luni, ianuarie 17, 2022

O dovadă că Liviu Dragnea nu este infailibil

Chiar dacă relațiile mele cu sportul sunt din cale afară de aproximative, iar cele cu fotbalul tind vertiginos spre zero, aș da dovadă de maximă ipocrizie în cazul în care aș spune că nu știu ce uriaș fotbalist a fost Ionuț Lupescu.
După retragerea din activitatea competițională, se pare că dl. Lupescu ar fi făcut o frumoasă carieră în birocrația sportivă internațională. Oricine îi compară cv-ul cu cel al fostului și noului președinte al Federației Române de Fotbal, dl. Răzvan Burleanu, nu poate să nu constate diferențele.
Dl. Lupescu a fost un om al performanței pe terenul sportiv în timp ce dl. Burleanu îmi pare mai curând un produs al birocracției. O scurtă carieră în fotbal, fără evenimente de parcurs cât de cât spectaculoase, strădaniile în vederea încurajării minifotbalului, studii în domeniul științelor politice și administrative, o carieră de consilier prezidențial pe probleme de minorități. Gurile rele spun că alegerea domniei sale în primăvara anului 2014 în funcția de președinte al FRF s-ar fi datorat și sprijinului venit din partea președintelui din acea vreme, dl. Traian Băsescu.
Dl.Burleanu și-a consumat în cel mai anost chip cu putință primul mandat în fruntea FRF. Practic, calculul hârtiei arăta că ar fi fost îndeplinite toate condițiile ca dl. Răzvan Burleanu nici măcar să nu mai poată să viseze la o posibilă perpetuare în funcție. Condiția ar fi fost ca hârtia să fi fost una imaculată, de cea mai bună calitate, nu una mâzgălită și marcată de nenumăratele aranjamente din viața fotbalistică din România.
Cu toate acestea, iată, a venit surpriza. Dl. Ionuț Lupescu de abia a izbutit să întrunească 78 de voturi, dl. Marcel Pușcaș 8, în vreme de dl. Burleanu a găsit în tolba-i 168 de sufragii. Dincolo de speculații și de zvonuri- ba că dl. Lupescu nu e iubit de șefii de cluburi din România, ba că dl. Burleanu ar avea un foarte bine pus la punct sistem de lobby- un lucru e mai mult ca sigur. Ionuț Lupescu a comis imensa greșeală de a face paradă de susținerea politică de care se bucură din partea mai-marilor zilei. Confirmată de o afirmație numai aparent în treacăt a mai marelui PSD, dl. Liviu Dragnea, altminteri o zicere cu valoare de indicație prețioasă, de o șezătoare la comandă pro-Lupescu pusă în scenă la TVR de respingătorul Ionuț Cristache care și numai când aude numele lui Liviu Dragnea începe să dea drăgălaș din coadă și de o întâlnire de taină dintre Dragnea și Lupescu.
Prin votul dat marțea trecută, FRF a arătat că nu se lasă controlată politic. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că ar fi imaculată. S-a mai dovedit și că dl. Liviu Dragnea nu e infailibil. Că nu poate să își întinde murdarele-i tentacule peste tot fără, a i se mai dea câteodată usturător peste degete. Că este mult mai vulnerabil decât știe el însuși. Chiar dacă zilele acestea se dedă unei demonstrații de forță care, dacă nu va fi oprită, va putea să coste mult parcursul democratic al României.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Si la prima infrangere serioasa credeti ca microbistii vor fi incantati? Sau vor zice mai bine ciuca batailor decat cu Dragnea?!

 2. Fotbalul este un fenomen social, care este compatibil cu cele mai diverse categorii sociale,
  optiuni politice, realizari profesionale, aptitudini intelectuale……..
  Faptul ca la alegerile FRF -din 18 aprilie 2018- a castigat MEDIOCRITATEA si INCOMPETENTA
  este rezultatul LOGIC al INVOLUTIEI, din toate sectoarele societatii, cu care ne confruntam.
  Este trist, dar aceasta este realitatea anului 2018, cand elitele fotbalului Romanesc au fost
  umilite si inlaturate, IMPOSTURA si NEPUTINTA fiind promovate. Asistam -pasivi- in fotbalul
  Romanesc al anilor actuali (incepand cu 2014), la ceea ce a insemnat, in cultura, perioada
  anilor 1948-1989 (proletcultism, realism-socialist…..).
  In situatia actuala,cred ca, societatea civila trebuie sa se exprime in agora/Piata Universitatii,
  si sa renunte la a costata fara a actiona!!

 3. Aproape nicaieri in lume fotbalul nu e condus de catre fotbalisti ! In rarele excepti s-a ajuns la tot soiul de scandaluri. Etice, financiare, etc. La noi fotbalul a fost condus mai bine de douazeci de ani de catre Mircea Sandu – Nasu si gasca lui, cu rezultate sportive cunoscute si cu furaciuni (pentru un om normal) de neimaginat ! Oare ce abilitati manageriale are ionut Lupescu, ce garantii de integritate avandu-l alaturi pe Prunea , greu scapat de puscarie ? Burleanu macar are scoala, a facut cate ceva si pentru echipele mici (astia l-au votat !) , foarte importante intr-un sport atat de popular, cu o baza de masa imensa si in ciuda unor optiuni mai putin inspirate (vezi alegerea lui Daum – dar la banii din „fotbalul mare’ era greu sa aduci ceva mai bun) macar n-am auzit de cazuri de coruptie si contracte oneroase la Faderatie. Dupa patru ani de experienta, mai matur si mai „umblat”, s-ar putea sa fie ceva mai bine. Chiar daca la „Nationala” nu sunt convins ca a facut cea mai buna alegere … Mie-mi plac Sumudica si Eddy Iordanescu !

 4. Huh, mi s-a luat o piatra de pe inima, credeam ca e (infailibil)! El si cu Papa. Ce dracu mai tovarasi (scuzati), taranoiul asta viclean sa fie considerat infailibil? De unde va veni ideea?

 5. Dupa esecul de la alegerile FRF, prostia cu anuntul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim fara consultarea presedintelui si impotriva pozitiei UE si ONU arata ca Dragnea nu numai ca nu e infailibil dar e si suficient de incapabil sa inteleaga anumite situatii.
  Pare a fi inceputul sfarsitului acum si dupa raportul Departamentului de Stat USA in care se dau nume de persoane si televiziuni ca exemple negative.

 6. Este adevărat că amestecul partizanatului politic în mod brutal în sport a deranjat, dar kleptocrația românească este, de altfel, foarte apropiată de lumea sportului. Unii finanțatori din fotbal au trecut deja pe la răcoare, alții probabil urmează să treacă. Dar, mai supărătoare decât apropierea de L Dragnea a d-lui I Lupescu (care nu a avut o carieră chiar atât de strălucitoare, deși incomparabil mai bună decât a d-lui Burleanu), a fost, după părerea mea, apropierea de cei care au fost deja condamnați penal din fotbal (chiar cu cariere remarcabile) și clanuri dubioase (pariori, barbugii șamd.). care au mai trecut prin funcții pe la Federație cu rezultate foarte păguboase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro