joi, octombrie 28, 2021

Nu „săracii” votează cu Ponta, ci alegătorii captivi în sărăcia planificată de baronii roşii

De fiecare dată când avem alegeri, ne uităm pe datele institutelor de sondaje şi vedem că majoritatea voturilor candidaţilor PSD vin de la oamenii în vârstă şi/ sau cu cel mult zece clase. Potrivit IRES, 55% din cele 3.836.093 de voturi luate de Ponta sunt de la persoane peste 50 de ani. Tot IRES – care a avut un exit-poll corect la aceste alegeri – ne spune că 44% din voturile lui Ponta sunt de la oameni cu zece clase, 41% de la cei care au doar liceul şi numai 15% de la persoane cu studii superioare. În paranteză fie spus, mă şi mir: cum poate o persoană care cunoaşte exigenţele mediului universiatr să voteze un plagiator? În sfârşit, dacă ne uităm pe distribuţia geografică a voturilor vedem acelaşi pattern: cu cât un judeţ este mai sărac, cu atât este mai roşu.

Avem datele, de aici încep discuţiile: ideologii stângii acuză dreapta de aroganţă şi dispreţ faţă de oamenii săraci, în timp ce dreapta priveşte iritată către „asistaţii sociali” care trăiesc din ajutoarele statului. Eu vin şi spun: nu săracii votează cu PSD, ci oamenii ţinuţi în sărăcie, cu intenţie, de către baronii roşii.
Vă propun un exerciţiu simplu: să ne uităm peste datele de la alegeri din câteva judeţe, în paralel cu o privire schematică peste economia acestor unităţi administrative.
Brăila: Ponta – 51,53%; Iohannis – 20,03%. Şomajul în acest judeţ este peste media naţională, populaţia este în scădere cu peste 50.000 de persoane faţă de 2002, economia – la pământ, prizionera marilor latifundiari. Se face agricultură, dar industria care să prelucreze produsele agricole este subdezvoltată.
Călăraşi: Ponta – 49,76%, Iohannis – 27,36%. Judeţul este “un pol al sărăciei şi subdezvoltării”, scrie ZF. Ferme uriaşe, prospere, dar oamenii de la ţară sunt fără venituri, pentru că, din nou, industria prelucătoare este mult sub potenţial.

Dâmboviţa: Ponta – 52,54%; Iohannis – 23,78%. Gradul de ocupare al populaţiei este cu 7% mai scăzut decât media naţională, şomajul este ridicat, iar salariile sunt cu aproape un sfert mai mici decât în restul ţării. Printre marii angajatori din judeţ se numără două direcţii de asistenţă socială şi două spitale.

Giurgiu: Ponta – 61,3%, Iohannis – 15,4%. Numai unul din zece locuitori este salariat (media naţională – 22%), iar primii doi angajatori ai judeţului sunt o firmă de paznici şi spitalul judeţean! Cifra de afaceri este de patru ori sub media celorlalte judeţe.

La polul opus: Timiş: Iohannis – 42,03%, Ponta – 29,66%. Fiecare al treilea locuitor al judeţului este salariat, nenumărate investiţii străine, “numai cine nu vrea nu găseşte un loc de muncă” – scrie acelaşi ZF.

Cred că se înţelege ce vreau să demonstrez: acolo unde avem o economie funcţională, puternică, PSD pierde. Nu vorbesc despre “prosperitate”. Vorbesc despre locuri de muncă, despre şcoli bune şi, mai important, despre speranţă. Acolo unde oamenii sunt ţinuţi captivi, la mila asistenţei sociale, a pomenilor, Ponta câştigă. Judeţele din sudul României au potenţial: agricultura trebuie dublată de o industrie prelucrătoare, unde se pot atrage investiţii străine. Cei care conduc politic aceste zone menţin sărăcia şi alungă investitorii străini cu intenţie. În lipsa locurilor de muncă, tinerii pleacă să muncească în Vest şi rămân oamenii în vârstă, care votează cu PSD. Este un cerc vicios, aparent: ca să ai o economie puternică, trebuie să scapi de baronii roşii, dar tocmai judeţele sărace îi menţin pe baroni la putere, prin votul lor.

Am să închei folosindu-mă, poate paradoxal, de un citat dintr-un filosof al stângii, Jean Paul Sartre: “Esenţa omului este libertatea de a alege”. Da, poate că bătrânii, oamenii fără studii din sudul sărac al României, sunt prizonierii sistemului politico-economic creat de baronii roşii. Dar duminică, 16 noiembrie, au şansa să arate că sunt liberi şi să aleagă. Să aleagă drept.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. @autor: Si cu judetul Arges cum ramane? Judet bogat rosu pana in maduva oaselor.
    Salaj, judet sarac, unde Johannis a castigat in turul 1 si va castiga la mai mare distanta in turul 2.

  2. Domnule, din nefericire cercul vicios se intrerupe tragic. Oamenii pleaca in alte parti si zonele respective se depopuleaza.

  3. Sa le iasa tuturor din cap faptul ca in afara de Ardeal, restul tarii e rosu. Harta voturilor este asa cum ne-o prezinta BEC-ul datorita FRAUDEI de proportii care are loc in acele judete si la care toate insitutiile responsabile nu reactioneaza.

  4. Romania avea in 1990 o economie mult mai puternica decat acum, avea un procent mult mai mare din populatie care lucra, nivelul de educatie era net superior, si avea zero datorie externa

    Acum Romania are 150 miliarde datorii, economia nationala s-a dezintegrat, demografia s-a prabusit (cu exceptia minoritarilor rromi), tinerii au plecat din tara, cultura publica este formata din manele si varietati vulgare, iar neamul romanesc s-a transformat intr-o masa batrani ce asteapta pensia si sa moara.

  5. Si cu saracia planificata de „baronii portocalii” cum ramane? Sau ea nu exista? Ba exista, iar alegerile din (atat cele locale cat si cele parlamentare) au aratat-o din plin. Deci, cel fara de pacat sa arunce primul piatra. Dar sunt sigur ca nu va fi nici unul din PDL. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.