Am urmarit evenimentele din Egipt incepand cu data de 27 ianuarie 2011 si pana la deznodamantul “democratic” de la sfarsitul acelui an. Am publicat aprope 20 de articole legate de acest subiect, 15 dintre aceste articole au fost publicate pe blogul Politeia Veche si preluate de Contributors / Hotnews. Astazi, dupa o perioada de aproape un an si jumatate, reiau aceste articole (vezi lista din bibliografie) pentru ca, exact ca si atunci, consider ca Egiptul a fost si a ramas cea mai importanta tara araba din Orientul Mijlociu si inima culturii arabe incepand cu secolul al XIX-lea. Ceea ce se va intampla in Egipt o sa influenteze profund destinul a milioane de oameni in Nordul Africii si in intregul Orient Mijlociu.
***
Mohamed Morsi a fost inlaturat de la guvernare printr-o lovitura de stat, indiferent cat de mult se incearca transformarea acestui eveniment in altceva. Merita Morsi sa fie inlaturat? Fara indoiala si numai pentru singurul motiv ca acest presedinte a incercat printr-o democratie “originala” sa acapareze puterea totala, transformand Egiptul intr-o teocratie islamica, suprimand minoritatea creata dupa alegerile 2012 cu o totala lipsa de consideratie fata de drepturile acestei minoritati.
Important de retinut ca in alegerile parlamentare din 2011-2012 partidele religioase (islamice) au castigat 73,9% [Fratii musulmani (FJP) 47,2%, Al Nour (Salafi) 24,7% si Al-Wasat (islamisti moderati) 2%] din totalul voturilor electoratului egiptean, deci Presedintele Morsi putea trece prin parlament orice legislatie si-ar fi dorit si a si facut-o. Intrebarea a fost si a ramas – este Egiptul o tara atat de religioasa cu un electorat secular atat de mic? Raspunsul este unul – NU, dar rezultatul alegerilor reflecta trei fenomene esentiale: primul, a fost disperarea saraciei si lipsa de speranta a multor milioane de oameni si doi, frontul islamic comun eficient care s-a alaturat “Fratilor Musulmani” in fata unei opozitii laice dispersata si imposibil de unificat. Al treilea motiv a fost fara indoiala slabiciunea vechii conduceri a armatei, care a fost considerata de majoritatea populatiei ca factor reactionar, care a colaborat cu dictatura lui Mubarak. Aceasta acuza adusa armatei in evenimentele din noiembrie 2011 au slabit pozitia de mediator politic (power broker) pe care traditional a avut-o armata egipteana.
Unde a gresit Mohamed Morsi? exact acolo unde gresesc toti politicienii din tari care se doresc democratii functionale, fara institutii puternice si traditii democratice: (1) in loc sa aiba grija de electoratul care l-a propulsat in fruntea statului s-a ocupat de politica partizana, incercand sa acapareze toata puterea politica, calcand in picioare opozitia firava si traditiile laice destul de puternice ale Egiptului; (2) a decapitat conducerea armatei brutal si fara sa ia in considerare implicatiile acestui act si fara a avea alternative in sanul sustinatorilor lui; (3) a fortat refugierea masiva de capital prin mesaje islamiste care au speriat investitorii straini existenti si au anihilat orice posibilitate de investitii straine in viitorul apropiat al Egiptului; (4) a facut schimbari majore in personalul birocratic al tarii inlocuind mii de functionari cu oamenii “Fratiei” care nu au avut nici un fel de expertiza practica in administrarea tarii. (5)a inchis ochii la persecutii crunte impotriva minoritatilor religioase si in special impotriva populatiei crestine copte (aproximativ 1o – 15 milioane de cetateni; nu existe cifre clare), care are o diaspora americana de 1 milion de cetateni americani; (6) a creat involuntar o coalitie in fata careia nu avea nici o sansa: o populatie de zeci de milioane de votanti dezamagiti, populatia laica, care s-a vazut amenintata moral, crestinii copti, care s-au simtit amenintati fizic si in sfarsit armata. Fara indoiala ca aceasta inlocuire fortata a lui Mohamed Morsi a fost facuta cu aprobarea Statelor Unite si Uniunii Europene.
A reusit cu ceva Mohamed Morsi sa fie diferit de Hosni Mubarak pentru poporul sau? Nici vorba! Din cele aproape 80 de milioane, in grupa de varsta 17-30 de ani sunt 60% someri. Frustrarea absolventilor de universitati, care nu-si gasesc un loc de munca, este clar o problema care a rabufnit puternic si a creat o masa critica a protestatarilor. Pentru cine cunoaste societatea araba, chiar si cea seculara, faptul ca un tanar ajunge la varsta de 30 de ani necasatorit este o problema. Pentru a te casatori in aceasta societate, chiar secular, dar traditionalista, trebuie sa fii aranjat. Loc de munca si casa. Statutul femeii este greu si nedrept in majoritatea statelor arabe, dar nici un tata nu-si da fata daca mirele nu poate asigura o minima securitate economica si aici nu ma refer de loc la traditia numita “mohar”, adica la faptul ca trebuie sa aduci plocon pentru ca respectivul tata sa-si dea acordul. Fara slujba si locuinta, de unde plocon?
Scriam intr-un articol publicat la data de 31/01/2011 (Ce nu ştiu dictatorii?)
Nu cred ca Egiptul va deveni prea repede o democratie functionala si nici nu cred ca multe se vor schimba legat de soarta milioanelor de tineri sau mai putin tineri care doresc sa munceasca si sa nu ajunga la mana milei “Fratilor Musulmani”, sper insa ca dictatorul urmator, direct sau indirect, probabil si el general, sa fie mai atent si mai aproape de nevoile poporului lui, cel putin la inceput.
Cred ca am avut dreptate!
Maine vom publica o prezentare a noilor conducatori, in special al Generalului Abdul Fatah Al-Sisi, om interesant.
Rar am mai vazut pe cineva sa laude o lovitura de stat
Bravo! „Traiasca Loviturile de Stat Democratice!” NU?
Raspuns: hai sa omoram 156 de crestini copti (noiembrie 2011- mai 2012) in numele democratiei islamice sau sa-i punem pe cei care au omorat turisti straini ca administratori ai locatiilor unde acest oameni au fost ucisi.
Se pare ca măcelul masiv al crestinilor ortodocși în Siria, măcel executat de wahabiții și salafiștii susținuți de americani nu prea vă deranjează. E bine că totuși vă îngrijorează soarta copților.
ma deranjeaza si inca cum dle Ionescu. Cititi articolele mele. Ce rost au aici americanii, aveti impresia ca eu sustin interventia lor in Siria sau oriunde pe glob?!
P.S in Siria mor toti, indiferent de religie. In Egipt crestinii mor pentru ca sunt crestini.
Aha, si in Afganistan mor mujahedinii pentru ca sunt talibani.
Parca mai bine o lovitura de stat militara decat un regim islamist…
Mai ales cand armata egipteana primeste ajutoare de peste 1 miliard de dolari de la americani.
bravo armatei egiptene ca primeste un miliard de dolari pe an de la americani. Islamistul incompetent morsi, sau morsy, cum ii zic prietenii nui de la cnn, nu a fost in stare sa primeasca ajutor financiar de la nimeni, si sint citeva tari arabe care aveau de unde. Dar la astia ca matale e mai important antiamericanismul orb si absurd decit realitatea.
Iote la el, cum draq ti-ai dat seama de „antiamericanismul orb si absurd” din dotare??? Si cat m-am chinuit s-ascund….
pai du-te si mai chinuieste-te, cine stie, poate reusesti…
Vizavi de comportamentul fata de copti, sa amintim ce spunea cineva: democratia nu e cand 2 lei si 1 miel voteaza ce-o sa fie la cina.
Asta asa este! Numai ca natura, in desteptaciunea ei, a pus laolalta un singur leu la o mie de miei.
„frontul islamic comun eficient care s-a alaturat “Fratilor Musulmani” in fata unei opozitii laice dispersata si imposibil de unificat.”
Imi suna tare cunoscut ;)
„frontul uslamist comun eficient care s-a alaturat Fratilor Consevatori in fata unei opozitii de dreapta dispersata si imposibil de unificat”
Si care nu se va unifica tocmai din cauza celor care vor unificarea doar dupa chipul si asemanarea lor.
Lictore, nu te-ai plictisit de batut campii pe toate forumurile. BTW ce zici de datele reale ale recensamantului ? huh ? A castigat basescu ca in liga lu Mitica ?
Ca sa revin la subiect situatia pare un pic mai complicata acolo doar pentru in cazul tarilor muslulmane religia nu este doar de fatada (asa cum apare pentru crestini, ci cei de acolo au votat cu un mod de viata mostenit de la parinti. In alta ordine de idei democratia nu inseamna doar numar de voturi majoritare ci un pic mai mult cum ar fi drepturile omului , libertatea credintei samd. Din pacate musulmanii au o problema cu libertatea credintei si de aici toate problemele. Culmea ca generalul Sisi este un musulman credincios si cu toate astea a decis ca jihad si alte concepte religioase au mers mult prea departe cu discriminarea. In momentul in care politia incepe sa impuste oameni iar alti oameni sunt omorati pe motive religioase nu prea mai conteaza aritmetica simpla a majoritatii.
Da’ tu nu te-ai saturat sa bati campii? Care date „reale” ale recensamantului? Alea in care sunt inregistrati DOAR 700.000 de romani in afara tarii? Alea in care alde Poanta, Felix si Antenescu au indemnat populatia sa nu dea CNP-ul si nici nu s-au lasat recenzati? Cati oare nu s-au lasat recenzati? Cati nu au fost gasiti la locuintele lor?
Si nici pana acum nu ai invatat ca recensamantul este una si listele elctorale sunt altele, care nu au legatura cu recensamantul, tocmai ca acesta din urma nu este relevant? Si nici pana acum nu ai realizat ca referendumul s-a facut dupa niste liste aprobate de oamenii lui Poanta? Ce vreti voi, sa se schimbe rezultatul si numarul votantilor dupa ce a avut loc votul? Unde ai vazut tu asta, in filmele cu prosti? Cine i-a oprit sa refaca listele electorale si dupa aceea sa faca referendumul? Prostia, lacomia?
In incheiere, indiferent de rezultatul referendumului, modul cum s-a ajuns la acel referendum incalcand legile, spune totul. Asta spune si Comisia de la Venetia. Da’ tu dai si viseaza in continuare. Si, de asemenea, continua sa bati campii, ca-ti sta bine.
@ Alius,
multumesc de interventie; il stiu pe canadianul @ virgil si nu ma obosesc sa-i raspund.
(Omul, de fapt e plecat; vreau sa zic plecat din de pe timpul lui Iliescu si Nastase, dar il injura pe Basescu.)
„de fapt e plecat; vreau sa zic plecat din de pe timpul”
Corectez: de fapt, e plecat; vreau sa zic plecat din tara de pe timpul…
Scuze.
Alius . 700.000 cetateni inregistrati in afara sunt date reale deoarece (cel putin in Europa) mai putin de jumate din Romani sunt inregistrati legal cu job, cont la banca, platitor de taxe samd. Restul sunt la negru sau la cersit si furat. De acord ca listele electorale este o chestie diferita de recensamantul populatiei care inca (din pacate) ai traieste in Romania. Problema este ca pragul electoral sa calculat pe o populatie a romaniei de 20 mil + 500.000 din diaspora. Realitatea este ca populatia Romaniei este de 18 mil + ceva mai multi din diaspora care s-au inregistrati si despre care se stie in Romania. Deci conform legii erau mai putini pe listele electorale. Ca in realitate au plecat din tara mai mult de 700.000 este cu totul alta poveste si reala. Intr-un fel conteaza daca cei din diaspora mai vor sa se implice in voata social din Romania. Schimbare regulior jocului in timpul jocului nu este o chestie acceptabila insa din cate stiu eu nu a fost inventata de USL ci cred ca vine din negurile istoriei cand FSN-ul s-a transformat in partid. Cta priveste comisia de la ventei si alte comitete si comitii chiar nu imi pierd vremea cu ele. Sunt niste sinecuri pentru niste domni/tovarasi care de multe ori ajung acolo ca intr-un cimitir al elefantiilor sau cumva trasi pe linie moarta.
Lictore, imi cer scuze ca te-am bagat in seama. data viitoare nu mai fac. esti irecuperabil si cred ca nici medicamente canadiene nu pot sa te mai repare. Orcium amice ati pierdut partida pe mana voastra pentru ca nu asa ipocrizia si impostura nu merg prea departe.
Faptul ca romanii din diaspora vor sau nu sa se implice in viata sociala din Romania este irelevant. La fel cum este irelevant cati romani din Romania vor sa se implice in viata sociala. Listele electorale se fac dupa numar de alegatori, nu dupa cum vor sau nu acestia sa se implice in viata sociala. Sa legifereze votul electronic si/sau prin corespondenta si ai sa vezi cati vor sa se implice.
Daca tu spui ca cei peste 700.000 de romani din strainatate sunt veniti la negru, la furat etc… tin sa te contrazic: eu, de exemplu am dubla cetatenie si nu m-a recenzat nimeni. Daca te uiti pe „http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_diaspora”, ai sa vezi ca-ti da un total de aproximativ 4 milioane de romani aflati in afara tarii. Cati au drept de vot, ramane de vazut. Asa ca, oricum o dai cu recensamantul asta al tau si al lui Poanta, ramane cum s-a stabilit: nu ati reusit sa va strangeti nici macar 50%, cu tot cu fraude. Voi astia care tipati ca Basescu are numai 10% incredere, ar fi trebuit sa fiti macar 70-80% la vot.
Apropo de batut campii.
Tu stii ca un referendum se organizeaza pe baza datelor in vigoare? In Iulie 2012, datele in vigoare erau cele de la recensamantul din 2002.
Exista in stiintele politice principiul „raului cel mai mic”: se pare ca suntem in fata unui exemplu, desi poate ca este prematur sa ne tragem vreo concluzie. In afara unor intuitii sau a unor preferinte personale este greu de spus altceva. Sa urmarim ce se va intampla in urmatoarele luni si apoi sa facem comparatii.
Pe de alta parte, sunt similitudini foarte clare intre situatia de la noi si ce se intampla in tarile care au cunoscut primavara araba, sau chiar si evenimentele din Turcia, asa dupa cum victor L remarca. Sa mai spuna specialistii in stiintele sociale ca fenomenele sociale nu urmeaza modele generale!
Cred că e primul articol pe care îl citesc în care se deplânge înlăturarea islamiştilor de la putere!
Nebănuite sunt căile textelor cu valoare adăugată!
Am reusit intr-un singur articol sa fiu acuzat ca justific lovitura de stat si sa-i deplang pe islamisti concomitent. E de bine :)
Dle/dna Garett sunteti sigur ca ati citit articolul de mai sus .
Domnule Theophyle
Am citit atent articolul si mai ales comentarile .
Dumneavoastra nu aveti habar de democratie si regurile ei . :)
Pai in mintea romanilor „democrati” , armata egipteana ar fi trebui sa iasa in strada cu blindate si tancuri sa impuste „golanii” , „teroristii” care pericliteaza bunul mers al unei democratii islamizate si cu tendinta de dictatura religioasa .
Sa faca exact ce au facut „maretii” generali ai armatei romane in decembrie 1989 .
Se vede ca acesti generali egipteni nu se ridica nici macar cit negru sub unghie la nivelul celor romani din 1989 .
Ca dovada , nemernicii astia de ofiteri in uniforma din Egipt au inlaturat PASNIC un presedinte si dizolvat un parlament doar avid de putere si cu clare tendinte de a islamiza intreaga activitate politica si sociala a natiunii .
Ce mare problema era in 1989 daca si armata romana ar fi facut exact acelasi lucru .
Sa inlature un dictator si Marea Adunare Nationala PASNIC .
Asa , peste 1.000 de morti mioritici nu au nici macar azi un calau dovedit dar si mentalitatea/gindirea multora e complet deformata de musamalizarea acelor evenimente unde calaii si complicii au ajuns azi pensionati de lux , cu pensi speciale .
Tot respectul pentru conducerea armatei egiptene care da clasa oricarui roman crescut in iluzia democratiei originale create pe omoruri musmalizate .
Mai bine prevenire PASNICA decit musamalizare si armata egipteana demonstreaza ca nu sint doar avizi de grade si solde .
Le pasa de natiune si nu sint dispusi la omoruri ca la altii in schimbul privilegilor .
Vai de capul ei tara cu romani care dupa atitia amar de ani nu au inteles nimic din evenimentele din 1989 .
Ar fi fost nitel cam aiurea sa fiu o doamna si sa-mi aleg un pseudonim ca „Garett”, nu credeti? :)
Revenind la subiect, da, am citit articolul, ideea e ca nu consider evenimentele din Egipt ca fiind o lovitura de stat, cat mai degraba o revenire la ordinea seculara fireasca. Ultimul lucru care este de dorit este un stat islamist cu o armata puternica! Indiferent ca vorbim de Egipt, Siria sau Turcia! Haosul din Libia, unde primul lucru pe care l-au facut „luptatorii pentru libertate” a fost impunerea Shariei, ar trebui sa va demonstreze clar acest lucru. Chiar daca Morsi a venit la putere in urma unor alegeri nu trebuie uitata provenienta sa politica. Miscarile islamiste egiptene sunt cele vinovate de atentatele impotriva turistilor, in epoca Mubarak. Istoria ne-a aratat ca in tarile musulmane este preferabila o dictatura militara laica unei conduceri, chiar si pseudo-democratice, dar islamista!
Trebuie sa recunosc ca miscarea facuta de generalul Al-Sisi este foarte curajoasa. Desi a fost promovat da Morsi (un antecedent moral important) Al-Sisi l-a avertizat public si i-a dat ragaz sa schimbe situatia.
Acum ca a facut mutarea se poate astepta la repercusiuni si nu ma indoiesc ca stie ce se poate intimpla.
Trebuie subliniat ca viata politica egipteana este dominata de imaginea altui mare militar fostul presedinte Nasser care remarcabil dupa infringerea din razboiul cu Israelul si pierderea peninsulei Sinai a avut puterea sa urce in avion si sa aterizeze la Tel Aviv si sa faca pece. Societatea egipteana se cauta pe sine si va trece timp pina se va aseza in directia corecta. Romania inca nu are politicieni capabili de sacrificiu la nivelul lui Nasser sau Al-Sisi.
Doamna il confundati pe Saadat cu Nasser!
Pe langa asta, nu inteleg exact ce sacrificiu au facut atat Nasser atunci, cat si Al-Sisi acum…
Ce-mi plac mie astia oricand dispusi sa se sacrifice cu pretul vietilor altora… suna foarte asemanator cu una din expresiile favorite ale politicienilor romani, „imi asum responsabilitatea.”
Care asumare, fireste, n-are niciodata niciun efect, oamenii isi asuma eroic responsabilitati, dupa care merg netulburati mai departe, business as usual.
Garett – n-ai auzit pana acum de nume de familie Vasile, sau Gheorghe, sau Dumitru?
Eu nu pot sa inteleg cum uita acesti mari aparatori ai democratiei ca Hitler a venit la putere prin alegeri libere si democratice; si ca a profitat de acest lucru si a dat ordonante anihiland institutiile democratice conferindu-si putere absoluta.
In al doilea rand si tot pentru acesti mari aparatori ai democratiei care cred ca alegerile libere sunt singurul criteriu de balanta intre democratie si tiranie, reamintesc ca exista forme de dictatura parlamentara (Rusia par egzamplu) ce s-a instaurat in urma unor alegeri libere.
In al treilea rand se uita situatia din Romania, unde in urma alegerilor libere si democratice din 9 decembrie trecut a rezultat un parlament majoritar borfas si criminal si nu suntem deloc departe de o dictatura (daca abominabila contitutie USL-ista se valideaza).
Acum, cu un minim efort de ratiune, nu este greu sa vedem (cine are vointa si nu e hipster la cap) ca situatia in Egipt cu Morsi e similara in prea multe puncte atat cu cazul Germaniei anului 1933 cat si al Romaniei anului 2012 sesiunea vara-iarna..
Ce anume a facut ca lui Iliescu sa-i iasa in iunie 1990 miscarea cu cizma in gura societatii civile, pe cand lui Morsi nu i-a iesit aceeasi figura, aproape in sfert de veac mai tarziu?
@ floreign,
vai, scuze, dar tu compari mere cu pere.
Si apoi, compari un fruct cules azi cu unul de acum 23 de ani.
Bun, inca un exemplu.
O profesoara timisoreana le povestea studentilor cum tineau legatura intre ei, in `89, grupurile de revoltati din fata sediului judetenei PCR cu cei de la Opera ori altundeva: prin biletele duse de un biciclist.
Studentii au intrebat curiosi: dar dece nu ati comuncat prin SMS-uri?
Alte timpuri, alte produse :P
:)
„in loc sa aiba grija de electoratul care l-a propulsat in fruntea statului s-a ocupat de politica partizana, incercand sa acapareze toata puterea politica, calcand in picioare opozitia firava si traditiile laice destul de puternice ale Egiptului”
Paragraful respectiv e cam incoerent. A se ocupa de politica partizana inseamna tocmai a avea grija de electoratul care l-a propulsat.
In afara de asta ar fi fost util de dat niste exemple de declaratii ale lui Mursi cu privire la jihad, la infideli, etc (se gasesc pe net).
Interesant si cred ca ar trebui sa fie si instructiv, in specvial pentru cei care sunt interesati de putere in stat.
Super de acord cu
:”Ceea ce se va intampla in Egipt o sa influenteze profund destinul a milioane de oameni…”
si m-as fi oprit aici…
@Prostu’ satului: Câte persoane cu numele de familie Garett cunoști în România?
On-topic, mi se par de-a dreptul fascinante reacțile „cu valoare adăugată” vehiculate pe aici! Mai nou și dl. Naumescu cel american văd că s-a adăugat corului celor care deplâng plecarea de la putere a lui Morsi. Interesant cum s-o fi legând poziția sa cu politica oficială de luptă împotriva teroriștilor islamişti a țării sale de adopție…
Tot atatea cate cunosc si cu prenumele Garett.
On-topic, da, articolul d-lui Naumescu este simpatic foc, mai ales ca vine la scurt timp dupa cel despre Der Spiegel, unde, in esenta, sustinea o pozitie contrara.
Deci e greşeală dacă Morsi „a facut schimbari majore in personalul birocratic al tarii”.
Noi ne plîngeam că după revoluţia din 1989 tot foştii comunişti au rămas la putere, că în afară de cîteva persoane la vîrf, „eşalonul 2” a rămas pe poziţii. Să înţeleg că asemenea critici sînt nejustificate, că revoluţiile nu trebuie să aducă schimbări majore în aparatul de stat?
Mai am o intrebare: cum se face ca in Romania lui 1990 Ion Ratiu nu mancase destul salam cu soia, insa iata ca ElBaradei n-a avut parte de acest tratament?
Superb articol. De fel nu sunt mare fan (doar admirator retinut) dar articolul asta mi-a placut peste masura.
Si comentariile… tare haioase :) se pare ca multi dintre noi suntem investiti emotional in subiect. Mie mi se pare ca articolul trateaza suficient de detasat problema din Egipt. M-am amuzat sa aud comentatori care-l acuza, pe baza aceluiasi text, fie ca deplange debarcarea lui Morsi fie ca aplauda lovitura de stat.