sâmbătă, mai 8, 2021

O glumă proastă: Ghiţă, Verestoy şi Sârbu controlează serviciile secrete

La aproape 25 de ani de la decretul nr.181 al CPUN, prin care fosta securitate se transforma în SRI, România nu reuşeşte să-şi ţină sub control civil serviciile secrete. Câtă vreme nu vom avea comisii parlamentare puternice, compuse din oameni integri, puterea serviciilor secrete va creşte dincolo de limitele acceptabile într-un stat democratic. Am avut zilele acestea curiozitatea să mă uit peste componenţa acestor comisii. Ştiţi că nu avem nici măcar un jurist? Avem orice altceva: un teolog, mai mulţi ingineri, un sociolog, un istoric şi chiar şi un profesor de sport. Poate că s-au calificat la locul de muncă, nu ştiu, totuşi să nu se găsească un jurist, în cei 400 de deputaţi şi 171 de senatori, care să facă parte din aceste comisii, mi se pare că ridică serioase semne de întrebare asupra dorinţei politice de a controla efectiv serviciile secrete.

Însă ceea ce mi se pare complet scandalos este prezenţa masivă în aceste comisii a persoanelor provenite din zona gri a politicii româneşti, ceea ce face şi mai plauzibilă presupunerea că, de fapt, controlul nu este al Parlamentului asupra serviciilor secrete, ci mai degrabă invers: Sebastian Ghiţă, mogulul care şi-a clădit averea pe contracte cu statul, în special cu serviciile secrete, Ilie Sârbu sau Atilla Verestoy – îmi amintesc şi acum de momentul în care acesta din urmă a ieşit de la CNSAS fericit că, prin vot, s-a decis că nu a colaborat cu Securitatea „ca poliţie politică”. Acestea sunt cele mai cunoscute persoane, dar mai sunt în aceste comisii: Daniel Savu, fost ofiţer SRI, acum senator PSD, Liviu Codîrlă, fost director de vamă, om de afaceri şi traseist prin PRM, PDL, PP-DD, de o vreme aterizat la UNPR, precum şi Mihai Weber, un om de afaceri din Gorj, a cărui carte de vizită constă, potrivit propriilor declaraţii, în relaţia „specială” cu premierul Ponta.

Demisia directorului SRI se suprapune peste mai multe scandaluri mediatice din campania electorală: candidatura la preşedinţia României a fostului director SIE, Teodor Meleşcanu, informaţiile neoficiale – dar niciodată negate – că George Maior urma să fie desemnat premier dacă Victor Ponta ajungea preşedintele României sau afirmaţiile fostului şef al statului, Traian Băsescu, care a susţinut că Victor Ponta ar fi fost ofiţer sub acoperire. „Deja există impresia că serviciile se implică, iar eu le confirm: Da, nu vin în faţa voastră să spun că nu se implică”, spunea Băsescu, la 30 octombrie 2014. Soluţia care a fost vehiculată în acele zile – chiar fostul şeful al statului a invocat-o – a fost întărirea controlului parlamentar. Sună bine, dar cu cine? Personal, sunt sceptic că în acest Parlament putem găsi 14 oameni curaţi şi competenţi care să îşi asume sarcina de a curăţa aceste grajduri ale lui Augias.

Din această perspectivă glosez pe marginea unei idei lansate de Dan Tapalagă: preşedintele Klaus Iohannis este cel care trebuie să preia această dificilă misiune şi, pas cu pas – insist pe acest “pas cu pas” pentru că o revoluţie peste noapte nu ar face decât rău – să aducă SRI şi SIE sub un control civil efectiv. Legislaţia SRI a fost adoptată în februarie 1992, anterior Constituţiei României, este de bun simţ adaptarea la noile realităţi. Serviciul trebuie demilitarizat: în 2007, şi preşedintele Băsescu şi PNL susţineau această măsură, nu ştiu de ce au abandonat ideea. Sunt multe detalii tehnice, alţii le ştiu cu siguranţă mai bine decât mine, dar ar fi necesară şi stabilirea unor interdicţii privind implicarea în politică a celor care au condus SRI şi SIE – cu respectarea drepturilor constituţionale. De exemplu, comisarii europeni continuă să beneficieze, un anumit număr de ani, de salariul pe care l-au primit în perioada în care au lucrat la Bruxelles. În schimb, nu pot presta activităţi conexe domeniului pe care l-au administrat. În orice caz, revin şi spun că preşedintele României este cel care poate aduce la aceeaşi masă toţi actorii care ar trebui implicaţi în corectarea derapajelor din zona serviciilor secrete. Cât despre comisiile parlamentare de control, este clar că deocamdată nu putem decât să cârtim de pe margine, abia după alegerile din 2016 putem spera că acolo vor ajunge oameni integri.

Nu sunt obsedat de serviciile secrete şi de teoriile conspiraţioniste. Sunt însă preocupat şi îngrijorat de respectarea legii şi de rolul pe care SRI îl are în lupta cu corupţia. Doamna Kovesi spunea recent: “Deşi există o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA am constatat că în acest an, doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice ori  sau primite de la serviciile de informaţii”. Observaţi că şefa DNA a plasat informaţiile din presă înaintea celor de  la servicii. Sincer, pentru nişte servicii atât de mari şi influente politic, mi se pare că sprijinul oferit DNA este cam mic.

PS: Mai este cineva interesat să lămurească public dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit al SIE? Posibila încălcare a articolului 132 din Constituţie – “Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior” – nu mai este de interes public?

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Mda,in Romania contradictia e evidenta
  prima intrebare pt mine e
  -Ce te face pe tine sa fii zeu,diferit de noi?
  si a doua e
  -Ma,tu stii cine sunt io si ce pot sa-ti fac?

 2. O analiză foarte bună. Din păcate din comisiile de control lipsesc oameni cu pregătire juridică. Poate că n-ar fi rău ca partidele să propună mai mulți candidați cu studii juridice in viitoarele alegeri pentru parlament.

 3. ca sa inteleaga lumea ce se intimpla azi trebuie inceput cu inceputul – anul loviturii de stat (sau revolutiei furate) – 1989. acesti 25 de ani pot fi impartiti in doua. o prima etapa in care romania a fost feuda psd ului – atunci s a demantelat industria, s au facut marile averi. romania a fost jefuita, umilita si vinduta la fier vechi. a doua etapa a constituit o colonizarea propriuzisa. mafia transpartinica a trecut la instrainarea resurselor naturale si indatorarea generatiilor viitoare. romanii activi, capabili au fost fortati sa si paraseasca tara. fac o paralela cu anii in care s a instaurat comunismul in romania cind alogenii, cozile de topor ale altora au ocupat functiile de conducere in stat. puturosii satelor au devenit primari si secretari de partid. tot asa golul lasat de exodul creierelor de dupa 1990 a fost ocupat de prostii cu diploma (progeniturile nomenclaturii si vechii securitati). este exact ce avem azi in virful institutiilor statului. ce schimbare sa aduca un hot, un mincinos sau un prost ? incapacitatea intelectuala si viciile morale ale acestora sint exploatate de altii. romania este o colonie. o spun cu durere dar cu speranta ca nu i totul pierdut.

 4. Intreaga politica romaneasca e un soi de gluma proasta. In scrisoarea deschisa catre colegi, domnul Zgonea spune: „A venit momentul sa ne certam mai putin intre noi, sa dam dovada de mai multa responsabilitate si sa nu mai amanam adoptarea unor legi si masuri pe care intreaga societate le asteapta de la noi”. Adica cum?… Abia acum e momentul, pana acum erau scutiti de responsabilitate?

  Fiecare pasare pe limba ei piere. Incet-incet, mai cu DNA, mai cu alegeri, mai ajutati de partenerii externi, vom elimina uscaturile din politica. La vremuri noi – oameni noi.

 5. Cum ar putea presedintele Iohannis sa aduca SRI sub un control civil efectiv ? E limpede ca un presedinte, primindu-si informatiile de la SRI, poate fi usor sabotat daca nu este informat de unele lucruri sau chiar e dezinformat Cu alte cuvinte este dependent de ei. Tot ce poate face este sa numeasca in fruntea serviciului oameni care sa doreasca sa-l ajute, sa-i fie fideli si sa nu fie bolnavi de putere. Dar si fidelitatile se mai schimba. Am vazut cu totii cum, spre sfarsitul mandatului, chiar si presedintele Basescu, ce avea un cu totul alt calibru, ca din intamplare nu a fost informat de anumite lucruri, deoarece „fidelitatile” treceau, usor-usor, spre alta tabara. Informatia inseamna putere. E nevoie de caracter pentru ca, avand in mana puterea, sa rezisti tentatiei de a o folosi in interes personal. De unde sa ia presedintele Iohannis acesti oameni de caracter ? Cum spuneti si dumneavoastra : „Suna bine, dar cu cine?” Cat despre parlamentarii din 2016, care speram sa fie integri,de unde se vor recruta ei ?
  Oricum, nedumeririle mele nu impiedica articolul sa fie excelent si foarte bine venit. Felicitari !

 6. „”Nu sunt obsedat de serviciile secrete şi de teoriile conspiraţioniste. „””
  Si te lauzi cu asta? Foarte rau. Daca erau mai multi romani obsedati de serviciile secrete şi de teoriile conspiraţioniste nu am fi ajuns in situatia in care serviciile secrete au agenti infiltrati in toata massmedia si muta milioane de dolari de la o televiziune la alta in plina campanie electorala etc. etc. etc. etc.
  Vezi ca au inceput sa apara studii care compara persoanele obsedata de conspiratii cu cele care nu cred in asa ceva si ghici ce? „”Obsedatii”” sunt mai realisti, cunosc situatia concreta mult mai amanuntit si au un spirit critic mai activ. Cei care isi intemeiaza pozitia pe injurii si amenintari sunt anticonspirationistii.
  Eu sunt obsedat de conspiratii, dar nu de toate. Marea majoritate sunt prostii dar exista destule temeinic dovedite is imi folosesc creierul pentru a le sorta si nu resping aprioric orice nu are stampila oficiala.

 7. Ce e si viata asta! In preajma referendumului din 2012, Aligica scria pe Contributors ca singurul pilon al rezistentei societatii romanesti, singura institutie in care ne mai puteam pune increderea era SRI-ul (si suratele SIE, STS etc). Turturica facea apologia serviciilor in fiecare articol din RL.

  Acum, cand au intors armele, se discuta despre controlul lor. Mai bine mai tarziu decat niciodata, sau macar pana la data viitoare cand vor face ceva ce ne convine noua.

  • – „Acum, cand au intors armele,”
   Tocmai asta e problema, „ca au intors armele”.
   De la Servicii se asteapta a nu se implica in politica, a nu „intoarce armele”, functie de scena politica.
   Au alta menire.

 8. O prima observatie ar fi ca in materie electiva, asa cum este cazul unei comisii parlamentare, nu poate exista un monopol al unei profesii, respectiv al celei de jurist. Deschiderile sunt egale catre orice profesie, eventuale deficite de expertiza pot fi acoperite prin experti sau prin introduceri in tema prin diferite forme. Acesti alesi sunt pentru decizii politice, care se intemeiaza pe documentari comparative si note de fundamentare, de-a lungul unui proces mai mult sau mai putin indelungat, de la initiative la legiferare, in functie de dificultatea, impactul si controlul normativizarii. O a doua, ca cea mai mare greseala ar fi excluderea din comisiile politice sau de experti a unor fosti lucratori in serviciile de informatii, care sunt cei mai buni cunoscatori ai aspectelor tehnice si de functionare a sistemului supus controlului civil. Greseala epurarilor pe criterii politice au facut-o comunistii, iar unul dintre cele mai cunoscute exemple, care imi vine acum in minte, este cel al comisarului Dumitru Ceacanica, cu „origine burgheza, nesanatoasa”, fara de care nu a putut fi controlat fenomenul infractional care luase amploare dupa al doilea razboi mondial. Ar mai trebui lamurit si ce inseamna „control civil”, in niciun caz unipersonal sau monopartid, cum a fost in timpul presedintelui Basescu (se vede deja cum fosta pedelista, acum pemepista Elena Udrea s-a „jucat” cu serviciile), ci control pluralist, al tuturor partidelor reprezentate in Parlament, prin alegeri democratice. Este controlul care functioneaza in toate tarile democratice, nu este perfect, dar altul mai bun nu se cunoaste. Bineinteles, va fi nevoie de un reset sistemic, prin care, printre altele, sa se elimine si coruptia din Parlament, sa fie recredibilizata aceasta institutie fundamentala, obiectiv pe care deja presedintele Iohannis l-a facut cunoscut public. Nu va fi usor si nu voi fi surprins daca cele mai mari piedici vor veni dinspre fostele partide basiste, naravul din fire nu are lecuire, cum spune proverbul, dar si orice nas isi are nasul.

  • As mai observa un lucru, care ar putea veni in sprijinul clarificarii unei dileme. Controlul civil a fost instituit si si-a capatat legitimitatea in raport cu sistemele militare, un control civil asupra unui sistem civil ar fi un nonsens. Serviciile secrete se afla intr-un razboi nevazut, care nu cunoaste pacea, pentru care caracteristicile militare sunt o necestitate optimala, ca organizare, functionalitate, eficienta si, nu in ultimul rand, autoprotectie (tacticile militare sunt inevitabile).

 9. o … ca Elena Udrea (din celebra localitate cu nume de blazon P L E S C O I), afla si are acces la ce discuta un sef de serviciu, cu Ghita, Cocos, … si pe cine o mai fi „ascultand” dama . Daca banii se dadeau din firme, ce erau si ele acoperita, atunci e ma grav, … .

  PS Mai bine afla ce se intampla cand era sefa C.N.I.; ca nu mai pridideau organele cu plati pe fatade si bucati de constructii ce nu existau in realitate. Poate se supara si „da afara” (termenul imi repugna, dar e susgestiv actiunilor intreprinse in ultimele zile) ce (nu) a mostenit de la Blaga (ca lucrari, ca bani – ioc).

 10. Cineva spunea candva (2012…?) ca principala problema a Roamniei o reprezinta…românii!
  La acea vreme m-a socat amalgamul reductor, si am sustinut ca mi se pare o generalizare abuziva si nefericita, astazi insa…n-as mai fi la fel de categorica!?
  Dupa 25 de ani, românii confirma, in fiecare zi, ca revolutia care nu antreneaza si modificarea corespunzatoare a mentalitatilor este, practic, daunatoare poporului…! (John Lennon)
  Care este diferenta majora dintre practicile Securitatii de ieri si cele ale SRI de azi?
  Ce s-a schimbat la varful piramidei sociale (calitate, profesionalism, integritate, mijloace de parvenire, etc.) de azi, fata de ieri?
  Raspunsul meu este, fara ambiguitate si fara rezerva : NIMIC!
  Romania a fost si, se pare ca ramane, tara unde expresia „lasa, ca merge si asa, ne-om descurca noi!” este leitmotivul gandirii colective si individuale…Pragmatism sau lipsa de respect (fata de sine si de societate!), indiferent cum am califica aceasta atitudine, ea are aceleasi efecte perverse, dar previzibile : mediocritatea, coruptia, ruina!

 11. Nu stiu ce se mira toti. SRI arata la fel ca si restul societatii. SRI = Serviciul Roman de Incompetenti, cam la fel ca si statul roman si ca si alte servicii si directii, ministere si departamente.

 12. iata si de ce Romania nu va fi niciodata ADEVARATA – nu se va coagula nicio natiune europeana pe aici – atata timp cat populatia e diferita de haita de partid si de stat, indiferent daca legea domneste or ba, lumea e multa da’ OMENI e putini dintotdeauna
  difera ghettourile rurale-Regale, smiurbane din RPR&RSR urbanizate azi, de comunitatile care formeaza natiuni, popoare, neamuri prin comuniuni?
  (cand toti occidentalii au trecut de stadiul sys sociale primitive, de ce orientalii raman retardati si nu evolueaza nici macar Legati?

 13. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, arată DNA într-un comunicat, după ce a cerut la Camera Deputaţilor avizarea arestării Elenei Udrea.

  QED

 14. Peste tot in lumea civilizata care a avansat prin metoda pasilor marunti ,se stie ca orice serviciu isi desfasoara activitatea pe baza unei proceduri. SRI cand urmareste o anumita persoana trebuie sa aiba aprobarea directorului SRI. Nu trebuie sa fi jurist ca sa-ti dai seama daca s-a incalcat procedura in cazul urmaririi unei persoane, abia din momentul incalcarii procedurii intervin juristii cu incadrarea faptei.Cei care analizeaza procedural trebuie sa fie oameni integrii moral, sa poata sa pastreze secretul si sa aiba putere de analiza logica pe procedura..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro