joi, martie 27, 2025

Nulitati si impostori in universitati si politica

Schimbarea de guvern  de acum doua saptamani a  adus in prim planul mediatic o avalansa de tupeisti si nulitati.
Cazuri deja celebre sunt cele doua propuneri de ministru la invatamant : C. Dumitrescu (Universitatea  Crestina Dimitrie Cantemir) si I. Mang ( Universitatea Oradea). Ambele ne-au edificat asupra ceea ce se petrece acum in invatamantul superior din Romania,  particular sau  de stat.
O suma de nulitati,  impodobite cu titluri de profesori au napadit invatamantul superior, oferind  din belsug diplome universitare si vanzand iluzii amatorilor. Daca parcurgi   lista cadrelor didactice de prin  universitati  ramai uimit de numarul mare de profesori plini care populeaza  catedrele universitare, persoane despre care nu a auzit nimeni ca ar fi realizat intr-adevar ceva notabil in viata stiintifica sau culturala a acestei tari. Daca te iei dupa acest liste impresionante de specialisti-profesori in economie, drept, inginerie, stiinte, arta  in mod sigur ar trebui sa fim tara cu cele mai faimoase idei si realizari in toate aceste domenii si nu ceea ce suntem in fapt  si ce arata viata noastra terna de zi cu zi.
Cum poti sa fii un profesor plin la o facultate, daca nu ai realizat o opera mare in specialitatea ta?
Cand ai timp  sa tii cursuri universitare (chiar la mai multe universitati deodata)si in acelasi timp (dar pe alti bani) sa fii si senator (deputat), presedinte  (vicepresedinte) , sef de comisie de specialitate in parlament , primar , ministru etc. ?
Cu ani in urma, profesorii plini erau numarati pe degete si erau admirati si recunoscuti de toata lumea ca somitati. Lucrarile lor erau traduse  pe plan mondial si era o mandrie daca luai o nota buna la un examen cu acesti monstri sacri. Studentii  mergeau  sa audieze cursuri  la alte catedre, chiar daca nu erau in specialiatatea lor, doar din placerea de a vedea si auzi un curs tinut de un mare profesor, din dorinta de a spune ca l-a vazut si auzit pe cutare savant.
Azi sunt exemple numeroase de oameni, in special din viata politica, care s-au impaunat cu titluri academice fara acoperire ( ca cei doi tupeisti  doritori sa fie  ministri al invatamantului).
Mai  sunt si foarte multi politicieni, care dupa ce  au luat  titlurile universitare (presupun ca pe merit ) nu mai profeseaza fiind ocupati cu parlamentul sau primariile , dar semneaza in continuare state de salariu in invatamantul superior. Este suficient sa te uiti pe declaratiile de avere  si poti sa observi cum incaseaza cu multa apetenta   si salarii de parlamentari, sau primari , presedinti de consilii judetene  dar si de profesori universitari. Iata cateva exemple:
  • Primarul general Sorin Oprescu are timp  sa fie zi de zi  la primarie,  dar si sa lucreze cu studentii medicinisti la cursuri, in amfiteatre dar si prin spitale si  la examene in calitate de profesor plin la Univ Carol Davila. El incasaeaza bani de la primarie cam tot atat cat de la facultate.
  • Vicepresedintele Senatului, celebrul Petru Filip, trecut de la PDL la PNL, este senator dar si profesor plin la 3 universitati , doua la Oradea (una de stat si una privata) si una la Bucuresti (celebra universitate privata Crestina Dimitrie Cantemir) . Banii de la Senat sunt cam tot atat cat incaseaza din profesorat.
  • Hardau Mihail (PDL) este senator dar si profesor universitar  la Universiatea Tehnica Cluj Napoca de unde a incasat salariu mai mare decat cel de senator. El este si Sef de comisie permanenta a senatului la invatamant, stiinta etc unde se presupune ca are zilnic de avizat legi, proiecte etc.
  • Fostul prim ministru  Adrian Nastase (PSD) este  deputat, cu drepturile banesti cuvenite, dar semneaza si state  de plata  ca profesor universitar la 4 unitati de invatamant: Universitatea Bucuresti, Universitatea N. Titulescu, Universitatea Dimitrie Cantemir, IDRI N.Titulescu.
Nu contest posibilele merite universitare din exemplele de mai sus, dar trebuie sa fim fair-play si  sa admitem ca nu este posibil sa fii prezent in acelasi timp  la parlament si in teritoriu  unde ai fost votat, dar in acelasi timp sa sustii cursuri universitare la cateva  facultati, sa desfasori activitate stiintifica, sa publici tomuri, asa cum este  potrivit sa faca  un profesor adevarat, dedicat invatamantului si stiintei.
Este o chestiune de bun simt,  ca odata ales parlamentar sau primar (deci ai o functie retribuita din banul public),  sa renunti la orice alta activitate universitara, care poate starni suspiciuni asupra felului in care te achiti de raspunderile tale de om ales sa lucrezi pentru binele public. Daca universitatile private pot arunca cu banii lor in dreapta si in stanga ( de multe ori interesate sa faca, cu aceste pretinse salarii universitare,  lobby mascat pe linga vreun parlamentar), cand este vorba de universitati de stat platite din bugetul tarii, corectitudinea si transparenta trebuie sa fie maxima.
Politica este  o profesie si nu un apendice pentru cineva care se pretinde si mare profesor universitar dar si mare dregator.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. socilaistii vand iluzii acolo unde se nasc deziluzii..univeristatile private sunt privite ca sanse de promovare pt semianalfabeti si repetenti racolati in organizatii mafiote (partide cum le numesc unii )
    ce se intampla in univeristati a fost parte din plan, pt ca mediocritatile comuniste sa-si perpetueze hotia si puterea.
    .. nu vad sanse de scapare pt ca mare parte din cei care mai au coloana si ar putea constitui o societate normala sunt rastalmaciti si f usor de corupt..
    P.S: propun revenirea la Dacia ca nume de tara, pt ca hai sa fim seriosi Romania este o inventie facuta tot de mediocri si ne confunda lumea intreaga cu tiganii

    • eu propun republica comunista romanica;directzia societatzii este directzia data de marele conducator si societatea cea mai avansata multilateral se apropie de tzelul suprem

  2. Domnule Dumas,
    exemplele oferite (Oprescu, Hardau, Nastase, Filip) sunt nulitati si impostori, prin prisma profesiei de baza sau prin aceea ca sunt si alesi?

    • D-nul Dumas nu s-a referit la la cele 4 persoane (la care se poate adauga o a cincea: Ecaterina Andronescu) ca impostori si nulitati, ci ca indivizi care abuzeaza de pozitiile lor. Pentru ca nu poti sa fii implicat in atatea activitati si sa le faci ca lumea. A fi profesor universitar nu inseamna sa tii 2-3 ore de curs pe saptamana. Implica si activitate de coordonare in cercetare, pregatirea studentilor, indrumare, etc. Toti cei enumerati iau salariul de profesor in mod abuziv.
      Corect ar fi ca pe perioada exercitarii mandatului, pozitia universitara sa fie suspendata. Cam asa se intampla in toata lumea civilizata. Nu poti sa fii consilierul lui Obama si sa mai iei si salariu de la universitate (care foarte probabil e in in top 10 universitati americane). Eventual tii cate o prelegere.

  3. De acord Dl Dumas. Ati uitat sa enumerati si oameni de afaceri prosperi, presedinti si vicepresedinti in fel de fel de asociatii, organisme etc. Sint niste genii, ce mai!
    La univ. private, „suplinitorii” marilor genii sint plati (DACA SINT!) din bani privati. La stat acestia ori fac „munca patriotica” (scalvia universitara exista!) ori sint platiti din banii contribuabililor. (Un post didactic este platit de 2 ori).
    In plus cu ani in urma presa a dezvaluit ca Adrian Nastase avea vreo 7 norme didactice din nordul in sudul tarii!
    O tara de genii! De ce credeti ca au votat ca pozitia de cadru didactic sa nu fie incompatibila cu cea de parlamentar, magistrat?
    Pentru tinerii studiosi este de rau augur, nu vor putea avansa in cariera deoarece posturile sint „rezervate geniilor”. De ce credeti ca il urasc toti (inclusiv „geniile” PDL-iste) pe Funeriu? (Dl. Baba a mai muiat in prima faza criteriile minimale). Urmeaza faza a II-a.

  4. domnule Dumas…de ce nu aveti curajul sa spuneti lucrurile pana la capat?
    avem un guvern de impostori condus de cel mai obraznic dintre ei.
    crede cineva ca toar’su Ponta a scris acele lucrari din cv-ul sau?
    crede cineva ca exista timpul fizic necesar pentru a fi parlamentar,sef de partid,profesor sau lector universitar,avocat,autor de lucrari stiintifice si cursuri de drept,invitat permanent la tv,sportiv de performanta…
    nici macar socialisti nu pot fi numiti.
    parerea mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Michael Dumas
Michael Dumas
Michael Dumas are studii in electronica, fiind doctor inginer in semiconductori. A lucrat multi ani in cercetare, proiectare, productie si investitii. In ultimii ani s-a ocupat de computere si informatica. Este in prezent retras din activitate si calatoreste mult in capitalele Europei. (Michael Dumas este un pseudonim)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro