sâmbătă, aprilie 10, 2021

O duminică obișnuită în Chișinău

Mâine este Ziua Europei pentru o parte dintre statele europene, pe când în altele se sărbătorește Ziua Victoriei URSS împotriva fascismului. Iar în timp ce ieri în Franța au loc alegeri din care iese învingător un candidat care apără valorile democratice în lupta cu un personaj populist și antidemocratic, la Chișinău, sub privirea lui Ștefan cel Mare, se fac repetiții pentru Ziua Victoriei. Jumătate de kilometru mai departe, grupuri de cetățeni protestează împotriva trecerii fulgerătoare prin Parlament a unor legi care modifică sistemul electoral într-un mod în care favorizează interese restrânse. Cam așa arată o duminică în Chișinău.

Toată săptămâna trecută am fost în Moldova pentru a lucra cu profesori de educație civică în cadrul programului Școala pentru Democrație (www.expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/)  pe care îl implementăm la Expert Forum de câțiva ani. Prin acesta încercăm să facem cetățenia activă atractivă și să ajutăm profesorii să predea democrația și implicarea civică într-un mod cât mai nonformal și adaptat la nevoile actuale ale societății. Astfel, am ajuns la Chișinău, la Fălești sau Catranîc (lângă Bălți), la Leova sau la Comrat (Găgăuzia), în sud. Pe lângă faptul că am fost acuzați de un primar cam nehotărât că lucrăm pentru Soros, dar facem și rapoarte pentru KGB, am fost primiți foarte bine peste tot și ni s-a povestit cât de mult este nevoie de bani pentru școli, în contextul descreșterii demografice semnificative și al comasării unităților de învățământ, despre nevoia de implicare civică a tinerilor, care pleacă tot mai mult din Republica Moldova și politicile publice de proastă calitate făcute de către partidele moldovenești.

Un astfel de exemplu, puternic criticat de către societatea civilă a fost trecerea fulger prin Parlament a legilor care vizează schimbarea sistemului electoral, în uninominal și mixt, ajungându-se în final să treacă vineri după amiază un sistem combinat între cele două, cu logică mixtă, susținut în general de către Partidul Socialist (Igor Dodon) și Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc), dar și de câțiva parlamentari declarat pro-europeni. Toate acestea cu foarte scurt timp înainte de venirea Comisiei de la Veneția la Chișinău. Oricare dintre cele 2 sisteme este la fel de nepotrivit pentru Republica Moldova, care are un parlament unicameral, cu 101 locuri, o organizare teritorială inegală și cu probleme în Transnistria și Găgăuzia. La fel, oricare dintre ele va încuraja și mai tare corupția electorală și va scădea proporționalitea reprezentării[1]. Un sistem mixt are logică într-un stat precum Germania, dar nu în Moldova. Oricum ar fi, Ordonanța 13 trăiește și în Moldova.

Vineri și duminică au fost proteste în fața Parlamentului. Câteva sute de moldoveni s-au exprimat împotriva clasei politice și și-au arătat nemulțumirea cu privire la corupția care o macină. Deși probabil impactul este mai mare decât la OUG 13, numărul protestatarilor este mult, mult mai mic.

În aceeași duminică, în același oraș, se fac pregătiri pentru ziua de 9 mai (data capitulării Germaniei naziste), când se sărbătorește Ziua Victoriei împotriva fascismului. La colț de stradă se pot cumpăra insigne cu secera și ciocanul, steaguri sau panglica bicoloră a Sfântului Gheorghe. Panglica a fost folosită încă din vremea Rusiei țariste pentru a decora medaliile militare. A fost folosită recent de către separatiștii din Ucraina. Președintele Igor Dodon a inaugurat o expoziție de blindate sovietice, invadate de părinții care le fac poze copiilor cățărați pe ele. Paradoxal, la câțiva metri există o piatră care scrie că acela este locul unde se va ridica un moment al victimelor regimului comunist. Așa arată duminica în Chișinău.

NOTE ___________


[1] https://www.contributors.ro/global-europa/fata-morgana-și-uninominalul-din-republica-moldova-sau-de-ce-simpla-schimbare-a-sistemului-electoral-nu-salveaza-țara-de-corupți/

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cred ca, in timp relativ scurt, ar fi bine sa acceptam si sa ne obisnuim cu diversitatea in aceasta parte a Europei. Moldova este, istoric, o regiune cu o mare intarziere economico-sociala, iar Rep. Moldova (RM) exemplul tangibil de stat captiv-esuat, cu o imensitate de probleme greu rezolvabile pe termen scurt-mediu.

  Eventuala unire cu RM poate ramane ca un deziderat romantic, cu acolada de secole in timpul ce vine, dar nu constituie un obiectiv realist in perioada urmatoarelor decenii. Avem o Moldova romaneasca de dezvoltat, de armonizat si de aliniat la exigentele Europei contemportane.

  • @ Ion – Sistemul pe liste (putem discuta despre utilitatea listelor deschise in comparatie cu cele inchise cum avem noi) functioneaza cel mai bine in statele postcomuniste. Evident, trebuie sa vorbim in primul de oferta partidelor. Daca nu exista oferta, niciun sistem electoral nu poate face minuni in Parlament. Deci, pana nu avem o reforma interna a partidelor, nu putem vedea schimbarea. Alegerile din Romania reflecta optiunile electorale si consider ca s-au desfasurat fara incidente grave sau care sa compromita rezultatul. Puteti citi mai multe in raportul nostru de monitorizare – http://expertforum.ro/raportul-de-monitorizare-a-alegerilor-parlamentare-din-2016/. In rest, sistemele uninominal sau mixt nu vor face decat sa creasca riscul de coruptie si sa scada reprezentativitatea in Republica Moldova. Am explicat de ce aici: http://www.contributors.ro/global-europa/fata-morgana-%C8%99i-uninominalul-din-republica-moldova-sau-de-ce-simpla-schimbare-a-sistemului-electoral-nu-salveaza-%C8%9Bara-de-corup%C8%9Bi/

  • In ce limba scrie acolo pe scena?

   „cu Ziua Victoriei” ?
   ca nu inteleg nici macar in gramatica limbii romane adoptate de Academia de la Chisinau! Cred ca lipseste o fraza ! De exemplu: „Cu ocazia Zilei Victoriei va felicitam!” Sau ceva de genul asta!

   Ca expresia asta ” cu ziua victoriei”….ce? Ce?
   De exemplu am putea spune:
   1. Cu ziua victoriei am mers la piata si am cumparat urzici!
   2. cu ziua victoriei am mers la bunici si am cules cirese !
   3. Cu ziua victoriei am mers la nanasi si am stabilit data nuntii
   4. Cu ziua victoriei am mers la fantana si am scos o galeata de apa!
   etc

 2. Si, daca tot calchiaza limba rusa, mi-ar placea sa-l aud, de Ziua Nationala a Romaniei, pe Dodon traducand din limba rusă: “Cu…Romania!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Septimius Parvu
Septimius Parvu
​​Septimius​ Pârvu​ este expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum​. Are o experiență de peste ​nouă ani în coordonarea proiectelor ​legate de cetățenie activă, educație, monitorizarea alegerilor​ și clientelism politic​. Este trainer experimentat și coordonează de ​șase ani Școala pentru Democrație, un ​program dedicat tinerilor​ activisti civici​ și profesorilor ​din Romania și Republica Moldova. Începând cu 2009 a participat ca expert sau a coordonat mai multe campanii de monitorizare a ​alegerilor din România și la nivel internațional. În​tre​ 2012 și 2016 a coordonat 7 campanii de observare a alegerilor, la care au participat mai mult de 4000 de observatori interni. Septimius are experiență electorală internațională în țări precum Republica Moldova sau Muntenegru​. În 2015 a observat utilizarea votului prin Internet în Estonia. Septimius ​analizează clientelismul politic, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a publicat un număr important de rapoarte cu privire la aceste teme, precum și o platformă interactivă care ilustrează rezultatele. Septimius a absolvit un master în Politică Europeană și Românească la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.