duminică, aprilie 14, 2024

O dovadă că Liviu Dragnea nu este infailibil

Chiar dacă relațiile mele cu sportul sunt din cale afară de aproximative, iar cele cu fotbalul tind vertiginos spre zero, aș da dovadă de maximă ipocrizie în cazul în care aș spune că nu știu ce uriaș fotbalist a fost Ionuț Lupescu.
După retragerea din activitatea competițională, se pare că dl. Lupescu ar fi făcut o frumoasă carieră în birocrația sportivă internațională. Oricine îi compară cv-ul cu cel al fostului și noului președinte al Federației Române de Fotbal, dl. Răzvan Burleanu, nu poate să nu constate diferențele.
Dl. Lupescu a fost un om al performanței pe terenul sportiv în timp ce dl. Burleanu îmi pare mai curând un produs al birocracției. O scurtă carieră în fotbal, fără evenimente de parcurs cât de cât spectaculoase, strădaniile în vederea încurajării minifotbalului, studii în domeniul științelor politice și administrative, o carieră de consilier prezidențial pe probleme de minorități. Gurile rele spun că alegerea domniei sale în primăvara anului 2014 în funcția de președinte al FRF s-ar fi datorat și sprijinului venit din partea președintelui din acea vreme, dl. Traian Băsescu.
Dl.Burleanu și-a consumat în cel mai anost chip cu putință primul mandat în fruntea FRF. Practic, calculul hârtiei arăta că ar fi fost îndeplinite toate condițiile ca dl. Răzvan Burleanu nici măcar să nu mai poată să viseze la o posibilă perpetuare în funcție. Condiția ar fi fost ca hârtia să fi fost una imaculată, de cea mai bună calitate, nu una mâzgălită și marcată de nenumăratele aranjamente din viața fotbalistică din România.
Cu toate acestea, iată, a venit surpriza. Dl. Ionuț Lupescu de abia a izbutit să întrunească 78 de voturi, dl. Marcel Pușcaș 8, în vreme de dl. Burleanu a găsit în tolba-i 168 de sufragii. Dincolo de speculații și de zvonuri- ba că dl. Lupescu nu e iubit de șefii de cluburi din România, ba că dl. Burleanu ar avea un foarte bine pus la punct sistem de lobby- un lucru e mai mult ca sigur. Ionuț Lupescu a comis imensa greșeală de a face paradă de susținerea politică de care se bucură din partea mai-marilor zilei. Confirmată de o afirmație numai aparent în treacăt a mai marelui PSD, dl. Liviu Dragnea, altminteri o zicere cu valoare de indicație prețioasă, de o șezătoare la comandă pro-Lupescu pusă în scenă la TVR de respingătorul Ionuț Cristache care și numai când aude numele lui Liviu Dragnea începe să dea drăgălaș din coadă și de o întâlnire de taină dintre Dragnea și Lupescu.
Prin votul dat marțea trecută, FRF a arătat că nu se lasă controlată politic. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că ar fi imaculată. S-a mai dovedit și că dl. Liviu Dragnea nu e infailibil. Că nu poate să își întinde murdarele-i tentacule peste tot fără, a i se mai dea câteodată usturător peste degete. Că este mult mai vulnerabil decât știe el însuși. Chiar dacă zilele acestea se dedă unei demonstrații de forță care, dacă nu va fi oprită, va putea să coste mult parcursul democratic al României.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Si la prima infrangere serioasa credeti ca microbistii vor fi incantati? Sau vor zice mai bine ciuca batailor decat cu Dragnea?!

 2. Fotbalul este un fenomen social, care este compatibil cu cele mai diverse categorii sociale,
  optiuni politice, realizari profesionale, aptitudini intelectuale……..
  Faptul ca la alegerile FRF -din 18 aprilie 2018- a castigat MEDIOCRITATEA si INCOMPETENTA
  este rezultatul LOGIC al INVOLUTIEI, din toate sectoarele societatii, cu care ne confruntam.
  Este trist, dar aceasta este realitatea anului 2018, cand elitele fotbalului Romanesc au fost
  umilite si inlaturate, IMPOSTURA si NEPUTINTA fiind promovate. Asistam -pasivi- in fotbalul
  Romanesc al anilor actuali (incepand cu 2014), la ceea ce a insemnat, in cultura, perioada
  anilor 1948-1989 (proletcultism, realism-socialist…..).
  In situatia actuala,cred ca, societatea civila trebuie sa se exprime in agora/Piata Universitatii,
  si sa renunte la a costata fara a actiona!!

 3. Aproape nicaieri in lume fotbalul nu e condus de catre fotbalisti ! In rarele excepti s-a ajuns la tot soiul de scandaluri. Etice, financiare, etc. La noi fotbalul a fost condus mai bine de douazeci de ani de catre Mircea Sandu – Nasu si gasca lui, cu rezultate sportive cunoscute si cu furaciuni (pentru un om normal) de neimaginat ! Oare ce abilitati manageriale are ionut Lupescu, ce garantii de integritate avandu-l alaturi pe Prunea , greu scapat de puscarie ? Burleanu macar are scoala, a facut cate ceva si pentru echipele mici (astia l-au votat !) , foarte importante intr-un sport atat de popular, cu o baza de masa imensa si in ciuda unor optiuni mai putin inspirate (vezi alegerea lui Daum – dar la banii din „fotbalul mare’ era greu sa aduci ceva mai bun) macar n-am auzit de cazuri de coruptie si contracte oneroase la Faderatie. Dupa patru ani de experienta, mai matur si mai „umblat”, s-ar putea sa fie ceva mai bine. Chiar daca la „Nationala” nu sunt convins ca a facut cea mai buna alegere … Mie-mi plac Sumudica si Eddy Iordanescu !

 4. Huh, mi s-a luat o piatra de pe inima, credeam ca e (infailibil)! El si cu Papa. Ce dracu mai tovarasi (scuzati), taranoiul asta viclean sa fie considerat infailibil? De unde va veni ideea?

 5. Dupa esecul de la alegerile FRF, prostia cu anuntul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim fara consultarea presedintelui si impotriva pozitiei UE si ONU arata ca Dragnea nu numai ca nu e infailibil dar e si suficient de incapabil sa inteleaga anumite situatii.
  Pare a fi inceputul sfarsitului acum si dupa raportul Departamentului de Stat USA in care se dau nume de persoane si televiziuni ca exemple negative.

 6. Este adevărat că amestecul partizanatului politic în mod brutal în sport a deranjat, dar kleptocrația românească este, de altfel, foarte apropiată de lumea sportului. Unii finanțatori din fotbal au trecut deja pe la răcoare, alții probabil urmează să treacă. Dar, mai supărătoare decât apropierea de L Dragnea a d-lui I Lupescu (care nu a avut o carieră chiar atât de strălucitoare, deși incomparabil mai bună decât a d-lui Burleanu), a fost, după părerea mea, apropierea de cei care au fost deja condamnați penal din fotbal (chiar cu cariere remarcabile) și clanuri dubioase (pariori, barbugii șamd.). care au mai trecut prin funcții pe la Federație cu rezultate foarte păguboase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro