marți, aprilie 16, 2024

O șansă dată d-nei Ecaterina Andronescu pentru a intra cu siguranță în istorie

Ieri a avut loc în sediul guvernului României o întâlnire simandicoasă în care s-a discutat despre problemele actuale, dar și despre viitorul educației naționale.
Cred că mai curând s-a mimat discuția deoarece în ruptul capului nu îmi pot imagina că despre educație și problemele ei reale s-ar putea pronunța în cunoștință de cauză cineva precum doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă. Un personaj despre care orice român plătitor de taxe și impozite, orice cetățean din contribuțiile căruia îi este achitat salariul insei cu pricina este perfect îndreptățit să se întrebe cum a reușit doamna Dăncilă să fie nu absolventa unei facultăți, fie ea chiar și de Petrol și Gaze, ci chiar a ciclului gimnazial. Și aceasta fiindcă nu trebuie să ai un doctorat în lingvistică pentru a-ți da seama că doamna prim-ministru este iremediabil și fără drept de apel corigentă pe viață la Limba română.
Doamna Dăncilă nu s-a mulțumit doar cu o prezență simbolică în prezidiu. Precum activiștii de partid din perioada comunistă, Vida din Videle a luat cuvântul. Ocazie de a se lăuda cu clarviziunea pesedistă în domeniu și cu tot ceea ce ar fi făcut bun guvernul pe care îl conduce pentru oamenii școlii. Pentru “dascăli”, așa cum îi numește cu insistență pe învățători și profesori doamna Ecaterina Andronescu. Cea care pentru a patra oară în viață se joacă de-a Spiru Haret și de-a omul providențial chemat și binecuvântat de Dumnezeu să reformeze educația românească.
Insa care printr-un mare și blestemat accident al istoriei a ajuns să fie prima femeie-premier din istoria României ne-a asigurat că educația ar fi devenit prioritate națională, la fel ca sănătatea, de unde și efortul bugetar considerabil mai mare, cu 47% mai mult decât anul trecut. Desigur, doamna Dăncilă, după ce s-a periat pe sine zdravăn, nu a ratat ocazia de a formula sfaturi și îndemnuri fiindcă așa ținea ea minte că se face încă de pe vremea când era profesoară de Discipline tehnologice la un amărât de liceu industrial din Videle.
Numai că atunci când îi era doamnei Dăncilă lumea mai dragă, când vorbitoarea era mai avântată, mai convinsă de importanța capitală a zicerilor sale și de cât este ea de ascultată de cei prezenți în sală, a intervenit mult așteptata, de fapt, intrata în meniul zilnic al premierului, chifteluță lingvistică. În fața onoratei asistențe alcătuite din profesori și elevi și în prezența ministrului Educației, doamna Viorica Dăncilă a dovedit că habar nu are să folosească, așa cum cer normele gramaticale în vigoare, adjectivul pronominal de întărire. Drept pentru care pe gurița trupeșei doamne din Videle a scăpat drăgălașa greșeala tu însăși.
Dacă e adevărat că fondurile bugetare alocate învățământului au crescut, așa cum susține doamna prim-ministru cu 47%, atunci chiar că nu o înțeleg pe doamna Ecaterina Andronescu nu face ceea ce i-am propus în repetate rânduri. Înființarea unei clase speciale de liceu seral anume destinate colegilor domniei-sale de echipă guvernamentală și de partid, desigur. Foarte bun pentru rolul de șef de clasă ar fi predecesorul domniei-sale, dl. Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de specialitate din Senatul României. Care este de notorietate că nu știe nici Română, nici Matematică. Nu de alta dar măcar astfel doamna Ecaterina Andronescu își va realiza visul de a intra într-un fel bun în istorie. Că a făcut ceva spre a-și ajuta colegii din înalta ierarhie a partidului care suferă de analfabetism funcțional. Dar și de a se pune pe sine la adăpost fiindcă nu cred că îi este chiar foarte comod să fie colegă de guvern și de partid cu astfel de specimene.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Buna Dimineata Domnule Profesor

    Doamna Andronescu Este Deja in istorie prin “pedagogia” P$D aplicata unor Romani

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22117513-protest-sedinta-comitetului-executiv-psd-herculane-condamnatii-penali-nu-pot-conduce-tara.htm

    Extras din link :

    Doua persoane au inceput sa strige “condamnatii penali nu pot conduce tara”, tinand in maini o pancarta, in momentul in care premierul Mihai Tudose si presedintele PSD Liviu Dragnea au ajuns la hotelul din Baile Herculane, unde se reuneste Comitetul Executiv National.

    Senatorul Ecaterina Andronescu le-a raspuns “dumneavoastra spuneti lozinci, iar Romania are nevoie de fapte ” si „nu decideti dumneavoastra, decide poporul roman”.

    Curat Murdar model pedagogic !

  2. „…fondurile bugetare alocate învățământului au crescut, așa cum susține doamna prim-ministru cu 47%”

    Îngăduiți-mi, vă rog, câteva observații.
    Prima este că alocarea pe hârtie nu înseamnă că banii vor ajunge în totalitate până la sfârșitul anului în sistem.
    Apoi, alocarea este de aproximativ 4% din PIB, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Prin urmare, creșterea cu 47% a „foarte puțin” reprezintă, de asemenea, o sumă „foarte mică”.
    A treia, suma aceasta este destinată în bună măsură achitării salariilor și restituririi banilor câștigați de cadrele didactice în instanțele de judecată (nu intru în amânunte, pentru că au existat deja numeroase discuții). Așadar, nu se poate vorbi despre finanțarea reală a sistemului de învățământ.
    În fine, pentru ca să nu creadă cineva că după demersul acesta profesorii vor deveni mai bine plătiți, ori vor dispărea toaletele din curțile școlilor, sumele nominale, calculate în lei-tramvai, sunt devalorizate de inflație, care până la sfârșitul anului atinge, conform datelor actuale, cote îngrijorătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro