marți, septembrie 28, 2021

O cercetare absolut impresionantă

Până în ultimele luni ale anului 2018, numele istoricului, jurnalistului și profesorului francez Thierry Wolton nu era, nu avea cum să fie complet necunoscut publicului educat din România.
În primul rând datorită preocupării constante arătate de cercetător operațiunilor serviciilor secrete sovietice în Franța.
Cartea chiar așa intitulată, KGB-ul în Franța, apărută la Paris în anul 1986, a fost prezentată la momentul potrivit de regretatul Virgil Ierunca în spațiul de legendă al emisiunii sale Povestea vorbei de la Radio Europa Liberă și a apărut în românește în anul 1992, la editura bucureșteană Humanitas.
O altă carte (KGB- ul la putere) care analiza felul în care temutul serviciu secret sovietic a supraviețuit dizolvării URSS la finele lunii decembrie a anului 1991, dar și cum a dobândit o nouă viață în Rusia lui Putin (Putin însuși fiind un fost ofițer cu vechi state de servicii în domeniu, adică un produs care s-a dovedit “de succes” al sistemului), apărută în limba franceză în anul 2008, a fost cu maximă promptitudine tradusă și pusă la dispoziția cititorilor români tot în 2008 și tot de Humanitas, buna primire și interesul cititorilor determinându-i reeditarea în anul 2014.
Marea surpriză avea să vină însă în toamna-iarna anului trecut, atunci când pe piața românească a apărut traducerea unui prim și impresionant tom (peste 1000 de pagini) al impresionantei și, probabil, greu de egalat cercetări, O istorie a comunismului, tom subintitulat Cu pumnul de fier. Călăii. Tălmăcirea a fost încredințată unei întregi echipe, deja binecunoscuților Emanoil Marcu și Vlad Russo, asociindu-li-se Adina Cobuz, Wilhelm Tauwinkl, Mariana Piroteală, Marieva-Cătălina Ionescu, Georgeta Anca Ionescu și Elena Ciocoiu. Vor mai urma alte două volume care promit să continue povestea cutremurătoare a felului în care s-a născut, prin sperjur, forță, minciuni și violență, prin crime în masă și asasinate la comandă, prin foamete instrumentată politic, prin supradimensionarea rolului poliției secrete, prin voința unor extranei, însă niciodată prin voința populației și nicidecum prin revoluție, răul comunist.
Scopul principal al cărții tocmai acesta este. De a demonstra ce imensă, ce nerușinată minciună a fost născută și pogorâtă mai întâi asupra Rusiei, mai apoi în aproape jumătate din Europa, pe urmă în Asia și Africa, atunci când s-au născocit sintagme precum revoluția proletară sau dictatura proletariatului. Când s-au zămislit și nu oricum, ci cu pretenție de doctrină și cu imaginare, calpe, inventate argumente pretins științifice, teorii referitoare la necesitatea istorică a unei noi orânduiri sociale al cărui rost, explicat prin dialectică și devenire, ar fi fost acela de o înlocui și goni pe cea anterioară. Calificată a fi profund nedreaptă. Orânduire și sistem pe care, în realitate, nu au izbutit decât să le maimuțărească. Scrie Thierry Wolton în epilogul intitulat Despre câteva condiții ale reușitei și despre câteva cauze ale eșecului : “Toate regimurile comuniste au fost identice în esență. Au respectat aceleași texte canonice, au vorbit aceeași limbă de lemn, s-au bazat pe aceeași structură de putere, partidul și poliția politică au respectat aceleași reguli economice, planificarea centralizată” . Sau :”Marxism-leninismul s-a implantat și s-a dezvoltat nu acolo unde împlinea o nevoie socială- abolirea inegalității de pildă-ci acolo unde compensa slăbiciunile puterii în funcție”. Așa a fost și în Rusia când Lenin a dat o lovitură de stat profitând de înapoierea țării, de slăbiciunile puterii țariste, de degringolada albilor, de dezastrele din Marele Război. Dezastre din a căror manta aveau să se nască cele două mari rele ale secolului al XX lea- nazismul și comunismul.
Comunismul a fost ceea ce se cheamă o religie seculară (a se vedea în acest sens studiile profesorului Vladimir Tismăneanu) care a înlocuit crucea cu pistolul, cu foametea, cu trimisul în Gulag, cu teroarea, care s-a bazat pe călăi precum Lenin, Stalin, Ho Și Min, Gheorghi Dimitrov, Hrusciov, Brejnev, Gheorghiu –Dej, Ceaușescu, Mao, Castro, Tito, Walter Ulbricht, Jivkov și mulți, mulți alții descriși cu mare minuție de condeiul căruia pare că nu îi scapă nimic al lui Thierry Wolton. Adică pe personaje care s-au imaginat a fi profetice, atotputernice, piloni, motoare ale istoriei.
Comunismul instalat cu forța în Rusia, în Europa Răsăriteană, exportat mai încolo în Asia și America a promis progres și bunastare. A fost oare ținută, respectată promisiunea? Scrie Thierry Wolton: “Țările comuniste, care au pretins că sunt modele de modernitate, au eșuat dorind să o reformuleze. Revoluțiile industriale din secolele anterioare fuseseră posibile datorită emancipării indivizilor, eliberați de reporturile sociale care încorsetau societățile Vechiului Regim. Modelul Sovietic n-a fost niciodată o depășire a capitalismului,, a fost vorba, cel mult, de o încercare de a găsi o alternativă care să permită supraviețuirea unor forme de organizare premoderne”.
De ce socotesc că este importantă cartea lui Thierry Wolton? De ce cred că are o importanță capitală? De ce contează și impresionează nu doar prin dimensiune? Mai întâi fiindcă, sesizând excepționala putere de expansiune și longevitate ale comunismului nu s-a mulțumit să îi limiteze istoricul la cele petrecute în spațiul european, așa cum se întâmplă îndeobște. În al doilea rând deoarece înfățișează, detaliază și pune sub lupă mecanismele terorii. Care au fost cam peste aceleași. „Teroarea, instrument curent al regimurilor marxist-leniniste, e o explicație pentru longevitate, dar nu singura”. Au existat structuri anume create, a existat Statul devenit, “sub impulsul ideologiei, prin excelență al totalitarismului. Statul totalitar a împins la extreme logica statului obișnuit, regimurile comuniste generate de aceasta au exprimat chintesența puterii statale”. Cartea subliniază dimensiunea grotescă dobândită de național-comunism. Or, o astfel de intenție justifică și destul de marea pondere ce îi este rezervată în carte național-comunismul din România. Care a înmugurit sub Dej și a ajuns la forme ubuești în vremea cultului personalității lui Ceaușescu.
Suficiente motive să așteptăm volumele următoare.
Thierry Wolton – O ISTORIE MONDIALĂ A COMUNISMULUI ;vol. I. Cu pumnul de fier. Călăii. Încercare de investigație istorică; Traducerea: Adina Cobuz, Wilhelm Tauwinkl, Emanoil Marcu, Vlad Russo, Marinela Piroteală, Marieva- Cătălina Ionescu, Georgeta Anca-Ionescu și Elena Ciocoiu; Editura Humanitas, București, 2018


Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Ca intelectuali și ca popor, am înțelege mai bine comunismul, ba chiar și prezentul capitalist, dacă cineva și-ar da osteneala să traducă în română cărțile lui Anthony Cyril Sutton.
  Pentru că trebuie să înțelegem („nici să plângem nici să râdem”), nu să folosim bucăți de trecut ca să ne revoltăm în afară. Or, dumneavoastră pare că vreți să suscitați un fel de ură (nimeni nu poate să spună că n-ar fi justificată). Ar fi fost foarte bine ca revolta, tardivă, împotriva comunismului (de fapt național – socialismului -securismului) românesc să-i fi însuflețit pe cei de la putere din ultimii 30 de ani, ori pe majoritatea populației, ceea ce-i foarte departe de-a fi fost ori de-a fi cazul. După profilul celor care ne conduc, trăim în siajul nazismului dejist-ceaușist. Atmosfera pute a comunism, într-o societate schilodită, fără Dumnezeu, fără lideri adevărați și fără direcție. Din nefericire, după intermezzo-ul istoric comunist, ne potrivim în modernitate și Europa la fel ca înainte de el: ca nuca-n perete.

 2. Când s-au zămislit și nu oricum, ci cu pretenție de doctrină și cu imaginare, calpe, inventate argumente pretins științifice, teorii referitoare la necesitatea istorică a unei noi orânduiri sociale al cărui rost, explicat prin dialectică și devenire, ar fi fost acela de o înlocui și goni pe cea anterioară.

  Ca sa vezi domne cum se-nvirte roata, si atunci era ca si acum… tot bogatasii sunt de vina, da acum au metode mai rafinate, ne sufla codoi in creier.

 3. Comunismul instalat cu forța în Rusia, în Europa Răsăriteană, exportat mai încolo în Asia și America a promis progres și bunastare.

  Nu stiu daca e adevarat in totalitate ca comunismul ar fi fost instalat cu forta. Sunt convins ca au existat destul de multi care au crezut in ideea comunismului, mai ales ca nu stia mai nimeni atunci cu ce se maninca. Ca orice Petre Petre s-ar da la Nadina. De abia mai tirziu cind au vazut ce-nseamna. Astazi e un fel de scuze sa spunem ca altii ne-am bagat in rahat, mai ales ca a venit de la rusi, si bineinteles ca nu poate veni ceva bine de la ei.

  Dar acum boala vine din vest, cu codoiul, deci asta trebuie sa fie ceva bun, nu!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.