marți, octombrie 3, 2023

O evaluare de etapa

Rapid si improvizat o evaluare de etapa a situatiei electorale si post-electorale:

La acesta ora, dupa 72 de ore de evolutii, cred ca putem spune ca PSD a ratat marea lovitura strategica planuita cu o dedicatie demna de o cauza mai buna. Punctul de inflexiune politica pe care voiau sa-l creeze n-a iesit. Filmul evolutiilor pana la aceasta ora:

Obiectivul era sa transforme zilele de 25 si 26 Mai intr-un moment de turnura strategica (a) printr-o lovitura de perceptie psihologica sau de imagine publica urmata (b) de mutari rapide in planul politicii reale, concrete. Sa faca o demonstratie de forta covarsitoare care sa bulverseze adversarul. Apoi sa reaseze termenii jocului pentru urmatarele 6 luni. N-a iesit cum au vrut.

In acest scop au pregatit intai o strategie de razboi psihologic. Punctul central era asa numitul “prag psihologic”. Se creaza in mintea publicului un punct focal care apoi, fiind confirmat in practica, devine o aparenta confirmare nu doar a fortei dar si controlului pe care il ai asupra evenimentelor. Viitorul apartine deja noua, spune in subsidiar mesajul. Nu are rost sa mai va opuneti.

S-a creat astfel povestea cu pragul de 40%. Sondaj dupa sondaj s-a batut moneda cu ideea de 40%. Exiturile au fost toate calibrate “sa iasa cu 4 in fata” desi cifrele de 41 si 41,5 ne spun ca sondorii au sesizat ca statistic vorbind, nu erau peste 40. S-a incurajat si diversiunea cu boicotul ca un front lateral etc. Terenul a fost pregatit. N-are rost sa intram aici in amanunte. Ideea e ca au lucrat cu o mentalitate si dedicatie de manipulatori si conspiratori, adepti ai celui mai antidemocratic machiavelism. Dar pana la urma n-a iesit.

Cand a inceput numararea voturilor, toata perdeaua de fum si ceata a inceput sa se disipeze. Rateul a permis mutarea atentiei de pe problema victoriei covarsitoare a USD si a infrangerii umilitoare a opozitiei. In loc ca mentalul public sa fie blocat si fascinat de magnitudinea demonstratiei de forta si control, a fost reorientat catre esecul atingerii pragului psihologic si chestiile conexe.

N-a iesit nici a doua mutare majora. Pe 25 seara deja incepuse atacul la adresa PNL. Ideea era ca victimele vor intra in vrie si se vor executa conform planului PSD, fiiind paralizate si buimacie de jocul de lumini al pragului psihologic. Ca vor fi prinse la mijloc in acuze reciproce, cu o atmosfersa de incriminari si cereri de decapitari alimentata de analisti si comentatori grabiti sa scrie inainte de a judeca ce scriu si despre ce scriu si care sunt implicatiile a ceea ce fac.

(Realitatea e ca politicenii si o buna parte din comentatori au confirmat in sensul de mai sus. Deja de duminica seara incepuse circul acuzelor reciproce, pusul poalelor in cap, cereri de decapitare etc. In loc sa fie atenti la numararea voturilor, politicenii opozitiei si o parte a comentatorilor intrasera in varii forme de isterie sau depresie induse de exiturile calibrate. Frumos.)

Sa revenim: Desi intrat in strategia de avarie ceruta de incapacitatea de a manufactura “un 4 in fata”, clica PSd-ista a continuat. Au facut mutarea catre PNL. Morcovul intai (un “sa vina sa refacem USD”, lansat duminica seara) apoi batul sau mai bine zis bata, ca e vorba de Tariceanu, si asta e bata. Bata sau bolovanul a fost trimis in desant la PNL luni. Asta era a doua mare mutare majora. Atacul ce urma sa duca fie anexarea, fie la sabordarea PNL. Oricum neutralizarea sa in planul urmatorelor alegeri.

N-a iesit nici asta cum au vrut.

In acest moment cheia miscarilor in politica romaneasca este in PNL. De asta ieri actiunea a fost acolo, de asta directia principala a manevrelor PSD a fost PNL. Miscarea cu Tariceanu e o miscare pregatita de multa vreme. Trebuie sa fie clar: Daca reuseste, jocurile sunt in proportie mare facute.

Din fericire PNL a rezistat. Nu stim cum a reusit Antonescu asta dar fie si numai pentru modul in care a reusit sa pareze primul val ofensiv, merita respect. Ceea ce a facut ieri (demisia, chestia cu PPE, executia in stil a retardatului tradator) a fost spectacol politic total pentru cunoscatori. Ceea ce s-a vrut o demonstratie de forta a PSD a devenit ieri o demonstratie de forta a PNL si mai précis a lui Antonescu. Sigur, a ajutat mult si atmosfera creata de ratarea primei faze a operatiei “Soc si groaza: PSD e o mega forta de peste 40%”.

Cam asta e situatia la ora asta, marti dimineata, cand scriu aceste randuri. Lucrurile evolueaza insa rapid. PSD inca nu si-a revenit din cele doua esecuri strategice. Dar isi va reveni si se va regrupa. (Momentan sunt blocati mental in chestia cu 40% si incerca sa insiste buimaci ca de fapt aia cu 40% e reala, ca sa vezi si sa nu crezi, Mircea Diaconu adunat, voturi anulate etc.) Dar isi vor reveni si vor reveni in forta. Tind sa cred ca tot PNL va fi tinta urmatoare.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. Daca Antonescu nu rezista pana la capat… se termina si bruma de democratie din Romania si-si termina si partidul.

  Daca rezista, va ramane pe scena politica un an in plus fata de Ponta si va avea un cuvant greu de spus (probabil hotarator) in alegerea candidatului pentru toamna.

  Asa cum spuneati in 2012, mai bine o hepatita, decat un cancer. Vad ca Antonescu inca nu se poate hotari de care boala e.

 2. Ezitarile PSD capata valoare in momentul in care ceilalti le vor fructifica, Pana atunci, e doar o discutie despre capra vecinului. Sa castigi pe greseala adversarului e o tactica. In cazul de fata eu cred ca nu asta e solutia potrivita, pe termen lung.

 3. Analiza corecta chiar si la repezeala.
  Scriam pe aici pe undeva ca analizele ar trebui sa inceapa cu sindromul Diaconu, plina de invataminte. Mai spuneam acolo ca voturile pentru Diaconu nu pot fi atribuite PSD-ului nici acum si cu atat mai putin in viitor. Aici ne despartim fiindca, deduc, considerati ca fara Diaconu PSD facea peste patruzeci.
  Eu nu cred asta. Cred insa in ceea ce sustineti legat de PNL. Acolo este cheia problemei. Si asta si pentru ca exista acolo un al treilea partid, un fel de struto-camila liberalo-pesedista. Nu este de ieri de azi, s-a format inca pe vremea lui Campeanu si Iliescu iar cei care fac parte din acest partid fantoma, chiar daca isi pastreaza apartenenta formala la unul sau altul, pot trece peste aceasta apartenenta cu o usurinta demna de cauze mai bune.
  Actiunea pesedista vizeaza de fapt scoaterea cu forcepsul al acestui partid, un fel de PNL, aripa pesedista, cu Tariceanu sef, solutia castigatoare pentru viitorul pesedisto-pontocrat.
  Iar daca l-ati intreba pe el, motociclistul, cu cine a votat duminica, va spun eu, ca el oricum nu v-ar spune: cu Diaconu.

 4. Buna ziua D-le Aligica !
  Realist vorbind, PSD va da aproape sigur presedintele urmatorilor 10 ani.
  Dincolo de erorile mai mari sau mai mici ale partidelor de pe dreapta, strategia PSD pe care am identificat-o eu este urmatoarea:
  – candidatul PSD va fi Dl. Victor Ponta;
  – candidatul „independent” va fi Dl. … Mircea Diaconu !
  – candidatul „liberal” va fi Dl. … … … Calin Popescu Tariceanu !
  Mai pe scurt: 37 + 11 + 5 = 53%.
  Sa ma explic:
  – 37% are PSD-ul acum;
  – 11% a avut Mircea Diaconu pe bune. De ce? cele 7% oficiale plus cel putin inca 4% ale celor care au crezut ca pot vota si Diaconu si PSD (ar trebui discutata in detaliu ciudatenia celor 6% voturi anulate!?; este adevarat: nivelul electoratului PSD este bine sub medie – odata ce au fost convinsi ca pot vota cu doi deodata – dar, dincolo de acest nivel, vorbim de un electorat real care, bine amorsat de A3 si de Ghita TV, va merge si in toamna pt. Diaconu; nivelul precar al acestui electorat explica, cred eu, si erorile tuturor exit-pollurilor: cu siguranta nu au fost toate cumparate de PSD);
  – cel putin 5% va aduna, in turul I, Tariceanu, datorita imaginii sale de liberal.
  Dificultatea PSD/oportunitatea opozitiei va fi reprezentata, in turul II din noiembrie, de translatarea acestor 5% catre Ponta si / sau catre candidatul opozitiei.
  Multumesc anticipat pt. o eventuala analiza a Dvs. a acestui posibil scenariu D-le Aligica !

  P.S.: Vasile Dancu tocmai a recunoscut ca Diaconu a fost o pierdere asumata pt. a obtine o arma strategica: MANA MOARTA – „Independentul – anti-sistem” Mircea Diaconu.
  Cat despre Tariceanu, cred ca este clar ca isi va juca rolul primit pana in noiembrie 2014. …

  • Logica dumneavoastra este corecta, in cazul in care candidatul la presedintie in turul doi va fi Ponta Diaconu Tariceanu si, intr-adevar, procentele fiecaruia se aduna. Deci, asta a fost in cazul in care continuati sa visati vise stiintifico-fantastice. In cazul real in care avem trei candidati separati, cel putin unul din cei trei enumerati de dumneavoastra nu va ajunge in turul doi. S-ar putea ca sa ajunga doar Ponta si, in acest caz, nu se aduna procentele unui independent cu cele ale unui liberal (fie el si Tradiceanu). Unii dintre cei care-l voteaza pe Diaconu, s-ar putea sa nu-l mai voteze si pe Ponta, s-ar putea sa nu se mai duca la vot, pentru ca au vazut in Diaconu varianta „anti sistem”. Iar cei care voteaza pe Tradiceanu in primul tur pe principiul ca voteaza un liberal (deci ceva de „dreapta), s-ar putea sa-si mute voturie in turul doi catre canditatul care reprezinta dreapta (oricare ar fi el).

   Si asta cu Diaconu, dupa cum s-a vazut, Diaconu a luat din votantii PSD, si aproape deloc din cei anti PSD. Asa ca daca il baga si pe Diaconu, in primul tur va rupe din voturile PSD-ului si va da sanse mai mari unui candidat al dreptei sa ajunga in turul doi. Asa ca va fi un risc mare pentru PSD sa mearga si cu Diaconu.

   Cam asta.

  • Acu ce sa mai zica si Dancu… Cu Diaconu si-au cam dat singuri cu tesla-n c…, a iesit mult peste ce au vrut ei sa faca, pariez ca acum isi doresc sa nu o fi facut.

  • Pai, ne-au mintit destul „frezorii de la palatul Victotia” cu previziunile lor, vreti sa va credem pe dvoastra?
   Ati arendat deja palatul Cotroceni PSD-ului pe 10 ani.
   Mai socotiti :P
   (Nu stiti cum poate fi ales presedintele Romaniei, nu se procedeaza ca la parlamentare.)
   Dar reglati-va abacul :P

  • Duminica dupa amiaza, nu mai stiu exact ora, la B1 a vorbit un presedinte (sau imparat) al unui partid al romilor, care declara ca s-a decis votarea de catre membrii acestui partid a unui anume candidat independent, deoarece restul partidelor nu i-au bagat in seama :) asa ca tare cred eu ca cel putin 50% din voturile lui Diaconu provin de aici si astfel s-a produs surpriza :) ma distreaza teoriile sociologilor si analistilor de tot felul referitor la acest aspect, curios insa e ca niciunul nu vorbeste de chestia asta :)

 5. Cum spune francezul de la țară, e nevoie de tot felul de oameni pentru a face lumea. Domnul Codescu-Toporiceanu mai dă un plus noțiunii de biodiversitate. Iar desantul din ședința PNL, sprijinit de comandoul Farfuridi-Brânzovenescu va rămâne un clasic în manualele militare. Deci, o bună parte a dreptei trebuie să uite momentul 2012 și să se coaguleze în jurul cuplului Antonescu-Johannis sau de loc. It is what it is…Domnul Iliescu, un bătrânel bonom cu mușcătura veninoasă, tocmai prezicea sfârșitul carierei politice a domnului Antonescu. E posibil, dar nu 100% sigur ca ea tocmai să se fi relansat. În cadrul portretului de grup pe care l-a prezentat PSD-ul după alegeri, domnul Ponta stătea puțin mai în spate, pentru că așa se cade cu cei mai înalți. Domnule Aligică, admițând trei scenarii nu neapărat sigure a) PNL nu se desface tentat de cârnați, b) Dreapta unită susține tandemul Antonescu/Johannis c)Domnul Băsescu va face un joc constructiv, PSD va fi nevoit să decidă dacă-l susține pe domnul Ponta până la ultima picătură de nervi a multora dintre noi, sau face o rocadă surpriză. Vedeți alt candidat PSD cu șanse mai bune în turul II ?

 6. Trebuie sa fim recunoscatori faptului ca „strungarii-frezori” de mana intai scoliti la St. Georghiu s-au reprofilat pe alte domenii (afaceri de regula, sau alte domenii mai profitabile). Iar cei de mana a doua (sociologii de serviciu de la P. Victoria) „nu pot vedea padurea din cauza copacilor”.

  P.S. Pe vremea cortinei de fier „eram”/erau f. cunoscuti in manipulare. Acum si aici se vede ca nu mai sunt ce au fost o data… Problema e ce punem in loc (si asta daca reusim, la limita). Se vorbeste despre „unirea” dreptei, dar asta e solutia de scurta durata (doar pentru un scrutin), ce punem pentru o durata medie/lunga?

   • Nu cred ca se pune problema de asa ceva. Iar daca sta tara intr-un singur om, eu mi-as lua talpasita in acest moment. Practic sper sa vedem oameni de calitate si in alte parti, oricum Basescu si-a incheiat mandatul, si oricum am vrea unii dintre noi nu va mai avea cine stie ce putere in ’15. Sper c-am fost doar realist si nu idealist.

 7. articolul pare o incercare disperata de a transforma dezastrul dreptei intr-o asa’zisa infrangere usturatoare a usd’ului.. ca nu a atins pragul de 40%, yada-yada ci ce prosti sunt ei, de parca 37.6% e la ani distanta.. de parca nu e depresupus ca diaconu, o perturbatie in sistem care nu va fi intalnita a doua oara, n-a fost puternic mediatizat de antene, si nu se poate presupune ca a redirectional 2.4%, un mizilic, de la usd.

  Cred ca putem afirma clar ca usd’ul de fapt are forta de 40-41%, sa contesti sustinand altceva e wishful thinking.. Poate ar fi trebuit comentata absurditatea declaratiei ca pmp n-a mers rau ptr ceva infiintat doar de cateva luni. De fapt pmp s-a format mai demult, chiar daca doar de cateva luni a intrat in ‘legalitate’; schimbari cosmetice de genul nume, ceva statut, finisari de platforma, nu inseamna mai nimic. Iar faptul ca dupa atat timp a obtinut doar 6% arata de fapt procentul real al celor care vor o dreapta diferita de pdl sau pnl. Mi-e teama si ca procentele respective ‘intr-un timp atat de scurt’ nu semnalizeaza potential de crestere, ci doar ca procentul celor sensibili la prestatia lui basescu a devenit foarte mic. Mi-e prin urmare teama ca daca basescu nu se va inhama in continuare la locomotive pmp, acesta nu va face decat sa scada probabil la 2-3 procente. In continuare pe scena politica vor actiona doar pnl si pdl, si am senzatia ca pnl’ul va inghiti pdl’ul fara multe problem.

  • Asta cam asa e. Nu inteleg de ce atati comentatori se imbata cu apa rece. PSD a ratat tinta cu 10 procente dar luat duble fata de PDL si PMP impreuna, care si-au ratat tinta cu 40 la suta!

 8. Domnule Dragos Paul Aligica,
  Felicitari pentru articol.

  Comparam, folosind NUMERE:

  Alegerile prezidentiale trecute au fost castigate cu un numar de circa 5 milioane de voturi.
  PSD a obtinut la europarlamentare un numar de circa 2 milioane de voturi.

  O simpla scadere arata ca, daca la viitoarele alegeri prezidentiale va fi o prezenta asemanatoare cu cea de la alegerile precedente, PSD-ului ii lipsesc milioane de voturi

 9. Oameni buni chiar aveti memoria atat de scurta de va bucurati ca „Antonescu a rezistat”? Ati uitat cum acum nici macar doi ani a fost varful de lance a unei lovituri de stat al carei scop era sa sugrume justitia? Ati uitat cum a folosit interimatul pt a purta o campanie infecta de instigare la ura? Oare cine a sarit mereu in apararea mafiotilor de la Patriciu si Voiculescu pana la toti ministri corupti? Cine a zis ca daca nu intra in turul 2 ramane neutru si devenit aghiotantul lui Geoana in doar 3 ore? Cine a zis ca demisioneaza daca Basescu ramane la Cotroceni? Cum de a devenit peste noapte din partner inseparabil in dusman de moarte a lui Ponta? Oare nu din cauza ca a vazut ca-i fuge candidatura de sub picioare? Chiar nu realizati cine e Antonescu? Nu e un tradator egoist gen Radu Campeanu, e un ticalos din liga lui Vadim Tudor, Adrian Nastase si Dan Voiculescu iar PNL a devenit de mult un partid de mafioti la fel de corupti ca cei din PSD, nimic comun cu democratia.

 10. Citez:
  „Din fericire PNL a rezistat. Nu stim cum a reusit Antonescu asta dar fie si numai pentru modul in care a reusit sa pareze primul val ofensiv, merita respect. Ceea ce a facut ieri (demisia, chestia cu PPE, executia in stil a retardatului tradator) a fost spectacol politic total pentru cunoscatori. Ceea ce s-a vrut o demonstratie de forta a PSD a devenit ieri o demonstratie de forta a PNL si mai précis a lui Antonescu.”
  Regăsesc aici o tentativă mai veche a d-vs., d-le Aligică, de a-i spăla PNL şi pe Crin Antonescu de păcatul de neiertat al creeriii USL şi al repetatelor trădări politice din trecut. Spuneaţi atunci că nu PNL şi Antonescu sunt problema, ci PSD. Ba tocmai PNL şi Antonescu sunt problema, împreună cu Udrea, Blaga şi partidele lor, adică toată „dreapta” din România, care, deocamdată cel puţin, îşi merită, printr-o politică dominată de orgolii şi interese personale, soarta propriei insignifianţe politice. Vezi şi http://paulmelian.de/blog/?p=200
  „Spectacolul politic total” de care vorbiţi o fi fost pentru „cunoscători” o delectare, pentru noi ăştia mai proşti (dar totuşi mai mulţi, chiar dacă minoritari…) a fost unul de bâlci. Sper că asta se va vedea şi la alegerile viitoare. PNL şi Antonescu au adus daune incomensurabile României şi cauzei forţelor de dreapta, astfel încât PNL nu poate fi, după mine, considerat „de dreapta” decât dacă se va reforma şi va reveni la idealurile liberale pe care le-a trădat. Iar oamenii nu se pot „reforma”. Sper dfin suflet ca Antonescu să nu ajungă Preşedintele României.

  • Va inselati. PNL si Antonescu au adus intr-adevar daune incalculabile si personal as fi vrut ca electoratul roman sa faca dreptate in acest sens in mod drastic.
   Dar realitatea si analiza politica nu sunt despre ce vreau eu ci sunt ceea ce sunt.

   • Realitatea este într-adevăr „ceea ce este”, d-le Aligică. Atât doar că nimeni nu poate să reclame că ar fi în posesia adevărului absolut. În ceea ce priveşte analiştii politici români şi ceea ce consideră ei „realitate”, o simplă privire retrospectivă asupra ultimilor 10 ani mă îndreptăţeşte să fiu sceptic. Rămân la părerea mea, potrivit căreia în politica românească se recurge prea des la noţiuni sau păreri cum ar fi „constrângeri obiective”, „Realpolitik”, „răul cel mai mic” sau „fă-te frate cu dracu până treci puntea”. Consider că forţele de DREAPTA din România nu au căzut încă destul de jos pentru a-şi putea da seama că o nouă alianţă pestriţă, cu lideri care s-au descalificat din punct de vedere etic şi politic, în loc să ne scoată din criză, nu face altceva decât să perpetueze mizeria. Vom vedea. Viitorul ne oferă întotdeauna răspunsuri, din păcate însă abia atunci când a devenit deja trecut.

    • Total de acord cu dumneavoastra. Pentru mine, votant permanent a unei parti antipesediste (a spune ca asta este de dreapta e o gluma buna), de acum lucrurile sunt clare. Prefer sa risc o „domnie” psd-ista de 4-6 ani (n-o fii dracu chiar atat de negru si nu cred ca ne va scoate Ponta din NATO si UE, in timpa ce Nastase si Iliescu ne-au dus intr-acolo) decat sa mai girez un talmes-balmes format din PNL si PDL care nu va face decat sa mai amane curatirea vietii politice si dorinta intrarii in politica a unor oameni noi (nu a unor partide noi, ci a unor oameni noi in partide deja existente) si sa mentina actuala clica politica si pe partea dreapta (ca pe partea pesedista e greu de imaginat ca se poate schimba ceva). Personal, cred ca aceasta grabita „logodna” blagaantonesciana nu este produsa de spaima creata de monstrul psd-ist, ci de frica aparitiei unor persoane independente (mai ales pe plan local, unde, in conditiile actual ale legii, cu alegerea primarilor si presedintilor cj intr-un singur tur – pariu ca vor schimba legea, intr-o bucurie generala? – chiar au sanse, si Diaconu, cu tot sprijinul de cca 3% primit, a dovedit asta, cel putin jumatate din votanti fiind unii antisistem). La urma urmei, pe cine imi va cerea asazisa dreapta unita sa sprijin? Pe unul care a fost parte decisiva la taraboiul din 2012 sau pe altul care n-a zis nici pis impotriva PSD-ului timp de un an? Nu, mersi! Din fericire „dreapta unita” din 2014 nu va avea o locomotiva ca Basescu din 2004, asa ca va fi un mare fas si va urma o domnie Psd-ista in care, probabil, personaje de tip Rusanu, Chitoiu si Blaga vor trece unde le e locul si vor elibera o parte a scenei politice pentru persoane noi si cat de cat oneste. Altfel o vom mai duce 20 de ani cu aceeasi cloaca politica, in care personagiile se scuipa si se pupa dupa cum bate vantul bugetar.

     • Vom trăi şi vom vedea. Singurul lucru pe care-l putem face între timp este să ne spunem deschis părerea şi să acordăm votul nostru celor care, după propria convingere, îl merită. Ceea ce chiar şi facem.

 11. Buna ziua,

  Abordarea dvs. este una in plan psihologic. Putem vorbi si de o abordare din punct de vedere sociologic a acestei campanii electorale, mai precis manipularea prin sondaje.
  Ma refer in primul rand la sondajele publicate in pre-campanie electorala, in care multe institute de sondare a opiniei publice au „prevazut” o victorie covarsitoare a aliantei de stanga.
  S-a mizat din nou pe fenomenele de „bandwagon” si „spirala tacerii”. Mai mult chiar, s-a incercat si o manipulare prin exit-poll-uri, rezultatele furnizate de acestea confirmand interesul politic pe care l-au avut patronii sau conducerile acestor institute ( Curs, CCSB, IRES,CSCI,Avangarde, etc). Elocvent in acest sens este articolul publicat in Adevarul, 26 mai, intitulat : ” Minciuna din sondaje- Sindromul „Mihaela,daragostea mea” a lui S.Zachmann.
  Deocamdata doar atat.

 12. Eu cred ca diferenta intre procentele obtinute in realitate de PSD si cele prognozate de casele de sondaj tin de furaciuni planificate care, din diferite motive, nu s-au mai realizat (indicii in acest sens sunt rezultatele mediocre pentru PSD obtinute in fief-urile unora dintre baronii anchetati de DNA: Constanta, Mehedinti, Gorj). In acest sens, probabil ca aceste alegeri au fost cele mai corecte din ultimii 10-15 ani.
  Ref. la alegerile prezidentiale, daca se pastreaza relativa corectitudine de la alegerile europarlamentare, iar adversarii PSD vor propune un candidat valid, accidentul Ponta va ramane doar un vis urat in istoria Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro