie, pentru ca cineva care vrea sa renunte la un titlu numai daca l-a obtinut fraudulos si vrea sa scape de consecinte. Altfel pur si simplu nu mai arata nicaieri ca are titlul respectiv daca universitatea a devenit nefrecventabila intre timp.

    Insa nimic din astea nu o sa se intample pana cand PSD pierde majoritatea pe care o are in parlamanentul roman.

    Orice ar face, Ponta nu mai scapa de epitetul de plagiator, numai ca o sa dureze mai mult timp pana cand o sa il aiba oficial lipit pe frunte.

  8. Ponta se afundă tot mai adânc în mlaștina propriei idioțenii. Și am o veste proastă pentru el: plagiatul nu se prescrie! Nimic nu îl poate face pe acest prim-ministru dezastruos altceva decât este: un impostor – un șmecheraș ajuns șef prin mijloace dubioase.
    Adevărata problemă însă este că un astfel de individ (indiferent cum s-ar numi el) poate ajunge atât de sus – asta arată că societatea noastră a fost/este defectă. De asta e nevoie ca intelectualii să ia atitudine. Astfel de indivizi cum e acest Ponta ar trebui pur și simplu măturați de la putere.

    • Si, daca intelectualii au luat atitudine, ce s-a intamplat? Va reamintesc circul schimbarilor, modificarilor, inventarea unor comitete si comitzii favorabile impostorului. Va mai reamintesc apelul acelorasi intelectuali catre capul Statului, presedintele „Altfel”. Ce s-a intamplat? Mahalache e consigliere. Pe astia nu-i matura decit trecerea timpului, caci, dupa esecul cu „normalul” Johannis si coabitarea pe sub masa cu impostorul si partidul de penali pe care il conduce, strada nu mai are vlaga. Si e bine asa. Cu cit ne ducem mai repede la fund, cu atat ne trezim mai vigilenti. Deocamdata e consens si cum probabil s-a stabilit inainte de intrarea in campania electorala, fiecare a obtinut ce a vrut: ponta a ramas primul impostor al Tarii, iar Johannis, cu pretul umilirii, a ajuns presedinte. Fiecare, deci, cu ale lui si impreuna impotriva basismului si tiraniei. Ne dezbasesc, care va sa zica. Doar n-o sa reactioneze Johannis impotriva unui abuz al lobistului sau din campanie?

  9. Se vorbeste foarte mult de plagiat.

    Dar stie cineva un document asumat de minister in care sa se precizeze clar ce inseamna plagiat? Pentru plagiatul grosolan de tip Copy-paste este simplu. Se incadreaza in definitia din DEX:

    PLAGIÁT1, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – Din fr. plagiat.

    Daca d. Ponta facea referinta la fiecare fraza de unde a copiat mai era plagiat? Am auzit ca ar fi niste „reguli” care spun ca poti copia (facand referire) 10% dintr-o lucrare. Nu mai vorbesc de autoplagiat:
    http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/29245/title/When-is-self-plagiarism-ok-/

    Nu credeti ca este necesar ca atunci cand se incepe doctoratul sa se semneze un document in care sa se specifice ce inseamna plagiat?

    PS: Prin cele de mai sus nu vreau sa le gasesc scuze d. Ponta sau d. Mang.

    • Din fericire, problema plagiatului nu este una metafizică. Adevărul obiectiv poate fi stabilit cu suficientă precizie – dacă se dorește.

      Pentru informații despre plagiat recomand pagina web http://www.plagiate.ro/Ro/ro.first.htm

      Cred că lipsa informării și întreținerea unei nebuloase în jurul unui astfel de subiect (și altele similare) servește acelor politicieni – deloc puțini – care au următoarea strategie:
      1) Trișăm pentru a câștiga anumite avantaje (bani, imagine, etc.),
      2) Dacă nu suntem prinși foarte bine, revenim la pasul 1),
      3) Dacă suntem prinși atunci invocăm:
      a) Neclaritatea regulilor/legilor pe care tot noi le prezentăm (sau poate chiar le facem) astfel încât să fie echivoce,
      b) Faptul că există și alții care fac la fel – ca și cum asta ar ține loc de reguli/legi și ar exonera trișorul,
      c) Orice altceva care poate convinge masele pe care tot politicienii au grijă să le dezinformeze și manipuleze – ca și cum adevărul s-ar stabili prin vot.
      Rezultă în mod natural că, acolo unde poporul poate fi ușor prostit, nimeni nu are un dispreț mai mare pentru adevăr decât politicianul – nu de alta dar acest lucru îi maximizează câștigul personal.

      • Site-ul indicat se ocupa de plagiatul grosolan de pe Copy-Paste.

        ” Lucrarea plagiată se produce prin copiere, preluare, traducere şi/sau modificare neautorizată, în mod parţial sau integral şi prin omiterea indicarii sursei de provenienţa în care numele autorului acesteia sa apara în mod explicit. ”

        Repet intrebarea: daca d. Ponta referea toate frazele copiate mai era plagiat?

        • Domnule Paul,

          Exista un motiv pentru care Ponta nu a referit paginile copiate in teza.

          Daca le referea, teza nu mai putea fi validata ca originala. Pentru ca o teza de doctorat sa fie considerata originala si valabila numai o mica parte din ea trebui sa fie citate sau cu referinte din alte surse. Restul trebuie sa fie contributia originala a autorului. Plagiatul poate fie si mai subtil, in care autorul traduce in propriile lui cuvinte ideea originala. Daca nu citeza sursa, se considera ideea plagiata.

          In conditiile in care 80% din teza lui Ponta ar fi venit din alte surse, nu mai vedea el doctoratul validat de catre ME chiar si pe vremea aceea.

          • Sincer nu stiu criteriile pentru care o teza de doctorat in drept este considerata originala.

            Pe de alta parte cred ca discutia despre plagiat a devenit superficiala iar ca panaceu universal este folosit google.

            Daca tot vrem sa taiem raul de la radacina, singura solutie este impunerea ca drept conditie pentru obtinerea doctoratului, publicarea ca prim autor a cel putin unei lucrari intr-o revista cotata ISI. Este, cred, singura solutie prin care se poate evita inclusiv plagiatul ideilor.

            • Domnule Paul_,

              O teza de doctorat poate avea maximum 10% continut neoriginal.

              Restul trebuie sa fie munca exclusiva a doctorandului si contributia lui originala la domeniul lui de activitate.

              Asta e valabil si pentru tezele la drept.

              Am avut si eu un proiect de diploma de masterat care era echivalent ca modalitate de redactare cu o teza de doctorat in domeniul admninistrarii afacerilor.

              In stiintele sociale, si dreptul face parte din ele, o teza de succes arata care e evolutia curenta a subiectului (10%), dupa care subiectul e dezvoltat in opinia autorului, fara alte cotatii sau interpretari. De exemplu la drept se poate discuta despre consecintele unor pachete de legi, despre notiuni de drept constitutional, despre drepturile corporatiilor in spatiul public si alte cele.

              Ori tocmai asta Ponta nu a facut, neridicandu-se de la nivelul lui Ctrl-V.

    • @ Paul_,
      dle, nu te mai strofoca sa descoperi apa calda!
      Se stie ce este un plagiat, nu mai rsfoiti DEX-ul. Plagiatul lui Ponta a fost dovedit/recunoscut de catre Universitate Bucuresti si de catre Comisia de Etica a Universitatii.
      – „nu vreau sa le gasesc scuze d. Ponta sau d. Mang”.
      Dar va angajati, benevol, ca avocat al diavolului, dupa dictonul „si Iadul a fost pavat cu intentii bune”.
      – „Daca d. Ponta facea referinta la fiecare fraza de unde a copiat mai era plagiat?”
      Cred ca habar nu aveti despre ce vorbiti! Auzi „fiecare fraza de unde a copiat” :P
      Tocmai asta e buba dottorelui Ponta, ca nu a precizat „ca a copiat”, ci a lasat sa se inteleaga „ca sint din capul lui”.

      • Draga d. victor L,

        Se pare ca nu am fost suficient de explicit cu toate ca m-am straduit sa evit un astfel de raspuns. Daca ati avea curiozitatea sa cititi ghidurile de bune practici ale diferitelor reviste si universitati din strainatate veti vedea ca sunt nuante care intr-o anumita situatie vor conta.

        Reper, nu ma refer la plagiatul grosonal de tip copy-paste (ceea ce au facut d. Ponta sau d. Mang). Nu la acest tip de plagiat m-am referit.

        Ca sa intelegeti ce spun, daca d. Ponta reformula cele 100 de pagini tot plagiat se chema. Nu mai zic in cazul d. Mang care putea sa refaca simularile, sa rescrie tot articolul si sa ajunga (probabil), la aceleasi rezultate cu ale d. C.H. LIN ; in ambele cazuri o cautare de google nu ar mai fi putut identifica plagitul. DAR tot ar fi fost plagiat. Si tot plagiat ar fi fost daca d. Ponta utiliza referinte pentru cele 100 de pagini copiate, pentru ca nu mai 10% din teza nu putea contine fraze copy-paste.

        In timp, se va trece de la plagiatul grosolan, la plagiatul ideilor. Care tot plagiat este. Situatia asta nu este acoperita de definitia din DEX.

        De aceea am sustinut necesitatea unui document, in care sa se spuna clar ce inseamna plagiat, si pe care doctoranzii sa il semneze.

        • OK,
          daca nu aveti in vedere plagiatul prim sinistrului nostru, ci o discutie largita despre plagiat.
          Mai sus, @ George Gafencu da niste explicatii.
          Eu unul nu discut despre fenomen, ci punctual, despre escrocul national. Caci un plagiator care nu isi recunoaste furtul, desi e dovedit, este un escroc. Chiar prim ministru :P

  10. Daca lui Ponta nu i se va retrage titlul de doctor din cauza de plagiat, intreg programul de doctorat al Facultatii decDrept a UB trebuie desfiintat. In caz contrar, prestigiul UB va fi serios afectat. Orice alta turnura a discutiei este doar dovada orbirii intelectualitatii din Ro.

  11. Domnul Ponta se scoate singur din mocirla, tragandu-se de par, ca baronul Münchhausen. Domnul Ciorbea se face ca nu vede. Domnul Iohannis tace. Nerusinare? Servilism? Lasitate? Oricum, nicio speranta din partea politicului. Raman doar mediul academic, presa si societatea civila.

    Daca chiar se pot da ordonante de urgenta pentru orice, fara repercusiuni, nici n-avea nevoie domnul Ponta de presedintie. Are mai multa putere ca prim-ministru. USL traieste?… :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Dogaru
Cristian Dogaru
A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, dupa care a facut doi ani si jumatate de rezidentiat in pediatrie, intrerupt, pentru a efectua studii postuniversitare in Statele Unite. A obtinut un Master si apoi un PhD in Human Development and Family Sciences la Oregon State University, dupa care a lucrat patru ani si jumatate ca research fellow in epidemiologie pediatrica (cu cateva publicatii) la University of Bern, Institute for Social and Preventive Medicine; din ianuarie 2014 lucreaza la University Campus Suffolk ca Lecturer in Childhood Studies.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro