marți, decembrie 10, 2024

O bilă albă presei pe 2015: i-a altoit pe pușcăriașii VIP deveniți subit ”scriitori”

Au fost destule de criticat în felul cum și-a îndeplinit presa misiunea în 2015. Au fost derapaje etice, au fost abateri de la normele profesionale, au fost și arestări.Există însă subiecte care au resuscitat spriritul critic al jurnaliștilor și i-au îndemnat să scotocească după informații relevante. N-a fost ușor de explicat un fenomen cu totul aberant, marca ”fabricat în România”: abundența incredibilă de ”opere” și lucrări științifice ale pușcăriașilor VIP, menită să le scurteze semnificativ penitența. Interesul public a fost pe deplin servit de mass-media pe subiect. Cotidianul Adevărul a acordat temei numeroase pagini, atât pentru a evalua autenticitatea unor cărți scrise pe bandă rulantă de deținuți suspectați de incultură cronică, cât și pentru a atrage atenția publicului asupra deficiențelor sistemului juridic și penitenciar care fac posibile fraude comise chiar în timpul executării pedepsei. Îngăduința cu care este privită de sistem aberația că se poate scrie și publica o carte la fiecare 29 de zile, cum a susținut George Copos, convigând decidenții să îl elbereze în ciuda suspiciunii de plagiat, este de neacceptat. La fel, ”performanța” de necrezut că în timpul a 16 luni un individ ar putea să scrie 8 cărți științifice (o carte la 2 luni), așa cum se lauda recent deținutul Dan Voiculescu, pentru care ar putea primi 240 de zile dispensă din pedeapsa de 10 ani. Sau că agramați ca Gigi sau Giovanni Becali ar putea comite mai multe cărți decât au citit într-o viață. Presa românească n-a înghițit broasca, cum o înghit politicienii care permit ca penitența să devină un târg iresponsabil între instituțiile statului și privilegiați. O comparație simplă arată cât de mult s-a agravat fenomenul de când boșii, deținători de putere și averi, intangibli timp de vreo 20 de ani, au început să intre în vizorul justiției: în perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, deţinuţii din România au publicat sau au notificat spre publicare 198 de lucrări. Gândul a identificat peste 70 de autori, cei mai mulți proveniți din rândul ”infractorilor cu gulere albe”. În 2012 doar 7 lucrări au fost redactate în închisoare. Diferența se bazează pe o rețea de complicități, soră cu sistemul plagiatelor și al doctoratului pe bani, rezultată din prevederile legale care spun că „o lucrare ştiinţifică, scrisă sub coordonarea unui cadru didactic universitar şi publicat la o editură acreditată la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi Învăţământului Superior (CNCSIS), valorează 30 de zile de închisoare scăzute din pedeapsă”. Cine sunt complicii din lumea academică care se pretează la astfel de șmecherii, începe să iasă la iveală datorită investigațiilor presei. O solicitare a DNA de măsuri aspre prin modificare legii este examinată de CSM, dând fiori unor clienți ai corupției.

Mass-media a găsit adeseori titluri de impact, pentru a produce alertă morală în societate. Sau cel puțin indignare. Ion Niculae, mai tare decât Pleșu!, titra în august stirpesurse.ro, referindu-se la cele 4 cărți scrise de magnat în patru luni, iar Pro TV anunța în luna mai Vești proaste pentru ”scriitorii” din spatele gratiilor. Ziarul Adevărul a făcut în primăvară topul celor mai prolifici autori, sub titlul Uniunea Scriitorilor din Pușcărie. Constatările scandaloase apar încă din titluri: Pușcăriile românești se preschimbă în edituri științifice, titrează Curentul, sau Cum i-a umilit Copos pe academicieni, un titlu al Evenimentului zilei din aprilie 2015. Ironia și bășcălia au stors titluri cu haz: Colecția ”Biblioteca pentru hoți”. Marii clasici ai pușcăriilor, cita B1 TV pe o burtieră, Pușcăriașii ig(Nobel) un titlu de pe contributors.ro, sau, în publicațiile satirice Pușcăria scoate scriitorul din om (Academia Cațavencu) și 10 capitole sugestive din lucrările științifice publicate de Adrian Năstase în pușcărie (Times New Roman), din care cităm, ca să încheiem anul cu veselie, fie și amară:”Cum am stat în temniță mai puțin de 2 ani pentru un popor de idioți: deși am furat, ei mă credeau deținut politic”.

Articol aparut in revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. – „Presa românească n-a înghițit broasca, cum o înghit politicienii care permit ca penitența să devină un târg iresponsabil între instituțiile statului și privilegiați.”
    As inlocui „politicienii” cu Justitia (sau unii judecatori); nu pentru ca politicienii ar fi nevinovati, ci pentru ca nici Justitia nu e fata mare, din moment ce practica „un târg iresponsabil”.
    Caci elevului nu ii dai premiul magna cum laude doar pentru ca a scris la teza, ci te mai si uiti ce a scris, apoi, daca il stii de loaza si a facut o lucrare de 10, musai sa intri la banuieli.
    Asta nu diminueaza meritele unor ziaristi. Atit de putini!

  2. Prea putin, prea tarziu. Presa este intr-o simbioza prea stransa cu politicienii anacronici, asa ca acestia o vor trage-o dupa ei, in prabusire. Caci prabusire va fi, chiar daca multi nu sunt constienti de asta.

    Cat despre condamnatii ce devin scriitori prolifici dupa incarcerare, poate c-ar fi mai bine sa-i lasam acolo in continuare, fiindca acolo au timp sa creeze opere ce vor vontribui la inaltarea societatii romanesti… Imi pare clar ca oamenii astia nu au scris carti in libertate fiindca n-au avut timpul necesar, nu fiindca n-ar fi avut capacitatea sa o faca.

    Eventual, Procuratura ar trebui sa mearga pe fir, sa vedem daca nu sunt ceva „ghost writers” in spatele acestor opere. Si, bineinteles, daca se dovedeste ca acele carti au fost scrise de altii, sa-i bage din nou in puscarie pe falsii autori.

  3. “Presa românească” a inghitit totusi broasca atunci cind un tribunal brasovean a decis confiscarea unei case obtinuta cu acte false de catre o persoana importanta, nu spui cine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro