sâmbătă, iulie 24, 2021

O dovadă că Liviu Dragnea nu este infailibil

Chiar dacă relațiile mele cu sportul sunt din cale afară de aproximative, iar cele cu fotbalul tind vertiginos spre zero, aș da dovadă de maximă ipocrizie în cazul în care aș spune că nu știu ce uriaș fotbalist a fost Ionuț Lupescu.
După retragerea din activitatea competițională, se pare că dl. Lupescu ar fi făcut o frumoasă carieră în birocrația sportivă internațională. Oricine îi compară cv-ul cu cel al fostului și noului președinte al Federației Române de Fotbal, dl. Răzvan Burleanu, nu poate să nu constate diferențele.
Dl. Lupescu a fost un om al performanței pe terenul sportiv în timp ce dl. Burleanu îmi pare mai curând un produs al birocracției. O scurtă carieră în fotbal, fără evenimente de parcurs cât de cât spectaculoase, strădaniile în vederea încurajării minifotbalului, studii în domeniul științelor politice și administrative, o carieră de consilier prezidențial pe probleme de minorități. Gurile rele spun că alegerea domniei sale în primăvara anului 2014 în funcția de președinte al FRF s-ar fi datorat și sprijinului venit din partea președintelui din acea vreme, dl. Traian Băsescu.
Dl.Burleanu și-a consumat în cel mai anost chip cu putință primul mandat în fruntea FRF. Practic, calculul hârtiei arăta că ar fi fost îndeplinite toate condițiile ca dl. Răzvan Burleanu nici măcar să nu mai poată să viseze la o posibilă perpetuare în funcție. Condiția ar fi fost ca hârtia să fi fost una imaculată, de cea mai bună calitate, nu una mâzgălită și marcată de nenumăratele aranjamente din viața fotbalistică din România.
Cu toate acestea, iată, a venit surpriza. Dl. Ionuț Lupescu de abia a izbutit să întrunească 78 de voturi, dl. Marcel Pușcaș 8, în vreme de dl. Burleanu a găsit în tolba-i 168 de sufragii. Dincolo de speculații și de zvonuri- ba că dl. Lupescu nu e iubit de șefii de cluburi din România, ba că dl. Burleanu ar avea un foarte bine pus la punct sistem de lobby- un lucru e mai mult ca sigur. Ionuț Lupescu a comis imensa greșeală de a face paradă de susținerea politică de care se bucură din partea mai-marilor zilei. Confirmată de o afirmație numai aparent în treacăt a mai marelui PSD, dl. Liviu Dragnea, altminteri o zicere cu valoare de indicație prețioasă, de o șezătoare la comandă pro-Lupescu pusă în scenă la TVR de respingătorul Ionuț Cristache care și numai când aude numele lui Liviu Dragnea începe să dea drăgălaș din coadă și de o întâlnire de taină dintre Dragnea și Lupescu.
Prin votul dat marțea trecută, FRF a arătat că nu se lasă controlată politic. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că ar fi imaculată. S-a mai dovedit și că dl. Liviu Dragnea nu e infailibil. Că nu poate să își întinde murdarele-i tentacule peste tot fără, a i se mai dea câteodată usturător peste degete. Că este mult mai vulnerabil decât știe el însuși. Chiar dacă zilele acestea se dedă unei demonstrații de forță care, dacă nu va fi oprită, va putea să coste mult parcursul democratic al României.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Si la prima infrangere serioasa credeti ca microbistii vor fi incantati? Sau vor zice mai bine ciuca batailor decat cu Dragnea?!

 2. Fotbalul este un fenomen social, care este compatibil cu cele mai diverse categorii sociale,
  optiuni politice, realizari profesionale, aptitudini intelectuale……..
  Faptul ca la alegerile FRF -din 18 aprilie 2018- a castigat MEDIOCRITATEA si INCOMPETENTA
  este rezultatul LOGIC al INVOLUTIEI, din toate sectoarele societatii, cu care ne confruntam.
  Este trist, dar aceasta este realitatea anului 2018, cand elitele fotbalului Romanesc au fost
  umilite si inlaturate, IMPOSTURA si NEPUTINTA fiind promovate. Asistam -pasivi- in fotbalul
  Romanesc al anilor actuali (incepand cu 2014), la ceea ce a insemnat, in cultura, perioada
  anilor 1948-1989 (proletcultism, realism-socialist…..).
  In situatia actuala,cred ca, societatea civila trebuie sa se exprime in agora/Piata Universitatii,
  si sa renunte la a costata fara a actiona!!

 3. Aproape nicaieri in lume fotbalul nu e condus de catre fotbalisti ! In rarele excepti s-a ajuns la tot soiul de scandaluri. Etice, financiare, etc. La noi fotbalul a fost condus mai bine de douazeci de ani de catre Mircea Sandu – Nasu si gasca lui, cu rezultate sportive cunoscute si cu furaciuni (pentru un om normal) de neimaginat ! Oare ce abilitati manageriale are ionut Lupescu, ce garantii de integritate avandu-l alaturi pe Prunea , greu scapat de puscarie ? Burleanu macar are scoala, a facut cate ceva si pentru echipele mici (astia l-au votat !) , foarte importante intr-un sport atat de popular, cu o baza de masa imensa si in ciuda unor optiuni mai putin inspirate (vezi alegerea lui Daum – dar la banii din „fotbalul mare’ era greu sa aduci ceva mai bun) macar n-am auzit de cazuri de coruptie si contracte oneroase la Faderatie. Dupa patru ani de experienta, mai matur si mai „umblat”, s-ar putea sa fie ceva mai bine. Chiar daca la „Nationala” nu sunt convins ca a facut cea mai buna alegere … Mie-mi plac Sumudica si Eddy Iordanescu !

 4. Huh, mi s-a luat o piatra de pe inima, credeam ca e (infailibil)! El si cu Papa. Ce dracu mai tovarasi (scuzati), taranoiul asta viclean sa fie considerat infailibil? De unde va veni ideea?

 5. Dupa esecul de la alegerile FRF, prostia cu anuntul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim fara consultarea presedintelui si impotriva pozitiei UE si ONU arata ca Dragnea nu numai ca nu e infailibil dar e si suficient de incapabil sa inteleaga anumite situatii.
  Pare a fi inceputul sfarsitului acum si dupa raportul Departamentului de Stat USA in care se dau nume de persoane si televiziuni ca exemple negative.

 6. Este adevărat că amestecul partizanatului politic în mod brutal în sport a deranjat, dar kleptocrația românească este, de altfel, foarte apropiată de lumea sportului. Unii finanțatori din fotbal au trecut deja pe la răcoare, alții probabil urmează să treacă. Dar, mai supărătoare decât apropierea de L Dragnea a d-lui I Lupescu (care nu a avut o carieră chiar atât de strălucitoare, deși incomparabil mai bună decât a d-lui Burleanu), a fost, după părerea mea, apropierea de cei care au fost deja condamnați penal din fotbal (chiar cu cariere remarcabile) și clanuri dubioase (pariori, barbugii șamd.). care au mai trecut prin funcții pe la Federație cu rezultate foarte păguboase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro