marți, decembrie 7, 2021

O cronologie din viața alegătorului turmentat

Iunie-iulie 2014 – are loc o primă discuție între Teodor Meleșcanu și fostul senator PSD, Traian Rece, despre candidatura la președinție a directorului SIE.

Început de septembrie – FBI transmite DNA rezultatele a două anchete referitoare la o fraudă uriașă : dosarele Microsoft-EADS. Paguba suferită de statul român se ridică la aproximativ 160 de milioane de euro. Se anunță vremuri grele pentru politicieni.

19 septembrie – un jurnalist cunoscut pentru criticile severe aduse PSD, Robert Turcescu, publică pe blogul lui un text intitulat “Previziuni”, în care scrie că, dacă nu se întâmplă eventuale accidente de parcurs, viitorul președinte al României va fi Victor Ponta și că “varianta cu George Maior prim-ministru prinde contur. Și nu e exclusă nici situația cu Teodor Meleșcanu pe această funcție într-un guvern de Uniune Națională.”

19 septembrie – apare în ziare știrea că Teodor Meleșcanu, aflat încă la conducerea SIE, intenționează să participe la alegerile prezidențiale.

21 septembrie – Robert Turcescu declară la B1TV că a fost locotenent-colonel sub acoperire și se retrage din activitatea jurnalistică.

22 septembrie – Teodor Meleșcanu își anunță demisia din funcția de director SIE și, potrivit declarațiilor sale ulterioare, încheie un protocol cu milionarul Traian Rece, președinte interimar al unui partid obscur, PDS.

23 septembrie (ultima zi a depunerii candidaturilor) – Teodor Meleșcanu își depune la BEC candidatura pentru alegerile prezidențiale. Declară ulterior că majoritatea semnăturilor pentru candidatura sa au fost strânse de tineri și prieteni de familie și se delimitează de PDS. În același timp, milionarul Traian Rece anunță că nu-l mai susține și că retrage cele aproximativ 150 000 de semnături strânse pe cheltuiala sa (“200.000 de euro am cheltuit din banii mei”). Rece trimite la BEC o contestaţie.

23 septembrie – BEC ia act de scrisoarea lui Rece, dar înregistrează candidatura lui Meleșcanu, în calitate de candidat independent.

25 septembrie– Curtea Supremă amână pentru 30 septembrie judecarea dosarului în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. În 2013, Curtea de Apel Alba a invalidat raportul ANI.

26 septembrie – Candidatul independent la Preşedinţie, Teodor Meleşcanu, declară ,la RFI, că ar accepta să fie susţinut de Alianţa Creştin Liberală (ACL), dacă preşedintele PNL, Klaus Iohannis, nu ar mai putea candida, fiind declarat incompatibil de instanţă.

26 septembrie – DNA cere urmărirea penală a 9 foști miniștri implicați în dosarul Microsoft.

28 septembrie – Teodor Meleșcanu explică la DigiTV că ”MicrosoftGate” de România a fost demarat de anchetatorii FBI, care sunt în continuare implicaţi în cercetări și că afacerea nu se va stinge uşor.

29 septembrie – Candidatul Iohannis își prezintă proiectul pentru țară la Palatul Parlamentului. Candidații PSD și ACL sunt singurii care au un proiect de țară. Dar nu există dezbateri publice pe această temă.

30 septembrie – Înalta Curte de Casație și Justiție admite recursul ANI în cazul Iohannis și dă părților 10 zile pentru prezentarea, în scris, a punctelor lor de vedere despre raportul ANI.

1 octombrie – În presă, apar informații referitoare la posibila implicare a lui Victor Ponta în afacerea Microsoft.

Concluzie provizorie, la început de campanie electorală : Dacă Ponta devine incompatibil din cauza afacerii Microsoft și Iohannis e declarat incompatibil din cauza ANI, înseamnă că, în turul II, vom avea de ales între Udrea și Meleșcanu ? Sau între Tăriceanu și Macovei ? Sau între Udrea și Macovei ? Sau între Tăriceanu și Udrea ?… Meleșcanu și Tăriceanu ?… Sau Teodor Meleșcanu va deveni președintele unui consens național ?

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. 9 septembrie. Traian Basescu declara in emisiunea lui Robert Turcescu ca exista intre candidati un ofiter acoperit.

  30 septembrie. In emisiunea lui Rares Bogdan Elena Udrea se „scapa” ca ofiterul la care facea referire TB este din SIE (a presupus sau a citit in presa – nu isi mai aducea aminte :) ) si ca sa fie si mai picant rosteste in treacat numele lui Ponta.

  Intrebare provizorie: care e cel mai mare „sforar” in viata?

 2. Ponta stiam de mult ca e incompatibil, lista e lunga, cel mai fain cand l-au tras jandarmii cu barca.
  nu stiam ca si Înalta Curte de Casație e varza

 3. Domnul Melescanu seamana foarte mult cu Iliescu, in spatele politicianului „sarac si cinstit” se ascunde o gasca de arivisti. Sa ne explice pe ce criterii baiatul sotiei si sotia baiatului sotiei domnului Melescanu au fost angajati la Parlament.
  De cine i-a strans semnaturile lui Melescanu, nu mai vorbim, partid care se pare ca are ceva legaturi cu fratele ortodox mai mare de la Est dar care de ochii lumii face scandal ca a fost tradat de Melescanu. Si cum, director al SIE in functie strangi semnaturi de candidatura pe ascuns, de nu sufla nici musca? Serios, mai mult de 200 000 de oameni care au semnat nu a vorbit nimeni cu nevasta, cu fratele, cu vecinu’ , nu a scris nimeni pe facebook ?

 4. Nu-mi dau seama, strict juridic, daca exista vreun caz de „incompatibilitate” decurgand din implicarea lui Victor Ponta in dosarul Microsoft. Si daca ar exista, el ar trebui consfintit in sistemul judecatoresc, in 2 instante (dl. Iohannis a trecut de una, mai are una) – ceea ce tehnic vorbind nu e posibil pana la alegeri. Prin urmare, juridic, nu pare sa existe niciun motiv ca Victor Ponta sa fie impiedicat sa candideze. Sigur, dosarul Microsoft ii poate aduce prejudicii de imagine, dar ma indoiesc ca il vor retrograda pe pozitia a treia.

  Prin urmare, scenariile de mai sus cred ca sunt pur si simplu fictive. Dl. Ponta va fi in turul doi. Iar daca ICCJ nu face un mare artificiu (ca sa judece situatia dlui Iohannis atat de rapid), atunci si dl. Iohannis va fi in turul 2.

  Nu zic ca nu se intampla tot felul de bizarerii in preajma acestor alegeri, dar cred ca nici macar „serviciile” nu au interesul (sau forta?) sa arunce in aer toata scena politica din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tatiana Niculescu
Tatiana Niculescu este scriitoare, autoare a biografiilor istorice: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu; Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu; Mihai I. Ultimul rege al românilor; Regina Maria. Ultima dorință, publicate la editura Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro