miercuri, iulie 17, 2024

O duminică obișnuită în Chișinău

Mâine este Ziua Europei pentru o parte dintre statele europene, pe când în altele se sărbătorește Ziua Victoriei URSS împotriva fascismului. Iar în timp ce ieri în Franța au loc alegeri din care iese învingător un candidat care apără valorile democratice în lupta cu un personaj populist și antidemocratic, la Chișinău, sub privirea lui Ștefan cel Mare, se fac repetiții pentru Ziua Victoriei. Jumătate de kilometru mai departe, grupuri de cetățeni protestează împotriva trecerii fulgerătoare prin Parlament a unor legi care modifică sistemul electoral într-un mod în care favorizează interese restrânse. Cam așa arată o duminică în Chișinău.

Toată săptămâna trecută am fost în Moldova pentru a lucra cu profesori de educație civică în cadrul programului Școala pentru Democrație (www.expertforum.ro/scoalapentrudemocratie/)  pe care îl implementăm la Expert Forum de câțiva ani. Prin acesta încercăm să facem cetățenia activă atractivă și să ajutăm profesorii să predea democrația și implicarea civică într-un mod cât mai nonformal și adaptat la nevoile actuale ale societății. Astfel, am ajuns la Chișinău, la Fălești sau Catranîc (lângă Bălți), la Leova sau la Comrat (Găgăuzia), în sud. Pe lângă faptul că am fost acuzați de un primar cam nehotărât că lucrăm pentru Soros, dar facem și rapoarte pentru KGB, am fost primiți foarte bine peste tot și ni s-a povestit cât de mult este nevoie de bani pentru școli, în contextul descreșterii demografice semnificative și al comasării unităților de învățământ, despre nevoia de implicare civică a tinerilor, care pleacă tot mai mult din Republica Moldova și politicile publice de proastă calitate făcute de către partidele moldovenești.

Un astfel de exemplu, puternic criticat de către societatea civilă a fost trecerea fulger prin Parlament a legilor care vizează schimbarea sistemului electoral, în uninominal și mixt, ajungându-se în final să treacă vineri după amiază un sistem combinat între cele două, cu logică mixtă, susținut în general de către Partidul Socialist (Igor Dodon) și Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc), dar și de câțiva parlamentari declarat pro-europeni. Toate acestea cu foarte scurt timp înainte de venirea Comisiei de la Veneția la Chișinău. Oricare dintre cele 2 sisteme este la fel de nepotrivit pentru Republica Moldova, care are un parlament unicameral, cu 101 locuri, o organizare teritorială inegală și cu probleme în Transnistria și Găgăuzia. La fel, oricare dintre ele va încuraja și mai tare corupția electorală și va scădea proporționalitea reprezentării[1]. Un sistem mixt are logică într-un stat precum Germania, dar nu în Moldova. Oricum ar fi, Ordonanța 13 trăiește și în Moldova.

Vineri și duminică au fost proteste în fața Parlamentului. Câteva sute de moldoveni s-au exprimat împotriva clasei politice și și-au arătat nemulțumirea cu privire la corupția care o macină. Deși probabil impactul este mai mare decât la OUG 13, numărul protestatarilor este mult, mult mai mic.

În aceeași duminică, în același oraș, se fac pregătiri pentru ziua de 9 mai (data capitulării Germaniei naziste), când se sărbătorește Ziua Victoriei împotriva fascismului. La colț de stradă se pot cumpăra insigne cu secera și ciocanul, steaguri sau panglica bicoloră a Sfântului Gheorghe. Panglica a fost folosită încă din vremea Rusiei țariste pentru a decora medaliile militare. A fost folosită recent de către separatiștii din Ucraina. Președintele Igor Dodon a inaugurat o expoziție de blindate sovietice, invadate de părinții care le fac poze copiilor cățărați pe ele. Paradoxal, la câțiva metri există o piatră care scrie că acela este locul unde se va ridica un moment al victimelor regimului comunist. Așa arată duminica în Chișinău.

NOTE ___________


[1] https://www.contributors.ro/global-europa/fata-morgana-și-uninominalul-din-republica-moldova-sau-de-ce-simpla-schimbare-a-sistemului-electoral-nu-salveaza-țara-de-corupți/

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cred ca, in timp relativ scurt, ar fi bine sa acceptam si sa ne obisnuim cu diversitatea in aceasta parte a Europei. Moldova este, istoric, o regiune cu o mare intarziere economico-sociala, iar Rep. Moldova (RM) exemplul tangibil de stat captiv-esuat, cu o imensitate de probleme greu rezolvabile pe termen scurt-mediu.

  Eventuala unire cu RM poate ramane ca un deziderat romantic, cu acolada de secole in timpul ce vine, dar nu constituie un obiectiv realist in perioada urmatoarelor decenii. Avem o Moldova romaneasca de dezvoltat, de armonizat si de aliniat la exigentele Europei contemportane.

  • @ Ion – Sistemul pe liste (putem discuta despre utilitatea listelor deschise in comparatie cu cele inchise cum avem noi) functioneaza cel mai bine in statele postcomuniste. Evident, trebuie sa vorbim in primul de oferta partidelor. Daca nu exista oferta, niciun sistem electoral nu poate face minuni in Parlament. Deci, pana nu avem o reforma interna a partidelor, nu putem vedea schimbarea. Alegerile din Romania reflecta optiunile electorale si consider ca s-au desfasurat fara incidente grave sau care sa compromita rezultatul. Puteti citi mai multe in raportul nostru de monitorizare – http://expertforum.ro/raportul-de-monitorizare-a-alegerilor-parlamentare-din-2016/. In rest, sistemele uninominal sau mixt nu vor face decat sa creasca riscul de coruptie si sa scada reprezentativitatea in Republica Moldova. Am explicat de ce aici: http://www.contributors.ro/global-europa/fata-morgana-%C8%99i-uninominalul-din-republica-moldova-sau-de-ce-simpla-schimbare-a-sistemului-electoral-nu-salveaza-%C8%9Bara-de-corup%C8%9Bi/

  • In ce limba scrie acolo pe scena?

   „cu Ziua Victoriei” ?
   ca nu inteleg nici macar in gramatica limbii romane adoptate de Academia de la Chisinau! Cred ca lipseste o fraza ! De exemplu: „Cu ocazia Zilei Victoriei va felicitam!” Sau ceva de genul asta!

   Ca expresia asta ” cu ziua victoriei”….ce? Ce?
   De exemplu am putea spune:
   1. Cu ziua victoriei am mers la piata si am cumparat urzici!
   2. cu ziua victoriei am mers la bunici si am cules cirese !
   3. Cu ziua victoriei am mers la nanasi si am stabilit data nuntii
   4. Cu ziua victoriei am mers la fantana si am scos o galeata de apa!
   etc

 2. Si, daca tot calchiaza limba rusa, mi-ar placea sa-l aud, de Ziua Nationala a Romaniei, pe Dodon traducand din limba rusă: “Cu…Romania!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Septimius Parvu
Septimius Parvu
​​Septimius​ Pârvu​ este expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum​. Are o experiență de peste ​nouă ani în coordonarea proiectelor ​legate de cetățenie activă, educație, monitorizarea alegerilor​ și clientelism politic​. Este trainer experimentat și coordonează de ​șase ani Școala pentru Democrație, un ​program dedicat tinerilor​ activisti civici​ și profesorilor ​din Romania și Republica Moldova. Începând cu 2009 a participat ca expert sau a coordonat mai multe campanii de monitorizare a ​alegerilor din România și la nivel internațional. În​tre​ 2012 și 2016 a coordonat 7 campanii de observare a alegerilor, la care au participat mai mult de 4000 de observatori interni. Septimius are experiență electorală internațională în țări precum Republica Moldova sau Muntenegru​. În 2015 a observat utilizarea votului prin Internet în Estonia. Septimius ​analizează clientelismul politic, finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a publicat un număr important de rapoarte cu privire la aceste teme, precum și o platformă interactivă care ilustrează rezultatele. Septimius a absolvit un master în Politică Europeană și Românească la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro