marți, ianuarie 25, 2022

Nunta princiară, restul și Estul

Inevitabil, zilele acestea televiziunea de pe toate continentele a fost cotropită de nunta prințului Harry al Marii Britanii cu actrița americană Meghan Markle, la Capela St.George a Castelului Windsor. Posturile românești au destinat evenimentului ore întregi. TVR, ProTV, Antena 1, Kanal D, DIGI 24, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV și altele au transmis live sau au preluat transmisii, unele au programat interesante filme documentare despre membrii casei regale britanice sau au trimis reporteri la fața locului pentru a comenta în direct ceremonia. Presa a avut surse inepuizabile de informație fiindcă mediile britanice au luat-o din timp oferind detalii despre pregătiri, costuri, ținutele doamnelor, meniu, invitați. Tabloidele n-au ratat bârfele despre micile conflicte bine strunite în spatele porților Palatului Buckingham, sub privirea vigilentă a Reginei. Comentariul live de la un eveniment de o asemenea anvergură necesită pregătire serioasă din partea jurnaliștilor. E un efort substațial de cunoaștere a protocolului, a tradiției ceremoniale monarhice, a personajelor și a relațiilor dintre ele, a codurilor vestimentare, a semnelor și simbolurilor, una peste alta o întreagă istorie care nu poate fi pusă în paranteze dacă se dorește informarea complexă a publicului, dealtfel avid de a înțelege, nu doar de a admira spectacolul. Cum era de așteptat, ProTV, TVR, DIGI 24, Antena 1 s-au descurcat bine, iar documentarele Meghan Markle:Prințesa americană transmis de ProTV, Meghan si Harry, în culisele nunții regale, producție Channel 5 UK, programat de B1 TV sau În slujba Majestăţii Sale, film canadian difuzat de DIGI 24, au fost binevenite pentru a completa tabloul unei istorii fabuloase. Bâlbâielile și gafele au fost și ele de neevitat. Georges Boisnard, realizator al televiziunii publice, om de cultură și fin cunoscător, a consemnat pe pagina sa de Facebook cât de puțin știu unii stiliști români „celebri” despre ținutele protocolare masculine:La Realitatea TV, un creator sau jurnalist de modă, din câte am înţeles celebru, confundă jacheta cu fracul. Citez „cutare s-a îmbrăcat într-un frac negru…”.Nu domnul meu! E vorba de jachetă, ţinuta de maximă eleganţă de dimineaţă! Neagră sau gri, are altă croială decât fracul, cu poalele rotunjite. Se poartă tradiţional cu vestă de stofă gri, cu pantaloni reiaţi gri cu negru şi cu cravată. (între timp tradiţia coloristică s-a mai relaxat, se fac jachete gri cu pantaloni uni şi veste de aceeaşi culoare sau colorate diferit, chiar în culori vii etc). Fracul e ţinuta masculină super elegantă de seară, negru cu vestă albă şi papion alb. Jacheta se poartă cu pantofi negri de piele şi fracul cu pantofi de lac. În materie de pălării, ambele se poartă cu joben”. Lecție gratis.

Coborând din basm în realitatea cotidiană, aflăm că în Slovacia o jurnalistă de investigație din Cehia, Pavla Holcová, care a lucrat împreună cu jurnalistul slovac Ján Kuciak, împușcat mortal împreună cu logodnica sa în februarie, a fost interogată mai multe ore de poliția slovacă care i-a confiscat telefonul mobil. Organizațiile media au protestat împotriva autorităților care nu au reușit să ia urma criminalilor jurnalistului ajuns până la vârful corupției guvernamentale, în schimb cercetează jurnaliști care au informații despre implicațiile mafiei calabreze în afacerile guvernamentale. „Acțiunea poliției este ostilă și pare să vizeze investigația reporterilor, iar nu uciderea lui Ján Kuciak. Este comportamentul polițienesc din statele autocratice”, a reacționat Organized crime and corruption reporting project-OCCRP, rețea al cărei director executiv este jurnalistul român Paul Radu. Europarlamentarul Monica Macovei a inițiat o scrisoare transmisă prim-ministrului slovac, ministrului de interne, ministrului justiției, șefului Poliției și directorului general al Serviciului de Informații din Slovacia, prin care se cere restituirea urgentă a telefonului jurnalistei, conținând informații din investigația care a dus la demisia premierului slovac în martie 2018. Apelul, semnat de încă unsprezece europarlamentari, arată că„telefonul Pavlei conține informații referitoare la investigațiile jurnalistice în curs, precum și numele altor jurnaliști care lucrează în rețelele care investighează criminalitatea organizată, corupția, fraudele și spălarea banilor, cât și detalii despre sursele lor. Vă cerem să acționați imediat pentru a evita punerea în pericol a vieților jurnaliștilor, ale căror contacte sunt salvate în telefonul doamnei Holcova”. Autoritățile nu au răspuns deocamdată demersului.

La noi, jurnaliștii profesioniști de prin țară, câți vor mai fi rămas, s-au întâlnit la Bacău în programul Bursele europene:jurnaliști în dialog derulat de Freedom House și finanțat de Comisia Europeană, pentru a discuta despre câteva subiecte de interes. Cum se poate trezi apetitul publicului pentru temele economice și pentru noutățile venite din UE (Dan Apostol, Ovidiu Nahoi, Roxana Morea),  ce se poate face pentru detectarea și contracararea știrilor false și la ce ajută codurile etice în era New Media (Brîndușa Armanca), ce e nou în legislația patrimoniului în acest an declarat An European al Patrimoniului Cultural (arh.Irina Iamandescu-INP) au fost câteva dintre problemele discutate aprins de jurnaliști de la Radio România, Vrancea24, TVR, Adevărul, Recorder.ro, IașiTVLife, Monitorul de Suceava, Inroman.ro, Diplomatic Intelligence Newspaper, Viața liberă, TVR Moldova.

Apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Sunt doua lumi diferite: Vestul cel luxos preocupat de propria bunastare si Estul cel cazut vesnic intr-un con de umbra, amenintat de distrugerea ultimei ramasite de democratie.
  Oricum, se pare ca se strange un pic „cureaua” si in Vest, din moment ce printul Harry i-a marturisit fratelui sau in biserica faptul ca-l strang pantalonii, iar sotiei lui ca „I’m sh*tting it” (sursa Gandul.ro).
  Sunt curios ce s-ar fi intamplat daca unui jurnalist britanic de la vreun tabloid i s-ar fi confiscat telefonul.

 2. Chiar ma intrebam cand vom avea pe Contributors un articol despe Marea Nunta. N-am prea inteles ce se vrea prin calchierea titlului unei carti a lui Niall Fergusson.

 3. ” Presa a avut surse inepuizabile de informație fiindcă mediile britanice au luat-o din timp…”

  Oare ?

  Vezi :

  MASS-MÉDIA s. n. pl. Totalitatea mijloacelor de informare a maselor (radio, televiziune, presă etc.). [Pr.: -di-a] – Cuv. engl.[1]

  Conform DOOM2 și DEX’09 este s. f.

  Mediile sunt la scoala …
  Dv cat ati avut la romana ?

 4. Nunta a fost (si continua inca sa fie) o actiune disperata si imbibata de corectitudine politica a monarhiei britanice – o forma de guvernamant anacronica – de a iesi din conul de umbra pe care i l-a rezervat istoria. Principala preocupare (vezi si acest articol) este legat de frac si palarii.

  • Daca boborul o vrea, cam cum poate sa fie monarhia anacronica? La intervale aproape regulate, dezbaterea despre oportunitatea retinerii monarhiei este revizitata in statele Commonwealth mai dezvoltate, Australia, Noua Zeelanda, si cred ca si Canada. De fiecare data aripa pro-monarhie castiga relativ detasat. In UK, aproape ca nici nu se pune problema. Deci, despre ce anacronism vorbim? Ce e poate anacronic in Romania sau Rusia, nu e neaparat anacronic in UK sau Australia. Au fost accente PC la nunta, categoric. Dar ce, republicanii sunt imuni? Ba bine ca nu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro