luni, octombrie 2, 2023

Hybris si nerusine: Doktorvater Nastase, la inchisoare, „doctor” Ponta, demisia! (Updated)

Decizia magistratilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție reprezinta o victorie intr-adevar istorica a statului de drept impotriva coruptiei, abuzurilor si faradelegii. Este o premiera in lumea post-comunista din fostul Bloc Sovietic (nu ma refer la fosta URSS). Obsedat de imaginea sa istorica, Adrian Nastase a fost victima voracitatii sale proverbiale, a unei incotrolabile arghirofilii si a unui apetit nepereche pentru putere. Guvernul Nastase si-a propus mexicanizarea Romaniei. Guvernul Ponta, urmasul sau, urmareste acum sa transforme tara in Belarus. Tel maitre, tel valet. Orice lovitura data coruptiei este una in favoarea democratiei din Romania. Nimeni nu va putea subestima valoarea pedagogica a acestei sentinte.

Crin Antonescu nu-si ascunde furia. Justitia ar fi fost independenta, ne asigura liderul USL/PNL, doar daca il achita pe Nastase. Halal intelegere a mecanismelor statului de drept. Nu stiu daca „impecabilul” Ponta a reactionat, dar este amuzanta declaratia „imaculatului” Hrebenciuc dupa care ar fi vorba de un „sacrificiu ritualic”. Iata-l pe tovarasul Hrebe specialist in antropologie!

Lider al PSD, fost candidat prezidential, fost prim ministru al tarii, fost ministru de externe, dl Nastase putea intra onorabil in istoria post-comunismului romanesc. N-a facut-o, ostatec fiind al unui auto-distructiv, devorant si debordant hybris. Client consecvent al lui Ion Iliescu, dl Nastase l-a servit pe acesta in toate actiunile menite sa submineze pluralismul. Pacat. Ca si Iliescu, a ajuns sa creada in propria-i infailibilitate. O eroare care, iata, a ajuns sa-l coste enorm.

Adrian Nastase se pretinde socialist, ca si discipolul sau doctoral si ideologic, Victor Ponta. In realitate, il lasa rece doctrina socialista. Ideile sunt pentru el, ca si pentru Victor Ponta, un simplu paravan pentru atingerea telurilor politice. Inteligent, oricum mult mai inteligent decat amintitul doctorand cu doctorat dubios, n-a stiut sa se fereasca de atractia luxului si a parvenitismului exhibitionist.

Personaj paradoxal, ca si ciudata tranzitie pe care a ajuns sa o simbolizeze, Adrian Nastase a ajuns sa se confunde, spre nenorocirea sa, dar si a atator romani, cu sistemul ticalosit. Nu, nu este victima „dictatorului”. Profesor de drept, dl Nastase stie ca justitia independenta nu poate fi calcata in picioare. Va avea acum ragazul necesar sa mediteze la marile sale erori. A crezut ca inlaturarea guvernului Ungureanu il va salva, a sperat ca fostul sau doctorand, uns premier de el, de Iliescu, de Antonescu si de Voiculescu, va manevra cumva lucrurile, a lucrat intens pentru cumpararea de voturi parlamentare. S-a inselat. Intre timp, cu un Doktorvater trimis dupa gratii, a sosit din plin momentul ca micul Groza, vorba lui Cristian Preda, doctorul Ponta sa-si pregateasca succesiunea la guvern.

Update: „Ma gindesc daca Basescu e fericit acum. Nu am voie sa vorbesc despre justitie. Nastase arata groaznic, cum poate sa arate un om care s-a impuscat?” Asa grait-a dl Ponta. Nu despre acuzatiile tot mai bine documentate, pana in pragul irefutabilitatii, pe tema tezei sale de doctorat condusa de profesorul doctor Adrian Nastase, ci despre gestul comis de acesta, o tentativa de sinucidere, in momentul cand politia s-a infatisat la domiciliul din strada Muzeul Zambaccian 16.

Pot sa-mi imaginez ce va fi fost in mintea si in sufletul unui personaj candva omnipotent intr-o asemenea clipa. Probabil ca-ti defileaza in memorie tot felul de imagini, fragmente disparate, secvente din anii gloriei. Priviti coperta cartii de convorbiri „De la Karl Marx la Coca Cola”, aparuta in 2004, dintre pe atunci premierul si candidatul prezidential Adrian Nastase si sociologul Alin Teodorescu, sef al Cancelariei Primului Ministru. Zeci de poze: AN cu George W. Bush, AN cu Mitterrand, AN cu regina Olandei etc etc Si, subit, totul e terminat. Urmeaza celula, zeghea, solitudinea, disperarea. Poate si rusinea in fine recuperata ca sentiment omenesc. Gradul zero al decaderii.

In perioada cand guverna Romania in tandem cu Ion Iliescu, Adrian Nastase a crezut ca totul, dar absolut totul, ii sta la dispozitie, ca totul ii este permis. Acum s-a intalnit cu experienta abisului. A fost, practic, parasit. De ce graba de a trimite politistii chiar in aceasta seara? Nu este Victor Ponta premier? Sa fiu bine inteles, nu plang pentru Adrian Nastase, dar cred ca trebuie sa fim corecti, chiar si cu un om prabusit. Cred ca ar fi trebuit lasat in aceasta noapte cu gandurile sale, cu familia sa. Doar nu se temea nimeni ca va evada. Putea fi invitat sa mearga el insusi, joi dimineata, acolo unde ar fi fost locul de convocare, drumul spre detentie. Jurnalistii puteau dovedi un oarecare respect pentru familia sa, daca nu pentru el. Omul a incalcat legea, va plati, asa cum este normal intr-un stat de drept. Nu este cazul sa fie transformat in martir si in subiect de campanie electorala.

Dar vinovati de toate acestea nu sunt nici Voltaire, nici Rousseau, nici macar Traian Basescu. Nu sunt vinovati magistratii. Vinovatul, conform justitiei, este chiar Adrian Nastase. Daca procurorul, inca doctor in drept, Victor Ponta nu intelege acest lucru, este extrem de grav. Nu voi spune de ce, ii las pe cititori si il las, eventual, daca va vedea acest text, pe Victor Ponta sa se gandeasca de ce.

Pe acest subiect, al manipularii cinice de catre Victor Ponta a unei situatii tragice pentru a obtine puncte politice, a deturna discutia publica de la scandalul plagiatelor sale si de a-si demoniza adversarul, prezentat drept un monstru fara suflet, cred ca nu greseste Cristian Tudor Popescu :

„Această situaţie este politizată grosolan de Victor Ponta. Să spui că Traian Băsescu e fericit… Eu bănuiesc că Băsescu nu e fericit. Dar să pui în spinarea unui om asemenea gest, pentru a câştiga un capital în defavoarea adversarului, mi se pare o manipulare ordinară a lui Victor Ponta. Manipulează ordinar situaţia lui Năstase. Nu se poate să fie manipulată opinia publică pe fond emoţional”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

Acum, revenind la tema plagiatului, citesc cu uimire o afirmatie a unei specialiste in stiinte politice care aluneca intr-o generalizare ce-mi pare nu doar pripita, da si potential jignitoare pentru miile de doctori reali, nu plagiatori din Romania. Spre deosebire de colega mea, care preda in Germania, eu nu cred ca putem sterge cu buretele un presupus plagiat comis de seful executivului din Romania numai pentru ca, fara o baza empirica verificabila, consideram ca toate doctoratele din aceasta tara sunt indoielnice.

Nu voi da foarte multe nume, desi as putea, voi spune doar ca nu am nici cel mai mic motiv sa pun sub semnul creditele academice ale unor Gabriel Badescu, Cristian Vasile, Andrei Bodiu, Caius Dobrescu, Ioan Stanomir, Daniel Barbu, Carmen Musat, Vasile Boari, Adrian Miroiu, Mihaela Miroiu, Lazar Vlaceanu, Marian Zulean, Tereza-Brindusa Palade, Stelian Tanase, Dan Pavel, Catalin Avramescu, Sorin Lavric, Adriana Babeti, Ruxandra Cesereanu, Marta Petreu, Angelo Mitchievici, Laurentiu Stefan Scalat, Oana Suciu, Virgiliu Tarau, Vlad Muresan, Andi Mihalache, George Maior, Marius Oprea, Andrei Muraru, Marius Stan, Mia Jinga, Dan Catanus, Ana-Maria Catanus, Mircea Stanescu, Germina Nagat, Marian Preda, Cristian Tudor Popescu, Liviu Tarau, Radu Tudorancea, Dorin Dobrincu, Armand Gosu, Stejarel Olaru, Radu Carp, Laurentiu Vlad, Octavian Roske, Iulian Fota, Radu F. Alexandru, Smaranda Vultur, Alexandru Florian, George Voicu, Vasile Docea, Viorel Marineasa, Victor Neumann, Lidia Vianu, Irina Culic, Ovidiu Buruiana, Florea Ioncioaia, Ioana Bot, Ion Manolescu, Sorin Ionita, Paul Cernat, Dragos Paul Aligica (doua doctorate in Romania, al treilea in Stale Unite), Clara Mares, Stefan Bosomitu, Cosmin Budeanca, Alin Muresan, Sebastian Lazaroiu, Florin Abraham, Liviu Plesa, Elisabeta Plesa, Alexandru Gabor, Valeriu Antonovici etc Nu cred ca aceste lucrari doctorale se fac vinovate de plagiat si ca pot fi coborate automat, condescendent, nemotivat si ofensator la nivelul celei a d-lui Ponta. Eu unul nu am motive sa o fac. Daca distinsa mea colega, ea insasi detinatoarea unui doctorat din Romania, crede acest lucru, ar fi corect sa-l probeze cu exemple concrete. Altfel, pornim in directia prezumtiei de vinovatie colectiva si a unei regretabile orientalizari.

„Toate lucrarile de doctorat din mediul academic romanesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta. Adica sunt niste compilatii fara valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internationale” (Alina Mungiu-Pippdi, citata in „Adevarul”, sublinierea mea) Nu neg ca exista faimoasele „fabrici de doctorate”, ca exista persoane care si-au obtinut titlul in chip fraudulos. Dar pledez pentru analiza fiecarui caz in parte si evitarea absolutizarilor. Cazul Ponta, unde nu este vorba de compilatie, ci de furt intelectual, mi se pare cat se poate de clar. Sper ca si colegei mele.

Distribuie acest articol

92 COMENTARII

 1. Sper sa nu va supar domnule Tismaneanu, ma folosesc de articolul dumneavoastra sa-i urez un calduros „La Multi Ani” fostului domn nastase! Desigur in spatele gratiilor.
  De-acu’ sa vedeti ofensiva cu suspendarea lui Basescu, au nevoie de un presedinte sa-l gratieze…ar fi o miscare de mare maestru a lui Basescu sa-l gratieze chiar dumnealui…ce a fost de demonstrat s-a demonstrat..
  QED

  • Romania tocmai s-a ales cu CINCI MARI DOAMNE :

   Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Ioana Alina Ilie.

   SARU’ MINA doamnelor, am crezut ca a disparut specia asta de prin justitia romaneasca…

 2. Sunt de acord ca Adrian Nastase isi merita pedeapsa. Abia astept comentariul dumneavoastra dupa condamnarea pe viata discipolului dumneavoastra Traian Basescu & Co.

   • Dle. Tismaneanu,

    Legat de sentinta pe care a primit-o Andrei Nastase ce pot spune: justitia a judecat si a hotarat deci A. Nastase e vinovat – si poate ar fi trebuit sa primeasca o pedeapsa mai mare chiar si numai pentru ouale pe care ne-a indemnat sa i le numaram!

    Legat de articolul Dvs……stiti ce denota? si este opinia mea…URA! URA care se revarsa asupra noastra a oamenilor de rand din aceasta tara, din partea tuturor politicienilor (si a sustinatorilor lor – deci si a Dvs.) indiferent de culoarea politica!

    Problema este ca daca justitia romana ar fi corecta si independenta – atunci borfasii, hotii, criminalii, violatorii nu ar mai avea loc in inchisorile din Romania datorita acestor politicieni!

    Si o intrebare: Daca „presedintele tuturor romanilor” ar fi fost sau va fi condamnat pentru cine stie care infractiune – ati mai fi scris/ati mai scrie un articol de acest gen?

    Be good and safe!

     • Graba? S-ar putea sa aveti dreptate! Panica – absolut deloc..pentru ca eu nu am ce pierde..si deci panica nu ar fi justificata in aceasta situatie! Problema este alta..Dvs. chiar in conditiile in care va numiti Vladimir Tismaneanu nu ati inteles ce am vrut sa spun….ca noi, astia multi si marunti suntem masa de manevra a tuturor politicienilor si a „slugilor” lor (imi pare rau-nu am putut gasi alt cuvant)! Si ce este mai grav – sunt convins ca DVs. stiti acest lucru mult mai bine decat mine!

      PS: Imi pare rau ca modalitatea oferita de website nu-mi permite sa folosesc si eu emoticoane!

     • Ultimul comentariu!

      Justitia oriunde s-ar afla nu poate si nu trebuie sa emita sentinete in sensul celor afirmate de Dvs si anume: „Nimeni nu va putea subestima valoarea pedagogica a acestei sentinte”. Sentintele se emit numai functie de vinovatie sau nevinovatie si nimic altceva!

      Sa aveti o seara cat mai placuta!

      • EROARE. Provenita probabil din ne-cunoasterea principiilor fundamentale de drept. Orice sentinta are caracter pedagogic si urmareste prevenirea, in viitor, a unor fapte similare. Motiv pentru care savarsirea unei fapte penale de o persoana publica sau un formator de opinie e o fapta agravanta. Jostitia nu e „dinte pentru dinte” ci e instrumentul societatii de aplicare a normelor legale motiv pentru care caracterul formator si de indreptare a sentintelor este esential. Condamnarea unui politician corupt, desi nu pentru cea mai grava fapta a sa, e un fapt profund formator pentru societatea Romaneasca. Nici un politician, de azi inainte, nu va mai gandi in termenii impunitatii personale. Da este o decizie (cum au fost in Franta, SUA, etc) pedagogica si istorica. Legat de zona politica cazul an nu chiar rar (Ivo Sanader in Croatia, Pierre Bérégovoy in Franta – aici sinuciderea a reusit sunt cateva exemple „apropiate”)

  • stimata doamna, cred ca nu înțelegeți un lucru.
   Marea majoritate a celor care-l susținem pe Președintele Băsescu, de fapt nu susținem „persoana” Băsescu. Noi susținem direcția în care domnia sa a împins si mai împinge (atât cit poate) tara noastră.
   In cazul in care va fi vreodată dat in judecata si dovedit ca vinovat, din partea mea nu are decât să-și ispășească pedeapsa.
   Aici ne deosebim cei care-l susținem pe Băsescu (normal ca nu toți gândim astfel dar, oricum, marea majoritate) de cei care susțineți USL (nici aici toți dar, oricum, marea majoritate:-).
   Pentru mine si pentru noi toți, îndrăznesc sa spun, exemplul de urmat si din care ar trebui sa tragem învățămintele de rigoare ar trebui sa fie soarta marelui om (la propriu dar si, mai ales, la figurat) politic german Helmuth Kohl.

   • Perfect spus, dle Dinu Dan Ioan!

    Dar comunistii au cultul personalitatii, de-aia sustinatorii lor sustin PERSOANE, nu idei, nu programe, nu REZULTATE!

    De-aia comunistii vor ataca mereu persoane, nu idei, nu programe, nu rezultate. De-aia ei sunt atat de vulnerabili cand pica cate vreun cap. Sunt ca oile, dezorientate, pierdute la pascut, inconjurate de vitregiile vietii.

    De-aia Iliescu este „bunicutza”, pentru ca liderii comunistoizi sunt identificati cu fapturi dragi, gata sa ii apere fizic, sa iasa in strada pentru a-i sustine. Idei? Programe? Planuri? Rezultate??? Astea se fac „din pix” oricand.

    • Nanok ,excelent comentariu ca de altfel si articolul dlui Tismaneanu.Dna de mai sus uita ca nu poti face o avere colosala ,in mai putin de 5-10 ani din salariu de bugetar ; din comisioanele cerute cu nerusinare de la Bechtel si altii da,se poate dar este ilegal sa inchei astfel de contracte care ne-au adus cel mai scump km de autostrada din lume!

  • Doamna, m-ati pierdurt pe drum! Basescu este discipol? De ce folositi cuvinte al caror inteles va este strain? Nu va mai obositi sa incercati sa ne aratati ca aveti vocabular pentru ca tocmai ati dat-o cu bata in balta!

  • draga tanti cora,
   fiecare sa-si prmeasca rasplata faptelor sale (capra lu’ Creanga zicea: „dupa fapta si rasplata, cumetre lup !” )-inclusiv basescu, sau chiar si noi, de ce nu, daca am gresit !
   nastase, numai pentru „vanzarea” petromului merita 100 de ani de puscarie !
   si sa nu uitam de crimele (de la revolutie si mineriade) a „tatucului” iliescu !
   sa-ti lumineze mintea Cel de sus !

  • Terminat? Sa nu folosim cuvinte mari. 2 ani (din care se mai scade pt buna purtare/boala). Pana la urmatorul ciclu electoral, e numai bun de parasutat iar intr-o circumscriptie din Prahova.

  • Eu cred ca-i doar primul pas spre independenta…putem vorbi de independenta doar când
   multe alte acte asemanatoare se vor aduna.

 3. Dl. Tismaneanu,
  Felicitari pentru tot ce faceti pentru Romania prin scris ! Suntem fericiti, ne-am sunat prietenii sa le dam vestea ca prim ministrul Nastase, conducatorul de doctorat al palgiatorului Ponta a fost comdamnat definitiv la 2 ani inchisoare!
  Dv. si alti intelectuali romani de marca, chiar daca nu sunt in tara ne ajutati prin scris sa speram!

 4. Trei idei:
  1. Cind va incepe Ponta epurarile in Magistratura?
  2. Cind va desfiinta ANI?
  3. Daca sint pe aici niste doctori (adevarati) in drept sau pur si simplu buni juristi, Basescu il poate gratia pe A. Nastase? Chiar ca nu poate suporta detentia.

  • Relativ la 3, eu mai degrabă aş fi curios să ştiu după cât timp se poate reduce pedeapsa „pentru bună purtare”. Că dacă după o zi, mâine CAB va decide că bombonel s-a purtat ireproşabil peste noapte şi-i va da drumul să se ducă la una din cele şapte case sau la ranch-ul de la Cornu.

   • La Turcescu s-a încercat un răspuns la asta. Se pare că fiind peste 60 de ani, are dreptul la o reducere pana la 30 % a pedepsei, minus cateva saptamâni pentru buna purtare (ex. scrie un blog). Aprox 7 luni de concediu.

    Mai important: înțeleg că nu are dreptul 5 (!) ani să ne binecuvinteze cu patriotism și simț civic etc. în orice funcții publice. Asta ar merita discutat. Intră aici și funcții onorifice în PSD?

    • Splendid! Ar fi prima lustratie din Romania! Cinci ani fara dreptul a exercita functii publice…

     Ma gandesc chiar sa scriu un articol cu titlul „Lustratia a inceput cu Adrian Nastase”. Cine stie, poate citeste dl Ponta acest forum si imi fura ideea :)

 5. Nu am vazut si nici nu am auzit ca vre-un animal sa se bucure de raul semenului sau. Faptul ca jubilam ne defineste oare umanitatea? „Fireste” justitia este suverana, ” desigur”.

  • O sentinta dreapta nu inseamna „rau”, ci bine. Orice lovitura data coruptiei este in favoarea democratiei din Romania. Nimeni nu va putea subestima valoarea pedagogica a acestei sentinte. Va multumesc ptr mesaj, mi-ati stimulat aceste reflectii :)

   • Departe de mine gândul de contesta decizia instantei. Dimpotriva „big like” cu steluta pentru justitie. Acu’ insa personajul A Nastase este mort, iar euforia la capul mortului nu este o atitudine onoranta. Am fi mai umani sa lasam mortii in pace si sa invatam din lectia Nastase ca nu e suficient sa avem inteligenta; nu asta ne defineste ci modul cum o folosim.

    • Pai tocmai, a-l lasa in pace nu inseamna ca am invatat ceva din lectia asta. Uita-te cat se chinuie evreii pastreze in memoria vie amintirea Holocaustului si tot se mai gasesc unii convinsi ca nu s-a intamplat nimic. Asa ajungem si noi daca nu bagam „lectia Nastase” in toate manualele (so to speak).

  • năstase NU e semen de-al meu, cum NU sunt semeni de-ai mei nici iliescu, nici voiculescu, nici ponta, niciunul din clica lor.

   Acum, am două întrebări:
   – ştiţi în ce perioadă a apărut termenul „căpşunar” şi care e conotaţia lui? Eu sunt căpşunar şi mă mândresc cu asta.
   – ştiţi ce propunea, în 2009, dl năstase vizavi de noi, căpşunarii, şi de votul nostru?

   • Nu stiu de când sânteti Dv capsunar…Eu sânt de sase ani in Franta. Daca m-as lua dupa gura lumii as putea poza intr-o victima a socialismului nastascian. Deci as avea motive sa fiu ranchiunos si chiar revansard. Dar am invatat ca vinovat pentru tot ce mi se intâmpla in viata, bun sau rau, sânt eu si doar eu. A cauta motivatii externe esecurilor mele inseamna sa-mi neg conditia de fiinta rationala.

 6. Domnule Tismaneanu, parca sunt la revolutie (sau ce o fi fost).
  Sunt eu mai sentimental, asa, dar imi vine sa pling.
  De fericire.

  Aveti idee cind se pot face vizite cu portocale la „parnaishi”?
  M-as duce, asa, sa-l intreb pe dumnealui, prim-ministrul, cum e… Ce nevoi mai are…
  Sa-l privesc in ochi si sa-i explic ca acuma sa fie fericit ca nu ia bataie, sau ca nu-si maninca excrementele, asa cum au patit cei inchisi – pe nedrept, spre deosebire de dumnealui – acum 50 de ani de la „parintii” dumnealui, prim-ministrul doctor in drept, care dadea lectii de verticalitate morala impreuna cu Adrian Severin.
  Poate o sa-i fie rusine.

  Ma bucur ca traiesc „live” unul dintre putinele momente in care nu mi-e rusine ca traiesc in Romania.

  Va multumesc, domnule Tismaneanu, si spor!

  Florentin

 7. Nu e un capat de tara, dar pare necesara o corectura: magistratii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, si nu Curtea Suprema.

  • In asemenea cazuri, e bine sa citam exact ce spun magistratii, nu sa parafrazam:

   „Adrian Nastase a fost condamnat pentru incalcarea prevederilor Articolului 13 din Legea 78/2000: Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani dupa ispasirea pedepsei urmatoarele drepturi (conform Art. 64 literele a,b,c din Codul Penal): dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.”

   • Intrebarea mea este urmatoarea: pe cand pedepsele pentru „Matusa Tamara” sau „cazul Zambaccian” ? Asta e doar praf in ochi pentru tot ce a facut. Nu sunt rasist, insa cel ce „fura” de pe camp dupa culesul porumbului sau cartofilor, primeste mult mai mult decat domnul fost prim ministru. Mie nu mi-i se pare corecta legea totusi. Daca e „muma” sa fie muma pentru toti, nu pentru unii „muma” iar pentru altii „ciuma” Ce ziceti domnule Tismaneanu? Multumesc de articol: merita un „share” din partea mea :)

  • Aţi auzit de Al Capone? Unul dintre cei mai faimoşi mafioţi, ani de zile, victime peste victime, intangibil, nedovedibil… A fost înhăţat pentru că nu şi-a plătit taxele.

 8. Acum, ca, cu chiu cu vai, s-a facut ordine in acest caz, nu ma pot opri sa am o oarece amaraciune.
  L-am intalnit personal de doua – trei ori pe Nastase si am descifrat ascunsa in el o anumita valoare intrinseca, pe care, in final, poporul roman a pierdut-o. Nu din vina Institutiilor sale, caci este certa vina celui condamnat astazi, dar nici nu putem spune ca este vina sa exclusiva. Este, in mare masura vina lui iliescu si a apropiatilor sai care, profitand de slabiciunile omenesti ale acestui caracter dovedit slab, l-au impins la limita punctului fara posibilitate de intoarcere. Amaraciune, pentru ca Romania nu da pe dinafara de indizi cu inteligenta superioara si ca, de cele mai multe ori, societatea viciata in care traiesti te impinge, fara chiar sa-ti dai seama, in afara legalitatii.

  • Tocmai de aceea am scris despre hybris. Il cunosc pe Adrian Nastase din anii facultatii: era la drept cu un an mai mare. El a terminat in 1973, eu in 1974 (sociologia). Este un tip cultivat, rafinat, subtil. In acelasi timp, dominat de pofta de inavutire, de un fel de materialism rapace si abuziv. Dr Jekyll si Mr Hyde, daca vreti. Ion Iliescu a avut, evident, un rol in a cataliza si incuraja ceea ce era mai venal, mai narcisist, mai coruptibil in psihologia lui AN.

   • Interesanta evolutie.
    „Lucky” ajunge la concluzia ca „societatea viciata” a coplesit „inteligenta superioara”. Dumneavoastra il aduceti in discutie si pe Iliescu, catalizatorul venalului.
    Acum inteleg si eu unde se ascundea destinul tragic al eroului. Hybris-ul, ca sa folosesc termenul abuzat din text.
    Mai am doar un singur semn de intrebare: cine este sustinatorul condamnatului, cel caruia ii urati „bun venit pe forum”? Din pozitionarea in pagina a replicii nu reiese… mai nimic :-)

 9. Domnule profesor Tismaneanu,

  as dori sa incep printr-o precizare. Cat se poate de sincer, fara ipocrizie, fara prefacatorie, sunt primul care se bucura ca in sfarsit CINEVA raspunde de nenorocirea acestei tari. Nastase a contribuit activ la distrugerea ei si isi merita pedeapsa din plin. In sfarsit exista o raza de speranta. Greu de conceput cat a putut fura banditul asta. Cel mai mult ma bucur ca exista un precedent si asteptam viitoare sanctiuni de acest ordin pentru toti pradatorii din PSD, PNL, PDL, si indiferent de unde.

  De asemenea adaug, ceea ce sigur va atrage dupa sine nepublicarea commentului din partea dvs.: Abia astept ziua in care Basescu Traian va imparti celula cu Nastase.

  Asa sa ajute Dumnezeu poporul roman !

  • De ce sa nu apara comentariul Dvs, stimate domnule Gigi? Aveti dreptul suveran la propriile asteptari si opinii. Deocamdata, zic, eu, asr fi util sa ne ocupam de subiectul articolului, mai ales ca nu stiu daca aventurile in justitie ale lui AN s-au incheiat :)

   • Cu aceeasi sinceritate de care va asigur imi doresc, ca si dumneavoastra, sa nu se incheie nici de departe aventurile lui Nastase cu justitia si sa mai auzim de niste anisori ce sa se adauge celor doi ani

   • Domnule Profesor,si eu sper ca aventura din justitie a dlui a.n. sa nu se fi incheiat deoarece nu consider ca este firesc sa acumulezi o asemenea avere si nu ma refer la casele dlui amintit cat la averea din conturi .Regret ca nu avem un FISC american pe aici si sant dezamagit ca presa scrie f.putin in sensul acesta ,adica de unde atata avere daca tu ai fost in principal bugetar ;din vanzare de oua nu se fac atatia bani,dar din comisioane oneroase cum ar fi cel de la Bechtel , Petrom si altele da.Sper ca fiscul american ,cercetand Bechtel sa ne ofere raspunsul.
    Va multumim si pentru acest articol excelent!

 10. Prea putin domnule profesor, prea putin! In afara de cererile din titlul dumneavoastra, mai trebuie facut ceva. Nu stiu eu acum, in momentul asta, cum anume, dar promit ca am sa ma mai gandesc. Ce trebuie facut, insa, stiu:
  1.obligarea clasei politice, prin intermediul societatii civile si a liderilor de opinie responsabili si care inteleg exact situatia periculoasa in care se afla democratia romaneasca, spre a legiui intru depolitizarea institutiilor de interes public, in care politica nu are ce sa caute.
  2. ca o consecinta a acestor legi, Romania sa treaca la o depolitizare rapida si reala, controlata de societatea civila (nu aia platita, se intelege) a cat mai multor institutii de interes public, incepand cu TVR, SRR, CNA (si ICR, daca doriti) si mergand pana la CSM, CCR si altele, mai adaugati si dumneavoastra, ca sunt multe.
  Scuzati-ma, si nu e nicio aluzie, nu stiu cum apare acest fenomen vazut de la Washington, dar de aici, de la umbra Casei Poporului, restauratia comunistoida, rapace si fara niciun scrupul sau opreliste are aparenta unui tavalug. Trebuie oprit acest proces. Si nu numai in legatura cu acest guvern, ci si cu oricare altul care va veni. Astia de acum, din foame de orice, sunt prea putin subtili si jemanfisisti. S-ar putea, insa, dupa astia, sa vina altii, mai smecheri si mai rabdatori, unii care sa vrea si ei sa schimbe legile si regulile tot in timpul jocului, ca si astia, dar mai lent si mai fara aparenta coerenta etc, intelegeti dumneavoastra… Eh, pentru toate categoriile de doritori, astia sau altii, oricare ar fi ei, ar trebui create oprelisti legale solide si durabile.
  Asta trebuie facut. Bineinteles, daca va consimti si actuala clasa politica la asa ceva. Daca nu, alta!
  E prea radical, e o utopie? E prea trotkist? E cheguevarrist? Cum e? E clar, macar?

  Stima mea!

  • Foarte corecta observatia. Trebuie consolidat acest proces de însanatosire.
   Sa nu uitam „cu o floare nu se face primavara”.
   Poti doar sa începi sa speri…iar acest forum ar fi cazul sa devina un catalizator al procesului de consolidare democratica.

  • Sustinatorii lui Nastase s-au taiat ca maioneza… Nu le mai arde lor de citit articole… acum sunt prin baruri sa isi trateze necazul…. :) Oricum imi place ca ati pus cate un smiley la fiecare comentariu.. va tradeaza starea de spirit :). Numa bine.

 11. Poate totusi avem o sansa! Poate Doamnele „Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Ioana Alina Ilie” (multumim Guardian) nu sint singure! Poate incepem sa ne saturam la nivel de mase de tot felul de „nobili” facuti pestre noapte si cu pretentii socialiste.
  Legat de Presedinte, da, imi doresc sa mergem in directia propusa/impusa de el, cu unele ajustari si comentarii.
  Legat de modul cum Cetateanul Traian Basescu si-a exercitat functia de presedinte nu pot sa nu il compar cu ceilalti Presedinti pe care Romania i-a avut. Ordinea mea (de la cel mai prost la cel mai bun) este : iliescu, ceausescu, Constantinescu, Basescu. Da, pina acum Basescu este cel mai bun presedinte pe care l-am avut. Si nu e numai vina lui!

  Daca incercati sa asezati in ordine ministrii, prim-ministrii va fi iarasi foarte dificil din cauza bazei de selectie! Se spune ca „un popor are conducatorii pe care ii merita”, si cum in Democratie numarul conteaza (ne intoarcem la „prosti dar multi….” – pentru care era sa o patesc in liceu fiindca preferam sa citez „multi dar prosti!”).

  Trebuie sa incercam sa ii facem pe cei din jurul nostru sa inteleaga, sa vada. E greu insa cu antenele care toarna otrava ani in sir….

  Sa fie intr-un ceas bun!

  P.S. Si daca e totusi doar un mod de a deschide calea crinului?

 12. Sa speram ca in inchisoare nu-si va scrie o faimoasa autobiografie cu efecte similare pentru tineretul socialist ca in anii 1930 pt tineretul german. Nu stiu de ce m-a dus gandul la acele vremuri tulburi.
  Sper ca incarcerarea lui sa aduca numai bine istoriei acestei tari.

 13. Ma bucur nespus de decizia judecatorilor in procesul Trofeul Calitatii. In sfarsit, dupa atati ani de circ justitia isi face treaba. E un semn de normalitate. Sper ca procesul de reforma sa continue si justitia sa trimita unde trebuie pe cat mai multi dintre cei care au sfidat aceasta natiune, legea si bunul simt, indiferent de coloratura politica. Se aplica si zonei portocalii, careia dl. Tismaneanu continua sa ii ofere cecuri in alb.

   • Va rog chiar. Si fara menajamente cu cei cu probleme din zona portocalie. Un singur standard este suficient pentru toata clasa politica. Si acel standard este cel dovedit astazi in justitie. Adrian Nastase condamnat cu executare….de necrezut acum cativa ani!

    Incredibila reactia lui Ponta, un om al legii, referitoare la decizia completului de judecata.

    Multa stima!

    • Sa nu uitam ca niciun standard nu face nici cat o ceapa degerata daca nu e aplicat. Asta e cheia de bolta a acestui proces: prima oara cand s-a aplicat un standard. Si sunt semnale destule ca justitia isi face treaba, sunt destui membri PDL luati deja in colimator de ceva vreme.

     PS Pentru realizarea asta, patru nume vor ramane in istorie: Basescu, Macovei, Kovesi, Morar. Unora nu le place persoana Basescu (nu e nici idealul meu de presedinte, dar poate ca a fost presedintele ideal pentru astia 8 ani), dar sa-mi arate mie cineva unul din tabara adversa care a facut la fel de multe pentru justite. Sau pentru tara, in general.

 14. Domnule Tismaneanu,
  In anul 2004 am votat cu Traian Basescu, dand de fapt un vot negativ, un vot impotriva lui Adrian Nastase pe care l-am perceput ca un tip arogant, rapace, o emblema a coruptiei din Romania. Campania anti Nastase a continuat si am asteptat 8 ani ca DNA, procuratura, serviciile si celelalte institutii, cu un regim guvernamental din cealalta tabara decat a lui Nastase sa intocmeasca dosare solide, cu dovezi clare, fara dubii ca Adrian Nastase a furat, jefuit si si-a insusit bunuri cu valori deosebite. Condamnarea in dosarul „Trofeul calitatii”, pentru mine este un esec. Un esec al DNA, dar si al justitiei in general, avand in vedere atat asteptarea unor fapte demne de „parintele coruptiei romanesti”, cat si motivarea sentintei de la instanta de fond ( „nu s-au constatat fapte in sarcina directa a lui Nastase”). Daca toate faptele de coruptie ale lui Adrian Nastase se rezuma la afise si alte materiale electorale, indiferent de valoarea acestora, fapte ce se regasesc si la alti candidati, atunci, in opinia mea, aceasta condamnare este de fapt o acoperire palida a intregii povesti „coruptia lui Nastase”. Nu cred ca justitia si-a dovedit taria, independenta si impartialitatea cu acest caz, as zice ca dimpotriva.

 15. Domnule Tismaneanu,

  Multe multumiri pentru articolele Dv!

  Cineva mai sus a venit cu niste afirmatii care merita o aprofundare, si poate o sa veniti cu o serie de articole asupra acestei teme.

  Toti cei care il sustinem pe Basescu nu sustinem persoana Basescu, ci principiile dupa care se ghideaza si directia pe care a incercat sa o dea Romaniei. Dumnezeu este martor ca persoana Basescu are multe defecte: impulsiv, cu gura mare, cateodata badaran si multe altele. Insa ca politician s-a dovedit perfect pentru Romania.

  Trebuie amintit de cate ori s-a luat la tranta cu sistemul. De cate ori a respins nominalizari dubioase. De cate ori s-a luat la trant chiar cu justitia numai sa asigure independenta ei.

  Avem nevoie de mai multi ca el.

  Deci, Basescu e un principiu pe care toti il sprijinim, chiar daca persoana respectiva o sa dispara sau o sa comita vreo prostie pentru care va trebui sa plateasca.

  Pe partea cealalta sunt tot principii, reprezentate de oameni ca Nastase. Sunt principiile de casta comunista, in care ideile nu fac doi bani, insa interesele de casta fac totul.

  Daca vreunul ca Nastase pica, tot sistemul se cutremura si va trebui sa se reorganizeze ca sa rezista… E aparat pana in panzele albe.

  Probabil antiteza asta trebuie studiata si analizata mai bine…

 16. E curios, socialistii au un apetit formidabil pentru sinucideri, tentative de evadari. etc. Nastase nu este nici primul, speram nici ultimul dintre „eroii luptei pentru clasa muncitoare” care confruntat cu legea poporului comite acte de o asemenea lasitate. Apropo de asta, e incredibil cum cei din sindicatul crimei organizate PSD/USL justifica gestul de absoluta lasitate a lui Nastase..
  Daca romanii dupa toate aceste evenimente mai voteaza cu USL atunci domnule Tismaneanu chiar nu mai vad niciun rost ca cineva sa se implice in democratizarea Romaniei. Inseamna ca au ajuns precum grecii intr-un faliment moral total si chiar nu mai e nimic de facut.

 17. Ma mira cum de Ponta n-a spus ca l-a impuscat Basescu personal.

  Ce credibilitate mai are o tara in care primul ministru il acuza deschis pe presedinte de implicare in actul de justitie?

  Vine cumva razboiul civil?

 18. Sper sa se inchida o epoca prin disparitia unor „hipopotami”.

  Ma mira faptul ca nu isi imagina ca se poate intampla asa ceva.
  Finalul era previzibil, si din metodele utilizate in proces si nu numai, se parea ca intelege cum se va incheia.

  Spera in minuni, poate…Oare de ce? Ma rog, poate avea in vedere epoca in care domnul conducea hoardele de senatori catre Parchetul General pentru apararea unui prea stimabil senator-inculpat…

  As mai adauga ca recent s-a dat sentinta si in cazul Rodica Staniloiu – fostul Ministru al Justitie – cea care raspundea justitiar politic la chemarile fostului PM. Ei bine, justitia a confirmat faptul ca a colaborat cu securitatea…

  Daca si recentul plagiat dat de copy-lot se doveste indubitabil ca fiind ceea ce este nu imi ramane decat sa spun ca este timpul sa ne gandim serios la viitor.

  Imi pare bine ca ati adus in discutie cartea domnului Teodorescu despre Nastase.

  Intamplare adevarata petrecuta in 2004 – Arad.
  Ma suna o cunostiinta sa ma intrebe daca nu vreau sa particip la o discutie despre mediul de afaceri din RO cu participarea extraordinara a PM, AN. Raspund pozitiv si la ora indicata ma prezint la locul precizat.

  Cum lumea este mica, ma trezesc interpelat de la intrare de o fata politica locala – PRM – daca cumva fac parte din echipa domnului AN. Politicos raspund ca NU. Ma asez, astept cu nerabdare discutia. Aici surpriza din nou, incepe domnul AN sa isi prezinte cartea in scrierea domnului Teodorescu… Ma uit in stanga, ma uit in dreapta, poate cineva pune intrebarea daca rolul adunarii este de a proslavi cartea si personajul ei sau sa discutam despre mediul de afaceri. Toti cuminti, nici unul nu parea nelinistit… Se termina interventia fostului PM, actual puscarias, si astept luarile de cuvant ca poate, poate… Iarasi surpriza, prima luare de cuvant, doamna Lizica – Rector Universitate in Arad – cu frate in SRI (asa ziceau unii), sa ii traiasca, …- ia cuvantul si ce credeti ca zice: „Universitatea… ” bla, bla bla, pe langa subiect, pe langa cuvantare…Discutia continua haotica, nici o vorba despre mediul de afaceri – subiectul anuntat…Era ca in bancurile cu prosti…

  Bine, se termina, si vad ca se deschid cutii cu carti, Ma infig, iau o carte – free -, sar peste sectiunea autografe si ies repede afara.Simteam nevoia de aer proaspat…

  Cel ce impartea cartile imi parea a fi bibliotecar, sau un personaj apropiat de carti si totusi…
  Nu uit privirea sa…L-as recunoaste si acum, dintr-o multime, desi au trecut anii…

  Aceasta a fost intalnirea cu mediul de afaceri si probleme sale in aplicatia „AN isi promoveaza cartea si imaginea sa”- campanie , Arad, 2004.

  Intamplarea inca imi sta in minte…
  Nu mi s-a mai intamplat asa ceva, nici inainte si nici dupa aceasta patanie.

  P.S.Nici un fel de regret ca am pierdut politicianul AN. Lasa numai ceea ce vroia luminatia sa, restul nu conta, ignora, smecherea, nesocotea, darama, persifla, etc. A creat un rau pe care l-a extins in societate – a primit prea putin!

 19. 1. Sentinta finala, indiferent de ce spun altii, este din multe motive un mare + pentru imaginea Romaniei. Fara a fi partinitor, Nastase si-o merita cu varf si indesat .
  2. Tentativa de sinucidere: Un act de Tele-novele (din acelea de care erau la Antena TV cu 15 ani in urma. Habar nu am daca asa ceva mai exista si nici nu ma intereseaza…) de pe urma caruia Ponta incearca sa profite. Jenant!!!

 20. Aveti perfecta dreptate in update, sper ca lumea sa citeasca atent : nu e asta guvernul ponta, unde ministru de interne e domnul rus? Ma tem ca profitind de ocazie isi platesc ceva polite intre ei, iar sub masca indignarii herr dockteur, de fapt are alte ginduri?
  Oricum am un argument irefutabil: pe vremea celor doua domnii iliesciano-nastaciane-vacaroie au emigrat cei mai multi romani (demonstrabil statistic-marea majoritatea oameni cu pregatire superioara riguroasa). Definitiv si de scirba. Cel putin personal n-am avut o experienta a neputintei mai abisala nici pe vremea tovarasului. A fost ceva de nedescris, si pentru asta SA LE FIE RUSINE! Pentru atitudinea lor de zei si pentru smekeriile financiare de pe urma carora s-au umplut de bani, SA SUFERE! Nici un pic de compasiune.
  PS. ma mir totusi ca nu si-a chitit capul, in poze pare destul de mare! Sau tot Basescu o fi de vina ca i-a tremurat mina?

 21. Am trait sa apuc si ziua in care Aroganta Sa a primit o condamnare. Ma bucur, este un semn de evolutie in bine pentru tara noastra. Cine nu crede, sa incerce un mic exercitiu de imaginatie: daca Aroganta Sa ar fi fost ales presedinte in 2004, ori daca Geoana ar fi fost ales presedinte in 2009, eu unul sunt convins ca procesele lui Nastase si cele ale lui Sorin Ovidiu Vantu, de exemplu, n-ar fi ajuns unde sunt acum. Sunt absolut laudabile eforturile procurorilor si judecatorilor care, atit cit au putut si ei, atit cit au putut rezista mitei si influentei politice, au facut aceste lucruri posibile.

  In legatura cu politistii care s-au dus sa-l preia pe Nastase, eu cred ca ar trebui sa vedem partea pozitiva a chestiunii – unul dintre ei a reusit sa ii salveze viata. Un alt lucru pentru care ma bucur.

 22. Domnule profesor,sa folosim corect ghilimelele…
  Nothing important, anyway

  „Aceasta…(?)

  Această situaţie este politizată grosolan de Victor Ponta. Să spui că Traian Băsescu e fericit… Eu bănuiesc că Băsescu nu e fericit. Dar să pui în spinarea unui om asemenea gest, pentru a câştiga un capital în defavoarea adversarului, mi se pare o manipulare ordinară a lui Victor Ponta. Manipulează ordinar situaţia lui Năstase. Nu se poate să fie manipulată opinia publică pe fond emoţional”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

  „Această situaţie este politizată grosolan de Victor Ponta. Să spui că Traian Băsescu e fericit… Eu bănuiesc că Băsescu nu e fericit. Dar să pui în spinarea unui om asemenea gest, pentru a câştiga un capital în defavoarea adversarului, mi se pare o manipulare ordinară a lui Victor Ponta. Manipulează ordinar situaţia lui Năstase. Nu se poate să fie manipulată opinia publică pe fond emoţional”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

   • – Buna ziua!
    – Buna ziua! Ce doriti?
    – Aici e librairie, papetarie, de-astea?
    – Da, domnule, da, ce doriti? Caiete, creioane, dosare?
    – Nu, doamna! Un var de-al meu vrea sa isi dea si el de-un doctorat si m-a trimis acilea la matale, sa ii iau juma’ da kil de ghilimele, ca cica acuma e cerere mare da ghilimele, cu dom’ prim-ministru! Aveti ghilimele?
    – Nu, domnule!(pe vanzatoare o pufneste rasul).
    – Asa de repede s-a terminat ghilimelele la dumneavoastra? Nu stiti da unde pot sa iau?

 23. In sfirsit Dle prof , Romania a inceput sa miste..Mi se pare cea mai mportanta si decisiva hotarire a celor 5 Doamne !!..de al condamna pe acest impostor intelectualo/comunist, poate cel mai rapace „predator” al economiei in descompunere a Romaniei. Daca intrebi orice companie care candida la vre-un proiect in timpul Nastase, spagile anticipate erau cerute in anticipatie numai in valute forte, banii depusi preferential in Elvetia/Italia sau chiar USA..
  Berlusconi si altii ii „pazeau” banii…Mi se pare aceasta condamnare mai „tare” decit revolutia „romanica” din anii 1989/90..un masacru inutil pentru care asteptam o condamnare si mai dramatica ( chiar cu suspendare din motive de virsta…pe cind ? vom avea alte 5 DOAMNE CURAJOASE !!??). Dle Profesor sa nu abandonati NICIODATA cuvintul dvs de sprijin al Romaniei..Indiferent de dezamagirile care le veti avea…Conteaza FIECARE CUVINT scris de catre cei din Diaspora Adevarata !!
  Cit despre avalansa de imposturi a Prim Ministrului nu imi fac nici un fel de griji : va fi devastat de avalansa de critici mai ales din West…si va demisiona in dizgratie..sper sa tirasca acest simulacru de guvern dupa el ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !
  Cu stima si consideratie pentru tot ce faceti pentru indreptarea acestei natiuni ! John I Bilco
  sper sa nu fiu cenzurat !?

 24. Unchiul meu Arhiepiscop Dr. Ioan Cherteș a fost inchis de catre comunisti la Sighet, Gherla, Baragan, Delta etc ani grei…iar netrebnicul asta ia 2 ani dupa toate cele petrecute..

 25. Întâmplarea face să fi debutat cu articole la contributors prin preluarea de către această platformă a unui simplu comentariu pe care-l trimisesem în legatură cu validarea de către justiţie a statutului de securist al d-lui Voiculescu Dan. Scriam cu acea ocazie că ceva s-a schimbat în justiţia română. Atunci când afirmam asta, nu bănuiam totuşi că schimbarea este chiar atât de profundă. Hotărârea de ieri a Înaltei Curţi mi-a dat o lecţie: lucrurile chiar s-au schimbat în Justiţia Română. Probabil că n-a devenit perefectă, nu funcţionează impecabil, dar nici nu te mai joci cu justiţia: a devenit o putere în stat de care trebuie să ţii cont.

  Mesajul la care toată lumea trebuie să ciulească cu mare atenţie urechile este că nişte doamne magistrat în România (ca şi în alte părţi, justiţia română este feminizată pe ¾) nu vor pregeta să te trimită-n puşcărie, dacă te consideră vinovat. Scurt. Punct.

  Asta este una din esenţele statului de drept: odată cu ultimul ciocănel al preşedintelui de complet, se face linişte. Caracterul definitiv al pronunţării justiţiei este respectat de întreaga societate, ce s-a hotărât se execută. Asta deosebeşte o societate civilizată de o barbarie. Cred că am trecut în sfârşit acest prag. Doamne ajută !

  Cât îl priveşte pe Însuşi Domnul Năstase, acela a exasperat pur şi simplu nu doar o ţară întreagă cu lăcomia, corupţia lipsită de orice măsură şi înfumurarea sa, dar a reuşit să calce rău pe bătături prin hoţie şi aroganţă întregi paliere economice şi politice din lumea puternică şi civilizată, aceea de care România atârnă. Spre deosebire de ţara noastră, unde nimic nu se ia în serios, lumea civilizată ia totul în serios, iar când un tartor vremelnic dintr-o ţară secundară şi-o ia rău în cap, va plăti.

  Nu, pe dl. Năstase nu l-au băgat la puşcărie telefoane date de Merkel, Bush sau Sarkozy, nu aşa funcţionează lucrurile, dar ochiului vigilent al lumii civilizate asupra justiţiei române îi putem mulţumi pentru evoluţia acesteia spre normalitate.

  Încă o mică notă, despre stil.
  Înfractori înrăiţi, criminali din străfundurile cele mai ticăloase ale societăţii, oameni umili, chinuiţi şi nefericiţi, care n-au avut de la naştere altă alegere decât mizeria, ignoranţa, disperarea şi criminalitatea, găsesc resursele de demnitate de a se constitui de bună voie ca deţinuţi, în paza justiţiei. Ceea ce zeci şi sute de mii de nefericiţi au făcut şi fac în România, gestul de a se prezenta corect şi demn la penitenciar în vederea ispăşirii pedespsei, gestul pe care ultimii infractori îl pot face, nu-l poate face profesorul unversitar de drept, intelectualul fin, marele politician şi conducător al Românie, dl. Adrian Năstase. Confruntată cu răspunderea, această mare proeminenţă a României înscenează un spectacol degradant şi grotesc al sinuciderii de bâlci, mai rău decât ultimul laş. Cu acest gest, dl. Adrain Năstase a coborât sub limitele ultimei ruşini.

 26. Stimate domnule Tismaneanu,

  Va rog – si nu este doar o formula politicoasa, chiar va rog – sa va delimitati public de grupul (urias, de peste 2000 de persoane!) de politicieni PDL, simpatizanti, jurnalisti si demnitari pro-PDL etc., facuti colonei (ca despre multi nu pot spune „avansati”, neavand nici macar stagiul militar satisfacut…) de catre fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, in 2010 si 2011.
  Sunt siderata de dezvaluirile confirmate de actualul ministru al Apararii – si o spun ca nepoata de veteran de razboi, ranit in Muntii Tatra ca soldat al Armatei Romane, decorat in anii ’50 de guvernul Cehoslovaciei, mort ca maior in rezerva in 1993.

  Stiu ca acum toata lumea este preocupata sa intoarca pe toate fetele situatia lui Adrian Nastase, dar dincolo de telenovela la care asistam se afla zecile de mii de ofiteri in rezerva ai Armatei Romane, unii veterani de razboi, care nu se pot simti decat umiliti de gestul fostului ministru al Apararii, membru al Guvernului Emil Boc, girat de PDL si presedintele Traian Basescu.
  Pe langa jignirea adusa intregului corp ofiteresc din rezerva (dar si ofiterilor activi), nu pot sa nu ma gandesc la cum se simt, azi, mamele soldatilor romani morti in Afghanistan sau Irak, majoritatea subofiteri, inmormantati doar cu gradul de sublocotenent post-mortem…

  Domnule Tismaneanu, cunoasteti faptul ca Armata Romana este una dintre institutiile care se bucura, in mare masura, de increderea romanilor. Deja, reforma pensiilor militare a aruncat o pata de imagine asupra PDL – justificat sau nu, nu ma pot pronunta, nu (mai) am nici un pensionar militar in familie. Dar fapta d-lui Oprea, aliatul PDL de ieri, este inacceptabila. Va rog, d-le Tismaneanu, nu treceti pe langa acest subiect, pentru ca gestul incalificabil al ex-ministrului Oprea nu va trece neobservat la alegerile din noiembrie. O delimitare clara de acest episod de coruptie morala a fostei guvernari PDL-UNPR_UDMR este necesara, acum, din partea dvs., pentru a arata ca mai exista decenta in politica din Romania.
  Va multumesc anticipat.

  • Daca asa stau lucrurile, evident ca ma delimitez. Cum stiti, sunt profesor in Statele Unite, nu detin functii guvernamentale in Romania. Voi citi ce se publica pe subiect. Cred din tot sufletul in ideea de merit.

 27. Domnule Vladimir Tismaneanu, tactica listelor cu nume pentru certificate de buna purtare, pe care, in criza de credibilitate si de pozitie, ati inceput obsesiv sa le impartiti in stanga si-n dreapta, este una clasica de manipulare. Nu neg valoarea si integritatea acelor oameni, ci prezenta lor pe listele unui propagandist politic, cu care de fapt acesta incearca sa-si cultive propria imagine. Se subintelege, daca nu este chiar evident faptul ca prezenta unor nume cu sonoritate stiintifica si/sau culturala pe o lista a unui personaj politic controversat, in general vorbind, care nu este nici de specialitate, nu-i foloseste decat listacului in cauza si nimanui altcuiva. Nu-i murdariti cu politica dvs., in primul rand pentru a va feri de reactiile indreptatite ale acestora, care s-ar putea sa nu va fie pe plac, deoarece aceasta citare politica a unor nume culturale prestigioase s-ar putea sa le coste reputatia, prin asocierea cu cardasia politica. Lasati oamenii sa se ocupe de stiinta, nu-i mai treceti pe tot felul de fituici, pentru a-i folosi ca argumente politice! N-om avea noi fatada de Maryland, dar suntem oameni cinstiti.

  • Eu credeam ca Victor Ponta este „controversat”, nu subsemnatul :) Cat priveste acel „noi” cam amenintator imi pare sa sugereze nervozitate. Oare de ce sunteti nervos? Aveti ceva de spus pe tema articolului?

   • Pentru ca tot ati vorbit de „furtul intelectual”, pe care incercati sa-l duceti in derizoriu cand nu e vorba despre „cazul” Ponta sau altele asemanatoare politic, dupa umila mea parere o astfel de listaceala sau listomanie, nici nu stiu cum sa-i zic (listarile cu pricina) nu este altceva decat furt de imagine sau, ma rog, o tentativa de a va insusi ceva din aureola listatilor. Iar furtul de imagine, chiar daca e mai sofisticat, ceea ce-l face sa fie mai la fereala, tot furt intelectual se cheama.

    • Nu, stimate domn, mentionarea publica a meritelor stiintifice ale unor persoane ca replica la o afirmatie hazardata care arunca o lumina negativa asupra tuturor doctoratelor din Romania nu este „furt de imagine”. Esdte parte a unui normal dialog intelectual. Utilizarea deliberata a unor surse academice fara mentionarea lor, copierea unor pagini din alti autori, intr-o teza de doctorat ori in orice alta lucrare, fara reunoasterea acestui lucru prin utilizarea ghilimelelor, a a semnelor citarii, este furt. Aici se incheie conversatia noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro