duminică, martie 16, 2025

O carte absolut serioasă despre Constantin Tănase

Cu totul remarcabilă cartea Constantin Tănase. Un om serios, apărută sub semnătura Dorinei Rusu în seria  de Biografii romanțate a editurii ieșene Polirom (Iași, 2024). Rod al unei documentări minuțioase și rezultat al unui plan de bătaie dintre cele mai serioase.

Cred că Dorina Rusu a pornit de la premisa că marele public de astăzi, cel căruia i se adresează atât seria cât și volumul, știe foarte puține lucruri despre artistul de al cărui nume este indisolubil legată istoria teatrului de revistă din România. Continuator al celebrului Ionescu imortalizat de Caragiale. Interesant, cred, că Tănase i-a văzut ori chiar cunoscut atât pe Caragiale cât și pe I.D. Ionescu.  Pe vremuri, în revelioanele Televiziunii Române, Florin Piersic îi mai juca cupletele lui Tănase, în 1973 regizorul de film Manole Marcus îl lua drept model pentru personajul Caratase, excepțional jucat de Toma Caragiu în filmul Actorul și sălbaticii. Redifuzat relativ frecvent și astăzi, în ciuda protestelor celor ce spun că pelicula mistifică realitatea. Fără a remarca însă că mistificările pe care le contrazice acum indirect cartea scrisă de Dorina Rusu sunt compensate de marea artă a lui Toma Caragiu.

Dorina Rusu face apel la formula autobiografiei. A cărei scriere ar fi fost începută de marele Tănase la îndemnul suflerului Lică Maican (o permanență, un fidel însoțitor al vieții sale), în momentul în care, după bombardamentele americane asupra Bucureștiului din aprilie 1944, bombardamente urmate de suspendarea activității mai tuturor teatrelor, Tănase se afla în mare cumpănă. Nemaivăzându-și, practic, rostul. Nici ceea ce a urmat după august 1944, adică fapte ce indicau tot mai accentuata sovietizare a României, nu prea a însemnat motiv de bucurie pentru Tănase. Textele de spectacole îi erau drastic cenzurate, problemele personale, de familie deveneau din ce în ce în mai complicate. Culminând cu arestarea fiului cel mare, Radu, avocat de succes cu vederi liberale, acuzat complet pe nedrept de activitate legionară. Totul grevat pe deteriorarea accentuată a stării de sănătate a artistului.

Cu foarte puțină vreme înaintea morții, acesta i-a încredințat lui Maican ceea ce scrisese. Iar ceea ce Dorina Rusu pune acum la dispoziția publicului ne este prezentat a fi sus-menționata recuperare a autobiografiei lui Tănase. Interpolată pe alocuri de mărturiile și completările sufleurului.

Autobiografia aceasta scrisă cu foarte multă seriozitate și care ține printre altele să probeze cât de serios era în viața cotidiană și în exercitarea meseriei marele Tănase și cât de mult a crezut el în seriozitatea genului artistic căruia i se dedicase începe- nici nu se putea altfel? – cu povestea nasului viitorului artist. Nas căruia, într-o  oarecare măsură, Tănase îi datorează admiterea la Conservator și începutul uceniciei sub conducerea marelui actor Constantin Nottara care i-a fost profesor. Așadar, cupletistul Tănase, viitor mare actor, viitor director de trupă și de Teatru, întemeietorul Cărăbușului, avea studii de specialitate. A fost de-a lungul anilor socotit egalul marilor actori ai Naționalului. A luat parte în calitate de soldat la Războiul din 1913, a fost prezent, alături de George Enescu, în spectacolele date în timpul Marelui Război adesea chiar pe linia frontului. Dovedind că “nu are pușca la picior, dar că are gloanțele vorbei”. A dezaprobat multe dintre cele întâmplate în timpul celui de-al Doilea Război și al guvernării lui Antonescu. A fost un înverșunat adversar al lui Hitler, a înțeles relativ târziu avertismentele lui Maican în ceea ce privește primejdia reprezentată de Stalin.

Constantin Tănase a fost căsătorit în două rânduri. Cu mult mai matura Iosefina și mai apoi cu tandra, înțeleapta, chibzuita Virginia. Nu a fost chiar întruchiparea fidelității matrimoniale absolute, însă a fost un bun soț și tată. Pentru cei doi copii ai săi, atât de diferiți unul de altul. Radu și Aurică. A făcut și afaceri bune (aducerea la București a lui Josephine Baker), și afaceri proaste (povestea luptelor cu tauri). Nu a fost ceea ce s-ar chema un răsfățat al sorții, deși pare-se că avea trecere la mai marii vremii. A trecut și peste dărâmarea sediului Cărăbușului, și peste incendiul care a izbucnit în plin spectacol în sala Eforie. Și-a prețuit artiștii și colaboratorii (cartea conține pagini emoționante despre prietenia dintre Stroe și Vasilache),  a greșit în ceea ce o privea pe Maria Tănase. Care și-a făurit începutul carierei la Alhambra lui Nicolae Vlădoianu. A știut și ceea ce înseamnă legile dure ale concurenței, și cum trebuie să se manifeste solidaritatea între artiști.

Tănase fiind un om serios nu se putea să aibă parte decât de o carte pe măsură.

Dorina Rusu- Constanin Tănase. Un om serios. Colecția Biografii romanțate. Editura Polirom, Iași, 2024        

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro