marți, martie 28, 2023

O demisie de onoare

De necrezut! Institutul Cultural Român și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-au adunat miercuri, într-o reuniune festivă, avându-i ca invitați pe Victor Ponta și Crin Antonescu ( de ce nu Ion Iliescu și Dan Voiculescu?) pentru o serbare simpozion sau ce o fi fost întrunirea aceea, având drept titlu ”Cum trebuie condamnat comunismul?”

Iată o știre la auzul căreia poți risca să-ți pocnească un vas pe creier, și te miri cum nu li se întâmplă asta unora, cum ar fi reprezentanții de azi ai foștilor deținuți politici? Este o organizație din care fac parte mult înainte de a fi scris Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste, ca membră de onoare. De onoare! Nicio recunoaștere, nici un premiu care mi s-a dat cu excepția marginalului, dar atât de emoționantului premiu ”Monica Lovinescu” nu m-a emoționat și onorat atât. Or acum, ce fel de membră de onoare sunt eu acolo. Ca Iliescu? Ca Ponta? Ca Voiculescu? Ca Andrei Marga?

Într-adevăr, de necrezut!

Mi se poate spune, în România asta în care, alarmant, nimeni nu se mai miră și nu se mai indignează de nimic, de ce de necrezut, dacă nu ai fost acolo să vezi cum și ce s-a discutat. Am s-o spun limpede. Nici dacă aș fi putut să mă dau de trei ori peste cap și să mă transform într-o muscă, să văd, de curiozitate, ce și cum se poate discuta acolo, nu aș fi intrat într-o ambianță atât de toxică, atât de periculoasă pentru sănătatea morală a unui om cât de cât decent. Oricât de orgolios ai fi, oricît de puțin rezistent la bani, funcții, oricât de tare ai urî fosta guvernare și pe Elena Udrea, oricât de tare te-ar fi afectat tăierea pensiei și lipsa de diplomație și delicatețe a lui Traian Băsescu, oricât de nelămurit ai fi în privința dosarului ”Flota”, oricât te-ar speria înclinațiile dictatoriale ale președintelui și oricât n-ai înțelege opțiunea intelectualilor lui, oricât de puțin ți-ar fi rușine de amintirea prieteniei cu Herta Muller sau cu Vladimir Bukovski, oricât ți-ar lipsi frică lui Dumnezeu, să vrei să vorbești în numele victimelor comunismului, simțind în ceafă răsuflarea lui Ion Iliescu și a Securității presupune o imensă, consternantă nerușinare.

Am stat în urmă cu mai bine de zece ani vreme de 24 de ore cu un om folosit de regimul comunist ca să-i execute crimele. Mi-a povestit lucruri atroce. M-am simțit sănătatea psihică și morală în pericol. Omul acela însă nu era, nu mai era periculos, nu mai era toxic pentru mine și pentru lumea în care trăia, România anului 2000. Și nici pentru el însuși. Fiindcă el vorbea în numele lui prorpiu, în numele celui care devenise, trezindu-se, despre cel care fusese, nu în numele victimelor sale.

Nu s-a petrecut impostură mai gravă în România post-comunistă decât aceea care s-a petrecut astăzi la sediul de unde vreme de aproape opt ani, echipa lui Horia Roman Patapievici, mi-a dat sentimentul că trăiesc într-o Românie aproape normală. Adică una în care toxicitatea este aproape suportabilă, oricum, nu încă mortală. A vorbi, avându-i în spate pe Iliescu și Voiculescu, slujbași dovediți ai crimei, pe Victor Ponta, infractor al lumii științifice, și o mediocritate iresponsabilă precum Crin Antonescu,în numele victimelor comunismului este o atât de periculoasă răsturnare a criteriilor valorice ale moralei, încât cred că atmosfera toxică în care trăim, asemenea monștrilor malformați din preajma Cernobâlului, din filmele lui Sorokin, fără s-o mai percepem, această atmosferă riscă să devină mortală. Nu e nevoie să fie mortală, la propriu, cât să cădem din zbor, ca muștele, cum mă tem eu că mi s-ar fi întâmplat dacă aș fi pătruns, de curiozitate în acea sală de festivități a ICR-ului. Ci trebuie doar ca ea să se instituie ca normalitate și atunci să fim cu toții, cu adevărat pierduți, ca popor care-și pângărește propria suferință.

Cum nu vreau să particip la mârșăvia asta, îmi anunț aici demisia de onoare din AFDPR, unde, după ce am scris Cazul Nichita Dumitru, am fost primită, împotriva voinței unora care spuneau că sunt prea tânără ca să fi făcut pușcărie politică. ”N-a făcut, a recunoscut atunci președintele AFDPR, Constanța, dar e foarte pușcăriabilă.” Prefer să rămân așa, în memoria lor, nepângărită.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. De necrezut?
  Intr-adevar.
  Dar doar pentru noi.
  Pentru „ei” e, insa, normal.
  Iar „ei” sunt mult mai multi decat noi.
  Si, dupa cum spun Sfintele Principii ale Democratiei, „cei multi” (si nu „cei lucizi”, „cei corecti”, „cei morali”, „cei educati” etc.) decid.

 2. Poate ca o solutie ar fi fost condamnarea tortionarilor, pedepsirea celor care au depasit atributiile de serviciu pentru a se afirma, pt. a-si etala pornirile animalice sau pt. orice alt motiv care i-a adus in postura de patrupede.
  Dar desigur astea nu se pot realiza atata timp cat avem pe ponta-antonescu-voiculescu-iliescu-nastase-marga in fruntea mesei.

 3. Frumos ca o „doina de jale”. Din pacate, jalea este a noastra, a cetatzenilor obisnuitzi. Si ce usor s-ar scoate din „dulap” scheletzii politicienilor! Ar trebui doar sa se scaneze si sa se puna pe internet arhiva cNSAS. Am afla atunci si ce e cu (ras)popa Ilie Sarbu, si cu „Porumbacu”, si cu „horia”

 4. In comentariul dvs. ma deranjează ceva: directia imprecisă a furiei dvs. si a culpabilizarii de care nu scapa nimeni, si deci scapa toata lumea, inclusiv marii vinovati. Nu scapati, iertati-ma, decat dvs. insiva, iar asta nu e prea fair.In fond, dvs. nu va socotiti un intelectual? In ciuda pseudonimului ( de ce nu Atila, biciul lui Dumnezeu?) aveti toate datele sa fiti unul, fiindca punctati corect, pana la un punct problemele. Decat că pareti sa va socoti mai putin responsabil decat altii. Eu in articolul meu spuneam doar ca s-a depasit o anume masura si am spus si care: s-a trecut la profanarea mormintelor. Or intr-o comunitate, oricat de decazuta, lenesa, cum spuneti, exista un spatiu de care nu se atinge nimeni, nici chiar marii ticalosi. Si diavolul fuge din cimitire, nu? Niciunul din cei pe care-i acuzati la gramada, numindu-l pe Andrei Plesu, nu a făcut asta. Faptul ca-l puneti in contrast cu Vasile Paraschiv e cu totul nefiresc. Nu sunt atat de diferiti, moralmente. L-am cunoscut bine pe Vasile Paraschiv. In ultimii ani ai vietii intrase in partidul lui Milut. I se parea mai putin toxic decat Traian Băsescu. Cred ca se insela si i-am spus-o. Asta nu-i anula admirabilul trecut si admirabila curatenie morala. Pur si simplu, s-a inselat amarnic in ultimii ani. Mai sunt cativa pe care cate ceva i-a orbit.
  In rest, tocmai fiindca problemele enuntate de dvs. otova sunt complicate, cer nuante. Iar nuantele cer calm….

  • Doamna:nu andrei plesu a fost ministru in gashca criminalilor politici in 90?
   in alta ordine:intr o fitzuica de mare tiraj de romanica a aparut un articol,retras dupa citeva minute cu informatzia ca Paul Goma va primi o pensie din partea statului rumin!!!?

   • Dusu
    Nu ma puneti, va rog, in situatia de a-l apara eu pe dl. Andrei Plesu. Faptele domniei sale si anvergura personalitatii il apara de la sine, daca sunteti de buna credinta. Totusi, iata cateva elemente:
    1. foarte de aproape, numai celor foarte informati si cu vederea foarte buna se vedea in 1990, criminalitatea acelui regim. Acum, dupa 23 de ani de dezvaluri, mersi, medem toti.
    2. in acel prim aparat de stat au intrat oameni carora nu ati fi avut atunci nimic sa le reprosati, amintiti-va. dimpotriva, criminalii isi asigurau un pic de onorabilitate prin ei.
    3. dl. Plesu in scurtul timp cat a stat acolo a facut lucruri extraordinare, a creat o mare editura, a repus in drepturi Festivalul George Enescu, sunt doar doua.
    4. mai apoi a fost unul dintre stralucitii nostri ministri, dintre foarte putinii care dialogau cu omologii de la egal la egal si le suscita admiratia. iar daca dvs. considerati ca o tara nu are nevoie de asemenea varfuri valorice, e grav. din pacate e grav pentru tara ca guvernantii de azi va impartasesc opinia.
    Nu stiu nimic despre fituica cu pricina, nu am vreo raspundere in aparitia ei si cred ca nici dl. Plesu.

    • am scris cele de mai sus ptr adevar!
     daca nu a shtiut unde se baga,a cui vina e?faptul ca s a bagat poate fi interpretat in varii note!!
     incontestabil,este un om inteligent,educat si printre foarte putzinii din romanica care au demnitate.asta nu inseamna ca nu a gresit.
     ce am relatat despre Goma a fost o shtire pe adevarul online.nu am facut nici o legatura(´´in alta ordine´´)doream sa shtiu daca poate fi comfirmata!?

     • Dusu

      Daca vorbiti despre pensia pe care Uniunea Scriitorilor a anuntat ca i-ar da-o dlui Goma, pe la jumatatea anului trecut, sau spre sfarsit, nu am mai vazut pe nicaieri nicio confirmare. Cred ca a formulat-o dl Varujan Vosganian, ca vicepresedinte al USR, si desi ar fi fost o reparatie care ar fi spalat multe obrazuri, s-a dovedit, pana la urma prea frumoasa pentru ca sa fie adevarata. Dar mai mult nu stiu.

      Dusu + Cititorul cel cumplit.
      Eu, pana la mineriada din iunie 90 nu am inteles nimic. Va cer iertare pentru asta. Dar va amintesc ca doar a persevera e diabolic, greseala este omeneasca.

      • doina jela: „Eu, pana la mineriada din iunie 90 nu am inteles nimic. ”

       Nu e o greseala asta, deci scuzele sunt superflue. Unii au inceput sa inteleaga odata cu judecarea in secret si executia pripita a cuplului dictatorial, altii odata cu instigarea din ianuarie 1990, promovata de TVRL impotriva partidelor istorice, cei mai multi abia la ani buni dupa mineriada din iunie 1990. Printre ultimii si actualul sef de stat. Sau, pentru ca se afla in siajul puterii, o fi inteles mai din timp si a perseverat?! Pana cand insatiabilele firmituri cazute de la masa impartelii pentru proaspatul parlamentar de Vaslui l-au determinat sa purceada razmerita in FSN, care a dus mai apoi la desprinderea si aparitia FDSN? Vanitatea, setea de parvenire si aroganta fostului demnitar al cabinetului Dascalescu erau inca de pe atunci comparabile cu ale lui Nastase. Iar acesta nu a ramas singurul zoon politikon cu care-l putem compara pe lupul de mare: mitoman precum Ponta, mistificator precum Iliescu, subversiv ca Voiculescu, „zoiul politic” a insumat calitatile unei intregi menajerii politice.
       E de neinteles atunci cum, chiar daca nu esti de acord cu viziunea stangista a lui Iliescu, cu lipsa de delicatete a plagiatorului sau cu incontinenta verbala a lui Antonescu, sa crezi in „Condamnarea Comunismului”, citita de cineva care insusi nu crede in Raportul Final. Slujul domniei sale la sicriul paunescului si episodul „sluga la rusi”, ambele atitudini in profunda contradictie cu cele continute in Raport, sunt dovezi irefutabile in acest sens.
       Un om care s-a inconjurat de profesionisti, e drept, dar pentru care profesionalismul domnului Tismaneanu sau al domnului Patapievici au fost criterii secundare in fata devotamentului Elenei Udrea sau Umil Boc. In caz de dubiu, „ghici ghicitoarea mea” care dintre cele doua calitati ar fi contat!

    • Nu cred ca este in discutie aici faptul de a apara sau acuza o persoana sau alta, ci sunt in discutie atitudini, actiuni si fapte din spatiul public care nu mai pot fi contestate.

     „ 1. foarte de aproape, numai celor foarte informati si cu vederea foarte buna se vedea in 1990, criminalitatea acelui regim. Acum, dupa 23 de ani de dezvaluri, mersi, medem toti.”

     Oare? Ati uitat cumva ( sau nu ati vrut sa vedeti ?) scenele atroce de la mineriada din 13-15 iunie 1990 difuzate de posturile straine si mai tarziu chiar de TVR(L), sutele de marturii ale bucurestenilor,etc. , va bazati pe asa-zisa „ memorie scurta” a romanilor, sau vreti pur si simplu sa nu mai recunoasteti nici atrocitatile traite de romani ( „nu aveau vederea foarte buna „) si implicit le interziceti dreptul la memorie ?

     ” Faptele domniei sale si anvergura personalitatii il apara de la sine, daca sunteti de buna credinta.”

     Desigur. Nimic nu este mai reprezentativ pentru o persoana decat atitudinile , actiunile si faptele proprii.

     Dupa mineriada din 1990, pe 16 iunie seara cred, romanii au putut vedea la TVR(L) cum toti ministrii „guvernului de unicate” ( cum l-a denumit chiar domnul Petre Roman care l-a condus ) au fost filmati lent , in gross-plan , unul cate unul si pentru eternitate , fiecare cu mana sprijinita de un birou ca atunci cand se depune juramantul la investire , privind fix in obiectivul camerei si fara sa scoata nici un cuvant ! Era un fel de sinistra , simbolica ( si foarte bine gandita psihologic ) „asumare a raspunderii” respectiv o girare a actiunilor guvernului pentru ceea ce a fost atunci in strada ( si romanii , ca si domniile-lor de altfel, au stiut si stiu ce a fost…). Sincer ? Aratau de parca erau deja condamnati la moarte , si daca nu i-a impuscat inca cineva din spate , ii va impusca sigur cineva din fata , dar nu cred ca au starnit compasiunea nimanui…
     Il tin minte si acum pe domnul Andrei Plesu ( ministrul culturii ) , pe domnul Mihai Golu ( ministrul invatamantului ), etc.,etc. , exact in aceasta postura, si FARA sa-si dea cel putin demisia ( de necondamnarea acelor actiuni demne de Evul Mediu, ce sa mai spunem …) ! Si dvs veniti sa ne spuneti acum dupa 23 de ani un fel de : „iarta-i Doamne, ca ( nici ei) nu au stiut ce fac ( si nici noi, ce au girat …) !”. Girarea actiunilor de atunci si din strada , pentru orice constiinta normala si morala , nu se poate prescrie nici in cultura , nici in invatamant, nici in literatura, etc. Ramane pentru eternitate.

     In sfarsit, pentru ceea ce citez mai jos , din respect pentru cititori mi-am permis sa inlocuiesc cu puncte de suspensie unele litere din textul interviului dat Mirelei Corlățan de catre domnul Andrei Plesu in conditiile democratice ale anului 2010 , nu in cosmarul din 1990 :

     „ Era unul Căpudeanu, cu care am avut o discuţie foarte tare. Tipul arăta foarte ciudat, îi curgea un un ochi, era gălbejit. Un galben din ăla de şedinţă… Cum am intrat a început să înjure. “Cum e posibil tovule, ..tu-i ceara mă-sii, azi şi mâine. Cum e posibil? Cum poate intelectualii să cadă în asemenea capcane. Dă-o-n p…a mă-sii!”. Eu am simţit că ăsta e stilul şi am plusat: “Tovarăşu Căpudeanu, daţi-o, dom’le, în p…a mă-sii, cum e posibil ca dintr-un c…t să faceţi ditamai aberaţia”. I-a plăcut reacţia mea frustă. Era pe gustul lui, drept care mi-a zis. “Tovule,, matale eşti băiat simpatic”. Problema era că el nu înţelegea ce e aia “transcedental”. Ca de altfel toţi cei care ne judecau..
     Căpudeanu consultase însă un mic dicţionar filosofic care apăruse atunci şi dăduse peste accepţiunea kantiană a termenului. Zice. “Cînd Marx a demonstrat încă din secolul trecut că trans… ăştia reprezintă o gândire idealistă cum aţi putut dvs în secolul XX, ca intelectual, să mai acceptaţi aşa ceva…” Zic: “S-o lăsăm baltă. Spuneţi-mi mai bine ce trebuie să fac să scap de această prostie?” Mi-a răspuns imediat: “Cel mai bine faceţi un memoriu către tovarăşul Ceauşescu”.
     Nu mai făcusem memorii. Aveam un unchi, care era contabil de o viaţă şi care m-a ajutat să fac memoriul cerut. Nu mă dezvinovăţesc. Am semnat acel memoriu şi mi-l asum ca atare. El respecta stilistica de-atunci a oricărui memoriu. Nu puteai spune “Băi, nu ţi-e ruşine? Fă-mi dreptate!” Spuneai “Stimate tovarăşe secretar general, am făcut, am dres.Vă rog, în înţelepciunea dvs. etc. etc…”.

     http://www.evz.ro/detalii/stiri/nota-lui-basescu-catre-securitate-vazuta-de-andrei-plesu-907350.html

     Acestea sunt faptele . Reflectarea si interpretarea lor o poate face fiecare cetatean liber al acestei tari, si conform propriei constiinte .

 5. ” Am stat în urmă cu mai bine de zece ani vreme de 24 de ore cu un om folosit de regimul comunist ca să-i execute crimele. Mi-a povestit lucruri atroce. M-am simțit sănătatea psihică și morală în pericol. Omul acela însă nu era, nu mai era periculos, nu mai era toxic pentru mine și pentru lumea în care trăia, România anului 2000. Și nici pentru el însuși. Fiindcă el vorbea în numele lui prorpiu, în numele celui care devenise, trezindu-se, despre cel care fusese, nu în numele victimelor sale. ”

  Doamna Jelea, vorbiti despre probleme inca tabu la noi pe care orice cetatean ar fi trebuit sa le stie si sa le simta inca din anii `90 , dar in mod firesc cei mai multi prefera si acum „sa nu-si simta sanatatea psihica si morala in pericol ” pentru ca aceasta este reactia normala de aparare cand cineva intra in contact accidental cu universal anormal si patologia sociala extrema amintite anterior, si in multe cazuri este de inteles.
  Pe de alta parte, acel univers toxic de care vorbiti nu a disparut ( aveti vreo garantie ?) dupa cum nu au disparut nici oamenii lui , ci a devenit unul “conspirat” cum a aratat domnul Ion Varlam intr-un text devenit clasic : Pseudoromânia. Conspirarea deconspirarii ( http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/1035-Pseudorom%C3%A2nia-Conspirarea-deconspirarii )
  Este oare surprinzator faptul ca domnii Victor Ponta si Crin Antonescu discuta despre ”Cum trebuie condamnat comunismul”?. Poate pentru unii dintre noi , dar faptul este real , la fel de real si de suprinzator cum este poate faptul ca in Parlamentul European suntem reprezentati in mod legal de catre fosti ofiteri de Securitate (http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/exclusiv-rl-un-fost-ofiter-al-securitatii-il-va-inlocui-pe-becali-in-parlamentul-european-zamfirescu-sunt-mandru-ca-am-facut-contraspionaj-289348.html) dupa ce pozitia oficiala a Romaniei fata de fostele structuri de la noi a fost prezentata in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale din 2006 (http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf ) .
  In ceea ce ma priveste cred ca AFDR a pierdut un membru , dar societatea civila a mai castigat o constiinta curata. Intr-o tara ca a noastra inseamna ceva mult mai important decat toate simpozioanele la care oamenii stau pe scaune, dar constiinta lor nu.
  Cu stima,

 6. Dau eu o idee de manifestare pentru condamarea comunismului: adunare pe stadion la Arena Nationala (ca la investirea candidatiolor USL in toamna), spectacol cu cartonase colorate, recitari din Adrian Paunescu, eventual si o proiectie cu „Pistruiatul” pe un ecran panoramic. Sper sa nu-mi fure nimeni idea, dar n-as fi sigura …

 7. Vorbiti despre cei de la USL cu ura si-i puneti pe toti pe acelasi plan. Este notoriu ca niciun membru AFDPR nu priveste in urma cu ura . Poate de aceea nu mai sunteti membra a acestei asociatii unde oricum nu va era locul. Cred ca o sa cenzurati si aceasta postare.

  • D-le Toma,

   Ce anume este neadevarat in cele spuse de D-na Jela? Daca este adevarat ce s-a afirmat nu inteleg ce v-a deranjat pe dvs? Din punctul meu de vedere la USL conteaza cei care sunt in prim-plan deoarece ei sunt cei care iau deciziile. Restul ( care se cred sustinatori ali USL sau din USL) nu conteraza nici macar pentru cei din prim-plan. V-ati simtit atacta cumva de hotararea D-nei Jela ?

  • Doar reau-credinta (si inca una, in opinia mea, nerusinata) poate folosi termenul „ura”, acolo unde, ca-ntr-o rana adanca, provocata de oameni fata de care ai avut incredere, admiratie si compasiune, este durere, dezamagire si foarte indreptatit, repulsie si revolta.

 8. Cum! Ion Iliescu inca nu este membru AFDPR? La simulacru democratic din Romania, odata cu revenirea fortelor retrograde la putere, in curand vom reveni la matca sovietica.Tendinta este evidenta sub masca nationalismului casnic,;” poporul meu”, „acasa la noi nimeni nu poate sa ne impuna ce sa facem” etc. Din nefericire cei doi „coconi” Victor Ponta si Crin Antonescu, parasutati in varful USL de cei doi mentori, unul in puscarie, Adrian Nastase, celalalt amenintat cu inchisoarea, Dan Voiculescu, doi nomenclaturisti ai PCR, vor intoarce Romania in negura trecutului comunist. Asta pentru ca populatia Romaniei se imbata usor cu apa rece!

 9. @ aemilius
  N-am spus ca ceva din cele scrise de doamna Jela nu sunt adevarate. Eu am avut in familie o ruda foarte apropiata care a fost membru AFDPR si prin el am cunoscut mai multi membri ai asociatiei. O caracteristica generala a acestor membri era, cel putin asa am perceput-o eu, lipsa sentimentului de ura fata de cei care le-au facut atat de mult rau, respectiv le-au distrus viata. Acum aflu ca o membra de onoare, care n-a fost detinut politic, ar muri daca din intamplare s-ar afla in aceeasi incapere cu membrii ICR si ai IICCMER, care, culmea, se intalnesc cu Ponta si Antonescu si discuta despre condamnarea comunismului. Ma intreb daca aceasta condamnare este o chestiune exclusiva a celor care au redactat Raportul Final, evident a presedintelui care a citit mesajul in parlament, iar ICR fara Patapievici ar trebui sa mai exista. pentru informarea dumneavoastra nu sunt membru si nici simpatizant USL, dar nu-mi plac exclusivismele

 10. Nu e scarba, @Tomo (si alimos, cum semnai pana acum), e doar imensa SCARBA, perfect normala cand ai de-a face cu asemenea impostori.

 11. in varful ei Romania se fascizeaza treptat. si asta e ingrozitor. sa ne fereasca soarta de vreo criza majora in UE ca suntem praf si pulbere. nimic nu ne mai salveaza. aceste animale bolnave sunt docile doar din cauza ca Europa le faciliteaza accesul la o putere minima. ei stiu cine e stapanul. cand stapanul va da semne de slabiciune… atunci sa te feresti.

  • In parte, va impartasesc spaima. Dar aduceti-va aminte ca au fost momente cand cine a intins prea tare coarda a platit, fara ca cineva dinafara sa vina sa-i impinga pe oameni de la spate, cum se crede indeobste. Din pacate, mereu a fost nevoie de o intindere a corzii, fiindca reactivitatea pe aceste meleaguri, nu e una sistematica, de zi cu zi.La noi oamenii nu anticipeaza ca daca apa le-a inmuiat picioarele o sa le ajunga la un moment dat si pana la gat. Ei zic ca neregulile care li se intampla acum ii privesc doar pe unii, pe urma doar pe altii, pe urma si pe unii si pe altii, dar nu pe mine. Si tot asa. In realitate, ce se face prost la varf ne priveste deja pe toti. Azi isi aranjeaza imunitatile, de exemplu. Peste tot in lumea democratica, imunitate ai doar PENTRU CE SPUI, nu? Imunitatea lor la furt ne va lasa pe toti cu buzunarele goale. etc.etc. Trebuie sa il convingem pe dl. Toma ca nu de ura este vorba, ci ca nu e bine sa te conduca hotii, la ministerul finantelor, tortionarii la impartirea dreptatii si mediocritatile la cultura.

 12. Imi pare rau sa spun ca nu cunosc amanuntele acelei reuniuni cu tema „Cum condamnam comunismul?” Sunt insa sigura ca nu a adus aproape nimic nou la ce stiam ca s-a intamplat in dec. 2006 in Parlamentul Romaniei cand s-a citit un raport , s-a infierat si s-a condamnat comunismul !!! Momentul a fost intens mediatizat …
  Dar aceasta condamnare a avut ca urmare masuri de lustratie ? Evident ca NU ! Daca ar fi fost luate imediat astfel de masuri nu mai vorbeam astazi despre Ion Iliescu , Dan Voiculescu , Andrei Marga , Ioan Ghise , S.R. Stanescu , etc . ca fiind componenti ai scenei politice …Si cate altele se mai puteau face … Inca o buna parte de fosti securisti si activisti beneficiaza de pensii mari … Asta-i cu adevarat revoltator !!!

 13. Stimata Doamna Doina Jela,

  A trecut un sfert de veac de la „marea inghesuiala” din Decembrie 1989. Dar si aproape 10 ani de la „condamnarea comunismului” din varful buzelor.
  Pentru ca de fapt nu s-a schimbat nimic.
  In octombrie 2014 am lansat o scrisoare deschisa catre autoritatile centrale (Secretariatul D-lui Bjoza, Camera Deputatilor, Senat) si locale (in judetele Arges si Dambovita) pentru cinstirea cum se cuvine a martirilor executati din organizatia de rezistenta anticomunista „Haiducii Muscelului”. Adica nume de strazi si cetatenii de onoare post-mortem pentru Lt. col. GHEORGHE ARSENESCU si adjunctul sau, TRAIAN MARINESCU GEAGU. Primul, capturat in 1960 si executat in 1962, cu proces. Al doilea, capturat in 1949 si executat demonstrativ in 1950, fara proces.
  In iulie 2015 am extins demersul initial cu inca 2 judete (Constanta si Galati) pentru a-i onora cum se cuvine pe cei 3 executati la Canalul Dunare-Marea Neagra (ing. campulungean NICOLAE VASILESCU-COLORADO, la Campulung-Muscel, in jud. Arges; ing. AUREL ROZEI-ROSENBERG, la Galati; mecanicul de locomotiva DUMITRU NICHITA, la Constanta).
  Desi demersul initial a fost preluat si distribuit ca stire de Agerpres la 31.10.2015 si postat pe site-uri din Romania (ex. UZPR), Germania, Canada si S.U.A., publicat in revista „22” si in ziarele argesene „Profit” si „Argesul”, NICAIERI NU SE INTAMPLA ABSOLUT NIMIC.
  Din contra, la Campulung-Muscel a fost facut in 2015 cetatean de onoare post-mortem fostul comunist nr. 2 Constantin Ciornei.

  http://uzp.org.ro/unde-sunt-strazile-celor-ce-nu-mai-sunt/
  http://uzp.org.ro/pentru-cinstirea-memoriei-luptatorilor-anticomunisti/
  http://www.ziarulargesul.ro/unde-sunt-strazile-celor-care-nu-mai-sunt/ – Pitesti (print si online)
  http://uzp.org.ro/pentru-cinstirea-memoriei-luptatorilor-anticomunisti-si-a-martirilor-canalului-dunare-marea-neagra/
  http://www.alternativaonline.ca/main1504.html
  http://www.alternativaonline.ca/RP1504.html – Canada
  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Pentru%20cinstirea%20luptatorilor%20anticomunisti%20de%20Radu%20Petrescu.htm – Germania
  http://www.ziaristionline.ro/2015/07/27/executati-de-bolsevici-ignorati-de-succesorii-comunistilor-din-campulung-muscel-cazul-colonelului-arsenescu-si-a-inginerul-vasilescu-colorado/
  http://www.ziarulprofit.ro/index.php/exclusiv-visand-la-un-oscar-oferit-de-dna-alesii-locali-joaca-in-stapani-peste-campulung-si-peste-banul-public/ – Pitesti (print si online)
  http://www.ziarulprofit.ro/index.php/mai-nou-alesii-campulungenilor-nu-mai-pot-lua-hotarari-din-lipsa-de-cvorum/ – Pitesti-(print si online)
  http://impact-est.ro/republicuta-galati/dati-nume-de-onoare-strazilor-mai-ciocoilor-de-administratie/ – Galati (print si online)
  http://incomod-media.ro/ziar/tag/radu-petrescu-muscel/ – Targoviste
  http://www.alternativaonline.ca/main1507.html
  http://www.alternativaonline.ca/RP_Muscel1507.html – Canada
  http://epochtimes-romania.com/news/recurs-la-memorie-si-demnitate-esuat-victimele-comunismului-ignorate-la-muscel—236451
  Plus editia print a revistei „22”, nr. 44 (1285) din 4-10 noiembrie 2014, p. 5

  Credeti ca se mai poate face ceva acum, dupa un sfert de veac? Ma indoiesc.
  Iar Memorialul de la Sighet e mult prea departe ca sa mai stie cineva despre Lt. col. GHEORGHE ARSENESCU, TRAIAN MARINESCU GEAGU, fratii TOMA si PETRE ARNAUTOIU, sau despre cei 3 executati la Canal?
  Daca s-ar reusi macar sa se infiinteze in Bucuresti un Muzeu dedicat ororilor Comunismului, tot ar fi ceva …

  Radu Petrescu-Muscel
  membru UZPR, AFDPR, SSIR, ARIP, ANCE „Regina Maria”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Doina Jela
Este scriitoare, autoare u unui important numar de volume, care investigheaza si analizeara regimul comunist din Romania , cum ar: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist- 1995- Humanitas, Bucureşti, Telejurnalul de noapte, Polirom, Iaşi, 1997,( Ediţia a II-a Vremea, 2005), Această dragoste care ne leagă, Humanitas, Bucureşti, 1998, ( ediţia a II-a Humanitas, 2004), Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar, Humanitas, 1999, (Ediţia a II-a, Humanitas, 2002), carte ecranizată de Lucian Pintilie în După amiaza unui tortionar, 2001), Lexicomul negru, Unelte ale represiunii comuniste, Humanitas, 2001. Afacerea Meditaţia Transcendentală, în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu, Reuşeşti sau mori– convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski. Ungaria 56, Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist în colab. Cu Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche, 2006). O suta de zile nu Monica Lovinescu, editura Vremea, 2008. A îngrijit ca editor la Humanitas si apoi Curtea Veche Publishing numeroase volume de acelasi profil. A fondat si a fost multi ani secretar al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro