duminică, octombrie 25, 2020

O dreptate otrăvită

În primele două-trei luni de la cvasi-neașteptata preluare a guvernării, PNL și Executivul condus de dl. Ludovic Orban au adoptat în mult prea multe privințe strategia struțului.

Și-au ascuns capul în pământ ori de câte ori a venit vorba despre subiecte delicate, au vorbit în dodii, au preferat să spună că o serie întreagă de decizii sensibile vor fi luate în funcție de realitățile momentului. Iar cum momentul, adică întreg anul 2020, are două evenimente electorale de maximă importanță- alegerile locale și alegerile parlamentare- marea majoritate a electoratului a cam trăit cu iluzia că nimic nu va sta în calea sporirii veniturilor, cel puțin ale celor ale unor categorii ale populației. Nu a reușit el, PNL, să-și țină promisiunea vizând anularea pensiilor speciale, motivându-se că acestei măsuri i se opune Curtea Constituțională, numai că asta nu putea să însemne că guvernul nu va putea să majoreze, cu nici mai mult, nici mai puțin decât 40% pensiile oamenilor simpli. Socotelile păreau la îndemâna oricărui, dacă nu carecumva și logice. Logice din perspectiva intereselor electorale. Majorările sunt prevăzute într-o lege, e drept, aprobată și votată pe vremea când la Palatul Victoria se afla un guvern PSD- ALDE, însă – nu-i așa?- acolo unde-i lege, nu-i tocmeală. Chiar dacă toți economiștii serioși ai țării, desi organisme financiare internaționale au avertizat că nu există nici o bază economică reală care să permită o astfel de majorare, că PIB-ul României nu are cum să crească într-o asemenea măsură încât să îngăduie o implementare sustenabilă a măsurii, majorarea era privită mai de toți ca o certitudine. Puțini erau și, din păcate, încă mai sunt aceia care admit că așa ceva nu își permit nici cele mai puternice economii ale lumii, nu România despre care guvernanții PNL ne tot spuneau că pesediștii au lăsat-o cu vistieria goală.

Hrănindu-se cu iluzia alegerilor anticipate, guvernul PNL s-a menținut într-o stare de ambiguitate în privința pensiilor bazate pe contributivitate.

Nu același lucru s-a întâmplat în ceea ce privește creșterea salariilor cadrelor didactice. Ale “dascălilor”, cum le place politicienilor de la București să îi numească pe oamenii școlii. Aici lucruile au stat încă și mai prost. Atât premierul Ludovic Orban cât și ministrul Educației, d-na Monica Cristina Anisie, au dat asigurări nenumărate că majorările salariilor acestei consistente categorii de bugetari sunt mai mult ca sigure, că sunt prevăzute în Legea bugetului de Stat. În plus, un guvern PNL în a cărui componență se află multe persoane din PDL-ul de odinioară, partid care se identifică pe veci cu tăierile salariale din vremea regimului Băsescu-Boc, nu își poate permite luxul să mai cadă încă o dată în greșeală. Să-i ducă cu zăhărelul pe profesori.

În martie, guvernanții, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au trebuit să recunoască primejdia reprezentată de noul Coronavirus. Care ne-a cam luat pe nepregătite nu numai din cauza inconștienței guvernării pesediste. Au intervenit scăderi ale PIB-ului, nenumărate cheltuieli neprevăzute, depășirea cotelor deficitului bugetar. Iar în august, cu ocazia rectificării bugetare, a venit și sfârșitul iluziilor.S-a hotârât că pensiile vor crește doar cu 14%, alocațiile de stat pentru copii s-au majorat numai cu 20%, iar „dascălilor” nu le-a mai rămas nimic. Doar vorbele necugetate ale tot mai nervosului și mai puțin controlatului premier Ludovic Orban și amnezia feisbuchistă a doamnei Monica Cristina Anasie.

În disperare de cauză, ministrul Finanțelor Publice, dl. Florin Vasile Cîțu, a scos din sertare un document secret purtând semnătura predecesorului său în funcție, dl. Eugen Orlando Teodorovici. O scrisoare prin care dl. Teodorovici o avertiza pe d-na Viorica Dăncilă că creșterea, în 2020, cu 40% a pensiilor este imposibilă. Când a intrat dl. Cîțu în posesia documentului cu pricina? Doar când s-a apropiat momentul scadenței? Să nu fi știut oare dl. Cîțu mai devreme decât în august ceea ce scrie negru pe alb într-un document intitulat România- Zona Euro, Monitor, publicat pe site-ul Băncii Naționale. Și anume că o majorare a punctului de pensie cu 40% ar duce la o creștere a deficitului bugetar la peste 11% a PIB-ului.

Acum, PSD profită electoralist, de exageratele prudențe, de tăcerile cu schepsis politicianist ale guvernului Orban, de unele acțiuni neclare ale acestuia din vreme de pandemie și ieri a mai decis o dată majorarea punctului de pensie cu 40%. Cum niciodată nu s-a făcut remarcat prin responsabilitate, nici prin atenție acordată avertismentelor specialiștilor, PSD și-a făcut cheful și apoi și-a clamat cu mare tam-tam victoria otrăvită. Înregistrată, deloc întâmplător, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, în 2020 poate mai politizate ca niciodată.  „S-a făcut dreptate celor 5 milioane de pensionari!”  a scris pe contul său de facebook președintele PSD, dl. Marcel Ciolacu. Dreptate vrea să le facă PSD și profesorilor.Pe principiul unde merge mia, merge și suta le-a mărit și acestora salariile. Iar, pour la bonne bouche, mai plănuiește să le dea un plus la salariu de 2000 de lei. Atâta doar că dreptatea aceasta poate să aducă cu sine intrarea în încetare de plăți a României. Ce înseamna asta? Subdezvoltare, anularea oricărei investiții, trăitul pe datorie, de pe o zi pe alta. Și mai departe? Simplu și pe românește spus,  că foarte curând am putea primi pensii și salarii zero!. Și că România ar putea să simtă iminența falimentului.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „…Curtea a mai reţinut că în cadrul raporturilor constituţionale dintre Parlament şi Guvern este obligatorie solicitarea unei informări atunci când iniţiativa legislativă afectează prevederile bugetului de stat. Această obligaţie a Parlamentului este în consonanţă cu dispoziţiile constituţionale ale art. 138 alin. (2) care prevăd că Guvernul are competenţa exclusivă de a elabora proiectul bugetului de stat şi de a-l supune spre spre aprobare Parlamentului. Principiul responsabilităţii fiscale Guvernul are obligaţia de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent şi de a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung. Sustenabilitatea finanţelor publice presupune ca, pe termen mediu şi lung, Guvernul să aibă posibilitatea să gestioneze riscuri sau situaţii neprevăzute, fără a fi nevoit să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor, veniturilor sau deficitului bugetar cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic sau social. Daca tineam seama de aceste legi existente deja observam ca decizia PSd-UDMR-ALDE are in componenta sa doar forma electorala a lucrurilor .

 2. Este o situație din viața de zi cu zi, nu-i nevoie să facem apel la complicate ori subtile prevederi constituționale… Nici studiile economice, măcar cât se învață în clasa a XI-a, NU sunt necesare.

  Mi-am mai amintit și cu alte ocazii de fostul meu vecin de la etajul 5. Lucra doar el, soția avea grijă de cei trei copii, iar salariul, după cum spunea în conversațiile rare pe care le-am avut, nu era mare.

  La un moment dat, în perioada de „expansiune” a creditelor, pe când economia „duduia”, l-am văzut venind cu un televizor „la cutie”. Apoi, și-a cumpărat mașină de spălat nouă. Iar veselia familiei a tot crescut, după muzica și petrecerile care se prelungeau târziu în noapte.

  După un timp, petrecerile s-au oprit, iar discuțiile păreau mai degrabă certuri… A vândut televizorul. Apoi, alte obiecte de prin gospodărie, iar cel din urmă a fost covorul. Acum am un alt vecin la etajul 5, pentru că cel vechi și-a vândut în cele din urmă apartamentul, a plătit datoriile, iar cu banii rămași am auzit că și-a cumpărat o locuință modestă într-un sat din prin Moldova. Probabil viitorul copiilor se va fi schimbat întrucâtva.

  La un moment dat, când datoriile depășesc cu mult veniturile, creditorii cer garanții tot mai mari și dobânzile cresc. Iar atunci când văd că risipești banii pe care îi împrumuți, nu-ți mai dau. Pentru a supraviețui, trebuie să vinzi ceva. Știe oricine asta.

  În cartierul Colentina, în care locuiesc, probabil că nu există bloc în care o bancă să nu fi executat pe cineva în ultimele două decenii. În blocul în care stau eu au fost luate de bănci trei apartamente ipotecate. Încă vreo trei – după știința mea – au fost vândute de proprietari pentru a-și plăti datoriile.

  Țara noastră a mai trecut prin asemenea situații…Cu asistență financiară FMI, cu creșteri de taxe șamd…. Grecia este un exemplu de manual. Pe cine vor să prostească cei de la PSD și țuțerii lor din mass-media?!

 3. Din pozitia mea de antipesedist, o spun clar: PNL-ul, cind a preluat guvernartea avea cunostiinta de merele otravite lasate in urma de catre guvernele pesediste. Dar mirajul puterii si a „guvernului meu” i-a ametit. Si nu au vrut o coalitie, ci numai noi :D
  (Stiti declaratia lui Orban? romanii trebuie sa inteleaga ca una sint promisiunile electorale si alta e ce se poate realiza.)
  Acum, orice guvern care nu se agata de putere si considerind ca majorarea pensiilor cu 40% ar duce la gauri mari in buget, ar demisiona.
  Daca nu demisioneaza lasa loc scenariilor:
  – sint atit de hamesiti de putere incit adopta pozitia „dupa noi, potopul”
  – nedemisionind se poate trage concluzia ca exista bani pentru asemenea majorare.
  Se poate iesi din aceasta dilema?

  • Chiar nu ai inteles ? Stiau desigur toate acestea si multe altele ,dar inca nu ai o imagine cu ceea ce au putut face si din acest motiv nu poti aprecia . Daca nu erau ei sa accepte unde era Romania acum . Intelegi macar asta ?

   • Sigur ca sint nepriceput si nu inteleg :D
    Nu inteleg dece tii mortis sa stai la guvernare cind opozitia e mai puternica decit tine.
    Nu inteleg dece, daca chiar vrei sa ai in CV ca ai fost la guvernare, iti antagonizezi si partidele care ti-ar putea fi aliate.
    Nu inteleg dece, daca opozitia iti face zile fripte in Parlament, si nu poti da legile pe care le vrei, dece zic, nu iti dai demisia.
    Nu inteleg dece, daca ai morbul guvernarii, nu faci compromisuri cu partidele din opozitie. Caci asta e politica, se mai zice, arta compromisului. Nu esti tu, Orban, saingurul care isi iubeste tara si doar el stie ce trebuie facut.
    Nu inteleg dece doua accidente ale unor ministri din guvernari diferite, sint tratate cu masuri diferite.
    Nu inteleg dece, daca nu-mi place PSD-ul ori ALDE sau Pro Dottore, trebuie sa le trec cu vedera prostiile si ambitiile de putere ale fostilor parteneri din USL.
    Ata ete, nu inteleg :P

    • Uneori îmi închipui că sunt atotputernic și fac și desfac după bunul plac. E genul de delir copilăresc in care se complace toată lumea când împarte lucrurile binar în bine și rău. Din păcate sau din fericire lucrurile sunt mai amestecate. Calul PNL nu e alb, e pestriț și șchiop și cavalerul are armura ruginită. Si poate, doar poate că, miraculos, votând noi anti PSD și ei făcând tot felul de compromisuri, negociind și cu unii și cu alții, reușim până la urmă să ne lansăm in normalitate.

  • „…ar putea schimba Constitutia !”

   Nope! E greu să convingi două treimi, sau trei pătrimi dintre aleși că trebuie revizuită Constituția:

   https://www.constitutiaromaniei.ro/art-151-procedura-de-revizuire/

   Chiar și după viitoarele alegeri parlamentare va fi greu.

   Până în urmă cu câți va ani, nu mulți, președinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției a fost dl Crin Antonescu. Un liberal remarcabil, a cărui soție continuă lupta liberală, chiar dacă domnia-sa se află într-un plan secund al politicii în acest moment.

   …Una dintre modificările obligatorii la revizuire ar fi reducerea numărului de parlamentari la 300 ! Este, cred eu, imposibil de imaginat că se va vota vreodată așa ceva chiar de către parlamentari.

 4. Guvernul si premierul Orban nu ieseau basma curata nici demisionind nici raminind la guvernare!Daca demisiona, opozitia spunea ca a preferat sa fuga decit sa plateasca pensii marite cu un avantaj electoral major la locale pentru opozitie, iar ramas la putere va trebui sa spuna ca n-are bani, fiindca efectiv nu sint banii necesari si tara va intra in criza Greciei!Asa ca electoral, tot prost iesea la alegeri!
  P.M. Orban ar trebui sa-l ,,copieze” acum pe d-l ,,Victor L” spunind: ,,sint un nepriceput si nu inteleg” de ce n-am evaluat si promovat ,,proiectul de tara” propus mie (personal) la Tg. Jiu cu ocazia cistigarii primariei de catre liberali, care ,,ar face dreptate la 5 milioane de pensionari” – fara sa ma vaicaresc acum, ca ajungem in situatia Greciei si Opozitia cistiga alegerile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

Tren la aeroport în 2020, tehnologie din 1930

În urmă cu o lună am scris despre posibile soluții la greșelile majore de proiectare ale acestei lucrări, care altfel riscă să devină...

Implicațiile unei adrese ANAF

Circulă printre grupurile online cu tematică fiscală o adresă recentă prin care ANAF îi semnalează unui contribuabil să fie atent la situația...

Alegeri cu cannabis în Ucraina, vecinul nostru cel mai important (după Moldova, Marea Neagră etc)

Duminică sunt alegeri locale în Ucraina, probabil cele mai importante în regiune pentru noi românii (evident în afară de cele prezidenţiale din...

Cazul Baranga și cheia stării societății românești

”Cazul Baranga”, petrecut de curând evidenţiază încă o dată un fenomen care se petrece în România și dă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.