marți, septembrie 21, 2021

O excelenta revista online: „Literatura de azi”

Motto: „…azi e luni, considerată, de departe, a fi cea mai complexă şi mai spectaculoasă zi din cele şapte.”–Florin Toma

Cand Daniel Cristea-Enache m-a invitat sa tin o rubrica in revista online „Literatura de azi”, am avut o oarecare strangere de inima. M-am intrebat daca este locul meu acolo, cu preocuparile mele de istorie a secolului XX, politici comparative si filosofie politica, intre poeti, prozatori, critici literari. M-am inselat si sunt bucuros de aceasta colaborare. Am acum o rubrica saptamanala purtand titlul „Ideologii, mituri, utopii”. Se completeaza cu ceea ce scriu in alta admirabila revista online, „LaPunkt”, cu textele mele din „22”, „Contributors” etc Scriu in „Literatura de azi” autori cunoscuti si altii care acum debuteaza. Nu celebritatea conteaza aici, ci valoarea. Nimic rigid, statut, vested in ceea ce se publica. Este o revista vie, alerta si pasionanta.

„Posta redactiei” o asigura redutabilul, exigentul si, nu mai putin, inimosul Alex. Stefanescu. Textele marelui poet Emil Brumaru sunt, cum altfel, provocatoare, insolite, tragic-iconoclaste, jocuri ale mintii si ale cuvantului de nimic domolit. Proza si eseuri publica Mihaela Miroiu, Claudia Moscovici si Razvan Petrescu. Ioana Bot ne delecteaza cu ale sale comentarii mereu erudite si intotdeauna proaspete. Radu Vancu este rafinat, elegant si imprevizbil in propunerile sale de descoperiri si redescoperiri poetice. Domnita Stefanescu nu ne lasa sa uitam evenimentele definitorii ale istoriei noastre recente. Dan-Liviu Boeriu scrie incitante cronici literare.

Editorialele lui Daniel Cristea-Enache sunt transante si patrunzatoare. Revista cultiva densitatea ideilor, nu pamfletul ieftin si polemicile stridente. Sa-i mentionez intre colaboratorii permanenti pe Daniela Zeca, Dan Romascanu, Ovidiu Nimigean, Dinu Lazar, Irina Dinca, Stelian Turlea, Laurentiu Midvichi, Lia Faur, Gabriela Pop si Florin Bican. Vad acum ca are o rubrica si inclasabilul, mereu surprinzatorul lingivistic si ideatic prozator Florin Toma (full disclosure, suntem buni prieteni) cu ale sale texte pe care cuvantul englez provocative le surprinde cel mai bine. In revista „Literatura de azi”, est-etica, spre a relua conceptul Monicai Lovinescu, se intalneste cu o modernitate asumata fara urma de ostentatie, sub semnul firescului, dar si al refuzului conventionalismelor filistine.

Mi-a mers la suflet un superb poem al lui D. Iacobescu. Este un simbolism temperat de acel „acid ironic” gratie caruia ceea ce pare (ori chiar este) tragic devine, nu mai putin, ludic. Poetul a murit de ftizie la 20 de ani, in 1913. Ii multumesc lui Radu Vancu pentru acest dar:

În depărtări se-nchide cetatea de lumină/ Şi rănile de seară prin umbra ei se scurg;/

În balamuc nebunii, uitaţi într-o grădină,/ Stau înecaţi în vraja acestui trist amurg,/ Privind cum unul joacă un dans de balerină.

În salturi delicate, ridicol de naive,/ Îşi leagănă papucii c-un tremur întrerupt,/

Pe faţa lui surâde triumful unei dive,/ În timp ce spectatorii, prin pantalonul rupt,/ Admiră în tăcere picioarele-uscăţive.

Iar unul dintre dânşii, plecându-se, îi strânge/ Un mic buchet de iarbă şi de măceş uscat,/

Cum, însă, dansatorul refuză încurcat,/ Galantul se repede şi-l bate pân’ la sânge.

http://literaturadeazi.ro/

http://literaturadeazi.ro/content/d-iacobescu-poeme

http://literaturadeazi.ro/content/opiul-intelectualilor-totalitarismul-ca-religie-politic%C4%83

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Am citit „Jazz” (Razvan Petrescu). Reactia a fost „da, si?”
  A scrie straniu doar de dragul stranietatii gratuite nu indeamna la nimic, nici macar la auditii de jazz. Regret profund frustrarea carbodioxigenata a autorului dar mie nu mi-a spus nimic… desigur, sunt un opac (Tupak?) la framantarile si spasmele gastrice ale autorului.
  Sa fie existentialism? Sa fie expresionism? Sa fie hiperrealism?… Sau doar un imens miserupism la adreta cititorului, pe care socul scriiturii il debusoleaza dincolo de receptivitate?

  Cat despre mentiunea despre Garbarek, sa-mi fie scuzata ideea – in linie cu poemul domnului Iacobescu – „Cand, insa, autorul accepta incurcat ca nu pricepe,/ Pasionatul se repede si-l bate pan’ la sange”.

  • Azi fu marţi şi-ntr-unul din ceasurile negre dădui peste comentariul dvs. scris la supărare, cred. Străluciţi abundent în atîtea alte comentarii dar văd că Jazz vă dădu peste cap capul. Ghinion, dear IosiP? Să fie curioasa majusculă din numele dvs sau ce-i aia care să vă fi împiedicat accesul la povestirea lui Răzvan Petrescu? Schimbaţi-vă litera dacă altceva nu puteţi şi mai citiţi again, vă rog. Uite, vă ajut cu cel mai mare drag: în această scurtă proză autorul distinge şi observă cam cum compune Jan Garbarek astfel încît nu pot să cred că vă e greu a votre tour să distingeţi într-o improvizaţie conexiuni, ambiguităţi şi contrapuncte, fiţi atent la tăceri şi a la lenteur, că aşa-i în stil! Hai, mai citiţi încă o dată, ce dacă sunteţi Tupak, poate sunteţi chiar Tupak Amaru, le serpent brillant, na că-mi veni şi mie să vorbesc în franceză, cît o fi ceasul? Şi mai vorbim elegant, da? Sau Fragil, as you wish, precum Kenny Barron Trio. Desigur, vorbim după ce veţi citi şi Mici Schimbări de Atitudine scrise tot de autorul ăsta neuroromantic. Nu sunt multe. Zisei şi eu. Ca atitudine.

 2. I believe that Razvan Petrescu is one of the most original fiction writers in Romania. I wonder what IosiP would have to say about Kafka. As Ray Bradbury said, sometimes “You must stay drunk on writing so reality cannot destroy you.”

 3. Cuvant pentru un prieten drag,

  ” In revista “Literatura de azi”, est-etica, spre a relua conceptul Monicai Lovinescu, se intalneste cu o modernitate asumata fara urma de ostentatie, sub semnul firescului, dar si al refuzului conventionalismelor filistine”, spuneti in articolul dumneavoastra, domnule profesor Vladimir Tismaneanu. Parerea mea este diferita. Mai ales cand tonul acestei reviste a fost dat de elanurile domnului Daniel Cristea Enache. Daca Monica Lovinescu ar fi trait, cred ca ar fi replicat. Si nu ar fi fost deloc iertatoare. S-ar fi asigurat de distanta critica fata de asumptiile facute de DCE in articolul „Anticomunismul meu”, bunaoara, publicat in revista 22 din 15.10.2013, si care incepe abrupt si emfatic:
  „Diferența fundamentală între anticomunismul meu și anticomunismul altora este diferența dintre democrație și totalitarismul de dreapta”. In virtutea acestor asumptii, si in contextul peisajului publicistic al acelui ani, si dumneavoastra, si eu, domnule Tismaneanu, am fi reprezentanti ai…totalitarismului de dreapta, alaturi de mentorul nostru, Monica Lovinescu. Mai mult, dupa ce parcurgem tot articolul, si in „lumina” acelorasi „baze teoretice” extrase din putul gandirii DCE-iste, fostii detinuti politici si luptatorii anticomunisti din epoca bolsevizarii Romaniei nu sunt decat niste reprezentanti ai gandirii totalitare, pentru ca domnul Cristea Enache decreteaza ca el este singurul democrat, in timp ce tot ce a fost pana la el a fost de esenta extremista.

  In aceeasi nota aroganta si halucinanta, domnul Daniel Cristea Enache mai are, de-a lungul timpului, interventii bizar manipulative – prin care isi construieste prin fantasme un traseu existential si intelectual ce contrazice datele reale -, iar in spatiul public a dat dovada nu o data de nuante de personalitate „democrata”, dominata de pulsiuni autentic totalitare. Am publicat, candva, in mediul cultural colocvial virtual frecventat de domnul Dan Romascanu, detalii multiple privind modul cum domnul Daniel Cristea Enache m-a „executat” public in urma cu ceva vreme, fara a dialoga cu mine, mai ales atunci cand i-am adus aceleasi critici, ca si cele de mai sus. Domnia sa, in cel mai autentic stil radical, pur si simplu m-a dat afara dib forumul respectiv, desi nu avusese loc nici macar un dialog. E un lucru de neconceput intr-un mediu autentic academic si cultural major.

  „Anticomunismul cu fata umana”, clamat de DCE, este de fapt o mare minciuna, ca si comunismul cu fata umana, proclamat candva de Ion Iliescu. Intre cei doi, nu e decat un milimetru de logica irationala.

  Monica Lovinescu nu gaseste nicaieri scuze si abdicari de la asumarea cu demnitate a vinovatiilor morale, intelectuale, politice sau militare, si tocmai de aceea alaturarea numelui ei cu acela al domnului Enache sau al speculatiilor sale mi se pare o impietate.

  Domnule profesor Tismaneanu, ne cunoastem de o viata si am ramas buni prieteni, solidari pentru interesele dialogului in mediile romanesti: facem parte din categoria oamenilor care pot dialoga si care pot admite si momente mai putin faste, cand au gresit. Deci, nu pot sa accept si sa stiu ca admiteti atat de usor deturnarea ideilor ce apartin unora dintre cei mai sinceri oameni, de pilda Monica Lovinescu, ori atatia confrati intelectuali si carturari din jurul ei sau al meu, care am ramas fideli unei cauze romanesti sfinte…in timp ce sustineti evolutiile prestidigitative ale domnului Daniel Cristea Enache.

  Monica Lovinescu spunea, in chestiunea anticomunismului pragmatic si soft, ca e important sa ceri iertare, ca sa ti-o si acorde cineva. Acest principiu nu functioneaza in spatiul nostru public comunist cu fata umana, si de aceea nu e respectat nici de domnul Daniel Cristea Enache. De a carui fata umana ma indoiesc.

  Cu proietenie, Angela Furtuna

 4. Daniel Cristea Enache este un emul crescut de temutul critic Alex Stefănescu, față de care am mari dubii în privința caracterului. Este un bun specialist, dar are un mare defect – inventează în viața reală ce crede dumnealui că i s-a năzărit. Eu nu l-am numit niciodată antisemit, iar dumnealui și-a pus palma pe creștet, aveam relații bune cu dumnealui, deci în mintea sa a avut loc un declick. DC Enache, mult lăudat de Alex St. a primit o carte de la mine a promis să o citească și de atunci nu am putut ajunge la dumnealui, fiind de negăsit ca Fantomas, este și dir. de imagine al uniunii noastre dragi. Regret, dragă V. Tismăneanu că nu împărtășesc entuziasmul față de cele două personalități ale actualității literare. Ceace ce nu mă face să renunț la speranța că fiecare își va reevalua mușchii și gândirea. Sper să nu se șteargă postarea. Mulțumesc.
  PS. Literatura de azi este uneori ca un ZID kafkian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.