marți, iunie 25, 2024

Nu vrem în 1984. Altă întrebare?

I. Revenit târziu în noapte (de fapt, în dimineață) de la protest, spuneam astfel:

„Mai sunt 10 zile în care:

– președintele Iohannis sau președintele CSM trebuie să conteste OUG la Curtea Constituțională (de fapt, nu atât OUG, cât conflictul constituțional între autoritățile statului pe care îl creează acest OUG);

– PNL, USR și restul opoziției trebuie să demisioneze din Parlament, pentru a forța alegeri anticipate;

– strada trebuie să pună presiune enormă pe ei.

Dacă cele trei condiții sunt îndeplinite cumulativ, mai e o șansă să scoatem România din fundătura în care prostia & ticăloșia PSD au împins-o.”

Înțeleg că Opoziția încearcă, deocamdată, soluția moțiunii de cenzură. E greu de crezut că va trece; în cele din urmă, tot la soluția demisiei în bloc va fi nevoie să se recurgă. Chiar dacă nu va fi pusă în practică de 50%+1 dintre parlamentari, PSD+ALDE vor putea cu greu să pretindă că au legitimitate în deciziile parlamentare – și vor trebui, mai ales dacă și strada pune presiune pe ei, să demisioneze & să accepte alegerile anticipate.

II. După 31 ianuarie 2017 a urmat 1 februarie 1984.

Urmează 10 zile cât 33 de ani.

Președintele Iohannis & CSM fac deja ceea ce trebuie.

Opoziția pare că se trezește.

Însă depinde covârșitor de noi, strada, ca ziua de 11 februarie să ne prindă în 2017, nu în 1984.

Pentru noi toți, pentru copiii & nepoții noștri, pe care nu i-am născut ca să crească în distopii – e esențial să fim cu sutele de mii în stradă, în toată România.

Nu, România nu vrea în 1984, domnule Iordache. Altă întrebare?

Nu, România nu e negociabilă, domnule Grindeanu. Altă întrebare?

Nu, România nu e mexicanizabilă, domnule Dragnea. Altă întrebare?

Da, trebuie să retrageți OUG & să plecați.

Punct. Fără nici o altă întrebare.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. ” PNL, USR și restul opoziției trebuie să demisioneze din Parlament, pentru a forța alegeri anticipate;”
  Trebuie vazut daca asa ceva prevede Constitutia, altfel este un fel de a lasa lupul singur ca paznic la oi. Iar dupa cum observam, nesimtirea uslamistilor e in toi. Caci sint urmasii uslamistilor din vara lui 2012.
  NB,
  culmea hazului:e ora 11 si Digi 24 anunta ca la guvern nu a venit niciun ministru ori prim sinistrul Grindeanu :P

  • Guvernul a lucrat in schimbul trei, aseara, e greu sa se trezeasca. Nu-i nimic, sa vina la schimbul doi, dupa ora 18:00, cand pot sa fiu si eu acolo. O sa vin impreuna cu cativa colegi de serviciu.

   Pana atunci, un mesaj pentru guvernanti si ai lor papusari:
   „Stimati tovarasi”! Jos labele de pe Romania!”

    • ei na! pai nu il punea Iohannis oricum, cu sau fara lege care il impiedica sa fie PM. acum deja e personal intre dracnea si Iohannis. acum nu il pune orice ar fi.

 2. 1)Sesizarea CCR de către CSM ar putea fi inutila. CCR a mai fost sesizata o data tot pentru conflict instituțional si a hotărât in unanimitate ca nu e niciun conflict. Așa va face si acum.
  2)Protestele din strada nu-i impresionează ațâța vreme cat guvernul e alcătuit din persoane in toate privințele rudimentare.
  3)Avocatul poporului nu știe si nu vede poporul din strada. Nu aude ce cere poporul. Nu aude ce-i cere președintele. Daca va face ceva, va face fie prea târziu, fie incorect astfel ca CCR sa poată respinge ușor.
  4)Singura soluție rămâne cea a dizolvării parlamentului si a alegerilor anticipate. Abia acum se va vedea daca tot ce se pretinde opoziție la PSD-ALDE sunt dispuși, sunt doritori să-și spele din greșelile trecutului si sa ia cu adevărat taurul de coarne. Soluția moțiunii de cenzura nu rezolva nimic: va fi respinsa la doua-trei voturi diferență (asta presupunând ca vor fi si câțiva din coaliția majoritara care vor vota împotriva propriului guvern, ceea ce depinde de modalitatea de vot).
  5) Problema e când si cum vor putea fi luați la întrebări cu adevărat cei care nu s-au lăsat pana n-au calcat in picioare justiția: Dragnea, Iordache, Grindeanu, Tariceanu si toti ministrii care n-au avut curajul sa se opună acțiunilor ilegale ale șefilor lor.
  Daca Iohannis si opoziția nu se pun mai repede de acord pentru a opri acțiunile puterii iubitoare de hoți si de hoții, curând va ajunge si Ro ca minunata Coreea de Nord.

  • Daca vin sute de mii de oameni si daca-si aduc aminte si de procesul Cepex s-ar putea sa fie impresionati. Fortarea lor de catre Dragnea nu va fi neaparat o atenuanta. :) La dizolvarea parlamentului tot prin strada se ajunge caci cine poate forta un Dragnea sa-si demisineze guvernul dlui decat strada?

  • Dle Vancu sa privim lucrurile din fata si fara emotie adica la rece:

   Este clar pentru mine ca avem de a face cu o lovitura de stat(ca in 2012 , cand a fost parlametar-guvernamentala) azi fiind guvernamental si probabil cu acceptul unei majoritati partidice din parlament si acest termen cred ca trebuie imediat folosit. Nu ma refer numsi la continut ci la procedura. Loviturile de stat de acest tip adica nu cele date de armata ca in Turcia, se fac prin incalcarea procedurilor normale si constitutionale si trebuie sa le indicam ca atare fara sa ne ferim de cuvinte.
   Dovada ca este vorba de o lovitura de stat este ce s-a intamplst aseara cererea unor avize din partea puterii judecatoresi si apoi ignorarea ei. Codruta Kovesi exlplica aceste actiuni dar desigur ca functia inca nu-i permite sa califice actiunea drept lovtura de stat.

  • Anticipatele nu sunt sigure. Parlamentul PSD si ALDE poate functiona si cu majoritate in continuare.

 3. Desigur gratierea a fost doar perdeaua de fum si instrumentul de manipullare al opiniei publice la care o presa nu prea inteligenta a participat cu voie sau fara. Oricum acum se bate bine in al noulea ceas. Se pare ca acum ca sa para ca dau o satisfactie o baga in procedura normala si au mai scos si niste prevederi tampite. Bataia este pe ce s-a dat aseara aia este instrumentul si scopul loviturii de stat.

 4. De acord. Toti sa fie trasi la raspundere pentru niste ordonate. Ordonante incomplete. Nu am vazut sa fie dezincriminate infracțiunile de înșelăciune, fals în acte si uz de fals pentru obtinerea de foloase necuvenite. Dragnea, Tăriceanu, Iordache si , mai tânărul, Grindeanu s-au grăbit să „se scape” numai pe ei, uitând ca si alții au problemele lor. Rusine! „Ori toti, ori niciunul!” ar fi lozinca ce ghidează evenimentele din aceste zile.

  • Intrebare: daca se realizeaza acea dezincriminare procurorul va putea schimba incadrarea in alta culpa penala sau vom ramane un timp in vid legislativ la aceasta tema?

 5. Este un OUG atac la drepturile cetatenesti fundamentale prin faptul ca dezincrimineaza abuzul in serviciu, in acelasi timp, LEGALIZEAZA DISCRIMINAREA RASIALA, SEXUALA, RELIGIOASA intrucat se vor putea emite cu impunitate acte publice , de putere publica, care sa creeze o situatie de inferioritate pe temeiurile de mai sus.
  PSD trebuie scos in AFARA LEGII.

 6. DragNea si POPOruL…?… P S D
  Li Ber Ta Tea v-a redUS?
  …Li ber ta te a rea dus!
  Stie cineva, daca scapa si Ghitza pe ordonanta asta?

 7. Am trăit „1984”. Am evoluat către „Ferma animalelor”. Mai avem, probabil, de parcurs un drum de alți 30-40, ori poate 50 de ani, către democrație. Depinde de conjunctura internațională. Dar, după cum stau lucrurile, sunt sigur că săptămâna aceasta nu se va schimba nimic în bine. Desființarea preconizată a DNA este o involuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro