marți, mai 17, 2022

O confruntare radio-televizată cu candidata PSD ar fi strict în avantajul d-lui Klaus Iohannis

Aparent, lucrurile sunt clare. Candidatul Klaus Werner Iohannis are deja asigurat un al doilea mandat de președinte, iar duminică, 24 noiembrie o va bate măr pe candidata PSD, Viorica Vasilica Dăncilă.
Celor 37, 5% dobândite în turul întâi, dl. Iohannis le va adăuga pe cele promise de șefii USR-PLUS și PMP, adică încă vreo 20-25%, Diaspora își va face iar conștiincior datoria, va veni la vot și il va prefera pe actualul președinte în vreme ce d-na Dăncila va trebui să se mulțumească în plus față de zestrea acumulată în primul tur cu fărămiturile rămase de la masa d-lor Diaconu, Cumpănașu, Stanoevici și alții.
Atunci, de ce s-ar mai deranja dl. Klaus Werner Iohannis, de ce și-ar mai pierde prețiosul timp cu participarea la o dezbatere televizată? Nu ajunge că se vede cu dl. Orban, cu d-na Turcan, cu activul de partid? Să vină la televizor în numele cutumei? Al esenței jocului democratic? Al faptului că alegătorilor trebuie să li se creeze condițiile de a vota cât mai în cunoștință de cauză? Că doamna Dăncilă a fost, totuși, preferată de 23% dintre alegători și că, în cazul în care va fi ales, dl. Iohannis va trebui să fie și președintele acestora? Doar spre a fi consecvent cu sine și a demonstra că, așa cum în 2014, i-a solicitat în cel mai categoric mod cu putință participarea la o confruntare radio-televizată contracandidatului domniei-sale, dl. Victor Viorel Ponta , care, să ne amintim, pornea drept favorit și în turul întâi, și în cel de-al doilea (după acesta candidatul PSD avea cu peste un milion de voturi în plus), și acum, când se arată drept favorit incontestabil, este credincios ideii că un alegător bun este unul bine informat? Pentru a-i contrazice pe politologii ce susțin că mai niciodată favoritul nu îi face nici cea mai infimă concesie celui aflat pe locul al doilea? Din eleganță? Să nu vrea oare tocmai din acest motiv dl. Iohannis să o facă knock-out pe doamna Dăncilă? Dorește oare dl. președinte să îi lase acesteia speranța că o minune încă s-ar mai putea produce și că și de data aceasta se va repeta situația din alegerile prezidențiale anterioare, atunci când a câștigat cel pe care sondajele îl plasau pe locul al doilea? Spre a dovedi că nu e laș? Cui să o dovedească și de ce? Să fi aflat oare dl. Iohannis că d-na Dăncila va veni cu cine știe ce dezvăluiri dărâmătoare? Îndubitabil, doamna Dăncilă nu este dl. Traian Băsescu. Nu-i ajunge nici măcar până la genunchi.
În realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de clare și nici simple precum pare să creadă dl. Iohannis și stafful lui de campanie. Nu avem nici cea mai mică garanție că prezența la vot din ziua de 24 noiembrie va fi cel puțin egală cu aceea, oricum slabă, înregistrată duminică, 10 noiembrie. Iar un grad ridicat de absenteism o avantajează pe d-na Viorica Dăncilă. Nimeni nu poate să promită că toți cei ce și-au dat votul domnilor Barna și Paleologu vor face ceea ce le-au cerut cei din conducerea USR-PLUS, respectiv dl. Traian Băsescu. Dezamăgirea lor e mare și nu toti împărtășesc opinia că alinarea le-ar putea veni din partea d-lui Iohannis. Care în cei cinci ani ai primului mandat le-a oferit destule motive de decepție. Moralul lor ar putea, totuși, să crească, în creștere ar putea să le fie și determinarea de a-i da votul d-lui Iohannis în cazul în care actualul președinte ar profita de, să zicem, cele două ore de confruntare fie și numai spre a-i enumera doamnei Dăncilă măcar o parte dintre acțiunile comise de ea și de partidul domniei-sale împotriva românilor și a României din 2017 încoace. Totul cu cifre, evenimente, fapte. Enumerând greșeli, gafe, prostii comise de d-na Dăncilă însăși în vizitele peste hotare, în condițiile în care politica externă este atributul președintelui. Dovedind încă o dată incapacitatea candidatei PSD de a învăța măcar un pic de geopolitică. Probând din nou faptul că biata d-na Dăncilă este corigentă la geografie, limba română, limbi străine. Că nu a avut nici cel mai mic succes în afara țării, că nu a fost primită de nici măcar un singur demnitar de vază, că recenta ei vizită în Statele Unite a fost un total fiasco. Ș.a.m. d.
Am convingerea fermă că o dezbatere televizată, față în față, Klaus Werner Iohannis- Viorica Dăncilă va interesa electoratul. Le va reaminti românilor că trebuie să aleagă. Și că e în interesul lor să aleagă bine, Nu la întâmplare, nu doar spre a arunca un vot în urnă. Și că toate acestea ar fi în favoarea d-lui Iohannis. Oricât de mic ar fi IQ-ul d-nei Dăncilă.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Fiecare candidat a pregatit o strategie electorala atasata alegerilor in campania prezidentiala. In primul rind trebuie sa intelegem care este miza pusa in joc ,anume cistigarea unui mandat de presedinte al Romaniei pentru o perioada de cinci ani . Daca noi toti (asa cum deja se vede cu ochiul liber ) nu intelegem ce reprezinta acest fapt implinit, pentru tara ,pentru cei doi care isi disputa finala , atunci putem sa spunem orisice ne trece prin minte . Concretetea ne arata insa ca in joc, acum, este doar necesitatea cistigarii unor alegeri (restul de adevaruri sau fapte sau promisiuni deja au fost spuse ) si fiecare si-a creeat o strategie in vederea realizarii acestui unic scop CISTIGAREA UNUI MANDAT PREZIDENTIAL. Daca punem in balanta , primul tur al alegerilor cu turul doi , singura constatare reala este atasata procentelor obtinute . Diferenta o stim cu totii . Fiecare dintre cei doi candidati incearca sa isi maximizeze voturile pentru turul al doillea al alegerilor . Doamna Dancila doreste declarativ o dezbatere , dar nu aduce in discutie nimic concret pentru a face asta ( unde , cind . cum cu ce teme )fapt ce ne duce cu gindul spre o nonacceptare a unei astfel de dezbateri , ci doar spre o declaratie poiticianista aducatoare de voturi . In partea cealalta presedintele are deja expertiza pe acest subiect si este clar ca neacceptarea unei dezbaterii (motivele de incompatibilitate intre faptele celor doi sunt evidente ) maximizeaza prezenta fanilor la vot si determina o parte din cei ce au votat altceva ,dar nu PSD, sa se ataseze presedintelui . Dezbaterea nici nu are in aceste conditii sens si nici nu va fi vreodata facuta . Presedintele va dezbate cu ziaristi , cu societatea civila ,parte cu populatia doritoare sa il asculte , parte cu cei care vor dori acest lucru , cu exceptia doamnei DANCILA.Cind vom vedea in clar aparitiile imediat urmatoare, incepind cu desecretizarii dosarului 10 AUGUST si implicarea celor care au facut posibila acea seara de neuitat (la nivel negativ de intelegere ) ,prin decizie proprie , vom putea sa pricepem si mai bine de ce presedintele nu poate participa la o discutie , dezbatere ,cu fostul premier . Dupa toate acestea, multi cetateni , ce inca au o imagine pozitiva , isi vor schimba intelegerea si adevarul o data pus in fata cetatenilor , va determina o atitudine cetateneasca atasata politicului de alta natura , ce va fi exprimata in clar duminica 17 noembrie .

 2. Text din ciclul „să salvăm PSD-ul”. NU KWI are de câştigat dintr-o întâlnire TV (toate în mâna mafiei pesediste!) ci ţaţa Veorica, care ar fi legitimată democratic. Nu v-aţi săturat timp de 30 de ani de „democraţie” pesedistă?

 3. „Oricât de mic ar fi IQ-ul d-nei Dăncilă. ”
  Nu mi se pare ca Iohannis ar avea neaparat succes intr-o dezbatere pe viu. Cred ca o tzatza obraznica ar putea sa-l invinga pe un mut, cel putin in ochii unora. Ca de fapt lupta se duce pt cistigarea voturilor celor indecisi, acestia ar putea „aprecia” succesurile pe tarim social al PSDului. In definitiv Jonannis nu prea are ce sa promita, ori o parte din electorat se cistiga cu promisiuni.

 4. O dezbatere nu ar fi decat in avantajul lui Dancila pentru ca nu are nimic de pierdut la momentul asta. M-am impacat cu ideea asta.

 5. „toate acestea ar fi în favoarea d-lui Iohannis”… se pare ca domnul Iohannis nu are convingerea asta :) Si chiar s-ar putea ca in cazul unei confruntari, sa aveti o surpriza… Cred ca in momentul de fata Dancila e cea mai subestimata persoana din Romania. Toti vorbesc despre ea din auzite, din ce se spune despre ea pe net… Proasta, inculta, etc. Urmariti-o cu ochii dvs. in iesirile publice si s-ar putea sa fiti surprins… personal cred ca in momentul de fata, e o varianta mult mai buna pentru tara decat Iohannis.0

 6. Evident, „spre a-i enumera doamnei Dăncilă măcar o parte dintre acțiunile comise de ea și de partidul domniei-sale împotriva românilor și a României din 2017 încoace”
  Evident, „totul cu cifre, evenimente, fapte”
  Evident, „enumerând greșeli, gafe, prostii comise de d-na Dăncilă însăși în vizitele peste hotare, în condițiile în care politica externă este atributul președintelui. Dovedind încă o dată incapacitatea candidatei PSD de a învăța măcar un pic de geopolitică”
  Evident, „probând din nou faptul că biata d-na Dăncilă este corigentă la geografie, limba română, limbi străine. Că nu a avut nici cel mai mic succes în afara țării, că nu a fost primită de nici măcar un singur demnitar de vază, că recenta ei vizită în Statele Unite a fost un total fiasco. Ș.a.m. d”
  Si, la sfarsitul dezbaterii, intr-un final apoteotic, amintind de Romania lucrului bine facut, asa nemteste, dupa ce masori de doua ori (Grindeanu si Tudose), tai odata si amintesti victoria fulminanta in lupta cu PSD, prin desemnarea, ati ghicit, tocamai a Vioricai Dancila ca prim ministru pentru a putea sa prezinte tarii si lumii intregi toate realizarile de mai sus.
  Ave, Caesar!

 7. Că Rares Bogdan este lipsit de demnitate banuiam – iata-l cum
  isi arunca haina veche de …cica de jurnalist… si sustine ceea ce e de nesustinut
  de catre un ziarist care se respecta – ca un duel intre candidati e inutil.
  Si inca Rares Bogdan are scuza lichelei – blidul de linte primit la schimb
  odata cu schimbarea la fata ca POLITICIAN.
  Dar vad ca si CTP ul apoba non combatul Domnului Presedinte.
  Il aproba azi dupa ce il vestejise ieri ! Labil, labil crucisatorul !

  Domnul Johannis pare a nu fi deranjat de o VICTORIE FARA GLORIE.
  PSD ul in schimb se va prevala 5 ani de acum incolo de Alegerile in
  care Uriasul Klaus s-a ascuns de o femeie.

  Pragmatic, pragmatic , dar …cat de tare trebuie sa isi doreasca acest om
  al doilea mandat pentru a renunța chiar si la acel de minim ?

  Probabil ca stie mai multe . Stie poat ca, desi a evitat – cu destula abilitate,
  cu talent si cu cinism cat cuprinde – o lupta ”unu la unu” cu Barna,
  undeva pe o lista indeparta in dreptul sau persista cuvantul VETO.

  De pilda pe lista mondiala a politicienilor care si-ar muta ambasada
  dintr-un oras nou,intr-unul multimilenar. Repetentă – repetentă, dar
  VVD a riscat altfel in acel concurs.

  Eeeei – or fi si alte supărari care il tintesc pe dl Johannis.
  Chiar asa esuata ”Operatiunea Barna” tot a lasat se se vada cata lume non pesedista
  ii numara zilele de sambata ale Presedintelui.

 8. N-as prea crede. La cat de ofuscata este VV si la cat de artagoasa a devenit, cred ca o confruntare ar fi strict in avantajul ei: ar genera circ iar votantii PSD-ului asta doresc.

 9. „ar fi strict în avantajul d-lui Klaus Iohannis”.
  Dar Iohannis, cavaler, nu vrea o confruntare cu Veorica. Vrea, ca tot s-a oferit Orban sa-l inlocuiasca, candidatura prin procura.
  Un fel de casatorie in absenta mirelui.

 10. Este o falsa tema: in primul rand ca nu va fi o dezbatere – dezbatere se face intre doi parteneri/adversari din categorii apropiate.
  Va fi doar o confruntare, in care Viorica va incerca sa domine verbal – oricum nici dumneaei cand vorbeste nu-si mai aude gandurile deci nu conteaza ce…

  Ce rezultat sa asteptam? Sa vedem ca Iohannis nu poate purta o discutie triviala? Ca nu poate raspunde cu magarii la magarii? (sa speram ca va contrazice asteptarile? poate daca si-l ia ca antrenor / asistent pe Basescu)
  D-na dancila va avea numai de castigat (dar numai ca imagine, si numai in fata electoratului propriu) pentru ca va reusi destul de probabil sa-l blocheze pe Iohannis in teme fara sens. Isi va lua probabil revansa pentru orele in care se simtea umilita in liceu in fata profesorului de fizica uimit ca eleva nu intelege chiar nimic si nu poate sa scoata o vorba…

  Ceea ce nu-i iert lui Iohannis si cred ca in cazul ipotetic al unei astfel de confruntari ar merita intrebat – as delega-o pe d-na dancila sa-l intrebe de la obraz:
  Ce l-a determinat sa accepte un prim ministru atata de imbecil?!!!

 11. „Am convingerea fermă că o dezbatere televizată, față în față, Klaus Werner Iohannis- Viorica Dăncilă va interesa electoratul”.

  Domnul Iohannis ar putea sa discute si cu catelul dumnealui, tot interesant ar fi.

  Ma intreb insa la ce ar folosi orice dezbatere in conditiile in care imensa majoriatate a populatiei este analfabeta pur si simplu.

 12. Cu Dancila nu se poate dialoga sau dezbate nimic. Cand Europenii au votat-o pe Codruta Kovesi , Dancila a spus ca intai C.K sa-si resolve problemele cu justitia.
  Cu Ceausescu puteai sa dialoghezi? Sa dezbati?
  Exista un prag minim de deschidere spre adevar, ca sa poti dialoga cu un om. Cu cineva care spune ca albul este negru si negrul este alb , nu poti dezbate.
  Dancila si Iohannis nu trebuie sa vorbeasca. Nu sunt niste anonimi pe care vrei sa ii cunosti inainte de vot. Faptele vorbesc in locul lor.

 13. O confruntare in audio-vizual este o oportunitate de a-i cunoaște mai bine pe candidați. Nu la Mme Dancila ma refer, pentru ca orice om cu un minim de bun simt si inteligenta si-a cam dat seama cu cine avem de-a face, ci la Monsieur Iohannis (m-am ferit să spun Her) care rămâne, după 5 ani la Cotroceni, o mare enigmă. Acest politician n-a dat in 5 ani un interview adevarat, n-a oferit o mostră de replica de gândire originală. Daca Bârnă sau Paleologu s-ar fi calificat în finala ar fi avut domnul Iohannis o justificare sa refuze o dezbatere? Am fi aflat poate daca acest sfinx este in stare sa articuleze vreo idee, sau este un robot ruginit de tip Arnie S. Bineinteles ca va trebui să votăm cu Arnie ot Sibiu, asa cum ne îndeamnă un analist de la un think tank liberal intr-un articol de acum două zile, dar ce frustrare sa votezi mai tot timpul răul cel mai mic in loc sa alegi dintr-o meritocratie veritabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro