miercuri, iulie 17, 2024

O gravă neglijență guvernamentală

Marți seara, la televiziunea Digi 24, dl. Ionel Dancă, șeful Cancelariei Primului Ministru, a fost supus unui atac încrucișat venit din partea a doi reperezentanți ai Opoziției Parlamentare. E vorba despre dl. Alfred Simonis de la PSD, și despre d. Varujan Vosganian, reprezentantul ruinelor unui partid pe nume ALDE. Și n-aș zice că dl. Dancă, fost jurnalist cu un anume impact la public, însă politician chiar cu o clasă, dacă nu cumva chiar mai multe sub aceea pe care a dovedit-o pe vremea în care era gazetar, s-a descurcat chiar foarte bine.
Nu, nici vorbă. Nici dl. Vosganian, cu toate calitățile lui de romancier, iminent și veșnic candidat la premiul Nobel pentru literatură, nici dl. Simonis (cu atât mai puțin) nu sunt maeștri ai argumentației ori ai retoricii. Cu toate acestea le-a fost extrem de la îndemână să-l anihileze pe dl. Dancă. Pentru simplul fapt, că nici el, nici PNL, nici guvernul pe care-l reprezintă nu au avut argumente chiar foarte convingătoare pe tema supusă discuției. Și anume cum s-a pregătit Executivul, din punct de vedere legislativ, pentru noua etapă în care va trece țara odată cu pasajul de la starea de urgență la cea de alertă.
De fapt, lucrurile au stat în felul următor. Guvernul se aștepta nu doar la faptul că d-na Renate Weber, cea atât de mult aplaudată atât de Moscova cât și de revista Sputnik, va ataca, în calitatea ei de avocat al Poporului (vorba vine!), OUG nr. 21/2004. Desigur, a făcut-o, odinele d-lui Tăriceanu se exacută, nu se discută. Guvernul a luat serios în calcul și faptul că CCR va admite sesizarea doamnei Weber. Grație cine știe cărei minuni, nu a făcut-o. Numai că știind toate astea, din păcate, Executivul Orban nu s-a trezit din reverie și din plăcerea aparițiilor televizate decât săptămâna trecută, atunci când binomul Dorneanu-Weber i-a aplicat un duș rece, declarând neconstituționale amenzile prevăzute de ordonanțele militare. Spre a se evita și o nenorocire, și un vid legislativ, s-a întocmit la repezeală un proiect de lege privind instituirea stării de alertă și ce înseamna aceasta din punct de vedere practic. Ce va fi posibil, și ce, nu. Pare-se că și el extrem de vulnerabil. Care, în nici un caz, nu ar fi putut și nici nu poate intra în vigoare în ziua de 16 mai. Ceea ce înseamna că preț de măcar câteva zile starea de urgență ar fi înlocuită cu starea de haos. Nu ar mai exista vreo două-trei zile nici un fel de reguli. Am fi exclusiv la cheremul bunului simț și al dorinței de protejare de o posibilă infectare cu COVID 19 ale fiecăruia dintre noi. Atât și nimic mai mult.
Oricâte țipete a lansat în eter dl. Dancă (și demnitarul în chestiune nu a făcut deloc economie la ele) argumentele domniei-sale au fost cvasi-inexistente. Așa că celor doi preopinenți nu le-a fost nicidecum greu să îl fac knock-out. Fiindcă au prins, pur și simplu, guvernul cu temele nefăcute. Sau făcute la repezeală. Să ne mai mire atunci că Legea întocmită pe genunchi de dl. Predoiu a fost mai apoi pur și simplu măcelărită? Că Opoziția a făcut ce a vrut ea, chiar, de la un moment dat încolo, în salvatoarea nației? Că reprezentanților PNL din Senatul României nu le-a mai rămas decât să o voteze, în lipsă de altceva mai bun?
Într-o asemenea situație, guvernanților nu le mai rămâne decât să lanseze apeluri repetate la echilibru, cumpătare și luciditate. La bun simț, protecție și auto-protecție. Guvernul nu obosește să transmită și avertismente. Foarte bine. Ne atrage atenția că, în numai câteva zile, dacă nu vom respecta un set întreg de reguli stricte, fiindcă starea de alertă nu înseamnă nicidecum că primejdia a trecut, am putea pierde tot ceea ce am câștigat în aproape două luni. Marea problemă e că același lucru i se poate întâmpla lui însuși. Din cauza acestei imense neglijențe. Cum-necum, Executivul condus de dl. Ludovic Orban a reacționat bine la provocarea fără precedent reprezentată de virusul COVID 19. Asta dincolo de ceea ce emite, inconștient și iresponsabil, plagiatorul Ponta. Care anunță victorios, cu o inconștiență și o lipsă de minte colosale, că el și Pro România nu au votat legea. Sau de ceea ce spun la fel de iresponsabil cei din PSD și restul cvasi-politic numit ALDE. O nepermisă neglijență de care se face vinovat, între alții, și atât de neajutoratul domn Ionel Dancă, riscă să modifice consistent situația. Cu costuri diferite. Nu doar electorale. Sper ca toate acestea să funcționeze drept învățătură de minte pentru cei ce ne conduc.
Din punct de vedere practic, mai rămâne, la ora la care scriu eu acest acest comentariu, o problemă. Intră din 15 mai în vigoare OUG nr. 21/2004? Va asigura ea tranziția până la intrarea în vigoare a legii adoptate miercuri? Juriștii se contrazic pe această temă Pare-se, totuși, că nu am scăpat de primejdie și nici de haos. Vom afla cum stau, de fapt, lucrurile după ședința de guvern de astăzi. Și mai rămân de înțeles și de judecat ticăloșiilor comise ieri și marți de deputați și senatorii majorității în Parlament. Până atunci, Dumnezeu cu mila

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Problema artificiala. Presedintele poate prelungii starea de urgenta….
  „Alesii”” ar trebui sa ofere solutii ….. dar….

 2. Mai bine ascultati argumentele mele si iesiti din confuzia asta creata special de cei suparati ca guvernul a tinut sub control pandemia pana acum: Voi adauga o noua postare foarte importanta si care propune o solutie in starea de confuzie in care deliberat ne arunca PSD-ul cu toti Ciloacii sau Colacii sai buzoieni(sa-l fac Covrig ar fi ceva prea insignifiant). Asadar sunt doua masuri fundamentale de protectie in fata pandemiei
  :a) Distantarea sociala;
  b) Higiena personala in care includ si imbracamintea de potectie respectiv in general masca si eventual manusi(poate si capul acoperit).
  Daca cu b) lucrurile sunt destul de clare, acea distantare sociala starneste toate confuziile.
  Ea este indicata cel mai bine prin limitarea la grupuri de 3 persoane adunate voluntar dar nu o poate impiedeca pe cea impusa de viata economica decat partial adica in autobuze vor fi mai multi decat 3 persoane permise, un autobuz fiind un spatiu care daca ar fi deschis nu ar pemite mai mult de doua trei grupuri de cate 3 si asta cu multa indulgenta, la fel si in magazine sau in diferite locuri de munca. Adica ai nevoie de un regim prescris. Asdar aici nu ai ce face decat sa eviti pe cat poti aglomerarile de natura voluntara si sa te protejezi pe tine si pe ceilalti cu mijloacele specifice de protectie cand nu ai incotro..
  Sunt niste lucruri banale si de bun simt dar sa vedem daca la Mogosoaia sunt niste paturi cu cate 3-4 convivi si acestea nu sunt una langa alta ca pe o plaja umbrelele sau cearceafurile, problema este ca esti la Mogosoai sau pe o plaja si nu distantarea sociala? Evident ca problema rezida in distantarea sociala si atunci as putea permite sederea pe iarba la Mogosoia si nu cea pe plaja decat doar daca si acolo am avea aceisi densitate de grupuri de 3-4(o familie) ca la Mogosoaia. Deci problema nu este daca merg la Constanta sau oriunde pe litoral si nici oriunde in statinile montane, ci felul in care respect distantarea sociala. Si intr-o gradina de vara pot sta cateva mese ocupate in functie de suprafata alocata acestora si daca suprafetele sunt foarte mici probabil ca doar cateva sau chiar numai unul sau doua . Cu alte cuvinte toate masurile de acest tip sunt la capitolul a) distantare sociala si aici trebuie introdusa o norma de suprafata ocupata(alocata) interior unde se va purta si masca si o norma de suprafata alocata in exterior.
  Normele vor fi de suprafata adica de metri patrati alocati si aici medicii , specialistii trebuie sa decida . De exemplu daca consider ca o distanta de 2-3 m este suficienta atunci ar trebui sa nu am o ocupare pe plaje sau in parcuri sau diferite locuri unde se stea pe iarba mai mica de 10 mp. Personal as indica 25 mp adica similar unui cerc sau patrat de 5x5m iar inlauntru macar 10mp pentru una doua persoane(birouri sau supermarketuri). Mai departe se poate detalia si cred ca sunt destui capabili sa o faca .

  Daca din invidie ce spun eu nu va fi preluat ca de inteles nu cred ca nu va fi inteles o sa ma chinoi eu sa anunt pe decidenti de acestea. Multumesc

  • Exista indicatori de ocupare a plajelor. Norma pt.o persoana este de 2 m, adica cat un cearceaf de pers. Problema este alta, capacitatea de cazare din unitatile turistice depaseste cu mult pe cea a plajelor. La noi nu s-a tinut cont de norme de ocupare si in sezon se sta ca sardele la cutie. Multe lucruri au fost facute fara logica doar in goana dupa bani. Acum jumatate din unitatile de cazare ar trebui inchise sau limitarea statului la plaja la doua ore pe zi.

 3. Intr-adevar, o neglijenta grava. Efectul ei este pierderea sustinerii publice si a increderii in guvern. Or, in situatia actuala nu aveam nevoie deloc de asa ceva.

 4. Nu mă interesează persoanele Weber sau Ponta sau Dorneanu. Pînă la urmă, și un ceas defect arată de două ori pe zi ora corectă.
  Problema e că niște incapabili au lăsat o administrație cu brăcinarii în vine. Sau statul de drept e opțional?

 5. Daca privim totul din punct de vedere juridic , se observa apetenta coalitiei majoritare din Parlamentul Romaniei de a transa mai totul la CCR. Nu exista nici cea mai minima conlucrare intre guvern si coalitia majoritara . Daca privim totul din punct de vedere politic , lucrurile capata alta turnura . A pune greselile guvernamentale ,uneori evidente , pe seama nestintei sau nepriceperii , este usor ridicol . Trebuie privit totul dincolo de asta . In mod vizibil,CCR dupa decizia de la CEDO si dupa contestarea modalitatii de functionare de catre premierul Orban , trece ca acceptabilitate din partea cetatenilor , intr-un con de umbra . Cu cit mai mult este solicitata institutia amintita de catre majoritatea parlamentara in luarea unor decizii, dupa actiunea de contestare ,cu atit impotrivirea cetateneasca va fi mai vizibila la votul in alegeri .In aceiasi cheie trebuie citita si ultima gaselnita numita – Motiunea de cenzura – ce ar putea fi (zice seful PSD )declansata dupa expirarea Starii de Alerta . Desigur totul este un joc de imagine si nu o realitate inca neanuntata cu subiect si predicat si care sa contina si contestarea ca act in sine . Si acest anunt , nu majoreaza acceptul votantilor PSD, ca si anuntul cu declararea – Trianonului – ca sarbatore nationala (este un tratat multinational ce cuprinde si alte lucruri nu numai relatia Romania -Ungaria )
  . O astfel de lege nu poate fi pusa in practica doar de Parlamentul Romaniei , este cumva deasupra competentelor nationale ale institutiei legiutoare si ea trebuie supusa atentiei tuturor cetatenilor Romaniei (ceruta parerea in acest caz )si atentiei tuturor puterilor in Stat .
  Un astfel de act , practic ,dubleaza sarbatoare UNIRII. Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României .este corecta si afirmatia din text ce arata – cum ,necum , guvernul a reactionat bine in cazul epidemiei covid 19. Chiar daca repet ,este evidenta actiunea politica a PNL, ce cumva provoaca reactii negiljente ale majoritatii parlamentare care are acum in componenta ei si USR (atacuri politicianiste in cascada la presedinte si guvern ).Despartirea PNL de intreaga clasa politica (la nivel de discurs si imagine )este si mai vizibila dupa cuvintele presedintelui ce au amendat decizia tacita (eronata ) a Camerei Deputatilor in ceea ce a insemnat acceptul pentru Autonomia Tinutului Secuiesc (inexistent ca forma juridica sau adminitrativa ).Sa vedem o noua reactie a presedintelui pe aceste noi teme ce au culminat cu – ticăloșiilor comise ieri și marți de deputați și senatorii majorității în Parlament. Până atunci, Dumnezeu cu mila,- asa cum ne zice textul supus dezbaterii .

 6. Daca va luati dupa psdisti si credeti ca nu se va intampla nimic daca ies oamenii gramada si fara rost pe strazi, atunci incercati si veti afla! Declaratia presedintelui a fost cat se poate de clara, starea de alerta va fi in vigoare de la ora 24, pentru ca nu a fost declarata neconstitutionala de mizerabila de ccr, chiar daca psdistii crapa de necaz, si-ar fi vrut cat mai multi poporeni si haos pe strazi. Proiectul ma-sii, ca guvernul alta treaba n-avea in vremurile astea imposibile, personal cred ca incepeti sa va apropiati de psd, am citit pe-aici articole scandaloase, cum e si asta de fata. Cele doua ordonante in baza carora s-au declarat starea de urgenta si cea de alerta nu le-au facut pnlistii, le-au facut imputitii de psdisti acum 21, si respectiv 16 ani, chiar nu inteleg cum puteti sa invinuiti PNL de cretismele de legi facute de psdisti. Ce dracu!

  • Ceea ce pune dl Iohannis nu este chiar Sfânta ScripturĂ.
   O puteti analiza critic și abia apoi să vă înușiți ceea ce este valabil.
   Timp de TREI ZILE starea de ALERTA a domnului Iohannis și a doamnei Turcan

   (…iar vom râde cu pofta – Raluca moscovita vine la butoanele pandemiei … nu-i vorba , si Vela cu sfătoșenia lui care trada lipsuri majore din biblioteca s-a facut adesea de basm, dar macar omul are suflet bun, nu e intepenit in strategia celor doua rațuste PNL care cred ca a fi politician
   se rezuma la macaneala iritata pe orice problema…)

   revin , cele TREI ZILE sunt lipsite de suportul ”legal” adica de o LEGE care sa legitimeze
   orice ingradire a drepturilor omului…ca de pilda interdictia de a parasi liber localitatea sau obligatia de a a-ti astupa gura cu sinistra masca pandemica.

   Ca dl Iohannis mai calca din cand in cand vărtos pe teritoriul MINCIUNII o poate vedea
   hiar și un fan al sau, ba chiar și un fanatic.

   De exemplu afirmatia sa de iari AM GASIT REZERVA STRATEGICA DE MATERIALE SANITARE GOALA este o floare de stil.
   Dl Iohannis se afla in cel de-al șaselea an al glorioasei sale Prsedintii , ani in care a condus non stop Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
   Sigur ca ”imputiti de pesedisti , ca de exemplu Ponta si cele trei Dancile care au ocupat in acesti ani functia de Premier au o mare responsabilitate ca nu au anticipat Coronavirusul 19 din 2019. Ba si Ciolos are o vina – ca si el isi permite sa mai mârâie la Mărețul.
   Totuși in noiembrie ingurul ”nou venit” a fost Orban si doar el se poate plange eventual lipsa mastilor (la-ca s-au imbogatit toti din operatiunea ”Masca si mânusa” , !)
   Domnul Iohannis NU A GASIT NIMIC NOU IN NOIEMBRIE 2019 pentru ca la el erau cheile magaziei din noiembrie 2015.
   Sfatul meu este sa nu va faceti idoli, ca tot asa voiati sa va dat viata pentru Basescu – anticoruptul si ati vazut in ce mizerie morala a esuat.

  • Din cate stiu in momentul in care o OUG este aprobata in Parlament si promulgata de Presedinte aceasta devine Lege.

   LEGE nr.15 din 28 februarie 2005 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă

   Iar OUG care s-a transformat in Lege nu mai exista sub forma de OUG! Poate ma insel. Dar daca mai exista OUG atunci trecerea prin Parlament ce rost are?

 7. Dupa cum vedeti suntem in atarea de aleta si lucrurile sunt clare si amenzile din starea de urgenta nu sunt totuna cu amenzile din starea de alerta. :)

  PS Ai dreptate G.C. dar daca nu au cohones ce vrei sa le mai ceri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro