luni, octombrie 2, 2023

Nu votati Soarele! Ion Iliescu, boicotul si democratia

Tupeul propagandistic nu cunoaste limite. Presedintele de onoare al PSD, spiritus rector al actiunilor sistematice de subminare a democratiei in anii 90, Ion Iliescu, considera boicotarea unui referendum tot mai evident pre-fraudat, drept non-democratica. Stie el ce stie. Partidele cu instincte autoritare au abuzat, nu o data, de paravanul unul electoralism apocrif. Ion Iliescu s-a calit, ca june militant comunist, in pseudo-alegerile din noiembrie 1946. Alaturi de alti comunisti, a participat la cea mai mare farsa electorala din istoria Romaniei. Discipolii lui Iliescu vor acum sa o repete. Senatorul PSD Alexandru Athanasiu, omul care a daruit titlul de „social-democrat” unui partid mafiotic direct legat de gangsterii comunisti, recurge chiar, tot gangstereste, la amenintari de loc voalate:

„Dacă va continua (Traian Băsescu – n.r.) să se agaţe, sub masca unor forme juridice, de putere, va avea parte de un sfârşit tragic”, a avertizat fostul ministru şi senator PSD, luni seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3″.

Cand Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si Constantin Titel Petrescu au acuzat enormele fraude, comunistii au tipat ca din gura de sarpe: primii doi era fascisti, cel de-al treilea renegat si „social-tradator”. Impilasera poporul, spoliasera tara, erau gata sa o vanda negrei strainatati. In paginile „Scanteii” urlau Silviu Brucan si Sorin Toma, Miron Constantinescu si Ana Pauker, Nestor Ignat si Leonte Rautu, Chisinevschi si Dej.

Nu pot decat sa fiu de acord cu aceasta analiza a respectatului istoric Serban Papacostea, aparuta in revista „22”:

„Apariţia lui Ion Iliescu alături de actuala conducere a ţării e sem­nificativă pentru manifestările neechivoc totalitare ale aces­te­ia. Ea e veriga care asigură con­tinuitatea esenţială de la dictatul lui Vî­şinski, trecând prin represiunile din anii 1946-1947, la regimul de teroare totală din zilele lui Stalin şi la totalitarismul înă­buşitor de iniţiativă care a caracterizat re­gimul comunist de-a lungul întregii sale evoluţii, inclusiv zdrobirea aspiraţiei spre libertate a lumii româneşti în 1991, cu con­cursul unor bande de mineri pregătiţi din timp pentru a îndeplini, deghizat, rostul organelor de represiune. Prezenţa te­le­vi­zată a lui Ion Iliescu la manifestările din ultimul timp ale forţelor politice neo­to­talitare e garanţia cea mai sigură a di­recţiei lor profund antidemocratice şi an­tinaţionale”.

Precizez, pentru cititori, ca nu ma aventurez in speculatii partizane. Sunt autorul unei carti care se numeste „Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc” (University of California Press, 2003, trad. rom. de Cristina Petrescu si Dragos Petrescu, Polirom, 2005). Am studiat ani de zile istoria PCR, metodele utilizate pentru acapararea si conservarea puterii de catre o formatiune, de fapt o secta, marcata de un cronic si insurmontabil deficit de legitimitate. Am studiat experientele similare din alte state sovietizate, transformate in „democratii populare”. Conform unei glume din epoca, diferenta dintre o democratie pur si simplu si o „democratie populara” (idealul lui Iliescu, Nastase si al plagiatorului Munchausen-Ponta), este ca si aceea dintre o camasa si o camasa de forta. Ori dintre un scaun si un scaun electric.

Am cunoscut personal veterani ai PCR care povesteau de cate ori au votat si cum aruncau la gunoi buletinele favorabile opozitiei. Cand liderii partidelor democratice au luat in seama posibilitatea boicotarii alegerilor, comunistii si mercenarii lor (nu doar Petru Groza si Guta Tatarascu, dar si unii intelectuali gata sa sustina cu entuziasm noua dictatura, inclusiv, vai, G. Calinescu si Mihail Sadoveanu, ca sa nu mai vorbesc de Parhon si Ralea) au strigat ca e vorba de distrugerea democratiei, ca Maniu se teme ca va pierde alegerile. Stim ce s-a intamplat de fapt. Cuvintele ce suna din coada, vorba lui Eminescu, nu pot ascunde lipsa de rusine si apetitul vorace pentru monopolizarea puterii de catre coalitia uslasa. Graieste asadar Ion Iliescu:

„E total nefiresc. De unde Băsescu făcea susţinerea ideii de referendum, acum se teme de rezultatul referendumului şi a schimbat tonalitatea. Referendumul este o formă democratică şi constituţională de consultare a poporului. Pledoaria împotriva lui (n.r. – referendumului) vorbeşte despre mentalitatea şi înţelegerea unei idei democratice. Să boicotezi este antidemocratic şi în contradicţie cu ceea ce susţinea preşedintele Băsescu“

Ion Iliescu nu este nici naiv, nici sentimental. Este un militant cu vointa de otel pentru care lumea este divizata in amici si inamici. Ion Iliescu gandeste doar in termeni bolsevici, manicheisti, de care pe care. Nu stiu daca astazi Ion Iliescu este creierul puciului in curs de desfasurare. Banuiesc ca omul care si-a inceput cariera politica sub semnul mincinos al lozincii „Votati Soarele!”, adica bezna, este istovit. A adormit langa plagiatorul Ponta in timp ce acesta se avanta in aprigi diatribe impotriva lui Traian Basescu. Nu mai este nevoie de „aportul” batranului stalinist. Au aparut lupii tineri, indrumati de conspiratorul en titre, semilunarul, crescentul Felix. Dar pentru Iliescu referendumul este esential, politic si psihologic. Din acest motiv isi marturiseste adanca frustrare ca s-ar putea sa nu-i iasa pasienta. A vota la referendum este echivalentul repetarii tristei clipe cand comunistii au cerut, adica au impus sa se voteze „Soarele”. O regresiune, o cadere in timp, o abdicare si o cautionare a unei planuite transgresiuni a statului de drept.

Subscriu aici la pozitia redactiei revistei „22”:

„Pe scurt, boicotul referendumului cons­tituie un refuz justificat de a ca­u­ţiona o putere abuzivă şi mincinoasă, care modifică regulile în timpul jo­cului şi refuză să precizeze de la în­ceput condiţiile atribuirii victoriei. Dar boicotul pare a fi mai ales sin­gu­ra politică pragmatică din acest mo­ment în vederea stopării avansului acestei puteri. A vota NU demiterii abuzive a preşedintelui e, cu si­guran­ţă, un gest de responsabilitate civică; dar a NU vota este, în plus, şi un gest eficient în aceeaşi direcţie – ultimul care ne-a mai rămas.”

http://www.revista22.ro/articol.php?id=16542

For the record: Ion Iliescu nu este in principiu impotriva boicotarii unui referendum. Cand ii convine, acest boicot este suprema expresie a democratiei. Cititi asadar:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/76089/Iliescu-indeamna-la-boicot.html

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. Pe net este lansata petitia – http://alturl.com/d59ke
  din ianuarie 2012 si sunt foarte putine semnaturi.
  Putine sunt si pentru petitia – http://alturl.com/ci3xk

  Tragic este intr-adevar ceea ce romanii accepta sa li se intample. Daca dupa razboi mai erau inca intelectuali, o clasa politica exceptionala si oameni de caracter, din pacate acum nu mai avem asa ceva : romanii pleaca din tara lor de sila si de disperare. Ganditi-va ca Europa va interzice libera deplasare si ca se vor intoarce acasa! De necrezut este cum acest partid ciumat a revenit in forta ca un balaur cu capete : Iliescu, Voiculescu s.a.
  Romanilor insa le place sa gandeasca altii pentru ei si-mi permit sa citez de pe un forum cum romanul voteaza cu galeata in mana si cu galeata in cap!
  Articolul este foarte bun! Toata stima domnule Tismaneanu!

 2. Cu cateva luni in urma, USL boicota Parlamentul, pentru ca nu le convenea cum statea situatia. Asta era constitutional si democratic. Acum, o dau la intors, pentru ca nu le convine cum sta situatia?

  • exact, cind USlamistii fugeau din parlament ca sa nu asigure cvorumul pentru votarea legilor NU PUTEAU FI TRASI LA RASPUNDERE? Nu avem mecanisme de a -i da afara cind isi iau salariul desi nu muncesc??? ASTA MA INTERESEAZA CEL MAI MULT, sa nu mai fie platiti unii ca Antonescu, putorile putorilor (pardon de expresia asta de strajnica obida taraneasca) care ajung sa ne scuipe-n cap de la inaltimea conjuncturilor!

 3. „A vota la referendum este echivalentul tristei clipe cand comunistii au cerut, adica au impus sa se voteze “Soarele”. O regresiune, o abdicare si o cautionare a unei planuite transgrsiuni a statului de drept.”
  Si ziceti ca Iliescu gandeste in termeni „manicheisti” ? :))) Dar de neo-maniheismul sustinatorilor actualului presedinte ce parere aveti ? Pentru ei nu exista decat Binele – actualul presedinte si Raul- restul lumii care nu-l apreciaza pe actualul presedinte…
  O mica observatie: v-ati folosit de ideile lui Eminescu fara sa precizati sursa. Nu de alta dar ar fi pacat ca peste vreo 10 ani sa fiti acuzat de plagiat :), „cuvintele ce suna din coada” raman scrise :)

  • Exagerati, marea majoritate nu spun ca Raul sunt cei care nu il apreciaza pe Basescu, nu, ci doar ca Raul este calcarea in picioare a regulilor de catre cei care, pentru un motiv sau altul, nu il apreciaza sau sustin pe Basescu. Sesizati diferenta?!

   • Din pacate nu e nicio exagerare pentru ca asa se si prezenta pana azi, cand s-a decis ca oricum e rau, referendumul, ca alegerea intre bine (Basescu) si rau (USL). Chiar daca, in sine, referendumul, desi evident pornit de USL nu are nicio legatura cu o astfel de alegere.

   • VPG: „(…) ci doar ca Raul este calcarea in picioare a regulilor de catre cei care, pentru un motiv sau altul, nu il apreciaza sau sustin pe Basescu.”

    Si daca regulile sunt calcate in picioare de catre cei care, pentru un motiv sau altul, il apreciaza sau il sustin pe Basescu, inseamna ca e Binele?!

    Mi-e ca te lua gura pe dinainte!

  • Cum problema este de a alege practic intre Basescu si Antonescu cel putin pentru mine e clar ca Basescu e de preferat. E chiar asa de greu de inteles ca intodeauna avem de a face cu o alegere intre doua alternative si ca preferinta pentru Basescu nu e rezultatul unei idealizari ci alegerea raului mai mic?

   • Intre Antonescu si Basescu?! Atat de marunta sa fie miza?!
    Crezusem ca e statul de drept si mersul de stanga … ca e lumina si intunericul, … ca e licuriciul si lacul rusesc, … axa si sluga, … grasul si slabul, … republica parlamentara si cea semiprezidentiala, … constitutia si moneda unica … senghenul si vamesul.

 4. Ipocrizia uslamului nu mai cunoaste margini. Nu trebuie decit sa ne reamintim ce spuneau citiva tovarasi la ultimul referendum.

  In 2009 chemau „patriotic” la boicotarea referendumului tovarasul Iliescu, tovarasul Tariceanu si tovarasul Antonescu.

  Iata, spre aducere aminte, cu materialul lui Felix:

  “Dacă totuşi vor impune un râs de referendum, un psedo-referendum, atunci ne vom adresa public susţinătorilor noştri cerându-le să nu participe la un asemenea referendum, pentru că nu putem să ne batem joc pe bani publici!” (Crin Antonescu)

  Mai mult:

  “Ion Iliescu a precizat, duminica, la Antena 3, ca nu va participa la votul de la referendum si ca, personal, ar invita la boicotarea plebiscitului pe care il considera o interventie brutala in functionarea institutiilor statului.”

  Amanunte si lamuriri gasiti aici:

  http://lacoltulstrazii.ro/2012/07/17/basescu-antonescu-iliescu-la-unison-nu-vom-participa-la-vot-vom-boicota-referendumul

  si aici:

  http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/07/24/apel-la-ratiune-desteapta-te-romane/

  Aceste persoane chiar isi inchipuie ca au de-a face cu un popor cretinizat si, prin urmare, uituc. Sa ne mai reamintim ce au facut cu vointa poporului, pe care il cheama acum la validarea loviturii de stat, in urma unui referendum valid si majoritar?

  • Multumesc pentru acest binevenit si util memento. Specializati in mancurtizarea, in spalarea si raschetarea creierelor, acesti tovarasi isi inchipuie ca pot falsifica totul. Oameni fara memorie, cred ca si ceilalti sufera de amnezie. Comunismul este mnemofob. Nimic nu-i deranjeaza mai tare pre comunisti decat memoria.

   • „Nimic nu-i deranjeaza mai tare pre comunisti decat memoria.”

    Intreb, doar intreb: Ca si lector al Comiteitului Central al UTC, ati fost si Dvs. comunist? Si daca da, va deranjeaza memoria acelor vremuri?

    Multumesc pentru raspuns!

    • Da, ma „deranjeaza” memoria represiunilor, a crimelor, a ilegalitatilor, a cenzurii, a mizeriei economice si sociale, a prapastiei dintre ce gandeai si ce erai obligat sa scrii, a suspiciunii generalizate, a lichelismului, a faptului ca justitia era inrobita, ca o nomenklatura nesimtita isi facea de cap in Romania. Cand spun ca ma „deranjeaza” ma gandesc la obligatia de a nu uita, de a cultiva ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii. Am mai spus-o, o repet: a ierta nu inseamna a uita, dar a uita este de neiertat.

     Vad ca va framanta biografia mea. De ce nu pomeniti de deceniile de colaborare la Europa Libera, de faptul ca am fost redactor al revistei alternative de cultura AGORA, care aparea in Statele Unite, cu sprijinul lui National Endowment for Democracy, la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia si era distribuita clandestin in Romania? Redactor-sef era scriitorul disident Dorin Tudoran, director al FPRI era Daniel Pipes. Redactori eram Michael S. Radu, Paul Goma si cu mine (neremunerati). Presedintele Comitetului Editorial era Eugene Ionesco. Nu inteleg (de fapt inteleg) ce interes aveti sa deturnati discutia. Din acest moment nu va voi mai raspunde. Ii rog pe ceilalti citori sa nu cada in aceste capcane si sa se mentina in interventii la tema articolului. Multumesc.

     • Sincer sa fiu nu sunt preocupat in mod special de biografia Dvs.! Dar cand doresc sa ma informez o fac..si astazi dupa cum stiti exista o infinitate de surse..datorita internetului!

      „Da, ma deranjeaza memoria represiunilor, a crimelor, a ilegaslitatilor, a cenzurii, a faptului ca justitia era inrobita, ca o nomenklatura nesimtita isi facea de cap in Romania.”

      Intrebare: Cand a inceput sa va deranjeze memoria? Dupa ce ati plecat din tara? De ce nu v-a deranjat memoria atunci cand tineati prelegeri ca lector al CC al UTC? De ce nu ati luat pozitie atunci? Nu cumva instinctul de autoconservare, teama?

      Va rog din suflet sa nu ma intelegeti gresit! Sunteti doar cu 5 ani mai in varsta decat mine si cunosc foarte bine acele vremuri!

      Sunt sincer cu Dvs. si va spun ca acest articol mi-a lasat un gust foarte amar, cu atat mai mult cu cat va numiti Vladimir Tismaneanu! Prin acest articol ati aratat ca nu sunteti mai prejos decat noi cei proveniti din „plebe” care atunci cand „discutam” politica, discutia se finalizeaza invariabil prin: dar ce bai, ai tai au fost mai buni? Nu au facut la fel?

      Repet: am un gust amar si doar atat! Ba nu, nu doar atat: inainte de a citi articolul eram hotarat sa nu particip la referendum, dar acum mi-am schimbat decizia! ma voi duce chiar daca in acest moment nu stiu pe patratica voi aplica stampila!

      O seara buna oriunde va veti afla!

      • Ipocrizia, ca si minciuna, are picioare scurte si jigneste bunul simt si inteligenta celorlalti. Eu, totusi, va doresc „calatorie sprincenata si s-ajungeti cat mai departe”.
       Cand eram student, aveam doi colegi, si as vrea sa cred si prieteni, cu care, in timpul liber incercam felurite versificari. Unul dintre cei doi, mai talentat, a creat ad hoc urmatoarea versificatie, pe care v-o fac cadou pentru a va insoti in aventura dvs.:

       „Adio, si nu-ncerca sa ne mai canti,
       Ca-ti rup, din fata, patru dinti,
       Si-ti dau si-un sut in fund…”

       Dle Profesor,
       Imi cer scuze pentru perturbarea atmosferei acestui club onest, dar, cumva, acum cand suntem chiar la o rascruce de drumuri fatala, mi-a cam crescut tensiunea peste limita mea normala.
       Las la latitudinea dvs. daca acel text de mai sus pas au ba.
       Cu stima,

      • Eu zic ca ar fi bine sa ne pastram cu totii calmul. Inteleg ca atmosfera devine tot mai electrizata, dar reactiile exagerate nu ajuta la dialog. Oricum, faptul ca premierul-plagiator Ponta a fost astazi, impreuna cu El Crin oaspetele ex-ministrului plagiator Mang este revelator pentru ceea ce Mihail Sebastian numea candva „o epoca si o mentalitate”…

     • Ma-ntreb oare, ca tot o da lumea-n sus si-n jos cu comunismul, daca se stie de unde a pornit ideea (Jeebus & friends) si la combinatiile stiintifico-fantastice (Roddenberry style)…
      Ideologia (dar nu si pervertirea ei) mi se pare apropiata de umanismul secular pe care as dori sa-l vad mai raspandit in societatea de azi…

   • Memoria?! Pe comunisti nu-i deranjeaza, caci n-o au!
    Un exemplu?! Orice declaratie a fostului comunist Basescu (dupa propria-i afirmatie) n-a ramas necontrazisa de el insusi. Motivul nu poate fi decat memoria sa mai scurta.

 5. Domnule Tismaneanu,

  Pot accepta parerile, ideile, sfaturile si indemnurile unor „persoane apolitice” impartasite pe diferite forumuri, inclusiv pe aceasta platforma online, privind neparticiparea la referendum! Dar dati-mi voie sa spun ca este inadmisibil ca niste lideri de partid sa indemne la neparticiparea la vot (ma refer inclusiv la liderii incriminati in articolul Dvs.), chiar daca nu este „interzicere” (aceasta situatie ar fi un caz de natura penala)! De ce astazi PDL si Traian Basescu procedeaza ca si ceilalti? De ce incercati sa justificati aceasta decizie, aratand cu degetul catre trecut: dar ce..ceilalti nu au procedat la fel? Trist!

  PS: Va rog sa nu va suparati pe mine: corectati exprimarea „primi doi era fascisti” din continutul articolului!

    • Ti-a raspuns… e in articol, fii mai atent; tot articolul vorbeste despre riscul de a legitimiza printr-un plebiscit o incalcare grosolana a constitutiei, asa cum s-a intamplat in 1946.
     Riscul de a legitimiza haita, fie ca e vorba de 322 sau de de 257…
     Constitutia noastra trebuie sa corecteze lipsa responsabilitatii parlamentare: demiti presedintele, nu-ti iese acum, incerci peste o luna, inca o data, pana iti iese… Tu nu patesti nimic. Asta e o mare problema, faci orice stiind ca oricum nu risti nimic. Hitler a organizat alegeri de 3 ori pana a iesit ce-a vrut. Si stim ce-a urmat. Comunistii au schimbat Constitutia regala cu o lege. Si stim ce-a urmat.
     Asa imperfecta cum e, Constitutia noastra trebuie respectata. Altfel schimbam domnia (imperfecta) a legii cu absolutismul perfect al haitei. Si nu e ok deloc. Nici macar pentru tine.
     Nu-ti place fata lui Basescu, ori nu-ti place ca ti-a taiat pensia sau salariul. Sau mai stiu eu ce ti-o fi facut si ti-a jignit sensibilitatile. Totusi a facut un lucru esential pentru tine: a acoperit ochii justitiei si i-a descatusat mainile.
     Crezi ca e putin? Eu zic ca e mult. Vreau sa traiesc intr-o tara cu justitie oarba si cu brat lung. Altfel, trebuie sa invat sa trag cu pusca si nu prea ma indeamna inima.
     Dar o s-o fac, bineinteles, daca altfel nu se poate.
     Aviz lui Iliescu si ai lui.

 6. Ironia sortii… „Femei, Maniu si Bratianu v-au lipsit de orice drepturi! Votati Soarele descatusarii voastre! Soarele viitorului copiilor vostri!” (Scanteia 11.09.1947) tocmai soarele ne-a adus 40 de ani de intuneric…
  Si se pare ce multa lume a uitat vremurile alea…

 7. Am inteles, din textul Dv, ca sunteti un om laudat (de Dv. insiva). Nu inteleg ce aveti cu Dl Alexandru Athanasiu. Si partidul lui Basescu e derivat din PCR, la o adica, si a facut parte din Internationala Socialista, inainte ca Marele Carmaci Basescu sa fi dat cu pupa-n prora si sa fi bagat Titanicu-n PPE, omorand astfel PNTCD

 8. Societatea a fost violata.
  Contesta (ea) legalitatea actului dar,.. a luat-o ( e … gravida).
  Boicotand, ea ramane in casa. Violatorul, afara, linsandu-i sotul.
  Raman astfel, doar doua (elemente), din trei (violatorul si partea vatamata).
  Eliminat, sotul legitim.

  PS. Vor mai trece inca vreo 50 de ani pana cand sangele altor 1000 de copii va curge,
  spaland rusinea de a fi copii ai inaintasilor lor?

  Sincronizarea pe un unic dirijor, cel de noi legal-ales, este cheia enigmei. Basescu este
  partea cea mai violata ( violata direct) in toata aceasta istorie, si daca el cere cu gura
  lui „boicot” si eu ma con-formez, mai ales pentru aceea ca, carbuni cu mana altuia, din
  jar, nu voi scoate niciodata.

  Dar nu ma opresc din a spune ca cea mai eficienta ( si mai eficace) actiune era „votat NU”
  Aceasta „jumatate de masura” (boicotul), va duce la aparitia unui alt partid, un partid al
  „managerului de vocatie”, un partid al celui „nascut” si nu „facut” sa fie OM.

 9. Eu am votat „Basescu” la presedentie.
  Nu am sa votez impotriva lui decat atunci cand eu voi vrea acest lucru.
  Cei ce voteaza „Da” ca sa il „zboare” certifica de fapt linsarea la care au fost „parte”.
  Cei care vor vota altfel decat indica presedintele-ales, vor vota pentru ei, dar impotriva lui.
  Cei care se vor sincroniza apelului lui Basescu, vor vota atat pentru ei, cat si pt el.
  Cei care nu voteaza „Da”, dar nu se sincronizeaza cu Basescu, cade de fapt in plasa
  jocului murdar al usl.

 10. @ vida clara ,
  acum, adica pe 29 iulie, cea mai buna metoda este boicotul.
  Eroizarile romantate nu isi au locul.
  Ca atare, boicot, nu vot.
  Boicotul este neprezentarea la vot admisibila in orice stat democratic.
  Ce nu vezi in regula?
  Este in regula cum au procedat pentru demitere?

  • @victor L.
   Votul meu pentru presedentie, e dat, stimate Victor.
   Pentru mine „votul” reprezinta „cuvantul meu de onoare” iar eu, nu-l dau oricui dar
   aceluia caruia il dau se poate baza pe mine ca pe el.
   Eu nu fac „eroizari romantate” ci doar sunt, asa cum sunt.
   Daca i-am dat votul lui Basescu, eu nu i-l iau inapoi, sub nici o forma cata vreme „contractul
   intre parti” nu a fost, cu nimic stirbit.
   Asa ca, votul meu fiind al lui Basescu, e suficient sa-mi spuna „votezi” sau „boicotezi” iar eu
   nu fac decat sa raman mai departe pe mana lui, pana cand sunt alegeri prezidentiale
   constitutionale.
   Acum in timp ce scriu, a aparut Blaga ( si mai apoi Ponta) si se pare ca optiunea PDL (pe de o
   parte) si a lui Basescu (pe de o alta) ar fi „boicotul”.
   Basescului ii acord ultimul, cuvantul, in ultima din zilele saptamanii asteia, pentru ca, repet,
   votul meu este al lui, si nu al meu.
   Cand se gata termenul, dupa caz, ori reinoim contractul ori imi angajez alt reprezentant.
   Cu Basescu, si sa-mi placa mie de el ( cum mi-a placut de Bush) nu il mai reinoiesc pentru ca,
   gata, cu al doilea mandat „si-a trai traiul, si-a mancat malaiul”.
   Sa vad ce o rasari. Daca zice Basescu sa boicotez, ii scad punctele in ochii mei, dar, tot fac cum zice. Nu e nici un eroism, vezi de treaba, Doar atat ca amandoi ( si eu, si el, suntem ceea
   ce se cheama „jucatori”. O sa va explic eu pe aici ce e aia, ca asa cum s-a tradus pana acum,
   e mai mare rasul.
   Cine, dintre cei ce doresc democratie, voteaza acum altfel decat Basescu, nu-si fac un serviciu nici lor, nici democratiei ci ceausismului usl.

 11. Hotararea de a boicota „referendumul marca usl” mi se pare cat se poate de pertinenta.
  A fi mers la vot mi se pare anormal. Adica, de ce sa validez eu porcaria uslasa? De cate ori vor muschii lor, hop si noi la vot??? Sa mearga ei. Nu eu am cerut suspendarea lui Basescu. Alta ar fi situatia sa fie invalidati parlamentarii puscariabili – vorba lui Basescu. Cred ca as merge si 4-500 de km sa-i ajut sa plece la odihna bine meritata, la umbra.
  Pe de alta parte, sper ca echipa lui Basescu sa nu stopeze motoarele acum cu demonstratiile populare pro-Basescu si cursa cu Flacara Democratiei. Toate astea trebuie sa continue! Iar la mitingurile organizate sa se recomande poporului neprezentarea. Nu trebuie lasati pungasii singuri in fata banilor. Nu vor ezita sa fure tot.
  Trebuie militat, acum si mai abitir, pentru popularizarea acestui mesaj.
  Si sunt convins ca si Europa nu va ezita, daca nu sa infirme referendumul, cel putin, sa-si manifeste rezervele pentru modul cum a fost organizat, dat fiind iregularitatile sesizate.

 12. De multe zile deja, pe Contributors, s-au format două curente:-

  1. Votez NU, fiindcă este foarte important să-l susţin pe Băsescu le referendum

  2. NU votez, fiindcă nu concep să legitimez puciul legitimând referendumul

  S-a ajuns în ultimele 2-3 zile la un consens în societatea civilă, inclusiv aici, pe site, pentru opţiunea 2. – pentru a NU vota; pentru a boicota referendumul.

  Între timp, PDL şi Băsescu, şi-au dat şi ei seama că aşa e cel mai bine, şi au susţinut-o public!

  Normal, ştiam toţi că vor fi oameni care nu vor accepta consensul, şi că nu vor dori să avem o poziţie unită, ci vor face tot cum au vrut ei de la început. Asta e! Sper să nu contribuie cu votul lor la validarea referendumului, că tuturor ne fa părea foarte rău atunci…

  Cât despre noi, restul, majoritatea, care am decis să boicotăm referendumul pucist, degeaba încercaţi să ne aduceţi de partea voastră – am câştigat argumentul şi trebuie să rămânem consecvenţi planului de luptă – altfel facem terci! Ştiam cu toţii cu ce argumente vor veni puciştii (laşi, etc.) să ne dezbine, dar de la colegii noştri care doresc să voteze NU trebuie să cerem să nu ne dezbine şi ei – fiindcă nu-i drept!

  Personal cred că cel mai puternic mesaj pro-Băsescu ar fi dacă ar vota DOAR cei care îi vor demiterea… să zicem 90%+ din cei care votează. În cazul în care mai puţin de 35% din electorat votează, poziţia lui Băsescu este foarte puternică… mult mai puternică decât dacă votăm 40% şi ,,doar” 80% sunt pro-demitere.

  Cu alte cuvinte cred că cel mai important procent la referendum nu este cel anti-demitere, ci cel de prezenţă! Mult mai important pentru statul de drepte, dar şi pentru Băsescu, să fie prezenţa cât mai mică, CHIAR dacă asta înseamnă că votul anti-demitere este tot foarte scăzut.

  Să fim UNIŢI! Să boicotăm referendumul pucist! Ne-o cere şi PDL-ul, şi Băsescu (printre rânduri, fireşte, că nu poate face public ,,pe laşul!”)

  Nu vă lăsaţi manipulaţi pe ultima suta de metri de pucişti! Nu daţi victoria din mână pe o posibilă înfrângere de pe gard, fiindcă nu îl ajutaţi pe Băsescu!

 13. La 1 ianuarie 1919, Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht deveneau primii lideri comunisti din istoria post-belica (culmea, inca din prima zi a infiintarii P.C. din Germania) lasati in minoritate de propriul lor congres. In vreme ce ei doi se pronuntau in favoarea participarii la alegerile ce urmau sa vina, colegii lor (mult prea profund cominternizati) votau pentru boicotul alegerilor si pentru insurectia armata….

  Nu stiu… ma gandesc ca e un arc peste timp, cu alti actori si alte masti…

  • Cominternul s-a infiintat in martie 1919. KL si RL erau marxisti convinsi, revolutionari suta la suta, insa nu pucisti. De-aci si divergentele dintre Rosa Luxemburg si bolsvici (v. „Critica Revolutiei Ruse”). Ganduri bune.

   • Corect. Eu insumi am ezitat putin cand am scris „cominternizati”, dar comoditatea m-a descurajat sa fac o cautare rapida in wikipedia, ca sa realizez ca referirea mea era inexacta.

    Ce voiam sa spun despre acea majoritate belicoasa – bolsevica – din succesorul comunist al Uniunii Spartacus este ca, aparent, fusese alcatuita din oameni ai PC(b), cu afilieri de partid (comunist) multiple, gen Karl Radek. Astfel, la congresul acela, invitatii din Rusia nu se distingeau clar de membrii Uniunii. Si, multi dintre ei, au fost, la nici doua saptamani distanta, pe strazile Berlinului, cu mitraliera in mana.

    Nu era chiar off-topic… analogiile istorice imi atrag atentia…

  • Nerelevant / diversiune!

   Fraţilor, nu uitaţi – Europa e cu ochii pe noi! Ne ne părăseşte! E de partea noastră! La fel şi SUA! Curaj!

   Nu vă pierdeţi cu firea! Dacă am fi singuri pe lume, aş înţelege cum unii se panichează! Dar nu suntem! Am câştigat argumentul moral în ochii lumii! Ne-au dat dreptate! Ne sprijină moral!

   Acţiunile USL sunt considerate PUCI/ LOVITURĂ de STAT de către toată lumea civilizată din care noi FACEM PARTE (UE)!

   Hai să nu le dăm tocmai NOI legitimitate puciştilor legitimând referendumul, când toată lumea civilizată se aşteaptă să spunem cu demnitate: NU PUNEM BOTU’ la lovitura voastră de stat – şi nu ne mai puteţi manipula cu diversiunile voastre – fiindcă deja noi avem şi victoria de partea noastră, atât timp cât… nu facem nimic (nu intrăm în panică) şi nu votăm!

   Nu numai PDL-ul, Băsescu şi Noua Republică, dar şi MRU au decis să se alăture celor care vom boicota referendumul puciştilor! Să fim cu toţii uniţi şi consecvenţi! Curaj!

   BOICOT!

    • Ni fiţi naiv, nu îi vor arunca peste bord, fiindcă prea sunt legaţi toţi unii de alţii.

     Nu ştiu nici de ce vă faceţi griji de ce se-ntâmplă cu cei doi. Oricum, ca să nu rămâneţi în suspans: nimic.

     Ponta încă nu şi-a jucat până la capăt rolul. E bun de bătaie lungă, mulţi ani de-acum. Cât despre Antonescu, dacă îl dau pierdut, se discreditează şi pe el (Voiculescu). Va da din gură în continuare.

     Ăştia nu ştiu să greşească. Nu au marşalier. Când au avut vreodată din ’89 încoace?

     Scandalul o să continue. Dar asta NU e un argument pentru a le face lor jocurile (pe plac), cum sugerează unii din ce în ce mai perfid azi…

     …m-aţi înţeles?

 14. Soluţia: mergeţi la vot şi puneţi mai multe ştampile astfel încât votul să fie invalidat, dar USL-işti să nu poată să voteze în locul vostru.

 15. Am observat ca nici articolele dumneavoastra nu mai sunt preluate de Hotnews.ro, la fel ca cele ale lui Dan Tapalaga si ale lui Paul Dragos Aligica. Stiti cumva ce se intampla? Se da cumva Hotnews cu USL?

  • Sunt si eu surprins. Nu pot face speculatii. Daca textele mele nu vor mai fi preluate de Hotnews, exista alte platforme. Am un blog personal, colaborez la EvZ, la platforma direct legata de ziar, „Hydpe ParK’, deci nu duc lipsa de locuri unde sa-mi exprim parerile (la care se adauga cele din Vest unde scriu frecvent in reviste precum TLS si „International Affairs”). Ma leaga, cum usor va puteti imagina, sentimente speciale de „Contributors” si de „Hotnews”.

   Pe scurt, c’est la vie :)

   Pentru moment, sa ne amuzam cu acest banc al serii datorat lui El Crin:

   ‘Va asigur d-le Barroso, va asigur parteneri europeni ca dupa plecarea dupa Traian Basescu justitia va face spectaculoase progrese in combaterea coruptiei si condamnarea coruptilor! Va asigur ca, daca puteti avea indoieli, e treaba dvs, dar nu puteti avea indoieli in legatura cu atasamentul a milioane de romani fata de valorile democratice, ale statului de drept, ale justitiei,’ a spus presedintele interimar al Romaniei la mitingul anti Basescu.

 16. „Cuvintele ce suna din coada, vorba lui Eminescu, nu pot ascunde lipsa de rusine ”

  Oh yes , oh yes indeed !!!

 17. OK, si dupa boicotul care ar duce -hopefully- la invalidarea de catre CCR a referendumului pentru neatingerea cvorumului, ce ar urma?
  Legea in vigoare spune ca parlamentul ar lua act de decizia CCR si ar hotari procedura de urmat.

  De exemplu mentinerea suspendarii presedintelui si organizarea unui nou referendum! Perfect legal (poate pentru un nou set de fapte grave sau aceleasi)
  Then what?
  Trebuie gandit in avans cu cateva mutari..

  • Constance,

   vom trăi şi vom vedea, zic eu.

   Nu are rost să anticipăm şi să ne facem griji ce vor face puciştii după ce vor pierde pe 29, până nu pierd pe 29!

   Asta, fiindcă, crezându-ne deja cu sacii în căruţă, (când de fapt şi căruţa ne-au luat-o) putem de fapt să cădem în plasa de a-i ajuta pe pucişti să-şi pună sacii noştri în căruţa lor, şi să plece cu ea cu tot, lăsându-ne cu ochii în soare, ca pe fraieri…!

   DACĂ reuşim să boicotăm referendumul, atunci mai mult ca sigur referendumul va fi invalidat şi Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Lovitura de stat va fi fost dejucată!

   Dacă puciştii vor să mai dea o lovitură de stat – om vedea ce vom face, dar eu zic să facem tot la fel – să ne apărăm ţara într-un mod democratic în continuare!

   Până atunci, să încercăm măcar să câştigăm bătălia crucială pe care nu avem dreptul să o pierdem – referendumul care legitimă sau nu o lovitura de stat – e o alegere care ne va repune sau care ne va sustrage din rândurile ţărilor democratice cu care am dori (cel puţin unii dintre noi) să stăm în continuare la masa UE.

   • If you say so…
    Eu una m-am zapacit total. Imi vine sa plang de deznadejde si frica. Sunt o epava, de 2 saptamani dorm 4 ore pe noapte… Si am inima grea, ca si cum seva intampla ceva teribil.
    Sorry de confesiunile astea personale… dar fac si ele parte din realitate.

 18. Iliescu vorbind despre democratie nu este decat acelasi lucru ca si Ponta vorbind despre cel mai cinstit guvern desi, el fura, in fiecare secunda care trece, bani de la buget, prin sporul pentru doctorat primit la salariu datorita unui alt furt.

 19. Da si nu, domnule Tismaneanu.
  Da, Iliescu este un dinozaur din pacate prea viu, este cel care ne-a luat 20 de ani din viata prin chemarea minerilor in lor de primirea regelui, este nasul si bunicul ideologic a lui Ponta si Nastase….PSD-ul e mostenitorul direct al PCR, prin FSN – din care FSN se trage si PDL-ul ..
  Da, ne era de 100 de ori mai bine daca aveam o lustratie corecta a celor citorva mii sau zeci de mii(?) de mini-ceausesti ce s-au dezlantuit asupra noastra dupa impuscarea lu ala mare de care se temeau toti.
  Multumita lovilutuiei din dec 89 si a FSN-ului il avem acum si pe Ponta Paste, si pe Basescu hahahaha…
  Dar, NU voi boicota referendumul. Fiindca imi da pozibilitatea sa ma exprim. Imi da posibilitatea (macar iluzorie) de a-i spune DA sau NU unui emanat din aceeasi mocirla de unde vine si Iliescu.
  Si mai imi da ceva…le atrage poate atentia securisto-mafiotilor din toate partidele ca si lor li se poate intimpla o suspendare, un referendum…si contra lor se poate iesi cu efect intirziat sau nu in strada, si ei pot fi peste 1 an sau peste 4 in situatia marinarului democratel, cu gradele lui ce l-au dus pina la Anvers de cinstit si marinar ce era, iar acu i-au plantat bipeda de fiica agramata si buzata fix in parlamentul UE…
  Il scimbam acum cu alt inept, cu un Crin ofilit? Ok, vom schimba si Crinul cu alta floricica cind i-a veni vremea, apoi pe aia cu alta lichioana si tot asa.
  Nastase e in puscarie. Pt 2 ani. Nu ma intere ca l-a bagat base sau chiar partidul lui. Poate Crin il baga pe Videanu, asa la paritate. Urmatorul dupa Crin…poate il inhata pe Ponta plagiaerscu, sau pe Voiculescu.
  Ca cetatean simt ca am de cistigat prin schimbarea si rotarea lor (a tuturor partidelor) cit mai des la putere. Mai dispare un puscariabil, mai invata unii din experienta anteriorilor si isi mai rafineaza stilul, se poarta mai putin a la Lenutza Udrea sau Anastase…poate din putina frica, putin calcul ca urciorul nu merge prea des la apa.
  E unica sansa ca prin rotatia lor sa nu ii lasam sa prinda radacini prea adinci, scaunele puterii sa nu devina asa de comode si asa de formatate dupa grasele lor sezuturi (8 ani a fost mult pt base..prea mult!) serviciile sa nu apuce sa fie asa de impinzite de oamenii lor (proces de durata)…si sa invete ca vremelnica e postura si pozitia lor…mai vremelnica si decit le garanteaza durata unui mandat (4 ani, 5 ani, etc).
  Da, in situatia fara iesire in care ma simt ca si cetatean si contribuabil…vesnic spoliat si inselat de puternicii si smecherii momentului adunati de prin tenebrele partidelor…pot doar sa pun umarul de cite ori e vb sa ii schimb. Si cu atit mai bine cu cit se va intimpla mai des. Poate nu apuca sa se infrupte atita nici cu bani, nici cu putere.
  Ii mai rafinam prin momente succesive de vot!
  Probabil nu tre sa va adcu aminte butada „mai rasfirati baieti, mai rasfirati”..si nici zicala „schimbarea regilor, bucuria poporului”.
  Schimbarea e viata.
  Sa auzim de bine. In America e cald?

  • Asta din ciclul: toti sunt la fel dar eu votez deocamdata cu Crin, pana ma spoliaza si el… Pai ce sa zic Alexandro, cum iti asterni, asa dormi.
   Si vezi ca vorba aia din popor e „Schimbarea regilor – bucuria nebunilor.” Daca tot te bucuri asa tare…

 20. Eu voi veni la vot si il voi vota pe presedintele Basescu. Nu pot boicota ceea ce nu a avut inca loc pentru a demonstra ca e fraudat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro